Praktische info
Wandelniveau
Dit is een wandelreis van
à
, waarvoor je dient te beschikken over een goede conditie en enig uithoudingsvermogen.
De trekking gaat over wisselend terrein met af en toe steile hellingen. We lopen vaak over de randen van de rijstvelden, over smalle, avontuurlijke paadjes. Zeker bij regenweer kan het erg glibberig worden en zijn de wandelstokken een zegen.
Hoewel het weer niet meetelt als criterium in de bepaling van het wandelniveau, kunnen de wandelingen bemoeilijkt worden door de regen en het warm-vochtige klimaat.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.
Logies
We slapen in verschillende en bijzondere logies: van een comfortabel boetiekhotel tot een ecolodge en traditionele woningen tijdens homestays. Of wat dacht je van een 4-persoonscoupé op een nachttrein, een eenvoudig dorpshuis of een boot in de baai van Ha Long? Aan variatie geen gebrek tijdens deze reis.
Maaltijden
Alle maaltijden zijn inbegrepen vanaf de aankomst in Vietnam tot en met het vertrek op de laatste dag. We eten meestal in lokale restaurantjes en ‘home made’ in de bergdorpen.
Proeven van de lokale keuken is één van de manieren om een andere cultuur te ontdekken. De Vietnamese keuken is bijzonder lekker en de maaltijden worden vaak erg mooi gepresenteerd. Keuze is er in overvloed. Het basisgerecht is rijst of noodles, steeds aangevuld met verschillende schaaltjes groenten en vlees. 's Middags eten de meeste mensen een ‘pho’ (een mie-soep geserveerd met varkensvlees of kip en kruiden). Eten doe je met stokjes; vorken en messen zijn zeldzaam (tenzij in de betere restaurants). Opgelet: met eetstokjes spelen of ze loodrecht in de rijst steken wordt als ongepast beschouwd.
Bagage
We dragen enkel onze dagrugzak. De overige bagage wordt vervoerd.
Vervoer
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
| Vertrek | Aankomst |
EK 184 | Brussel 12/10/2024 15:20 | Dubai 12/10/2024 23:55 |
EK 394 | Dubai 13/10/2024 03:30 | Hanoi 13/10/2024 13:15 |
EK 395 | Hanoi 30/10/2024 00:40 | Dubai 30/10/2024 05:20 |
EK 183 | Dubai 30/10/2024 08:30 | Brussel 30/10/2024 12:45 |
Ter plaatse maken we gebruik van privévervoer, een nachttrein en privéboot.
Klimaat
Vietnam heeft een subtropisch tot tropisch klimaat, met een onderscheid tussen de noordelijke en zuidelijke helft van het land. Van mei tot oktober is het in het noorden over het algemeen zeer warm en regenachtig en van november tot april koeler en droger. In de bergen is het van november tot januari uitgesproken fris (tot een occasionele 0° en sneeuw boven op de Fansipan) en zijn (mot)regen en mist mogelijk. ’s Nachts koelt het sterk af, soms tot 5° of minder in de bergen (voorzie dus de nodige kledij voor vochtig-koude nachten). Aan de kusten ten noorden van Nha Trang is het meestal zeer warm maar brengen de winden vaak verkoeling. De wintermoesson zorgt voor koeler en nat weer tussen december and februari. In het zuiden is het het hele jaar door zeer warm en vochtig, met een piek van februari tot mei. De moesson heerst er van mei tot november.
Uitrusting
Hieronder vind je een uitrustingslijst voor deze reis:
In sommige hotels kunnen kleren goedkoop gewassen worden of je kunt zelf iets uitwassen.
Bagage
-
rugzak of reistas (is makkelijker handelbaar dan een valies)
- dagrugzak
Schoeisel & sokken
- enkelomsluitende en waterdichte wandelschoenen
- evt. (wandel)sandalen
- wandel- of trekkingsokken
Tip: trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.
Kledij
- lichte en soepele (wandel)broek(en)
- lichte regenjas
- pull
- luchtige hemden of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
- hoed of pet
- evt. sjaaltje of buff (om hals tegen de zon te beschermen)
- ondergoed
- badpak/zwembroek
- short
Verzorging
- toiletgerief (liefst biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
- handdoek
- badhanddoek
- zonnecrème met hoge beschermingsfactor + aftersun
- beschermende lippenbalsem
Eet- en drinkgerei
- drankfles (min. 1 liter)
- evt. (zak)mesje
Diversen
- evt. lakenzak of lichte slaapzak (om hygiënische reden)
- veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
- evt. oordopjes
- rol wc-papier
- reispas + kopie
- evt. wandelstokken
- kleine paraplu
- reisstekker (indien je elektrische apparaten wil gebruiken)
- 1 pasfoto (voor het visum, dus in je handbagage stoppen)
- zaklamp
EHBO
Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
- evt. middel tegen reisziekte
- middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
- pijnstillend en koortswerend middel
- middel bij maagkrampen
- middel bij maag- en darmklachten
- zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
- middel tegen blaren
- ontsmettende zalf
- wondpleisters van verschillende breedte
- verbanden (elastisch + niet elastisch).
Geld
De munt is de dong. Euro’s zijn overal wisselbaar. Er zijn geldautomaten (Maestro) in Hanoi, Saigon, Hue en Hoi An. Met kredietkaarten kan je op slechts weinig plaatsen terecht.
Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je een tijdelijke uitzondering activeren bij je bank.
Formaliteiten
Reispas
Voor Vietnam heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Vietnam. (Op de website van ons Ministerie van Buitenlandse Zaken kan je lezen dat je reispas geldig moet zijn voor de duur van de reis. Onze lokale agent, die ook voor de visumaanvragen zorgt van de Bootz-klanten, heeft ons echter gevraagd om met 6 maanden geldige reispassen te reizen.)Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Een reispas (die 7 jaar geldig is) kost € 65, evt. aangevuld met gemeentetaks.
Visum
Je hebt eveneens een visum nodig. Je kunt het visum vooraf zelf aankopen op de ambassade in Brussel of, veel gemakkelijker, online een e-visum aanvragen.
Ga naar Evisa Immigration, klik vervolgens op “E-visa” en op “Foreigners”. Je vult de gegevens online in, uploadt een pasfoto, betaalt 25 USD (per kredietkaart) en na een 3-tal werkdagen bekom je een registration-code waarmee je je visum kan downloaden.
Een visum vooraf aankopen via de ambassade in Brussel: je betaalt hiervoor 25 à 50 USD per visum (exacte prijs te checken bij de ambassade op het nummer (0)2 3792737. Je hebt je reispas, applicatieformulier en twee pasfoto’s nodig. Men kan ook je vliegticket en reisbevestiging vragen. Na ca. 5 werkdagen word je opnieuw in Brussel verwacht om je paspoort en visum te komen ophalen.
Meer informatie vind je op de website van Diplomatie Belgium.
Tip: Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar de eigen online e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.
Gezondheid
Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen die je kan terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be). Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.
Hepatitis A:
Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.
Hepatitis B:
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.
DTP-vaccinatie:
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.
Diarree:
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.
Buiktyfus:
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.
Malaria:
In Vietnam komt malaria beperkt voor. Malaria is een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anopheles-mug. Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggenwerend middel. Deze maatregelen kunnen worden gecombineerd met medicatie.
Kennismaking
Enkele weken voor het vertrek krijgt elke Bootzer een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst. De bijeenkomst gaat meestal door in een van de ViaVia Reiscafés op een zaterdagvoormiddag. Je krijgt er de laatste (vertrek)info en maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.
Wijzigingen
Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.
Opzegging van de overeenkomst door de reiziger
De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
- meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
- 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
- 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
- 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
- vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald.
Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.