Groot-Brittannië - Noord-Iers buitenbeentje


10 dagen - prijs € 970

niet meer boekbaar

Groot-Brittannië - Noord-Iers buitenbeentje


10 dagen - prijs € 970

niet meer boekbaar

Groot-Brittannië - Noord-Iers buitenbeentje


10 dagen - prijs € 970

niet meer boekbaar

Groot-Brittannië - Noord-Iers buitenbeentje


10 dagen - prijs € 970

niet meer boekbaar

Groot-Brittannië - Noord-Iers buitenbeentje


10 dagen - prijs € 970

niet meer boekbaar
Jongerenreis Groot-Brittannië
Politiek een stukje Verenigd Koninkrijk, geografisch op en top Iers: Noord-Ierland is een buitenbeentje met een wondermooie natuur. Ga op tocht met boot en fiets, langs hip Belfast en met een pintje Guinness in de hand, wandel langs de Giant's Causeway en kijk je ogen uit op de eeuwenoude hangbrug die Rathlin Island verbindt met het vasteland. Hier vallen nog echte ontdekkingen te doen!
Prijs: € 970
Reisnummer: 20GB4NIA1
Reisdatum: 15/07/2020 - 24/07/2020
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

8,9

23 Beoordelingen

reviews van klanten

Het was een fantastische 10 dagen in Noord-Ierland met een gezellige groep en leuke activiteiten, met voldoende vrijheid.

Emma M. -

Mijn allereerste Bootz reis ooit en meteen een voltreffer! Meer dan eens "wauw" geroepen bij het zien van de prachtige Noord-Ierse landschappen. Het zeer aangename reisgezelschap maakte dat één van de slogans in de hostels ("enter as strangers - leave as friends") boenk de waarheid vertelde. Ik heb al meteen weer zin om op een volgende Bootz reis te vertrekken. Tot snel!

Liane H. -

Supertoffe reis, De wandeltochten zijn dikwijls rond de 17 à 20 km, met de inbegrepen hoogteverschillen is dit wel al eens pittig maar zeker doenbaar, gezien iedereen op eigen tempo kon wandelen. En mensen die de smaak te pakken hebben kunnen altijd nog variaties doen op de voorziene toer om tegemoet te komen aan extra sportieve ambities, voor elk wat wils dus. Geen schrik indien het weerbericht voor vertrek een week regen voorspelt, uiteindelijk hadden we maar effectief 1,5d regen van de voorspelde 10 dagen, het weer verandert er elke 10 minuten. Ook heel mooie afwisseling tussen wandelen, fietsen en city toerisme, (zelfs strandtoerisme bij hostel 3)! -> De reis was de blaren en voettransplantatie (mopje) achteraf meer dan waard!

Pieter D. -

Een fantastische reis! De natuur en wandelingen waren zo afwisselend dat je iedere keer weer werd verbaasd. Onze super begeleider maakte het samen met een enthousiaste groep tot een 'ik vergeet even alles' reis!

Riet B. -

Deze reis geeft een prachtig beeld van Noord-Ierland. Elke wandeling toont wel een ander landschap.

Jasmijn V. -

Zalige, ontzettend gevarieerde reis waarbij je van alles wat kan ervaren. Natuur (bergen, vlaktes, zee, strand, rotsen, kliffen, eilanden...) en cultuur in overvloed! Smeer je beentjes maar goed in en neem zeker blarenpleisters en verzorging mee, want met het soms onverwachte natte weer en de lange wandeltochten verdienen je voetjes alle verzorging zodat je de reis mooi kan eindigen. Ik heb herinneringen opgedaan om nooit te vergeten! Wauw!

Veerle T. -

Algemene reistips

Dag 1

Down to County Down
Van Dublin gaat het naar Newcastle. Nee, niet het grote Newcastle-upon-Tyne, wel een kuststadje aan de voet van de Mournes, recht in County Down. In het oosten: Dundrum Bay. In het westen: Slieve Donard die 852 m de lucht in gaat. Geen betere spot als uitvalsbasis!

Dag 2

De Mourne Mountains Grand Cru
Door Noord-Ierland trekken geeft een magisch gevoel. Zeker als je dat op beenkracht doet. Trekschoenen aan voor een pittige dagwandeling naar Hare's Gap, oftewel 'de meest dramatische bergpas in de Mourne Mountains'! Om weer in Newcastle te eindigen waar de zilte zeegeur je opwacht en het vakantiegevoel helemaal tot recht komt!

Dag 3

Lecale Peninsula
Je hebt de baai van Dundrum, naar Noord-Ierse normen vrij bekend. En je hebt het schiereiland Lecale, naar alle normen heel wat minder gekend. Vrij vlak, bizar gelegen, maar prachtig stukje natuur. En dus ideaal om te fietsen en uit te waaien aan de Irish Sea!

Dag 4

Bootz in Belfast!
Op naar Belfast... Een stad die een vaak gewelddadige geschiedenis uitademt, maar vandaag ook een sfeervolle en hippe stad! Om die geschiedenis wat beter te begrijpen leidt een tot gids omgeschoolde ex-politieke gevangene ons door het woelige verleden van Belfast, topervaring! Om dan snel door te gaan naar Cushendall, een prachtig plekje in het hart van de 'glens' en officieel een 'Area of Outstanding Natural Beauty', alsjeblief!

Dag 5

The Queen of the Glens
Verkenningstochtje in Glenariff, een natuurreservaat dat de welluidende bijnaam 'the queen of the glens' opgespeld krijgt. Hier wacht je een waaiertje aan landschappen, bossen en venen, en doordat je dat allemaal terug kan vinden in een perfect U-vormige vallei is het effect lichtjes overweldigend. Twee kleine riviertjes met verrassend grote kracht ook, want de Inver en de Glenariff verdelen het park in diepe ravijnen, en wel met rustige poeltjes die overgaan in snelstromend water en spectaculaire watervallen. Eén van de mooiste stukjes Noord-Ierland, no kidding!

Dag 6

Glenhesk Valley
Terwijl onze bagage de taxi neemt naar onze volgende slaapplek, gaan wij als echte Bootzers gewoon te voet. Langs Slieveanorra wandelen we richting Ballycastle door de glooiende vallei van Glenshesk. Bossen en open landweggetjes wisselen elkaar af. Niet enkel Ballycastle maar ook bed en pint wachten ons na een stevige dag wandelen op. Cheers!

Dag 7

Op de tonen van Raymond - 2 meisjes op het strand
De ferry op naar Rathlin Island. Mini-eilandje, maar wel 3 vuurtorens, en een legertje scheepswrakken. Een klein beetje mythisch, vinden we dan. Struinen langs stranden en kliffen met op de achtergrond een overweldigende symfonie gebracht door de zeevogels. Hier vind je papegaaiduikers, drieteenmeeuwen, zeekoeten en nog heel wat meer.

Dag 8

My mate McCool
Al gehoord van de Giant's Causeway? Er wordt gefluisterd dat hier de allermooiste kustwandeling van gans Ierland zou vertrekken. Dat vraagt om even getest te worden! Giant's Causeway is op zich al lichtjes fantastisch: 40.000 basaltzuilen die al een tijdje de mensen van UNESCO overtuigd hebben. En bovendien met een fantastisch verhaal: de Ierse reus Fionn mac Cumhaill (Fin McCool voor de vrienden) bouwde hier een pad door de zee (jawel, een causeway), helemaal tot in Schotland, om daar met zijn gerokte tegenhanger Benandonner een robbertje uit te vechten. Maar bij het aanschouwen van die Benandonner bleek die toch net wat te veel spek gegeten te hebben, dus vlug weer naar Ierland. Benandonner achterna, waarop Finn McCool aan zijn madam vraagt om hem als baby te vermommen (we verzinnen het niet), en toen onze Schotse vriend die gigantische baby zag kon hij zich amper voorstellen hoe groot die zijn pa dan wel niet moest zijn. In een rotvaart terug naar Schotland dus, onderweg het pad vernielend. Alleen het begin in Ierland en het eind in Schotland (Fingal's Cave op het eiland Staffa) blijven bestaan, waardoor Giant's Causeway vandaag is wat het is. Heerlijk, die oude verhaaltjes! En om de dag helemaal compleet te maken gaat het pad verder langs de ruwe noordkust van Ulster, tot bij de 300 jaar oude hangbrug naar het eilandje Carrick-a-rede. Een open mond zeg ik je!

Dag 9

The Dubliners live!
Terug naar Dublin, waar we nog wat tijd hebben om de Ierse hoofdstad te bezoeken, en, spreekt voor zich, een Irish Pub in te duiken! En Dublin blijft toch een geweldige stad! Ooit een dirty old town, nu een spetterende hoofdstad die de Keltische Tijger genoemd wordt. Much to do, much to see: Trinity College en zijn Book of Kells, St. Patrick's Cathedral, Christ Church, de Guinness Brewery en Kilmainham Jail. Vergeet 's avonds ook niet om het hippe Temple Bar-district te ontdekken! En een laatste Guinness te drinken, want die is good for you!

Dag 10

Homebound
Noord-Ierland gaf een paar van zijn geheimen vrij, die je vast kon smaken! Profiteer van de laatste momenten om nog snel wat gegevens te verzamelen van reisgenoten, en keer dan stante pede terug naar huis om zo snel mogelijk vrienden en familie te overtuigen van hoe moei Noord-Ierland wel niet is!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 970
Voorschot: € 300 per deelnemer

Inbegrepen

 • Vluchten
 • Luchthaventaksen
 • Lokaal vervoer
 • Maaltijden (vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 10)
 • Logies
 • Bagagevervoer
 • Begeleiding
 • BTW

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Persoonlijke uitgaven
 • Evt. verzekering
 • Hangbrug op dag 8 is facultatief

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 Enkele stevige dagtochten van 14 tot 19 km over goede paden.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

Van eenvoudige tot comfortabele hostels en jeugdherbergen. We slapen in (af en toe gemengde) meerpersoonskamers met gemeenschappelijk sanitair. Koken doen we steeds zelf.

Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.

Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.

We vliegen met Aer Lingus (EI)

 VertrekAankomst
EI 631Brussel 15/07/2020 10:20Dublin 15/07/2020 11:05
EI 638Dublin 24/07/2020 18:35Brussel 24/07/2020 21:20

Ter plaatse maken we gebruik van zowel openbaar als privé-vervoer.

Klimaat

Het klimaat is West-Europees, dus wisselvallig en onvoorspelbaar.

Uitrusting

Bagage

 • Rugzak of reistas (die je over een korte afstand zelf gemakkelijk kan dragen)
 • Dagrugzakje
 • Waterdichte hoes (of een stevige plastiek zak waarin je de inhoud verpakt vooraleer het in het dagrugzakje te stoppen).

Schoeisel & kousen

 • Enkelomsluitende en waterafstotende wandelschoenen (je steekt wel eens een riviertje over per fiets)
 • Lichte (sport)schoenen (voor 's avonds)
 • Wandel- of trekkingkousen
 • Evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)

Kledij

 • Soepele (wandel)broek(en)
 • Wind- en waterdichte jas en evt. ook broek
 • Wollen trui of fleece
 • Lichte trui
 • Enkele lichte hemden en/of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
 • Zonnehoed of –pet
 • Sjaaltje
 • Ondergoed
 • Short/bermuda
 • Eventueel zwemgerief

Verzorging

 • Toiletgerief
 • Handdoek
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor + ‘after sun’
 • Beschermende lippenstift

Eet-en drinkgerei

 • Drankfles (min. 1 liter)
 • Evt. (zak)mesje
 • Brooddoos

Diversen

 • Veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • Evt. oordopjes (gesnurk)
 • Enkele plastiek zakken
 • Wc-papier
 • Evt. verrekijker
 • Evt. wandelstokken
 • Evt. stripverhalen, gezelschapsspelletjes,… voor ’s avonds
 • Identiteitskaart + kopie (die je apart van elkaar bewaart)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • Evt. middel tegen reisziekte
 • Middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • Pijnstillend en koortswerend middel
 • Middel bij maagkrampen
 • Middel bij maag- en darmklachten
 • Zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • Middel tegen blaren
 • Ontsmettende zalf
 • Pleistertjes van verschillende breedte
 • Verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De munteenheid van Groot-Brittannië is het pond. In de steden en grotere plaatsen kan je met je Maestrokaart terecht aan bankautomaten.

Formaliteiten

Voor Groot-Brittannië volstaat je identiteitskaart.

Meer informatie

Literatuur

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere reisboekhandel, b.v.

 • Alta Via – Nassaustraat 29 – 2000 Antwerpen
 • Anticyclone des Açores – Wolvengracht 34 – Brussel
 • Atlas & Zanzibar – Kortrijksesteenweg 19 – 9000 Gent – www.manymaps.com
 • De Reyghere – Markt 13 – 8000 Brugge
 • www.AltiplanoBooks.be

Geografie

Groot-Brittanië (of het Verenigd Koninkrijk) is een eiland met een oppervlakte van 243.610 km². Het
heeft een landgrens van 360 km met Ierland en een kustlijn van 12.429 km, met in het noorden en het westen de Atlantische Oceaan, in het oosten de Noordzee en in het zuiden het Kanaal.

Klimaat

Het Britse klimaat heeft de faam grillig en veranderlijk te zijn. Net zoals bij ons, is het “geklaag” over het weer een favoriet gespreksonderwerp. Als je wil wandelen, vermijd je best de maanden november t.e.m. februari. Ook bij reizen in de zomer is het credo: check de weersvoorspellingen, en voorzie altijd best kledij voor zowel warm & zonnig als fris & regenachtig weer.

Staatsvorm

De officiële naam van het land is: the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. Het is een constitutionele monarchie, een staatsvorm waarbij de monarch – in dit geval de koningin – gebonden is aan de grondwet. De eerste minister is het hoofd van de regering. Schotland heeft een eigen parlement en Wales een gekozen volksvergadering, resp. gevestigd in Edinburgh en Cardiff. Zowel Schotland als Wales blijven echter ook vertegenwoordigd in het parlement in Londen.

De ‘United Kingdom Overseas Territories’ zijn voormalige Britse kolonies die ervoor gekozen hebben hun politieke banden met GB te behouden. Deze zijn: Anguilla, Bermuda, British Indian Ocean Territory, British Virgin Islands, Cayman Islands, Falkland Islands, Gibraltar, Montserrat, Pitcairn Islands, Saint Helena, South Georgia and the South Sandwich Islands, Turks & Caicos Islands.

Bevolking en taal

GB heeft ca. 61.113000 inwoners (schatting juli 2009) en een zeer hoge bevolkingsdichtheid.
92,1% van de bevolking is van Britse oorsprong (waarvan 83,6 Engels, 8,6 Schots, 4,9 Welsh en 2,9 Noord-Iers), 2% van Afrikaanse of West-Indische oorsprong, 1,8% Indisch, 1,6% Pakistaans en 2,8% anderen (cijfers van 2001).

De officiële taal is Engels. Gaelic en Welsh worden ook nog gesproken.

Economie

GB heeft een hoog ontwikkelde en gediversifieerde markteconomie, de 6de grootste ter wereld. Vanaf 1992 kende de economie een zeer sterke groei, waaraan in de tweede helft van 2008 een einde kwam. Er dienden op alle vlakken talloze maatregelen te worden genomen om de recessie het hoofd te bieden. De landbouw is sterk geïndustrialiseerd; zowat 60% van de voedselvoorziening wordt geproduceerd door minder dan 2% van de arbeidskrachten. De gas- en olievoorraden zijn slinkend en de energie-industrie bedraagt nog slechts 4% van het BBP. Vandaag de dag wordt er meer olie en gas in- dan uitgevoerd. Meer dan 3/4de van de arbeidskrachten zijn werkzaam in de dienstensector.

Godsdienst

71, 6% van de bevolking is christen (anglicaans/church of England, rooms-katholiek, presbyteriaans/church of Scotland en methodist), 2,7% is moslim, 1% hindoe en 1.6% andere en 23.1% geen of niet-gespecifieerd (telling van 2001).

De staatsgodsdienst is het anglicanisme. In 1533 scheurde koning Henry VIII zich af van het Vaticaan en richtte de Church of England op toen het Vaticaan hem toestemming weigerde om van zijn (eerste) vrouw te scheiden. 

Flora

Met zijn mild klimaat en gevarieerde bodem heeft GB een divers patroon van natuurlijke vegetatie. Oorspronkelijk was het laagland, met uitzondering van de moeras- en veengebieden, wellicht bedekt met bossen van vnl. eik. Pijnboom en heide groeiden op de hogere gebieden. In de loop van de eeuwen werden de meeste bossen gekapt om plaats te maken voor de landbouw en vandaag de dag is nog slechts 9% van de totale oppervlakte bebost. De grootste bossen vind je het oosten en noorden van Schotland (vnl. den en berk) en in het zuidoosten van Engeland (vnl. eik, iep en beuk). Bijna alle laagland buiten de industriële centra is landbouwgrond. De wilde vegetatie bestaat uit de natuurlijke begroeiing van bossen, moerassen, veenlanden, klippen en berghellingen. Het wijdstverspreid is de heideflora met heide, grassen, gaspeldoorn en adelaarsvaren.

Fauna

De fauna is gelijkaardig aan die van noordwestelijk continentaal Europa, hoewel er minder soorten voorkomen. Enkele grotere zoogdieren (wolf, beer, everzwijn en rendier)zijn uitgestorven ten gevolge van de jacht; edelhert en ree zijn nu beschermd. De meest voorkomende kleinere zoogdieren zijn vossen (ondanks de jacht!), hazen, egels, konijnen, wezels, hermelijnen, spitsmuizen, ratten, muizen en otters. Er zijn weinig reptielen en amfibieën. Zo’n 230 vogelsoorten verblijven permanent in GB en nog eens 200 zijn migrerend. Het aantal grote vogels daalt, met uitzondering van wildvogels (fazant, patrijs en moerassneeuwhoen) die beschermd zijn.

GB heeft 14 nationale parken waarin natuur- en cultuurbehoud op de eerste plaats komt, vóór toerisme en educatie.

In Engeland: Dartmoor, Exmoor,Lake District, New Forest, Northumberland, North York Moors, Peak District,Yorkshire Dales en Broads.

In Wales: Brecon Beacons, Pembrokeshire Coast en Snowdonia

In Schotland: Cairngorms en Loch Lomond & the Trossachs.

GB heeft eveneens 40 ‘areas of outstanding natural beauty’ in Engeland, Wales en Noord-Ierland.

Situering Noord-Ierland

Het waren de katholieke Ieren die in 1916 een burgeroorlog startten om het Britse juk af te werpen. Ierland is opgedeeld in 32 counties of graafschappen, in 4 provincies (Munster, Leinster, Connaught en Ulster). De onafhankelijkheidsstrijd werd besloten met een Anglo-Iers akkoord, waardoor de krijtlijnen van de Republiek Ierland getekend worden zonder 6 counties uit de noordelijke provincie Ulster. Deze blijven onder Brits beheer vanwege een heersende Brits protestantse meerderheid (ca.65%). In 1949 is de Republiek Ierland een feit en is de grens die over het eiland loopt definitief.De periode van 1921 tot de jaren ’60 verloopt dus relatief rustig, zonder dat er doden vallen. Maar de pertinente sociale achterstelling van de katholieken in Noord-Ierland door de machthebbende protestanten zorgt voor steeds meer wrevel. De discriminatie op vlak van behuizing, werkgelegenheid, onderwijs etc zijn alomtegenwoordig en protestmarsen zijn vanaf 1968 legio. De (protestantse) politie, the Royal Ulster Constabulary (RUC) treedt ongemeen hard op. ‘The Troubles’, hoe de nieuwe burgeroorlog eufemistisch benaamd wordt, is aan het rijzen.
Britse troepen worden vervolgens, ook door de katholieken, aanvankelijk positief onthaald, hopend op een neutrale bemiddelaar. Op 30 januari 1972 wordt tijdens een burgerrechtenmanifestatie in de straten van Derry deze hoop aan flarden geschoten wanneer Britse soldaten maar liefts 13 onschuldige burgers in koelen bloede neermaaien. 

Deze ‘Bloody Sunday’ zorgt voor een opleving van het IRA (Irish Republican Army, een privé-leger dat strijdt voor een verenigd onafhankelijk Ierland, zoals het voor de Britse bezetting was). De vreedzame protestmarsen maken plaats voor een gewapende strijd die tot begin jaren ’90 vele (onschuldige) slachtoffers maakte.

De strijd tussen katholieken en protestanten verplaatst zich begin jaren ’90 naar het politieke toneel, dankzij bemiddelingsinspanningen van VS, Verenigd Koninkrijk en Rep. Ierland, maar ook dankzij een betere welvaart en verworvenheden zodat discriminatie tov Noordierse katholieken al sterk verminderd was. Tegelijk verloor het IRA veel steun bij de publieke opine vanwege hun bloedige acties die veel onschuldige mensenlevens eisten.

Ondertussen is het IRA ontmanteld, het Britse leger is huiswaarts gekeerd, doch politiek zelfbestuur zit nog niet volledig op de rails. Toch is een gastvrij en vooral veilig verblijf in Noord-Ierland gegarandeerd. En gelukkig maar, want Noord-Ierland, een land dat politiek bij het Verenigd Koninkrijk hoort, maar landschappelijk en cultureel toch vooral aansluit bij Ierland, heeft ontzettend veel moois te bieden.

Elektriciteit

GB heeft een elektriciteitsnet van 230 Volt. De stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers. Indien je elektrische apparaten wil gebruiken, dien je een universeelstekker mee te nemen.

Eten

De Britse keuken heeft in de rest van Europa lang – en ten onrechte - een slechte reputatie gehad. Maar bekende chefs als Jamie Oliver, Gordon Ramsey, Nigella Lawson en Heston Blumenthal hebben
Groot-Brittannië bij het grote publiek op de culinaire wereldkaart gezet. De traditionele Britse keuken – die van de stoofpotten en pasteitjes – is simpel, voedzaam en lekker. Traditionele gerechten als ‘roast beef’, ‘Yorkshire pudding’, ‘Cornish pasties’, ‘steak and kidney pie’, ‘bread and butter pudding’, ‘treacle tart’, ‘spotted dick’ of ‘fish and chips’ zijn nog steeds populair, maar toch zijn de Britse eetgewoonten de laatste decennia stilaan veranderd. Rijst en pasta zijngeduchte concurrenten van de alomgeliefde aardappel geworden en devleesconsumptie is drastisch gedaald. En er is de invloed van de ex-kolonies. Zo
is het Indische ‘chicken tikka masala’ één van de populairste Britse gerechten en vind je in elke uithoek van GB wel een Indisch restaurant. Hoewel de meeste hedendaagse Britten ‘s morgens wellicht gewoon een boterham of een kom ontbijtgranen eten, blijft het ‘English breakfast’ een wereldberoemde traditie. Het is een 19de-eeuwse uitvinding die is blijven standhouden en die bijzonder populair is bij toeristen. Een andere Britse traditie waar buitenlanders veel van houden, is de ‘cream tea’, met heerlijkheden als ‘scones’, ‘clotted cream’ en jam.


 • R. DOYLE, The Barrytown Trilogy (The Commitments, The Snapper, The Van), schitterende verhalen over de Rabbitt-familie in Dublin;
 • R. DOYLE, De Ster Henry Smart, Een op zichzelf aangewezen jongenman komt op veertienjarige leeftijd terecht in de Paasopstand (1916) en vecht in het hoofdpostkantoor van Dublin mee voor de vrijheid van de Ieren.
 • J. JOYCE, Dubliners en Ulysses;
 • L. URIS, Trinity, een historisch verhaal over de Ierse vrijheidsstrijd in de periode van 1840-1916;
 • E. O’BRIEN, De Buitenmeisjes, Huis van volmaakte eenzaamheid en Bij de rivier, romans;
 • Ierse sprookjes;
 • T. HAWKS, Door Ierland met een koelkast; een knotsgek verhaal van een Engelsman die als weddingschap met een koelkast al liftend door Ierland trekt.
 • L. POLDERS, Als een God in Ierland, een bundel van de leukste verhalen uit Ierland van o.a. Frank O’Connor, Edna O’Brien, John B. Keane, Eric Newby, Arv Jassies, Patrick Kavanagh;
 • T. CAHILL, Dank zij de Ieren (of hoe een klein volk de beschaving redde), een verfrissende en boeiende kijk op de middeleeuwse Ieren en hun bijdrage aan de westerse cultuur.
 • F. Mc COURT, Angela’s Ashes, aangrijpende roman over de miserabele jeugd van de auteur in het Limerick van de jaren 1930 en ’40.
 • BRENDAN GRAHAM, Sneeuwwitte bloem, het verhaal van Ellen Rua O’Malley die halverwege de negentiende eeuw met haar gezin getroffen wordt door de catastrofe van de aardappelziekte;
 • RON LANGENUS, Ierland Ingebeeld, onze landgenoot vertelt over zijn fascinerende kennismaking met “een ruig maar onweerstaanbaar land waar de natuur nog adem heeft”.
 • RON LANGENUS, Een ander Ierland,  een ontmoeting met dichters, schilders, vertellers, beeldhouwers, zangers, presidentens en “gewone” Ieren.
 • Film: Bloody Sunday.
 • R. DOYLE, The Barrytown Trilogy (The Commitments, The Snapper, The Van), schitterende verhalen over de Rabbitt-familie in Dublin;
 • R. DOYLE, De Ster Henry Smart, Een op zichzelf aangewezen jongenman komt op veertienjarige leeftijd terecht in de Paasopstand (1916) en vecht in het hoofdpostkantoor van Dublin mee voor de vrijheid van de Ieren.
 • J. JOYCE, Dubliners en Ulysses;
 • L. URIS, Trinity, een historisch verhaal over de Ierse vrijheidsstrijd in de periode van 1840-1916;
 • E. O’BRIEN, De Buitenmeisjes, Huis van volmaakte eenzaamheid en Bij de rivier, romans;
 • Ierse sprookjes;
 • T. HAWKS, Door Ierland met een koelkast; een knotsgek verhaal van een Engelsman die als weddingschap met een koelkast al liftend door Ierland trekt.
 • L. POLDERS, Als een God in Ierland, een bundel van de leukste verhalen uit Ierland van o.a. Frank O’Connor, Edna O’Brien, John B. Keane, Eric Newby, Arv Jassies, Patrick Kavanagh;
 • T. CAHILL, Dank zij de Ieren (of hoe een klein volk de beschaving redde), een verfrissende en boeiende kijk op de middeleeuwse Ieren en hun bijdrage aan de westerse cultuur.
 • F. Mc COURT, Angela’s Ashes, aangrijpende roman over de miserabele jeugd van de auteur in het Limerick van de jaren 1930 en ’40.
 • BRENDAN GRAHAM, Sneeuwwitte bloem, het verhaal van Ellen Rua O’Malley die halverwege de negentiende eeuw met haar gezin getroffen wordt door de catastrofe van de aardappelziekte;
 • RON LANGENUS, Ierland Ingebeeld, onze landgenoot vertelt over zijn fascinerende kennismaking met “een ruig maar onweerstaanbaar land waar de natuur nog adem heeft”.
 • RON LANGENUS, Een ander Ierland,  een ontmoeting met dichters, schilders, vertellers, beeldhouwers, zangers, presidentens en “gewone” Ieren.
 • Film: Bloody Sunday.

 • Vertrekinfo

  De vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens en de afspraakplaats, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild.

  Wijzigingen

  Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

  Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

  De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
  • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
  • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
  • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
  • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
  • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
  Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief: