Praktische info
Begeleiding:
Andy Lauwerier
Wandelniveau


We wandelen dagelijks trajecten van 4 tot 6 uur met soms flinke hoogteverschillen. Het max. hoogteverschil per dag bedraagt 800 m stijgen en dalen. Het terrein bestaat grotendeels uit rotspaden, met slechts heel af en toe losse steentjes.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.
Logies
We logeren 6 x in comfortabele hotels en 1 nacht bij een familie in Gey (netjes maar eenvoudig, in twee- of vierpersoonskamers, gemeenschappelijke douche en 2 toiletten).
Bagage
Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje. De grote bagage wordt vervoerd.
Vervoer
| Vertrek | Aankomst |
TK1942 | Brussel 28/10/2023 07:15 | Istanbul 28/10/2023 11:35 |
TK2564 | Istanbul 28/10/2023 13:50 | Dalaman 28/10/2023 15:15 |
TK2563 | Dalaman 04/11/2023 17:10 | Istanbul 04/11/2023 18:35 |
TK1941 | Istanbul 04/11/2023 20:15 | Brussel 04/11/2023 21:55 |
Ter plaatse staat ons een privé-minibus ter beschikking.
Klimaat
Het Turkse klimaat zou men in grote lijnen kunnen omschrijven als een continentale afzwakking van het mediterrane klimaat, zowel wat betreft neerslag als temperatuur. Het klimaat vertoont alleszins grote plaatselijke verschillen, die vooral samenhangen met de ligging ten opzichte van de zee en de hoogte.
De mediterrane en Egeïsche kustgebieden tot een hoogte van 800 m kennen een mediterraans klimaat, met hete, droge zomers, milde, regenachtige winters en een aangenaam voor- en najaar met meestal ideaal wandelweer. 's Avonds kan het sterk afkoelen.
Uitrusting
Bagage
- rugzak of reistas
- dagrugzak.
Tip: De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen (op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven). Breng best ook een identificatie aan de binnenkant van je reistas, rugzak of koffer. Wij raden aan om je bagage te beperken tot 1 stuk en max. 15 kg. Dat maakt het vervoer ter plaatse en het dragen over korte afstanden een stuk makkelijker. Je mag slechts 1 stuk handbagage meenemen aan boord, eventueel aangevuld met een cameratas, handtas, laptop,…
Schoeisel & kousen
- enkelomsluitende wandelschoenen
- lichte (sport)schoenen of (wandel)sandalen voor 's avonds
- wandelkousen
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.
Kledij
- soepele (wandel)broek(en)
- degelijke wind- en waterdichte jas
- warme trui of fleece
- luchtige hemden of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
- zonnehoed of –pet
- bermuda
Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Turken. Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek). Tip voor vrouwen: neem een grote sjaal mee, type pareo. Het neemt weinig plaats in in je dagrugzak en komt vaak goed van pas.
Verzorging
- handdoek
- toiletgerief
- zonnecrème met hoge beschermingsfactor
- ‘after sun’
- beschermende lippenstift.
Eet- en drinkgerei
- evt. (zak)mesje
- drankfles of -zak ((je kan ginder ook een petfles kopen en die verder blijven gebruiken)
Diversen
- evt. oorstoppen (gesnurk, natuurgeluiden)
- studenten- of lerarenkaart
- evt. wandelstokken.
EHBO
Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
- evt. middel tegen reisziekte
- middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
- pijnstillend en koortswerend middel
- middel bij maagkrampen
- middel bij maag- en darmklachten
- zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
- middel tegen blaren
- ontsmettende zalf
- wondpleisters van verschillende breedte
- verbanden (elastisch + niet elastisch).
Geld
De munt van Turkije is de lira (pond). Je kan euro’s van hieruit meenemen en ter plaatse te wisselen. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.
Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: www.oanda.com/currency/converter/
Formaliteiten
Voor reizen naar Turkije volstaat je identiteitskaart. De kaart moet 6 maanden geldig zijn op het ogenblik van de reis. Je hebt eveneens een visum nodig (een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven). Voor reizen vanaf 10 april moet je vooraf online een elektronisch visum kopen op volgende (en enige) website van de Turkse overheid: https://www.evisa.gov.tr/en/. De kost bedraagt 20 dollar, met kredietkaart te betalen. Je wacht met de aanvraag uiteraard tot je zeker weet dat de reis doorgaat.
Tip: Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.
Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland)
Gezondheid
Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Turkije door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.
Hepatitis A
Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.
DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.
Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.
Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.
Meer informatie
Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:
Internet
www.goturkey.com/ (toeristische dienst van Turkije)
www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tu.html (algemene landeninformatie)
travel.nationalgeographic.com/travel/countries/turkey-guide/ (foto’s)
whc.unesco.org/en/statesparties/tr (UNESCO sites)
whc.unesco.org/en/list/357 (UNESCO sites)
Literatuur
- Özakin Aysel,
Het blauwe masker, persoonlijke geschiedenis vol dilemma's van een Turkse schrijfster, geboren in Urfa en nu wonend in Duitsland;
- De Bernières Louis,
Vogels zonder vleugels, schitterende roman over een kustdorp in Lycië aan het begin van de 20ste eeuw, waarin de ‘grote’ geschiedenis wordt gekoppeld aan persoonlijke levensverhalen.
Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:
Vertrekinfo
De vertrekinfo, met o.a. tijdstip en plaats waar we afspreken, wordt een tweetal weken voor vertrek doorgemaild.
Wijzigingen
Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.
Opzegging van de overeenkomst door de reiziger
De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
- meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
- 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
- 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
- 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
- vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald.
Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.