Georgië - De machtige Kaukasus


17 dagen - prijs € 2190

niet meer boekbaar

Georgië - De machtige Kaukasus


17 dagen - prijs € 2190

niet meer boekbaar

Georgië - De machtige Kaukasus


17 dagen - prijs € 2190

niet meer boekbaar

Georgië - De machtige Kaukasus


17 dagen - prijs € 2190

niet meer boekbaar

Georgië - De machtige Kaukasus


17 dagen - prijs € 2190

niet meer boekbaar
Jongerenreis Georgië
Georgië is een land van overvloed. Van voedsel en drank, van gastvrijheid, van cultuur en van formidabele landschappen. De machtige Kaukasus zorgt voor vergezichten over besneeuwde toppen, bloemenweides om door te huppelen, ruwe gletsjers om te trotseren, felblauwe bergmeren om in te springen en afgelegen dorpjes uit een ver verleden. Een ideale reis voor wie van alles wat wil. Trek die wandelschoenen aan, maak wat plaats in je rugzak voor culturele bagage en stap binnen in dit stukje verrassende authenticiteit.
Prijs: € 2190
Reisnummer: 18GE4AAA1
Reisdatum: 10/08/2018 - 26/08/2018
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

25

25

26

26

31

31

31

33

29

31

31

33

33

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

8,6

12 Beoordelingen

reviews van klanten

Georgië, een mix van culturen en volkeren. Ongerepte natuur...de gastvrije mensen leven met de seizoenen mee. Heerlijk land om te wandelen in de vrije natuur op onbewandelde paden.

Kris B. -

Ondanks enkele logistieke, meteorologische en de voorspelde lichamelijke ongemakken een zeer geslaagde reis in een quasi ongerepte omgeving!

Thomas V. -

Algemene reistips

Dag 1: zrtpqsdfghjklmwxcvbn

Heenreis van Brussel via Istanbul naar hoofdstad Tbilisi, waar we l’s avonds landen. Een kort ritje naar het hotel brengt ons door de stad met een mooie ligging in de vallei van de Mtkvari-rivier (oefen al maar op de uitspraak van de medeklinkers!).

Dag 2: Amazing maze

Tbilisi. De naam is niet het enige wat deze stad zo complex maakt. Een doolhof van kerkjes, oude huizen met vrolijke balkonnetjes, willekeurig neergeplante, hypermoderne gebouwen en een 4de-eeuws kasteel maken van het oude centrum een gezellige doolhof. Geen wonder dat het leven hier bruist! Ook ‘s nachts.

Dag 3: Biddende Bootzers

De weg van Tbilisi naar het nationaal park Kazbegi kruist het religieuze hart van Georgië Mtskheta. 84% van de bevolking  is Christelijk en daar zijn ze best wel trots op. Het Jvari-klooster en de kathedraal van Svetitiskhoveli zijn twee werelderfgoedsites die dan ook de moeite zijn voor een tussenstop. ‘s avonds komen we aan in onze chalets in het nationaal park.

Dag 4: Bootzers op de breuklijn

In de regio van het Nationaal Park Kazbegi voel je de enorme geologische krachten waaraan deze regio zijn spectaculair landschap te danken heeft. We wandelen op vlakbij de zwaar bewaakte Russische (Tsjetsjeense) grens langs het kleine, oude dorp Juta (2165 m) naar de voet van de Chaukhebi berg (2550 m). Een tweede wandeling brengt ons door de weelderige Truso-vallei waar de rivier de Tergi ontspringt.

Dag 5: Bekeerde Bootzers

Voordat we het gebied verlaten, maken we nog een korte wandeling naar de 14de-eeuwse Gergeti Drievuldigheidskerk in Stepantsminda (ook bekend als Kazbegi). Met het prachtig zicht op de berg Kazbegi (5047 m) is dit misschien wel een van de mooist gelegen kerken ter wereld. Als je hier niet even religieus van wordt, dan weten we het ook niet meer.
We overnachten in het wintersportoord Gudauri (2200 m).

Dag 6: Van grot naar groots

Een dagje cultuur. We bezoeken de indrukwekkende ruïnes van het rotsdorp Uplistsikhe, ooit het centrum van een sekte van zonne-aanbidders. We krijgen amper tijd om te bekomen tot de aankomst in Gori, aan het museum van Stalin, Georgië’s bekendste zoon. Eindpunt van de dag is Kutaisi.

Dag 7: Van diep naar hoog

Een eindje buiten de stad ligt het 12de-eeuwse kloostercomplex van Gelati, met zeer mooie muurschilderingen en mozaïeken. Even verder, in Tskaltubo, duiken we onder de grond voor een geleid bezoek aan de Prometheus-grot, een indrukwekkend grottenstelsel, inclusief lichtshow. Onze ogen zijn er moe van en na 3 uurtjes slapen in de bus komen we aan in Becho.
Het vertrekpunt voor de tweede trekking door Svaneti, het meest onherbergzame berggebied in Georgië (en misschien wel in heel Europa).Het is een fantastische aaneenschakeling van gletsjers en hoge toppen (sommige +5000 m). We stappen door dorpen waar de tijd niet alleen lijkt stil te staan, maar lijkt af te brokkelen. Voor wie niet beter kijkt, kan dit net zo goed oorlogsgebied zijn, dorpen met vervallen huizen en overal de vaak al even vervallen wachttorens naast de huizen. Georgiërs willen gezelligheid en lekker eten, de rest is bijzaak.

Dag 8: Back to Becho

De eerste tocht is een lus vanuit Becho en leidt langs 2 watervallen. Wie graag zingt onder de douche zal hier een opera zingen! We mogen ons vergapen aan de mooie zichten op de berg Ushba (4700 m).

Dag 9: High op Berglucht

Vandaag is het de zwaarste dag van de hele reis, met een klim van meer dan 1300m naar de Guli-pas op 2960 m, maar met lonend uitzicht op de berg Zagaro. Snuif die berglucht op en herleef! Ook de lange afdaling van 1500m naar het dorpje Mestia is de moeite!

Dag 10: Torenhoge bergen

Of was het berghoge torens? Heel het land lijkt wel werelderfgoed. Ook de vele wachttorens die we vandaag zien op ons pad blijven staan zoals ze zijn; als stenen wachters rond de besneeuwde bergtoppen. 

Dag 11: Lukomir

De tocht voert ons door afgelegen plaatsen waar we langs alle kanten omringd zijn door besneeuwde toppen. Een beetje beangstigend maar vooral heel impressionant!

Dag 12: Paardje op

Het eerste deel maakt indruk door de bergen en gletsjers die steeds dichterbij lijken te komen. Tijdens het tweede deel springen we op de rug van de paarden om ons veilig over de snelstromende rivier te voeren. Een beetje zoals met de fiets over kasseien rijden, maar leuker.

Dag 13: Eenzaam aan de top

Het doel van onze laatste volledige dagtocht is het hoogst gelegen bewoonde dorp van Europa. Ushguli, in het hart van Boven-Svaneti, is een cluster van 4 dorpen die bewoond worden door 70 families. Het is spectaculair gelegen, met als achtergrond Georgië’s hoogste berg de Skhara. Een mooiere plaats om onze laatste trekkingnacht door te brengen is er niet.

Dag 14: Gletsjer

We wandelen in de richting van de Skhara, langs de Enguri-rivier tot aan de voet van de gletsjer. Als onze voeten wat afgekoeld zijn in de sneeuw, keren we terug naar Ushguli, waar we worden opgepikt om naar Mestia (zie dag 9) te rijden voor de overnachting. Om de benen wat rust te gunnen, kunnen we vandaag nog een museumbezoek brengen om wat meer over het land te leren.

Dag 15:

Transfer naar Kutaisi voor de overnachting. Onderweg houden we halt om ons te vergapen aan de indrukwekkende Enguri dam. In Kutaisi staat de Bagrati-kathedraal  die, voorlopig nog, op de Unesco lijst staat. De stad Kutaisi zelf werd ook recent overgoten met sausje van moderne architectuur om het sovjetverval te maskeren.

Dag 16: Chachashot

Eerst languit uitrusten in het busje naar Tbilisi. Nadien, kunnen de liefhebbers smelten in de zwavelrijke warmwaterbronnen van de stad. Ze staan er al eeuwen, dus ze moeten wel de moeite zijn! Om het nagenieten compleet te maken, gaan we smakelijk gaan eten en spoelen we onze reisverhalen door met een laatste shot ‘chacha’.

Dag 17

Transfer naar de luchthaven en terugreis via Istanbul naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 2190
Voorschot: € 660 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 17
 • bagagevervoer
 • lokale berggids tijdens de Svaneti-trekking.
 • alle vermelde activiteiten op optionele na
 • BOOTZ-begeleiding 
 • BTW

Niet inbegrepen

 • dranken
 • inkomgelden (ca. € 20)
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Begeleiding:

Janne Vanhemmens


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 voor de dagtochten, 5 à 6 uur wandelen. Geen ervaring nodig voor de andere activiteiten, wel een sportieve ingesteldheid en geen watervrees.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

In Tbilisi overnachten we in een eenvoudig hotel met privé-sanitair.  In Juta in sobere chalets met meerpersoonskamers.
Elders slapen we in guesthouses met wisselend comfort en af en toe meerpersoonskamers. In de dorpjes in Svaneti is het soms primitief logeren, met basic sanitair. In Adishi worden we verspreid over meerdere huizen (maar we eten wel samen).

Maaltijden

Ontbijt en avondmaal nemen we in het logies. Het middagmaal is een picknick. 
"Eten en koken zijn er een nationale sport. Ook dat hebben we gemerkt. Het zijn scènes die bij blijven. In dat ene gasthuis in Becho bijvoorbeeld, waar we uren in de keuken zaten, in stilte, terwijl drie zussen en hun moeder al van 's ochtends vroeg bezig waren met het snijden van aubergines, fijnhakken van vlees, waar deegkommen vol brood in wording stonden te geuren, nog steeds in stilte. Het leek een scène uit de film Festen, een voorbereiding voor een feestmaal met dertig verschillende gerechten. Maar in Georgië bleek het alledaags tafelen. Geen spel van de ene gang die de andere opvolgt, wel een tafel vol met bordjes, schotels en de nationale trots, khachapuri, brood gevuld met gesmolten kaas of aardappelen. Onze favoriet was pkhali, een notenmengeling die zowat overal in gestopt wordt. En de lokale wijn, ook die was er in overvloed in dit wijnland. Het was vaak met een lichte gène dat we van tafel gingen. Telkens opnieuw. Niet alles opgegeten, alweer. Tot we van een local hoorden dat er geen reden tot gène was. Niemand eet hier ooit alles op. Het is een ritueel, een volle tafel. " 

Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak. De bagage wordt altijd vervoerd.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen worden op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
TK 1942Brussel 10/08/2018 07:45Istanbul 10/08/2018 12:05
TK 382Istanbul 10/08/2018 13:10Tbilissi 10/08/2018 16:25
TK 381Tbilissi 26/08/2018 06:10Istanbul 26/08/2018 07:35
TK 1945Istanbul 26/08/2018 09:25Brussel 26/08/2018 11:55
We verplaatsen ons per privé-busje.

Klimaat

Het bergachtige landschap en de hoogteverschillen zorgen voor een gevarieerd klimaat met warme tot zeer warme zomers en koude winters. In het gebergte wordt het frisser naarmate je hoger gaat, koelt het ‘s nachts sterk af en zijn buien mogelijk. 

Uitrusting

Voor deze reis neem je best het volgende mee:

Bagage

 • rugzak of reistas
 • dagrugzakje met goede sluiting.
Tip: De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen (op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven). Breng best ook een identificatie aan de binnenkant van je reistas, rugzak of koffer. Wij raden aan om je bagage te beperken tot 1 stuk en max. 15 kg. Dat maakt het vervoer ter plaatse en het dragen over korte afstanden een stuk makkelijker. Je mag slechts 1 stuk handbagage meenemen aan boord, eventueel aangevuld met een cameratas, handtas, laptop,…

Schoeisel & kousen

 • bergwandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen (voor 's avonds)
 • wandelkousen.
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte vest
 • warme wollen trui of fleece
 • lichte trui
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts (ook met lange mouwen, tegen de zon)
 • zonnehoed of –pet
 • ondergoed
 • bermuda (liever geen korte shorts)
 • handschoenen
 • muts
Tip: Het Georgische platteland is conservatief. Daarom respecteer je in je manier van kleden best de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen. Het is bovendien veel aangenamer én veiliger om  luchtige kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek, lange rok). 

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • verkoelende lotion
 • beschermende lippenstift
 • handdoek (een sneldrogende handdoek is handig en compact)

Eet- en drinkgerei

 • drankfles (min. 1 liter; je kan ter plaats ook een petfles kopen en die tijdens de reis blijven gebruiken)
 • evt. (zak)mesje (om bv. een stuk fruit te schillen)

Diversen

 • lakenzak
 • veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • evt. wandelstokken
 • wereldstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers; klik HIER voor meer info) 
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig.
Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als Anders Reizen-deelnemer korting krijgt, vind je op deze webpagina recht onder 'Algemene reistips'.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillene breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De munt in Georgië is de lari (GEL). In steden als Tbilisi en Kutaisi kan je met je betaalkaart (Maestro, Cirrus) terecht aan de geldautomaat. Er zijn echter vaak pannes en daarom is het aangeraden ook cash euro's mee te nemen die je ter plaatse kan omwisselen.
Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Formaliteiten

Voor deze reis volstaat een identiteitskaart. Deze moet 6 maanden geldig zijn.
Tip: maak een kopie en bewaar deze apart van je ID-kaart zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Meer informatie

Gebruiken en gewoonten 

Kleding 

Voor de wandelingen wordt een lange broek aangeraden. Die beschermt tegen prikkelstruiken en insecten (ook teken). Verder gelden er geen bijzondere aanbevelingen. 

Foto's 

Hoe zou jij je voelen als een toerist ongevraagd een close-up foto van jou zou maken? Mensen zijn nergens toeristische attracties en bovendien is het fotograferen van mensen in sommige culturen  taboe. Vraag daarom altijd toestemming om een foto te nemen, breek evt. het ijs met een babbel. 
Respecteer een 'nee' (en werk dan even verder ook niet stiekem met een telelens). 

Fooien 

Fooien zijn geen aalmoezen, maar drukken je waardering voor de geleverde diensten uit

Literatuur

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere reisboekhandel, b.v.

 • Alta Via – Nassaustraat 29 – 2000 Antwerpen
 • Anticyclone des Açores – Wolvengracht 34 – Brussel
 • Atlas & Zanzibar – Kortrijksesteenweg 19 – 9000 Gent – www.manymaps.com
 • De Reyghere – Markt 13 – 8000 Brugge
 • www.AltiplanoBooks.be

Vertrekvergadering

Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst. 
De reisinfo wordt er in detail overlopen, je krijgt de laatste (vertrek)info en maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.


Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: