Spanje - Barranco's in La Gomera


8 dagen - prijs € 1290

niet meer boekbaar

Spanje - Barranco's in La Gomera


8 dagen - prijs € 1290

niet meer boekbaar

Spanje - Barranco's in La Gomera


8 dagen - prijs € 1290

niet meer boekbaar

Spanje - Barranco's in La Gomera


8 dagen - prijs € 1290

niet meer boekbaar

Spanje - Barranco's in La Gomera


8 dagen - prijs € 1290

niet meer boekbaar
Jongerenreis Spanje
Voor de kust van Afrika ligt zowaar een stukje Spanje. De Canarische Eilanden tellen 7 grote eilanden en 6 kleintjes. Van die 7 grote is La Gomera het op 1 na kleinste. Maar zeker ook één van de mooiste! Ontdek een ruige natuur, waar bergflanken zich steil de zee instorten en waar je zo’n veertig diepe ‘barrancos’ (ravijnen) kan vinden, ontstaan door eeuwen van erosie, en die het eiland doorklieven. Je trekt van groene bossen naar valleien bezaaid met bananen- en avocadoplantages, over rotsachtige bergpaden en naar verlaten stranden. Plantjes? Jazeker: afwisselend, uitbundig én apart! Als Jurassic Park ooit realiteit wordt, dan is La Gomera ongetwijfeld een optie!
Prijs: € 1290
Reisnummer: 20ES4LGA1
Reisdatum: 24/10/2020 - 31/10/2020
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :
tot

Huidige groepssamenstelling:
Deelnemers in optie:

26

34

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Dag 1

Check-in
Verzamelen geblazen in Brussel, waar je verwachtingen kan aftoetsen bij de andere deelnemers. En voor je het weet sta je op Tenerife, waar we onmiddellijk de haven van Los Cristianos gaan opzoeken. Daar wacht immers onze ferry voor de overtocht naar San Sebastian de la Gomera. Hoe dichter je komt, hoe meer je zal zien dat La Gomera één grote, uit de zee oprijzende vulkaan is, met de welluidende naam ‘Garajonay’ (1478 m). Je vindt San Sebastian terug aan de oostkant van het eiland en we blijven er vier nachten plakken. Ga op zoek naar het huis waar Christoffel Colombus ooit logeerde, en ontdek het verhaal achter de toren 'del Conde', waar de beruchte Biatriz de Bodilla, maîtresse van koning Ferdinand van Aragón, verbleef. Als het dan ook nog eens zalig toeven is in de haven en de oude stad kan jouw vakantie alvast niet beter van start gaan!

Dag 2

Trekken over bergkammen
Dag 2 brengt ons naar de Roque de Sombrero, waar we het eiland pas echt gaan verkennen. Een stevige hike met veel klimmen en dalen en prachtige uitzichten over La Gomera. Eindigen doen we opnieuw in San Sebastian. Vergeet ook je zwempak niet, want als de zon mee wil kan je bij Playa de Guancha een frisse duik nemen!

Dag 3

Geef hier, dat bier!
De Alto de Garajonay is een heerlijk gelegen hoogvlakte, waar je, als je wil, de klim naar de top van de vulkaan kan aanvangen. Maar ons eerste doel is eigenlijk El Cedro, midden in een mysterieus laurierbos. Je wandelt hier op Unesco-territorium, want gans het centrale hoogland van La Gomera is beschermd natuurgebied. En dus valt je mond af en toe open van wat er rondom jou te bekijken valt! Een steile afdaling haalt de berggeit in jou boven en brengt ons tot in Hermigua. Een pareltje van moeder natuur, die tocht van vandaag: wie trouwens een foto meebrengt van de Mediterrane boomkikker of de West-Canarische skink krijgt van ons nog een pintje!

Dag 4

Jurassic Park style
De ochtend voert ons naar naar het gehuchtje El Rumbazo, waar we langzaam beginnen te klimmen naar het ronduit spectaculaire Barranco de Guarimiar. Daar vind je de voet van de Roque Agando, een 200 m-hoge vulkanische schoorsteen. Jurassic Park, anyone?

Dag 5

Lang gapen naar La Gomera
Een stevig ontbijtje gevolgd door een ritje op de bus. Vergeet ook je bagage niet, want vandaag verhuizen we naar Chipude, waar een sympathiek berghotelletje heel erg sympathiek staat te wezen aan de voet van de Fortaleza, de naar het schijnt heilige berg van de Guanches (de oorspronkelijke bewoners van de archipel). Vier wielen brengen ons nog wat hoger tot in het prachtig gelegen dorpje Arure, en dan gaat het opnieuw naar ons hotelletje. Ditmaal wel zonder wielen! Wie zin heeft mag zich nog even uitsloven om de top van de Fortaleza te bereiken. Hou er wel rekening mee dat je niet bang mag zijn van wat klauterwerk! De beloning is opnieuw een grandioos panorama!

Dag 6

Een Koninklijke tocht
Geen ‘Grote Koningen’ in de Valle Gran Rey, al zou een koning zich hier best thuis kunnen voelen. Afwisseling troef op dag 6! Eerst de kust, dan weer een vallei die sterk aan een canyon doet denken en waarvan de terrassen op de hellingen overvloedig begroeid zijn met palmbomen. Stevige tocht ook vandaag, want het gaat bijna steeds de hoogte in tot aan het logies in Chipude.

Dag 7

Door de ogen van de Maagd
De laatste hike van de week! Profiteren à volonté dus! Op naar het onherbergzame noordwesten, en wel naar het dorpje Las Hayas. Even door het laurierbos en later over dorre rotsen naar de kapellen van Santa Clara en Nuestra Señora de Coromoto, waar de Virgen je een zedige blik toewerpt. Klapper is het prachtige uitzichtpunt dat de toepasselijke naam ‘Buenavista’ draagt. Van daar gaat het in dalende lijn tot aan het openluchtzwembad van Playa de Vallehermoso, waar de bus op ons wacht voor het retourtje naar Chipude.

Dag 8

A la maison
Helaas, helaas… Je BOOTZ-reis zit er alweer op! Zoals gewoonlijk kan de uitwisseling van start gaan van telefoonnummers en e-mailadressen, van kussen en omhelzingen, en van facebookprofielen tot stamcafé-adressen. Niet getreurd, op de BOOTZ-website staat al een lading nieuwe uitdagingen te wachten!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 1290
Voorschot: € 390 per deelnemer

Inbegrepen

 • Vluchten
 • Logies
 • Transfers
 • Maaltijden vanaf avondeten dag 1 t.e.m. lunch dag 8
 • BOOTZ-begeleiding
 • Bagagevervoer
 • Luchthaventaksen
 • BTW

Niet inbegrepen

 • Inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d. die niet opgenomen zijn in het programma 
 • Dranken
 • Fooien
 • Persoonlijke uitgaven
 • Evt. verzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Begeleiding:

Tim Blockx


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

. Omwille van lange en soms lastige afdalingen neigen enkele wandelingen naar .
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Maaltijden

Het ontbijt nemen we in of in de buurt van het logies. ’s Middags eten we een zelfbereide picknick en ’s avonds eten we een warme maaltijd op restaurant.

Logies

Eenvoudige, maar comfortabele hotels.

Bagage

Enkel dagrugzakje.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.

Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.

We vliegen met TUI Fly (airline code = TB).

 VertrekAankomst
TB1761Brussel 24/10/2020 13:10Tenerife Zuid 24/10/2020 17:10
TB1752Tenerife Zuid 31/10/2020 17:25Brussel 31/10/2020 23:15
Privé-vervoer.

Klimaat

Zachte dagtemperaturen. Regen mogelijk. Op eenzelfde moment kan het zonnig warm zijn aan de kust en mistig koud op de hoogtes.

Uitrusting

Tip: trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Bagage 

 • rugzak, reistas of desnoods een kleine valies
 • dagrugzakje.

Schoeisel & kousen 

 • stevige, enkelomsluitende wandelschoenen 
 • lichte schoenen voor ‘s avonds 
 • wandelkousen 

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jaswarme wollen trui of fleece
 • enkele hemden en/of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
 • zonnehoed of –pet
 • ondergoed
 • short
 • evt. pyjama

Verzorging 

 • toiletgerief 
 • handdoek 
 • zonnecrème 
 • beschermende lippenstift 
 • ‘after sun’ 

Eet- en drinkgerei 

 • drankfles (min. 1 liter) 
 • evt. (zak)mesje 
 • picknickbord & -beker

Diversen 

 • veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren) 
 • evt. oordopjes (gesnurk) 
 • enkele plastiek zakken 
 • zaklamp
 • evt. verrekijker 
 • evt. wandelstokken 
 • identiteitskaart + kopie (die je apart van elkaar bewaart)

EHBO

Je begeleider beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten enhuidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen vanallerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)

Geld

De munteenheid van Spanje is de euro. In de steden en grotere plaatsen kan je met je Maestrokaart terecht aan bankautomaten. Meer info vind je op: www.mastercard.com (doorklikken naar Cardholder Services en ATM Locations).

Formaliteiten

Voor reizen naar Spanje volstaat je identiteitskaart.

Meer informatie

Geografie

Spanje heeft een oppervlakte van 505.955 km². Tachtig procent daarvan is het Iberisch schiereiland. De rest van Spanje bestaat uit de Balearische en Canarische Eilanden, de twee Spaanse enclaves in Marokko Ceuta (20 km²) en Melilla (12 km²) en de kleine eilandjes voor de Marokkaanse kust Islas Chafarinas, Peñon de Alhucemas en Peñon de Velez de la Gomera. 
Spanje heeft territoriale grenzen met Andorra, Frankrijk, Gibraltar, Portugal en Marokko.

Geografische regio’s:

 • Het Spaanse binnenland wordt gedomineerd door een hoogvlakte, nl. de Meseta Central, die zowat 40% van het Iberisch schiereiland uitmaakt en een gemiddelde hoogte heeft van 600 à 700 m. Ze wordt doorsneden met een aantal gebergtes: de Sistema Central, een geografische verzamelnaam van een 20-tal massieven die ten noorden van Madrid over 600 km in westelijke richting tot in Portugal lopen en waarvan de hoogste piek de Almanzor (2592 m) is, en de Toledo- en Guadalupe-gebergtes (met o.a. de Extremadura) naar het zuiden toe.
 • De gebergtes die de Meseta Central begrenzen zijn de noordelijke Cordillera Cantábrica (met o.a. het Nationaal Park Picos de Europa), de Sistema Ibérico (in Aragon en langs de Middellandse Zee) en de Sierra Morena in het zuiden.
 • Buiten de Meseta Central liggen 2 grote bergsystemen, nl. de Pyreneeën in het noordoosten en het Sistema Penibético, met o.a. de Sierra Nevada, in het zuidoosten. De hoogste toppen van beide gebergtes zijn resp. de Pico de Aneto (3404) en de Mulhacén (3482 m).
 • Het Spaanse laagland bestaat uit de Andaloesische vlakte (grotendeels de vallei van de Guadalquivir), het Ebro-bekken en de kustvlakten.
 • De rest van het Spaanse territorium wordt gevormd door de Balearische en Canarische Eilanden. De Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) liggen ten oosten van het Spaanse vasteland. Ze zijn uitlopers van de Sistema Penibético.
 • De Canarische Eilanden, vóór de noordwestkust van Afrika, zijn vulkanisch van oorsprong en bestaan uit 7 grote eilanden (El Hierro, Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, La Palma, Lanzarote en Tenerife) en 6 kleinere eilandjes (Graciosa, Alegranza, Montaña Clara, Isla de Lobos, Roque del Este en Roque del Oeste). De hoogste berg van Spanje is de Teide (3717 m) en is gelegen op Tenerife.

Klimaat

 • Aan de noordelijke Atlantische kust heerst een Atlantisch zeeklimaat met gemiddelde temperaturen van 18° in de zomer en 9° in de winter. Het is het natste deel van Spanje met een gemiddelde regenval van 800 tot 1500 mm per jaar, waarbij de meeste neerslag in de herfst en winter valt. - In het grootste deel van de Meseta Central heerst een continentaal-mediterraans klimaat met koude winters (tot zelfs -15 of -20º) en hete zomers. De Castillanen beschrijven hun klimaat als volgt: ‘nueve meses de invierno y tres meses de infierno’ (negen maanden winter en 3 maanden hel).
 • De oost- en zuidkust kent een mediterraans klimaat met zachte winters (gemiddeld 11°) en warme tot hete zomers (gemiddeld 23°) en een jaarlijks neerslaggemiddelde tussen 250 en 600 mm.
 • Op de Balearen heerst een maritiem klimaat met warme, grotendeels droge zomers en milde, natte winters.
 • Het subtropisch klimaat van de Canarische Eilanden zorgt zowat het hele jaar door voor lentetemperaturen. De gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen 18 en 25° bij heldere hemel.

OPGELET: Binnen deze gebieden speelt het reliëf ook een rol en wordt het frisser naarmate je hoger gaat, met winterse sneeuwval vanaf 1000 m. Op de Canarische Eilanden bv. kan het in de bergen koud en winderig zijn, terwijl er op hetzelfde ogenblik aan de kust een heerlijk zonnetje schijnt.

Staatsvorm

Spanje is een constitutionele monarchie. Koning Juan Carlos is koning sedert 1975. Aan het hoofd van de regering staat de eerste minister, die wordt verkozen door de kamer van afgevaardigden. Spanje is sedert 1986 lid van de Europese Unie.

Bevolking en taal

Spanje heeft ongeveer 40.525.000 inwoners (schatting van juli 2009), waarvan 77% stedelijke bevolking. De officiële taal van Spanje is het Castillaans Spaans. Daarnaast worden nog 3 regionale talen gesproken, nl. het Catalaans (17%), het Galicisch (7%) en het Baskisch (2%).
Net zoals de meeste geïndustrialiseerde landen, moet Spanje het hoofd bieden aan de sociaal-economische uitdagingen die gepaard gaan met een steeds ouder wordende bevolking ten gevolge van dalende geboorte- en sterftecijfers.
Spanje heeft het hoogste immigratiecijfer van de EU; 11% van de bevolking is van niet-Spaanse geboorte.

Wat meer info over de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden:

Deze worden algemeen 'Guanchen' genoemd, maar eigenlijk is deze naam niet correct omdat hij enkel slaat op de oorspronkelijke bewoners van het eiland Tenerife. Het is trouwens zo dat men geen relaties tussen de verschillende Canarische eilandculturen heeft kunnen vaststellen. De Guanchen - we zullen hen gemakshalve zo blijven noemen - leefden in complete isolatie tot zij aan het eind van de middeleeuwen door de Spanjaarden werden gekoloni¬seerd. Aanvankelijk ging men er van uit dat de volledige bevolking en haar cultuur werd uitgeroeid, hetzij door uitmoording, hetzij door hen op de slaventransporten naar de nieuwe koloniën te zetten. Recent antropologisch onderzoek heeft echter aange¬toond dat een vrij groot deel van de huidige Canarische bevolking sporen van guanchische afstamming in zich draagt. Over hun herkomst is men het nog niet eens geworden. Het meest aannemelijk is de theorie dat zij afstamden van prehistorische, Noord-Afrikaanse volkeren. Anderzijds heeft men steenformaties en inscripties aangetroffen, zoals er ook in Bretagne en Noord-Ierland te vinden zijn. Dit zou kunnen wijzen op verwantschap of alleszins zeer vroege contacten met de megalithische cultuur. Volgens de overlevering waren het de huisdieren van de Guanchen die zorgden voor de naam van de eilanden¬groep: de Romeinen waren sterk onder de indruk van de grote honden die de Guanchen hielden - 'canis' is het Latijnse woord voor hond - en spraken van de 'Eilanden van de Honden'

Economie

Na de sterke economische groei van de afgelopen 10 jaren, werd Spanje hard getroffen door de wereldwijde crisis van 2009 en een sterk stijgende werkloosheid. De economie heeft eveneens zwaar te lijden onder de ineenstorting van de bouw- en de vastgoedsector.

69,5% van de bevolking is tewerkgesteld in de dienstensector (waarvan een aanzienlijk deel in het toerisme), 26,4% in de industrie en 4% in de landbouw.

Er is een nog steeds een groot verschil in welvaart tussen het ‘rijke’ noorden en het ‘arme’ zuiden.

Godsdienst

Spanje heeft in 1978 het rooms-katholicisme als staatsgodsdienst afgeschaft. Ongeveer 94% van de bevolking zegt rooms-katholiek te zijn (volkstelling van 2001), waarvan echter nog geen derde regelmatig naar de kerk gaat.

Flora

In de Spaanse bergen en bossen leven nog wilde zoogdieren zoals gemzen, everzwijnen, herten, vossen, marters, enz. Minder talrijk zijn de bruine beren, wolven, Iberische lynxen en ibexen. Ze komen vooral voor in de afgelegen bergregio’s van Asturië, de Pyreneeën en Andaloesië, waar natuurbehoud het verst is gevorderd. Op de meseta zijn de meeste wilde zoogdieren uitgestorven ten gevolge van jacht en ontbossing.Vogelliefhebbers komen aan hun trekken in Andaloesië, Extremadura en Castilla y Leon. Roofvogels komen vooral voor in de Pyreneeën en de Picos de Europa, met als bekendste soort de lammergieren.

Fauna

Ten gevolge van systematische ontbossing en overbegrazing is het grootste deel van de meseta kaalgeslagen en vind je er enkel nog een steppeachtige begroeiing. In het noorden vind je, zowel langs de kust als in de bergen, nog wel prachtige loof- en dennenbossen en uitbundige plantengroei. In het zuidoosten gaat het grasland over in (half)woestijn. De mediterrane plantengroei komt in Spanje het meest voor in de vorm van lage struiken als oleander, tijm, rozemarijn, heidebrem, enz., alsook kurkeik in de Extremadura en Catalonië.
Op de Canarische Eilanden is de vegetatie van subtropische aard.

Spanje telt 14 nationale parken en een groot aantal natuurparken, samen zo’n 2,5 miljoen ha. 2 parken liggen in de Pyreneeën, 1 op de Balearen, 4 op de Canarische Eilanden, 2 aan de Spaanse costa's en de overige in het binnenland en in het noorden van Spanje.

 • Coto de Doñana, gelegen aan de Atlantische Oceaan, aan de monding van de Guadalquivir in Andaloesië.
 • Aigüestortes i Estany de Sant Maurici in de Pyreneeën.
 • Cabañeros, in Castilla la Mancha.
 • Caldera de Taburiente op La Palma (Canarische Eilanden).
 • Archipiélago de Cabrera, ten zuiden van Mallorca in de Middellandse Zee. Een groot deel van het park bevindt zich onder water.
 • Teide op Tenerife (Canarische Eilanden).
 • Garajonay op La Gomera (Canarische Eilanden).
 • Ordesa y Monte Perdido in de Pyreneeën.
 • Picos de Europa, het eerste nationale park van Spanje en gelegen in het noorden.
 • Sierra de las Nieves, gelegen in de heuvels achter de grote stad Marbella.
 • Tablas de Damiel, in de regio La Mancha.
 • Timanfaya op Lanzarote (Canarische Eilanden)

Elektriciteit

Spanje heeft een elektriciteitsnet van 230 V. De stopcontacten zijn compatibel met onze stekkers.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens en de afspraakplaats, wordt een tweetal weken voor vertrek doorgemaild.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: