Bootz Logo

Albanië - Via Dinarica


10 dagen - € 1390,00Jongerenreis
De eerste groep Bootz pioniers heeft in 2018 de bergen in het Oosten van Albanië al verkend en goedgekeurd. Dit afgelegen gebied wacht op nieuwe avonturiers. We volgen de mooiste stukjes van de Scardus Trail, een nieuw pad langs de grens met Noord-Macedonië. Ervaar de warme gastvrijheid waarvoor dit land bekend staat en stap mee in het dagelijkse leven hier. De mensen en de imposante berglandschappen raken sowieso een gevoelige snaar bij een Bootzer. Home-made biologisch eten en de beklimming van de hoogste bergtop in dit land vol contrasten laten een blijvende indruk na. Wie open staat voor een back to basics ervaring en tegelijk nog wat gebarentaal wil leren, zal niet teleurgesteld zijn in deze reis.
Aantal dagen: 10 dagen
Reisnummer: 22AL4AAA1
Reisdata: 7/07/2022 - 16/07/2022


Wandelniveau:
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Dag aan dag

Dag 1

Paddestoelbunkers

Na de landing rijden we meteen door naar het noordoosten richting de Mat en Fan rivier. We passeren de rotspoort van het mooie Ulez-Shkopet gebied en gaan zigzag over de rivier over geïmproviseerde bruggen om uit te komen in een desolaat gebied. We leren bij over de donkere geschiedenis van het communisme en wie goed kijkt ziet misschien wel een betonnen paddestoelbunkers langs het raampje van de bus voorbijvliegen. Na zo’n 3 uur rijden komen we aan in het mijndorpje Bulqize. Daar logeren we in het huis van één van de eerste bewoners die hun huis openstelden voor wandelaars en fietsers. We sluiten de eerste dag in schoonheid af met een lekkere huisbereide maaltijd.

Dag 2

Herders in spookdorpen

Door de met ochtendmist bedekte valleien rijden we door naar het kleine dorpje Popinar. Na het opklaren van nevel en mist (zou Frank Deboosere zeggen) zien we hoe imposant de bergen zijn die de grens vormen met Noord-Macedonië. Hier vatten we onze trektocht aan. Het eerste deel gaat meteen steil omhoog langs een wegje waar we veel kans lopen om in een kudde schapen terecht te komen. We zien dan ook herdershutten onderweg naar het hoogste punt van de bergflank, tevens de grens met Noord-Macedonië. Rond de Velivar berg krijgen we magnifieke vergezichten tot we aankomen in het kleine bergdorpje Hinoske. Dit dorp is acht maanden per jaar een spookdorp. De andere tijd wordt het bewoond door herders en hun familie. We slapen er in een eenvoudige bungalow.

Dag 3

Leren over ecologie

De hoogvlaktes met het grazende vee laten we achter ons als we afdalen naar de traditionele dorpjes van de Peshkopia streek. Het pad klimt eerst over velden naar de bergflank van Deshat. Het vervolg op de natuurlijk grens met Noord-Macedonië. Motivé c’est gagné denken we bij onszelf als in de verte ons reisdoelen voor de komende dagen opdoemen. De Grama Pass en de Korab berg. De afdaling leidt ons naar één van de mooiste stenen dorpjes in de regio, Rabdisht. Een stevig lokaal drankje geeft ons energie om een mooi plaatsje op te zoeken waar we zicht hebben op de uitgestrekte aardappelvelden tot aan Zagrad. We verblijven er bij een familie die hier al 3 generaties woont. Deze familie is bijna volledig zelfonderhoudend. En daar zijn ze terecht trots op. Ecologie in z'n puurste vorm.

Dag 4

Over passen en kammen

Al goed dat we gisteren zo lekker hebben gegeten. Goed uitgerust vertrekken we voor wat één van de zwaarste dagen van de trekking wordt. We vliegen er meteen in met een klim tot de bergpassen boven Zagrad. We zigzaggen op een steil pad de bergen op richting de Grama Pass. Het uitzicht op de top is ideaal voor onze picknick with a view! Achter de volgende bergkammen ligt een groen plateau waar duizenden schapen staan te grazen. Omdat het er zo lieflijk uitziet, heet het damesweiland. We nemen een ezelsweggetje naar het hutje van een herdersfamilie waar we deze nacht mogen overnachten. We drinken er verse schapenmelk die je zelf uit een schaap hebt zien komen! Verser kan niet... Vergeet even die slechte gsm-ontvangst en de nood aan elektriciteit. Vannacht heb je genoeg aan de rust van de omgeving, de schapen en je Bootzbuddies.

Dag 5

Chill out

Ter compensatie van gisteren doen we het vandaag een ietsie pietsie klein beetje rustiger aan. We struinen langs de weilanden, een meertje en de golvende grasvelden. Het is maar een klein klimmetje dat ons scheidt van de gletsjervormige vallei die deel uitmaakt van het Korab Massief. Langs een in onbruik geraakte weg die dienst deed als grenscontrole uit vervlogen tijden, dalen we af naar Radomire. Een dorp aan de voet van de Korab berg en de enige plaats op onze route die af en toe wel eens toeristen over de vloer krijgt. Die toeristen zijn wandelaars die de grootste top beklimmen die Noord-Macedonië met Albanië deelt. En dat is exact wat wij morgen gaan doen. Wie dit vroeger probeerde, kreeg 25 jaar Gulag gevangenschap en er werd geschoten op wie de grens probeerde over te steken. Een grijze geschiedenis die verteld wordt door de omgeving en de familie die ons vanavond en morgen te gast heeft in hun guesthouse.

Dag 6

Grenzen verleggen!

Korab, de hoogste top van Albanië én Macedonië. We staan vroeg op en bereiden ons voor om de klim naar de top te overwinnen. Een pittig dagske met veel hoogtemeters maar zonder echt moeilijke stukken. Met de top in zicht cirkelen we rond de berg om hem langs de achterkant verder te beklimmen. Hopelijk zit het weer wat mee en kunnen we hier rustig picknicken op de top. We keren via dezelfde weg terug naar het guesthouse van deze ochtend. Wie deze klim niet ziet zitten, kan vandaag ook een rustig inlassen en het dorpje verkennen.

Dag 7

Door de bloemenvelden

We laten het Korab massief achter ons en trekken door naar de Sharr bergen. Een keten die zich zo’n 80 kilometer uitstrekt tot de grens met Kosovo. De tocht gaat langs de achterzijde van de Korab en toont ons een heel ander plaatje dan de voorkant. We huppelen door bloemenvelden en vergapen ons aan de grootsheid van de bergen rondom ons. Er zijn meerdere paadjes naar het dorpje, Caje. De gids neemt, naargelang het weer en onze conditie, het beste pad. Het dorp kon evengoed aan het einde van de wereld liggen. Het is het hoogste dorpje in het land dat het jaar rond bewoond is. We verblijven er bij een familie en worden al snel vrienden met de buren ook. De tijden veranderen en in het enige café van het dorp wordt er naast Raki nu ook redbulls gedronken door de jeugd. De charme van het café is wel gebleven.

Dag 8

Bewoonde wereld

Het grootste deel van de dag volgen we een steile bergkam die de grens vormt met Albanië en Kosovo. Klimmers komen aan hun trekken als we enkele mooie piekjes passeren voordat we aankomen in Shishtavec. Een streek die bevolkt wordt door de Gorani, een voormalige Islamitische nomadenstam. Ze spreken Bulgaars en hun gebied verspreidt zich over de 3 landen. Op het einde van deze trekking nemen we de bus naar Kukes. Na een uurtje bussen, komen we aan in deze stad met 15000 inwoners. Het is eigen een rebuild van het oude Kukes dat ze hier onder water lieten lopen in 1976. De oorzaak is een dam, gebouwd met hulp van China, die goed is voor 90% van de waterenergie van het land. Het stadje kreeg terecht de Nobelprijs voor de vrede toen het tijdens de oorlog in Kosovo 450.000 (dat is f*£%’ng veel!) vluchtelingen opving. Het doet een beetje raar om terug in de ‘bewoonde’ wereld te komen en we overnachten in een eenvoudig hotel om te wennen aan de drukte.

Dag 9

Tirana ja tarara

Vanuit Kukes rijden we naar de hoofdstad Tirana. Na een ritje van 2u30 maken we een tussenstop in Lezhë waar we lunchen in één van de beste restaurants van heel Albanië. Vingers lekken achteraf is toegestaan. Met onze buikjes vol stappen we terug het busje in dat ons na 2 uur rustig verteren afzet in het midden van het energieke stadsleven waar 25% van de bevolking van Albanië woont. Dat vraagt om een uitgebreide verkenningstocht van het oude centrum en de hippe buurten. Wie wil kan een atoomschuilkelder en het ‘Huis der bladeren’ bezoeken. Ze vertellen de geschiedenis van de Sigurimi, de geheime staatspolitie die de dictatuur van Enver Hoxha met zware hand bekrachtigde. Een indrukwekkende afsluiter van een reeks memorabele dagen. 's Avonds gaan we nog eens goed eten in een trendy restaurant en sluiten af in het nachtleven van Tirana.

Dag 10

alBYEnië

Na ons laatste gemeenschappelijke ontbijt is het tijd om huiswaarts te trekken. Tijdens de vlucht is er voldoende tijd om met je vliegtuig buddy terug te kijken op een geweldige reis. We verkenden de wildernis van het bergland en maakten kennis met de complexe geschiedenis van het land. Dat desondanks die woelige tijden nu enorm gastvrij is. We verlegden ons grenzen zowel fysiek als mentaal en keren terug met een rugzak vol herinneringen naar ons landje vol files, voorverpakte bananen en platte gsmdrama’s.

Prijs info

Prijs

€ 1390,00
Voorschot: € 490 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten
 • Luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological (€ 17,00)
 • Transfers ter plaatse, zoals voorzien in het dagschema
 • Logies
 • Maaltijden vanaf avondmaal dag 1 tem ontbijt dag 10
 • Begeleiding + lokale gidsen
 • Bagagevervoer per paard tijdens trekking
 • Inkomgelden en trekking permits
 • BTW

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Evt. reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Begeleiding:

Bart Speltincx


Wandelniveau

Pittige trekking met 6 a 7 stapuren en vaak meer dan 1000 stijgingsmeters per dag. Goeie conditie en uithoudingsvermogen vereist.
De beklimming van mount Korab (1564 stijgingsmeters) is een return trip, en kan eventueel overgeslagen worden.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

Kleine pensionnetjes, homestays en herdershutten.

Maaltijden

Het ontbijt en avondmaal nemen we in het logies. Het middagmaal is een eenvoudige lunch of picknick.

Bagagevervoer

Tijdens de trekking draag je je dagrugzak.
De grote bagage wordt vervoerd per paard of met een wagen.

Vervoer


We vliegen met luchtvaartmaatschappij ITA (AZ).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
AZ 159Brussel 07/07/2022 11:35Rome 07/07/2022 13:40
AZRome 07/07/2022 16:00Tirana 07/07/2022 17:25
AZTirana 16/07/2022 11:25Rome 16/07/2022 12:50
AZ 160Rome 16/07/2022 15:15Brussel 16/07/2022 17:30
De lokale transfers gebeuren per minibus en openbaar vervoer.

Klimaat

Het klimaat van Albanië is mediterraan aan de kust, met zeer warme zomers en regenachtige en koude winters. De rest van het land kent een continentaal klimaat met koude winters en gematigde zomers. 's Winters zijn de bergstreken moeilijk bereikbaar, met besneeuwde en gladde wegen.
Tijdens deze reis verwachten we aangenaam en meestal zonnig wandelweer met kans op mist of een bui in de bergen.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. 

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar.  

Bagage

 • reistas of trekkingrugzak (geen harde koffer)
 • dagrugzak
 • evt. regenhoes voor dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • degelijke, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen of (wandel)sandalen
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én je spaart plaats in je bagage.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) (die beschermt tegen prikkelstruiken, insecten en teken; een afritsbare broek is handig)
 • wind- en waterdichte jas
 • warme pull/fleece
 • lichte pull/fleece
 • warme kledij voor de beklimming van de Korab (muts, handschoenen, thermisch onderlaagje)
 • luchtige hemden of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • bermuda

Verzorging

 • toiletgerief
 • evt. (sneldrogende & lichtgewicht) zwemhanddoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • evt. (zak)mesje (kan goed van pas komen tijdens de picknick)
 • lunchbox/brooddoos
 • drankfles

Diversen

 • zak- of hoofdlamp
 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …).

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De munteenheid is de lek. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Albanië volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitsdocument en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Achtergrondinformatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten.

Wij geven alvast volgende tips:

Ismail KADARE Dossier H., een spannende speurtocht door de Albanese bergen, op zoek naar de geheimen van Homerus’ dichtkunst (roman)

Els DE GROEN, De bruidskogel. De Kanun, het eeuwenoude wetboek dat nog steeds grote invloed heeft op het leven in grote delen van Albanië, bepaalt dat een vrouw die overspel pleegt door haar man in de rug geschoten mag worden (roman).

Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door op een zaterdagvoormiddag in ons kantoorgebouw te Diest of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, rugzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be