Groot-Brittannië - Braveheart in the Highlands


15 dagen - prijs € 1150

niet meer boekbaar

Groot-Brittannië - Braveheart in the Highlands


15 dagen - prijs € 1150

niet meer boekbaar

Groot-Brittannië - Braveheart in the Highlands


15 dagen - prijs € 1150

niet meer boekbaar

Groot-Brittannië - Braveheart in the Highlands


15 dagen - prijs € 1150

niet meer boekbaar

Groot-Brittannië - Braveheart in the Highlands


15 dagen - prijs € 1150

niet meer boekbaar
Jongerenreis Groot-Brittannië
Waar is het monster van Loch Ness?  Wat dragen die Schotten onder hun kilt? En hoeveel verschillende tinten groen vind je in een Schots landschap? Ga deze zomer mee en ontdek het in het land van “Braveheart”. Doorkruis de weidse en mysterieuze hooglanden, beklim oeroude bergen en bewonder indrukwekkende meren. Geniet van prachtige ruwe landschappen maar ook van gezellige vissersdorpjes en het hippe Edinburgh. Uiteraard mag ook een heerlijke whisky niet ontbreken. Slàinte! 
Prijs: € 1150
Reisnummer: 20GB4SCA1
Reisdatum: 10/07/2020 - 24/07/2020
Deelnemers: min. 5 - max. 8
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :
tot

Huidige groepssamenstelling:

19

21

22

24

25

27

24

27

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

8,3

14 Beoordelingen

reviews van klanten

De reis is me erg goed bevallen, van het drukke stadsleven van Edinburgh tot de bergtoppen van Ben Nevis heb ik het idee gehad dat de reis me door heel Schotland heeft meegenomen. We hadden een leuke begeleidster die -naast dat ze begeleidster was- ook goed deel uitmaakte van de fijne groep. Ik heb het erg naar mijn zin gehad en zal ik deze reis niet snel vergeten.

Sam L. -

Het was een fijne reis, met een toffe groep en geweldige uitzichten en sfeer!

Nina V. -

Algemene reistips

Dag 1 en 2

Zeebenen en Trossachs
We vertrekken vanuit België (plaats wordt later vastgelegd naargelang de woonplaats van de deelnemers) waar onze enthousiaste begeleider ons opwacht met de minibus. In een opperbest vakantiesfeertje rijden we naar Ijmuiden. Hier nemen we onze intrek in onze kajuiten en zetten we de oversteek richting Newcastle in. Na een nacht op zee zijn we blij om weer vaste grond onder onze voeten te hebben. We installeren ons opnieuw in de minibus en rijden ineens door naar onze eerste kampeerplek in Callander, de ideale uitvalsbasis om het Trossachs Nationaal Park te ontdekken. We schudden het zeegevoel uit onze benen en maken een eerste korte wandeling doorheen een sprookjesachtig bos naar de top van de Ben’Aan waar we onmiddellijk beloond worden voor de inspanning met een fantastisch uitzicht over Loch Achray. 

Dag 3

De Ledi van de hooglanden
Het opwarmertje van de eerste stapdag maakt vandaag plaats voor het serieuzere werk: we wagen ons aan de beklimming van de Ben Ledi, een van de hogere toppen van de Hooglanden. Het pad voert ons vandaag langs uiteenlopende landschappen. Dichte bebossing wisselt af met indrukwekkende vergezichten over de mooie lochs die deze regio rijk is. Langzaamaan wordt het pad ook behoorlijk steil maar ons klimmen zal ons absolute voldoening schenken want bovenaan wacht ons een adembenemend uitzicht over de mystieke hooglanden langs de ene kant en over kletterende watervallen langs de andere kant. 

Dag 4

West Highland Way hoppen
We breken onze tenten op en reizen vandaag naar Fort William aan de oevers van Loch Fine en in de schaduw van de Ben Nevis, met zijn 1344meter de hoogste berg van Schotland. Uiteraard kunnen we onze tenten hier niet opstellen zonder onderweg een stukje van de befaamde West Highland Way te wandelen. Een oud militair pad voert ons langs de woeste en ruige Schotse natuur naar onze kampeerplaats. 

Dag 5

Waar is die hoogste berg?
Vanaf de voet lijkt het misschien een ongevaarlijke bult maar daar is de Ben Nevis en het woord Nevis zou niet voor niets afkomstig zijn van “verschrikkelijk”! Jaarlijks vindt er een Ben Nevis race plaats waarbij de lopers in minder dan een uur de top bereiken maar wij zullen iets langer over de 13 km doen. We smeren onze beentjes dus goed in voor het hoogt(s)epunt van onze reis. Boven wacht een verbluffend panorama van de Hooglanden met brede valleien, diepe weerspiegelende Lochs en oeroude bergen. 

Dag 6

Take it easy
De bult is toch een beetje in onze benen gekropen dus doen we het vandaag wat rustiger aan. Harry Potter fans der Bootzers, verzamelt u. Het moment is namelijk aangebroken om de Glenfinanbrug (en misschien zelfs de Zweinsteinexpress) te spotten. Ben je één van de enige personen in de wereld die de films niet gezien heeft? Geen zorgen! Je kan ook een bezoek brengen aan het gezellige centrum van Fort William met zijn uitzonderlijke ligging. In de namiddag klimmen we terug aan boord van onze minibus richting Portree op het eiland Skye. Vannacht slapen we niet in tenten maar laden we de batterijen volledig op in een comfortabel hostel.

Dag 7,8 en 9

Old man high in the Skye
Vanuit ons hostel in Portree maken we drie heerlijke dagtochten op dit mysterieuze eiland met zijn ruige berglandschap en spookachtige vormen. Zo trekken we langs kliffen en wonderlijke rotsformaties naar de Old Man of Storr, een mysterieuze rotssculptuur die kilometersver te zien is. We maken ook een prachtige wandeling langs steile rotswanden en –pieken naar een vlak plateau, ook gekend als “de tafel.” Om onze voetjes tussenin wat rust te gunnen staat er een bezoek aan de lokale whiskey distilleerderij op het programma waar we meer te weten zullen komen over dit heerlijke brouwsel.

Dag 10 en 11

Het einde van de wereld
We verlaten het eiland Skye en vertoeven de komende dagen in Gairloch, vlakbij één van de laatste stukjes wildernis in Europa waar zeldzame vogels, visotters, bruinvissen en dolfijnen vrij spel hebben en waar een walvisfamilie zomaar voorbij zwemt. Een wandeling brengt ons naar de machtige toppen van de bergkam Beinn Eighe. Rondom ons treffen we alleen de beukende zee en de ruige natuur. Onze tweede dag gaan we echt cross country door moerassig gebied. De natte voeten nemen we er met de glimlach bij.

Dag 12

Come Nessie come
Op de terugweg naar Edinburgh houden we even halt bij Loch Ness. Je weet maar nooit dat Nessie net vandaag boven water komt. Na een korte kennismaking met één van de beroemdste monster in de wereld trekken we verder naar Edinburgh, waar we 's avonds de pub induiken.

Dag 13

Edinburgh
Vandaag hebben we een hele dag om Edinburgh verder te verkennen. De Old Town en New Town, Edinburgh Castle, Calton Hill, het Schots parlement,... keuzes te over. Ook een laatste maal de beentjes strekken richting Arthur's Seat, met een mooi uitzicht over de gehele stad, loont de moeite. 

Dag 14

Huiswaarts
Nog even een beetje cultuur opsnuiven en dan trekken we opnieuw richting Newcastle waar de ferry richting IJmuiden op ons wacht. 

Dag 15

This is the end
In de voormiddag komt de minibus aan in België.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 1150
Voorschot: € 350 per deelnemer

Inbegrepen

 • Ferry 
 • Transport
 • Logies
 • Kampeermateriaal
 • Maaltijden (vanaf ontbijt op dag 2 t.e.m. lunch op dag 14)
 • Bagagevervoer
 • Bezoek whiskey distillery
 • Begeleiding
 • BTW

Niet inbegrepen

 • Maaltijden op de ferry
 • Persoonlijke uitgaven
 • Dranken
 • Eventuele verzekeringen

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 5 en max. 8 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Logies

We overnachten in meerpersoonshutten op de ferry (2x) en in verschillende hostels (8x). We kamperen ook enkele nachten (4x).

Wandelniveau

 à  

Wandelingen over goede paden en aardewegen en soms zeer moerassig gebied. De Ben Nevis-klim is pittig met 1344 m stijgen en dalen. Af en toe smalle paden langs kliffen.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Maaltijden

We koken samen.

Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje.

Vervoer

We verplaatsen ons met een Ferry en onze eigen minibus.

Deze wordt bestuurd door de begeleider, waarbij op de langere trajecten ook deelnemers die zich hiervoor aanbieden, het stuur kunnen overnemen. Ben je hiertoe bereid, meld het dan zeker bij de inschrijving. Je aansprakelijkheid is gedekt door de verzekering van de huurwagen (BA, omnium en inzittenden). Je moet in het bezit zijn van een rijbewijs B en minstens 25 jaar zijn.


Klimaat

Onvoorspelbaar West-Europees klimaat.

Uitrusting

Bagage

 • Rugzak of reistas (die je over een korte afstand zelf gemakkelijk kan dragen)
 • Dagrugzakje
 • Waterdichte hoes (of een stevige plastiek zak waarin je de inhoud verpakt vooraleer het in het dagrugzakje te stoppen).

Schoeisel & kousen

 • Enkelomsluitende en waterafstotende wandelschoenen
 • Lichte (sport)schoenen (voor 's avonds)
 • Wandel- of trekkingkousen
 • Evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)

Kledij

 • Soepele (wandel)broek(en)
 • Wind- en waterdichte jas en evt. ook broek
 • Wollen trui of fleece
 • Handschoenen (bovenop de Ben Nevis kan het fris zijn)
 • Lichte trui
 • Enkele lichte hemden en/of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
 • Zonnehoed of –pet
 • Sjaaltje
 • Ondergoed
 • Short/bermuda
 • Eventueel zwemgerief

Kampeergerief

 • Warme slaapzak
 • Slaapmatje

Verzorging

 • Toiletgerief
 • Handdoek
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor + ‘after sun’
 • Beschermende lippenstift.

Eet-en drinkgerei

 • Brooddoos
 • Drankfles (min. 1 liter)
 • Evt. (zak)mesje

Diversen

 • Veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • Evt. oordopjes (gesnurk)
 • Enkele plastiek zakken
 • Wc-papier
 • Evt. verrekijker
 • Evt. wandelstokken
 • Evt. stripverhalen, gezelschapsspelletjes,… voor ’s avonds
 • Identiteitskaart + kopie (die je apart van elkaar bewaart)

 • rugzak of reistas (liever geen valies)
 • dagrugzakje + waterdichte hoes (of een stevige plastiek zak waarin je de inhoud verpakt vooraleer het in het dagrugzakje te stoppen)

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen (voor 's avonds) 
 • wandelkousen 
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) • wind- en waterdichte jas en evt. (over)broek
 • wollen trui of fleece 
 • lichte trui 
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts 
 • één hemd of T-shirt met lange mouwen (in geval van zonverbrande armen)
 • zonnehoed of –pet 
 • sjaaltje 
 • ondergoed 
 • evt. badpak/zwembroek  
 • short/bermuda
 • lichte handschoenen (voor de Ben Nevis-klim)

Kampeergerief:

 • warme slaapzak (tenzij er een hittegolf wordt aangekondigd…)
 • slaapmatje

Verzorging

 • toiletgerief
 • handdoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor 
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • evt. (zak)mesje

Diversen

 • veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • evt. oordopjes (gesnurk) 
 • enkele plastiek zakjes 
 • evt. universeelstekker (GB heeft een elektriciteitsnet van 230 Volt en de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers)
 • wc-papier 
 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken
 • evt. kleine zakparaplu
 • evt. hoofdnetje tegen midges (de kleine zwarte vliegjes die, afhankelijk van een aantal weers- en landschappelijke omstandigheden, een echte pest kunnen zijn).
 • rugzak of reistas (liever geen valies)
 • dagrugzakje + waterdichte hoes (of een stevige plastiek zak waarin je de inhoud verpakt vooraleer het in het dagrugzakje te stoppen)

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen (voor 's avonds) 
 • wandelkousen 
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) • wind- en waterdichte jas en evt. (over)broek
 • wollen trui of fleece 
 • lichte trui 
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts 
 • één hemd of T-shirt met lange mouwen (in geval van zonverbrande armen)
 • zonnehoed of –pet 
 • sjaaltje 
 • ondergoed 
 • evt. badpak/zwembroek  
 • short/bermuda
 • lichte handschoenen (voor de Ben Nevis-klim)

Kampeergerief:

 • warme slaapzak (tenzij er een hittegolf wordt aangekondigd…)
 • slaapmatje

Verzorging

 • toiletgerief
 • handdoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor 
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • evt. (zak)mesje

Diversen

 • veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • evt. oordopjes (gesnurk) 
 • enkele plastiek zakjes 
 • evt. universeelstekker (GB heeft een elektriciteitsnet van 230 Volt en de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers)
 • wc-papier 
 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken
 • evt. kleine zakparaplu
 • evt. hoofdnetje tegen midges (de kleine zwarte vliegjes die, afhankelijk van een aantal weers- en landschappelijke omstandigheden, een echte pest kunnen zijn).
 • rugzak of reistas (liever geen valies)
 • dagrugzakje + waterdichte hoes (of een stevige plastiek zak waarin je de inhoud verpakt vooraleer het in het dagrugzakje te stoppen)

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen (voor 's avonds) 
 • wandelkousen 
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) • wind- en waterdichte jas en evt. (over)broek
 • wollen trui of fleece 
 • lichte trui 
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts 
 • één hemd of T-shirt met lange mouwen (in geval van zonverbrande armen)
 • zonnehoed of –pet 
 • sjaaltje 
 • ondergoed 
 • evt. badpak/zwembroek  
 • short/bermuda
 • lichte handschoenen (voor de Ben Nevis-klim)

Kampeergerief:

 • warme slaapzak (tenzij er een hittegolf wordt aangekondigd…)
 • slaapmatje

Verzorging

 • toiletgerief
 • handdoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor 
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • evt. (zak)mesje

Diversen

 • veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • evt. oordopjes (gesnurk) 
 • enkele plastiek zakjes 
 • evt. universeelstekker (GB heeft een elektriciteitsnet van 230 Volt en de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers)
 • wc-papier 
 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken
 • evt. kleine zakparaplu
 • evt. hoofdnetje tegen midges (de kleine zwarte vliegjes die, afhankelijk van een aantal weers- en landschappelijke omstandigheden, een echte pest kunnen zijn).
 • rugzak of reistas (liever geen valies)
 • dagrugzakje + waterdichte hoes (of een stevige plastiek zak waarin je de inhoud verpakt vooraleer het in het dagrugzakje te stoppen)

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen (voor 's avonds) 
 • wandelkousen 
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) • wind- en waterdichte jas en evt. (over)broek
 • wollen trui of fleece 
 • lichte trui 
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts 
 • één hemd of T-shirt met lange mouwen (in geval van zonverbrande armen)
 • zonnehoed of –pet 
 • sjaaltje 
 • ondergoed 
 • evt. badpak/zwembroek  
 • short/bermuda
 • lichte handschoenen (voor de Ben Nevis-klim)

Kampeergerief:

 • warme slaapzak (tenzij er een hittegolf wordt aangekondigd…)
 • slaapmatje

Verzorging

 • toiletgerief
 • handdoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor 
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • evt. (zak)mesje

Diversen

 • veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • evt. oordopjes (gesnurk) 
 • enkele plastiek zakjes 
 • evt. universeelstekker (GB heeft een elektriciteitsnet van 230 Volt en de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers)
 • wc-papier 
 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken
 • evt. kleine zakparaplu
 • evt. hoofdnetje tegen midges (de kleine zwarte vliegjes die, afhankelijk van een aantal weers- en landschappelijke omstandigheden, een echte pest kunnen zijn).
 • rugzak of reistas (liever geen valies)
 • dagrugzakje + waterdichte hoes (of een stevige plastiek zak waarin je de inhoud verpakt vooraleer het in het dagrugzakje te stoppen)

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen (voor 's avonds) 
 • wandelkousen 
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) • wind- en waterdichte jas en evt. (over)broek
 • wollen trui of fleece 
 • lichte trui 
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts 
 • één hemd of T-shirt met lange mouwen (in geval van zonverbrande armen)
 • zonnehoed of –pet 
 • sjaaltje 
 • ondergoed 
 • evt. badpak/zwembroek  
 • short/bermuda
 • lichte handschoenen (voor de Ben Nevis-klim)

Kampeergerief:

 • warme slaapzak (tenzij er een hittegolf wordt aangekondigd…)
 • slaapmatje

Verzorging

 • toiletgerief
 • handdoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor 
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • evt. (zak)mesje

Diversen

 • veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • evt. oordopjes (gesnurk) 
 • enkele plastiek zakjes 
 • evt. universeelstekker (GB heeft een elektriciteitsnet van 230 Volt en de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers)
 • wc-papier 
 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken
 • evt. kleine zakparaplu
 • evt. hoofdnetje tegen midges (de kleine zwarte vliegjes die, afhankelijk van een aantal weers- en landschappelijke omstandigheden, een echte pest kunnen zijn).
 • rugzak of reistas (liever geen valies)
 • dagrugzakje + waterdichte hoes (of een stevige plastiek zak waarin je de inhoud verpakt vooraleer het in het dagrugzakje te stoppen)

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen (voor 's avonds) 
 • wandelkousen 
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) • wind- en waterdichte jas en evt. (over)broek
 • wollen trui of fleece 
 • lichte trui 
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts 
 • één hemd of T-shirt met lange mouwen (in geval van zonverbrande armen)
 • zonnehoed of –pet 
 • sjaaltje 
 • ondergoed 
 • evt. badpak/zwembroek  
 • short/bermuda
 • lichte handschoenen (voor de Ben Nevis-klim)

Kampeergerief:

 • warme slaapzak (tenzij er een hittegolf wordt aangekondigd…)
 • slaapmatje

Verzorging

 • toiletgerief
 • handdoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor 
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • evt. (zak)mesje

Diversen

 • veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • evt. oordopjes (gesnurk) 
 • enkele plastiek zakjes 
 • evt. universeelstekker (GB heeft een elektriciteitsnet van 230 Volt en de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers)
 • wc-papier 
 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken
 • evt. kleine zakparaplu
 • evt. hoofdnetje tegen midges (de kleine zwarte vliegjes die, afhankelijk van een aantal weers- en landschappelijke omstandigheden, een echte pest kunnen zijn).
 • rugzak of reistas (liever geen valies)
 • dagrugzakje + waterdichte hoes (of een stevige plastiek zak waarin je de inhoud verpakt vooraleer het in het dagrugzakje te stoppen)

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen (voor 's avonds) 
 • wandelkousen 
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) • wind- en waterdichte jas en evt. (over)broek
 • wollen trui of fleece 
 • lichte trui 
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts 
 • één hemd of T-shirt met lange mouwen (in geval van zonverbrande armen)
 • zonnehoed of –pet 
 • sjaaltje 
 • ondergoed 
 • evt. badpak/zwembroek  
 • short/bermuda
 • lichte handschoenen (voor de Ben Nevis-klim)

Kampeergerief:

 • warme slaapzak (tenzij er een hittegolf wordt aangekondigd…)
 • slaapmatje

Verzorging

 • toiletgerief
 • handdoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor 
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • evt. (zak)mesje

Diversen

 • veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • evt. oordopjes (gesnurk) 
 • enkele plastiek zakjes 
 • evt. universeelstekker (GB heeft een elektriciteitsnet van 230 Volt en de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers)
 • wc-papier 
 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken
 • evt. kleine zakparaplu
 • evt. hoofdnetje tegen midges (de kleine zwarte vliegjes die, afhankelijk van een aantal weers- en landschappelijke omstandigheden, een echte pest kunnen zijn).

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • Evt. middel tegen reisziekte
 • Middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • Pijnstillend en koortswerend middel
 • Middel bij maagkrampen
 • Middel bij maag- en darmklachten
 • Zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • Middel tegen blaren
 • Ontsmettende zalf
 • Wondpleisters van verschillende breedte
 • Verbanden (elastisch + niet elastisch)

Geld

De munteenheid van Groot-Brittannië is het pond. In de steden en grotere plaatsen kan je met je Maestrokaart terecht aan bankautomaten.

Formaliteiten

Voor Groot-Brittannië volstaat je identiteitskaart.

Meer informatie

Literatuur

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere reisboekhandel, b.v.
Alta Via – Nassaustraat 29 – 2000 Antwerpen
Anticyclone des Açores – Wolvengracht 34 – Brussel
Atlas & Zanzibar – Kortrijksesteenweg 19 – 9000 Gent – www.manymaps.com
De Reyghere – Markt 13 – 8000 Brugge
www.AltiplanoBooks.be

Geografie

Groot-Brittanië (of het Verenigd Koninkrijk) is een eiland met een oppervlakte van 243.610 km². Het
heeft een landgrens van 360 km met Ierland en een kustlijn van 12.429 km, met in het noorden en het westen de Atlantische Oceaan, in het oosten de Noordzee en in het zuiden het Kanaal.

Klimaat

Het Britse klimaat heeft de faam grillig en veranderlijk te zijn. Net zoals bij ons, is het “geklaag” over het weer een favoriet gespreksonderwerp. Als je wil wandelen, vermijd je best de maanden november t.e.m. februari. Ook bij reizen in de zomer is het credo: check de weersvoorspellingen, en voorzie altijd best kledij voor zowel warm & zonnig als fris & regenachtig weer.

Staatsvorm

De officiële naam van het land is: the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. Het is een constitutionele monarchie, een staatsvorm waarbij de monarch – in dit geval de koningin – gebonden is aan de grondwet. De eerste minister is het hoofd van de regering. Schotland heeft een eigen parlement en Wales een gekozen volksvergadering, resp. gevestigd in Edinburgh en Cardiff. Zowel Schotland als Wales blijven echter ook vertegenwoordigd in het parlement in Londen. 

De ‘United Kingdom Overseas Territories’ zijn voormalige Britse kolonies die ervoor gekozen hebben hun politieke banden met GB te behouden. Deze zijn: Anguilla, Bermuda, British Indian Ocean Territory, British Virgin Islands, Cayman Islands, Falkland Islands, Gibraltar, Montserrat, Pitcairn Islands, Saint Helena, South Georgia and the South Sandwich Islands, Turks & Caicos Islands.

Bevolking en taal

GB heeft ca. 61.113000 inwoners (schatting juli 2009) en een zeer hoge bevolkingsdichtheid. 
92,1% van de bevolking is van Britse oorsprong (waarvan 83,6 Engels, 8,6 Schots, 4,9 Welsh en 2,9 Noord-Iers), 2% van Afrikaanse of West-Indische oorsprong, 1,8% Indisch, 1,6% Pakistaans en 2,8% anderen (cijfers van 2001).

De officiële taal is Engels. Gaelic en Welsh worden ook nog gesproken.

Economie

GB heeft een hoog ontwikkelde en gediversifieerde markteconomie, de 6de grootste ter wereld. Vanaf 1992 kende de economie een zeer sterke groei, waaraan in de tweede helft van 2008 een einde kwam. Er dienden op alle vlakken talloze maatregelen te worden genomen om de recessie het hoofd te bieden. De landbouw is sterk geïndustrialiseerd; zowat 60% van de voedselvoorziening wordt geproduceerd door minder dan 2% van de arbeidskrachten. De gas- en olievoorraden zijn slinkend en de energie-industrie bedraagt nog slechts 4% van het BBP. Vandaag de dag wordt er meer olie en gas in- dan uitgevoerd. Meer dan 3/4de van de arbeidskrachten zijn werkzaam in de dienstensector.

Godsdienst

71, 6% van de bevolking is christen (anglicaans/church of England, rooms-katholiek, presbyteriaans/church of Scotland en methodist), 2,7% is moslim, 1% hindoe en 1.6% andere en 23.1% geen of niet-gespecifieerd (telling van 2001).

De staatsgodsdienst is het anglicanisme. In 1533 scheurde koning Henry VIII zich af van het Vaticaan en richtte de Church of England op toen het Vaticaan hem toestemming weigerde om van zijn (eerste) vrouw te scheiden. 

Flora

Met zijn mild klimaat en gevarieerde bodem heeft GB een divers patroon van natuurlijke vegetatie. Oorspronkelijk was het laagland, met uitzondering van de moeras- en veengebieden, wellicht bedekt met bossen van vnl. eik. Pijnboom en heide groeiden op de hogere gebieden. In de loop van de eeuwen werden de meeste bossen gekapt om plaats te maken voor de landbouw en vandaag de dag is nog slechts 9% van de totale oppervlakte bebost. De grootste bossen vind je het oosten en noorden van Schotland (vnl. den en berk) en in het zuidoosten van Engeland (vnl. eik, iep en beuk). Bijna alle laagland buiten de industriële centra is landbouwgrond. De wilde vegetatie bestaat uit de natuurlijke begroeiing van bossen, moerassen, veenlanden, klippen en berghellingen. Het wijdstverspreid is de heideflora met heide, grassen, gaspeldoorn en adelaarsvaren.

Fauna

De fauna is gelijkaardig aan die van noordwestelijk continentaal Europa, hoewel er minder soorten voorkomen. Enkele grotere zoogdieren (wolf, beer, everzwijn en rendier)zijn uitgestorven ten gevolge van de jacht; edelhert en ree zijn nu beschermd. De meest voorkomende kleinere zoogdieren zijn vossen (ondanks de jacht!), hazen, egels, konijnen, wezels, hermelijnen, spitsmuizen, ratten, muizen en otters. Er zijn weinig reptielen en amfibieën. Zo’n 230 vogelsoorten verblijven permanent in GB en nog eens 200 zijn migrerend. Het aantal grote vogels daalt, met uitzondering van wildvogels (fazant, patrijs en moerassneeuwhoen) die beschermd zijn. 

GB heeft 14 nationale parken waarin natuur- en cultuurbehoud op de eerste plaats komt, vóór toerisme en educatie.

In Engeland: Dartmoor, Exmoor,Lake District, New Forest, Northumberland, North York Moors, Peak District,Yorkshire Dales en Broads. 

In Wales: Brecon Beacons, Pembrokeshire Coast en Snowdonia

In Schotland: Cairngorms en Loch Lomond & the Trossachs.

GB heeft eveneens 40 ‘areas of outstanding natural beauty’ in Engeland, Wales en Noord-Ierland.

Elektriciteit

GB heeft een elektriciteitsnet van 230 Volt. De stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers. Indien je elektrische apparaten wil gebruiken, dien je een universeelstekker mee te nemen.

Eten

De Britse keuken heeft in de rest van Europa lang – en ten onrechte - een slechte reputatie gehad. Maar bekende chefs als Jamie Oliver, Gordon Ramsey, Nigella Lawson en Heston Blumenthal hebben
Groot-Brittannië bij het grote publiek op de culinaire wereldkaart gezet. De traditionele Britse keuken – die van de stoofpotten en pasteitjes – is simpel, voedzaam en lekker. Traditionele gerechten als ‘roast beef’, ‘Yorkshire pudding’, ‘Cornish pasties’, ‘steak and kidney pie’, ‘bread and butter pudding’, ‘treacle tart’, ‘spotted dick’ of ‘fish and chips’ zijn nog steeds populair, maar toch zijn de Britse eetgewoonten de laatste decennia stilaan veranderd. Rijst en pasta zijngeduchte concurrenten van de alomgeliefde aardappel geworden en devleesconsumptie is drastisch gedaald. En er is de invloed van de ex-kolonies. Zo
is het Indische ‘chicken tikka masala’ één van de populairste Britse gerechten en vind je in elke uithoek van GB wel een Indisch restaurant. Hoewel de meeste hedendaagse Britten ‘s morgens wellicht gewoon een boterham of een kom ontbijtgranen eten, blijft het ‘English breakfast’ een wereldberoemde traditie. Het is een 19de-eeuwse uitvinding die is blijven standhouden en die bijzonder populair is bij toeristen. Een andere Britse traditie waar buitenlanders veel van houden, is de ‘cream tea’, met heerlijkheden als ‘scones’, ‘clotted cream’ en jam.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. tijdstip en plaats waar we afspreken, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. 

 


Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: