Spanje - Camino Francès


10 dagen - prijs € 990

niet meer boekbaar

Spanje - Camino Francès


10 dagen - prijs € 990

niet meer boekbaar

Spanje - Camino Francès


10 dagen - prijs € 990

niet meer boekbaar

Spanje - Camino Francès


10 dagen - prijs € 990

niet meer boekbaar

Spanje - Camino Francès


10 dagen - prijs € 990

niet meer boekbaar
Jongerenreis Spanje
Bootz op de dool. Deze reis is anders dan de andere Bootzreizen. In plaats van op voorhand vastgelegde logies, doen we het deze keer zoals echte pelgrims. In overleg met de begeleider wordt er elke dag een slaapplaats gekozen. Dat biedt heel wat flexibiliteit maar het reisdoel blijft hetzelfde: Compostella! We spelen een beetje vals en starten onze pelgrimstocht in O Cebreiro. Vandaar wandelen we de Camino Francès af tot Santiago. Lang lang geleden liepen de pelgrims dit pad uit vroomheid, uit nood om genezen te worden of om vergiffenis van zijn zonden. Bootzers zijn nu niet meteen het toonbeeld van vroom en voor vergeving van de zonden moet je het ook al niet doen. Misschien willen we wel genezen? Not gonna happen… Maar gezond is zo’n lange tocht wel! En daarnaast passeren we langs historische knappe en interessante plaatsen, nemen we de tijd om goeie klapkes te maken met de medeBootzers en ons eigen eten te maken. Ideaal voor wie houdt van wandelen en al zoveel gehoord heeft over het mythische Santiago de Compostella dat hij het nu toch echt wel eens zelf wil beleven. Vamos!
Prijs: € 990
Reisnummer: 20ES4SCA1
Reisdatum: 17/09/2020 - 26/09/2020
Deelnemers: min. 7 - max. 9
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :
tot

Huidige groepssamenstelling:
Deelnemers in optie:

25

28

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Dag 1

We springen in een vliegmachien

Na de nodige 'leuk je te leren kennen', 'oh, mijn zus heet ook zo' en 'wil jij naast het raampje zitten' zijn we dan eindelijk onderweg naar Spanje. Het laatste eindje doen we met een busje. Vanaf morgen zullen onze voeten namelijk al genoeg te verduren krijgen!

Dag 2

Oh oh Cebreiro

Na het ontbijt en een ochtendgebed (just kidding) zijn we er helemaal klaar voor! We worden naar O Cebreiro gebracht, 5 km verder. Hier zien we de eerste ‘schelp’, het teken van de pelgrims dat ons heel de reis zal leiden. Net zoals een rollercoaster stijgen we eerst steil omhoog naar Alto De Poio. Van daar gaat het zigzaggend naar beneden langs heuvelende, groene wegen. Met wat geluk kunnen we lunchen in een cafeetje dat werd gebouwd in een gerenoveerde ‘palloza’. Vroeger een stal die gebouwd werd om weer en wind te doorstaan. Maar nu kan je er goed in de wind geraken (niet aangeraden.. we hebben nog wat af te wandelen!) De rollercoaster komt nu op volle toeren en we dalen langs holle wegen, kwestie van niet uit de bocht te vliegen, af naar Triacastela. Daar gaan we op zoek naar een gezellige overnachtingsplaats.

Dag 3

Van triacastela naar Sarria

Van Triacastela gaat het langs kleine dorpjes en wegeltjes verder richting Compostella. Onderweg maken we kennis met het leven hier. Dat bestaat voornamelijk uit luid gevloek van de boer op zijn schapen of het gebalk van de volgeladen ezeltjes op de weg.  Het is met 21km een redelijk korte tocht vandaag. En we komen rond terras-o-clock aan in Sarria. De Ribiero is de plaatselijke witte wijn en een aanrader. Het kleine, oude stadsgedeelte van Sarria is ideaal om verstoppertje te spelen. En terwijl we toch aan het rondlopen zijn, zoeken we meteen ook een overnachtingsplaats.

Dag 4

Bronderweg

We doen er vandaag 2 kilometers bij. 23 kilometer wandelen langs kleine dorpjes met allemaal hun eigen bron en fonteintje. Ideaal om bij te tanken! Portomarin wordt het doel van deze dag. De stad zien we al van ver liggen aan een stuwmeer. Het oude stadje werd door de rivier weggespoeld en later weer opgebouwd. Deze keer wat hoger, zo slim zijn ze hier wel. Enkel de grote kerk is dezelfde. Daar hebben ze lego-gewijs elke steen van afgebroken, genummerd en steen per steen gereconstrueerd. Genoeg overnachtingsplaatsen in het centrum. We vinden er zeker eentje dat 13 afgepeigerde Bootzers in de watten wil leggen.

Dag 5

Hossen door de bossen

We zoeken de andere kant van de rivier op en hebben een lange maar niet heel steile klim voor ons liggen. Easy peasy voor onze, ondertussen, getrainde kuiten! Na enkele mooie bospaden vinden we in Ligonde een van een schuur omgebouwde bar.  Het is nog wat vroeg en een middagpauze nemen we pas in Eirexe dat iets verder ligt. Einddoel is, na 24 kilometer, het kleine dorp Palas De Rei. Een typisch voorbeeld van de leegloop van de dorpen naar de steden. Ooit woonden hier 13.000 mensen, nu nog zo’n 3500.

Dag 6

Plat aankomen bij de platanen.

Een divers landschap vandaag. Gisteren zagen we de eerste eucalyptusbomen. Vandaag maken ze onze neus vrij en geven ons zo een extra boost om 29km te stappen. De dag start vooral in de bossen maar zeker in de namiddag gaat het door weidse glooiende velden. In de dorpjes onderweg gaat het leven zijn heel rustige gangetje. Het is pas op onze bestemming, Arzua, dat we in een levendig stadje belanden. We zien hier veel pelgrims uitrusten en bijpraten op het pleintje in het midden van de stad. Gezellig onder de platanen en met wat muziek uit de cafés doen wij hetzelfde.

Dag 7

De Ardempen

Alweer een lange stapdag van 29 kilometer, maar zeker niet de zwaarste etappe. De geur van de  eucalyptusbomen is mogelijks nog sterker dan gisteren. Denk aan de geur en de warmte van een sauna. (Denk niet aan de naakte mensen in de buurt, dat zou wat awkward zijn…) Deze streek lijkt soms op de Ardennen, dan weer op de Kempen. Dan weer op een eigenaardige mix van beide tegelijk. Einddoel is Lavacolla, waar de douche lonkt.

Dag 8

Halleluja!

De laatste 10 kilometer stappen. Daar nemen we rustig onze tijd voor. In de voormiddag genieten we van ene mooi stukje stappen tot San Marcos. Daar kunnen we het gedenkteken aanschouwen dat in het heilige jaar ’93 ter ere van het bezoek van de paus werd onthuld. Of we kunnen er gewoon nonchalant voorbij huppelen… het einddoel lonkt! Monte de Gozo is slechts een boogscheut verder en bereidt ons al voor op de vele kruisen en religieuze symbolen die ons vandaag nog staan te wachten. En dan dalen we af richting stad. De buitenwijken van Santiago zijn wat slordig aangelegd en teleurstellend na al die kilometers. Maar eens we de Porta Del Camino doorgaan worden we beloond met een zicht op de smalle straatjes van het oude, mooi bewaarde centrum. Het einddoel is bereikt! We bezoeken de kathedraal en ruilen onze stempelkaart in voor een ‘compostelana’. Dat is, naast die Bootzbadge op je rugzak, het officiële bewijs dat je Santiago hebt bereikt na min. 100 kilometers te hebben gestapt. Zelf de grootste atheist is stiekem trots om dat papiertje thuis een mooi plaatsje te geven.
We zijn pelgrims in Santiago. Woopwoop!

Dag 9

Uitblazen (zeker die stinkende wierrook!)

Iedereen doet wat hij graag doet. Er zijn allerlei mogelijkheden: de beroemde ‘bota fumeiro’ in de kathedraal (het is eens wat anders om door je neus te jagen na die overload aan eucalyptus), musea, kraampjes en winkeltjes en met wat geluk is hier of daar een optreden. De shoppers onder ons kunnen eventueel ook het echte winkelcentrum van Santiago bezoeken. Wie nog het geluk heeft om grootouders te hebben, vindt hier souvenirs genoeg!

Dag 10

I don’t want to (Santia)go :(

Transfer naar de luchthaven van Santiago en terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 990
Voorschot: € 300 per deelnemer

Inbegrepen

 • Logies in O Cobreiro (1 nacht) en Santiago (2 nachten)
 • Lijnvluchten
 • Luchthaventaksen
 • Lokale transfers
 • Maaltijden, vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 10
 • Nederlandstalige begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • Overige logies (6 nachten / richtprijs: €15 à €20 per nacht)
 • Inkomgelden van musea
 • Dranken
 • Persoonlijke uitgaven
 • Evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 9 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een wandelreis van niveau  , geschikt voor wie regelmatig wat aan sport doet. De hoogteverschillen zijn gering, maar het terrein is zelden plat. We leggen 155 kilometer af in 7 dagen, waarvan 2 dagen van 29 km, dus deze dagen neigen qua afstand en wandelduur zeker naar . Je beschikt best over enig uithoudingsvermogen.
Waar mogelijk volgen we rustige paden die de dorpen met mekaar verbinden Soms kunnen asfaltwegen niet worden vermeden.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

Als echte pelgrims onderweg... Logies liggen nog niet op voorhand vast en worden elke dag ter plaatse uitgekozen. Hou er rekening mee dat dit slaapzalen zullen zijn met basis comfort en gedeelde badkamers. Met uitzondering van de 1e en 2 laatste nachten. Die brengen we door in simpele maar comfortabele jeugdhostels.


Maaltijden

We staan goed vroeg op en nemen ons ontbijt onderweg. 's Middags stoppen we om te lunchen met een picknick die we zelf aankopen (incl.). In de avond wordt gegeten in het logies of een restaurant of bar in de buurt.

Bagage

Tijdens de hele tocht draag je je eigen rugzak.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.

Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.

We vliegen met Iberia (airline code = IB).

 VertrekAankomst
IB3207Brussel 17/09/2020 07:40Madrid 17/09/2020 10:00
IB 488Madrid 17/09/2020 11:40Aviles 17/09/2020 12:50
IB3879Santiago de Compostela 26/09/2020 17:40Madrid 26/09/2020 18:50
IB3208Madrid 26/09/2020 19:55Brussel 26/09/2020 22:15

Klimaat


Uitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz in de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar in en uit het logies.

Bagage

 • Ruime rugzak met stevige heupgordel (min. 60 liter)

Schoeisel & kousen

 • degelijke, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen (voor 's avonds)
 • wandelkousen.
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • fleece of pull
 • hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short/bermuda
 • evt. zwemkledij

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème
 • ‘after sun’
 • beschermende lippenstift
 • evt. zwemhanddoek

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • evt. zakmesje
 • picknickbord, -beker en -bestek

Diversen

 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
  handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig (bij bezoek aan een kerk bv.).

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Je kan in een aantal logiesplaatsen met je betaalkaart terecht aan bankautomaten. Het is aangeraden al wat cash geld van thuis mee te nemen.

Formaliteiten

Voor reizen naar Spanje volstaat je identiteitskaart.
Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) of in de cloud sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. tijdstip en plaats waar we afspreken, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: