Bootz Logo

Turkije - The Lycian Way


8 dagen - € 1840,00Jongerenreis
YOLO op de Likya Yolu! De Lycian Way is het Turkse alternatief voor de drukke stranden, de fancy resorts en de kitscherige strips. Hoewel Turkije platgelopen werd door de Romeinse legioenen en het leger van Alexander de Grote, ontstond dit pad vrij recent door het aan elkaar nieten van oude wegen, geitenpaden, dorpsweggetjes en meer van dat, om zo een meer dan 500 km lange tocht te creëren van Oludeniz in het westen tot Antalya in het oosten. Het is 's lands eerste langeafstandspad, dat je langs het oude Lycië brengt. Hou je van trekken, afwisseling, de zee en de zon? Dan is dit jouw bestemming voor 2023!
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 23TR4LWA1
Reisdata: 28/10/2023 - 4/11/2023


Wandelniveau:

Dag aan dag

Dag 1: Wie snel gaat, wordt gauw moe (Turks spreekwoord)

We gaan je uiteraard niet helemaal afbeulen en de volle 509 km op je bord leggen, wel doen we de stukjes om duimen en vingers af te likken. Plaats van afspraak is (na de meet&greet in Brussel), Fethiye, een stadje van iets meer dan 50.000 inwoners met een lichtjes fantastische baai aan zijn voeten.

Dag 2: Spoken op de Lycian Way

Ze zeggen dat over de Lycian Way trekken ook wel een tocht is over een pad van geesten. En Kayaköy lijkt dat helemaal te bevestigen. Tot aan de volksverhuizingen van de jaren '20 werd dit spookstadje nog bewoond door Grieken, maar nu vind je er alleen nog enkele Turkse hardliners. 

Dag 3: The Beach met vlinders in de buik

Ben je al een hele tijd jaloerse blikken aan het werpen op die prachtige zee die daar zo mooi ligt te lonken? Dan heb je misschien wel de kans om er hier even in te duiken. Faralya beach is bijna verlaten, op een paar terrasjes na, en dankzij het keienstrand is het water hemels blauw. Maar wat het helemaal af maakt zijn de ruwe kliffen die de baai omringen. Leonardo DiCaprio mag dan heel erg blij geweest zijn met zijn The Beach, Faralya hoeft alvast niet echt onder te doen! Starten doen we in het dorpje Ovacik, waar je een prachtig zicht hebt op Oludeniz, om dan over de uitlopers van Babadagi te trekken, met zijn 1989 meter één van de kleppers van de streek. Oludeniz is naar het schijnt het meest gefotografeerde strand van Turkije, en dat valt best te begrijpen van hierboven. Maar het toppunt is dus ongetwijfeld Faralya, dat je een su-bliem zicht schenkt op de Vlindervallei: een sprookjesbaai, die zijn naam niet gestolen heeft.

Dag 4: Turkse thee

's Ochtends even stevig klimmen brengt je van de naaldbossen naar de hoger gelegen akkers, waar de agrariërs onder ons even stevig jaloers mogen zijn op het uitzicht dat hun Turkse collega's hier dagelijks te beurt valt. Een paar spectaculaire terrassen tonen je de dorpjes diep onder jou, vooraleer we doorzetten naar Kabak. Deze baai inclusief dorpje en strand is weer zo eentje waar vriend Leo absoluut niet over zou klagen. Het is dan ook een dag om een wedstrijdje 'spot eens een spectaculaire kust' te organiseren. Win win! Proef ook even van de Turkse thee, en maak een praatje met de locals.

Dag 5: Een fort voor schildpadden

De startlijn ligt op dag 5 in Gey, waar de Lycian Way duchtig verdergaat met het losjes aanbieden van adembenemend mooie vergezichten op de kustlijn. 's Ochtends blijven we nog vrij hoog langs de kust, om dan af te dalen naar Pydnai, waar je een verborgen pareltje kan ontdekken. Het fort wordt niet zo vaak bezocht en heeft prachtige stenen muren die dateren uit de 4de eeuw voor Christus. Het strand dat je hier ziet is een maar liefst 18km lang beschermd natuurgebied waar schildpadden ongestoord kunnen nesten. We nemen er even vervoer op wielen om ons tot Patara te laten voeren, je slaapplaats voor de volgende 2 nachten.

Dag 6: Kuieren in Kas

Even teruggekatapulteerd worden naar het verleden en vaststellen dat er écht nog dorpjes bestaan zonder wifi-verbinding. Langs beken en dorpjes, waar nog weinig van het moderne leven zijn weg gevonden heeft, gaat het naar Mount Felen, waar je de hogere bergen in het binnenland kan bewonderen, of, als je je even omdraait, de kust diep onder jou. Daarna staat Kas op het programma, één van de mooiste havens van de Turkse Rivièra, omringd door imposante kliffen. Ideaal om te relaxen, cafeetjes en restaurantjes op kasseiweggetjes, en een overload aan kleine steegjes die één en al gezelligheid uitstralen.

Dag 7: Kijk eens naar Kekova

Een wandeling naar de oude haven van Aperlae is sowieso al de moeite, maar de daaropvolgende boottocht naar het dorpje Simena doet er nog een schepje bovenop. En bovenop is ook het woord dat we kunnen gebruiken voor het kasteel dat boven het dorpje uittorent. Zonder twijfel één van de mooiste locatie van gans de Mediterraanse regio, is dit niet de plaats om te arriveren met een lege batterij. Het dorpje kent niet eens wegen. Om je alvast voor te bereiden op dit spektakel staat er een barbecue op het programma op de boot, terwijl je onderweg nog kan genieten van de verdronken stad Kekova. Kekova heeft dan misschien enkele aardbevingen niet overleefd, het zorgt wel voor een onwaarschijnlijk spektakel onder de zeespiegel. Laat je 's avonds in Kas nog even stevig gaan met je Bootz-partners-in-crime, zodat die laatste avond berucht wordt voor al wat Kas thuis mag noemen!

Dag 8: Brussels bound

Helaas helaas, aan alle sprookjes komt een eind. Je reis zit er weer op, tijd om e-mailadressen te verzamelen, telefoonnummers op te slagen, vakantielieven het afscheid van hun leven te bezorgen en de bus in te duiken richting Dalaman, waar je vliegtuig staat te wachten om je terug richting frietjes en Stella te brengen. Hopelijk heb je er stevig van genoten, zo stevig dat je al je vrienden op de Bootz-mailinglijst plaatst en je foto's stante pede richting Diest mailt!

Prijs info

Prijs

€ 1840,00
Voorschot: € 640 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers ter plaatse
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 8
 • begeleiding en Turkse gids
 • inkomgelden volgens het programma
 • bagagevervoer.

Niet inbegrepen

 • evt. inkomgelden van musea en bezienswaardigheden die niet in het programma zijn voorzien
 • fooien (ca. € 30)
 • persoonlijke uitgaven
 • dranken
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Begeleiding:

Andy Lauwerier


Wandelniveau

We wandelen dagelijks trajecten van 4 tot 6 uur met soms flinke hoogteverschillen. Het max. hoogteverschil per dag bedraagt 800 m stijgen en dalen. Het terrein bestaat grotendeels uit rotspaden, met slechts heel af en toe losse steentjes. 


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We logeren 6 x in comfortabele hotels en 1 nacht bij een familie in Gey (netjes maar eenvoudig, in twee- of vierpersoonskamers, gemeenschappelijke douche en 2 toiletten).

Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje. De grote bagage wordt vervoerd.

Vervoer

 VertrekAankomst
TK1942Brussel 28/10/2023 07:15Istanbul 28/10/2023 11:35
TK2564Istanbul 28/10/2023 13:50Dalaman 28/10/2023 15:15
TK2563Dalaman 04/11/2023 17:10Istanbul 04/11/2023 18:35
TK1941Istanbul 04/11/2023 20:15Brussel 04/11/2023 21:55
Ter plaatse staat ons een privé-minibus ter beschikking.

Klimaat

Het Turkse klimaat zou men in grote lijnen kunnen omschrijven als een continentale afzwakking van het mediterrane klimaat, zowel wat betreft neerslag als temperatuur. Het klimaat vertoont alleszins grote plaatselijke verschillen, die vooral samenhangen met de ligging ten opzichte van de zee en de hoogte.
De mediterrane en Egeïsche kustgebieden tot een hoogte van 800 m kennen een mediterraans klimaat, met hete, droge zomers, milde, regenachtige winters en een aangenaam voor- en najaar met meestal ideaal wandelweer. 's Avonds kan het sterk afkoelen.

Uitrusting

Bagage

 • rugzak of reistas
 • dagrugzak.

Tip: De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen (op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven). Breng best ook een identificatie aan de binnenkant van je reistas, rugzak of koffer. Wij raden aan om je bagage te beperken tot 1 stuk en max. 15 kg. Dat maakt het vervoer ter plaatse en het dragen over korte afstanden een stuk makkelijker. Je mag slechts 1 stuk handbagage meenemen aan boord, eventueel aangevuld met een cameratas, handtas, laptop,…

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen of (wandel)sandalen voor 's avonds
 • wandelkousen

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • degelijke wind- en waterdichte jas
 • warme trui of fleece
 • luchtige hemden of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
 • zonnehoed of –pet
 • bermuda

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Turken.  Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek). Tip voor vrouwen: neem een grote sjaal mee, type pareo. Het neemt weinig plaats in in je dagrugzak en komt vaak goed van pas.

Verzorging

 • handdoek
 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • beschermende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • evt. (zak)mesje
 • drankfles of -zak ((je kan ginder ook een petfles kopen en die verder blijven gebruiken)

Diversen

 • evt. oorstoppen (gesnurk, natuurgeluiden)
 • studenten- of lerarenkaart
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).


Geld

De munt van Turkije is de lira (pond). Je kan euro’s van hieruit meenemen en ter plaatse te wisselen. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 
Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: www.oanda.com/currency/converter/

Formaliteiten

Voor reizen naar Turkije volstaat je identiteitskaart. De kaart moet 6 maanden geldig zijn op het ogenblik van de reis. Je hebt eveneens een visum nodig (een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven). Voor reizen vanaf 10 april moet je vooraf online een elektronisch visum kopen op volgende (en enige) website van de Turkse overheid: https://www.evisa.gov.tr/en/. De kost bedraagt 20 dollar, met kredietkaart te betalen. Je wacht met de aanvraag uiteraard tot je zeker weet dat de reis doorgaat.
Tip: Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.
Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland)

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Turkije door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.

Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

Internet

         www.goturkey.com/ (toeristische dienst van Turkije)
         www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tu.html (algemene landeninformatie)
         travel.nationalgeographic.com/travel/countries/turkey-guide/ (foto’s)
         whc.unesco.org/en/statesparties/tr (UNESCO sites)
         whc.unesco.org/en/list/357 (UNESCO sites)

Literatuur

 • Özakin Aysel, 
  Het blauwe masker, persoonlijke geschiedenis vol dilemma's van een Turkse schrijfster, geboren in Urfa en nu wonend in Duitsland;
 • De Bernières Louis, 
  Vogels zonder vleugels, schitterende roman over een kustdorp in Lycië aan het begin van de 20ste eeuw, waarin de ‘grote’ geschiedenis wordt gekoppeld aan persoonlijke levensverhalen.

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. tijdstip en plaats waar we afspreken, wordt een tweetal weken voor vertrek doorgemaild. 

 

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be