Ijsland - Land van water en vuur


18 dagen

6/07/2022 - 23/07/2022

prijs € 2680


niet meer boekbaar

Ijsland - Land van water en vuur


18 dagen

6/07/2022 - 23/07/2022

prijs € 2680


niet meer boekbaar

Ijsland - Land van water en vuur


18 dagen

6/07/2022 - 23/07/2022

prijs € 2680


niet meer boekbaar

Ijsland - Land van water en vuur


18 dagen

6/07/2022 - 23/07/2022

prijs € 2680


niet meer boekbaar

Ijsland - Land van water en vuur


18 dagen

6/07/2022 - 23/07/2022

prijs € 2680


niet meer boekbaar
Jongerenreis Ijsland
IJsland is een magisch eiland met prachtige natuurverschijnselen die tot de verbeelding spreken, en waar je de energie door je lijf voelt razen. Als je de kracht van de natuur wil ervaren, dan moet dit land van vulkanen, meren en watervallen absoluut op je omg-dit-moet-ik-gezien-hebben-lijst!
Prijs: prijs € 2680
Reisnummer: 22IS4AAA1
Reisdatum: 6/07/2022 - 23/07/2022
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

28

30

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

8,5

16 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Kennismaking
Allen op post in Zaventem! Stel jezelf even voor, en maak kennis met je mede-Bootzers, die net als jij staan te trappelen om het vliegtuig op te springen naar één van de mooiste landen ter wereld. Wie het vlotst 'Eyjafjallajökull' kan uitspreken mag uiteraard aan het raampje zitten.

Dag 2

Kleuren overal
Bootzers reizen meestal bewust, en dus nemen we de bus naar Landmannalaugar. Het startpunt voor een 5-daagse trekking naar Skogar die bij de fervente wandelaars gekend is onder de naam Laugavegur. Meteen één van de hoogtepunten van je reis: Landmannalaugar. Veelkleurige bergen die je van je sokken blazen, heerlijke warmwaterbronnen, donderende lavastromen, en hemelsblauwe meren zorgen ervoor dat dit een must is voor elke Bootzer die de natuur tot zijn dada rekent. Vanwaar al die kleurtjes? Je vindt hier één van de grootste geothermische velden van IJsland, en de bergen zijn gemaakt van ryoliet, een op graniet lijkend vulkanisch stollingsgesteente. Ryoliet koelt ongewoon traag af, waardoor je prachtige kleurschakeringen krijgt. Omdat brainporn nooit kwaad kan.

Dag 3

Into the wild
Alftavatn schotelt je een meer voor met een ietwat bizarre, netjes afgeronde oever, omringd door heuvels. Weg van de moderniteit? You're welcome! En we gaan helemaal de wildernis in, over een sneeuwveld, langs ijsgrotten en stomende warmwaterbronnen: dit is IJsland op zijn best!

Dag 4

Move those Bootzies!
Vroeg uit de veren voor een lekker lange tocht. Het begint bij Maelifellssandur. En ook dat is weer een pareltje: een bizarre, zwarte zandwoestijn die zich uitstrekt tussen de groene heuvels. Daarna loopt het pad een stukje langs de rivierbedding van de Markarflöt om te eindigen in Emstrur.

Dag 5 en 6

Into the wilder
We zijn alweer gekomen aan de laatste etappe van de beroemde Laugavegur-trail en Bootz zou Bootz niet zijn moesten we er niet meteen nog schepje natuurpracht bovenop doen. De pittige tocht van Emstrur, over Thorsmork naar Baldvinsskali en Skogar is één van IJsland's bekendste paden, en een stevig tochtje om de benen los te gooien. Je krijgt er prachtige zichten op de zuidkust voor in ruil, en het Pòrsmork Natuurreservaat is van een ongekende schoonheid. Om je doel te bereiken moet je over de Fimmvörduháls-pas, die netjes tussen de 2 vulkanen ligt die we al op dag 2 vermeld hebben. Leuk meegenomen dankzij het moment de gloire van de Eyjafjallajökull (iemand?) in 2010, zijn de lavavelden die we oversteken.

Dag 7

Watervallen deel 1
Aankomst in Skogar.
Deze metropool telt de volle 25 inwoners en lijkt zo weggelopen van een postkaartje, of uit eender welke Lord of the Rings-film. Het dorpje ligt tussen de gletsjers Mýrdalsjôkull en Eyjafjallajökull, die elk een vulkaan bedekken. En van die laatste heb je misschien al gehoord, want deze snoodaard hield niet zo heel lang geleden nog half Europa aan de grond. De weinige huisjes zijn bedekt met mos, en de omgeving is bezaaid met adembenemend mooie watervallen. Eindigen doe je bij de enig mooie Skógarfoss-waterval, die maar liefst 60 meter de diepte induikt.

Dag 8

Yay! It's rest day!
Wie nood heeft aan wat rust, kan vandaag een snipperdag nemen, en optimaal genieten van dat ene plaatsje waar je je tent neergepoot hebt. Maar ben je al helemaal verknocht aan IJsland en heb je zin in meer, dan kan je ook voor een wandeling langs een meer (heb je 'm) op de hoogvlakte gaan. 

Dag 9

Postkaartfoto's
Op naar de Svartifoss, een klepper die honderden postkaartjes siert. De zwarte basaltkolommen zijn gekristaliseerde gesmolten lava. En het inspireerde een aantal architecten. Vergeet in Reykjavik niet even aan dit plaatje te denken als je voor het Nationale Theatergebouw staat. Afscheid van het zuiden met een bezoekje aan de Vatnajökull. Deze klepper is met zijn 8300 km² zomaar eventjes de grootste gletsjer van Europa. Onder die enorme ijskap zit een vulkaan die zowat elke 5 jaar een apocalyptische doorbraak forceert. Overnachten doen we in een herberg in Höfn, aan de kust.

Dag 10

Kristalhelder meer
Dag 10 brengt je via Egilsstadir naar het noorden van IJsland, en wel naar Myvatn. Dit kristalheldere meer is een paradijs voor wie van vogeltjes en vulkanen houdt. De eersten omdat het meer de ideale omgeving biedt voor tal van muggen, die op hun beurt dan weer de hongerige magen van een resem vogeltjes aanspreken. De vulkaanliefhebbers wanen zich dan weer in een heus pretpark met rondom het meer tal van zaken van vulkanische oorsprong, net als het meer zelf trouwens. Je kan hier vaak ook je voeten warmen, want het meer wordt gevoed door ondergrondse bronnen, en kan aan de oevers soms behoorlijk warm worden.

Dag 11

En de wielen van de fiets gaan...
Tijd om ook eens een ander vervoermiddel uit te testen dan je getrainde Bootz-beentjes, al moeten ze wel nog het werk doen om je MTB naar Krafla te loodsen (facultatief). In Namaskjard vind je zowaar kokende modderpoelen, met een doordringende zwavelgeur die het aroma van je sokken van gisteren tot niets herleiden. Gelukkig sluiten we af met een heuse open air spa-sessie: relaxen in een warmwatermeer!

Dag 12 en 13

Watervallen deel 2
Nog een keertje de bus op, van Myvatn naar Dettifoss, de IJslandse versie van de Niagara Falls. 44 meter hoog en maar liefst 100 meter breed doet dit gevaarte je eventjes heel klein voelen. Stroomopwaarts krijg je nog een tweede waterval voorgeschoteld, met de Selfoss. Trek je veters ook wat aan, want we trekken opnieuw de natuur in! Een trektocht langs de steile wanden en diepe kloven van de prachtige Asbyrgi-canyon. En die canyon heeft zowaar de vorm van een hoefijzer, waardoor het, wat had je gedacht, niets anders kan zijn dan de afdruk van het paard van Odin. Bij aankomst in Asbyrgi nemen we de bus naar Akureyri, de tweede stad van IJsland.

Dag 14 en 15

Schattenjacht
Opnieuw de bus op. Deze keer gaat het richting Hveravellir. Startpunt van een 2-daagse trekking via Thjofadalir naar Thverbrekknamuli.
We starten richting zuidwest naar de vallei van Soleyjardalir. Die volgen we tot de bergflank Thjoskuldur vanwaar we overgaan in de Thjofadalir vallei.

Weetje: Thjofadalir betekent ‘vallei van de dieven’. Naar een oude legende waarbij dieven zich schuil hielden in deze omgeving.

Dag 16

Richting Reykjavik
Een rustig dagje op de bus om ons naar Reykjavik te brengen, hoofdstad van IJsland. De meest westelijk gelegen hoofdstad van Europa, en de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. Echt groot kan je de stad niet noemen, maar dat maakt het aanbod des te indrukwekkender. Topmusea, prachtige kunst, kleurrijke architectuur, rijke gastronomie, funky bars en een bruisend nachtleven. Voeg daar de met sneeuw bedekte toppen aan toe die de achtergrond vormen, de schuimende zee, en de zuivere lucht, en je valt binnen de kortste keren voor deze prachtige stad.

Dag 17

Reykjavik
Op deze laatste dag zijn er nog tal van opties. Shoppen of een museumbezoek in Reykjavik, een walvissafari of andere excursie, keuzes te over! In de namiddag nemen we de bus naar Keflavik. Waar ze het vliegtuig al rustig op de tarmac aan het rijden zijn voor morgen.

Dag 18

Afscheid
Drie weken in IJsland, de tijd vliegt en je reis zit er weer op. Onze medeklinkers voor deze tekst zijn trouwens ook bijna op. De tijd om afscheid te nemen is helaas aangebroken, maar niet zonder eerst nog de nodige emailadressen en uit te wisselen natuurlijk. En ook je foto’s te delen met info@bootz.be of #travelbybootz. Tot een volgende keer bij Bootz!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 2680
Voorschot: € 940 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten
 • Luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological (€ 22.28)
 • Lokale transfers, zoals voorzien in het dagprogramma
 • Logies
 • Maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 18 (behalve lunch op dag 17)
 • Gebruik kampeermateriaal
 • Bootz-begeleiding
 • BTW

Niet inbegrepen

 • Facultatieve uitstappen op dag 11 en 17
 • Dranken
 • De lunch in Reykjavik op dag 17
 • Evt. reisverzekering
 • Inkomgelden

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 voor de doorgaande tochten,  voor de dagwandelingen.

We maken een doorgaande tocht van 5 dagen, 2 doorgaande tochten van 2 dagen en enkele dagtochten.
Tijdens de doorgaande tocht wordt het gemeenschappelijk materiaal (tenten, kookmateriaal) verdeeld en moet je rekenen op een rugzak van 15kg.

De overige dagen zijn reis- en bezoekdagen. De weersomstandigheden kunnen hun rol spelen en de reis zwaarder maken.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.
Meer uitleg over de zwaarte van de reizen.

Logies

We overnachten in tenten op campings en bij hutten. De overige nachten verblijven we in herbergen en gastenverblijven.

Bagagevervoer

Tijdens de gehele reis draag je je eigen rugzak, incluis tenten en kampeergerief. Tijdens de doorgaande tochten komt daar ook voeding bij. Tijdens de dagtochten kan de rugzak echter op de camping worden achtergelaten. Tijdens de reis- en bezoekdagen is het dragen uiteraard beperkt.

Vervoer

 VertrekAankomst
FI555Brussel 06/07/2022 14:00Keflavik (Reykjavik) 06/07/2022 15:15
FI554Keflavik (Reykjavik) 23/07/2022 07:40Brussel 23/07/2022 12:55
Ter plaatse maken we gebruik van privé-vervoer en lijnbussen.

Klimaat

Door de noordelijke ligging in een gebied waar veel anticyclonen voorkomen, is het weer in IJsland onstabiel en fris. Zon, wolken, regen, mist en sneeuw kunnen elkaar snel afwisselen,  maar zorgen voor intense kleurschakeringen. Hoewel de neerslag het geringst is van mei tot augustus en de zon regelmatig schijnt, moet men dus wel degelijk rekening houden met buien en motregen. De gemiddelde dagtempera­tuur bedraagt in de zomer 15°. Slechts uitzonderlijk daalt de temperatuur 's nachts tot het vriespunt.
Tot midden augustus wordt het niet donker.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Op goede voet

op goede voet

Onze reizen zijn voor ontdekkers die de wereld het liefst te voet verkennen en die houden van wat beweging en actie.  Voor wie liever een beperkte regio echt wil leren kennen dan vluchtig door het hele land te racen. En voor levensgenieters die de confrontatie met andere culturen en omgevingen willen aangaan en het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners vooropstellen.


Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur actief bezig zijn
  met wandelen of buitensport op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. 

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. 

Bagage

 • Ruime rugzak met stevige heupgordel (min. 60 liter)
 • Klein, lichtgewicht dagrugzakje. Het is handig als deze in de grote rugzak weggestoken kan worden. 

Schoeisel & kousen

 • Stevige bergwandelschoenen
 • Trekkingkousen (3 paar)
 • Watersandalen of (oude) sportschoenen waarmee u door het water kan waden
 • Evt. getten

Kampeeruitrusting

 •  Slaapmatje
 • Warme slaapzak (tot 0°)
 • Keukenhanddoek

Kledij (inclusief de kledij die je aantrekt voor de heenreis)

 • Katoenen of polyesterkatoenen broek
 • Wind- en waterdichte jas
 • Wind- en waterdichte broek of overbroek
 • Wollen trui of fleece
 • 2 T-shirts
 • 1 hemd of T-shirt met lange mouwen (in geval van zonverbrande armen)
 • Zonnehoed of –pet
 • Sjaaltje
 • Zwemkleding
 • 3 sets ondergoed
 • 2 shorts/bermuda’s
 • Lichte handschoenen en muts

Verzorging

 • Toiletgerief van weinig plaats en gewicht (graag biologisch afbreekbare zeep/shampoo))
 • 2 kleine handdoekken
 • 2 washandjes
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • Bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • Isolerende drankfles (min. 1 liter)
 • Zakmes (niet in je handbagage verpakken!)
 • Beker, bestek en gamel of bord

Diversen

 • Zonnebril
 • Veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • Waspoeder
 • Evt. oordopjes (gesnurk)
 • Enkele kleine vuilniszakken
 • Wc-papier
 • Zaklamp 
 • Energierijk snoepgoed

Opmerking: indien je je strikt tot de hierboven vermelde uitrusting beperkt, weegt je rugzak hoogstens 10 kg. Je houdt er best rekening mee dat er nog 5 kg groepsmateriaal (kampeergerief, voeding) per deelnemer bijkomt.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De munteenheid is de IJslandse kroon. Kredietkaarten worden overal aanvaard. Er zijn in de grotere centra ook betaalautomaten aanwezig. Je kan ook euro's in contanten meenemen en ter plaatse wisselen of reeds kronen van hieruit meenemen.

Reisdocumenten

Voor reizen naar IJsland volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Inreisvoorwaarden
Op de website van Buitenlands Zaken vind je de richtlijnen in verband met covid19 die de bestemming oplegt aan reizigers aan het buitenland. Lees deze zeker na.


Achtergrondinformatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

 • Visit Iceland
 • Unesco
 • H. Laxness, Het visconcert (roman): Nadat de jonge Alfgrimur door zijn moeder is verlaten, wordt hij opgevoed door een ouder echtpaar met een kleine boerderij in Brekkukot.
 • M. Otten (red.), Verhalen uit de Vikingtijd: Prachtige verhalen van literair-historisch belang over de avonturiersdrang van de IJslanders en de Noren en de manier waarop ze in betrekkelijk korte tijd de halve wereld ontdekten.
 • M. Otten (red.), De saga van Grettir: De laatste grote IJslandse saga, waarschijnlijk geschreven rond 1325.
 • M. Otten (red.), Edda: Wat de Ilias is voor de Grieken, is de Edda voor de Noordse volken.

Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door op een zaterdagvoormiddag in ons kantoorgebouw te Diest of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.


Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: