Portugal - Madeira: langs levada's


8 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Portugal - Madeira: langs levada's


8 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Portugal - Madeira: langs levada's


8 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Portugal - Madeira: langs levada's


8 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Portugal - Madeira: langs levada's


8 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »
Jongerenreis Portugal
De hipste klassieker of them all! Madeira is niets minder dan een drijvende tuin in de Atlantische Oceaan, en dan zo eentje van het indrukwekkende type. Siernaam het Bloemeneiland. En al die bloemetjes staan tussen bergpieken, ravijnen en steile kusten, met daartussen overal de levada's, de smalle waterkanalen die heel het eiland bestrijken. Doe daar nog het pittige Portugese accent bij en een relaxe lifestyle, en je komt er zo achter waarom dit één van de mooiste eilanden van Europa is!
Prijs: binnenkort online
Reisnummer: 21PT4MDA1
Reisdatum: 3/04/2021 - 10/04/2021
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Ja

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

9,2

43 Beoordelingen

reviews van klanten

Ik ben voor de eerste keer met Bootz op reis geweest. Het was echt supertof, Madeira is echt een heel mooi eiland. Er was een heel toffe en ontspannen groepssfeer. Ik zou onmiddellijk opnieuw meegaan met de Bootz organisatie. Een echte AANRADER!!!!

Renske V. -

Ontzettend toffe reis met een geweldige groep. Zeer gevarieerd programma, elke wandeling was totaal anders in vergelijking met een andere wandeling. Wat een uitzichten!

Ruben B. -

Een echte aanrader voor als je van natuur houdt en er een weekje tussenuit wil!

Hannes D. -

Fantastisch mooie en veelzijdige bestemming, prachtige wandelingen, logies en eten ook meer dan ok. Vermoeiend maar absoluut de moeite!

Lieven L. -

Zeer mooie reis langs de levada's van Madeira. Zeker de moeite om deze streek te verkennen als je van wandelen houdt.

Joris V. -

Ideale vakantie als je op zoek bent naar een fysieke, maar alsnog rustgevende vakantie. Prachtige vergezichten in de bergen en lekker lokaal eten.

Florianne H. -

Was echt supertof, Madeira is echt een mooi eiland. Een echte aanrader als je van natuur houdt.

Cedric D. -

De reis was supertof! We hebben veel geluk gehad met het weer, maar ook met de groep. De sfeer zat goed en dat maakte deze reis onvergetelijk. Ik ben verrast door de diversiteit van het eiland. Een zeer aangename verrassing!

Lynn D. -

Ik heb een prachtige reis gehad. Madeira is een heel divers eiland. Er zijn heel wat verschillende uitzichten en inderdaad heel veel soorten bloemen te spotten. Ik Heb genoten van de vele wandelingen en vond het leuk om zo het eiland te verkennen. Ik had ook hele leuke medereizigers mee en de Begeleidster was ook TOP. Ik heb dus een hele fijne reis gehad!

Pauline v. -

Heel mooie bestemming. Dit was mijn eerste Bootz-reis en meteen een topper! De natuur is prachtig, de sfeer was top, het eten (en de poncha's) lekker. Een aanrader! :-)

Leonie C. -

Het was een heel mooie reis met een leuke groep en een fijne en toffe reisbegeleidster!

Ellen C. -

Zowel de reis zelf als de groep waren gewoonweg fantastisch! Heel prachtig eiland en heel leuk programma! Een echte aanrader.

Kim B. -

Algemene reistips

Dag 1

Machico, here we come
De ijzeren vogel brengt ons vanuit Zaventem naar de hoofdstad Madeira, niet enkel bekend als geboorteplaats van Cristiano Rondaldo, maar tevens uitvalsbasis van dit groene eiland. Wij laten Ronaldo en co voor wat ze zijn en trekken naar het authentieke Machico waar we een eerste wandeling langs de levada do Caniçal maken om de benen wat op te warmen.

Dag 2

Hoog boven de zee
Opgewarmd en vol enthousiamse trekken we van Maroços langs de levada do Caniçal naar de Boca do Risco-pas. Dat laatste klinkt spannend en dat is het ook. Avontuur in z'n volste vorm. Langs een hoog boven de zee gelegen pad genieten we van de contrasten en de ruige schoonheid van de noordkust. De prachtige uitzichten brengen ons uiteindelijk in het plaatsje Porto de Cruz, waar we wederom kunnen kennis maken met de lokale visgerechten. Bom apetite!

Dag 3

Woeste Woestijn
Afwisseling van spijs doet eten! Ook wat uitzichten betreft, dus kiezen we vandaag voor een totaal ander landschap: Vanaf het uitsterste oostpunt van het eiland, Ponta de São Lourenço, wandelen we door een halfwoestijn met grillig gevormde rotsformaties en adembenemende uitzichten over de noord- en zuidkust. Afhankelijk van weer en tijd kunnen we het traject van Caniçal naar Machico over de Pico do Facho ook te voet afleggen. Feest! 

Dag 4

De groene krater
Weer een andere kleur vandaag. Na de blauwe zee en de bruingele woestijn gaan we nu op zoek naar een groene krater, genaamd Caldeirão Verde. Dit stukje Madeira herbergt een weelderige plantengroei dankzij het tropische microklimaat. We trekken door de laurierbomen en dopheide tot bij de krater (een grote kom) en zien (én horen) de watervallen naar beneden kletteren. Na een optionele douche dalen we af naar het dorpje Ilha waar we de bus nemen naar Funchal, onze volgende verblijfplaats.

Dag 5

Ain't no mountain high
Vandaag staat letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de reis op het programma. We maken een lange bergwandeling vanaf de top van de Pico do Arieiro (1818m) naar de Pico Ruivo (1862m), het hoogste punt van Madeira. We dalen daarna af naar het dal van Curral vanaf de Torrinhas-pas, een kruispunt van oude voetpaden op 1450m. De ruwe omgeving en niet altijd even heldere weersomstandigheden maken deze wandeling extra mysterieus. We lichten alvast één tip van de sluier: trap op, trap af, trap op, trap af,... Remember our words! 

Dag 6

Met open mond
Nog meer "Bocas"; we worden tot aan de Boca de Corrida gebracht vanwaar er twee heerlijke wandelingen vertrekken. Numero uno is een prachtig pad dat ons langs de flanken van de Pico Grande tot aan de Encumeadapas voert. De tweede optie is een pittige klim naar de Pico Grande-top (laatste meters niet geschikt voor mensen met hoogtevrees, klauteren via kettingen) met vervolgens een minstens even stevige afdeling naar Faja Escura. Boca betekent ook "mond". En je zal met open "boca" staan kijken naar dit staaltje natuurpracht, ongeacht welke wandeling je uiteindelijk doet.

Dag 7:

Up tou you
Funchal is nog steeds onze uitvalsbasis, en vandaag mag je lekker doen wat je wil. Ben je die vervelende natuur helemaal beu, dan kan je lekker de stad in. Of bol je uit met een rustige levadawandeling vanuit Funchal? Had je geen geluk met het weer op dag vijf 5, dan wacht je hier nog een extra kans om de adembenemende Pico Arieiro en Pico Ruivo te bewandelen. U kiest!

Dag 8:

Home sweet home, maar niet te lang
De ijzeren vogel wacht alweer om ons huiswaarts te brengen. Onderweg heb je ruimschoots te tijd om emailadressen en Instagram-accounts uit te wisselen. En uiteraard al plannen te maken voor de volgende Bootz-reis. Wist je dat Mallorca minstens even mooi is als Madeira, een waar wandel walhalla. Boeken maar!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

binnenkort online
Voorschot: € 360 per deelnemer

Inbegrepen

 • Vluchten
 • Transfers
 • Logies
 • Maaltijden (van avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 8) 
 • Bootz-begeleiding
 • BTW

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Persoonlijke uitgaven
 • Eventuele verzekeringen

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau 

Dagtrajecten van 4 tot 6 uur, soms via gemakkelijke levada‘s, soms moeilijker begaanbaar of langs afgronden (nooit gevaarlijk, maar niet geschikt voor mensen met hoogtevrees). Geen zware klim, wél soms lange afdalingen. Een goede tot sportieve lichamelijke conditie is dan ook noodzakelijk.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We logeren in kleinschalige pensions in Machico en Funchal.

Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.

Vervoer


We vliegen met luchtvaartmaatschappij TAP Air Portugal (TP).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
TP 647Brussel 03/04/2021 11:35Lissabon 03/04/2021 13:25
TP 1687Lissabon 03/04/2021 16:40Funchal 03/04/2021 18:30
TP 1696Funchal 10/04/2021 13:05Lissabon 10/04/2021 14:45
TP 644Lissabon 10/04/2021 15:55Brussel 10/04/2021 19:35

Ter plaatse gebeuren de transfers met minibus, lijnbus en taxi.

Klimaat

Op Madeira heeft het kustgebied een subtropisch klimaat; gemiddeld bedraagt de dagtemperatuur er in winter en voorjaar bijna 20° en in zomer en najaar rond 25°. Het binnenland is vaak bewolkt. In het gebergte kan soms een hard­nekkige mist han­gen en is het altijd frisser dan aan de kust (in winter en voorjaar zelfs koud). Regen is het hele jaar door mogelijk!

Uitrusting

BAGAGE

 • Rugzak of reistas (liever geen harde koffer)
 • dagrugzak (ongeveer 20 liter).

SCHOEISEL & KOUSEN

 • Enkelomsluitende wandelschoenen
 • Lichte schoenen (voor ’s avonds)
 • Wandelkousen.
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én je spaart plaats in je bagage.

KLEDIJ

 • Soepele (wandel)broek(en)
 • Wind- en waterdichte jas
 • Evt. kleine paraplu
 • Wollen trui of fleece
 • Enkele lichte hemden en/of T-shirts (ook met lange mouwen, tegen de zon)
 • Zonnehoed of –pet
 • Ondergoed 
 • Evt. badpak/zwembroek 
 • Short
 • Evt. pyjama.
 • Jas, sjaal, muts en handschoenen, het kan koud zijn op de toppen!

VERZORGING

 • Toiletgerief
 • Zonnecrème 
 • Beschermende lippenstift
 • Evt. zwemhanddoek.

EET- EN DRINKGEREI

 • Drankfles (min. 1 liter)
 • Evt. (zak)mesje
 •  Picknickbord en -bestek

DIVERSEN

 • Evt. oordopjes (gesnurk)
 • Evt. verrekijker
 • Evt. wandelstokken
 • Identiteitskaart + kopie (die je apart van elkaar bewaart)
 • Zaklamp of hoofdlamp voor in de tunnels.
Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

ENKELE BUITENSPORTZAKEN, AANGERADEN DOOR BOOTZ

Als deelnemer aan een Bootz-reis, krijg je op vertoon van je reisbevestiging een korting van 10% bij zaken met een * en van 5% bij zaken met een **

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • Evt. middel tegen reisziekte
 • Middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • Pijnstillend en koortswerend middel
 • Middel bij maagkrampen
 • Middel bij maag- en darmklachten
 • Zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • Middel tegen blaren
 • Ontsmettende zalf
 • Wondpleisters van verschillende breedte
 • Verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De Portugese munt is de euro. Over heel Portugal is er een uitgebreid net van geldautomaten, de zogenaamde Multibancos, waar je met je Maestrokaart tot € 200 per dag kan afhalen. Het is echter aangeraden om al wat cash geld van hieruit mee te nemen. 
Meer info vind je op: www.mastercard.com (doorklikken naar Cardholder Services en ATM Locations)

Formaliteiten

Voor Portugal en Madeira volstaat je identiteitskaart. 

Meer informatie

GEOGRAFIE (over Portugal en het eiland Madeira)

Portugal ligt in het zuidwesten van Europa, gelegen tussen Spanje in het noorden en oosten en de Atlantische Oceaan in het zuiden en westen. Het maakt samen met Spanje deel uit van het Iberisch Schiereiland en heeft een oppervlakte van ongeveer 92.000 km². De hoofdstad is Lissabon. De drie belangrijkste rivieren zijn de Minho, de Tejo of Taag en de Douro.

 Het Portugese vasteland is onderverdeeld in vijf streken. Van noord naar zuid zijn dit: 
 • Porto en het Noorden:
  Qua landschappen vrij divers met de vruchtbare Minho, het kustgebied Costa Verde, Porto en het Douro-dal, en tenslotte Trás-os-Montes, een dorre hoogvlakte. Het noorden is een bergachtig gebied met steile hellingen en hoogtes gemiddeld tussen de 500 en 800 m.
 • Beiras:
  met de Beira Littoral aan de kust, de Beira Alta meer landinwaarts en de Beira Baixa naar het oosten toe. Het is een streek vol contrasten. Hier ligt het hoogste bergmassief van het vasteland van Portugal, namelijk de Serra da Estrela, met de hoogste top de Torre (1993 m).
 • Lissabon en het Taag-dal:
  aan de monding van de Taag die uitkomt in de Atlantische Oceaan, ligt Lissabon. De rivier de Taag vormt een belangrijke scheidingslijn in het landschap. Ten noorden van de Taag zijn de hoogteverschillen groter dan in het zuiden.
 • Alentejo:
  beslaat een derde van het land en is grotendeels landbouwgebied.
 • Algarve:
  ligt helemaal in het westen. De kusten zijn gedeeltelijk rotsachtig, maar ook ideaal voor strandvakanties met lange stranden en mooie lagunes. 
Daarnaast zijn er twee eilandengroepen in de Atlantische Oceaan: 
 • Madeira:
  vormt een archipel met de Ilhas Desertas, Ilhas Selvagens en Porto Santo. Madeira, met hoofdstad Funchal,  is met een oppervlakte van bijna 800 km² het grootste eiland van deze archipel. Madeira is van vulkanische oorsprong en maakt deel uit van een bergketen, die voornamelijk onder zeeniveau ligt. Het landschap wordt daarom ook gekenmerkt door steile rotsen en grillige kusten. Zandstranden vind je er nauwelijks. Van west naar oost loopt er een grote bergketen over het land. Deze bergketen wordt wel gesplitst door twee rivieren: de Brava en São Vicente. De rivieren hebben hier een sterk verval (tot 10%), waardoor er diep uitgesneden dalen ontstaan.
 • De Azoren:
  bestaan uit negen eilanden van vulkanische oorsprong: Terceira, Santa Maria, São Miguel, São Jorge, Pico, Fayal, Graciosa, Flores en Corvo. Het landschap is zeer gevarieerd: bergketens, watervallen en bergmeren, weilanden en een weelderige vegetatie wisselen elkaar af.


KLIMAAT

Het klimaat in Portugal hangt af van verschillende factoren zoals de hoogte, de afstand tot de zee en de geografische ligging.

In het noorden, meer landinwaarts, zijn de winters koud en de zomers droog en warm. Aan de kust zijn de temperaturen iets lager, dit door de milderende invloed van de zee. Hoe meer men afdaalt naar het zuiden, hoe warmer de zomers en hoe zachter de winters. Hierdoor is de Algarve een populaire vakantiebestemming het hele jaar door. In de hogere gebieden (bv. Serra da Estrela) vind je de hele winter sneeuw en is het dus ideaal om te skiën.

Op Madeira heeft het kustgebied een subtropisch klimaat; gemiddeld bedraagt de dagtemperatuur er in winter en voorjaar bijna 20° en in zomer en najaar rond 25°. Het binnenland is vaak bewolkt. In het gebergte kan soms een hard­nekkige mist han­gen en is het altijd frisser dan aan de kust (in winter en voorjaar zelfs koud). Regen is het hele jaar door mogelijk! 
Op de Azoren daalt zelfs midden in de winter de gemid­delde dagtemperatuur zelden onder de 14° en men kan er bijna het hele jaar zwemmen. Juli en augustus zijn ook daar de warmste maanden van het jaar, maar de temperatuur stijgt zelden boven de 25°. Men zou het kli­maat kunnen om­schrij­ven als vochtig-warm. Wind en verspreide wolken zijn typisch voor de Azoren, maar komen in juli en augustus het minst voor. Mist of regen zijn niet uitgesloten.


STAATSVORM

Ingevolge de militaire coup in 1974 die een einde maakte aan de militaire dictatuur en krachtens de grondwet van 1976 is Portugal een parlementaire democratie met aan het hoofd een president. Portugal is sedert 1986 lid van de EU.


BEVOLKING EN TAAL 

Portugal heeft ongeveer 10.708.000 inwoners (schatting juli 2009) en een vrij homogene bevolking. In de jaren 1960 en ’70 vond een grote emigratie plaats naar o.a. Brazilië, Frankrijk, Zuid- Afrika, Zwitserland en Canada. Naar schatting 4 miljoen Portugezen wonen in het buitenland. 

De officiële taal in Portugal is het Portugees. Ook het Mirandees, een uit Spanje afkomstige taal die nog gesproken wordt door 10000 à 15000 mensen, heeft een officieel statuut.


ECONOMIE

De toetreding tot de Europese Unie in 1986 en tot de Eurozone in 1999 hebben Portugals economie een serieuze boost gegeven. Toch blijft het binnen de EU een arm land. Zowel het opleidingsniveau als de lonen blijven vrij laag. Dit trekt wel buitenlandse bedrijven aan, maar uit de voormalige Oostbloklanden is er hevige concurrentie. Het grootste probleem van Portugal is dat het meer invoert dan uitvoert. Zo moet 90% van de energie uit het buitenland komen. De belangrijkste producten die het land invoert zijn aardolie en aardolieproducten, machines, ijzer en staal. De export bestaat voornamelijk uit wijn, kurk, hout en papier.

Ruim 10% van de bevolking werkt in de landbouw. Het land krijgt zware financiële steun van de EU om de landbouwsector te moderniseren en de productiviteit te verhogen. De voornaamste producten van de akkerbouw zijn bonen, maïs, rogge, rijst, aardappelen, bonen, olijfolie en wijn. Wijn is een belangrijk product die wereldfaam geniet. Wat betreft de bosbouw is de kurkboom het belangrijkste product: 85% van de wereldproductie van kurk komt uit Portugal.  Van steeds groter wordend belang is het toerisme. Ruim 10% van de beroepsbevolking werkt in deze sector.


GODSDIENST

Ruim 85% van de bevolking is rooms-katholiek. Verder vind je er een kleine groep moslims, joden en protestanten.


FLORA EN FAUNA

Flora

De natuur in Portugal is vrij divers en is een weerspiegeling van het klimaat, met kenmerken van zowel het Middellandse Zeegebied als van West-Europa. De Europese soorten tref je vooral in het noorden, terwijl de mediterrane soorten in het zuiden voorkomen. In het noorden treffen we vooral wijngaarden aan, terwijl het zuiden meer gericht is op de landbouw. 

De vier belangrijkste boomsoorten die bijna het gehele bosoppervlak vormen, zijn de kurkeik, de zeeden, de steeneik en de eucalyptusboom. In de Alentejo komen veel olijfboomgaarden voor. In de Algarve vind je cactussen, agaven, vijgenbomen, aardbeibomen en amandelbomen, die het gebied een Noord-Afrikaans tintje geven.

Fauna

De Portugese fauna vertoont de kenmerken van de West-Europese landen (met o.a. vossen, konijnen, verschillende hertsoorten, geiten en wilde zwijnen), maar ook zijn er enkele diersoorten van Noord-Afrikaanse herkomst te vinden, zoals de mangoest.

Ten gevolge van de creatie van beschermde natuurgebieden en Nationale Parken, zijn er enkele diersoorten voor uitsterven behoed gebleven, bv. grijze wolf, lynx en verschillende soorten arenden. Portugal telt ook een aantal zeer grote zeeschildpadden. Typisch zijn eveneens de Madeirastormvogeltjes (kleine zeevogels met een typisch nachtelijk gedrag) die in hoger gelegen gebieden te bewonderen zijn.


ETEN

De nabijgelegen Atlantische Oceaan bepaalt de eetcultuur in Portugal. Schaal- en schelpdieren zoals kreeft, mosselen en inktvis, maken een wezenlijk onderdeel uit van het Portugese menu. Het bekendste visgerecht is de bacalhau, de droge stokvis. Andere visspecialiteiten worden bereid met rode baars, tong, zwaardvis en paling. Het meest gegeten en goedkoopste gerecht is de gegrilde sardine (sardinhas assada) met tomaat en pepers. Andere populaire visgerechten zijn: caldeirada (een mix van paling, kreeft en gegrilde sardines), cataplana (stoofschotel van diverse zeevruchten), mexilhões de escabeche (mosselen) en lagosta (kreeft).

Het Portugese achterland staat bekend om zijn kip- en vleesspecialiteiten. Enkele populaire vleesgerechten zijn: frango na púcara (kipschotel), bife à Portuguesa (gegrilde steak), carneiro (schaap), cabrito (geit), borrego (lam), Ieitão assado (geroosterd speenvarken) en presunto (gerookte ham). Portugal is een belangrijk wijnland. Tot de wereldbekende wijnen horen de vinho verde en de vinho do porto of portwijn. Gezien onze talrijke reizen naar Madeira, wil we het ook even over de keuken daar hebben, met tal van lokale specialiteiten waarin vis uiteraard een prominente rol speelt: sopa de peixe (vissoep van verschillende vissoorten), sopa de caldeirada (maaltijdsoep bestaande uit groenten, brood, kruiden en soms diverse soorten vis), carne vinho e alho (varkensvlees gemarineerd in wijn- en knoflooksaus), filete de espada con banana (zwaardvisfilet met banaan), lulas grehaldas (gegrilde pijlstaartinktvis), espetada (gegrilde vleesbrochettes), bolo de mel (honingcake, vaak geserveerd met een glaasje zoete madeira-wijn). Natuurlijk moet je op Madeira de madeira geproefd hebben, waarvan meerdere soorten bestaan. Van de sterke drank is vooral de 'aguardente' bekend, een sterke cognacachtige drank die wordt gedestilleerd uit suikerriet.
De Azoreaanse keuken is vanzelfsprekend ook sterk op de zee gericht en vooral schaaldieren spelen een hoofdrol. Maar de vruchtbare gronden zorgen eveneens voor mals rundvlees, verschillende kazen en lekkere konijnenschotels, alsook voor een rijk palet aan groenten en fruit. Dus iedereen komt hier wel aan z’n trekken. Ook de wijn- en likeurliefhebbers blijven niet in de kou staan. Elk eiland heeft zijn eigen culinaire specialiteiten.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. tijdstip en plaats waar we afspreken, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild.


Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: