Tanzania - Afrika's topper: Mount Kilimanjaro


10 dagen - prijs binnenkort online

niet meer boekbaar

Tanzania - Afrika's topper: Mount Kilimanjaro


10 dagen - prijs binnenkort online

niet meer boekbaar

Tanzania - Afrika's topper: Mount Kilimanjaro


10 dagen - prijs binnenkort online

niet meer boekbaar

Tanzania - Afrika's topper: Mount Kilimanjaro


10 dagen - prijs binnenkort online

niet meer boekbaar

Tanzania - Afrika's topper: Mount Kilimanjaro


10 dagen - prijs binnenkort online

niet meer boekbaar
Jongerenreis Tanzania
Niet alleen is de Kilimanjaro met zijn 5895 m de hoogste top van Afrika, hij is ook de hoogste vrijstaande berg ter wereld en dat vormt een indrukwekkend zicht! Uniek aan de beklimming van deze vulkaan zijn de verschillende klimaatgordels waar je doorheen trekt: je start in het dichte regenwoud om te eindigen in de sneeuw. Deze klim naar de top van de "kleine berg" via de landschappelijk mooie Machame-route is een droom voor sportieve bergwandelaars. In samenwerking met een zeer ervaren trekking-agentschap hebben wij deze expeditie al meer dan 20 jaar op het programma staan.
Prijs: binnenkort online
Reisnummer: 20TZ4KLA1
Reisdatum: 25/12/2020 - 3/01/2021
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :
en

Huidige groepssamenstelling:
Deelnemers in optie:

27

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Dag 1 & 2

This is Africa

We verzamelen op Brussels Airport. Daarna brengt de ijzeren vogel ons naar Kilimanjaro Airport. Uurwerk uit, agenda’s in de prullenmand. This is Africa! Na de lange vlucht zijn we wel toe aan een goeie straffe koffie en daarom laten we ons naar Moshi brengen: het centrum van één van de belangrijkste koffie-regio's van Tanzania. Dat het stadje daarnaast ook de uitvalsbasis is voor de beklimming van de Kilimanjaro komt goed uit en daarom blijven we er ook maar overnachten.

Dag 3

Stairway to heaven

Transfer naar het dorpje Machame, het startpunt van de beklimming van de Kilimanjaro. Onder aanmoediging van apen, vogels en andere oerwoudbewoners begint het relatief eenvoudig met de klim over een mooi pad door het dichte bergwoud. Maar éénmaal we over de eerste bergkam zijn, gaat het steeds steiler door het woud. De bomen maken plaats voor heideland en voor een makkelijker begaanbaar pad. Het is niet ver meer naar de Machame hut op 3000 meter. Als het helder weer is, zie je de top van de Kibo liggen. Een stevige wandeldag van een zestal uren.

Dag 4

Kuifje op de maan
Ook vandaag stijgen we zo’n 1200 meter. Onderweg hebben we een mooi uitzicht op het zanderige Shira-plateau en de pieken aan de zuidrand ervan. Je bereikt dit plateau na een uur stappen. Van hieraf loopt het pad haast vlak, leidend doorheen kleine struiken, bosjes gras en over kale plekken van zand en vulkaanas. Je voelt je als Kuifje op de maan. Het pad klimt omhoog over een kleine kam, daalt weer af om een rivier over te steken en gaat nog een laatste maal bergopwaarts tot de Shira Hut (3840 m). 

Dag 5

Keep going
Het landschap verandert. We klimmen verder omhoog in de richting van de Kibo-piek, waarbij het pad tussen steeds groter wordende rotsblokken doorloopt. Na een tweetal uurtjes daal je af in een brede vallei, om aan de andere zijde er steil weer uit te klimmen. Verderop steek je een riviertje over; links zie je de felle oranje kliffen van de Lava Tower. Je stijgt tot op een bergkam; naarmate je vordert, zie je links de steile flanken van de Great Barranco Valley aflopen. Na een tijd daalt het pad steil af tot in deze vallei, waar de Barranco Hut (3950 m) gelegen is. Minder hoogteverschil vandaag dus iets meer tijd om te genieten.

Dag 6

River deep, mountain high
Klim naar Barafu (4600 m). Verschillende stroombeddingen kruisend, loop je tot een groot rotsblok aan de voet van de Barranco Wall. Het pad loopt steil en langs deze rotswand omhoog, en het duurt één tot anderhalf uur eer je de top ervan bereikt. Vanop de Barranco Wall heb je een prachtig zicht op de Kibo-top. Vanaf hier loopt het pad overwegend vlak, dat mag ook wel eens. We kruisen kleine valleitjes en rivierbeddingen. Zo'n twee uur later daalt het steil af in de Karanga-vallei, waar je de laatste kans hebt om water in te slaan. Door twee lage valleien en over een verlaten vlakte met heide loop je verder in de richting van een brede bergkam. Je klimt omhoog over deze kam tot je de Barafu Hut bereikt. De zichten vanop deze plek behoren tot de mooiste van de Kilimanjaro. We nemen de tijd om hier volop van te genieten en het jaar in opperste schoonheid af te sluiten. Hierna volgt de laatste klim naar de Kibo-piek, over het zadel naar Mawenzi en naar beneden over de vlakten waar we de lange wandeldag afsluiten.

Dag 7

The best of Bootz

Gisteren was opwarming, vandaag komt het echte werk. Deze dag is de zwaarste dag van al onze Bootzreizen. Maar we weten uit ervaring dat het gevoel op de top onevenaarbaar is. Hier ga je nog jaren over kunnen napraten (lees: stoefen).We vertrekken rond middernacht voor deze lange maar onvergetelijke dag. Bij zonsopgang lopen we langs de rand van de krater (en zo vermijden we de mist en smeltende sneeuw). Je hoeft geen technische klim-ervaring te hebben voor deze trip, maar je kuitspieren heb je best in topconditie. Dit is één van de steilste routes van de Kilimanjaro (zonder klimgordels).

Het pad wordt steeds steiler. Sneeuw en het rotspuin vormen het decor. Met sneeuw onder de voeten bereiken we langs een steil pad de kraterrand bij Stella Point (5700 meter). We volgen de kraterrand voor zo’n anderhalf uur tot Uhuru Peak (5896 meter). Dit stuk is meteen ook het zwaarste deel van de tocht. Maar het landschap rondom beneemt je adem. De steile kraterrand en de besneeuwde hellingen geven je kippenvel. Op de top vind je een vlag en een citaat van president Nyerere. Een stevige groepsknuffel (of een fles champagne als je die kon meesleuren) is hier wel op zijn plaats! :)
Helaas moeten we afdalen van deze magische plek. Gelukkig gaat bergaf een stuk vlotter en we bereiken na zo’n 3-tal uurtjes de Barafa Hut. Die laten we links liggen en we dalen verder af tot de Mweka Hut.
( ca. 5 km omhoog en 12 km omlaag – ca. 1300 m stijgen en 2800 m dalen – wandelduur: 6 tot 7½ uur tot Uhuru Peak, aansluitend 4½´tot 7 uur tot Mweka Hut)

Dag 8

Trip op 4 wielen

Steile afdaling door het woud, tot het punt waar je wordt opgewacht voor de transfer naar Moshi.

Dag 9

Satisfaction

Na de prestatie van de voorbije dagen is het nu tijd voor ontspanning. Vandaag hebben we daarom tijd vrij om te relaxen en Moshi nog wat verder te verkennen.

Dag 10

Back in Brussels

Met een enorme rijkdom aan ervaringen en impressies stappen we terug uit het vliegtuig in Zaventem. Onderweg hebben je e-mailadressen en facebookprofielen uitgewisseld zodat je zeker in contact blijft met de mensen die aan jouw zijde stonden tijdens dit hoogtepunt.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

binnenkort online
Voorschot: 30% van de reissom

Inbegrepen

 • Vluchten
 • Luchthaventaksen
 • Transfers zoals voorzien in het programma
 • Logies
 • Gebruik kampeermateriaal
 • Maaltijden vanaf het avondmaal op dag 2 t.e.m. het ontbijt op dag 9
 • Begeleiding
 • Lokaal team: gids, koks en dragers
 • Permit voor de klimroutes
 • Inkomgeld voor Kilimanjaro National Park

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden
 • Fooien (ongeveer € 200)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Plaatselijke visumkosten ($ 50; te betalen in gepaste dollars)
 • Optionele activiteiten (bv bezoek koffieplantage)
 • Evt. reisverzekering (indien je elders een reisverzekering afsluit, check dan zeker of dit type reis in de polisvoorwaarden is opgenomen)

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 à  De beklimming van de Kilimanjaro wordt vaak onderschat. De grote moeilijkheid ligt in het grote hoogteverschil dat op enkele dagen moet overbrugd worden. Ademnood, hoofdpijn en misselijkheid – symptomen van hoogteziekte – kunnen hiervan het gevolg zijn. Daarom is een goede en professionele begeleiding noodzakelijk. Er wordt door de begeleider en het lokale team zorgvuldig toegezien op de nodige acclimatisatie, waarbij je o.a. wordt aangemaand om op een rustig tempo te wandelen. 

De route die wij volgen is de landschappelijk mooie en niet-technische Machame-route. Dagelijks worden grote hoogteverschillen overbrugd. Het stuk net onder de top is bijzonder steil, verloopt over rotsen en is bij nat weer of sneeuw glad. Dag 7 is een volle 


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

In Moshi logeren we in een comfortabel hotel.

De overige dagen slapen we in tweepersoonstenten die worden meegedragen door onze dragers. Je houdt er best rekening mee dat er tijdens de beklimmingen weinig of geen water voorhanden is om je te wassen.


Maaltijden

In Moshi eten we op restaurant.

Tijdens de beklimming worden de maaltijden bereid door een kok. Ontbijt en avondmaal nuttigen we in een tent; het middagmaal is een picknick onderweg. De maaltijden zijn zo gevarieerd als mogelijk en verrassend uitgebreid, hoewel de beschikbaarheid van verse producten als vlees en fruit uiteraard beperkt is. Indien je graag snackt, neem je best een voorraadje energierijke snacks mee van thuis. Drinkflessen kunnen ’s morgens gevuld worden met zuiver (gekookt) water.


Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.

Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.

We vliegen met Ethopian Airlines (airline code = ET).

 VertrekAankomst
ET 729LBrussel 25/12/2020 21:50Addis Ababa 26/12/2020 06:50
ET 815LAddis Ababa 26/12/2020 10:15Kilimanjaro 26/12/2020 12:50
ET 814SKilimanjaro 02/01/2020 17:35Addis Ababa 02/01/2020 20:05
ET 728SAddis Ababa 03/01/2020 01:00Brussel 03/01/2020 06:15

We verplaatsen ons met een privé-minibus met chauffeur.


Bagage

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak).

Tijdens de beklimming wordt de bagage gedragen door dragers, waarbij het gewicht van jouw bagage max. 15 kg mag bedragen.
Jij draagt enkel je dagrugzak (met je persoonlijke dagspullen, middagpicknick en drank). De kledij voor in Moshi en/of tijdens de vlucht gaat niet mee op trekking en kan je achterlaten in het hotel


Klimaat

Het regenseizoen loopt grosso modo van november tot mei, met de zwaarste regenval tussen maart en mei. Er heersen aangename dagtemperaturen in Moshi en op de lagere gedeelten van de Kilimanjaro (20 à 25°); ‘s nachts kan het er fris tot koud worden.
Op de Kilimanjaro wordt het geleidelijke kouder naar de top toe, zowat 1° per 200 m. Er heersen grote temperatuursverschillen boven 4000 m: overdag is het in de zon +15° en bij bewolking ca. 0°. 's Nachts kan de temperatuur dalen tot -10°. Tijdens de beklimming worden verschillende klimaatzones doorkruist, van vochtig-warm tot arctisch-koud; kleding aangepast aan deze verschillen is dan ook vereist. Tijdens de topbeklimming waait er vaak een ijskoude wind die de gevoelstemperatuur danig kan doen dalen.

Uitrusting

Bagage

 • Rugzak, stevige reistas of kitbag
 • Dagrugzak tussen 20 en 35 l, met heupgordel
 • Zak of tas om spullen in te stoppen die je niet meeneemt op de berg en achterlaat in het hotel in Moshi

Schoeisel & kousen

 • Bergwandelschoenen
 • Lichte schoenen
 • Evt. slippers
 • Wandel- of trekkingkousen
 • Reservevet
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting

 • Warme slaapzak (buitentemp. tot –10°)
 • Evt. liner/binnenslaapzak (kan je slaapzal enkele ° warmer maken)
 • Degelijk slaapmatje (zowel qua comfort als isolatie)

Kledij

 • Lichte en soepele wandel- of trekkingbroek
 • Warme en soepele broek
 • Winddichte jas
 • Dikke fleece-trui
 • Lichte fleece-trui
 • Hemden en/of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
 • Muts + sjaal + handschoenen
 • Zonnehoed of –pet
 • Ondergoed (1 set warm en met lange onderbroek)
 • Evt. short/bermuda
 • Evt. zwemkledij

Verzorging

 • Toiletgerief van weinig plaats en gewicht
 • Handdoek (handig zijn sneldrogende handdoeken)
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • Bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • (Isolerende) drankfles of -zak (min. 1,5 l)

Diversen

 • Goede zonnebril
 • Evt. oordopjes (gesnurk)
 • Alarmfluitje (moet aan dagrugzak bevestigd worden)
 • Wc-papier
 • Zak- of hoofdlamp (+ reservebatterijen)
 • Evt. energierijke tussendoortjes
 • Evt. wandelstokken
 • Zakdoeken (stof/papier)
 • Enkele stevige veiligheidsspelden
 • Reisstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers; klik hier voor meer info)
 • Evt. verdeelstekker (om 2 apparaten tegelijk op te laden)
 • Evt. powerbank (om je telefoon-fotoapparaat op te laden tijdens de trekking)

 

Opgelet: In Tanzania is het gebruik van plastic zakjes verboden. Hersluitbare plastic zakjes zijn wel toegelaten mits je deze weer mee naar huis neemt.

EHBO

Je begeleider beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • Evt. middel tegen reisziekte
 • Ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • Middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • Pijnstillend en koortswerend middel
 • Middel bij maag- en darmklachten
 • Darmflora-herstellend middel
 • Middel bij zware diarree
 • Zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • Warme zalf bij spierpijnen
 • Breedspectrum antibioticum
 • Middel tegen blaren
 • Wondpleisters van verschillende breedte
 • Verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • Evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • Kleefband
 • Steri-strip
 • Oogdruppels
 • Keeltabletten of –spray
 • Inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus)
 • Vaseline

Geld

De munt is de Tanzaniaanse shilling.Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/
Import of export van de shilling is verboden.

Je kan kan euro's meenemen en ter plaatse wisselen.

Er zijn geldautomaten in Moshi, waar je met je maestro-betaalkaart geld kan afhalen. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 


Formaliteiten

Voor Tanzania heb je een internationaal paspoort (reispas) nodig. Een reispas vraag je aan bij de administratie van je woonplaats (duurt 7 à 10 dagen) en moet tot 6 maand na vertrek geldig zijn.

Het visum voor Tanzania kan je op de luchthaven kopen voor 50 USD, cash te betalen. Sinds kort kan je het visum ook vooraf online aankopen, waardoor de wachttijd op de luchthaven wegvalt. Wij vragen echter om hier nog niets rond te doen. Op de kennismakingsbijeenkomst wordt beslist of we het allemaal vooraf online zullen doen of allemaal ter plaatse.

Tip: Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Bijkomende informatie kan je vinden op: diplomatie.belgium (Op reis in het buitenland)


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Tanzania door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, laat zich best tegen hepatitis A vaccineren. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B

In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio).

Gele koorts

Het risico op gele koorts-transmissie is zeer laag. Vaccinatie is niet strikt aanbevolen, maar toch is het (indien er geen medische contra-indicatie bestaat) aangeraden. Dit kan enkel gebeuren in een gespecialiseerde vaccinatiecentrum.

Malaria

Er is malariarisico beneden de 1800 m. Het gebruik van muggenwerende middelen bij buitengaan tussen zonsondergang en zonsopgang is aangeraden, alsook slapen onder een geïmpregneerd muskietennet. Overleg best met je arts indien je deze maatregelen wenst te combineren met medicatie.

Knokkelkoortsen

In Tanzania kunnen dengue-en chikungunyakoorts voorkomen. Deze ziekten worden overgedragen door muggen die overdag steken. Er bestaat geen vaccin geschikt voor reizigers. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen toe te passen overdag.


Meer weten?

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

 • Altavia Travelbooks in Antwerpen
 • Anticyclone des Açores in Brussel
 • Barboek in Leuven
 • Atlas & Zanzibar in Gent
 • De Reyghere in Brugge
 • De Zondvloed in Mechelen en Roeselare
 • AltiplanoBooks
Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: