Bootz Logo

Frankrijk & Italië - Les Alpes de Haute Provence


10 dagen - € 980,00Jongerenreis
Hou je van een sportieve uitdaging in een ongerept berglandschap, dan is deze kampeertrektocht een ‘must-do’! We maken een achtdaagse tocht in de vallei van Ubaye, een ongerept deel van de zuidelijke (en dus zonnige) Alpen, grenzend aan Italië. We trekken over pittige bergpassen en langs mooie bergmeren naar bergtoppen tot ver boven de 3000 meter. Ze bieden een weergaloos zicht op grote delen van de Alpen. Slapen doen we meestal in tenten op unieke plekjes midden in de natuur. We sluiten de trektocht af met een onvergetelijke avond in een echte berghut. Samengevat: bergen bergen bergen!
Aantal dagen: 10 dagen
Reisnummer: 24FR4HPA1
Reisdata: 19/07/2024 - 28/07/2024


Wandelniveau:
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Hoogtepunten
 • Kamperen in de vrije natuur op unieke locaties
 • Veel bergen en veel meren
 • Schipperen tussen Frankrijk en Italië
 • Zweet + panorama's = voldoening

 

Voor de eerste 5 deelnemers is er een korting tot 100 dagen voor vertrek.

Check het snel bij 'prijs'!

Dag aan dag

Dag 1

Bonjour, çavakes?

Een beetje gezonde nervositeit is helemaal oké, want we staan op het punt om te vertrekken voor een groots tiendaags alpien avontuur. Dat duurt niet lang, want op de autoroute du soleil wordt het ijs vanzelf gebroken. We kennen elkaar dan ook al een pak beter wanneer we in de vooravond aankomen in de Alpes de Haute Provence. Die naam verwijst naar zowel de Alpen als naar de Provence. De vallei van Ubaye combineert ‘best of both worlds’: veel bergen en veel zon. Bekomen van de rit doen we met wat streekspecialiteiten in de gite d’étape in Saint-Paul-sur-Ubaye.

Dag 2

On y va!

Alle haardrogers, frigoboxen en gettoblasters* worden samen met het andere groepsmateriaal verdeeld onder de verschillende rugzakken. We zijn nu helemaal klaar voor de Col du Vallonet; een mooie opwarmer voor de komende dagen. Het duurt niet lang vooraleer we in het gezelschap verkeren van bergen die de hemel lijken te raken. Hoewel ook wij hoog vliegen, is de hemel nog niet vrij. Dan nemen we maar genoegen met de Col de la Portiolette, ook niet slecht hoor. Aan de ingang van een kloof slaan we voor het eerst onze tenten op.

* muziekmedium uit het pre-Spotifytijdperk

Dag 3

That’s amore

Op weg naar onze volgende bergpas kunnen we een kleine zijsprong maken naar een bergtop! We zetten onze zware rugzak even aan de kant en genieten van het zicht vanop de top. We krijgen in zuidelijke richting mooi zicht op grote delen van het Parc National du Mercantour. In meer noordelijke richting zien we Italië liggen, met enkele toppen die we de volgende dagen kunnen beklimmen. 
Na de middag trekken we door de vallei van de Oronaye naar het gelijknamige bergmeer. Misschien is het die Italiaanse romantiek die opspeelt, maar wie wil kan ’s avonds, bij ondergaande zon, nog even verder wandelen tot aan de Italiaanse grens en er genieten van het zicht op een hoefijzervormig meer. Meer moet dat niet zijn! Of wil je wel meer van dat? Eén ding is zeker, we zullen nog meer meren zien!


Dag 4

Op naar Italië

Over 2 bergpassen heen rollen we naar het Lago Apsoi. De naam doet het vermoeden… we zijn in Italië! Dit felblauwe meer wordt omringd door majestueuze rotstoppen bedekt met sneeuw. Een prachtig decor om te picknicken. De kans is groot dat we in deze alpenweiden getrakteerd worden op een fluitconcert van de lokale marmotten. Dat deert ons niet, wij marcheren verder naar het meer van Reculaye op 2500 m hoogte. Dit wordt ons kampement voor vannacht.

Dag 5

La vita e bella

‘Het leven is mooi’: Het is niet alleen een prachtige Italiaanse filmklassieker of een hit uit het oeuvre van Will Tura (aan de jongste Bootzers: klik hier voor meer info), maar ook het gevoel dat je ervaart wanneer je ’s morgens een frisse duik neemt in het meer om écht goed wakker te worden. En neen, dat is geen verplichting.
Ook geen verplichting maar wel mogelijk: klimmen naar de top van de Tete de l’Alp (2697 m). Zelfs zonder deze top staat er genoeg moois op het programma voor vandaag. En na 4 dagen trekken hebben we wel een zacht bed, een warme douche en een lekker etentje met streekspecialiteiten zeker verdiend! Wie bestelt een lekker wijntje bij het eten? Of liever een limoncello als degustief? Life is beautiful!

Dag 6

Rocca, torre, punta

We stappen omhoog langs enkele ‘roccas’, ‘torres’ en ‘puntas’ naar de colle Greguri, een schitterende bergpas omgeven door torenhoge rotsen. De Rocca Castello is een begrip onder rotsklimmers. Gespierde kerels en pezige meiden dagen er elkaar uit om de moeilijkste routes te overwinnen. Met wat geluk zien we hen aan het werk tijdens hun spiderman-imitaties. Na de middag dalen we even af om verder in de vallei te eten in mals gras nabij een bron. Huppelende berggeiten en kwelende marmotten inclusief!

Dag 7

Top of the tops

De col de Maurin is onze toegangspoort om opnieuw Franse grond te betreden. Vandaag bereiken we het meest alpiene gedeelte van onze trektocht. We verbinden verschillende bergmeren, allen met een verschillende kleur en vorm, en kamperen bij een meer aan de voet van de Aiguille de Chambeyron (3412 m), de hoogste top van l’Ubaye. De noordflank, waar we op kijken, is bedekt met sneeuw en ijs. Wie wil kan in de vooravond nog klimmen tot op de top van de Aiguille Large. Het zicht op de toppen en de meren rondom ons is overweldigend en een hoogtepunt van deze reis.

Dag 8

4 cols en 9 meren op 1 dag

Een pittige en spectaculaire tocht vandaag. We volgen een deel van de ‘grand tour de Chambeyron’ en stappen in 6 uur tijd langs 4 verschillende bergpassen. We gaan serieus poeier mogen geven, want soms gaat het steil bergop en bergaf. Wat ploeteren door sneeuwvelden en navigeren langs kabels om de route te beveiligen maken het avontuur af! Onderweg passeren we ook nog eens langs 9 meren. Ben je op de col de la Gypière, de laatste van 4 cols, nog niet moe? Geen probleem. De top van de Tête de la Fremma (3151 m) lonkt! Na een afdaling, mogelijks door de sneeuw, bereiken we een gezellige berghut waar we lekker eten en overnachten. We hebben flink wat hoogtemeters in onze knieën en als we onze knieën vragen of ze er morgen opnieuw zin in hebben, knikken ze van ja. Komt goed!

Dag 9

De grote finale!

De Pointe d’Aval is met zijn 3320 meter een fantastische uitkijktop en een mooi sluitstuk van onze tocht. Fijn om er terug te blikken op onze prestatie van de voorbije dagen. Het zicht vanuit een ligzetel aan de berghut is eveneens top! We nemen onze tijd om te genieten vandaag.  Na de middag dalen we af naar ons startdorp. Vanop het terras van de gite verdiepen we ons nog wat in de lokale cultuur: tarte aux myrtilles, les bières locals , les glaces artisanales …

Dag 10

Au revoir

We vatten de terugreis aan, de nervositeit van dag 1 heeft plaats gemaakt voor indrukwekkende kuiten en een rugzak vol mooie herinneringen. De tijd is aangebroken om afscheid van de bergen en elkaar te nemen. Leuke vragen voor onderweg: Wanneer zien we elkaar terug? Hoe delen we de foto’s en wie stuurt ze naar info@bootz.be? En wie kan het best een marmot nadoen?

Prijs info

Prijs

€ 980,00
Voorschot: € 340 per persoon

Vroegboekkorting

De eerste 5 deelnemers op deze reis krijgen een korting van € 50!

Deze korting geldt tot 100 dagen voor afreis, tot 10/04/2024 dus.

Wees er op tijd bij, want vroege beslissers worden beloond.

Inbegrepen

 • Vervoer heen en terug met eigen minibus
 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden vanaf avondmaal dag 1 tot en met ontbijt dag 10
 • Gebruik kampeermateriaal (tenten, kookgerei)
 • Bootz-begeleiding
 • Btw

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Begeleiding:

Bart Delobel


Wandelniveau

. Sportieve doorgaande rugzaktrektocht. Eerder korte dagtrajecten met beperkte hoogteverschillen worden afgewisseld met langere trajecten tot maximaal 6 stapuren (pauze niet meegerekend) en 1100 m stijgen. Bepaalde delen van de tocht gaan over eenvoudige, goed begaanbare bergpaden. Andere delen bevatten steile paden zowel bergop als bergaf, vaak met losse stenen, soms ook door sneeuwvelden. Sommige passages bevatten kabels om de veiligheid van het traject te garanderen. Door het dragen van je (zware) rugzak over de hele reis valt de zwaarte van deze reis zeker niet te onderschatten. Je mag geen hoogtevrees hebben. Tredzekerheid en een goede fysieke conditie zijn belangrijk.

De tocht biedt de mogelijkheid om vrijblijvend 5 toppen met een mooi panorama te beklimmen (zonder rugzak). Deze toppen bevatten geen technische moeilijkheden. Afhankelijk van je behoefte, kan je hier extra rust inbouwen en/of een extra sportieve uitdaging inlassen.

 


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We overnachten vijf maal in twee- of driepersoonstenten. We kamperen op zorgvuldig uitgekozen plekken in de vrije natuur. Verder verblijven we in een gite d’étape in Saint-Paul-sur-Ubaye (FR) (2x), een pension in Saretto (1x) en een berghut (1x), steeds in meerpersoonskamers.

Maaltijden

We verblijven op basis van halfpension (avondmaal en ontbijt) in de logies. Er wordt vaak gewerkt met verse streekproducten. Wanneer we kamperen, koken we zelf. Er wordt verwacht dat elke deelnemer een handje toesteekt bij het bereiden van eenvoudige maaltijden en/of het opzetten en afbreken van de tenten. De begeleider zorgt voor de aankoop van lichtgewicht voeding, echter energierijk en met voldoende variatie.

Bagagevervoer

We dragen gedurende de trektocht een rugzak. Naast het persoonlijk materiaal (probeer dit te beperken tot maximaal 10 kg) draag je ook een deel van het groepsmateriaal (+/- 6 kg: tenten, voeding, kookgerief). Reken bij de start van de tocht op een totaal gewicht van zo’n 16-18 kg. Naar het einde van de trektocht vermindert het gewicht van de rugzak naar zo’n 12 kg. De beklimmingen van de toppen zijn zonder rugzak.

Vervoer

We spreken af op een makkelijk bereikbare plaats in Vlaanderen of Brussel. Van hieruit vertrekken we met een minibus naar onze bestemming.

De begeleider bestuurt meestal de bus. Ben je zelf ook bereid om een deel van het traject het stuur over te nemen, meldt dit dan zeker bij de inschrijving. Je aansprakelijkheid is gedekt door de verzekering van de minibus (BA, omnium en inzittenden). Je moet wel 25 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een rijbewijs B.

Klimaat

Zuiders bergklimaat. In de regel is het mooi en warm weer overdag. ‘s Nachts koelt het flink af, zeker op grotere hoogte. Regen of onweersbuien zijn echter mogelijk.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst specifiek voor deze reis. 

Bagage

 • Grote degelijke rugzak met heupband (minimaal 65 liter)

Slapen

 • Goede slaapzak (comforttemperatuur tot 0°C)
 • Lakenzak
 • Slaapmatje

Schoeisel

 • Enkelomsluitende waterdichte bergschoenen met goed profiel (type B volstaat)
 • Teenslippers (of Crocs) voor ’s avonds

Kledij

 • Lichte, waterdichte regenjas
 • 1 warme trui (fleece)
 • 1 lichte trui (sneldrogend)
 • 2 T-shirts (sneldrogend)
 • 1 lange broek (sneldrogend)
 • 1 korte broek (sneldrogend)
 • 2 paar kousen
 • Pet
 • Sjaaltje of buff
 • (Thermisch) ondergoed
 • Ev. zwemgerief
 • Handschoenen

Verzorging

 • Rol toiletpapier
 • 1 kleine handdoek (sneldrogend)
 • 1 kleine tube tandpasta, tandenborstel
 • Kleine hoeveelheid shampoo
 • 1 klein stukje zeep
 • Kleine hoeveelheid zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • Lippenbalsem

Eten en drinken

 • Grote drinkfles (2l)
 • 1 grote lepel
 • 1 zakmes
 • 1 plastic beker (die tegen hitte kan)
 • 1 plastic bord/kom (die tegen hitte kan)

Diverse

 • zaklamp (noodzakelijk)
 • Aantal plastic zakken (om kledij en voedsel waterdicht te verpakken)
 • Evt. oordoppen
 • Evt. wandelstokken
 • Identiteitskaart en kopie
 • Wat (biologisch afbreekbaar) wasmiddel voor kledij

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Aangezien er onderweg weinig gelegenheid is om geld af te halen, neem je best van bij het vertrek al euro's mee.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Frankrijk & Italië volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in het weekend in één van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment of op een andere locatie).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, rugzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be