Zweden - Winteravontuur


7 dagen - prijs € 1120

niet meer boekbaar

Zweden - Winteravontuur


7 dagen - prijs € 1120

niet meer boekbaar

Zweden - Winteravontuur


7 dagen - prijs € 1120

niet meer boekbaar

Zweden - Winteravontuur


7 dagen - prijs € 1120

niet meer boekbaar

Zweden - Winteravontuur


7 dagen - prijs € 1120

niet meer boekbaar
Jongerenreis Zweden
Ben je op zoek naar een unieke winterervaring? Trek dan met Bootz naar het ongerepte Värmland voor een stevige portie avontuur. Racen op een sneeuwscooter, een huskyslede besturen, ijsvissen. En dit alles in een niet te evenaren Zweeds sneeuwlandschap. Een Bootzer is natuurlijk niet alleen avontuurlijk maar ook actief en daarom gaan we ook langlaufen, wandelen met sneeuwschoenen en wagen we ons aan een overnachting in een tipi in de uitgestrekte Zweedse bossen. Een winteravontuur om bij weg te smelten!
Prijs: € 1120
Reisnummer: 20SE4VLW2
Reisdatum: 1/02/2020 - 7/02/2020
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :
tot

Huidige groepssamenstelling:

20

22

23

23

34

23

29

31

33

21

21

22

24

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

9,3

58 Beoordelingen

reviews van klanten

Ik heb een heel fijne reis gehad en hou er alleen maar goede herinneringen aan over. Er was veel variatie in de sneeuwactiviteiten (sneeuwwandelen, sneeuwscooteren, langlaufen, huskie rijden,...) en de organisatie was nagenoeg perfect.

Arne B. -

Eerste keer Bootz. Tevreden over de reis en ervaring. Onze begeleider was ook sympathiek en alles verliep vlotjes.

Michiel R. -

Ik heb alweer een fantastische reis gehad. Het was een rustige reis op vlak van wandelen maar de activiteiten waren super :). Het rijden met de sneeuwscooter en de husky slede is een ervaring die ik nooit zal vergeten. Ik heb echt een geweldige tijd gehad daar in Zweden.

Sven V. -

Heel leuke en afwisselende reis, met enorm mooie landschappen. Ideaal als je wil kennismaken met activiteiten tijdens de Zweedse winter.

Jonas C. -

Een topreis vol avontuur in de Zweedse bossen! Iedere dag weer iets nieuws op het programma, de ene activiteit nog toffer dan de andere. Een echte aanrader voor iedereen die eens een actieve sneeuwvakantie wil.

Anneleen D. -

Een mooie winterreis voor de actieveling onder ons. Super ervaring die helaas voorbij vliegt.

Nick B. -

Een onvergetelijke eerste kennismaking met Bootz en het betoverende sneeuwlandschap van Zweden. De activiteiten zijn stuk voor stuk uniek. Het besturen van een huskyslee met 8 sterke huskyhonden die voor je uitrijden zal me het meeste bijblijven. De kennismaking met sneeuwracketwandelen, langlaufen en het sneeuwscooteren mag zeker niet ontbreken! De saunabezoekjes en het rollen in de sneeuw gaan me eeuwig bijblijven. Dit alles met een fantastisch leuke groep hebben me een van de mooiste reizen van mijn leven bezorgd!

Kaat U. -

Een fantastische reis vol ervaringen. Uitdagende activiteiten, adembenemende landschappen. Niet te beschrijven wat zo een reis met je doet. We hadden het geluk een zeer toffe enthousiaste begeleider en superzalige groep te leren kennen. Na de eerste avond bij het kampvuur waarna we in de tipi sliepen, was de toon gezet. Zeer gezellige sfeer. Onvergetelijke momenten. Zeker en vast een reis die je niet kan en mag missen. Gewoon TOP!

Ine M. -

Het was een fantastische reis! Supertoffe uitstappen en een aangename groep en reisbegeleister. Ik zou de reis onmiddelijk opnieuw doen.

Delfine V. -

De reis was prachtig, fenomenale en magische uitzichten! Een echte aanrader!

Jelena G. -

Een geslaagd alternatief voor wie eens een andere winterreis wil dan de klassieke skireis. Door de fijne groep en de goeie organisatie was dit een meer dan geslaagde reis waarbij je nieuwe dingen ziet en kennis maakt met het leven in Zweden.

Alexander V. -

Fantastische reis! Ik heb mij enorm hard geamuseerd. Een leuke combo van verschillende activiteiten maakt dat er veel afwisseling is en er iedere dag een andere uitdaging is. Aan te raden aan iedereen die tegen een beetje koude bestand is.

Pauline M. -

Algemene reistips

Dag 1

Oslo here we come!
Heenreis naar Oslo (in Noorwegen) en transfer (200 km) de grens over naar Båtstad. We logeren in een prachtig klassiek, withouten huis met ruime, gezellige kamers met houten vloeren en spekkachels. Na het eten aan de lange tafel in de eetkamer krijgen we, bij een winters kampvuur, uitleg over het programma van de komende dagen, en vangen we al een eerste glimp op van de Zweedse natuurpracht.

Dag 2

Langlaufen
We trekken onze langlauflatten aan want langlaufen in de besneeuwde Zweedse bossen is een onvergetelijke ervaring! Heb je dit nog nooit gedaan? Geen paniek. De begeleid(st)er helpt je om stabiel op de latten te staan en de ervaring leert dat je er snel mee weg bent! En anders... vallen in een laagje verse sneeuw is best zacht :-) 

Dag 3 en 4

Natuurpracht op sneeuwschoenen en tipi-time
Even opwarmen! En dat kan door een prachtige wandeling op sneeuwschoenen. Het is even wennen met deze gekke dingen onder je schoenen maar je zal merken dat het veel krachtverlies bespaart ten opzichte van zomaar door de diepe sneeuw ploeteren. Het gevoel en geluid dat je krijgt als de sneeuw onder jou kraakt is alsof je op 1000 krekels staat. Niet dat we dat ooit over ons hart zouden krijgen, arme krekeltjes, maar het is toch een fijn gevoel! En net die diepe maagdelijke sneeuw in combinatie met eindeloze bossen en bij momenten indrukwekkende stilte en uitgestrekte vredigheid, maakt van deze wandeltocht een haast spirituele ervaring. Met raketten onder je voeten zal het niet verbazen dat we al snel aan onze slaapplek zijn: een tipi-tentenkamp, vlakbij de hoogste berg van Värmland, middenin de natuur waar er ’s avonds een lekkere houthakkersmaaltijd wordt klaargemaakt op een kampvuurtje en de koude nacht wordt opgewarmd door een op hout gestookte kachel. Na een winters ontbijt sneeuwschoenstappen we terug naar ons hotel. Een ontspannende sessie in de sauna hebben onze spieren nadien wel verdiend!

Dag 5

Sneeuwscooteren 
Droom je ook al 4 dagen van die sneeuwscooter? Vandaag trekken we diep de Zweedse bossen in waar je in de winter alleen met sneeuwscooters geraakt, ver weg van de bewoonde wereld. Na een testrit en initiatie in de voormiddag zijn we klaar om te racen door dichte bossen en over bevroren meren. Op zo'n bevroren meer houden we halt om ijs te vissen. Of was het om te ijsvissen? 's Avonds zijn we terug in ons vertrouwde hotel voor een gezellig diner.

Dag 6

Waar zijn die huskies?
We maken kennis met onze nieuwe vrienden. Het verhaal van de huskies laat niemand onberoerd. ’s Middags maken we onze lunch klaar op het kampvuur. Nu onze innerlijke mens gestild is, kruipen we ook even (een halfuurtje) zelf achter het stuur van onze huskyslede. Hoe zeg je nu weer links in Huskytaal? Vanavond vergeten we ook ons afscheidsfeestje niet want het einde van ons winteravontuur nadert.

Dag 7

Einde van het winteravontuur
Tegen de middag trekken we naar Oslo vanwaar we de terugreis inzetten.

 

Volgorde van het reisprogramma onder voorbehoud en afhankelijk van beschikbaarheid, lichte verschuivingen zijn mogelijk.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Algemene reistips

Prijs

€ 1120
Voorschot: € 340 per deelnemer

Inbegrepen

 • Logies
 • Alle maaltijden vanaf het avondmaal van dag 1 tot het ontbijt van dag 7
 • Huskytocht
 • Sneeuwscooters
 • Gebruik materiaal (sneeuwschoenen, ijsvismateriaal, langlauf)
 • Transfers
 • Transfer luchthaven
 • Vluchten
 • Luchthaventaksen
 • BTW
 • Begeleiding

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Persoonlijke uitgaven
 • Evt. verzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Begeleiding:

Kaat Ureel


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 tot . De activiteiten op zich zijn niet zwaar, maar het (soms erg) koude klimaat vraagt toch enig aanpassingsvermogen. Ervaring voor de activiteiten is niet nodig, wel een sportieve ingesteldheid. Voor het besturen van een sneeuwscooter dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs. 
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We overnachten in 3 à 4-persoons kamers. Eén overnachting in een verwarmde tippi voorzien van al het benodigde kampeermateriaal. Slaapzak en slaapmatras krijg je ter plaatse.

Bagage

De bagage blijft in het logies. Tijdens de trekking neem je beperkte bagage voor één nacht mee. Een dagrugzakje voor wat toiletgerief is handig. Vermoedelijk zal je ’s nachts je kleren van overdag (skipak of iets gelijkwaardigs) aanhouden...

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
SN = Brussels Airlines
 VertrekAankomst
SN 2281Brussel 01/02/2020 09:40Oslo 01/02/2020 11:40
SN 2284Oslo 07/02/2020 17:55Brussel 07/02/2020 19:55
We verplaatsen ons per busje, sneeuwscooter en hondenslede. Ook de langlauflatten staan op ons te wachten.

Klimaat

Sneeuwzeker, In januari nog redelijk veel donker. Vanaf februari reeds langere en zonnige dagen. Aantal uren licht: januari 7 à 9 uur. februari: 9 à 10 uur. maart 11 à 12 uur. Gemiddelde temperatuur van 0 tot -10°C overdag, 's nachts kan het vriezen van -7°C tot -20°C.

Rijbewijs

Vergeet je rijbewijs niet als je zelf de sneeuwscooter wil besturen!

Uitrusting

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én je spaart plaats in je bagage.

Bagage

 • Rugzak of reistas (die tegen een stootje kan en die je makkelijk een eindje zelf kan dragen)
 • Dagrugzakje voor beperkte bagage voor één nacht

Schoeisel & kousen

 • Stevige enkelomsluitende wandelschoenen met rubberen zolen (zeker waterdicht)
 • Lichte (sport)schoenen (voor binnenshuis)
 • Warme wandel- of trekkingkousen

Kledij

 • Skibroekwarme en soepele broek (best geen jeans)
 • Wollen trui of fleece
 • Enkele T-shirts
 • Warme muts of twee
 • Warme sjaal
 • Min. 2 paar handschoenen
 • Warm, best thermisch ondergoed (evt. ook lange onderbroek)
 • Stel kleren voor ’s avonds in huis
 • Warme winterjas met kap, evt. donsjas
 • Badkledij (sauna)

Verzorging

 • Toiletgerief
 • Evt. goede crème tegen huidirritatie (wind)
 • Handdoek
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • Goede beschermende lippenstift

Diversen

 • Zonnebril (evt. skibril)evt. lectuur of spelletjes voor de lange avonden (het is al vroeg donker deze tijd van het jaar!)
 • Veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • Brooddoos
 • Drinkfles
 • Thermos (water bevriest in gewone drinkfles!)
 • Identiteitskaart + kopie
 • Zaklamp/hoofdlamp

Belangrijk

 De periode dat je naar Zweden reist is een koude periode, temperaturen kunnen tot ver onder het vriespunt zakken (tot -15° à -20°C). Belangrijk is dus om je kleding hieraan aan te passen. Vergelijk het met op skivakantie vertrekken. Laagjes-kleden, best met thermisch ondergoed onderaan, is de beste manier om de warmte te isoleren!

Sneeuwschoenen (worden ter plaatse voorzien) zijn eigenlijk geen ’schoenen‘: het zijn langwerpige frames die onder je wandelschoenen worden bevestigd om niet te diep in de sneeuw te zakken. Vaak gebeurt dit door middel van een rubberen riem. Je wandelschoenen moeten waterdicht en enkelomsluitend zijn, liefst met rubberen zool omdat dit de warmte het best isoleert. Getten (waterdichte onderbeenbeschermers) en een waterdichte overbroek (of skibroek) zijn nuttig om de sneeuw ‘buiten’ te houden.

Al het nodige materiaal in functie van de activiteiten wordt ter plaatse voorzien. Ook zijn er wel wat extra jassen en laarzen mocht jouw materiaal niet toereikend zijn, maar ga hier uiteraard niet van uit...


EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • Evt. middel tegen reisziekte
 • Middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • Pijnstillend en koortswerend middel
 • Middel bij maagkrampen
 • Middel bij maag- en darmklachten
 • Zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • Middel tegen blaren
 • Ontsmettende zalf
 • Pleistertjes van verschillende breedte
 • Verbanden (elastisch + niet elastisch)

Geld

De Zweedse munt is de “krona” (kroon), meervoud “kronor” (wordt uitgesproken “kroena” en“kroenoer”). De koers van de kroon schommelt uiteraard, maar is heel ruwweg 1/10 van een euro. Eénkroon is onderverdeeld in 100 öre, maar in de praktijk wordt weinig in öre gerekend.
Met je Maestrokaart kan je op heel wat plaatsen aan een goede koers geld uit de muur halen. Op voorhand Zweedse kronen mee vanuit België is dus niet echt noodzakelijk. Ook kredietkaarten worden op heel veel plaatsen aanvaard, ook voor kleine bedragen. Voor een recente koers, verwijzen we je naar google.

Formaliteiten

Voor Zweden volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Gezondheid

Er zijn geen specifieke maatregelen nodig.Hou er wel rekening mee dat in de Zweedse bossen veel teken zitten. Een teek is kleine, spinachtige parasiet die zich op de huid van mensen en dieren vastzet om zo bloed te kunnen zuigen. Ze zijn niet veel groter dan een speldenkop en kunnen niet vliegen of springen. Daarom laten ze zich vaak vanuit bomen, struiken, varens en hoog gras op hun gastheer 'vallen'. Een beet van een teek is meestal onschuldig en pijnloos. Wanneer de teek echter besmet is met een bacterie (en dat zijn naar schatting 1/3de van de teken in Zweden) kan je er wel ziek van worden. De bacterie ‘borrelia burgdorferi’ is de meest voorkomende ziekmakende bacterie. Als de teek besmet is met deze bacterie én minstens 12 tot 24 uren op de huid gezeten heeft, heb je 1 tot 3% kans de ziekte van Lyme krijgen. Het is dus van belang om je na elke wandeling op teken te (laten) onderzoeken, ook de hoofdhuid, en een teek zo snel mogelijk op de correcte manier te verwijderen.

Meer informatie

Klimaat 

Mei en juni zijn statistisch in Scandinavië de mooiste maanden, met de minste regenval. Half mei kanhet al mooi en zonnig lenteweer zijn, maar ook regen behoort tot de mogelijkheden. Door de noordelijke ligging kan het overdag nog fris zijn; ook ’s nachts koelt het sterk af. De dagen zijn al lang. In de zomer is het weer vaak erg mooi - warm en zonnig - maar het kan ook wisselvallig en regenachtig zijn. 's Nachts kan het fris worden, zeker naar het einde van de zomer toe. In Noord-Zweden is het de eerste helft van juli ca. 21 uur per dag licht en kan het ’s nachts koud worden. Ook de nazomer (september & begin oktober) kan nog mooi weer geven, met warm licht en mooie kleuren. De dagtemperaturen in Midden-Zweden bedragen gemiddeld tussen 10 en 20°C; in Noord-Zweden liggen deze gevoelig lager. Zoals overal in West-Europa is de herfst een wisselvallig seizoen: regen en wind behoren evenzeer tot de mogelijkheden als zon.

Geografie en natuur
Oppervlakte: 450.000 km² (15 keer België)· 9.059.651 inwoners (2009)
Buurlanden: Noorwegen, Finland, Denemarken.

Zweden is cultureel, geografisch en historisch onderverdeeld in drie landsdelen: Norrland (noorden), Svealand (midden) en Götaland (zuiden). Elk van deze drie landsdelen is op zijn beurt verder onderverdeeld in “landskap” of landschappen. Op bestuurlijk vlak is Zweden dan weer in 21 provincies (“län”) onderverdeeld. Het noordwesten van Zweden maakt deel uit van Lapland of Sápmi, het woongebied van de Saami, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandinavië. Een heel groot deel van Zweden is bedekt met bos, voornamelijk naaldbossen. Loofbomen die bij ons vaak voorkomen (eiken, beuken,…) treffen we in Zweden enkel in het zuidelijk deel aan. Berken en andere loofbomen die bestand zijn tegen een koud klimaat, komen wel veelvuldig voor, hoewel hun aantal afneemt naarmate je noordelijker reist. Veel bossen worden als productiebos beheerd en zijn dan ook relatief soortenarm. Overal in Zweden tref je meren aan; naar verluidt zouden er zo’n 96.000 zijn. Het land bezit ook een lange kustlijn, voornamelijk langs zijn oostkant (Baltische Zee en Botnische Golf). Enkele grote eilanden zijn Gotland en Öland. Het zuidelijk en oostelijk deel van Zweden is vlak tot licht heuvelachtig; in het westen, aan de grens met Noorwegen, rijzen de bergen omhoog tot een maximale hoogte van 2114 m (de Kebnekaise). Verspreid over heel het land liggen verschillende nationale parken en natuurreservaten. Hier – maar ook elders – leven elanden, beren en lynxen. In het noorden (Lapland) levenook rendieren, maar voornamelijk als vee. Met zoveel ongerepte natuur is het dan ook niet verwonderlijk dat heel wat Zweden een buitenhuisje aan een of ander meer bezitten, vaak zonder stromend water en elektriciteit. Het zijn echte buitenmensen, ook in de koude en lange winter. Het allemansrecht laat toe om particuliere grond te betreden om van de vrije natuur te genieten; wild kamperen is ook toegestaan op plaatsen buiten gezichtsafstand van een woning en telkens slechts voor één nacht per locatie.

Elektriciteit
Zweden heeft een elektriciteitsnet van 230 Volt. De stopcontacten zijn compatibel met onze stekkers.

Geschiedenis
Ten tijde van de laatste ijstijd was Scandinavië bedekt met een ijskap. Toen deze vanaf 10.000 voorChristus begon te smelten, kwamen er zich nomadische stammen van vissers en jagers vestigen. Tegen 3000 v.C. had er zich een bevolking gevormd die in gemeenschappen leefden van landbouw en veeteelt. Uit deze bronstijd zijn er mooie vondsten van wapens en wapenrustingen. De Vikingcultuur situeert zich grofweg tussen 800 en 1050. De Vikings worden vooral in verband gebracht met de roof- en brandpartijen waarmee ze de kusten van onze streken geselden. Het valt zeker niet te ontkennen dat hun expedities vaak bloederig en roofzuchtig van aard waren, iets waarover ze overigens zelf uitvoerig bericht hebben op duizenden runenstenen die over heel Zweden teruggevonden zijn. Toch reikt hun belang veel verder dan dit. De Vikingcultuur heeft ook dichters en kunstenaars voortgebracht. Hun ontdekkingsreizen leverden niet zelden een positieve bijdrage aan de vaak primitieve gebieden die ze koloniseerden. Met hun drakkars of snekken bereikten ze gebieden zo ver als de Amerikaanse noordkust, Constantinopel en Zuid-Europa.

In de 13de eeuw kwam Birger Jarl aan de macht. Hij centraliseerde de macht en versterkte de handelsrelaties met andere landen. De oprichting van een fort tegen de aanvallen van piraten vormde het ontstaan van de stad Stockholm in 1252. Ondertussen groeide in het Baltische gebied de macht van de Hansa-liga. Om aan deze dreiging het hoofd te bieden, verenigden de Zweedse, Deense en Noorse koninkrijken zich in 1397 in de Unie van Kalmar, die tot 1520 bleef bestaan. Deze unie betekende voor Zweden echter vooral ondergeschiktheid t.o.v. Denemarken. In 1471 poogden de Denen vergeefs Zweden in te nemen. Na een nieuwe Deense campagne in 1520 – waarbij vele vooraanstaande Zweedse edelen werden ter dood gebracht - gaven de Zweden zich gewonnen en aanvaardden het gezag van de Deense koning Kristian II. Eén van de edelen die echter aan de moordpartij ontsnapten, was Gustav Eriksson. Hij zette een Zweedse bevolkingsopstand tegen de Deense tiran op en wist eind 1520 de Denen te verjagen (wat meteen het einde van het Verdrag van Kalmar betekende). Gustav Eriksson werd in 1523 tot koning Gustav I Vasa gekroond. Hij was de eerste van een dynastie die bijna 150 jaar de macht in handen zou houden: de Vasa-dynastie. Onder zijn opvolgers ging het Zweden op cultureel en politiek vlak voor de wind. In de 17de eeuw breidde Zweden zich uit langs de Baltische en Duitse kusten, veroverde stukken van Denemarken en Noorwegen en stichtte haar eerste Amerikaanse kolonie in wat nu Delaware is. Zo werd Zweden zelfs voor een tijdje de machtigste staat van Europa.

Pogingen om diep in Rusland te kunnen doorstoten (tegen de Russische tsaar Peter de Grote) hadden echter het omgekeerde effect en leidden tot het einde van Zwedens Baltische rijk, waarvan na enkele decennia van uitputtende oorlog enkel Finland en een stukje van Polen overbleven. De periode van vrede die volgde onder Gustav III (1771-1792)– de zg. gouden jaren – was dankzij ‘s konings grote interesse in kunst, literatuur en theater een culturele en wetenschappelijke bloeiperiode. Uit de elegante neo-classisistische stijl die destijds in zwang was aan het hof van de Franse koning Lodewijk XVI distilleerde hij zijn eigen versie, de zg. Gustaviaanse stijl, waarin het soberder Zweedse karakter een eigen plaatsje kreeg. De Zweed Karl Linaeus legde de basis van de hedendaagse plantenkunde met de ontwikkeling van de classificatiesysteem voor planten, terwijl Anders Celsius de centesimale temperatuurschaal ontwikkelde.

Gustav III werd in 1792 door samenzweerders tijdens een gemaskerd bal in de opera neergeschoten. Het drama inspireerde Verdi tot het componeren van zijn opera Un Ballo in Maschera. Na de moord op Gustav III werd Zweden meegesleept in de Napoleontische oorlogen. Begin 19de eeuw ging Finland luidens een akkoord tussen Napoleon en tsaar Alexander over in Russische handen. De Franse maarschalk Jean-Baptiste Bernadotte werd in 1810 aangesteld tot erfprins van Zweden. Met deze zet hoopten de Zweden de steun van Frankrijk te verwerven om Finland terug te krijgen. Dit lukte niet, maar een compromis in 1814 leidde tot de overdracht van Noorwegen uit Deense in Zweedse handen. Noorwegen zou tot 1905 deel uitmaken van zijn oostelijke buur. In 1818 werd Bernadotte gekroond tot koning Karl XIV Johan. Zijn dynastie vormt tot op heden de Zweedse koninklijke dynastie.

In de 20ste eeuw evolueerde Zweden van een agrarische naar een industriële staat. Veel mensen van het platteland verhuisden naar de steden of emigreerden naar Amerika. Een belastingstelsel dat tot de duurste ter wereld behoort, liet toe om een sociale welvaartstaat uit te bouwen met een levensstandaard die eveneens één van de hoogste ter wereld is. Tal van innovaties leidden tot een wereldwijde reputatie op technologisch vlak, terwijl op het vlak van toegepaste kunsten de “Zweedse moderne stijl” synoniem werd van goede smaak, functionaliteit en kwaliteit.

Staatsbeleid
Zweden is een constitutionele monarchie. De koning is het staatshoofd, maar de werkelijke macht ligtbij het parlement. Opgericht in 1435 is dit één van de oudste wetgevende instellingen ter wereld, waarin lange tijd vertegenwoordigers van de adel, de clerus, de burgerij en het gewone volk zetelden. In de 19de eeuw werd overgegaan tot het Tweekamerstelsel, dat op zijn beurt in 1971 hervormd werd tot een parlement met slechts 1 Kamer. Sinds 1814 heeft Zweden aan geen enkele oorlog meer deelgenomen. Tijdens de twee Wereldoorlogen bleef het strikt neutraal, en het koos er ook voor om geen deel uit te maken van militaire pacten zoals de NAVO. Niettemin vaart Zweden geen isolationistische koers, en is het een actief lid van de Verenigde Naties.

Godsdienst
Tot 2000 had Zweden een staatskerk, de evangelisch-lutherse Zweedse Kerk. Van bij de geboortewas elke Zweed lid van deze staatskerk. Nu deze is afgeschaft, daalt het aantal leden jaarlijks (in 2008 was zo’n 73% nog lid van deze kerk), evenals het kerkbezoek.Andere godsdiensten die in beperkte mate voorkomen zijn de islam en jodendom.

Zweedse feestdagen

 De nationale feestdag wordt gevierd op 6 juni (de dag in 1523 waarop Gustav I Vasa koning werd vanonafhankelijk Zweden).Zweden kent – naast de bekende algemene feestdagen - enkele feestdagen die bij ons niet gevierd worden, en vaak met licht in verband staan:

Walpurgisnacht (30 april): dan worden grote vreugdevuren ontstoken.
Midzomerfeest (de zaterdag die het dichtst bij 21 juni ligt): viering van de zonnewende, met bloemenkransen op het hoofd en dansen rond een met groen versierde paal.
Sankt Lucia (13 december): het lichtfeest (met kaarsenkransen op het hoofd) dat de kerstperiode inluidt.
Een bijzonderheid zijn ook de feestjes in augustus waarop grote aantallen rivierkreeftjes worden gegeten.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens en de afspraakplaats, wordt een tweetal weken voor vertrek doorgemaild.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Reisverslag februari 2014