Argentinië - Anders Argentinië


22 dagen - prijs € 3690

niet meer boekbaar

Argentinië - Anders Argentinië


22 dagen - prijs € 3690

niet meer boekbaar

Argentinië - Anders Argentinië


22 dagen - prijs € 3690

niet meer boekbaar

Argentinië - Anders Argentinië


22 dagen - prijs € 3690

niet meer boekbaar

Argentinië - Anders Argentinië


22 dagen - prijs € 3690

niet meer boekbaar
Jongerenreis Argentinië
Argentinië, dat staat bij Bootz voor de vibes van Buenos Aires, het ritme van de tango, de geur van de asado, de energie van Ché Guevara, de hogere sferen van de Uritorco UFO, de liefde in San Marcos, het gezang van de schapen, ezels en lama’s en het geflapper van condorvleugels, het slingeren aan de lianen in de jungle en de gastvrijheid van de herders in de bergen. Maar deze reis staat vooral voor ontdekking, verwondering en een overload aan plezier. 
Prijs: € 3690
Reisnummer: 20AR4AAA1
Reisdatum: 17/10/2020 - 7/11/2020
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :
tot

Huidige groepssamenstelling:
Deelnemers in optie:

27

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Dag 1

The fresh Bootzer of Buenos Aires

Now this is the story all about how 
your life is gonna get flipped, turned upside down.
And I’d like to take a minute just sit right there, 
I’ll tell you now to enjoy buenos aires from the air

Dag 2

Jetlagliggen

Wie zich afvraagt waarom het hier Buenos Aires heet, krijgt een antwoord als we met de fiets de drukte van de stad ontwijken voor een toertje langs Puerto Madero en het natuurreservaat dat hier tussen de kust en de stad ligt. Een beetje zoals onze duinen, maar dan zonder flatgebouwen en wat platter en groter. We fietsen nog even door tot de parken van Palermo waar we genieten van een middagmaal en de jetlag rustig uitgerelaxed wordt.

Dag 3

Bootz, geeft je Tigre-kracht

De trein brengt ons naar de Tigre-delta. Door een samenloop van omstandigheden en riviertjes is dit de ideale go-to plek voor de stadsmensen om te sporten. We grijpen de eerste kayak of roeiboot die we tegenkomen en varen ons een weg door de vele eilandjes van de rivierdelta. In een bootje voelen we ons als een vis in het water, in tegenstelling tot deze die vanavond op onze asado belandt. Dat is hier fancytalk voor BBQ. Lang aan het vuur zitten zal niet voor vandaag zijn want de nachtbus voert ons verder naar Cordoba.

Dag 4

Comme Chez Ché

Het is nog wat donker als de bus langs de industriewijken van Cordoba tuft. Dit is het technologisch en industrieel centrum van het land maar dat zou je niet zeggen als je door het historische centrum wandelt. Daar nemen we een lekker ontbijt en snuiven we de couleur locale van de vele marktpleinen en kleine straatjes op. Rond de middag is het opnieuw de bus op richting Alta Gracia. Dat is het geboortedorp van Ché Guevara, die fotogenieke guerillaleider wiens naam hier losjes gebruikt en vertaald kan worden als copain, mateken, moatje, …
Met onze ché’s stappen we opnieuw de bus op richting het kleine dorp La Cumbre. In de zomermaanden kan het hier redelijk druk worden, maar wij komen net om aan die drukte te ontsnappen. In de verte lonkt de Uritorco.

Dag 5

Take me to your leader

De Uritorco is een bekende en mythische heuvel in Argentinië omdat men er veel UFO’s zou gespot hebben. Omdat onze begeleider er uitziet alsof hij van een andere planeet komt, volgen we hem naar boven. Als de UFO niet klaarstaat op de top, keren we te voet terug naar beneden. Misschien zaten we niet in de juist sferen om aliens te spotten? Of misschien moeten we wat inside intel vergaren aan de toog van het bekende hippiedorp San Marcos Sierra. Peace, Love & Aliens. Deze dag heeft het allemaal!

Dag 6

Peace & San Marcos 

Yo dudes en dudettes, vandaag nog wat chillaxen totally hippie-style in San Marcos. Iedereen is hier vrolijk en op elke straathoek vind je wel organic streetfood; al dan niet gekweekt in de vorm van het peace-sign. Love is all around us! We nemen een beetje van die love mee op de bus naar Cruz del Eje. Na het strekken van de benen hoppen we over op de nachtbus naar Tucuman.

Dag 7

Viva la Revolution!

In Tucuman bezoek we het historisch centrum en het Cabildo. Dat is de plaats waar de onafhankelijkheid van Argentinië werd uitgeschreeuwd! In deze grootstad bereiden we ons voor op de 2-daagse trekking. Dat doen we door ‘s avonds energie bij te tanken in de vorm van locro, tamales, empanadas, humitas, anchi en kalapurca. Eat that!

Dag 8

The hills are alive with the sound of blèèèèèh

We starten vanuit El Siambón aan de 2-daagse trekking die ons naar Tafi brengt. Een historisch plaatsje gelegen aan een prachtig meer op een hoogvlakte. Maar voor we daar zijn moeten we vandaag eerst in Anfama geraken. Langs een pad door het woud komen we in een dorpje in de heuvels waar de vele kuddes schapen het heuvellandschap extra fluffy maken onder onze voeten. Na zo’n goede 5 uur stappen, vinden we ons hotel in de buurt van de Rio Grande.

Dag 9

wakey wakey, rise and shine!

Al bij het krieken van de dag strikken we onze veters voor een klim tot aan Ciénaga. In deze ideale western-setting eten we onze bokes op. Hopelijk ligt er extra veel choco op en heb je nog genoeg kracht in de benen voor het laatste stuk tot aan de bergpas. Van daaruit is het nog zo’n 4 uur afdalen naar het meer van Tafi del Vale. Het einde van deze 2-daagse.

Dag 10

Een goei jat cafayate

Route 66 kent iedereen. Ruta 40 mag dan wel wat minder bekend zijn maar hoort ook in het lijstje van de langste wegen ter wereld. Ze doorkruist heel het land en loopt parallel langs het Andes gebergte. Na een 2-tal uurtjes bussen stoppen we in Cafayate. Hier bevinden we ons in het hart van de Argentijnse wijnstreek. Een cultureel bezoek aan een echte wijnbodega dringt zich op. De wijn drinken wij op. Maar om praktische redenen gaan we vóór de wijntasting op bezoek in de ruines van Quilmes. Het lijkt een beetje op een ambitieus minecraft project dat niet verder is geraakt dan de eerste rij stenen. De echte geschiedenis is interessanter en kom je hier te weten.

Dag 11

De kolkende Colorado

In de buurt van Cafayate loopt de Rio Colorado. En wie in zijn jonge jaren nog naar Walibi is geweest, weet dat de Colorado (nu heet die achtbaan Calamity Mine) garant staat voor het betere bochten- en zwaartekrachtwerk. We volgen de kolkende rivier en laten ons benevelen bij de grote watervallen onderweg. Na 3 watervallen zijn we kletsnat en keren we terug naar Cafayate voor een kopje koffie.

Dag 12

Música de Argentina

Het openbaar vervoer is hier best ok. Een busrit naar Salta is dan ook ideaal om de nachtrust nog wat te verlengen. In Salta maken we tijd voor een kort bezoek aan de stad by day. Want by night wacht ons nog een uitstap naar een typische bar waar de lokale folklore ons helemaal vrolijk maakt. 

Dag 13

Vrije dag in Salta. 

Wie op de kennismakingsvergadering aanwezig is, weet dat vandaag een vrije dag is.
Je kan gezellig niets doen. Of we gaan raften in Cabra Corral (incl asado achteraf). Of we maken een uitstap naar La Polvorilla voor een fantastisch uitzicht en één van de hoogste treinroutes ter wereld. Wie in Salta blijft heeft de mogelijkheid om de San Bernardo heuvel te beklimmen of een bezoek te brengen aan het museum van de Inca mummie van Llulliaco. Ook een fietstocht is een optie. Voor elke Bootzer wat wils!

Dag 14

Slingerbaantjes en Slingerliaantjes

Er ligt een oude baan, kronkelend door een oud bos, tussen de oude steden van La Cornisa en Jujuy. Het is via dit pad dat een busje ons naar ons volgende hotelletje in Tilcara, één van de oudste dorpjes van Argentinië, brengt. Dat valt te begrijpen. Omringd door cactussen en gekleurde bergen krijg je hier zelf ook zin om nooit meer weg te gaan. Eens de bedden verdeeld zijn en we onze spullen in een hoek hebben gegooid, is het tijd voor een wandeling naar de Pucará (brucht). Dé perfecte manier om dit charmante dorpje wat beter te leren kennen.  

Dag 15

Purmamarca kleurt je dag

We rijden naar het pittoresk stadje Purmamarca . Als ik je zeg dat Purma-marca vrij vertaalt kan worden naar ‘verlaten-dorp’ kan je je al iets voorstellen. Gelukkig is er toch heel wat leven in het dorpje. Dat komt ook omdat liefhebbers van natuurschoon hier de kleuren komen tellen van de Quebrada of Humahuaca canyon. Deze vallei is Unesco werelderfgoed dankzij de kleurenpracht van de bergen hier.

Dag 16 - 19

4-daagse Tilcara-Calilegua trekking. Dat con dor nog bij!

Hier ga je zo hard van genieten! 4 dagen de bergen in! Een pittige tocht, zoveel is zeker. Maar wat een views! Wat een fenomenaal decors om door te wandelen. Via een waterval stijgen we langzaam naar de dorre, geelbruine bergen, de ‘puna’. Af en toe komen we wat locals tegen en grillen we al eens een empanada op het vuur. Het pad is regelmatig heel oneffen en vraagt wat inspanning om te navigeren. Zeker als er op een smal bergpad plots een kudde ezels, koeien of schapen tegenover je staat. Na een priemende blik in de ogen van de eerste ezel maken ze plaats om de kudde Bootzers door te laten. 

Vanaf dag 2 dalen we geleidelijk af in de richting van het vochtigere, weelderig begroeide bergland of ‘yungas’ en wordt het droge bruine (geel, oker, beige, … ) landschap afgewisseld met dichtbegroeide bossen, kleine dorpjes en herdershutten. Onderweg krijgen we hoogstwaarschijnlijk een vlucht condors te zien.

Na 4 dagen stappen komen we aan in San Lucas om dan ‘s avonds terug te rijden naar Salta waar een warme douche en heerlijk bed ons opwacht.

Dag 20

‘t is Buenos geweest

‘s Morgens vliegen we terug naar Buenos Aires waar het 20 dagen geleden allemaal begon. We nemen de rest van de dag vrij om de leukste plekjes van de stad te ontdekken en nog een souvenirtje te scoren voor de thuisblijvers.

Dag 21 - 22

Don’t cry for me, Argentina

Hopelijk is je gsm opgeladen. Je krijgt namelijk zo’n goede 15 uur vliegen de tijd om al je foto’s van deze reis te bekijken. Je neemt jezelf al voor om bij de landing de beste foto’s te delen met info@bootz.be zodat je zeker bent dat er na jou nog veel mensen zullen genieten van deze reis naar Argentinië. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 3690
Voorschot: € 1110 per deelnemer

Inbegrepen

 • Logies
 • Alle maaltijden vanaf de lunch op dag 2 tot de lunch op dag 21
 • Alle transfers ter plaatse
 • Vluchten
 • Luchthaventaksen
 • Fietstocht in Buenos Aires
 • Kayak- of roei-activiteit in Tigre
 • BTW
 • Nederlandstalige Bootz-begeleiding

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Persoonlijke uitgaven
 • Optionele activiteiten (bv. rafting op dag 13)
 • Evt. verzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 à 

Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We overnachten in kleine hotelletjes in 2-persoonskamers. Tijdens de 2-daagse trekking naar tafi slapen we een dag in stapelbedden in meerpersoonskamers in een huis. Tijdens de 4-daagse trekking van Tilcara naar Calilegua ruilen we onze bedden in voor matjes in tenten. 


Maaltijden

Het ontbijt nemen we meestal in het logies. De lunch is een lichte maaltijd op restaurant, een snack of een lunchpakket. Het avondmaal gebruiken we ofwel op restaurant, ofwel wordt er voor ons gekookt.

Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje.
Tijdens de trekking gaat enkel wat we nodig hebben mee op de ezelruggen; de rest wordt naar Salta gebracht, waar we na de trekking overnachten.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.

Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.

We vliegen met Air France (airline code = AF) en KLM (airline code = KL). Tijdens de heenreis nemen we eerst samen de trein van Brussel-Zuid naar Parijs.

 VertrekAankomst
AF 7188Brussel-Zuid 17/10/2020 16:17Parijs 17/10/2020 17:53
AF 228Parijs 17/10/2020 23:20Buenos Aires 18/10/2020 07:50
KL 702Buenos Aires 06/11/2020 16:30Amsterdam 07/11/2020 09:45
KL 1725Amsterdam 07/11/2020 13:30Brussel 07/11/2020 14:15
Ter plaatse maken we gebruik van privé- en openbaar vervoer.

Klimaat

Argentinië is zo groot als de helft van Europa. Het heeft een lengte van 3700 km van noord naar zuid en een breedte van 1400 km van oost naar west. Omwille van de grote oppervlakte heeft het land verschillende klimaatzones. Men kan in het algemeen 4 streken onderscheiden.

In het noorden liggen de subtropische laaglanden. In de zomer heerst er een hoge temperatuur en vochtigheidsgraad. Aan de grens met Paraguay wordt het dan vaak tot 33 graden terwijl er over heel het jaar een gemiddelde temperatuur is van 22,5 graden. Aan de grens met Bolivië wordt het in de zomer vaak warmer dan 40 graden. Het regent hier vaak.

In het oosten en het centrum liggen de pampa’s. Dit zijn laagvlaktes. Het klimaat is hier in de zomer warm (met temperaturen tot 31 graden) en regenachtig en in de winter mild.

In het westen vormen de hoogste toppen van de Andes de grens met Chili. De Aconcagua is met 6959 meter het hoogste punt van Argentinië. De hellingen aan de oostkant en de voorgebergtes zijn heel dor en de aangrenzende laaglanden woestijnachtig. Er valt maar weinig regen, deze valt vooral in de zomermaanden.

In het zuiden ligt Patagonië. Het is er erg droog. Er raast dikwijls een nooit ophoudende wind over de wijdse steppes met woestijnachtige bodem. Het regent hier bijna nooit. In het diepe zuiden zijn de zomers koel en de winters lang en streng met sneeuw en vorst. Omdat Argentinië op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen er tegengesteld aan die van België. De zomer begint in december, de herfst in maart, de winter in juni en de lente in september. Voor deze reis is de eenvoudigste raad die we je kunnen geven dat je bij het pakken best rekening houdt met zowel koud als warm, zonnig als bewolkt weer en je je best in laagjes kleedt. Neerslag is mogelijk en het is vaak erg winderig. ’s Nachts kan het op sommige plaatsen zeer koud worden, tot vriezens toe.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Uitrusting

Bagage

 • rugzak of reistas (zeker geen harde koffer)
 • dagrugzakje

Tip: De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz (op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven). Breng best ook een identificatie aan aan de binnenkant van je reistas, rugzak of koffer. Je hoofdbagage dien je te beperken tot 1 stuk van max. 15 kg. Dit is namelijk het maximum gewicht voor de binnenlandse vlucht. Dat maakt bovendien het vervoer ter plaatse en het dragen over korte afstanden een stuk makkelijker. Je mag slechts 1 stuk handbagage meenemen aan boord, eventueel aangevuld met een cameratas, handtas, laptop,…

Schoeisel & kousen

 • stevige, enkelomsluitende wandelschoenen·
 • lichtere schoenen en/of degelijke sandalen, evt. voor de stadswandelingen en ‘s avonds
 • wandelkousen.

Tip: trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting:

 • warme slaapzak (zeker tot vriespunt)
 • evt. een dunnere binnenslaapzak (als je het snel koud hebt).

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • warme en wind- en regendichte jas
 • warme, soepele broek
 • warme trui of fleece
 • lichte trui
 • lichte hemden en/of T-shirts
 • muts
 • handschoenen
 • degelijke zonnehoed of –pet
 • ondergoed
 • pyjama
 • badpak/zwembroek 
 • short/bermuda.

Verzorging

 • toiletgerief
 • handdoek
 • badhanddoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • after sun
 • bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of –zak (min. 1liter)
 • evt. (zak)mesje.

Diversen

 • degelijke zonnebril (noodzakelijk op zoutvlakte)
 • veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • evt. reiswekkertje
 • evt. oordopjes (gesnurk)
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • enkele plastiek zakjes
 • wc-papier
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. wandelstokken
 • lange-vluchtenpakket: lectuur, denksportpuzzels, laptop/netbook/mp3, oordopjes, oogmasker, nekkussentje, toiletzak met mini-toiletgerief, oogdruppels, lippenbalsem, sokken en t-shirt.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De Argentijnse munt is de peso. Er zijn in Argentinië bijna overal geldautomaten. Reischeques in US dollar zijn handig maar niet echt nodig. Je krijgt een betere koers voor dollars in contanten. In de grotere centra kan je ook betalen met Visa.

Het makkelijkst is om zowel euro’s als dollars in contanten mee te nemen. Vermijd grote coupures, best briefje van max. 20 dollar. Met je bankkaart (Maestro) kan je op vele plaatsen terecht aan bankautomaten. Betalen met kredietkaart kan eveneens in de grotere centra. Concreet raden we aan om bv. 100 à 200 dollar en 200 euro cash mee te nemen. Je teveel aan euro neem je gewoon mee terug naar huis. In Argentinië kan ook gemakkelijk beroep gedaan worden op geldautomaten; de begeleider geeft hierbij raad.

De gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 


Formaliteiten

Reispas

Voor de drie landen heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet  6 maanden geldig zijn vanaf de einddatum van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Een visum is niet nodig.

Tip
Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor deze reis op basis van de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B

In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Buiktyfus

Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Hoogteziekte

Tijdens deze reis verblijven we meerdere dagen op grote hoogte en is het dus niet ondenkbaar dat je last krijgt van hoogteziekte, weliswaar in zijn milde vorm. De begeleidster heeft hier veel ervaring mee en zal je dus voldoende informeren. Cocathee en –bladeren zijn in Zuid-Amerika wijd verspreid als middeltje tegen hoogteziekte.

Malaria

Er is enkel een beperkte kans voor malaria van oktober tot mei in het uiterste noorden van Argentinië en dit enkel in sommige laaggelegen landelijke gebieden (<1200 meter). Malaria is een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anopheles-mug. Je moet dus muggenbeten trachten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug enkel steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggenwerend middel. Deze maatregelen kunnen worden gecombineerd met medicatie.

Gele koorts

Sinds 25 maart 2008 zijn reizigers verplicht aan te tonen dat zij tegen gele koorts zijn ingeënt, hetgeen impliceert dat reizigers die Bolivia binnen komen hun vaccinatieboekje moeten kunnen voorleggen (hoewel het vaak niet wordt gecontroleerd). Gele koorts is dodelijke infectieziekte die door muggen wordt overgedragen die overdag steken. Een geneesmiddel tegen gele koorts bestaat nog niet, maar wel een zeer doeltreffend vaccin. Vaccinatie gebeurt enkel in centra die erkend werden door de nationale gezondheidsadministratie. Een lijst vind je hier.

Ziekte van Chagas

In landelijke gebieden in Latijns-Amerika bestaat het risico op infectie door een eencellige parasiet, trypanosoma cruzi, overgebracht door grote wantsen (triatomen) die zich ophouden in spleten en gaten van muren en daken, vnl. in ‘primitievere’ woningen. Beschermen doe je met een muggennet, insecticidenspray en/of voor het slapengaan een insectenwerend middel op de blootgestelde huidgedeelten aanbrengen.

Knokkelkoortsen en zika

Deze ziekten worden overgedragen door muggen die overdag steken. Er bestaat geen vaccin geschikt voor reizigers. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen toe te passen overdag.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Meer info

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:


Literatuur

 • Guidoni E. & Magni R., De Inka's
 • Vargas Llosa M., Het groene huis, grote roman van deze Peruaan­se auteur over de Latijns-Amerikaanse samenleving en De geesten van de Andes, nogal beklemmende roman over het leven in het Andes-gebergte
 • Alegria C., Hongerige honden, roman over het leven van de Indianen op de hoogvlakte van de Andes
 • Arguedas J.M., De wegen van het bloed, een epos over blanken, mestiezen en Indianen in het Andes-gebergte. Een verhaal over botsing tussen culturen die vooral de Indianen schaadt
 • Nabokov P., 500 jaar geschiedenis van Indianenvolken, bloemlezing met Indiaanse teksten over contacten met Europeanen en het daarmee gepaard gaande cultuurverlies
 • Groot Meulenhoff Zuid-Amerika Leesboek (verhalen)
 • Dieusaert T., De Laatste Rit van de Kever
 • Keur V. &  van Stegeren T., Het gedroomde land, de ateurs reisden bijna een jaar lang door Argentinië in een poging het land te doorgronden. Ze bezochten een militaire basis, een bedevaartsoord en oude missieposten, ze spraken met een bewindsman uit de regering-Videla, ontmoetten polospelers, indianen en de weduwe van de schrijver Jorge Luis Borges. Resultaat is een uiterst informatief en levendig boek over een land in verwarring.
 • Slutzky A., De Stilte, een Argentijns familie-epos
 • Green T., In het voetspoor van Darwin, 6000 km te paard doorheen Zuid-Amerika
 • K. Muller, Langs de Inca-route
 • Slutzky A., De Stilte, een Argentijns familie-epos
 • Vasquez Montalban M., Tango in Buenos Aires, broeierige roman over de dictatuur, de tango...

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. tijdstip en plaats waar we afspreken, wordt enkele weken voor vertrek door gemaild. 


Kennismaking

Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging voor de kennisma­kingsbijeenkomst. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest op een zaterdagvoormiddag, of in een van de ViaVia Reiscafés. Je krijgt er de laatste (vertrek)info en maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: