Marokko - Toebkal: het dak van Noord-Afrika


9 dagen

19/03/2022 - 27/03/2022

prijs € 1190


niet meer boekbaar

Marokko - Toebkal: het dak van Noord-Afrika


9 dagen

19/03/2022 - 27/03/2022

prijs € 1190


niet meer boekbaar

Marokko - Toebkal: het dak van Noord-Afrika


9 dagen

19/03/2022 - 27/03/2022

prijs € 1190


niet meer boekbaar

Marokko - Toebkal: het dak van Noord-Afrika


9 dagen

19/03/2022 - 27/03/2022

prijs € 1190


niet meer boekbaar

Marokko - Toebkal: het dak van Noord-Afrika


9 dagen

19/03/2022 - 27/03/2022

prijs € 1190


niet meer boekbaar
Jongerenreis Marokko
Liefhebbers van bergtoppen kunnen hun fascinatie voor het hooggebergte volop kwijt in een schitterende trekking doorheen de Hoge Atlas. Het doel is de Toubkal, meer dan 4.000 m boven de zeespiegel en het dak van heel Noord-Afrika. Een uitdaging? Zeker wel, maar nog veel meer dan dat een heuse belevenis! Een mix van grandioze landschappen en de echte berbercultuur maakt deze reis tot een aparte ervaring die we in schoonheid afsluiten in het wervelende Marrakech.
Prijs: prijs € 1190
Reisnummer: 22MA4TKA1
Reisdatum: 19/03/2022 - 27/03/2022
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

23

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

9,2

20 Beoordelingen

reviews van klanten

Ideaal om mentaal tot rust te komen. Prachtige bergen!

Thomas M. -

Kort, maar krachtig. Mooi programma, goed opgebouwd, fijne gids.

Thomas V. -

Afrika, het voelde als thuiskomen. Na een uurtje rijden waren we weg van de drukte van Marrakech en begonnen de prachtige Berberse landschappen. Elke stap was puur genieten van de omgeving, de vriendelijke Berbers, onze fantasische gids Omar en zijn keukenploeg, de schattige sterke ezels, de vriendelijke onthalen met thee en popcorn, het overheerlijke eten, de verfrissende riviertjes, het slapen in buitenlucht, de sneeuwballen gevecht, de toffe groepssfeer en avonden vol weerwolven,... Het was gewoonweg geweldig! Zeker voor herhaling vatbaar. Merci voor deze fantastische reis.

Kathia M. -

Wandelen op Marokkaanse relaxritme en culinair genieten van de Marrokaanse topgerechten. Een aanrader als je een week echt weg wil zijn.

Wouter K. -

De reis was echt fantastisch! Een heel toffe, gevarieerde groep die goed bij elkaar paste met prima begeleidster De service van muilezels en koks onderweg zorgden ervoor dat we ons volledig konden focussen op de prachtige ervaring en natuur. Het is een ideale manier om tot rust te komen in de natuur, je lichaam uit te dagen om te top te halen, de plaatselijke gewoontes te leren kennen (inclusief Franse toiletten en theegebeuren) en nieuwe mensen te leren kennen. Zeker een aanrader!

Yasmina D. -

Marokko was een zeer mooie reis, die mij op bepaald vlakken heeft verrast. De natuur, omgeving, algemene beleving, contact met plaatselijke bevolking en begeleiding waren fantastisch. Verassend groen en lekkere maaltijden waren mooie extra's. Hetgene deze reis zo fantastisch maakte was de leuke groep en de belevenis om de reis te starten in een drukke stad en meteen het contrast te zien bij het begin van de wandeltocht, die start met de Toebkal in de verte en je dag per dag dichter nadert. Een fantastische reis en ervaring.

Pieter D. -

Een mooie, uitdagende reis met de Toebkal als hoogtepunt.

Domien V. -

Marokko is een prachtig land. We hebben Marrakech bezocht, mijn hart brak wel toen ik de armoede daar zag. Nadien zijn we gaan trekken in de bergen, ik vond het leuk om te zien dat ons doel elke dag een beetje dichter leek te komen. De Marokkaanse keuken vond ik heel lekker, zeker voor een trekking was dit een uitgebreide keuken. De begeleiding was ook super, ze hielp me letterlijk tot aan de top. Uiteindelijk hebben we de Toubkal bereikt, dit was even een geluksmomentje voor mij. Kortom het was een fantastische reis. En dit mocht ik meemaken met nog 13 andere super toffe mensen. Zeker een aanrader!

Renske V. -

Algemene reistips

Dag 1

Meeting in Marrakech

Salaam aleikum, ahlan wa sahlan in Marrakech! Welkom in de Rode Stad. Een klinkende naam en een bruisende levensader: dat vraagt om een meet&greet met de andere leden van je expeditie naar de top van de Toubkal, en waar kan je dat beter doen dan in een authentieke stad die blinkt van de sfeer. De riad waar we toekomen baadt in een sprookjesachtige sfeer die je voorbereid op het stadsbezoek. We gaan eerst op zoek naar het schitterende Jemaa El-Fnaaplein: het kloppende hart van Marrakech en een Grand Cru cultuurbad! Een Arabisch sprookje met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers... you name it! Een mix van kleurtjes, geurtjes en geluiden vanop één van de sfeervolle terrasjes, en een ideaal kader om de rest van je groep even uit te vragen.

Dag 2

Pour faire plaisir aux yeux!

Aaaaah... Marrakech. Een 'touch' van de verfijnde Andaloesische cultuur, want ooit hoofdstad van een rijk dat zich uitstrekte tot Zuid-Spanje. Met een vulling van de sfeer van een woestijnstad. Een pareltje! Tijd voor een heuse ontdekkingstocht denken wij dan! Op naar de belangrijkste bezienswaardigheden van de Rode Stad: de Koutoubiamoskee, de Ben Youssef Medersa, de Sa’adische graven, het Bahiapaleis, het Museum voor Marokkaanse kunst, de Jardin de Majorelle en… Natuurlijk de soeks niet vergeten! Levendige wespennesten geurend naar kruiden en je kijkt je ogen uit! Eén van de mooie winkeltjes induiken? 'Pour faire plaisir aux yeux': mais oui bien sûr! In de namiddag van dag 2 brengt de bus ons tot Wizilne, een dorpje in het Atlasgebergte op 1300 m. In de valleien van deze bergketen leeft een volk van boeren en herders die duidelijk anders zijn dan hun Arabische landgenoten: de berbers. Een korte inloopwandeling van een tweetal uurtjes leidt ons naar de eerste gîte op onze tocht. Eén van de meest sobere gîtes voor de komende dagen. Maar alles lijkt sober in de magnifieke locatie waar de gîte is gebouwd.Verwacht je ook aan de ontmoeting met onze lokale ploeg, inclusief ezels. Die van de bagage, jawel.

Dag 3

Steenezels

Na het ontbijt worden de muilezels geladen en starten we met een zachte klim. Tinzert is het eerste bergdorp dat we passeren. Het lijkt wel of je teruggaat in de tijd: binnen in de uit leem opgetrokken huizen gaat het berberleven gezapig en ongestoord zijn traditionele gang.

Dag 4

Eerste zicht op de Toebkal

We dringen dieper door in de Hoge Atlas. Het landschap verandert: heuvels maken plaats voor bergen, brede dalen worden enge valleien. Meermaals hebben we zicht op de Toebkal. Tegen de steile flanken liggen akkers in terrasvorm en ook de huizen zijn trapsgewijs tegen de hellingen aangebouwd. Als we gisteren al verrast waren door de prachtige lunch-spot die de lokale ploeg voor ons had uitgekozen, dan zijn we dat vandaag nog des te meer. Lekker smullen en voetjes in het water tijdens de siësta. nomnomnom! We slapen in dorpshuizen en slaan het dagelijks leven gade. Het is weer eens wat anders om de herders te zien thuiskomen met hun kuddes… We slapen in Imsker (1500 m).

Dag 5

Verkenning der valleien

De Hoge Atlas, een ruig landschap, maar onbeschrijflijk mooi. Via de vallei van Imnane en de dorpen Amssakrou en Ikis, bereiken we Tinogrine op 1900 m. In de namiddag wandelen we tot op de pas Tizi ‘n Tamatert op 2300 m en hebben we een prachtig zicht op de valleien van Imnane en Imlil. We dalen weer af tot aan het dorp Tamatert (1800 m).

Dag 6

Highway to Toebkal

De volgende dag is niet van de poes. Vanuit Tamatert klimmen we quasi onafgebroken en misschien gedeeltelijk door de sneeuw naar Toebkal-refuge op 3200 m. Een stevige trip naar de refuge waar een laat maar overheerlijk middagmaal in een prachtdecor ons opwacht. Na de lunch passen we onze stijgijzers en doen we een eerste verkennend tochtje door de sneeuw…..pret verzekerd!

Dag 7

Op naar de top!

We gaan op pad voor de tocht naar de Toebkal-top (4167 m). Bootz heeft hier de gewoonte om ’s nachts om 4 uur te vertrekken en zonsopgang te bewonderen vanop de kam voor of vanop de Toebkal. Na een kort nachtje staan we rond 7 uur in onze stijgijzers op de top. In een bui van blijdschap vallen we in elkaars armen op het hoogste punt van Noord-Afrika. Gegarandeerd!
Na twee uur voorzichtig afdalen, ruilen we de top van de Toebkal in voor de refuge waar we tijdens het ontbijt kunnen nagenieten van ons avontuur. De stijgijzers worden opgeborgen, de stapschoenen weer in paraatheid gebracht, deze keer voor een pittige afdaling richting Tamatert. Vergeet niet om tussendoor stiekem afscheid te nemen van het Atlasgebergte.

Dag 8

Wie souks die vindt

We rijden terug naar Marrakech, waar we in de loop van de voormiddag aankomen. Je krijgt een tweede kans om verder te onderhandelen in de souks voor dat ene fantastische souveniertje of je koopt nog wat Ras el hanout om thuis je eigen humus of tajineschotel te maken.

Dag 9

Home sweet home

Jammer genoeg komt aan elk sprookje een eind. De reünie nog snel even vastleggen, en dan het vliegtuig op naar Brussel met een waaier aan nieuwe ervaringen! Van zodra je geland bent, pers je nog alles uit je datalimiet door je foto's up te loaden en door te sturen naar Bootz.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 1190
Voorschot: € 420 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten
 • Luchthaventaksen
 • Transfers
 • Logies
 • Maaltijden (van avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 8)
 • Huur muilezels
 • Begeleiding + gids + kok + drijvers

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Fooien (ca. 30€)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Evt. verzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Begeleiding:

Olivier Van Hoey


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 à . Doorgaans goede paden, maar soms losse stenen. Aanzienlijke hoogteverschillen. De beklimming van de top is pittig en soms onmogelijk door het weer. Zeker door de mogelijke sneeuw en de stijgijzers aan de schoenen. We houden rekening met de risico's van hoogteziekte.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.
Meer uitleg over de zwaarte van de reizen.

Logies

 • In Marrakech slapen we in een traditioneel Marokkaans hotel, gelegen in het hart van de stad.
 • Tijdens de tocht slapen we in  "gîtes": eenvoudige dorpshuizen met 1 of 2 ruime kamers met matrassen. Er is overal een (Frans) toilet en een douches met koud water. Met uitzondering van de eerste nacht, kan je warm douchen. Er is geen verwarming in de huizen en je dient zelf een slaapzak mee te nemen. 

Maaltijden

In Marrak­ech ontbijten en dineren we in het hotel of op restaurant. 's Middags eten we een snelle hap in de stad.

Het eten tijdens de tocht wordt door een kok klaargemaakt. De kok en de drijvers zorgen voor alles (bereiden van de maaltijden, opdienen, afruimen, afwassen). We krijgen lekkere picknicks met salade en pasta/linzen/brood en dessert. ‘s Avonds steeds soep, couscous/tajine en dessert. In de Toebkal-refuge eten we 1x ontbijt, 1x avondmaal en 2x middagmaal.

De Marokkaanse keuken in het algemeen is zeer gevarieerd en smaakvol, en er wordt rijkelijk gebruikt gemaakt van kruiden, specerijen, zout en suiker. Meestal nuttigt men ’s middags de hoofdmaaltijd. Het bekendst zijn tajines (stoofpot van vlees, vis of kip met groenten en saus), en couscousgerechten (griesmeel met een ragout van groenten, vlees en bouillon. Andere bekende gerechten zijn harira (een dikke soep met granen die ook als ontbijt wordt gegeten), mechouia (salade van geroosterde paprika en tomaat), briouats (kleine drie- of rechthoekige pakketjes met allerlei soorten vulling) en pastilla of b’stilla (een machtig en feestelijk gerecht met een kruidige vulling van duif en amandelen). Mechoui is een volledig lam of schaap dat in een ondergrondse klei-oven wordt bereid bij religieuze of familiefeesten. Bij elk maal eet men vers brood. 


Bagage

De grote bagage wordt door muilezels vervoerd. Je draagt tijdens de tocht dus enkel je dagrugzakje.

Vervoer

We verplaatsen ons ter plaatse met een minibus.

Klimaat

In Marrakech is het warm. In de bergen wordt het kouder naarmate je hoger gaat en eens de zon onder is, koelt het snel af.

Uitrusting

Voor deze reis neem je best het volgende mee:

Bagage

 • Stevige reistas of kitbag
 • Overtrek (b.v. grote vuilniszak) om je reistas in te stoppen of mee te omwikkelen tijdens het vervoer op de dierenruggen (tegen stof en vuil)
 • Dagrugzakje

Tip: De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz (op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven). Breng best ook een identificatie aan de binnenkant van je reistas, rugzak of koffer. Wij raden aan om je bagage te beperken tot 1 stuk en max. 15 kg. Dat maakt het vervoer ter plaatse en het dragen over korte afstanden een stuk makkelijker. Je mag slechts 1 stuk handbagage meenemen aan boord, eventueel aangevuld met een cameratas, handtas, laptop, … De handbagage moet passen in het bagagekastje in het vliegtuig en mag niet groter zijn dan
55 x 40 x 20 cm.

Schoeisel & kousen

 • Enkelomsluitende wandelschoenen
 • Lichte (sport)schoenen voor ‘s avond
 • Wandel- of trekkingkousen

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én je spaart plaats in je bagage.

Kampeeruitrusting

 • Warme slaapzak. Comfortniveau 0 à 5°C. Best in combinatie met een liner (katoenen slaapzakje) en thermisch ondergoed. (eenvoudige matjes worden ter plaatse voorzien, maar het staat je vrij je eigen matje mee te brengen. Zeker als je last hebt van je rug)

Kledij

 • Soepele (wandel)broek(en)
 • Wollen trui of fleece
 • Wind- en waterdichte vest
 • T-shirts of luchtige hemden (ook met lange mouwen, tegen de zon). De eerste dagen kunnen heerlijk warm zijn.
 • Bermuda (tot over de knie)
 • Ondergoed
 • Degelijke zonnehoed of –pet
 • Sjaaltje (om de nek tegen de zon te beschermen)
 • Muts, (ski)handschoenen, sjaal, windstopper, regenjas. De topbeklimming kan erg koud zijn! In tegenstelling tot de warme eerste dagen.
 • Zwemgerief voor in de Hamam.
Tip: Het is aangenamer en veiliger om kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon en/of insectenbeten beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek). Tip voor vrouwen: neem een grote sjaal mee, type pareo. Het neemt weinig plaats in in je dagrugzak en komt goed van pas bij het bezoek van religieuze plaatsen.

Verzorging

 • Handdoek
 • Toiletgerief van weinig plaats en gewicht (ook vochtige doekjes)
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • Verkoelende lotion
 • Beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • Drankfles
 • Evt. (zak)mesje

Diversen

 • Zak- of hoofdlamp
 • Zonnebril en petje
 • Veilige geldbeugel om rond de hals of als heupgordel te dragen (onder de kleren)
 • Wc-papier
 • Aansteker of lucifers (om wc-papier te verbranden)
 • Kleine, goed afsluitbare plastiek zakjes (om afval in te bewaren tot het verbrand wordt of om terug mee te nemen naar de bewoonde wereld)
 • Evt. oordoppen (snurkers)
 • Evt. wandelstokken
 • Evt. energierijke snacks (geen chocolade)
 • Reispas + kopie (die je apart van elkaar bewaart)
 • Wat isostar (of gelijkaardig) tabletten om af en toe in je water te doen kunnen zorgen voor wat extra energie.

EHBO

De begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • Evt. middel tegen reisziekte
 • Middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • Pijnstillend en koortswerend middel
 • Middel bij maagkrampen
 • Middel bij maag- en darmklachten
 • Zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • Middel tegen blaren
 • Ontsmettende zalf
 • Wondpleisters van verschillende breedte
 • Verbanden (elastisch + niet elastisch)

Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen en in grotere plaatsen als Marrakech, Rabat, Meknès, Fez en Taroudant kan je met een gewone Maestro-betaalkaart geld afhalen bij een bankautomaat.

Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Formaliteiten

Reispas:

Voor deze reis heb je een reispas nodig, die nog 3 maanden geldig is vanaf de datum van terugkeer uit Marokko. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Een reispas (die 7 jaar geldig is) kost € 65 evt. aangevuld met gemeentetaks.

Tip: Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar de eigen online e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.
Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen die je kan terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be). Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A:
Iedereen die buiten Europa reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

DTP-vaccin:
Op reis gaan is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree:
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.


Kennismaking

Enkele weken voor het vertrek krijgt elke Bootzer een uitnodiging voor de kennisma­kingsbijeenkomst. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest op een zaterdagvoormiddag, of in een van de ViaVia Reiscafés. Je krijgt er de laatste (vertrek)info en maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.

Meer informatie

Literatuur

 • T. Ben Jelloun
  • Gebed voor de afwezige (roman)
  • Gewijde nacht (roman)
  • Met neergeslagen ogen (roman)
  • Een gebroken man (roman)
  • Duivelse Liefdes (roman)
 • M. Chafik Imazighen, De Berbers en hun geschiedenis
 • D. Chraibi De beschaving is mijn moeder (roman)
 • H. De Haas Aroemi, aroemi, een vreemdeling in Marokko (roman)
 • E.W. Fernea Een straat in Marrakech (roman)
 • E. & H. Jouad Marrakech, culture populaire de la medina
 • L. Lalami Hoop en andere gevaarlijke verlangens (roman)
 • R. Lamrabet Vrouwland (roman)
 • A. Maalouf Leo Africanus (historische roman)
 • P. Mansfield The Arabs (sociale, politieke en historische analyse van de Arabische wereld)
 • F. Mernissi Het verboden dakterras (sociologische roman)
 • C. Nooteboom Het geluid van zijn naam, Reizen door de islamitische wereld
 • H. Obdeijn, P. De Man & P. Hermans, Geschiedenis van Marokko (met o.a. aandacht voor de betrekkingen tussen Marokko en de Lage Landen)
 • G. Riemersma Het land van zijn vader, de schrijfster is een Nederlandse die gehuwd is met een Marokkaan en een realistische kijk geeft op de verhoudingen/verschillen tussen de Marokkaanse cultuur en gebruiken en deze van onze Westerse wereld
 • K. Strobbe De Gazellen, Marokkaanse vrouwen vertellen (ervaringen van Marokkaanse vrouwen in België)
 • G. Van camp Mijn Marokko (reisverhaal)
 • S. Venema Een man met suikerhaar, verhalen uit Marokko (reisverhaal).

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Klimaat

Marokko wordt verdeeld in vier grote klimaatgebieden:

 • Mediterraan klimaat in Noord-Marokko
 • Atlantisch klimaat in het westen van Centraal-Marokko
 • Landklimaat in het bergachtige oosten van Centraal-Marokko
 • Woestijnklimaat ten zuiden van de Hoge Atlas

Langs de kusten is de temperatuur het hele jaar door zacht en gelijkmatig. Hoe verder landinwaarts, hoe groter de temperatuurschommelingen, zowel tussen dag en nacht als tussen zomer en winter. In de zomer stijgt de temperatuur in het laaggelegen binnenland overdag aanzienlijk, terwijl het ’s avonds sterk afkoelt. In de Hoge Atlas komen de maxima in de zomer zelden boven de 20°, terwijl de nachtelijke temperaturen in de winter tot vele graden onder 0 kunnen dalen.

Van de winden die in Marokko frequent waaien, dienen vooral de zeewinden vermeld te worden. Die zijn vochtig en over het algemeen zacht. Daartegenover staan de droge en krachtige continentale winden uit het oosten en zuiden. De Atlas beschermt het Atlantische laagland tegen de droge woestijnwinden uit de Sahara.

De neerslag vermindert van noord naar zuid en van west naar oost. De meest regenrijke zone, met meer dan 800 mm neerslag per jaar (iets meer dan in België) is de westelijke Rif en de Atlantische zijde van de Midden-Atlas. De andere kustvlakten, de westelijke hoogvlakte, de rest van de Midden-Atlas en de gehele Hoge Atlas hebben tussen de 400 en 800 mm neerslag per jaar. De rest van het land blijft beneden de 400 mm en de woestijngebieden zelfs onder 100 mm. Sneeuw valt slechts bij uitzondering op een hoogte tussen de 600 en 1000 m. Boven de 2000 m hoogte blijft het sneeuwdek twee tot drie maanden lang liggen in het Rif en drie tot vier maanden lang in het noordelijke gedeelte van de Midden-Atlas. In de Hoge Atlas tenslotte kan de sneeuw zes maanden blijven liggen.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Geografie

Marokko heeft een oppervlakte van 446.550 km² (de Westelijke Sahara niet inbegrepen), ruim 14 keer zo groot als België. De territoriale grenzen van Marokko lopen langs de Westelijke Sahara en Mauritanië in het zuiden en Algerije in het oosten. Aan de west- en noordzijde grenst Marokko respectievelijk aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, alsook voor een klein deel aan Spanje (de enclaves Ceuta en Melilla). De grens in het zuiden is een bron van spanning. Sinds 1979 houdt Marokko de Westelijke Sahara bezet en tot vandaag is deze grens nog niet duidelijk gedefinieerd. De hoofdstad is Rabat.


Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: