Bootz Logo

Zuid-Afrika - Baie baie lekker


19 dagen - € 3190,00



Jongerenreis
Dit gaan baie goed met Bootz! Ons vlieg 'n groot afstand oorsee om in die mooiste land ter wêreld te land. Suid-Afrika is 'n wonderlike land met 'n ongeëwenaarde natuurskoon. Ons verken die blyde rivier, soek die groot vyf in die Krugerwildtuin, stap vinnig weg van 'n krokodil in St Lucia en klim die klipmuur in die Drakensberg. Hierdie reis het dit alles!
Aantal dagen: 19 dagen
Reisnummer: 20ZA4AAA1
Reisdata: 28/08/2020 - 15/09/2020


Wandelniveau: en
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Dag aan dag

Dag 1 -2

Bye Bootzers!

Een goeie 12 uur vliegen. Vechten om aan het raampje te zitten hoeft dus niet. Iedereen komt ruimschoots aan de beurt. 

Dag 3

Baie Bly!

Lang blijven we niet in Johannesburg hangen. We rijden meteen naar het oosten. Naar de Mpumalanga provincie. Het cliché wil dat je tegenwoordig op elke reisbestemming Hollanders tegen komt. Dat was vroeger ook al zo. Ze hebben hier een mooi mijndorpje opgericht dat nu de naam Pilgrims Rest draagt. Het is een populaire tussenstop naar de Blyde Rivier canyon. Andere stops onderweg zijn God’s window. Een viewpoint dat zijn naam niet gestolen heeft. Next stop is Bourkes Luck Potholes. Dat zijn enkele merkwaardige ‘gaten’ in de rotsen die gevormd zijn door de Blyde en de Treur. Deze 2 rivieren komen hier samen. Je leert er waarom deze rivieren zo toepasselijk Blyde en Treur heten.
De kans is groot dat het heerlijk warm is. Misschien zelf wat té warm en dan is een duik in de frisse Mac Mac Pools een aanrader! Het is hier in de buurt dat we onze tentjes opslaan. 

Dag 4 en 5

'n bietjie bang?

Wat kan ons blijer maken dan een ochtendwandeling in de Blyde Rivier canyon? We krijgen prachtige vergezichten over de groene canyon en de beroemde Three Sisters bergen.
Na de middag brengt het busje ons naar een game reserve. Een groot afgesloten gebied waar wilde dieren vrij rond lopen. Na het uitdoven van het kampvuur kruipen we ‘s avonds vroeg in onze tent. We slapen hier ‘in the bush’. Je moet dan ook  niet verwonderd zijn als er deze avond nogal veel geritsel rond de tent is. Je komt deze avond waarschijnlijk zelfs oog in oog te staan met wat herten, apen en mogelijks nog ander wild dat komt drinken in de buurt.

Hopelijk heeft al dat geritsel je niet te wakker gehouden, want we moeten vroeg uit de veren voor een echte game-walk met een gewapende ranger. Dat wapen hebben ze gelukkig zelden nodig en de rangers zijn absolute natuurliefhebbers. Je zal dan ook veel bijleren over uitwerpselen, voetsporen en waarom je beter niet over een neushoorn zijn neus aait. 

Dag 6

Kan jij leeuloop?

Hou die verrekijkers in de aanslag! Vandaag spelen we een wedstrijdje dieren spotten tijdens een safari in het bekende Kruger Nationaal Park. 100 punten voor wie een luipaard kan spotten. Elke olifant is één punt waard en je krijgt een strafpunt voor elke impala die je tegenkomt. Hoe je een impala kan herkennen leer je van de gids die samen met ons op stap gaat.
Tip: Wie goed een leeuw kan nadoen heeft extra kans om een ontmoeting met een kudde gnoe’s te overleven. Maar loopt dan weer extra risico als we een andere leeuw tegenkomen.
Tip 2: Zeker niet googlen naar het liedje “leeuloop”!

Dag 7 en 8

Kruger geen genoeg van.

De ochtendstond geeft goud in de mond. En ongetwijfeld ook veel vliegjes. We gaan opnieuw op morning walk met een ranger. Is die big five al binnen? We verlaten Kruger en rijden verder naar het koninkrijk Swaziland. De bergen van dit kleine rijk lijden nog niet onder het toerisme en het is dan ook een voorrecht om hier te mogen rond te lopen. Er zit veel wild, maar niks gevaarlijk dit keer. Ideaal dus om te voet op safari te gaan.

We slapen twee nachten in hetzelfde kamp aan de rand van het Malalotja natuurgebied. Dat geeft ons ruim de tijd om een volledige dag Bootzgewijs al wandelend dit bergachtige gebied te verkennen. Ons doel is een mooie waterval die diep in het park verborgen ligt, wachtend om ontdekt te worden door een bende enthousiaste en bewonderende Bootzers. 

Dag 9 en 10

Zoek de hippo

We verlaten Swaziland via het zuiden en maken ons klaar om nieuwe beestjes te ontmoeten. Deze keer in het Mkhuze Game Reserve. Waar we niet alleen op safari gaan maar ook een perfect plaatsje vinden om de grote dieren vanop een afstand te bestuderen. Beat that, Planckendael! Voel je je wat moe na een weekje Zuid-Afrika? Moe nie worry ni! Een bezoekje aan de medicijnman in de hoofdstad Mbabane en je bent er zo weer bovenop. Op voorwaarde dat je zijn brouwsel van slangenhuiden en rare plantjes opdrinkt natuurlijk. Na de middag arriveren we opgeladen op onze bestemming en hebben nog net tijd genoeg voor een game drive.

De volgende ochtend staat er game walk met een ranger op het programma. In de namiddag verplaatsen we ons naar False Bay voor een boswandeling. Maar deze bossen zijn nét iets majestueuzer dan je doorsnee Zoniënwoud. De nabijheid van de St.-Lucia wetlands zorgen voor een ongeziene diversiteit in vooral beestjes die van water houden. Hippo's en kroko's, maar ook veel vliegend wild. Het is terecht uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed.

Dag 11 en 12

Van de crocodiles naar Dundee

Het dorpje Dundee ligt diep in het de valleien van het Zulugebied. Een wrede burgeroorlog tussen de Zulus, de Britten en de ‘Boeren’ hebben hier hun sporen nagelaten. We komen er alles over te weten in het Tulana museum en kunnen de rest van de dag uitrusten in de lodge.

De volgende dag krijgen we het denkbeeldig gezelschap van twee Britse vluchtelingen uit die oorlog. We wandelen in hun voetsporen naar de Buffalo Rivier. Het legendarische slagveld bij Rourkes Drift laat sowieso een indruk na. Zuid-Afrika heeft een rommelige geschiedenis, zoveel is duidelijk.

Dag 13 en 14

Een draak van een berg

We springen ons busje in voor een rit naar de befaamde Drakensbergen die we de laatste dagen van onze reis uitgebreid zullen leren kennen. We smijten onze rugzakken bij aankomst in ons kamp neer aan de voet van de bergen (1600m).

Na een goed nachtrust beginnen we aan onze verkenning van De Drakensbergen die een natuurlijke muur vormen aan de oostkant van Lesotho. Denk aan vertikale rotswanden en weelderig groen. Locals noemen het “uKhalamba” of muur van speren. ‘nough said. Een muur van speren? Daar wil elke Bootzer toch eens door stappen? Gelukkig komen we hier en daar een fris bergriviertje of waterval tegen om die speerpunten af te spoelen. Met zicht op de bergen kan je de rest van de dag nog nagenieten in de lodge. Vergeet zeker niet je blik te werpen op het Drakensberg Amfitheater (3000m) dat ons eindpunt is van de komende tweedaagse. Voel je het al kriebelen?

Dag 15 en 16

Nog meer draken en bergen

Tijd voor het echte werk! We staan goed op tijd op want we hebben een stevige wandel-tweedaagse voor de boeg. Starten doen we in Thendele. Ons eindpunt van dag 1? Het prachtig gelegen Witsieshoek dat we terugvinden aan de voet van de indrukwekkende Sentinel-berg. Ik zeg dan wel 'voet' maar laat je hierdoor niet vangen. De lodge die we (hopelijk) bereiken op het einde van de dag is met zijn ligging op 2300 m de hoogste in de Noordelijke Drakensbergen. Onze Sentinel staat met zijn voetjes duidelijk toch niet helemaal op de grond. En maar goed ook want dat wilt zeggen dat we 's avonds in slaap kunnen vallen met op de achtergrond het mooie Mont-Aux-Sources gebergte.

Hopelijk heeft gisteren iedereen goed gestretcht voor het slapen gaan want vandaag is het op naar de top. Onze spieren krijgen de kans om op te warmen terwijl we een grindweg afstappen naar het beginpunt van onze laatste trek. Bereid je mentaal maar al voor op klimmen, klimmen en nog eens klimmen. Langs bergen, door kloven en zelfs een klein stukje op een kettingladder. Af en toe mogen we gelukkig ook een stuk over vlak terrein wandelen met steeds een uitzicht waarvan de thuisblijvers alleen maar kunnen dromen. Het licht (lees: uitzicht) op het einde van de tunnel (lees: kloof) is het gelukkig allemaal meer dan waard! Op het Drakensberg Amfitheater (3000m) wachten ons niet alleen de wonderbaarlijke Tugela watervallen maar ook een geweldig vergezicht over KwaZulu-Natal. We voelen ons on top of the world, wanen ons king of the mountain en staan aan het einde van de stairway to heaven. 

Het is hier zo prachtig dat we het liefst van al nooit meer weg gaan en we twijfelen dus even om een Bootz-dorp op te richten naast onze nieuwe favoriete watervallen. Na een tijdje krijgen onze hongerige magen echter de overhand en starten we aan de trip terug naar beneden. Een tweedaagse om u tegen te zeggen en ook een beetje ooh en aah.

Dag 17

En de wielen van de bus gaan...

Na al dat wandelen van de afgelopen dagen hebben onze spiertjes wel wat rust verdiend. Komt dat goed uit zeg want vandaag is het een dagje bussen. We rijden 350km langs bergen, velden en door Jo'burg. Op onze tussenstop in het dorpje Clarense, wuiven we de drakensbergen uit en maken we ons klaar voor een rit door een relatief vruchtbaar stukje Zuid-Afrika. Langs de vele velden rijden we naar het kloppende hart van Zuid-Afrika. Johannesburg!

Dag 18

Johanna give me hope!

 Townships horen bij Zuid-Afrika. Die gaan van troosteloze sloppenwijken naar kleurrijke buurten waar creativiteit zegeviert op de schrijnende armoede. We bezoeken de grootste Township van het land, Soweto. Deze SOuth WEstern TOwnship ligt, voorspelbaar, in het zuid-westen van Johannesburg. Of Jo’burg of Johanna zoals ze het hier noemen. Je ontdekt hoe ze hier met weinig heel veel kunnen doen. Maar deze positieve evolutie kwam er niet zomaar. De Apartheid is hier, terecht, nog niet vergeten. Het optimisme hier geeft je zeker en vast inspiratie en stof tot nadenken.

Aan het begin van de avond vertrekt het vliegtuig en pas bij het eerste ochtendlicht zetten we, al "Johanna give me hope"-neuriënd, terug voet op Europese bodem.

Dag 19

Sien julle!

 Ek is seker dat elke Bootzer hierdie reis ten volle geniet het. Suid-Afrika is 'n pragtige land en bly die bron van inspirasie vir die res van jou lewe!

Prijs info

Prijs

€ 3190,00
Voorschot: € 960 per deelnemer

Inbegrepen

  • Vluchten
  • Luchthaventaksen
  • Logies
  • Maaltijden (vanaf ontbijt op dag 3 t.e.m. ontbijt op dag 18)
  • Koffie, thee en fruitsap bij het ontbijt
  • Transfers ter plaatse, zoals voorzien in het dagprogramma
  • Gebruik kampeermateriaal
  • Inkomgelden van de vermelde parken en bezienswaardigheden
  • Bootz-begeleiding
  • Gids-safarileider
  • Lokale gidsen waar vermeld

Niet inbegrepen

  • Fooien (zeker voor de Zuid-Afrikaanse gids)
  • Dranken (behalve koffie, thee en fruitsap bij het ontbijt)
  • Persoonlijke uitgaven
  • Lunch en diner op dag 2 en dag 18 in Johannesburg
  • Verplichte reisverzekering (al dan niet via Bootz)

Betalingsvoorwaarden

  1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
  2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
  3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
  4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau  à . Ze is geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet (zoals wandelen, zwemmen, fietsen, fitness,…).  De wandelingen variëren van 2 à 3 tot 5 à 6 uur. Meestal beperkte hoogteverschillen hoewel die soms toch pittig kunnen zijn, met name in Swaziland, Zululand en in de Drakensbergen. Sommige rotsachtige paden met losse stenen in de Drakensbergen vereisen een goed evenwicht. Tijdens een van de wandelingen wordt gebruik gemaakt van ladders. Volkomen veilig maar wel hoogtevreesgevoelig. Deelnemers met uitgesproken hoogtevrees kunnen hier opteren voor een alternatief traject.

De aard van deze reis, de onvermijdelijk lange verplaatsingen en het gebrek aan comfort dat kamperen met zich meebrengt, maken ook dat je onvoorwaardelijk dient te beschikken over een avontuurlijke ingesteldheid. Het dicht op elkaar leven in groepsverband en de beperkte privacy vereisen bovendien de nodige flexibiliteit. 


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We slapen 8 x in 'vast' logies (incl. tentenkampen) met privé-sanitair per logeereenheid en 8 x in comfortabele koepeltenten die we zelf opzetten en voorzien zijn van muskietennetten en 5 cm dikke slaapmatjes, op campingplaatsen die ten minste uitgerust zijn met douches en toiletten. Soms zijn er ook andere voorzieningen zoals wasmachines, droogkasten, postkantoor, openbare telefoons, winkels, zwembad. De campings die we aandoen zijn goed uitgerust, maar tegelijk rustig en gelegen middenin de natuur.

Je hoeft voor deze reis helemaal geen voorkennis van of ervaring met kamperen te hebben. Van de deelnemers wordt wel verwacht zelf de tenten op te zetten en af te breken, uiteraard met hulp van de begeleid(st)er en gids-safarileider. Ook bij het kampeergebeuren (op- en afladen van de bagage, koken, opruimen en afwassen) wordt van alle deelnemers gevraagd om beurtelings een handje toe te steken. Voor wie dit nog nooit heeft gedaan, lijkt het misschien wat vreeswekkend. Maar na elke reis blijkt het voor alle deelnemers een uitzonderlijke ervaring te zijn geweest.

Maaltijden

Tijdens de tocht wordt te velde gekookt en gegeten, met de safari truck als uitvalsbasis.
Het ontbijt bestaat uit toast, ontbijtgranen, soms een warm ontbijt, koffie en/of thee. ‘s Middags is er een koude maaltijd voorzien met belegde sandwiches of broodjes. Het avondmaal zal vaak een ‘braai’ (BBQ) zijn of een pasta-, stoof- (‘potjies’) of kerrieschotel.
Het is de gids-safarileider die voor het eten verantwoordelijk is, maar van de deelnemers wordt verwacht dat ze, naar beste vermogen, een handje toesteken bij de voorbereiding.

Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak, behalve tijdens de tweedaagse trekking in de Drakensbergen, waar je beperkte bagage voor 1 nacht draagt.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.

Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.

We vliegen met Emirates (airline code = EK).

 VertrekAankomst
EK 184Brussel 28/08/2020 15:05Dubai 28/08/2020 23:40
EK 761Dubai 29/08/2020 04:05Johannesburg 29/08/2020 10:15
EK 764Johannesburg 14/09/2020 19:10Dubai 15/09/2020 05:25
EK 183Dubai 15/09/2020 08:20Brussel 15/09/2020 13:25
Gezien de grote afstanden die we afleggen, is het cruciaal om ook van de transfers een 'beleving' te maken, tijdens dewelke je op een comfortabele manier van het landschap kan genieten (en af en toe eens een dutje kan doen). Daarom verplaatsen we ons met een 'safari truck' met 12 ruime, individuele zitplaatsen met veiligheidsgordel en - heel belangrijk - grote vensters die aan beide kanten zowat de hele zijwand van de truck in beslag nemen. Verder beschikt de truck over een panoramisch dak aan de achterzijde, een dakluik, een keukenhoek (altijd vers drinkwater, thee en koffie bij de hand) en een grote bagageruimte. 

Klimaat

Het klimaat in Zuid-Afrika wordt bepaald door de afstand tot de zee, de luchtstromingen, de zeestromen, de hoogteligging en de richting van de bergreeksen. Over het algemeen is het klimaat vrij mild en zonnig. Het land heeft de meeste uren zon ter wereld. Maar doordat het voor driekwart omgeven wordt door zee zijn de temperaturen vrijwel nooit extreem hoog. In een groot deel van het land valt weinig regen. De meeste neerslag valt in het oosten en in de zomer, behalve in de streek rond Kaapstad. Daar valt de meeste neerslag van juni t.e.m. september. Regen en sneeuw zijn vrij normaal in juni, juli en augustus in de West- en Oostkaap, de Drakensbergen en Lesotho.

In deze periode is het lente en de gemiddelde dagtemperaturen liggen tussen een aangename 18 en 24°, met uitschieters tot 30°, o.a. in het Krugerpark. In de Drakensbergen, Zulu- en Swaziland kan het 's nachts flink afkoelen (maar zelden onder 10°). Regen is beperkt mogelijk.

Uitrusting

Bagage
  • Reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
  • Dagrugzak, ruim genoeg om bagage voor 1 nacht in mee te dragen

Schoeisel & kousen

  • Enkelomsluitende wandelschoenen
  • (Wandel)sandalen of lichte (sport)schoenen
  • Wandelkousen

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én je spaart plaats in je bagage.

Kampeeruitrusting

  • Slaapzak (kan ter plaatse gehuurd worden aan 1 euro per dag; graag tijdig laten weten)
  • Liner of binnenslaapzak (maakt je slaapzak warmer in geval van koude nachten)
  • Slaapmatje (zijn gratis ter plaatse beschikbaar; dikte 5 cm; het staat je uiteraard vrij je eigen matje mee te nemen).
Kledij
  • Wind- en waterdicht vestje
  • Lichte (wandel)broek(en) (best in lichte kleuren)
  • Fleece
  • Enkele lichte hemden en/of T-shirts (ook met lange mouwen, ter bescherming tegen de muggen ’s avonds)
  • Zonnehoed of –pet
  • Ondergoed
  • Zwemkledij 
  • Short/bermuda

Tip: Het is aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek).

Verzorging

  • Toiletgerief (graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
  • Handdoeken (sneldrogende en lichtgewicht handdoeken zijn handig en nemen weinig plaats in)
  • Zonnecrème
  • 'After sun’
  • Bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

  • Drankfles of -zak (min. 1 l)

Diversen

  • Enkele plastiek zakken
  • Sterke zaklamp (met nieuwe batterijen)
  • Evt. verrekijker (aanrader)
  • Evt. stofdichte verpakking voor fototoestel/videocamera
  • Wereldstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers; klik hier voor meer info)
  • Indien je een batterijlader hebt die op een autobatterij kan aangesloten worden, is dit een aanrader
  • Evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
  • Evt. oorstopjes
  • Evt. verduisterend oogmasker
  • Evt; lange-vluchtenpakket: lectuur, denksportpuzzels, laptop/netbook/mp3, oordopjes, oogmasker, nekkussentje, toiletzak met mini-toiletgerief, oogdruppels, lippenbalsem, sokken en t-shirt.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

  • Evt. middel tegen reisziekte
  • Middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
  • Pijnstillend en koortswerend middel
  • Middel bij maagkrampen
  • Middel bij maag- en darmklachten
  • Zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
  • Middel tegen blaren
  • Ontsmettende zalf
  • Wondpleisters van verschillende breedte
  • Verbanden (elastisch + niet elastisch)

Geld

Je kan Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) afhalen aan geldautomaten (bv. in de luchthaven) of cash euro’s ter plaatse wisselen. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Formaliteiten

Voor deze reis heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Zuid-Afrika. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 

Een visum is niet nodig.

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Zuid-Afrika door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B

In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio).

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Malaria

Malaria is een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anofeles-mug. Er is geen malariarisico in het overgrote deel Zuid-Afrika en  in de hooggelegen gebieden van Swaziland. Er is wel risico - vooral in de maanden van oktober tot en met mei, maar er zijn ook gevallen daarbuiten - in de droge savannegebieden buiten de grote steden in het uiterste noorden en noordoosten van het land aan de grens met Botswana, Zimbabwe en Mozambique. Voor deze reis is dat het Kruger-park en gedeeltelijk KwaZulu-Natal. Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anofeles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggenwerend middel. Deze maatregelen kunnen worden gecombineerd met medicatie.

Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

  • Ik woon in Zuid-Afrika, redactie H. Lans met voorwoord van Nelson Mandela: Twaalf kinderen met een totaal verschillende achtergrond vertellen hoe het is om in Zuid-Afrika te wonen. Een land met een lange geschiedenis van onderdrukking en apartheid.
  • F. Van Riel en N. Vinah Yekani, Ontwaken in vrijheid, het onthullende levensverhaal van een Xhosa-vrouw in Zuid-Afrika.
  • P. Gobodo-Madikizela, Veroverde vergeving, Oog in oog met de Zuid-Afrikaanse "killer" Eugene de Kock, Pumla Gobodo-Madikizela groeide in de jaren vijftig op in de zwarte townships van Zuid-Afrika en nam als psychologe deel aan Desmond Tutu's Waarheids- en Verzoeningscommissie.
  • Sparks, De kust van De Goede Hoop, een geschiedenis van Zuid-Afrika.
  • D. de Vries, Zuid-Afrika in een rugzak, reisverslag.
  • P.Van Gaalen, Wild Afrika en Neus vol munt, Natuurfotograaf Paul van Gaalen reisde vele malen naar Afrika. Zijn fotoboek Wild Afrika getuigt van wat hij daar door het oog van zijn camera zag. In Neus vol Munt gunt hij de lezer een kijkje achter de schermen en vertelt hij over zijn belevenissen in Zuid-Afrika, Botswana en Zimbabwe. Hij doet verslag van hachelijke ontsnappingen, vertederende taferelen en indrukwekkende ontmoetingen maar ook van lokale tradities, zijn vriendschap met trackers en observaties over plant en dier. In Neus vol Munt ligt de nadruk op de verhalen achter de foto's, maar ter illustratie ontbreken Pauls prachtige foto's natuurlijk niet.

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door op een zaterdagvoormiddag in ons kantoorgebouw te Diest of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
  • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
  • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
  • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
  • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
  • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be