Bootz Logo

Tsjechië - Multisport in Boheems Zwitserland


8 dagen - € 1380,00Jongerenreis
Wandelen? Tsjech. Fietsen? Tsjech. Klimmen? Tsjech. Kanovaren? Tsjech. Zwitserland? Error. Boheems Zwitserland ligt niet in het land van uurwerken en Toblerone, wel zo’n 700 km ten noordoosten ervan. Tsjechië? Tsjech! Het land behoort met zijn 31 Tsjechische lentes nog tot de Bootz-leeftijdscategorie, een perfecte match dus! En hoewel jij daarbij misschien aan Skoda’s en de grootste bierdrinkers ter wereld denkt, herbergt onze bestemming een sprookjeslandschap vol bossen om rond te hossen, kloven te mooi om te geloven en rotsen waar we gaan klimmen. Bootzproof? Dubbeltsjech!
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 24CZ4BZA1
Reisdata: 14/07/2024 - 21/07/2024


Wandelniveau:
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Hoogtepunten
 • Sprookjesachtige rotsformaties
 • Leven als een Bootzer bohémien
 • Door wilde kloven
 • Klimmen, steppen, pedalen en peddelen
 • Wandelen in een filmdecor

 

Voor de eerste 5 deelnemers is er een korting tot 100 dagen voor vertrek.

Check het snel bij 'prijs'!

Dag aan dag

Dag 1

Waar het verhaal begint

We spreken af in een Belgisch treinstation aan Platform 9¾ waar we op de trein stappen. Onze bestemming is het mysterieuze en misschien wel betoverde Nationaal Park Boheems Zwitserland. Tijdens het avondmaal in Doubice overlopen we de komende dagen, de menukaart en elkaars namen. 

Dag 2

Er was eens ...

De volgende drie dagen gaan we te voet op verkenning in het hart van het nationaal park Boheems Zwitserland, waar nature lovers en sprookjesschrijvers thuis zijn. We maken het ons meteen wat moeilijk en trotseren vandaag smalle, in de rotsen uitgehouwen trappen en dalen af in de vallei van de rivier Pavlino Udolí, een ijskoude stroom (neem het van ons aan, je hoeft het niet te testen) die smalle en diepe kloven heeft uitgesleten in de zandstenen rotsen en die ons naar het dorpje Jetřichovice leidt. 

15 km wandelen, 626 m stijgen en 658 m dalen.
De bus brengt ons terug voor een tweede overnachting in Doubice.

Dag 3

... in een vreemd land hier ver vandaan

We starten waar we gisteren zijn gestopt. De bus zet ons terug af in Jetřichovice waar we starten met een mooie, maar pittige klim naar de Mariina Skala-uitkijkhut. Laat je vanuit de hut overdonderen door de bizarre wereld van de zandstenen torens. Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Geen idee, maar we laten onze fantasie de vrije loop bij het analyseren van de grillige rotsformaties. Ons pad loopt verder hoog in de heuvels en biedt prachtige zichten op de omgeving. De wandeling eindigt bij de gigantische rotsformaties van Šaunštejn waar we dankzij de trappen en ijzeren paadjes op kunnen klimmen.
Hierna dalen we weer een beetje af en nemen de bus terug naar Doubice. Als het weer oké is, kunnen we naar een nabijgelegen meertje gaan om te zwemmen.

11 km wandelen, 794 m stijgen en 741 m dalen.

Dag 4

Een groep Bootzers op reis

De buschauffeur begint ons al te kennen en staat ‘s ochtends met veel plezier klaar om ons naar Pravčická Brána te brengen. Dat weet iedereen hier liggen, het is de grootste natuurlijke brug in Europa. De unieke schoonheid van deze plaats inspireerde Hans Christian Andersen in zijn sprookjes én ze werd gebruikt als filmset voor de Walt Disney film ‘The Chronicles of Narnia’. De brug is afgesloten voor het publiek wegens te gevaarlijk, dus kijken mag, opklimmen niet. Eenmaal uitgestaard, wandelen we verder naar de Edmundkloof. Waar de kloof te smal wordt, varen we verder met een bootje tussen de hoge en met mos begroeide rotsen. 

15 km wandelen, 774 m stijgen en 776 m dalen.
Vierde overnachting in Doubice.

Dag 5

Een zuchtje wind

De rivier de Elbe stroomt door de diepste zandstenen canyon van Europa, een fantastische plaats voor een rustige boottocht, geschikt voor beginners en zonnekloppers. Door de stroming op de Elbe hoef je amper te peddelen en glijd je door een landschap van bizarre rotstorentjes en dichte wouden tot aan de kade van het kleine dorpje Schmilka aan de Duitse zijde van de grens. Van hieruit fietsen we langs de oevers van de Elbe en langs de Schmilka-koeien terug naar onze tweede verblijfplaats, een hotel in het stadje Děčín, gelegen aan de Elbe. Děčín heeft een prachtig oud centrum met gezellige terrasjes en een mooi kasteel dat hoog boven de rivier de Elbe uittorent. Maar dus ook gezellige terrasjes!

Boottocht: 15 km - Fietsen: 15 km
Eerste overnachting in Děčín.

Dag 6

Cliffhanger!

Als je hoogtevrees hebt, is dit je kans om deze te overwinnen. We wagen ons deze voormiddag aan een ‘via ferrata’. Deze ‘ijzeren weg’ voert ons met behulp van stalen kabels, haken en touwen en hangbruggen omhoog tegen de steile rotswanden. Het parcours hier in Děčín is toegankelijk voor iedereen en uiteraard worden we begeleid door een ervaren instructeur. 
In de namiddag verkennen we de historische binnenstad of gaan we naar het lokale zwembadcomplex vlakbij het hotel. Kwestie van die stramme spieren na het klimmen wat te verwennen in een warm badje. Nog warmer wordt het ‘s avonds met een BBBBQ (Bohemian Bootz BBQ)

Tweede overnachting in Děčín.

Dag 7

Stap stop step

Transfer naar de top van de Děčínský Sněžník, met z’n 723 m de hoogste (tafel-)berg van het Elbezandsteengebergte. We bezoeken ook het unieke rotsdorpje Tisa, te midden van (alwéér) een bijzonder fraai natuurlandschap met bizarre rotsen die uit een gigantische 3D-printer lijken te komen. Of denk aan een enorme stapel versteende croque monsieurs. Of aan een spitse hoge rots waar een reus met een zware hamer maar op bleef kloppen. Of kijk eens naar foto’s, dat helpt ook. We maken een korte wandeling door de kloven, langs trapladders en tussen de rotsformaties.
En dan stoppen we met stappen en gaan we steppen! We duwen onszelf in gang en volgen het downhill fietspad dat ons weer naar downtown Děčín brengt. Step on it!

Derde overnachting in Děčín.

Dag 8

En ze leefden nog lang en gelukkig

Net zoals aan Bohemian Rhapsody en (andere) mooie liedjes komt ook aan dit sprookje een eind. We zijn er rotsvast van overtuigd dat de rotsen vast een blijvende indruk hebben gemaakt. Wat ook een blijvende indruk maakt zijn de foto’s die je deelt met info@bootz.be.

Prijs info

Prijs

€ 1380,00
Voorschot: € 480 per persoon

Vroegboekkorting

De eerste 5 deelnemers op deze reis krijgen een korting van € 85!

Deze korting geldt tot 100 dagen voor afreis, tot 05/04/2024 dus.

Wees er op tijd bij, want vroege beslissers worden beloond.

Inbegrepen

 • Treinreis heen- en terug
 • Logies
 • Alle maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. het ontbijt op dag 8
 • Inkomgelden boottochten en Pravicka brana
 • 3 transfers met openbaar vervoer
 • 1/2 dag boottocht + 1/2 dag fietsen
 • 1 via ferrata- excursie met professionele begeleiding
 • 1 downhill-steptocht
 • Nederlandstalige BOOTZ-begeleider
 • Btw

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Evt. activiteiten op vrije momenten
 • Evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Begeleiding:

Melissa Billen


Wandelniveau

Dit is een reis met wandelingen van niveau , waarvoor een goede fysieke conditie noodzakelijk is aangezien er heel wat gestegen en gedaald wordt. De fietstocht is 15 km lang. Sommige passages langsheen de trappen (zie foto's) zijn niet geschikt voor personen die hoogtevreesgevoelig zijn. De passages zijn echter te vermijden. De overige activiteiten (rafting en downhill) vereisen geen ervaring.

Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We overnachting in 2 comfortabele hotels, telkens in meerpersoonskamers met privésanitair.

Maaltijden

De keuken in Tsjechië is vergelijkbaar met die van de omringende landen. Je vindt dan ook veel invloeden uit de Hongaarse, Poolse, Duitse en andere Slavische landen terug in Tsjechische recepten. Vlees, aardappelen en tarweproducten worden veel gebruikt. Ontbijt en avondmaal eten we in het hotel en 's middags is het picknicken geblazen.

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak.

Vervoer

We reizen met de trein naar Děčín. Ter plaatse maken we gebruik van het openbaar vervoer.

Klimaat

Continentaal klimaat waarbij de neerslag sterk varieert van plaats tot plaats. Over het algemeen kan worden gesteld dat het in deze regio tijdens de zomermaanden aangenaam wandelweer is. In de kloven tussen de rotsen is het vaak aangenaam fris.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis.  

BAGAGE

 • reistas of koffer
 • dagrugzak

SCHOEISEL

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

KLEDIJ

 • soepel (wandel)broek(en)
 • wind-en waterdichte jas
 • wind- en waterdichte (over)jas
 • fleece
 • T-shirts
 • pet
 • evt. een buff
 • ondergoed
 • zwembroek-badpak
 • short

VERZORGING

 • toiletgerief
 • zonnecrème
 • beschermende lippenstift.
 • zwemhanddoek

EET- EN DRINKGEREI

 • drankfles
 • evt. zakmesje (om een appel te schillen onderweg bv.)
 • lunchbox

DIVERSEN

 • evt. gezelschapsspelletjes voor 's avonds
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. waterschoenen/sandalen om te zwemmen in het stuwmeer

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Hoewel de Tsjechische kroon of “Koruna” de officiële munt van Tsjechië is, wordt ook de Euro in Boheems Zwitserland door alle restaurants en hotels aanvaard. In de stad Děčín kan je vlot geld afhalen. Je voorziet best slechts een kleine hoeveelheid Tsjechische kronen, aangezien het meeste met de kaart of cash met euro’s kan betaald worden.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Tsjechië volstaat je identiteitskaart. 

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Gezondheid

Op de reiswebsite van het Instituut voor Tropische Geneeskunde wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je uitzonderlijk oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen in Centraal- en Noord-Europa. Zo ook in de regio waar deze reis plaatsvindt. Zo ook in Tsjechië, het land waar jij naartoe zal reizen. Vaccinatie wordt aanbevolen in geval van buitenactiviteiten, waartoe ook wandelen behoort. Je kan voor meer informatie en voor deze vaccinatie terecht bij je huisarts.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. tijdstip en plaats waar we afspreken, wordt een tweetal weken voor vertrek doorgemaild. 

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be