2 en 3
8.3
IE4WWA

Ierland

Wicklow way

8 dagen

prijs binnenkort online

Wat maakt deze reis bijzonder?

  • Het groene glooiende landschap
  • Typische Ierse sfeer in de pubs
  • Vier seizoenen in één dag
  • Bezoek aan Dublin
  • Een Iers taal"bad" (lees: Iers wauwelen tijdens de regenbuien)

Deelnemers

Min. 7, max 13

Geen afreisdatum voorzien

De wicklow way is een bijzonder mooi traject door de Ierse natuur. De prachtige vergezichten, het onverwacht mooie weer en de fijne groep hebben er een leuke ervaring van gemaakt.

Koen G.

The Wicklow Way was een onvergetelijke ervaring! Het mooie, afwisselende landschap en het aangename weer zorgden samen met een toffe groep voor een heel mooie reis door de Wicklow Mountains.

Margo V.

Overzicht

Groene heuvels, muzikale pubs, mystieke wouden, dampende meren en dwergen met klavertjes vier. Ierland is vlakbij en toch helemaal anders dan pakweg de Ardennen. De uitgestrektheid en folklore spreekt tot de verbeelding en maken van dit land een plezier om door te wandelen. Wie er in slaagt om eens met een Ier een praatje te slaan zal meteen merken dat de liefde voor hun land, terecht, heel erg groot is. Wees dus niet verbaasd als jouw hart na deze 7-daagse trekking met een bezoek aan Dublin ook wat groener is gekleurd.

Dag aan dag

Dag 1

Ier zijn we dan (Brussel > Dublin > Bunclody)
Cad es ainm duit? Is mise [naam]. Tá áthas orm bualadh leat. Voilà, het ijs is meteen gebroken, je kunt een gesprek aanknopen met alle Bootzers en Ieren tijdens de vlucht naar Dublin. Heb je daar geen zin in, kan je ook klavertjes vier of leprechauns zoeken door het vliegtuigraampje. Wil je echt voorbereid voet aan Ierse grond zetten, dan kan je in België al eens een Irish pub binnenstappen en je dorst laven met Guinness, cider of een snakebite. Na de landing worden we naar Bunclody gebracht. Dublin zal nog moeten wachten tot de laatste dag. Een toast op deze reis, in koor graag: Sláinte na bhfear agus go maire na mná go deo!

Overnachting in een guesthouse in Bunclody

Dag 2

Knuppelpaadjes (Clonegal > Shillelagh)
De legendarische Wicklow Way begint (of eindigt als je vanuit Dublin start) in Clonegal. Een busje brengt ons naar de startplaats en off we go! We starten easy going door een brede vallei maar al snel zitten we in de bossen van Newry Forest of beklimmen we de heuvels Moilishe en Stookeen. We eindigen met een wandeling door het groene teletubbielandschap van Mungaculin en komen aan in Shillelagh. Een 17de eeuws dorpje waarvan de fonetische uitspraak niet op deze pagina past.

Weetje:
Een Shillelagh is ook de naam van een typisch Ierse wandelstok. De ‘wandelstok/knuppel’ werd ook gebruikt om op een gentlemanly manier een ruzie op te lossen. Het gepolijste uiteinde bleek namelijk uiterst geschikt om een argument iets minder subtiel over te brengen op iemands gezicht.

Tocht van 19.8 km - 499 m stijgen en 308 m dalen.

Overnachting in een guesthouse

Dag 3

Sheep tricks (Shillelagh > Moyne)
Vandaag gaat het vlotjes. Dat komt misschien door je zelfgemaakte of gekochte Shillelagh maar ook omdat we alweer genieten van het golvende Ierse landschap onder onze voeten. Denk aan mistige bospaadjes, idyllische landwegeltjes en een uitgestrekt oud en gezapig berglandschap. De weg leidt ons door de counties van Wexford en Carlow. Het zou ons niet verwonderen moesten er onderweg schaapjes meeblaten terwijl jij ‘The Wild Rover’ of ‘Whiskey in the Jar’ aan het neuriën bent. De sfeer zit goed!

Weetje:
We passeren ook een typisch ringfort. Een fort in de vorm van een ring, jawel. Er liggen er nog zo’n 40.000 in Ierland en ze zijn zo’n goeie 1000 jaar oud. Dat ze hier graag muurtjes bouwen is duidelijk!
Tocht van 21.8 km - 513 m stijgen en 370 m dalen.

Overnachting in een guesthouse

Dag 4

Het is hier Mooyne! (Moyne > Drumgoff)
The hills are alive with the sound of red deers! We wandelen zigzag door het Ierse heuvelland in een plaats die gekend staat voor zijn vele edelherten. En het gaat hert wanneer we de Croaghanmoira beklimmen. Een berg met prachtige uitzichten over de Ow- en Avonbeg-valleien. Deze etappe eindigt in ….*drumgeroffel*... Drumgoff!

Weetje:
De kale bergtop van Croaghanmoira kan je al van ver zien liggen. De locals hebben het mogelijks ook moeilijk met zijn naam want die noemen hem gewoon Moira.
Tocht van 24 km en 950 m stijgen en 860 m dalen.

Overnachting in een guesthouse

Dag 5

Speciaal voor Glen en Kevin (Drumgoff > Laragh)


Weetje:
Glendalough is de ‘eenvoudige’ naam voor ‘'An Gleann Dha Locha’. Glen = dal. Dha = twee. Locha = meer.
We klimmen uit de Glenmalure-vallei en in het dal van de 2 meren. In deze regio worden de Glens en Kevins je hier naar het hoofd geslingerd. Een zekere Kevin leefde hier 7 jaar als een kluizenaar in een grot. Ondanks zijn primitieve en solitaire bestaan bouwde hij een zekere fanbase op. De abdij met een 33 meter hoge toren in Glendalough draagt de naam van de heiligverklaarde Saint Kevin. Een korte klim richting het noordoosten brengt ons in de Glenmacnass-vallei en naar het einde van de tocht in het dorpje Laragh.

Tocht van 18 km en 560 m stijgen en dalen met een uitschieter over de Spinc heuvel.

Overnachting in guesthouse

Dag 6

Scarrrrrr (Laragh > Roundwood)
Deze dag brengt ons langs lyrische plaatsen waarvan de namen enorm gezellig klinken. Paddock Hill, Oldbridge en de rivier Avonmore. De namen zijn waarschijnlijk zo gekozen om goed te klinken in de vele legendes en volksverhalen uit de streek. Ook de top van de Sarr ligt op ons pad en het donkere, verzonken Lough Dan spreekt tot onze verbeelding. Eindigen doen we in het hoogste dorp van Ierland, Roundwood (op 238 m). We legden niet zoveel kilometers af, maar kunnen ‘s avonds dit Ierse gezegde wel appreciëren. ”Tijd is een geweldige verteller.” Of dat andere Ierse gezegde: “In de hemel is er geen bier en daarom drinken we hier.”

Tocht van 15 km, 720 m stijgen en 500 m dalen.

Overnachting in een guesthouse

Dag 7

The Rocky Road to Dublin (Roundwood > Enniskerry)
De laatste wandeling is de populairste etappe van de Wicklow Way en brengt ons van Roundwood naar Enniskerry.
De populariteit is deels te danken omdat we Dublin naderen, maar ook door de aangename paadjes over de uitgestrekte open heide en langs het zadel tussen de glooiende White Hill en Djouce Mountain. Met zicht op zee! We leren hier waar het Guinness water vandaan komt als we langs de 120 m hoge Powerscourt waterval afdalen naar de vallei van Glencree, richting Crone Woods. Vanuit de bossen is het nog 6 km naar Enniskerry over rustige baantjes. Een uitlopertje van de enorm knappe 7-daagse Wicklow Way. Het laatste stukje naar Dublin doen we met een busje. Dan hebben we daar nog wat tijd om het Ierse nachtleven te verkennen of vroeg in bed te kruipen.

Tocht van 24 km. Ongeveer 518 m stijgen en 590 m dalen.

Overnachting in een guesthouse in Dublin

Dag 8

The Pale (Dublin)
In Dublin's fair city,
Where the girls are so pretty,
I first set my eyes on sweet Molly Malone,
As she wheeled her wheel-barrow,
Through streets broad and narrow,
Crying, "Cockles and mussels, alive, alive, oh!"
Dat liedje spookt heel de dag door je hoofd. Over de prettiness van de girls spreek ik mij niet uit, maar het standbeeld van sweet Molly Malone heeft in ieder geval na al die jaren nog een grote aantrekkingskracht. En ook de streets broad and narrow van deze energieke stad gaan we vandaag uitvoerig verkennen. Een hongertje stillen met cockles en mussels of met een frisse ‘pint of the black stuff’! Awel ja! Vandaag voelen we ons helemaal alive, alive, oh!

‘s Avonds vliegen we terug naar Brussel. Met een klavertje vier in ons haar, kilometers in de benen, een restje Guinness in ons hoofd en Ierland in ons hart.

Weetje:
The Pale is de naam van de regio rond Dublin. Zo genoemd omdat er zoveel paaltjes staan om weiden af te bakenen.

Prijs en afreisdata

Geen afreisdatum voorzien

Praktische info

Made withby