Bootz Logo

Peru - Van Noord tot Zuid


21 dagen - € 3890,00



Jongerenreis
Peru, dat zijn de Inca's en de lama's, Machu Picchu en vreemde figuren vanuit de lucht. Peru, dat is de sfeer van Zuid-Amerika, de sierlijke condors en een prachtige natuur. Peru, dat is een openbaring! Ontdek meesterlijke steden als Cusco en Lima, trek door de prachtige Andes en kom alles te weten over de Pre-Columbiaanse cultuur. Dé trekpleister is ongetwijfeld Machu Picchu. Hoog in de Andes, in een indrukwekkende omgeving, een heus arendsnest. Voeg aan dat alles nog een groep leuke reisgenoten toe, en dit kan niet meer stuk!
Aantal dagen: 21 dagen
Reisnummer: 20PE4NZA1
Reisdata: 4/10/2020 - 24/10/2020


Wandelniveau: en

Dag aan dag

Dag 1

Met de limo naar Lima.

Meteen een leugen. We gaan met het vliegtuig.
Vamos a la Lima! (oh-oho-oho).

Dag 2

Met de limo door Lima

Om onze jetlag wat weg te werken, houden we het vandaag wat rustig. In plaats van heel de stad door te stappen, hoppen we in en uit een limo (alweer niet waar, het is gewoon een busje). Een ervaren gids leert ons meteen wat over Peru en zijn hoofdstad. Na zo’n 3 uurtjes hebben we nog geen 1% van alle kerkjes en kloosters gezien, maar zijn we toch al onder de indruk van de stad.

Veel langer kunnen we helaas niet blijven. Een comfortabele nachtbus tuft heel de nacht door naar Huaraz. Waar we rond zonsopgang toekomen.
Huaraz ligt tussen de Cordillera Blanca en Nigra. De sneeuwloze Cordillera Nigra is op zich wel een mooie bergketen, maar is peanuts vergeleken met de uitzonderlijke mooie Cordillera Blanca, de hoogste keten van de Peruviaanse Andes met tientallen toppen boven de 5000 m. Huaraz is een levendig stadje, het “Kathmandu van de Andes”.

Dag 3

Hoera voor Huaraz!

Dat we hier ver weg zijn van ons vlakke Vlaanderenland mag duidelijk zijn. Om aan de hoogte te wennen, reserveren we twee dagen voor de noodzakelijke acclimatisatie. Vandaag doen we het rustig aan en hebben we tijd om door Huaraz te struinen. De kans is groot dat we op de drukke markt terecht komen. Die is er namelijk elke dag. Vroeg in de morgen zakken de ‘campesinos’ met volgeladen ezels naar hier af. Ze installeren zich op pleinen of in de straten en verkopen tot laat in de namiddag hun fruit, groenten, kruiden, maar ook keramiek, juwelen, poncho's, dekens en truien uit lama-, alpaca- of vicuña wol. Volgens de traditie wordt er flink om de prijzen gediscussieerd.

Dag 4

Hoger en meer

 Een busje brengt ons naar het startpunt van een wandeling op 3850 meter. Tijd om nog wat aan de hoogte te wennen. We klimmen tot 4600 meter naar het saffierblauwe meer Laguna Churrup, gelegen in een natuurlijk amfitheater. Hier ging zo’n 1000 jaar geleden ongetwijfeld de 100m vrije slag door. We eindigen de dag opnieuw in Huaraz.

Dag 5

Ezeltje trektocht

In alle vroegte verlaten we Huaraz en volgen we de Rio Santa rivier. Onderweg tikken we in de Portachuelo Pass op 4767m het hoogste punt van onze reis aan en hebben we uitzicht op de bergreuzen van de Cordillera Blanca. In het dorpje Vaqueria knopen we onze bottines aan en bereiden ons voor op een 4-daagse trektocht door de bergen. Je laptop, flipflops en pingpongtafel hoef je gelukkig niet mee te sleuren. Daarvoor doen we beroep op een stel sympathieke ezels. We laden alles op de rug van onze balkende vrienden en stappen via enkele dorpjes in de Huaripampa vallei naar Paria, waar we voor de eerste keer ons kamp opslaan. De warme chocomelk van de kok hier is berucht tot in België.

Dag 6

Zuid-Amerikaanse tongtwisters

Een typisch ontbijt uit de Andes geeft ons de energie om naar de Punta Union bergpas te stappen. Een uitkijkpunt geliefd bij wandelaars, klimmers en fotografen. Je neemt best een extra geheugenkaartje mee voor je fototoestel want vanaf dit punt kijk je uit over de hele Santa Cruz Canyon en de toppen van de omgeving: Artesonraju, Taulliraju, Rinrihircas, Chacraraju, Chopicalqui en Pucajircas. Het spelletje voor de komende 2 uur is om dit 3 keer na elkaar te kunnen zeggen zonder te stotteren... Eenmaal aangekomen bij onze overnachtingsplaats in de buurt van Taullipampa halen we onze tong uit de knoop en zetten we onze tenten op, omringd door toppen van boven de 5000 meter.

Dag 7

De mooiste berg ter wereld!

Met het uitzicht op de Alpamayo, willen we absoluut naar het basecamp aan de voet van deze berg. Zijn perfecte piramidevorm geeft hem de bijnaam ‘mooiste berg ter wereld’. Wedden dat er niemand van jouw vrienden een foto heeft waarbij hij poseert voor de mooiste berg ter wereld? It’s time to shine! #travelbybootz. Schiet niet je hele geheugenkaart vol, want ook het zeer fotogenieke meer Arhuaycocha ligt nog op de route!
Als we het pad in de prachtige Santa Cruz-vallei hebben teruggevonden blijven we deze volgen langs de meren Jatuncocha en Ichiqcocha tot onze laatste kampeerplaats tijdens deze trektocht in Llamacorral.

Dag 8

Peruviaanse polonaise

We dalen af naar de uitgang van het Huascaran National Park en volgen de rivier tot het plaatsje Cashapampa. Tussen de nauwe rotswanden van de vallei van Santa Cruz is het op sommige plaatsen echt indrukwekkend en moeten we ons soms bijna polonaisegewijs door de smalle kloof wringen. Vanuit Cashapampa nemen we de bus terug naar Huaraz. 

Dag 9

En op dag 9 rustte de Bootzer en zag dat het goed was.

Na een goede week stappen hebben we wat rust verdiend. Ondertussen kennen we onze weg al wat in Huaraz en weten we al goed te onderhandelen met de marktkramers. We kopen dan ook allemaal een lama om mee te nemen naar huis. Of een alpaca als je thuis wat minder plaats hebt in je living. 's Avonds gaan we richting station en cruisen we met de Cruz del Sur bus terug naar Lima. 

Dag 10

We moeten rennen vliegen vallen opstaan en weer doorgaan

Hopelijk moeten we niet rennen om onze vlucht vanuit Lima naar Juliaca te halen. Vallen en opstaan kan al eens gebeuren. Maar doorgaan zullen we sowieso!

Dag 11

Weet je nog? Die mop van de leraar aardrijkskunde in het lager onderwijs?

Waar ligt het Pipikaka meer? Hier! En ze noemen het hier het Titicaca meer. We gaan het meer op voor een bezoek aan de Uros eilandjes die volledig van riet zijn gemaakt. Tegenwoordig zijn ze vooral toeristische attracties, maar ondanks dat geven toch een goed beeld van de bijzondere levenswijze van het Uros volk dat al eeuwenlang op het grootste meer van Zuid-Amerika ronddobbert. 
Overnachten doen we op een eiland waar we wel vaste grond onder onze voeten hebben. De lokale bewoners ontvangen ons met een kampvuur en een heerlijke maaltijd.

Dag 12

Niet stelen, niet liegen, wees niet lui

Van het eiland Ticonata nemen we de boot naar een ander eiland in het meer. Taquile telt zo’n 2200 inwoners en geen van hen heeft een auto. Er zijn ook geen hotels op het eiland. En op enkele zonnepanelen na, ga je hier ook geen elektriciteit vinden. Steek die gsm dus maar even heel diep in je rugzak tenzij als je er foto’s mee wil nemen. Zijn je ouders nu ongerust geworden omdat ze je niet kunnen bereiken? Maak het goed met een zelfgemaakt en duurzaam kledingstuk waarvoor ze hier bekend staan.
Over duurzaam gesproken. Ze hanteren hier de Inca morele code 'ama sua, ama llulla, ama qhilla', (niet stelen, niet liegen, wees niet lui). Wat wil zeggen dat alles met iedereen gedeeld wordt. Dit eiland werkt inspirerend! We eindigen de dag in Puno, een grote stad aan de rand van het meer.

Dag 13

Ik wil de zon zien ondergaan in Cusco

Johan Verminnen zong er over en jij kan het nu ook echt meemaken. De eerste zonsondergang zal je misschien wel vanuit het busje zien. We rijden vandaag namelijk van Puno naar Cusco. Door de panfluitspelers op straat wanen we ons al meteen terug in de Brusselse metrostations.

Dag 14

Cultuur met de grote C van Cusco

We verkennen de stad te voet en met een gids: de Plaza de Armas, de kathedraal, de zonnetempel Coricancha, straatjes met eeuwenoude Incamuren, ... De geur van cultuur wordt hier opgesnoven alsof er iemand een flesje Chanel 5 in je neusgat heeft gegoten.

Dag 15

De heilige vallei

We brengen vanuit Cusco een bezoek aan de heilige vallei van de Inca’s. We gaan langs bij een boerderij waar wollen lamasokken, alpacamutsen en vicuñaponcho's worden gefabriceerd. In Pisac bezoeken we de kleurrijke markt waar de lokale bewoners hun ambachtelijke producten uitstallen en wandelen we bij de oude ruïnes tussen de vervallen tempels en huizen door. Ten slotte nemen we nog een kijkje bij wat één van de laatste Inca bastions was, het fort van Ollantaytambo.

Dag 16

Downhill met de fiets

Al heel vroeg in de ochtend wrijven we onze ogen uit en komt een busje ons ophalen. Een mooie rit door de heilige vallei voert ons langs Chinchero, Urubamba en Ollantaytambo naar de Abra Málaga pas op 4350 meter hoogte.
Veel tijd om te genieten van het uitzicht is er niet want we staan te trappelen om te trappen. Met een blitse fiets tussen onze benen snellen we in een rotvaart langs een adembenemend landschap. Naargelang je conditie kan het ook wel zijn dat het fietsen minstens even adembenemend is. Gelukkig is het gedurende een 4-tal uurtjes all the way down voor we aankomen in Huamanmarca. En laat daar nu toevallig net een busje voor ons klaarstaan om ons naar Santa Maria te brengen. Een dorpje aan de rand van de zwoele jungle. En laat daar nu toevallig net een fris pintje voor ons klaar staan! De rest van de dag mogen onze kuiten wat uitrusten in een authentieke hostel. 

Dag 17

Serious monkeybusiness

Vandaag wordt er zo’n 22 kilometer stevig gewandeld. We starten ‘s morgens door een nevelwoud… ideaal om nog wat te dromen en rustig wakker te worden. Ware het niet dat het hier stevig omhoog gaat. Onderweg zien we coca plantages en hangt er overal tropisch fruit om ons energie te geven. We doen een klein stukje van de originele Inca trail langs authentieke bergdorpjes. Daarna volgt een steile afdaling. Onderweg stoppen we even bij een gastvrije familie om wat uit te rusten en ons te verfrissen. Maar hou je spullen in de gaten want de aapjes proberen je af te leiden terwijl ze snoep uit je zak stelen. Lunchen doen we vanuit de hangmat in Quellomayo. Van daaruit volgen we de Vilcanote rivier langs watervallen en afgelegen boerderijen. Omdat het pad de rivier af en toe kruist, moeten we over een apenbrug over de rivier. En alsof dat nog niet avontuurlijk genoeg was, moeten we wat verder een kabelbaan nemen om terug diezelfde rivier terug over te steken.
Na al die inspanning komen we rond 16u  aan bij de warmwaterbronnen van Santa Teresa. Onze spieren laten we heerlijk relaxen. Het is dan ook een kleine moeite om de laatste 45 minuten te wandelen naar het stadje. In Santa Teresa zijn er verschillende cafeetjes waar je je spieren verder kan ontspannen om een Peruviaans danske te placeren.

Dag 18

Op volle (water)kracht!

We zetten koers naar de waterkrachtcentrale in de buurt. Daar ligt een goed restaurantje voor ons middagmaal. Na de lunch gaan we naar de waterval van Mandor waar door de liefhebbers een frisse duik genomen kan worden. Na deze verkoelende pauze zetten we onze tocht verder richting het kleine maar gezellige dorpje Aguas Calientes. Onderweg houden we nog even halt aan de archeologische site van Intiwatana waar we al wat overblijfselen van de Inca's kunnen bekijken. Kwestie van ons al een beetje warm te maken voor morgen.

Dag 19

Machtig Machu Picchu

De voorbije 18 dagen hebben we de spanning meer dan genoeg opgebouwd om deze reis te eindigen met een absoluut hoogtepunt. Het Mythische Machu Picchu. De beroemde verloren stad van de Inca’s is terecht de grootste trekpleister van het land. Dankzij onze overnachting vlakbij zijn we één van de eerste toeristen van de dag en kunnen we rustig genieten van dit wonder. De Spaanse overheerser heeft Machu picchu nooit ontdekt en het is de Amerikaan Hiram Bingham die er in 1911 op uitkwam tijdens een wandelingetje in het bos. Je kan ook nog naar de zonnepoort wandelen waar je de beroemde foto van Machu picchu kan maken (#travelbybootz). Of je klimt naar de berg achter Machu picchu, de Huayna Picchu. Opgelet: hier mogen dagelijks maar 400 mensen komen en om 12u gaat de deur onherroepelijk dicht.
Na de vrije tijd  gaan we terug naar het dorpje Aguas Calientes, waar we in de namiddag de trein naar Ollantaytambo, nabij Cusco nemen. Een korte busrit brengt ons ten slotte naar het hotel in Cusco.

Dag 20 & 21

A la casa

Vanuit Cusco vliegen we via Lima terug naar Brussel. ‘s Avonds is het maar moeilijk te vatten dat je terug in België staat, terwijl je eergisteren nog op ontdekking ging in Machu Picchu.

Prijs info

Prijs

€ 3890,00
Voorschot: € 1170 per deelnemer

Inbegrepen

  • Internationale vluchten
  • Binnenlandse vluchten
  • Luchthaventaksen
  • Transfers
  • Trein Aguas Calientes - Ollantaytambo
  • Logies
  • Maaltijden in Peru (van avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 20)  
  • Gebruik van kampeer- en keukenmateriaal
  • Bagagevervoer tijdens trekkings
  • Inkomgeld nationale parken, Machu Picchu (ca. 41€)
  • Huur mountainbike en helm
  • Bootz-begeleiding + trekkinggidsen
  • BTW

Niet inbegrepen

  • Dranken
  • Toegang tot het San Francisco klooster in Lima (15 Sol = ca. 4€)
  • Ticket voor het Uros eiland (8 Sol = ca. 2€)
  • Ticket voor het eiland Taquile (8 Sol = ca. 2€)
  • Toegang tot de kathedraal in Cusco (25 Sol = ca. 6,50€)
  • Toegang tot de Koricancha tempel (15 Sol = ca. 4€)
  • De General Touristic Ticket (Boleto Turístico General) voor de Heilige Vallei (ca. 20€)
  • Fooien (ca. 190 Sol = ca. 50€)
  • Persoonlijke uitgaven
  • Evt. reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

  1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
  2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
  3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
  4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Wandelniveau

 à
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

Eenvoudige hotelletjes en hostels, tenten tijdens de trekking.

Maaltijden

  • In de steden worden ontbijt en avondmaal genuttigd in het hotel of in een restaurant. ’s Middags eten we een snack. Er is keuze te over.
  • Tijdens de trekkings maakt een kok het eten klaar, stevige (vaak calorierijke) kost waarbij ook 's middags warm gegeten wordt. Een eettafel en stoelen zijn voorzien.

Peru is het land van de aardappel en er zijn heel wat verschillende soorten en bereidingswijzen. Specialiteiten zijn verder vele vissoorten, exotische vruchten, zoete desserten. Heel populair ook is ‘chifa’, een interessante combinatie van Peruviaans-Creools-Chinese keuken waar een hele geschiedenis van immigratie aan vasthangt. De nationale drank van Peru is de pisco, een stevig drankje dat met limoensap en geklopt eiwit gemengd wordt tot 'pisco sour'. Elke grote stad heeft ook nog zijn eigen (lekkere) biersoort (Qusqeña, Arequipeña). 

Bagage

Je draagt enkel je dagrugzak. Tijdens de trekkings wordt de bagage gedragen door ezels.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.

Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.

We vliegen met KLM (Airline code = KL) en Air France (Airline code = AF). We nemen de TGV om van Parijs naar Brussel-Zuid te geraken.

 VertrekAankomst
KL 1722Brussel 04/10/2020 08:00Amsterdam 04/10/2020 08:55
KL 743Amsterdam 04/10/2020 12:35Lima 04/10/2020 18:05
AF 483Lima 23/10/2020 18:20Parijs 24/10/2020 13:50
AF 7185Parijs 24/10/2020 16:07Brussel-Zuid 24/10/2020 17:43
Overwegend openbaar vervoer en 2 binnenlandse vluchten

Klimaat

Peru kent verschillende klimaatzones. De weersomstandigheden in een bepaalde regio worden bepaald door de geografische ligging, de hoogte, door dag of nacht. Hoewel het regensei­zoen pas eind oktober-begin november begint, is regen ook in maanden ervoor niet 100 % uitgesloten.
In de bergen schommelen de temperaturen schommelen sterk tussen dag (20 à 25°) en nacht (-5°). Als er storingen met bewolking en/of regen voorkomen, duren die gewoonlijk nooit langer dan 48 u. De eenvoudigste raad die we je kunnen geven is dat je best rekening houdt met zowel koude als zeer warme temperaturen.

Uitrusting

Bagage
  • Rugzak of stevige reistas
  • Dagrugzak
  • Tas om je bagage in te stoppen (max. 6 kg) om mee te nemen op de trekking (voor op de ezelrug). 
Schoeisel & kousen
  • Stevige, enkelomsluitende wandelschoenen
  • Lichte schoenen
  • (Wandel)sandalen
  • Wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting

  • Warme slaapzak (je kan er ook eentje huren aan $ 5/dag)
  • Evt. liner of binnenslaapzak (maakt een slaapzak enkele graden warmer; is aangeraden als je een slaapzak huurt, hoewel deze na elke gebruik gewassen worden)
  • Isolatiematje of fleecedekentje (er zijn matrasjes ter plekke aanwezig, maar ze zijn niet echt isolerend. Het staat je uiteraard ook vrij je eigen slaapmat mee te brengen
  • Tenten en gemeenschappelijk kampeermateriaal worden ter plaatse voorzien.
Kledij
  • Soepele (wandel)broeken
  • Wind- en waterdichte jas
  • Wind- en waterdichte (over)broek
  • Dikke fleece
  • Dunne fleece
  • Enkele lichte hemden en/of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
  • Muts
  • Handschoenen
  • Zonnehoed of –pet
  • Ondergoed (1set thermisch ondergoed voor tijdens de trekking is aangeraden)
  • Warme pyjama
  • Badpak/zwembroek
  • Short/bermuda.

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Peruvianen.  Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek).
Verzorging
  • Toiletgerief (evt. ook verfrissingsdoekjes; graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
  • Kleine handdoek voor tijdens trekkings (je vindt lichtgewicht, sneldrogende handdoeken in buitensportzaken)
  • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor
  • Beschermende lippenstift.
Eet- en drinkgerei
  • Drankfles of -zak (min. 1, best 2 liter)
Diversen
  • Goede zonnebril (het Andes-licht kan straf zijn)
  • Veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
  • Zak- of hoofdlamp
  • Evt. wandelstokken
  • Wereldstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers; klik hier voor meer info)
  • Studenten- of lerarenkaart (korting bij bepaalde bezienswaardigheden)
  • Evt. oorstopjes
  • Evt. verduisterend oogmasker
  • Evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
  • Handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

  • Evt. middel tegen reisziekte
  • Middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
  • Pijnstillend en koortswerend middel
  • Middel bij maagkrampen
  • Middel bij maag- en darmklachten
  • Zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
  • Middel tegen blaren
  • Ontsmettende zalf
  • Wondpleisters van verschillende breedte
  • Verbanden (elastisch + niet elastisch)

Geld

De Peruviaanse munt is de Nuevo Sol (PEN). Euro’s zijn probleemloos inwisselbaar. Er zijn geldautomaten te vinden in grotere centra als Lima, Nasca, Puno, Arequipa, Cuzco, enz. Uit ervaring weten we dat je daar niet al te veel op moet rekenen, dus we raden aan om voldoende cash mee te nemen.

Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 
Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: Currency converter.

Formaliteiten

Voor Peru heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Peru.Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. Een reispas (die 5 jaar geldig is) kost € 71 voor meerderjarigen en € 41 voor minderjarigen, evt. aangevuld met gemeentetaks. 
Een visum is niet nodig.

 

Tip: 
Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar de eigen online e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

 

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen die je kan terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be). Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A:
Iedereen die naar Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank. 

Hepatitis B:
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie:
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree:
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Buiktyfus:
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Gele koorts en malaria:
In het algemeen wordt preventie tegen malaria en gele koorts vooral aanbevolen als je reist naar de junglegebieden beneden 2300 m. Je kan best met je arts overleggen wat voor jou de voor- en nadelen zijn van malariapillen en gele-koortsvaccinatie.

Ziekte van Chagas:
In landelijke gebieden in Latijns-Amerika bestaat het risico op infectie door een eencellige parasiet, trypanosoma cruzi, overgebracht door grote wantsen (triatomen) die zich ophouden in spleten en gaten van muren en daken, vnl. in ‘primitievere’ woningen. Beschermen doe je met een muggennet, insecticidenspray en/of voor het slapengaan een insectenwerend middel op de blootgestelde huidgedeelten aanbrengen.

Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:
  • Alegria C., Hongerige honden, roman over het leven van de Indianen op de hoogvlakte van de Andes;
  • Arguedas J.M., De wegen van het bloed, een epos over blanken, mestiezen en Indianen in het Andes-gebergte. Een verhaal over botsing tussen culturen die vooral de Indianen schaadt;
  • Guidoni E. En Magni R., De Inka's
  • K. Muller, Langs de Inca-route.
  • Nabokov P., 500 jaar geschiedenis van Indianenvolken, bloemlezing met Indiaanse teksten over contacten met Europeanen en het daarmee gepaard gaande cultuurverlies;

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.

Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door op een zaterdagvoormiddag in ons kantoorgebouw te Diest of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
  • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
  • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
  • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
  • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
  • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be