Bootz Logo

Sri Lanka - Op zoek naar het Nirvana


18 dagen - € 2590,00



Jongerenreis
Sri Lanka: parel van de oceaan. Een smeltkroes van religies en overtuigingen in een overweldigend kader, want de Sri Lankaanse natuur beneemt je zonder twijfel de adem. Ga op zoek naar zeldzame dieren, bewonder groene bergen met prachtige watervallen, aanschouw de uitgestrekte theeplantages en rijstvelden, en dwaal door de droge savannes en de ruwe, mistige hoogvlakten. Een veelzijdig en inspirerend land, en een ideale mix van religie, cultuur en ontmoeting met de lokale bevolking.
Aantal dagen: 18 dagen
Reisnummer: 20LK4AAA1
Reisdata: 3/10/2020 - 20/10/2020


Wandelniveau: en

Dag aan dag

Dag 1

Get Together in Zaventem
Eindelijk tijd om te vertrekken! In het verre oosten wacht de parel van de oceaan, beter bekend als Sri Lanka. Even kennismaken met je reisgezellen en dan het vliegtuig op richting Colombo!

Dag 2

Relax, take it easy!
Voet aan grond in de hoofdstad van Sri Lanka, waar we niet blijven plakken, maar onmiddellijk doorreizen naar Negombo aan de kust, waar we kunnen uitblazen na een lange vlucht. Ogen open, want een ronduit schitterende omgeving, met mangroves all around! Toch al op zoek naar wat actie? Haal de kano boven, of trek even naar het nabijgelegen strand voor een verfrissende duik! Wie graag vogeltjes ziet, kijkt hier trouwens zijn ogen uit!

Dag 3

Religulous
Dicht bij de oceaan, dat betekent dat de vis hier overheerlijk moet zijn en de vismarkten oogverblindend. Tijd voor een bezoekje aan Negombo! Dan even aan de drukte ontsnappen en op weg naar Anuradhapura, maar onderweg toch maar even halt houden in Munneswaram, waar je de belangrijkste hindoeïstische tempel in de streek kan aanschouwen. Om je helemaal onder te dompelen in de religieuze smeltkroes die Sri Lanka is nog snel een bezoekje aan de moskee van Puttalam, het centrum van de Sri Lankaanse islam.

Dag 4

Waar Kurt Cobain de mosterd haalde
Ontwaken in Anuradhapura, de eerste hoofdstad van Sri Lanka en de bakermat van de Singalese cultuur. Tijd voor actie! Het stalen ros wacht ons op en we trappen het verleden in. In oude geschriften werd de pracht van deze stad al uitgeschreeuwd en onderweg vind je parels van ruines. Omdat het boeddhisme hier het land binnen kwam is het nog steeds een belangrijk bedevaartsoord. Ook leuk: de aanbidding van de bodhiboom (een soort vijgenboom). Al 23 lange eeuwen gaan mensen hier op de knieën bij het resultaat van een zaailing van een bodhiboom. Niet zomaar een bodhiboom, nee, dé bodhiboom. Die waaronder Boeddha himself de verlichting bereikte. Bewonder de oudst gedocumenteerde boom ter wereld en ga zelf op zoek naar het Nirvana!

Dag 5

Polonaruwaaaaauuuuw!
Gisteren zijn we 's avonds nog naar Giritale getrokken, en nu gaan we voor een avontuurlijk tochtje met een lokale bus! Een beleving op zich en pret gegarandeerd! Die bus brengt ons naar Polonaruwa, ooit ook wel eens 's lands hoofdstad geweest, en dankzij de goed bewaarde monumenten een katapult in het verleden. Zo moet een hoofdstad er eeuwen geleden uitgezien hebben! Geen betere manier om dat te ontdekken dan door de ketting nog eens strak te spannen en op het zadel te springen.

Dag 6

Op zoek naar leeuwentanden
De 'leeuwenrots' van Sigirya! Een mens heeft ooit al eens slechtere bijnamen bedacht. Een majestueuze brok steen die maar liefst 180 m de lucht in schiet, met bovenop een paleis dat al 15 eeuwen lang waakt over de omgeving. Binnenin een brokje cultuur met enkele prachtige fresco's uit de 8ste eeuw, die als beloning gelden voor de schakel stenen trappen die je tot aan het paleis gebracht hebben. Het adembenemend uitzicht krijg je er nog eens bovenop! Terug beneden gaat het naar Kandy (wat een heerlijke naam toch) met onderweg een stop bij de grotten van Dambulla. Kandy vind je dan weer in het centrale bergland rond een kunstmatig meer. De Britten vormden hier hun gezag, en het is natuurlijk ook weer een belangrijk religieus centrum. Dat laatste kan je helemaal ontdekken in de Tempel van de Tand, waar, jawel, de tand van Boeddha bewaard wordt. Alhoewel je die laatste waarschijnlijk niet te zien krijgt, kan je 's avonds wel een offerdienst bijwonen in de 'Zaal van de Zalige Aanschouwing'. Zeg nu nog eens dat Boeddhisme niet klinkt!

Dag 7

Over paadjes naar tempels
Om even van de klassieke toeristische paadjes af te wandelen gaan we vandaag voor een originele hike. Geen door en door toeristische tocht, maar wel 8 km kleine paadjes die langs 3 van de meest interessante 14de eeuwse tempels leiden, alles op een boogscheut van Kandy.

Dag 8

Betoverd door het bamboewoud
Een mooie rit langs dorpjes en theeplantages brengt ons naar de voet van de machtige Knuckles-bergketen. Indrukwekken en een schat aan inheemse fauna en flora, the least you can say! De centrale Hooglanden van Sri Lanka, waartoe dit stukje natuurpracht behoort, zijn sinds 2010 een UNESCO World Heritage Site. Een hotspot van biodiversiteit dus, die we toch even moeten ontdekken! Een leuke dagtocht over smalle, soms rotsachtige paden in een fantastische omgeving van theeplantages, nevel- en bamboewoud. En dat alles doorspekt met de kundige uitleg van een lokale gids die je echt alles kan vertellen wat je maar weten wil. Wat dacht je van een tentenkamp in het woud, waar de vele geluiden voor een mysterieus sfeertje zorgen? Een topbelevenis en een ervaring die je niet snel vergeten zal!

Dag 9

Opstaan met exotisch vogelgefluit en dan op bezoek bij de Wedda's
Niets heerlijker dan gewekt worden door het gezang van exotische vogels. Vergeet je vragen niet te stellen aan onze lokale gids! Als we geluk hebben, zien we misschien wel een baardaap rondslingeren.
Na het ontbijt reizen we verder en maken een wandeling nabij Rathna Ella, een 100 m hoge waterval. De waterval creëert niet alleen een waar natuurparadijs, maar verschaft ook het zo belangrijke water voor de zowat 200 rijstboeren in de omgeving.
We overnachten in een eenvoudig kamp bij de Wedda's, een primitieve gemeenschap wier levenswijze van jagen (met pijl en boog) en voedsel verzamelen in de wildernis teruggaat tot een ver verleden. Etnisch gezien vertonen de Wedda's verwantschap met de Afrikaanse San (bosjesmannen) en de Australische Aboriginals. Hoewel ze in toenemen¬de mate assimileren met de Singalese bevolking en cultuur - het alternatief zou slechts tot uitsterven leiden -, hebben ze toch een gedeelte van hun eigen tradities weten te behouden.

Dag 10

Waar gaan olifanten op vakantie?
Anderhalf uur rijden brengt ons naar Wasgamuwa, een nationaal park dat ressorteert onder het Mahaweli Project, in de gelijknamige vallei. Het is een toevluchtsoord voor grote kuddes olifanten en talloze andere wilden dieren, die we tijdens een uitgebreide jeepsafari kunnen observeren. In de late namiddag worden we naar de oever van het Sorabora-meer gebracht, een eeuwenoud waterreservoir. Overnachting in een zeer eenvoudig resort met elementaire voorzieningen.

Dag 11

Eilandjes vol olifanten
Een ochtendtripje per boot op het meer is een ideale manier om de dag te starten.
Op naar Gal Oya nu, opnieuw een nationaal park, waar ditmaal een bootsafari wacht op het immense meer. Indrukwekkend, zonder meer! Op de kleine eilandjes wonen voornamelijk olifanten die er in alle rust kunnen grazen en op en neer zwemmen.

Dag 12

Day in Paradise!
Het einde van dag 11 bracht ons tot in Arugam Bay, waar we vandaag lekker luierland van maken. Paradijselijke stranden, het warme water van de Indische Oceaan... geen beter oord om een dagje vrij te nemen!

Dag 13

Boeddha, high up in the sky
Dag 13 brengt ons naar het mooie bergdorpje Ella, maar onderweg bezoeken we nog snel Maligawila, waar je 2 indrukwekkende 7de eeuwse Boeddhabeelden kan vinden die maar liefst 10 m boven de grond uittorenen. Een beetje afgelegen, een onaangetast junglegebied: mysterieus sfeertje! Volgt nog een bezoekje aan de tempel van Buduruvagala en een overnachting in een eenvoudig guesthouse, maar met een ronduit subliem uitzicht op één van de nabijgelegen watervallen.

Dag 14

Een koloniaal knikje
Een kort tochtje in de omgeving van Ella om de spieren te warmen, en dan met het bergtreintje naar Nuwara Eliya, een bekend 'hill resort' waar de Britten in de koloniale periode hun weekends kwamen doorbrengen. Mooi meegenomen is de schitterende ligging te midden van theeplantages.

Dag 15

Naar het einde van de wereld en terug
Nog eens lekker vroeg opstaan, maar dat wordt beloond met een verkenning van de Horton Plains. Een desolate, mysterieuze hoogvlakte op een 2134 m hoge bergrug en een heenrit die ronduit betoverend is. Meer moet dat niet zijn om aangenaam wakker te worden. Vlakke en terrasvormige rijstvelden, glooiende theeplantages en uitgestrekte wouden. En dan de Plains zelf, vaak gehuld in mist en met een begroeiing van gras en schrale boompjes. Zonder twijfel één van de meest ontzagwekkende gebieden van Sri Lanka. Slechts 3 weggetjes kronkelen steil omhoog en iets verder kan je alleen nog te voet het gebied doorkruisen. De spectaculaire uitschieter is 'World's End', een afgrond die maar liefst 1600 m loodrecht de diepte induikt. Helder weer? Dan heb je een fenomenaal uitzicht op de vlakte ver onder jou. Topdag!

Dag 16

Het voetje van...
Adam's Peak, een 2243 m hoge berg die als een piramide uit het landschap oprijst. Niet alleen heilig voor boeddhisten, maar ook voor hindoes en moslims, of wat had je gedacht? Boven op de berg kan je op zoek gaan naar de voetafdruk van respectievelijk Boeddha, Shiva of Adam. Laat ons weten van wie hij nu juist is! De beklimming zelf is een unieke ervaring, maar je moet er wel iets voor over hebben, want er zijn maar liefst 5000 trappen te overwinnen. Wie mee wil moet vroeg opstaan, want we vatten de klim aan in het donker zodat we boven van een spectaculaire zonsopgang kunnen genieten. De namiddag brengt ons weer naar de westkust.

Dag 17

BOOTZ&Beach
Geen beter einde dan een dagje aan het strand om al je ervaringen nog even te laten bezinken terwijl je ondertussen geniet van warme temperaturen en een heus beach-gevoel!

Dag 18

Home sweet home
Op naar de luchthaven voor de terugreis naar Brussel, waar familie en vrienden in volle spanning wachten op een stevig reisverhaal. En waar wij wachten op jullie ervaringen en reisfoto's! Keep us posted!

Prijs info

Prijs

€ 2590,00
Voorschot: € 780 per deelnemer

Inbegrepen

  • Vluchten
  • Luchthaventaksen
  • Logies
  • Maaltijden vanaf avondmaal dag 2 t.e.m. avondmaal dag 17
  • Transfers zoals voorzien in het dagprogramma
  • Bagagevervoer
  • BOOTZ-begeleiding en lokale gids

Niet inbegrepen

  • Inkomgeld bezienswaardigheden (ongeveer €130)
  • Inkomgelden nationale parken (ongeveer €10 per park)
  • Optionele activiteiten
  • Fooien
  • Persoonlijke uitgaven 
  • Dranken
  • Visum (50 USD, zelf aan te vragen via de website beschreven hieronder bij formaliteiten)
  • Evt. verzekering

Betalingsvoorwaarden

  1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
  2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
  3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
  4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Wandelniveau

 voor het algemene niveau van de reis, maar  à  voor de hikes. Op dag 16 vind je de zwaarste toch met de klim naar Adam's Peak, maar die tocht is facultatief.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Maaltijden

Het ontbijt nemen we in het logies. De lunch is ofwel een picknick in de vrije natuur ofwel een lichte maaltijd op restaurant. Het avondmaal gebruiken we in het hotel of op restaurant.
Het eten in Sri Lanka is bijzonder lekker. Een klassieke maaltijd bestaat uit 'rijst en kerrie'. Kerries zijn in stukjes gesneden vlees-, kip- of visschotels, op smaak gebracht met verschillende kruiden. Een ander populair gerecht zijn ‘hoppers’, een soort rijstpannenkoekjes.

Logies

Kleinschalige hotels en pensions, en 3x kamperen (zeer eenvoudig).

Bagage

Enkel dagrugzakje.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.

Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.

We vliegen met Emirates (airline code = EK).

 VertrekAankomst
EK 0184Brussel 03/10/2020 15:05Dubai 03/10/2020 23:40
EK 0650Dubai 04/10/2020 02:40Colombo 04/10/2020 08:35
EK 0651Colombo 20/10/2020 10:05Dubai 20/10/2020 12:55
EK 0181Dubai 20/10/2020 14:20Brussel 20/10/2020 19:20
Minibus, lokale bus, jeep en trein.

Klimaat

Tropisch warm met kans op (onweers)buien in het noorden en het oosten. In de bergen kan het wat frisser zijn.

Uitrusting

Een tip: trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er
iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Voor wie de optionele tocht naar Adam's Peak wil maken: Neem verse kleren mee in een gesloten zak. Je kleren kunnen doorweekt zijn van de vochtige lucht en de inspanning als je boven komt.

Bagage

  • rugzak of reistas (liever geen harde koffer)
  • extra zak voor spullen tijdens de kampeerdagen
  • dagrugzakje

Schoeisel & kousen

  • enkelomsluitende wandelschoenen
  • lichte schoenen of (wandel)sandalen, evt. voor de stadswandelingen en voor ’s avonds
  • wandelkousen

Kledij

je handhaaft best een ‘conservatieve’ kledingstijl (dus liever geen topjes, korte shorts, enz.)

  • soepele (wandel)broeken
  • regenjas
  • evt. kleine paraplu
  • lichte trui of fleece
  • luchtige hemden of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
  • zonnehoed of –pet
  • sjaaltje
  • ondergoed
  • badpak/zwembroek
  • bermuda (mag echter niet gedragen worden bij bezoek aan tempels)

Kampeeruitrusting

  • lichte slaapzak of lakenzak (er zijn dunne dekens voorzien)

Verzorging

  • toiletgerief
  • handdoek (voor 1 overnachting)
  • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
  • ‘after sun’
  • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

  • drankfles
  • evt. (zak)mesje

Diversen

  • veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
  • evt. oordopjes (gesnurk en allerlei vroeg ochtendlawaai)
  • enig wc-papier
  • zaklamp
  • evt. adapterstekker
  • reispas + kopie

EHBO

Je begeleider beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te
stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

  • evt. middel tegen reisziekte
  • middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
  • pijnstillend en koortswerend middel
  • middel bij maagkrampen
  • middel bij maag- en darmklachten
  • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
  • middel tegen blaren
  • ontsmettende zalf
  • pleistertjes van verschillende breedte
  • verbanden (elastisch + niet elastisch)

Geld

De munt is de Sri Lanka-roepie. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen. In de grotere centra kan je ook terecht aan geldautomaten.

Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Formaliteiten

Reispas:

Voor Sri Lanka heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Sri Lanka. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. Een reispas (die 5 jaar geldig is) kost €71, evt. aangevuld met gemeentetaks.

Visum:

Vóór vertrek dien je zelf een ETA (Electronic Travel Authorization) aan te vragen. De aanvraag moet online gedaan worden op de ETA website en kost 30 USD (te betalen met kredietkaart) voor een reis van minder dan 30 dagen. Dit is de enige officiële ETA-website: www.eta.gov.lk. We vragen je te wachten met de aanvraag tot de afreis gegarandeerd is.

Tip: Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar de eigen online e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

 

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen die je kan terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be). Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A:
Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B:
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie:
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree:
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Buiktyfus:
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Malaria:
In Sri Lanka komt malaria voor, een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anopheles-mug. Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggenwerend middel. Deze maatregelen kunnen worden gecombineerd met medicatie.

Meer informatie

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere reisboekhandel, bv.

  • Alta Via in Antwerpen 
  • Anticyclone des Açores in Brussel
  •  Atlas & Zanzibar in Gent
  •  De Reyghere in Brugge 
  •  www.AltiplanoBooks.be

Klimaat 

Sri Lanka ligt zowat in het centrum van de Indische Oceaan en heeft daarom klimatologische kenmerken van drie continenten. Moessonwinden botsen tegen Sri Lanka’s bergtoppen aan en zorgen voor weelderige vegetatie in de zuidelijke helft van het eiland, terwijl het noorden een droge zone is.

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat met droge en natte seizoenen. Er zijn twee moessons. In het zuidwesten heerst van mei tot augustus de zware Yala-moesson en is het droog van december tot maart. In het noordoosten heerst van oktober tot januari de lichtere Maha-moesson en is het droog van mei tot september. Verder is er ook nog een tussen-moesson in oktober en november die voor regenbuien kan zorgen op het hele eiland.

Colombo en de laaggelegen kustgebieden hebben een gemiddelde dagtemperatuur van 27°. In Kandy is het omwille van de hoogte wat frisser en in Nuwara Eliya (op 1889 m) heerst een gematigd bergklimaat. De temperatuur van het zeewater schommelt het hele jaar rond 27°.

Fauna en flora 

Alles hangt af van de beschikbaarheid van regenwater. De bergen en het zuidwestelijke deel van het land – de ‘natte’ zone – hebben voldoende regenval met een jaarlijks gemiddelde van 250 cm. Het grootste deel van het zuidoosten, oosten en noorden van het land bestaat uit de 'droge’ zone, die tussen 120 en 190 cm regen per jaar ontvangt. In de lage gedeelten van de natte zone heerst een dominante vegetatie van tropisch bos met hoge bomen, brede bladeren en een dichte ondergroei van klimplanten. Subtropisch groenblijvende bossen gedijen in de hoger gelegen gebieden. Op grote hoogte vinden we een bergvegetatie terug die sterk is aangetast door de wind.

Bossen bedekten ooit bijna het hele eiland. Vandaag bedraagt het land dat officieel geclassificeerd is als bos of bosreservaat nog slechts een vijfde van het grondgebied. Enkel in het zuidwestelijke binnenland vind je nog grote resten terug van het oorspronkelijke tropische en subtropische woud. De overheid heeft getracht om een aantal gebieden te vrijwaren voor de natuurlijke vegetatie en fauna. Bij de belangrijkste verwezenlijkingen behoren Ruhunu National Park in het zuidoosten met grote kuddes olifanten, herten en pauwen, en Wilpattu National Park in het noordwesten, met verschillende leefgebieden voor watervogels zoals ooievaars, pelikanen, ibissen en lepelaars. Het Mahaweli Garga Project, dat dateert uit de jaren 1970 en 1980, zorgde dat vier natuurgebieden van in totaal 190.000 hectare als nationaal park werden uitgeroepen en toevluchtsoorden werden voor grote kuddes olifanten en talloze andere wilden dieren.

Bevolking en taal 

De bevolking van Sri Lanka bestaat uit verschillende etnische groepen. Conflicten tussen deze groepen hebben sinds de 19de eeuw het openbare leven gedomineerd. De twee belangrijkste kenmerken die iemands etnische erfgoed bepalen zijn taal en religie, en dus niet ras of fysiek voorkomen. De grootste etnische groepen zijn (volgens een schatting van 2001): Sinhalezen (73.8%), Moslims (7.2%), Indische Tamils (4.6%), Sri Lanka Tamils (3.9%). Officieel is er geen enkele taal of religie die meer of minder onderhevig is aan sociale segregatie dan een andere. In de loop der geschiedenis echter waren er wel steeds veranderende omstandigheden waardoor een of meerdere groepen een dominante positie innamen, wat leidde (en nog steeds leidt) tot vijandigheden en strijd om politieke en economische macht.
De 2 officiële talen van Sri Lanka zijn Sinhalees en Tamil. Engels wordt vaak in overheidsdiensten gehanteerd en wordt door zo’n 10% van de bevolking vlot gesproken.

Elektriciteit 

Sri Lanka heeft een elektriciteitsnet van 230 Volt. De stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers.

TV-reportage:

Canvas heeft een driedelige reeks over Sri Lanka die je hier kan herbekijken online.

Kennismaking

Enkele weken voor het vertrek krijgt elke Bootzer een uitnodiging voor de kennisma­kingsbijeenkomst. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest op een zaterdagvoormiddag, of in een van de ViaVia Reiscafés. Je krijgt er de laatste (vertrek)info en maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
  • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
  • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
  • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
  • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
  • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be