Bootz Logo

Portugal - Genieten in Minho


8 dagen - € 1290,00Jongerenreis
De Minho is een streek in Portugal die gekend staat voor zijn legendarisch Bootzbezoek. Maar ook voor zijn gele bergen, zijn wilde wolven, zijn terraslandbouw, en het huisje van Dirk en Joëlle. Verborgen in de bergen wordt deze eco-lodge onze uitvalsbasis voor een week genieten van ‘t schoon leven. We gaan natuurlijk wandelen maar als er dan “toevallig” een rivier op ons pad ligt, trekken we onze wetsuits aan een gaan we op canyoning en kayaktocht. Hou die wetsuits maar aan, want als er “toevallig” een zee ons pad kruist, springen we op een plank en gaan we surfen! Dat alles in het zonnige noorden van Portugal!
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 23PT4MHA2
Reisdata: 1/10/2023 - 8/10/2023


Wandelniveau:
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Dag aan dag

Dag 1

Minholiday!

Afspraak om 13 uur in de luchthaven van Porto. Een mooie stad maar wij zijn op zoek naar het natuurschoon van de Portugese Minho. En er is geen betere plaats om daar ten volle van te genieten dan vanuit de eco-lodge in Ponte da Barca. Joëlle en Dirk zijn 2 Vlamingen die het zichzelf hier heel knusjes hebben gemaakt en zo lief zijn om hun paradijsje te delen met een bende Bootzers. Dus laat alles los, smijt jezelf in het zwembad of sip van je aperitief onder de druivenranken. De vakantie is begonnen, yeah baby!

Dag 2

Terraskes doen

Hoe verleidelijk het zwembad ook lonkt, we zijn hier niet gekomen om heel de dag op ons lui gat te liggen, toch? Laten we maar meteen bewijzen dat de Minho een zalige streek is om in te wandelen. Dat doen we met een wandeling van zo’n 13 kilometer in de buurt van Porta Cova. Een piepklein dorpje van 2 straten groot maar des te charmant. De wandeling voert ons langs de terras-hellingen van de Penada berg. Al snel krijgen we de kans om het eerste zweet van ons gelaat te spoelen bij een riviertje. Dat ze hier heel ingenieus over landbouw hebben nagedacht blijkt uit de vele terrassen, irrigatiekanalen en stevige graanschuren. Het lijkt wel een themapark voor wandelaars. Langs de bergwand volgen we het pad langs vreemde granieten rotsblokken richting de gletsjer vallei van de Serra da Peneda. De gletsjer is helaas niet meer (al duizenden jaren geleden gesmolten, je zou voor minder in deze hitte) maar boetseerde wel de vallei tot het wandelparadijsje van vandaag. Bij het plaatsje Chá krijgen we een mooi zicht over de Minho en de Branda’s die we zullen passeren. Een Branda stel je jezelf best voor als een fotogenieke schuilplaats voor mens en dier tussen de weiden. Of als een ideaal picknickplaatsje. De weg volgt de bergflank terug naar Porta Cova waar de sympathieke oudjes ons vriendelijk opnieuw verwelkomen. Niet omdat ze allemaal Alzheimer hebben, maar omdat ze hier wel wat wandelaars gewoon zijn.

Dag 3

Canyoning in de kloof van de rio Froufe

Vandaag gaan we nog wat grenzen en water verleggen op een spannende Canyoning in de kloof van de rio Froufe. Je gaat stroomafwaarts de rivier door afwisselend met radicale sprongen en rustig zwemmen. Bij wie het water letterlijk of figuurlijk koudwatervrees heeft, vindt altijd een uitweg, via slides of rappel en een goede begeleiding geraken we er altijd! De wetsuits zorgen er niet alleen voor dat we er enorm sexy uitzien maar ook dat we veilig en warmpjes de rivier kunnen trotseren.

Dag 4

Oh what a thing to do and it was all yellow

Coldplay heeft er een liedje van gemaakt. Zo mooi zijn de “gele bergen” hier! Wij verkiezen de Portugese naam “Serra Amarela”, dat klinkt poëtischer en ‘poëtisch’ voel je je zeker als je langs de vele gele bloemen in dit landschap stapt.
De GR 34 loopt hier in een lus door de bergen. We spreiden deze route van 35 km over 2 wandeldagen. Het hoogtepunt ligt op 1364 meter in Louriça. Maar voor het zover is, wandelen we door een smalle vallei en langs vergane landbouwterrassen waar de mais van vroeger plaats heeft gemaakt voor een soort netelige heide (wildplassers wezen gewaarschuwd!). Het landschap begint nu meer op de schotse highlands te lijken, maar minder nat en een pak warmer! Als we het dorpje Germil naderen beginnen we toch een hongerke te krijgen. De wilde tijm die hier weelderig groeit en onze neusgaten kruidt, zal er wel voor iets tussen zitten. Of we verlangen al opnieuw naar de kookkunsten van onze gastheer Dirk, kan ook. We nemen een verdiende pauze in Cutelo, een cute klein landbouwersdorpje. 
We trekken terug de bergen in. Tussen de velden en stenen schuilhutten door vinden we onze weg naar de Vilarinho Dam, het eindpunt van vandaag. We steken een punaise in de kaart op deze plaats, zodat we morgen weten waar we moeten starten. Want het eten, het zwembad en de comfortabele lodges wachten!

Dag 5

Het verdronken dorp

Het dorp Vilarinho da Furna is tegenwoordig niets meer dan wat granietstenen die grotendeels onder water liggen. Ideaal voer voor een griezelige Netflix-serie, maar wij laten dit spookdorp liggen en trekken opnieuw de bergen in. Op onze tocht zien we verschillende ruïnes van stallen, boerderijtjes en stenen muren… als ze niet te goed verstopt zijn onder het struikgewas tenminste. Rond de middag bereiken we het hoogste punt, de Louriça. Het uitzicht steken we in onze rugzak en vanaf nu gaat het enkel maar bergaf richting Hermitage, het startpunt van gisteren. Daar sleuren we onzelf, moe maar tevreden, de auto’s in. Het enige dat onze benen nu nog kan redden is een stevige maaltijd, een stevig plonske en een stevig drankje. 3x Check!

Dag 6

Surf’s up budez!

Haal je Hawaiian shirt of bloemetjesbikini boven en smeer neem een dubbele laag zonnecrème mee zodat je de overschot op je plank kan smeren om extra smooth door het water te glijden.
Na een stuk op 100 keer in slowmotion uit de zee te stappen terwijl je het water uit jouw blonde lokken nonchalant maar met een coole move tegen de Bootzer achter jou hebt gesmeten, zit de surf er up!
In de namiddag bezoeken we het kusstadje Viana De Castelo. Of we blijven heel de namiddag chillen met een cocktail in de hand op het strand, da’s ook plezant!

Dag 7

Eindigen in de Minho in Majeur!

Vandaag maken ook wat tijd voor een bezoek aan Ponte da Barca. Vanuit ons logies is het een achttal kilometer wandelen tot in het gezellige stadscentrum. We picknicken aan de rivier en dan is er nog even tijd om de markt, de tuinen, de kleine binnenstad, de terrasjes aan het water, ...te verkennen. In de late namiddag gaan we kayakken op de Lima rivier stroomafwaarts richting Ponte de Lima. De vakantie afsluiten doen we op gepaste wijze aan de toog (of poolside) bij Dirk en Joëlle.

Dag 8

Thuis is het ook gezellig

Hoewel niet zo gezellig als hier, maar helaas is de tijd van gaan gekomen.We zwaaien nog een laatste keer naar ons gastgezin en tuffen langs de bergen, de rivier en de zee terug naar de luchthaven. Thuis vertellen we overvloedig over deze onbekende streek in Portugal en zijn blij dat we deze 'op zijn Bootz' hebben leren kennen.

Prijs info

Prijs

€ 1290,00
Voorschot: € 450 per persoon

Inbegrepen

 • Huur minibus
 • Overnachting in je privé-lodge met dubbel bed
 • Maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 8
 • Canyoning
 • Kajak
 • Surf-les en -gerief
 • Nederlandstalige begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • Vluchten
 • Dranken, behalve koffie en thee bij het ontbijt
 • Evt. toeslag voor kamer in plaats van lodge: € 50 (voor de ganse week)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Vervoer

 VertrekAankomst
SN 3811Brussel 01/10/2023 10:30Porto 01/10/2023 12:05
SN 3812Porto 08/10/2023 12:55Brussel 08/10/2023 16:15

We hebben ervoor gekozen om deze reis zonder vluchten aan te bieden. De reden hiervoor is dat we voor een groep van 8 personen geen groepsboeking kunnen maken.
De luchthaven van Porto, gelegen op ca. 100 km van het logies, is te bereiken met een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel en Charleroi.

We geven je alvast mee dat we op de heenreis rond 13 uur vanuit Porto-luchthaven naar het logies vertrekken en voor de terugreis na het ontbijt van het logies naar de luchthaven rijden. Bovenstaand vluchtschema is een voorbeeld van vluchten die goed aansluiten op het programma. Let op! Wacht met het boeken van je vlucht tot de afreis gegarandeerd is. Je krijgt van ons bericht hierover.

Ter plaatse is alle vervoer met een privé-busje.

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau , geschikt voor iedereen die regelmatig aan sport doet.
We wandelen in de bergen maar de hoogteverschillen zijn niet al te groot. Er is geregeld schaduw, maar hou toch er ook rekening mee dat je ook in de zon zal wandelen.

De meeste wandelingen worden begeleid door Joëlle. Eén of twee doorgaande wandelingen worden mogelijk zonder begeleiding uitgevoerd omdat Muriel de minibus moet verplaatsen naar het eindpunt van de wandeling. De deelnemers ontvangen dan een GPS waarmee de route duidelijk is terug te vinden.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

 • Charmant, ecologisch logies middenin de natuur, gerund door het sympathieke Belgisch echtpaar Dirk en Joëlle. Het bestaat uit 6 vaste tent-cottages (‘lodges’) verspreid over het domein, alle voorzien van eigen voortuintje en zithoek. De wanden zijn van tentzeil dat overdag heerlijk luchtig is en veel licht binnenlaat. Zowel lodge als het meubilair zijn ambachtelijk en uit natuurlijke materialen vervaardigd.
 • Elke Bootzer heeft zijn eigen lodge met dubbelbed.
 • Naast de 6 lodges zijn er ook 2 ‘gewone’ tweepersoonskamers met sanitair op de kamer en met een terras. Je kan deze boeken mits betaling van een toeslag van € 50. Wanneer geen van de 6 eerste deelnemers voor een kamer kiest, zijn het de 7de en 8ste deelnemer die hierin ondergebracht worden (met toeslag van € 50). 
 • Het sanitair is privé, maar ondergebracht in een apart gebouwtje (toegankelijk via de tuin) waar elke lodge zijn eigen badkamertje met douche, lavabo en toilet heeft. Het sanitair van de kamers daarentegen is rechtstreeks toegankelijk vanuit de kamer.
 • Bed- en badlinnen zijn ter plaatse aanwezig en hoef je dus niet mee te brengen.
 • De tuin is natuurlijk aangelegd met wilde bloemen. Hierbij trachten Joëlle en Dirk het ecosysteem in stand te houden, de natuur haar gang te laten gaan. De tuin is een rijke thuis voor vlinders, libellen en wilde bijen. Irrigeren/bewateren beperken ze ook tot een minimum om bewust met de natuurlijke middelen om te springen. De natuurlijke tuin verandert doorheen het seizoen dus van uitzicht en kleur: van de vele kleuren van de bloemenweide in de lente en vroege zomer naar de goudgele tinten van de wilde grassen en kruiden later op het seizoen.
 • Er is een mooie zwemvijver met terras.
 • In het domein ligt ook een kleine wellness waar Joëlle diverse vormen van massage en verzorging aanbiedt. Gezien het goedgevulde programma is dit enkel mogelijk op momenten dat zij er voldoende tijd voor beschikbaar heeft.

Maaltijden

 • Het ontbijt wordt aangeboden in (beperkte) buffetvorm. Daar stellen we ook onze picknick (6X) samen die we overdag meenemen.
 • Vijf maal dineren we in het verblijf. Gastheer Dirk bereidt met plaatselijke ingrediënten een lekker avondmaal bestaande uit een hapje, hoofdgerecht en dessert.
 • De twee overige avonden gaan we eten in plaatselijke restaurantjes. Zo leren we de lokale keuken ook kennen.
 • Water en wijn bij het avondmaal zijn inbegrepen. 

Bagagevervoer

Je draagt enkel een dagrugzakje tijdens de wandelingen.

Klimaat

Voor deze reis mag je rekenen op overwegend zonnig en aangenaam warm weer. Bewolking, mist en/of een bui zijn mogelijk.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak.

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • sandalen of lichte schoenen
 • wandel- of trekkingkousen.
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Dat spaart plaats in je grote bagage en, mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) - voor tijdens de tweedaagse is een lange broek zeker geen overbodige luxe door de vele stekelige planten
 • regenjas
 • warme trui of fleece 
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts
 • short

Verzorging

 • toiletgerief
 • biologisch afbreekbare zeep en shampoo

Eet- en drinkgerei

 • drankfles (min. 1 liter) 

Diversen

 • evt. oorstopjes 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Het is aangeraden euro’s van thuis uit mee te nemen. Al is er geregeld de mogelijkheid om geld af te halen.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Portugal volstaat je identiteitskaart.
Tip: Maak een kopie of foto van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of zet hem ergens in de cloud.

Meer informatie

Wat interessant leesvoer.


J. Rentes De Carvalho 
 • Portugal, een gids voor vrienden, boeiend geschreven en bovendien kritisch. Het deel over Porto en Minho is gedetailleerd en 'uit het leven gegrepen'. Rentes is een in Nederland wonende Portugees;
 • Ernestina, waarbij Rentes ons terugvoert naar zijn 'roots', het geïsoleerde bergland van Trásos-Montes in het noordoosten van Portugal.
 • Laurentiustranen, schrijnend boek van de in Nederland wonende Portugese schrijver over het andere gezicht van Portugal, getekend door armoede, haat en dronkenschap;
G. Komrij
 • Over de bergen, de realiteit achter een romantische façade, roman die een prachtig beeld geeft van het platteland in een geïsoleerd deel van Portugal (Tras-Os-Montes) in de jaren tachtig;
 • Zakenlunch in Sintra en andere Portugese verhalen, alle verhalen die Gerrit Komrij schreef over zijn tweede vaderland Portugal. Van zijn eerste schreden op zoek naar een huis tot en met zijn verzuchtingen over de eigenschappen die een Nederlander aankleven en die hij nooit kwijtraakt. 
 • J. Saramago  was één van de belangrijkste Portugese hedendaagse schrijvers. In 1998 won hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Interessant voor wie Portugal beter wil leren kennen zijn: 
 • Reis naar Portugal
 • Opgestaan van de grond (speelt zich af in de Alentejo)
 • Het beleg van Lissabon
 • Memoriaal van het klooster
 • Kleine herinneringen.
Wie wil kennismaken met en/of zich verdiepen in de Portugese 'saudade' (weemoed) en 'fado' (noodlot), kan terecht bij één van de groten uit de Europese literatuur, Fernando Pessoa.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. tijdstip en plaats waar we afspreken, wordt een tweetal weken voor vertrek doorgemaild. 

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be