Nepal - Annapurna


16 dagen - prijs € 2850

niet meer boekbaar

Nepal - Annapurna


16 dagen - prijs € 2850

niet meer boekbaar

Nepal - Annapurna


16 dagen - prijs € 2850

niet meer boekbaar

Nepal - Annapurna


16 dagen - prijs € 2850

niet meer boekbaar

Nepal - Annapurna


16 dagen - prijs € 2850

niet meer boekbaar
Jongerenreis Nepal
De Annapurna. De naam die het meest echoot in de Himalaya. Het populaire Annapurna-circuit werd in Nepal met nieuwe wegen en infrastructuur sterk uitgebreid. Voor Bootz een enorm pluspunt! Want nu zie je tijdens de trekking van een goeie week het beste van Nepal.  Dorpen en tempels, valleien en hoge passen. Maar het zalmneusje van op de taart zijn nog steeds de bergen. Het indrukwekkende decor van de besneeuwde Himalayareuzen is ook vandaag onaangetast en blijft de reden waarvoor je hier naartoe komt. Himahaleluia!
Prijs: € 2850
Reisnummer: 20NP4ANA1
Reisdatum: 18/04/2020 - 3/05/2020
Deelnemers: min. 5 - max. 13
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

27

27

30

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

9

5 Beoordelingen

reviews van klanten

Het was een mooie en afwisselende reis. Het Annapurna-gebergte zorgt ervoor dat aan beide zijden van het gebergte een totaal verschillend klimaat heerst. Aan de ene zijde is dit heel droog. Aan de andere zijde is dit redelijk vochtig met veel groen. Het is mooi dat je dit in één reis allemaal kan ervaren.

Hans D. -

Nepal is een ongelofelijk prachtig land en de Nepalese bevolking is heel aardig. Qua comfort viel het ook veel beter mee dan verwacht. Wél was het voor mij persoonlijk een zeer zware reis op fysiek en mentaal vlak en heb ik mijn grenzen meerdere malen moeten opzoeken. Ik ben wel sportief, maar had geen ervaring in tegenstelling tot mijn reisgenoten. Desondanks geeft het achteraf wel zeer veel voldoening. Het wondermooie uitzicht en het gevoel van geluk op de top zorgde ervoor dat het altijd wel de moeite waard was. Ik ga dus ongetwijfeld terugkeren naar Nepal. :-)

Iris V. -

Dat was weer een fantastische BOOTz-reis! Zo'n gevarieerde natuur met stuk voor stuk prachtige uitzichten, Jay en Tsiring echte Nepalese toppers die ons tijdens alle wandelingen goed hebben begeleid, heel behulpzame en sterke dragers, gezellige avonden in de lodges en om te eindigen met een bezoekje aan de bruisende hoofdstad Kathmandu. Nu kunnen we alleen nog maar de zovele foto's herbekijken om nog na te genieten ;)

Kathia M. -

Algemene reistips

Jouw laatst bekeken reizen:

Mail me deze reizen

Dag 1 & 2

Kathmandu

Het is wel even vliegen naar het andere eind van de wereld. En zolang dat het geheim van teleportatie niet gedeeld wordt door een geheime orde van verborgen Nepalese monniken in een andere dimensie, is vliegen een noodzaak (any help Dr. Strange?).
Maar eenmaal bootz aan de grond slenteren we al snel langs kleine winkeltjes, vergulde pagoden en groteske paleizen. In Kathmandu en haar vallei is cultuur een begrip. Een kleurrijke doolhof van smalle straatjes brengt ons meteen in de Nepalese sfeer (en ook wat verdwaald).

Dag 3 & 4

Nog een beetje reizen

De bus en de jeep is altijd een beetje reizen. En zeker als deze langs spectaculaire wegen naar het vertrekpunt van de trekking rijdt. Terwijl we het dorp Chame, dat op 2685m ligt en waar we overnachten op dag 4, naderen worden we al getrakteerd op een knap uitzicht op Annapurna II (7937m).  Het is het hoofdkwartier van het Manang-district en brengt berglovers van over de hele wereld samen.

Dag 5

Nog een beetje rijst

Door een smalle vallei met steile wanden klimmen we rustig omhoog naar het dorp Pisang, gelegen op 3200m. Onderweg zien we de rotsflank van de Paungda Danda, die 1500m hoog boven ons uittorent. De natuur wordt ruwer; jeneverbessen, aardappelen en gerst vervangen de rijstterassen. We zitten nu in boeddhistisch gebied, zo getuigen de vele chortens (kleine boeddhistische religieuze bouwwerken) en mani- of gebedsmuren.

Dag 6

Van Pisang naar Manang

Voorbij Pisang komen we in het drogere, woestijnachtige bovengebied van het Manang-district, door de Annapurna-keten afgeschermd van de moessonregens. Met de tenen half in het water van de Marsyangdi (opgelet: wat aan de frisse kant), bereiken we het dorp Manang, op een hoogte van 3535m. Even vóór Manang kunnen we het grote boeddhistische complex van Braga bezoeken, vanwaar je een adembenemend zicht hebt op het Annapurna-massief. Stiekem hopen we dat iemand hier een leuke groepsfoto maakt die als cover van de nieuwe Bootzfolder kan dienen.Tegen de bergflank is het imposante klooster gebouwd.

Dag 7

Breathe in... breathe out

Vandaag gaat het van Manang naar Yak Kharka. Het gaat nog altijd omhoog maar niet zo heel steil. De dorpjes die we onderweg passeren zijn maar klein, maar de uitzichten op bergen als Annapurna, Gangapurna en Tilicho Peak zijn groots. Met wat geluk spotten we onderweg ook nog een paar blauwschapen. Na het dorpje Gunsang (3950m) wordt het terrein nagenoeg vlak en bollen we uit tot onze overnachtingsplaats in Yak Kharka.

De naam blauwschaap is wat misleidend dus bij deze enkele tips om ze te herkennen: blauwschapen zijn om te beginnen niet blauw. Daarnaast zien ze er niet uit als schapen maar meer als berggeiten, terwijl het officieel geen geiten zijn maar ook geen schapen! Volgen jullie nog? Het zal wel aan de ijle lucht hierboven liggen... 

Dag 8

Het bergste moet nog komen

We verlaten de loop van de Marsyangdi en volgen nu de vallei van de Jarsang Khola, gestaag klimmend. Naarmate we hoger komen wordt de begroeiing steeds schaarser. Even voorbij Ledar (4250m) steken we de rivier over en bereiken Phedi op 4420m hoogte. Dit is onze laatste overnachtingsplaats vóór we de grote uitdaging van deze reis aanvatten: de 5416m-hoge Thorung-pas.

Dag 9

Don't stop 'till you top

Een kilometer stijgen. Dat is zo’n 555 Bootzers hoog. Maar best dat we vroeg opstaan!
We volgen de rode vlagjes langs de weg. Maar ook de groene, de gele, de blauwe en de witte. Deze slingers van gebedsvlaggetjes leiden ons naar de top van de Thorung La. Hier wacht ons een buitengewoon uitzicht. De zusjes Annapurna, de Khali Gandaki-canyon en het Dhaulagiri-massief
Een vermoeiende afdaling van zo’n 888 Bootzers diep, over sneeuw en/of steengruis brengt onze pijnlijke knieën naar Muktinath (3650m). Het is één van de belangrijkste bedevaartsoorden in Nepal, waar je zowel Tibetanen als pelgrims uit Zuid-India ontmoet. Je vindt hier hier naast de hindoeïstische tempels o.a. ook een boeddhistische gompa, een Vishnu-tempel, 108 heilige waterkranen die zogezegd je zonden wegwassen (al hadden ze er voor onze groep Bootzers best wat meer mogen zetten) en de in Nepal beroemde eeuwige vlam (die gelukkig niet naast die 108 heilige waterkranen staat).

Dag 10

Jommeke in Jomosom

Afdaling via Kagbeni met zijn middeleeuwse sfeer en op het grensgebied van het Mustang-koninkrijk naar het ‘stadje’ Jomosom waar er ook een luchthaventje is (2713m).

Dag 11

Klein zijn in iets groot

Per jeep worden we door de grote Kali Gandakivallei naar Tatopani (1189m) gereden, een levendig dorp met tal van restaurantjes én met warmwaterbronnen. Tussen de twee imposante 8000-ers van Dhaualgiri en Annapurna begeven we ons in één van ’s werelds diepste valleien. Misschien zijn we wat gekrompen in de warmwaterbronnen, maar wel voelen ons hier klein.

Dag 12

Van Gurung naar Ghorepani

We lappen er nog een mooie klim bij! Door het gebied van de Gurung, een volk van herders en rijstverbouwers die vroeger ook vaak als 'ghurka' in het Britse leger dienden, stappen we naar Ghorepani, op 2775 m hoogte. Door rododendronbossen bereiken we onze eindbestemming.

Dag 13

Rododendronrondreis

De vroege wandeling (heen en terug) naar het bekende Poon Hill kunnen we niet overslaan. Hier genieten we van de zonsopgang over één van de mooiste Himalaya-panorama’s in Nepal en nemen we afscheid van het hooggebergte. Met rond ons rododendrons ronder we de rondreis af naar Naya Pul en vandaar brengt de bus ons naar Pokhara, mooi gelegen op 900 m aan het Phewa-meer.

Dag 14 & 15

Afhankelijk van onze binnenlandse vlucht kunnen we in de voormiddag Pokhara nog bezoeken.

We verkennen Kathmandu en de vallei. Hier zijn verschillende mogelijkheden en naargelang het weer en in overleg met de groep kiezen we de interessantste plekken uit.

 • Swayanbunath: tempelcomplex gelegen op een heuvel. De stupa of graftombe wordt omringd door tientallen gebedsmo­lentjes. Deze tempel wordt ook wel de apentempel genoemd.
 • Bhodnath: een stupa van 2000 jaar oud, achthoekig van con­struc­tie. Het is een belangrijk bedevaarts­oord.
 • Patan: deze oude koninklijke stad ligt op 5 km van Kathman­du. Bezoek aan paleis, tempels, pagodes en vele andere beziens­waar­dighe­den. De stad heeft de bijnaam van "stad met de dui­zend gou­den daken".
 • Bhaktapur: van de 14de tot de 16de eeuw de hoofd­stad van de Kath­mandu-vallei met oude straten en plei­nen, tempels en pago­des.
 • Pashupatinath: het nationale en belangrijkste Hindoeheiligdom van Nepal, waar dagelijks tientallen crematies plaats­vinden.
Op dag 15 begeven we ons 's avonds naar de luchthaven voor de terugreis naar Brussel via Dubai.

Dag 16

Annapurna klinkt voortaan als de naam van je lief. Je hebt er je hart aan verloren. En je stuurt er vele foto's van naar info@bootz.be (van de berg, niet van je lief!).

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Algemene reistips

Jouw laatst bekeken reizen:

Mail me deze reizen

Prijs

€ 2850
Voorschot: € 780 per deelnemer

Inbegrepen

 • Lijnvluchten
 • Luchthaventaksen
 • Transfers Kathmandu-Chame, Jomsom-Tatopani en Naya Pul-Pokhara
 • Vlucht Pokhara-Kathmandu
 • Logies
 • Ontbijt
 • Middag- en avondmaal tijdens de trekking (van dag 3 t.e.m. dag 13)
 • Drinkwater tijdens de trekking
 • Begeleiding
 • Nepalese gids
 • Dragers voor de bagage

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Middag- en avondmalen in Kathmandu
 • Trekking permit (€ 30)
 • Fooien (ca. € 50)
 • Evt. inkomgelden van musea, bezienswaardigheden in en rond Kathmandu (bv. Bodnath 250 NPR, Pashupatinath 1000 NPR, Baktapur 1500 NPR, Durbar Square Kathmandu 750 NPR, Durbar Square Patan 500 NPR en Swayambunath 200 NPR, Golden tempel Patan 50 NPR,
 • Persoonlijke uitgaven
 • Visumkosten (40 USD voor 30 dagen, 25 USD voor 15 dagen of het equivalent in euro)
 • Taxi's of andere vervoermiddelen bij vrije uitstappen in en rond Kathmandu
 • Verplichte reisverzekering (al dan niet via Bootz)

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Jouw laatst bekeken reizen:

Mail me deze reizen

Begeleiding:

Thomas Costermans


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 5 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

De trekking brengt ons over goede paden die geen technische klimervaring vereisen en ons geleidelijk aan naar grote hoogte brengen.
Een goede fysieke conditie en het nodige uithoudingsvermogen zijn voor deze reis vereist. De duur van de trekking, het dicht op elkaar leven in groepsverband, de beperkte privacy en het gebrek aan comfort vereisen bovendien een flexibele instelling.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

In Kathmandu logeren we in een ho­tel.
Tijdens de trekking slapen we in eenvoudige lodges met beperkt sanitair. Doorgaans slaap je in een kleine kamer met 2 of 3 britsen, waarop een (soms dunne) matras ligt. Het (gemeenschappelijk) sanitair is vaak beperkt tot een hurktoilet en een wasbekken met water van de bron. Soms is er een douche, al dan niet met warm water. Dit wordt meestal met zonne-energie opgewarmd, maar als meerdere gasten douchen is dat gauw opgebruikt. Soms kan je een emmer warm water kopen om je te wassen.
Enkele recentere lodges hebben kamers met privaat sanitair. In principe hebben deze warm stromend water, maar ook hier is het niet ongebruikelijk dat dit niet voorhanden blijkt.


Maaltijden

 • Tijdens de dagen in Kathmandu ontbijten we in het hotel. Over de lunch en het diner wordt ter plaatse beslist (dit verschaft je ook meer vrijheid in het stadsbezoek).
 • Tijdens de trekking nemen we ontbijt en avondmaal in de lodge. Je kan kiezen uit een beperkte selectie van gerechten, vaak eenpansgerechten op basis van aardappelen, rijst of noedels, aangevuld met groenten, ei,... Vlees is slechts beperkt beschikbaar. ’s Middags eten we meestal in een 'tea house'.
 • De Nepalese keuken is niet meteen de meest verfijnde, maar ze is over het algemeen zeer smakelijk en er wordt ruimschoots gebruik gemaakt van kruiden en specerijen. In een groot land als Nepal kan je de keuken ook niet onder één noemer vatten, maar is ze even divers als het land zelf. De basisgerechten in veruit het hele land zijn ‘dal bhat’ en ‘tarkari’. Dal bhat is een combinatie van een kommetje linzensoep met rijst en enkele bijgerechten op basis van groenten, curry of vlees/kip. Tarkari is een currie van één of meerdere groenten die wordt klaargemaakt op diverse manieren. In gebieden waar rijst schaars is of helemaal niet voorkomt (bv. in hooggelegen streken), eet men ‘thiro’, gekookte granen of gierst.

Bagage

Tijdens de wandelingen wordt de bagage gedragen door dragers. Je hoofdbagage mag niet meer dan 13 kg wegen. Jij draagt enkel je dagrugzakje.

De dragers dragen de bagage op hun rug. Door het gewicht van hun lading, lopen dragers soms trager dan de rest van de groep en komt de bagage soms later aan op de logiesplaats dan de groep. 

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.

Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.

Voor deze reis vliegen we met Emirates (airlinecode EK).

 VertrekAankomst
EK184Brussel 18/04/2020 15:05Dubai 18/04/2020 23:40
EK2355Dubai 19/04/2020 02:20Kathmandu 19/04/2020 08:30
EK2154Kathmandu 02/05/2020 19:35Dubai 02/05/2020 22:40
EK183Dubai 03/05/2020 08:20Brussel 03/05/2020 13:25


Voor het vervoer tijdens de uitstappen in en rond Kathmandu kan gebruik worden gemaakt van lokaal of gecharterd transport.

 • Het vervoer tussen Kathmandu en Chame, het startpunt van de trekkin, gebeurt per bus & jeep.
 • Van Naya Pul naar Pokhara reizen we per bus.
 • Van Jomsom tot Tatopani reizen we per jeep en/of bus.
 • Van Pokhara vliegen we terug naar Kathmandu. (Momenteel staan alle Nepalese luchtvaartmaatschappijen op de "zwarte lijst" van de EU. Een commissie gaat de toestand nog nader evalueren en het advies desgevallend bijsturen. Aangezien er voor binnenlandse vluchten in Nepal geen alternatieven zijn, zijn wij voor deze reis aangewezen op deze maatschappijen. Dit geldt ook voor evt. repatriëringen per helikopter.)

Klimaat

Algemeen

Het weer in Nepal is over het algemeen vrij stabiel en voorspelbaar. Het westen en noorden van Nepal zijn droog. Elders vallen de moessonregens in regel van eind juni tot half september, met als regel: hoe hoger in de bergen, hoe minder moessonregen. De rest van het jaar valt er sowieso bijna geen regen.
In Kathmandu, op 1310 m, heerst een subtropisch klimaat met een gemiddelde dagtemperatuur van 16° in januari tot 27° in juli. Het lagere gebergte kent een gematigd klimaat met warme zomers en koele winters, waarbij de temperatuur zelfs ’s winters zelden onder nul gaat. Vanaf 4000 m kunnen we spreken van een hooggebergteklimaat. Je mag ervan uitgaan dat, naarmate je hoger gaat, de temperatuur ongeveer 0,7° per 100 m daalt in vergelijking met Kathmandu. Je houdt best rekening met lage tot zeer lage temperaturen ’s nachts.
De Terai heeft een (sub)tropisch klimaat; het is er (zeer) warm en vochtig en de moesson valt hier met volle kracht.

 

In de lente

Dit is de periode waarin de wilde bloemen (o.a. rododendron) bloeien. Begin maart is nog koud, met veel sneeuw op de hogere passen. 's Ochtends en 's avonds is de lucht helder; overdag vaak betrokken. Vanaf deze periode kunnen trekkings naar hoger gelegen gebieden aangevat worden. Het is warmer in april; mei is al behoorlijk warm. In de lager gelegen gebieden is het warm en vochtig. De luchtvochtigheid is in het voorjaar beduidend hoger dan in het najaar waardoor de lucht soms minder helder is.


Uitrusting

Voor deze reis neem je best het volgende mee:

Bagage               

 • stevige reistas of kitbag (beter dan een rugzak)dagrugzakje met goede sluiting (voor de spullen die je nodig hebt  tijdens een dagwandeling)
 • regenhoes voor dagrugzak
 • zak/tas om de spullen die je tijdens de trekking niet nodig hebt in te stoppen en achter te laten in het hotel in Kathmandu

 

Tips:

 • De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz (op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven). Breng best ook een identificatie aan de binnenkant van je reistas of rugzak.
 • Je ingecheckte bagage op de binnenlandse vlucht mag max. 10 kg bedragen, aangevuld met een dagrugzak van 5 kg. De “stadskledij” voor in Kathmandu gaat niet mee op trekking en kan je achterlaten in het hotel.
 • Je mag slechts 1 stuk handbagage meenemen aan boord, eventueel aangevuld met een cameratas, handtas, laptop, … De handbagage moet passen in het bagagekastje in het vliegtuig en mag niet groter zijn dan 55 x 40 x 20 cm.

 

Schoeisel & kousen

 • bergwandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen en/of aanstekers of sandalen (voor ’s avonds en om in Kathmandu te dragen)
 • wandel- of trekkingkousen
 •  evt. reserveveters

 

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

 

Kampeeruitrusting

 • warme slaapzak (zeker tot –10°; kan gehuurd worden in Kathmandu aan ca. € 1 per dag maar Anders Reizen kan niet instaan voor de kwaliteit)
 • binnenslaapzak (hygiëne en koude)
 • evt. slaapmatje (om bovenop het lodge-matrasje te leggen)

Kledij

 • lichte en soepele wandel- of trekkingbroek
 • warme en soepele broek
 • wind- en waterdichte jas
 • evt. donzen jas
 • wind- en waterdichte broek
 • wollen trui of fleece
 • lichte trui
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
 • muts + sjaal + handschoenen
 • zonnehoed of –pet
 • ondergoed
 • evt. short/bermuda

Verzorging

 • toiletgerief van weinig plaats en gewicht
 • handdoek (handig zijn sneldrogende handdoeken)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • evt. (zak)mesje.
 • (isolerende) drankfles of -zak

Diversen

 • veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen + eentje voor onder de kleren
 • goede zonnebril
 • kleine paraplu
 • evt. oordopjes (gesnurk)
 • alarmfluitje (moet aan dagrugzak bevestigd worden)
 • enkele plastiek zakken
 • wc-papier
 • zak- of hoofdlamp (+ reservebatterijen)
 • evt. energierijk snoepgoed/tussendoortjes (druivensuiker, chocolade, minute-soep, bouillonblokjes, snoep, gedroogd fruit, ...)
 • 2 recente pasfoto’s (in handbagage stoppen): 1 voor visum en 1 voor trekking permit
 • evt. wandelstokken
 • zakdoeken (stof/papier)
 • evt. waspoeder
 • enkele stevige veiligheidsspelden
 • evt. reisspelletjes (b.v. reisscrabble, speelkaarten), boek, …
 • isolatiedekentje.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

 • De Nepalese munt is de roepie (NPR.) Het invoeren ervan is verboden. Je mag onbeperkt buitenland­se valuta binnenbrengen, maar moet deze aangeven bij aankomst. Geld wisselen doen we in Kathmandu. Zowel euro’s als dollars, cash of  reischeques, zijn goed. In Kathmandu en Pokhara kan je eveneens met betaalkaarten terecht aan geldautomaten. Kredietkaarten kunnen gebruikt worden om grotere uitgaven te betalen (bv. binnenlandse vluchten), maar dit gaat vaak gepaard met extra-kosten).
 • Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 
 • Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: www.oanda.com/currency/converter/

Formaliteiten

Reispas

Voor Nepal heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  6 maanden geldig zijn.Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Visum

Je hebt eveneens een visum nodig, zijnde een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Bij reizen naar Nepal hoeft hiervoor vooraf niets te worden geregeld. Bij aankomst in de luchthaven van Kathmandu koop je voor $ 25 (of het equivalent in euro) een visum voor 15 dagen of  voor $ 40 een visum voor 30 dagen. Ook een pasfoto is nodig.

Trekking permit

Voor de aanvraag van de trekking permit (de toelating vanwege de Nepalese overheid om in een bepaalde regio een trekking te ondernemen) is een kopie van je reispas nodig en evt. ook een pasfoto.

Tip

Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland)


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Nepal door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B

In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Buiktyfus

Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Hoogteziekte

Kan optreden vanaf 2000 m en is een reëel gevaar tijdens trekkings is Nepal. Het treedt op ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. Het geneesmiddel Diamox (enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift) zorgt voor een snellere acclimatisatie en kan evt. worden meegenomen op trekking (zeker aangeraden indien je al hoogteziek bent geweest).

Onze Nepal-begeleiders, alsook de Nepalese gidsen, zijn op de hoogte van de gevaren van hoogteziekte. Ze geven raad op het vlak van preventie en weten ook wat te doen in geval hoogteziekte de kop opsteekt.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende web- en boekentips:

 • J. Greenwald,
  De perfecte Boeddha, Al ruim tien jaar is de auteur gefascineerd door Nepal, het kleine koninkrijk in de Himalaya. Hoe meer hij ervan zag, hoe meer hij in de ban raakte van de mysterieuze Nepalese cultuur, die zo rijk is aan legenden, goden en godinnen. Hij beschrijft niet alleen de mystiek van het boeddhistische godendom, maar ook de personen die hij ontmoet, zoals heiligen, kunstsmokkelaars en op de vlucht geslagen journalisten.
 • J. Kincaid, 
  Tussen de bloemen, In dit intrigerende reisverslag legt de auteur haar tocht door Nepal vast, waar zij en haar metgezellen op zoek gaan naar bloemzaden om thuis te planten. Ze tovert een wereld tevoorschijn die wemelt van kleurrijk leven en wordt gedomineerd door magnifieke bergen.
 • R. L’Anson,
  Nepal, Fotoboek met 400 foto’s genomen in de Kathmandu-vallei, Chitwan, Mustang Annapurna- en Everestregio.
 • R. Macfarlane,
  Hoogtekoorts / Het raadselachtig verlangen naar de hoogste top, Hoe komt het dat bergen zo tot onze verbeelding spreken? Waarom stellen bergsporters elk klimseizoen hun leven in de waagschaal? De auteur ontrafelt de relatie tussen mensen en bergen, en onze drang die bergen te overwinnen. Geleerden uit de Renaissance, negentiende-eeuwse fantasten, geologen en klimmers – allemaal hebben ze volgens Macfarlane bijgedragen aan de waardering voor het berglandschap. 
 • N. Meynen,
  Nieuwe wegen in de Himalaya,  De schrijver gaat op zoek naar het Nepal dat niet in brochures en reisgidsen staat.
 • M. Palin,
  Himalaya, Het resultaat van een zware reis van zes maanden door de Himalaya. Palin en zijn team klimmen o.a. naar het basiskamp van de Mount Everest op een hoogte van 5330 m.
 • J. Stephens,
  Nepal, een jaar aan de voet van de Annapurna, Terwijl haar man een ontwikkelingsproject leidt, verblijft Joy in een klein dorpje en leert de gebruiken kennen van haar dorpsgenoten. Een vaak humoristisch verhaal dat een duidelijke kijk geeft op hoe Nepalezen denken en handelen.
 • T. van Rijsewijk, 
  Kumari, mijn dochter uit Nepal, Trees reisde helemaal alleen af naar Nepal. De onverwachte ontmoeting met het weesmeisje Kumari haalde haar wereld overhoop.

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door op een zaterdagvoormiddag in ons kantoorgebouw te Diest of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.


Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Jouw laatst bekeken reizen:

Mail me deze reizen