Bootz Logo

Slowakije - Tatra-trekking


8 dagen - € 1390,00Jongerenreis
Een spectaculaire reis door het Tatra-gebergte in Slowakije zet je zintuigen op scherp. En dat is nodig, de trekking door de bergen is niet voor wie op een reuzenrad onwennig de uitgang zoekt maar wél voor de bergliefhebber die zijn hartje kan ophalen tussen majestueuze toppen, ijskoude bergmeren en verliefd wordt op zijn echo die luidkeels door de valleien galmt. Al was het maar als excuus om je longen nadien te vullen met de gezondste lucht die er bestaat.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20SK4HTA1
Reisdata: 24/07/2020 - 31/07/2020


Wandelniveau:

Dag aan dag

Dag 1

Bootzeke in Chocowakije

Het vliegtuig vergist zich van land en we landen in Krakow, Polen. Gelukkig wacht er een busje ons op en staan we een dikke 2 uur later aan de voet van het Tatra gebergte. That’s more like it!

Dag 2

Bootz in Slowakije

We laten er geen gras over groeien. Hier staat al gras genoeg! Ons dagdoel is dan ook het groene meer! Het dorp Tartanska Kotlina is het startpunt vandaar gaat het steeds hoger en spectaculairder. Op een kort steil stukje na gaat het gestaag naar boven met genoeg vlakke stukken om dat melkzuur in de kuiten weg te werken. We zoeken een grote hut om even te eten en op adem te komen. Onderweg naar het groene meer, passeren we eerst nog het witte meer. De logica is hier ver te zoeken. Gelukkig hebben we nog 7 dagen!
Vandaag: 12km stappen

Dag 3

‘t Is naar links! Nee, naar rechts!

Rustig Bootzers, vandaag heeft iedereen gelijk. Het is zigzag naar boven! De Velka Svistovka ligt boven de 2000 meter en dat belooft een stevige klim te worden. Het wordt er niet minder avontuurlijk op als we een kort stukje (35 meter) langs kettingen moeten klimmen om een extra ruig stuk terrein te overbruggen. De Skalnate Pleso is een berghut met restaurant waar we andere wandelaars zien genieten van hun voormiddag. Wij genieten mee. Na onze vitamientjes zoeken we onze weg naar de Zamkovskeho hut waar we deze nacht zullen liggen. Wie nog wat extra boost over heeft, kan een korte tocht maken door de ‘frisse’ vallei naar de Teryho hut, maar misschien is een kuitmassage een beter optie. Morgen is het stevig doorbijten!
Vandaag: 8km stappen

Dag 4

Hopsakee naar Popradske!

De bergen op hun best vandaag! Langs bergmeren, bergriviertjes en bergbossen stappen we the great Tatranska trail helemaal af naar het Podradske meer. De weg is heerlijk afwisselend met ruwe stukken en open grasvelden met viewpoints om U tegen te zeggen (of HALLO tegen te roepen, dat echoot beter).
Een lange dag die we onszelf belonen met een frisse pint in het berghotel bij het meer. Die enkele trappen van de bar naar onze kamer kunnen er nog nét bij vandaag.
Vandaag: 20km stappen in ongeveer 7 uur.

Dag 5

Op kop op de Koprovsky!

What goes up, must go upper. Dat betekent vandaag opnieuw bijna 1000 meter stijgen. Het goede nieuws is dat de way up ons beloont met vergezichten over meren van gesmolten ijs en ruige rotswanden die je niet snel zal vergeten. Ook goed nieuws is dat we opnieuw 1000 meter dalen om terug in ons vertrouwde berghotel toe te stuiken. Nét op tijd voor een lekkere maaltijd.
Vandaag: 11km stappen in een kleine 6 uur.

Dag 6

Waar zijn de klinkers?

De weg naar het Strbske meer is niet geplaveid met klinkers (getuige de naam) maar met zacht berggras en we mogen dus een versnelling lager schakelen. Dat is ook nodig om het adembenemende landschap van de Mengusovska vallei in ons op te nemen. Het meer staat op het todolijstje van vele wandelaars en wie zijn wij om ons al niet eens te laten gaan op één van de terrasjes of te snuisteren in de boetiekjes.
Vandaag: 5km stappen in een dikke 2 uur. De rest van de dag is taking it easy… Bootz-style.

Dag 7

Take me home to the paradise park, where the grass is green and the Bootzers are pretty

Langslapers kunnen nog even wakker worden in de korte busrit naar het paradijs. De slimme Slowaken hebben hun nationaal park toepasselijk het paradijs genoemd. Wij noemen het liever een gigantische speeltuin. Maar in plaats van op het klimrek, klimmen wij langs watervallen omhoog en verkennen het gebied met zijn vele ravijnen. De mooiste ravijn hebben ze alweer toepasselijk Sucha Bela genoemd. Een omgekeerde canyoning met spannende trappen en ladders. En als de voeten nog meewillen kunnen we deze ravijn doorkruisen al zijn er ook eenvoudigere alternatieven die de moeite zijn. Het busje staat na deze mooie dag klaar om ons naar ons hotel te brengen.
Vandaag: 15km stappen in een 5-tal uurtjes. Naargelang de gekozen weg.

Dag 8

Putting the slow in Slowakije

Vandaag keren we in de voormiddag terug naar België. Waar de Ardennen vanuit de lucht meer lijken op de polders, vergeleken met wat we hebben gezien in Slowakije. Maar klagen doen we niet. Het waren 8 mooie dagen in één van de mooiste bergketens van Europa. Nog redelijk onbekend bij ons, maar dat kan wel eens snel veranderen als jullie in geuren, kleuren en instagramfilters over deze reis vertellen aan iedereen die het wil horen.

Prijs info

Prijs

€ 1390,00
Voorschot: € 420 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 8
 • transfers per bus
 • inkomgeld nationale parken
 • Nederlandstalige Bootz-begeleiding
 • Slowaakse berggids
 • luchthaventaksen
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • persoonlijke uitgaven (bv. wellness)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Begeleiding:

Joeri Bruggeman


Wandelniveau

Dit is een wandelreis van niveau  waarvoor een goede fysieke conditie en enig uithoudingsvermogen vereist is. Voor de afstanden en hoogteverschillen: zie dagschema. De wandeling op dag 7 bevat trappenpaden, klimladders, rotsplatformen en bruggetjes. Het is geen ‘klettersteig’ in de strikte van het woord, maar best wel avontuurlijk.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

3 x in 2-persoonskamers in een 3*-hotel (voor en na de trekking). Tijdens de trekking in comfortabele berghutten in meerpersoonskamers (4 x).

Maaltijden

Ontbijt en avondmaal gebruiken we in het logies, traditionele kost met degelijke en lokale ingrediënten. Het middagmaal is een picknick.

Bagage

Je draagt tijdens de wandelingen enkel een (ruime) dagrugzak.

Vervoer


Ter plaatse privévervoer.
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.

Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.

We vliegen met Brussels Airlines (airline code = SN).

 VertrekAankomst
SN2547Brussel 24/07/2020 11:00Krakau 24/07/2020 12:55
SN2548Krakau 31/07/2020 13:35Brussel 31/07/2020 15:30

Klimaat

De Slowaakse zomers kunnen erg warm zijn, met zelfs in de bergen temperaturen tot ver in de 20°. Maar ook regen en onweer met zware regenval zijn mogelijk. Hou ook rekening met grote temperatuursverschillen overdag tussen bv. noordflanken en zuidflanken, tussen zon en schaduw.  

Uitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis.

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. 

Bagage

 • rugzak of reistas: tijdens de trekking blijft deze in het 1e hotel
 • dagrugzak (35 à 40 liter): hierin neem je tijdens de trekking enkele propere kleren, toiletgerief,... mee

 

Schoeisel & kousen

 • degelijke, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen (voor 's avonds)
 • wandelkousen
 • watersandalen (nodig voor de wandeling op dag 5)
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • waterdichte (over)broek
 • degelijke wind- en waterdichte jas
 • pull/fleece
 • T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short/bermuda
 • zwemkledij
 • voor in de bergen evt. sjaal, muts en handschoenen

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • verkoelende lotion
 • beschermende lippenstift
 • zwemhanddoek

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of –zak (min. 1,5 liter)
 • evt. (zak)mesje
 • lunchbox

Diversen

 • zak- of hoofdlamp
 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).


Geld

De Slowaakse munt is de euro. Je neemt best een beetje cash geld mee van thuis.

Formaliteiten

Voor Slowakije volstaat je identiteitskaart.

Gezondheid

Teken

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (klik hier) wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen van Centraal- en Noord-Europa. Zo ook in delen van Slowakije.
Men gaat er van uit dat ongeveer 2% van de teken in de endemische gebieden besmet is met deze ziekte. 1/3de van de mensen die gestoken wordt door een besmette teek ontwikkelt ziektesymptomen, waarvan slechts een klein deel ernstig tot fataal. 
Mocht je verder willen gaan dan tekenbescherming door kleding en een huidspray op basis van Deet, kan je een vaccin overwegen. Je kan voor meer informatie en voor deze vaccinatie terecht bij je huisarts.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. tijdstip en plaats waar we afspreken, wordt een tweetal weken voor vertrek doorgemaild. 

 

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 9 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Brugge
Academiestraat 10
Tel. 050 34 78 81 brugge@joker.be

Brussel
Pletinckxstraat 3 (St. Goriksplein)
Tel. 02 502 19 37 brussel@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be