Montenegro - Parel van de Balkan


12 dagen - prijs € 1720

niet meer boekbaar

Montenegro - Parel van de Balkan


12 dagen - prijs € 1720

niet meer boekbaar

Montenegro - Parel van de Balkan


12 dagen - prijs € 1720

niet meer boekbaar

Montenegro - Parel van de Balkan


12 dagen - prijs € 1720

niet meer boekbaar

Montenegro - Parel van de Balkan


12 dagen - prijs € 1720

niet meer boekbaar
Jongerenreis Montenegro
Montenegro, onbekend en onbemind? Geheel ten onrechte dan. Het land behoort sinds enkele jaren tot de Euro-zone en ja het heeft ook iets met te maken met ex-Joegoslavië, meer weten we er niet van. Een land vol verrassingen aldus. Een land met de zuidelijkste fjord van Europa, zeg maar de uitzichten van Noorwegen maar dan in een aangenaam klimaat. Een land met de laatste wildernis in Europa, het Durmitor Nationaal Park. Hier kan je zelfs nog een wilde beer tegen het lijf lopen. Eat that, Canada! En een land met de tweede diepste canyon ter wereld (na de Grand Canyon), die zelfs meer drinkbaar water bevat dan heel Afrika! Schrap dus Noorwegen, Canada en USA op je lijstje en kom gewoon naar Montenegro.
Prijs: € 1720
Reisnummer: 18ME4BKA1
Reisdatum: 11/07/2018 - 22/07/2018
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :
Huidige groepssamenstelling:

22

27

27

28

27

29

33

34

34

27

28

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

9

26 Beoordelingen

reviews van klanten

Deze reis is alles wat een sportieve reiziger zich wensen kan. Alle ingrediënten waren aanwezig voor de perfecte Bootz-cocktail: veel afwisseling, prachtige wandel-en MTBtochten, contact met de plaatselijke keuken en een kennismaking met een onbekende maar schitterende parel in de Balkan. Een absolute aanrader!

Dimitri D. -

Parel van de Balkan is niet gelogen, een zeer gevarieerde en bijzonder intensieve ontdekkingstocht van een oogstrelend land in soms apocalyptische omstandigheden. Een Bootz-reis pur sang, propvol actie, energie en avontuur.

Lieven L. -

Een fijne groep, goede begeleiding en een programma vol afwisseling. Montenegro is echt een prachtig land, een aanrader!

Joke D. -

Montenegro is een prachtig land met vriendelijke, hartelijke mensen, zeker ook in de bergen. De reis stak goed ineen met een brede waaier aan activiteiten. Zowel het wandelen, het mountainbiken, raften en de canyoning waren toppers. Ook heel leuk dat we al wandelend, fietsend en raftend van overnachtingsplaats naar overnachtingsplaats trokken. Het gaf het geheel wat een trekkingskarakter, zij het dan wel met bagagetransport. Misschien moet er bij de reisbeschrijving nog iets meer de nadruk gelegd worden op de vereiste fysieke kracht voor de verschillende activiteiten.

Tanja B. -

Algemene reistips

Dag 1: Acclimatisatie

Na aankomst op het vliegveld van Podgorica volgt een rit van ongeveer 2 uur naar een verre uithoek van Montenegro; de drie markante pieken van Komovi. Hopelijk zijn we nog op tijd om de zon onder te zien gaan achter Lovcen, vanaf de heuvel naast het verblijf. De sfeervolle hutten met houtvuur liggen op bijna 2000m hoogte op een zomerweide. Tot eind september zijn er veel boeren die met hun schapen hier een heerlijk eenvoudig leven leiden. De pieken van Komovi laten we nog even voor wat ze zijn. Die zullen tot morgen moeten wachten. Voor vandaag staat er nog een heerlijke maaltijd en een welkomstdrankje op het programma. En natuurlijk een goede nachtrust in de weldadige berglucht.

 

 

 

Dag 2: Uitzicht van zee tot berg

Na het ontbijt maken we ons op voor de eerste tocht. Het is te hopen dat iedereen goed ingelopen is, want de Vasojevicki lijkt dan wel dichtbij, het is toch nog een behoorlijke klim. In de loop van de ochtend bereiken we de 7e piek van Montenegro. Door de centrale ligging kunnen we het hele land overzien bij helder weer. Op de terugweg plannen we een pauze in een heerlijke groene weide vol bijzondere bloemen, zoals de alpenkwastjesbloem en de koekoeksbloem. Ergens in de namiddag komen we terug aan bij het verblijf. Het is mogelijk om nog een potje voetbal te organiseren op een imposante locatie, of gewoon met een pint neer te strijken in de wei en de schoonheid van de streek eens goed te laten doordringen. (10 km / 700m stijgen en dalen).

Dag 3: Ride that bike

Na het ontbijt pakken we de koffers in die per jeep naar het volgend verblijf gaan. Zelf gaan we met de mountainbike! Over panoramische hoog gelegen wegen en soms over smalle paden fietsen we afwisselend door de bossen en de zomerweiden naar de charmante houten hutten van Vranjak. We lunchen bij het volgende verblijf; de herdershutten van Vranjak. Hier verblijven we twee nachten om er te leven zoals de herders dat ook doen. We hebben echter wel het comfort van donsdekbedden en onze sfeervolle houten hutjes, en het gemak van de beste kokkin van de wijde omtrek, die er ons maal zal bereiden. Na de lunch is het voor de liefhebbers mogelijk nog een extra ronde te fietsen. ’s Avonds wordt traditioneel en heerlijk gegeten en na het eten wordt het kampvuur gestookt. (30 km mtb, 700m stijgen en dalen, pittig,namiddag nog een extra ronde naar wens).

Dag 4: To the top

De  hoogste piek van het nationaal park Bjelasica (de zwartkop) ligt binnen handbereik vanuit de hutten. We klimmen over niet al te steile bergweiden omhoog en keren via een bergmeer terug voor nog een nacht in de sfeervolle lodges. In het meer mag overigens gezwommen worden en rondom het meer groeien heel veel bosbessen dus gratis snoepen is ook een optie. In de namiddag keren we terug bij het verblijf. De klim is 600 meters en de wandeling duurt inclusief pauzeren ongeveer 6 uur.

Dag 5: Wederom het stalen ros

We dalen vandaag met de mtb verder af naar de grens van het nationaal park Bjelasica. Maar eerst moet er daarvoor nog geklommen worden. De route voert via diverse bergmeren naar een pas op ruim 2000 meter hoogte. Vanaf de pas is het remmen los en gaan! We houden alleen nog halt bij het mooiste uitzichtpunt van het park, vanwaar we het 8-vormige meer van Bjelasica geheel overzien. Het laatste stuk van de afdaling voert door prachtige oerbossen. In Europa resten nog maar weinig van zulke intacte bossen. De namiddag is ter vrije besteding. In het meer kun je zwemmen, er zijn een aantal roeiboten te huur, je kunt nog een stukje fietsen, of gewoon op het terras zitten en een frisse pint drinken. Als de avond valt komen rond het meer de relmuizen tot leven. Het is een leuke nachtelijke expeditie om deze bijzondere dieren op te speuren.

Dag 6: Rafting door Europa's diepste canyon

Vandaag wacht een heel nieuw avontuur. De jeeps staan gereed als we onze koffers pakken en na het ontbijt zetten we koers naar de Tara kloof. Eerst bezoeken we een grot hoog boven in de kloof, waarin degenen die willen een stuk mogen afdalen. Maar door de diepste rivierkloof van Europa stroomt kraakhelder water en dat is toch wel de belangrijkste attractie hier. Het water zal ons op een 2-daagse tocht per raft naar Scpean Polje voeren. We maken kennis met de instructeurs, pakken de rubberboten in en varen naar de meest spectaculaire delen van de kloof, waar de wanden loodrecht ruim 1200 meter boven ons uit torenen. In de zomer is het water vrij kalm, met af en toe een leuke versnelling erin. We slaan ons kamp op in een bosje aan de oever en brengen de nacht door op een plek midden in de wildernis. Voor vanavond staat er een barbecue op het programma. We slapen in tenten in een "miljoen-sterren-hotel". 

Dag 7: Rafting part 2

We breken de boel op en vervolgen de expeditie over water. Aan onze rechterkant is nu Bosnië, aan onze linkerkant Montenegro. We varen precies over de grens. In de namiddag arriveren we in Scepan polje. Als we vroeg zijn kunnen we eventueel nog een kleine wandeling maken naar een Ottomaans fort dat hier ligt. Het fort kijkt uit over de plek waar de Tara en de Piva samenstromen en onder de naam Drina verder noordwaarts naar de Donau vervolgen. Een strategische, maar vooral hele mooie plek. Dan vervolgen we nog een stukje per jeep naar ons volgende verblijf; wederom hele charmante houten herdershutten. Ditmaal liggen ze echter niet hoog in de bergen maar in een heel kalm dal nabij het dorp Brezna, dat beroemd is om een spectaculaire reddingsactie van de Partizanen tijdens WW2.

Dag 8: Canyoning in Europa's smalste kloof

Alsof het nog niet gevarieerd genoeg is! Vandaag hijsen we ons wederom in de wetsuits, maar daarna is alles anders. We trekken niet de hoogste maar de smalste kloof van Europa binnen. De “Nevidio” ofwel de “ongeziene” is soms minder dan een meter breed en de buitenlucht toont zich slechts in een smalle blauwe streep heel hoog boven ons. We bedwingen de rivier die erdoor stroomt zo ver mogelijk stroomopwaarts, om vervolgens glijdend over de gladde stenen en soms springend van waterval naar waterval weer af te dalen. Liefhebbers van het zogenaamde canyoning komen van heinde en verre om de Nevidio te bedwingen. Dit is een geweldig avontuur. Vanavond zijn we zeker bekaf als we terugkeren naar onze hutjes in Brezna. (de canyonig-activiteit is optioneel, deelnemers die liever een wandeling maken, kunnen dit op eigen houtje)

Dag 9: Top-uitzicht

De wandelschoenen schreeuwen om aandacht! Vandaag beklimmen we de Prutas om dan af te zakken naar het Susicko meer. Onderweg hebben we een reële kans om gemzen en ander bergwild te spotten. Het panorama vanaf de top is misschien wel het mooiste van deze reis. De afdaling is prachtig en rustig, met enkele steile stukken. De wandeling eindigt bij het meer, waar we na een frisse welverdiende pint in de buurt onze tent opslaan. (7 uur, 600m stijgen en 1200m dalen)

Dag 10: the only way is down!

De volgende morgen brengen de jeeps ons naar de kust.Vanuit Ledenice, hoog boven de baai van Kotor, stappen we de laatste kilometers. Aan de ruïnes van het fort van Sveti Andrija worden we getrakteerd op sublieme uitzichten op de baai. Via een heel oud pad dalen we dan af naar het historische stadje Perast, het fraaiste stadje aan de baai van Kotor.

Dag 11: Afsluiter

Wakker worden in een pittoresk, historisch stadje. Met het kabbelende water en de bergen vlakbij. Vandaag ontdek je waarom Montenegro steeds populairder wordt. 's Ochtends bezichtigen we Kotor, nadien fietsen we naar het strand van Zanjice. Na een drankje en een zwemmeke keren we per boot terug naar Perast.

Dag 12:Keep the memories

Tijd om huiswaarts te keren. Maar alleszins niet zonder een nieuw verhaal over onontdekte gebieden met diepe en smalle kloven, fjorden en wildparken. Een serieuze aanwinst voor je lijst met wist-je-datjes…

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 1720
Voorschot: € 520 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • transfers
 • bagagevervoer
 • logies (gebruik tenten en gemeenschappelijk kampeermateriaal inclusief)
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 tot ontbijt op dag 12
 • gebruik materiaal voor de activiteiten zoals rafting en fietsen
 • monitors bij rafting
 • BOOTZ-begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • persoonlijke uitgaven 
 • eventuele verzekeringen
 • canyoning (€35 a €40 pp)
 • Entreegelden nationale parken ( €10 pp )

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Begeleiding:

Bart Speltincx


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 tot    voor de dagtochten, 5 à 6 uur wandelen. Geen ervaring nodig voor de andere activiteiten, wel een sportieve ingesteldheid en geen watervrees. 
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We slapen 2 nachten in tenten in de bergen en 2 nachten op pension. Verder wisselen we af tussen bungalows en herdershutten.

Bagage

Enkele dagrugzakje

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen worden op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
OS 352Brussel 11/07/2018 10:20Wenen 11/07/2018 12:05
OS 727Wenen 11/07/2018 12:55Podgorica 11/07/2018 14:20
OS 728Podgorica 22/07/2018 15:10Wenen 22/07/2018 16:40
OS 355Wenen 22/07/2018 17:30Brussel 22/07/2018 19:15

Ter plaatse: Jeeps, mountainbike, busje


Klimaat

Montenegro kent een mediterraan klimaat aan de kust. Hier gelden korte winters en lange hetezomers. Door de steile kust valt er voor een mediterraan klimaat lokaal wel veel meer neerslag. De bergen kennen een alpien klimaat. Hierbij zijn alle seizoenen optimaal vertegenwoordigd elk jaar. De zomer is warm en relatief droog (hoewel perioden van onweer soms erg heftig zijn). Tijdens deze reis verwachten we meestal aangenaam wandelweer (17 à 23°) met kans op mist of een bui in de bergen en warm aan de kust. Koude nachten in de bergen (tot 5°). 

Uitrusting

Voor deze reis neem je best het volgende mee:

Bagage

 

• rugzak of reistas – 1 stuk (liefst geen reiskoffer)
• dagrugzak (voor de spullen die je nodig hebt tijdens een dagwandeling + groot genoeg voor bagage voor 1 nacht).
• regenhoes voor dagrugzak.

Tip: De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Breng best ook een identificatie aan de binnenkant van je reistas, rugzak of koffer. Wij raden aan om je bagage te beperken tot 1 stuk en max. 15 kg. Dat maakt het vervoer ter plaatse en het dragen over korte afstanden een stuk makkelijker. Je mag slechts 1 stuk handbagage meenemen aan boord, eventueel aangevuld met een cameratas, handtas, laptop,…

Schoeisel & kousen

 

• stevige, enkelomsluitende wandelschoenen
• lichte (sport)schoenen of (wandel)sandalen
• wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting

 

• Slaapzak ( comforttemperatuur 10 ° )

Kledij

 

• soepele (wandel)broek(en) (die beschermt tegen prikkelstruiken, insecten en teken; een afritsbare broek is handig)
• wind- en waterdichte jas
• warme pull
• lichte pull 
• luchtige hemden of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen) 
• zonnehoed of –pet 
• evt. sjaaltje (om je nek tegen de zon te beschermen)
• ondergoed 
• evt. pyjama
• bermuda 
• handschoenen
• muts.

Tip: Het is aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon en/of insectenbeten beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek). 

Verzorging

 

• toiletgerief  (gebruik liefst biologisch afbreekbare zeep)
• handdoek 
• zonnecrème met hoge beschermingsfactor
• ‘after sun’ 
• beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 

• drankfles of –zak 
• evt. (zak)mesje
• picknickbord, -beker en -bestek

Diversen

 

• lakenzak (optioneel)
• kussensloop (optioneel)
• veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren) 
• reiswekker 
• enig wc-papier
• evt. oordopjes (gesnurk) 
• enkele plastiek zakjes
• zak- of hoofdlamp 
• evt. waterdichte verpakking voor fototoestel/videocamera.

 

Enkele buitensportzaken, aangeraden door Bootz

 

Als deelnemer aan een Bootz-reis, krijg je op vertoon van je reisbevestiging een korting van 10% bij zaken met een * en van 5% bij zaken met een **


EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).Geld

De munteenheid in Montenegro is de euro. Je neemt best al wat cash mee van thuis. Je kan in de grotere plaatsen terecht aan geldautomaten.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland)

Formaliteiten

Voor reizen naar Montenegro volstaat je identiteitskaart.Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Meer informatie

Staatsvorm

 

Montenegro is officieel een democratie. Onofficieel wordt het land geregeerd door een kliek rondom de DPS en spelen familiebanden en vriendschappen een cruciale rol in de politieke en economische top van het land. In het begin van de jaren 1990 steunde Montenegro officieel het regime van Milosevic, dat toen nog streefde naar het behoud van Joegoslavië. Naarmate het er steeds meer op ging lijken dat Milosevic alleen de Servische zaak behartigde, raakte Montenegro in een tweespalt. De regerende partij DPS splitste in twee. Een gedeelte bleef achter Milosevic staan. Een ander gedeelte distantieerde zich van hem. De leider van deze tak was Milo Djukanovic. Hij is nu nog steeds president van de republiek Montenegro en is daarmee een van de langst zittende staatshoofden van Europa. Hij had een duidelijk belang bij de onafhankelijkheidskoers die hij na de verkiezing van 1996 officieel uitdroeg. De staatsbedrijven moesten worden geprivatiseerd. Zijn familie, vrienden en vertrouwelingen maakte hij tot directeuren en commissarissen van grote ondernemingen. De onafhankelijkheid zou een einde maken aan het laatste beetje inmenging in Montenegrijnse zaken vanuit Belgrado. In 2006 was dit dan ook een feit. In een referendum sprak een krappe meerderheid zich uit voor onafhankelijkheid. 

Bevolking

Montenegro telt om en nabij 600.000 inwoners. Een minderheid daarvan is Montenegrijns, ongeveer 43%. Verder noemt 31% zichzelf Serviër. Een unieke situatie dus, dat Montenegrijnen een minderheid vormen in hun eigen land. Het onderscheid tussen Serviërs en Montenegrijnen is echter niet zo eenduidig. Montenegrijnen hebben zichzelf altijd als een soort Serviërs beschouwd. En de Serviërs die in Montenegro wonen noemden zichzelf Servische Montenegrijnen. De recente politieke ontwikkelingen kenmerkten zich ook door een sterke identiteitspolitiek. Het Montenegrijnse volk werd als iets unieks gerepresenteerd en men distantieerde het bewust van het Servische volk. Zo werden mensen min of meer gedwongen om een keuze te maken. De rest van de inwoners zijn Bosniërs en Albanezen (beide overwegend moslim). Mede door hun stemmen werd de onafhankelijkheid een feit. 

Economie

De Montenegrijnse economie leunt zwaar op toerisme. De kust is de ‘kassa’ van het hele land. Mede de prijzen van de grond aan de kust, die vanaf halverwege de jaren 1990 explosief zijn gestegen, hebben geleid tot een ongekende economische groei. De tweede peiler was de export van aluminium. De KAP (Kombinat Aluminijum Podgorica) was tot eind jaren 1990 verantwoordelijk voor meer dan 60% van de export. De kredietcrisis van 2009 en de gedaalde vraag naar bouwmaterialen hebben deze fabriek echter lamgelegd. Mede door de enorme afhankelijkheid van éen product kwam de crisis heel hard aan in Montenegro.

Godsdienst

Serviërs en Montenegrijnen zijn orthodox. In het kader van het uiteendrijven van de Servische en Montenegrijnse identiteit, werden ook de twee kerken gescheiden. De Servisch orthodoxe kerk en de Montenegrijns orthodoxe kerk zijn nu twee onafhankelijke instituten. Veel van het religieuze erfgoed in Montenegro is echter in handen van de Servische kerk en dat ligt erg gevoelig. Zo is het klooster in Cetinje (waar meer dan 95% Montenegrijnen wonen) in Servische handen.
De leiders van het oude Montenegro droegen de titel prins-bisschop, ook wel Vladika genoemd. Deze gerespecteerde leiders volgden elkaar door de eeuwen heen op volgens afstamming. Zo regeerde vanaf de 15e eeuw de clan van Crnojevic. Bij gebrek aan mannelijke afstamming werd deze opgevolgd door Petrovic. Met het verlies van de onafhankelijkheid van Montenegro (in 1918 ging Montenegro op in het Koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen onder leiding van koning Aleksander) vertrok de laatste telg uit het adelijke geslacht, koning Nikola.
De Bosniërs in Montenegro (8%) zijn moslims. De Albanezen in de zuidelijke grensgebieden zijn gemengd orthodox of islamitisch. Ten slotte is er nog een kleine Kroatische minderheid (in Kotor vooral) die katholiek is. 

Flora

Door de kalkrijke bodem is Montenegro vooral befaamd vanwege de enorme diversiteit aan orchideeën. Hiervan kunnen we vooral in het voorjaar genieten. 

Fauna 

In Montenegro komen veel soorten zoogdieren voor die tot de oerfauna van Europa behoren. Er leven beren, wolven, dassen, vossen, reeën, edelherten, gemzen, wilde zwijnen, otters, lynxen, steenmarters, boommarters, jakhalzen, bunzings en andere kleine roofdieren. Tijdens deze reis is er de meeste kans op een ontmoeting met een vos, een gems, een ree of een relmuis (glis glis).
Een minder populaire diersoort zijn de slangen. Vooral rondom het meer van Skadar en in het kustgebergte komen er in de periode juni-augustus heel veel voor. Steek dus nooit zomaar je hand in een holte onder een steen of tussen boomwortels.
De liefhebbers van vogels zullen zeker ook aan hun trekken komen. De soorten variëren erg van seizoen tot seizoen. De roofvogels (waaronder de vale gier en de keizersarend) zijn er echter het hele jaar door.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. tijdstip en plaats waar we afspreken, wordt een tweetal weken voor vertrek doorgemaild. 

 


Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: