Spanje - Andalucia shining


8 dagen - prijs € 1110

niet meer boekbaar

Spanje - Andalucia shining


8 dagen - prijs € 1110

niet meer boekbaar

Spanje - Andalucia shining


8 dagen - prijs € 1110

niet meer boekbaar

Spanje - Andalucia shining


8 dagen - prijs € 1110

niet meer boekbaar

Spanje - Andalucia shining


8 dagen - prijs € 1110

niet meer boekbaar
Jongerenreis Spanje
BOOTZ trekt naar het zuiden van Spanje, en wel naar het prachtige Andalucia! Een naam die als muziek in de oren klinkt, en zowaar met recht en rede: Sevilla en Cordoba onderwerpen we aan een nader onderzoek om de nodige dosis cultuur op te snuiven. En de onbekende, maar door ons heel erg beminde Sierra Norte zorgt voor een portie natuur om duimen en vingers af te likken! Een combinatie van het befaamde zwarte varken en het hoogstaande La Giralda, what's not to like?
Prijs: € 1110
Reisnummer: 19ES4ALA1
Reisdatum: 27/10/2019 - 3/11/2019
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :
tot

Huidige groepssamenstelling:

31

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Dag 1

Op naar de felle kleuren van de Spaanse zon!
Tijd om de Belgische kilte achter ons te laten en ons richting het Spaanse zonnetje te haasten! Het gaat richting Sevilla, waar we onmiddelijk doorsteken naar de Sierra Norte. Nog nooit van gehoord? Zou best kunnen, maar bij je vrienden en familie zal dat vast niet lang meer duren! Dit authentieke stukje Spanje is nog niet echt bekend bij toeristen, en dat betekent uiteraard een paradijs voor de nieuwsgierigen onder ons! Afstappen in het stationnetje van Casalla-Constantina, zo weggelopen uit een western, en dan gaat het naar een parel van een Turismo Rural. Allemaal kleine huisjes in een schitterende omgeving, en dat vraagt voor een heerlijke, zelf bereide maaltijd. Het terras zorgt voor de rest!

Dag 2

Hang eens het varken uit
Tijd om je bootz aan te trekken voor een stevig tochtje in een omgeving die je doet watertanden! De bijzondere kurkeiken, de prachtige olijfgaarden en het kabbelende water van de Huéznar zorgen voor een subliem kader. Startpunt is het plaatselijke stationnetje, en van daaruit volgen we een tijdje de spoorweg die dwars door het nationaal park snijdt. Onderweg een paar keer de rivier kruisen, herders spotten die hun schapen hoeden, en oog in oog staan met de plaatselijke lekkernij. De toekomstige 'Jamon Iberico' verschijnt nog in zijn oorspronkelijke vorm, namelijk die van het fameuze zwarte varken van Andalusië! Geen betere aanleiding tot een barbecue denken wij dan!

Dag 3

Cerro del Hierro
Tijd voor een beetje afwisseling: la bicicleta! De Via Verde leidt ons naar de Cerro del Hierro, en dat is dan weer een woest landschap dat ontstaan is na eeuwen van ijzerertsontginning. Eventjes te voet verkennen, want de grillige rotsformaties zijn écht wel de moeite waard voor een nader onderzoek! Na een picknick spring je weer op de fiets en gaat het op het gemakje richting onze 'casas'. Maar niet zonder even halt te houden bij de fameuze (seizoensafhankelijk) watervallen van de Huéznar, en even te kijken wie de 'balls' heeft om een frisse duik te nemen.

Dag 4

Genieten met hoofdletter G
Nog een laatste dagje om de Sierra Norte met volle teugen op te nemen. Een stevig ontbijtje gevolgd door een ontspannen tochtje met als eerste stop Cazalla de la Sierra, ofte de grootste stad van de streek. Nuja, stad... Leuke witte huisjes, vriendelijke mensen, gezellige cafeetjes: Spanje op zijn best! Onze tocht gaat verder langs de 'Sendero de las Laderas Y Camino Viejo', een geweldig mooi pad langs de Huéznar dat je even inpalmt met olijfboomgaarden, bergweides en lichtjes fenomenale uitzichten! Even kijken wie er tot master chef van de Sierra Norte mag uitgeroepen worden, wie de rol van sommelier op zich neemt en het eerste flesje kraakt, en wie de strafste ontmoeting met een plaatselijk varken achter de rug heeft: geen betere afsluiter dan een terrasje onder de sterrenhemel van Andalusië!

Dag 5

Ik hou van dansen en muziek
Andalucia is natuurlijk heel wat meer dan een schitterende natuur. Wat dacht je van een potje cultuur in de wervelende steden die dit stukje Spanje rijk is? Op naar Sevilla dus, één van de Spaanse kroonjuwelen! Wat dacht je van een bezoek aan de oogverblindende kathedraal? Of liever even naar de top van La Giralda, een minaret uit 1198 met een spectaculair zicht over de Sevillaanse Skyline? Snel nog even langs de Torre del Oro, en dan de Guiadalrivier over naar Triana, een heel gezellige wijk! Onderweg de legendarische Spaanse tapas niet vergeten: eviva España!

Dag 6

Van oude trots en romantiek
Niet zo heel erg ver van Sevilla ligt er nog zo'n pareltje. Cordoba doet vast wel een belletje rinkelen. De Mezquita brengt je terug naar Moorse tijden, toen het Kalifaat van Cordoba nog oppermachtig was. Een jewelste van zuilen in een architecturaal wonder, dat mag je vast wel zeggen. Bizar wordt het pas als je midden in de moskee plots een kathedraal terugvindt, die daar neergepoot werd door de christelijke heroveraars. De Joodse wijk maakt het religieuze plaatje helemaal af. En de kleine steegjes en prachtige balkons zorgen voor de juiste sfeer, vooraleer we terugkeren naar Sevilla. No olvidas la sangria!

Dag 7

Een serenade aan't balkon
Italica! Iets met de Italianen te maken? Een beetje wel natuurlijk, want dit is een prachtige Romeinse site! De site ontstond in 206 voor Christus en groeide uit tot een militair bolwerk, met een fenomenaal amfitheater als stille getuige. Een potje geschiedenis van de bovenste plank! Die Romeinen, waren die trouwens niet goed in baden? Misschien een ideetje voor de vrije namiddag. Sevilla biedt je de kans om de Romeinen even achter je te laten en te genieten van een zalig onstpannend Moors bad of een hammam. Of je kruist nog even met de fiets door de stad, op zoek naar dat ene museumpje dat je nog bezoeken wil. Een welverdiend restaurantje sluit een weekje Andalucia af!

Dag 8

Geef mij maar alle dagen zon!
Tijd om weer naar de heimat te trekken! Foto's uitwisselen en op de Bootz-facebookpagina spammen, afspreken voor een frisse pint op een Leuvens terras, of gewoon genieten van een laatste stukje Spaans fruit. Hopelijk heb je ervan genoten en zien we je snel weer!

 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 1110
Voorschot: € 340 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten 
 • luchthaventaksen
 • groepstransfers met openbaar vervoer
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 8
 • begeleiding
 • BTW

Niet inbegrepen

 • overige inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d. 
 • dranken
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. verzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Begeleiding:

Tim Blockx


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 à . De verkenning van de Sierra Norte gaat eerder naar 2 stappertjes.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Maaltijden

Het ontbijt nemen we in het logies en voor 's middags wordt een picknick voorzien. In de Sierrea Norte koken we ’s avonds zelf en in de steden gaan we op restaurant.

Logies

Eénvoudig pension in Sevilla en een charmant Turismo Rural in de Sierra Norte. De eerste dagen zitten we in een afgelegen gebied dus vrij basic wat logies en lunch betreft. Daarna de levendige en gastronomische steden Sevilla en Cordoba.

Bagage

Enkel dagrugzakje.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
IB = Iberia
 VertrekAankomst
IB3207Brussel 27/10/2019 07:40Madrid 27/10/2019 10:05
IB3950Madrid 27/10/2019 11:50Sevilla 27/10/2019 12:55
IB3951Sevilla 03/11/2019 17:40Madrid 03/11/2019 18:45
IB3208Madrid 03/11/2019 19:55Brussel 03/11/2019 22:15
Openbaar vervoer.

Klimaat

Daar waar de temperaturen in de zomer makkelijk oplopen tot 40 graden is het van de herfst tot de lente heerlijk toeven in de Sierra Norte. Aangename temperaturen boven de 10 graden, en een zonnetje dat zalig opwarmt! De kans op regen is eerder beperkt.

Uitrusting

Bagage

 •  rugzak of reistas (liever geen harde koffer)
 • dagrugzakje.

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen (voor ’s avonds)
 • wandelkousen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • evt. kleine paraplu
 • wollen trui of fleece
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts (ook met lange mouwen, tegen de zon)
 • zonnehoed of –pet
 • ondergoed
 • evt. badpak/zwembroek
 • short
 • evt. pyjama

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème
 • bescher­mende lippenstift
 • evt. zwemhanddoek

Eet- en drinkgerei

 •  drankfles (min. 1liter) 
 • evt. (zak)mesje
 • picknickbord en -bestek

Diversen

 • evt. oordopjes (gesnurk)
 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken
 • identiteitskaart + kopie (die je apart van elkaar bewaart)

EHBO

Je begeleidster beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om jepersoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken opindividuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten enhuidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen vanallerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)

Geld

De munteenheid van Spanje is de euro. In de steden en grotere plaatsen kan je met je Maestrokaart terecht aan bankautomaten. Meer info vind je op: www.mastercard.com (doorklikken naar Cardholder Services en ATM Locations).

Formaliteiten

Voor reizen naar Spanje volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen onder de 12 jaar moeten in het bezit zijn van een identiteitskaart met foto.

Meer informatie

Geografie

Spanje heeft een oppervlakte van 505.955 km². Tachtig procent daarvan is het Iberisch schiereiland. De rest van Spanje bestaat uit de Balearische en Canarische Eilanden, de twee Spaanse enclaves in Marokko Ceuta (20 km²) en Melilla (12 km²) en de kleine eilandjes voor de Marokkaanse kust Islas Chafarinas, Peñon de Alhucemas en Peñon de Velez de la Gomera. Spanje heeft territoriale grenzen met Andorra, Frankrijk, Gibraltar, Portugal en Marokko.

Geografische regio’s:

 •  Het Spaanse binnenland wordt gedomineerd door een hoogvlakte, nl. de Meseta Central, die zowat 40% van het Iberisch schiereiland uitmaakt en een gemiddelde hoogte heeft van 600 à 700 m. Ze wordt doorsneden met een aantal gebergtes: de Sistema Central, een geografische verzamelnaam van een 20-tal massieven die ten noorden van Madrid over 600 km in westelijke richting tot in Portugal lopen en waarvan de hoogste piek de Almanzor (2592 m) is, en de Toledo- en Guadalupe-gebergtes (met o.a. de Extremadura) naar het zuiden toe.
 • De gebergtes die de Meseta Central begrenzen zijn de noordelijke Cordillera Cantábrica (met o.a. het Nationaal Park Picos de Europa), de Sistema Ibérico (in Aragon en langs de Middellandse Zee) en de Sierra Morena in het zuiden.
 • Buiten de Meseta Central liggen 2 grote bergsystemen, nl. de Pyreneeën in het noordoosten en het Sistema Penibético, met o.a. de Sierra Nevada, in het zuidoosten. De hoogste toppen van beide gebergtes zijn resp. de Pico de Aneto (3404) en de Mulhacén (3482 m).
 • Het Spaanse laagland bestaat uit de Andaloesische vlakte (grotendeels de vallei van de Guadalquivir), het Ebro-bekken en de kustvlakten.
 • De rest van het Spaanse territorium wordt gevormd door de Balearische en Canarische Eilanden. De Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) liggen ten oosten van het Spaanse vasteland. Ze zijn uitlopers van de Sistema Penibético.
 • De Canarische Eilanden, vóór de noordwestkust van Afrika, zijn vulkanisch van oorsprong en bestaan uit 7 grote eilanden (El Hierro, Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, La Palma, Lanzarote en Tenerife) en 6 kleinere eilandjes (Graciosa, Alegranza, Montaña Clara, Isla de Lobos, Roque del Este en Roque del Oeste). De hoogste berg van Spanje is de Teide (3717 m) en is gelegen op Tenerife.

Klimaat

 •  Aan de noordelijke Atlantische kust heerst een Atlantisch zeeklimaat met gemiddelde temperaturen van 18° in de zomer en 9° in de winter. Het is het natste deel van Spanje met een gemiddelde regenval van 800 tot 1500 mm per jaar, waarbij de meeste neerslag in de herfst en winter valt.- In het grootste deel van de Meseta Central heerst een continentaal-mediterraans klimaat met koude winters (tot zelfs -15 of -20º) en hete zomers. De Castillanen beschrijven hun klimaat als volgt: ‘nueve meses de invierno y tres meses de infierno’ (negen maanden winter en 3 maanden hel).
 • De oost- en zuidkust kent een mediterraans klimaat met zachte winters (gemiddeld 11°) en warme tot hete zomers (gemiddeld 23°) en een jaarlijks neerslaggemiddelde tussen 250 en 600 mm.
 • Op de Balearen heerst een maritiem klimaat met warme, grotendeels droge zomers en milde, natte winters.
 • Het subtropisch klimaat van de Canarische Eilanden zorgt zowat het hele jaar door voor lentetemperaturen. De gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen 18 en 25° bij heldere hemel.

OPGELET: Binnen deze gebieden speelt het reliëf ook een rol en wordt het frisser naarmate je hoger gaat, met winterse sneeuwval vanaf 1000 m. Op de Canarische Eilanden bv. kan het in de bergen koud en winderig zijn, terwijl er op hetzelfde ogenblik aan de kust een heerlijk zonnetje schijnt.

Staatsvorm
Spanje is een constitutionele monarchie. Koning Juan Carlos is koning sedert 1975. Aan het hoofd van de regering staat de eerste minister, die wordt verkozen door de kamer van afgevaardigden. Spanje is sedert 1986 lid van de Europese Unie.

Bevolking en taal
Spanje heeft ongeveer 40.525.000 inwoners (schatting van juli 2009), waarvan 77% stedelijke bevolking. De officiële taal van Spanje is het Castillaans Spaans. Daarnaast worden nog 3 regionale talen gesproken, nl. het Catalaans (17%), het Galicisch (7%) en het Baskisch (2%).Net zoals de meeste geïndustrialiseerde landen, moet Spanje het hoofd bieden aan de sociaal-economische uitdagingen die gepaard gaan met een steeds ouder wordende bevolking ten gevolge van dalende geboorte- en sterftecijfers.
Spanje heeft het hoogste immigratiecijfer van de EU; 11% van de bevolking is van niet-Spaanse geboorte.
Wat meer info over de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden: deze worden algemeen 'Guanchen' genoemd, maar eigenlijk is deze naam niet correct omdat hij enkel slaat op de oorspronkelijke bewoners van het eiland Tenerife. Het is trouwens zo dat men geen relaties tussen de verschillende Canarische eilandculturen heeft kunnen vaststellen. De Guanchen - we zullen hen gemakshalve zo blijven noemen - leefden in complete isolatie tot zij aan het eind van de middeleeuwen door de Spanjaarden werden gekoloniseerd. Aanvankelijk ging men er van uit dat de volledige bevolking en haar cultuur werd uitgeroeid, hetzij door uitmoording, hetzij door hen op de slaventransporten naar de nieuwe koloniën te zetten. Recent antropologisch onderzoek heeft echter aangetoond dat een vrij groot deel van de huidige Canarische bevolking sporen van guanchische afstamming in zich draagt. Over hun herkomst is men het nog niet eens geworden. Het meest aannemelijk is de theorie dat zij afstamden van prehistorische, Noord-Afrikaanse volkeren. Anderzijds heeft men steenformaties en inscripties aangetroffen, zoals er ook in Bretagne en Noord-Ierland te vinden zijn. Dit zou kunnen wijzen op verwantschap of alleszins zeer vroege contacten met de megalithische cultuur. Volgens de overlevering waren het de huisdieren van de Guanchen die zorgden voor de naam van de eilandengroep: de Romeinen waren sterk onder de indruk van de grote honden die de Guanchen hielden - 'canis' is het Latijnse woord voor hond - en spraken van de 'Eilanden van de Honden'

Economie
Na de sterke economische groei van de afgelopen 10 jaren, werd Spanje hard getroffen door de wereldwijde crisis van 2009 en een sterk stijgende werkloosheid. De economie heeft eveneens zwaar te lijden onder de ineenstorting van de bouw- en de vastgoedsector.69,5% van de bevolking is tewerkgesteld in de dienstensector (waarvan een aanzienlijk deel in het toerisme), 26,4% in de industrie en 4% in de landbouw.Er is een nog steeds een groot verschil in welvaart tussen het ‘rijke’ noorden en het ‘arme’ zuiden.

Godsdienst
Spanje heeft in 1978 het rooms-katholicisme als staatsgodsdienst afgeschaft. Ongeveer 94% van de bevolking zegt rooms-katholiek te zijn (volkstelling van 2001), waarvan echter nog geen derde regelmatig naar de kerk gaat.

Flora
In de Spaanse bergen en bossen leven nog wilde zoogdieren zoals gemzen, everzwijnen, herten, vossen, marters, enz. Minder talrijk zijn de bruine beren, wolven, Iberische lynxen en ibexen. Ze komen vooral voor in de afgelegen bergregio’s van Asturië, de Pyreneeën en Andaloesië, waar natuurbehoud het verst is gevorderd. Op de meseta zijn de meeste wilde zoogdieren uitgestorven ten gevolge van jacht en ontbossing.Vogelliefhebbers komen aan hun trekken in Andaloesië, Extremadura en Castilla y Leon. Roofvogels komen vooral voor in de Pyreneeën en de Picos de Europa, met als bekendste soort de lammergieren.

Fauna
Ten gevolge van systematische ontbossing en overbegrazing is het grootste deel van de meseta kaalgeslagen en vind je er enkel nog een steppeachtige begroeiing. In het noorden vind je, zowel langs de kust als in de bergen, nog wel prachtige loof- en dennenbossen en uitbundige plantengroei. In het zuidoosten gaat het grasland over in (half)woestijn.De mediterrane plantengroei komt in Spanje het meest voor in de vorm van lage struiken als oleander, tijm, rozemarijn, heidebrem, enz., alsook kurkeik in de Extremadura en Catalonië.
Op de Canarische Eilanden is de vegetatie van subtropische aard.

Spanje telt 14 nationale parken en een groot aantal natuurparken, samen zo’n 2,5 miljoen ha. 2 parken liggen in de Pyreneeën, 1 op de Balearen, 4 op de Canarische Eilanden, 2 aan de Spaanse costa's en de overige in het binnenland en in het noorden van Spanje.

 • Coto de Doñana, gelegen aan de Atlantische Oceaan, aan de monding van de Guadalquivir in Andaloesië.
 • Aigüestortes i Estany de Sant Maurici in de Pyreneeën.
 • Cabañeros, in Castilla la Mancha.
 • Caldera de Taburiente op La Palma (Canarische Eilanden).
 • Archipiélago de Cabrera, ten zuiden van Mallorca in de Middellandse Zee. Een groot deel van het park bevindt zich onder water.
 • Teide op Tenerife (Canarische Eilanden).
 • Garajonay op La Gomera (Canarische Eilanden).
 • Ordesa y Monte Perdido in de Pyreneeën.
 • Picos de Europa, het eerste nationale park van Spanje en gelegen in het noorden.
 • Sierra de las Nieves, gelegen in de heuvels achter de grote stad Marbella.
 • Tablas de Damiel, in de regio La Mancha.
 • Timanfaya op Lanzarote (Canarische Eilanden)

Elektriciteit
Spanje heeft een elektriciteitsnet van 230 V. De stopcontacten zijn compatibel met onze stekkers.

Eten
Het Spaanse ontbijt is niet meteen het culinair hoogtepunt van de dag; een stuk brood en een kop koffie volstaan. ’s Middags eet men vanaf 14 uur en ’s avonds vanaf 21 uur, met als regel: hoe zuidelijker, hoe later.De Spaanse keuken is een weerspiegeling van de geschiedenis van het land; de Romeinen brachten olijven en olijfolie mee, de Moren honing, amandelen, citrusvruchten en specerijen. In Amerika ontdekten de conquistadores aardappelen, tomaten, bonen, maïs, pepers, vanille en chocolade.
“De” Spaanse keuken bestaat niet, want ze verschilt van streek tot streek (waarbij men het stilzwijgend eens is dat de Baskische keuken de beste is). Maar de basisingrediënten zijn overal dezelfde: vlees, kip, vis/zeevruchten, aardappelen, bonen, look, paprika’s en olijfolie. Ook de ´tapas´, de aperitiefhapjes die ook bij ons erg populair zijn geworden, dragen de rijkdom van de lokale keuken in zich. Wat je in heel Spanje zal vinden zijn ‘jamon serrano’ of gerookte ham en tortilla, omelet van eieren, aardappelen, ui en olijfolie. Het in het buitenland bekendste Spaanse gerecht is uiteraard de paella, die van oorsprong uit Valencia komt en bestaat uit rijst, zeevruchten, kip, tomaten, erwten, rode paprika, ajuin, look, saffraan en olijfolie.
Spanje is een belangrijk wijnland. Na een bescheiden internationale faam te hebben verworven met zoete wijnen als sherry en malaga, heeft het land tegenwoordig kwaliteitswijnen bestaande uit zowel 'mondiale' als oer-Spaanse wijnen. De bekendste namen zijn rioja en de mousserende cava.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens en de afspraakplaats, wordt een tweetal weken voor vertrek doorgemaild.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: