Portugal - Genieten in Minho


8 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Portugal - Genieten in Minho


8 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Portugal - Genieten in Minho


8 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Portugal - Genieten in Minho


8 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Portugal - Genieten in Minho


8 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »
Jongerenreis Portugal
De Minho is een streek in Portugal die gekend staat voor zijn legendarisch Bootzbezoek. Maar ook voor zijn gele bergen, zijn wilde wolven, zijn terraslandbouw, en het huisje van Dirk en Joëlle. Verborgen in de bergen wordt deze eco-lodge onze uitvalsbasis voor een week genieten van ‘t schoon leven. We gaan natuurlijk wandelen maar als er dan “toevallig” een rivier op ons pad ligt, trekken we onze wetsuits aan een gaan we op aquatrekking. Hou die wetsuits maar aan, want als er “toevallig” een zee ons pad kruist, springen we op een plank en gaan we surfen! Dat alles in het zonnige noorden van Portugal!
Prijs: binnenkort online
Reisnummer: 22PT4MHA1
Reisdatum: 4/06/2022 - 11/06/2022
Deelnemers: min. 6 - max. 8
Beschikbaar: Ja

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

9,3

6 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Minholiday!

Vanuit Brussel vliegen we naar Porto. Een mooie stad maar wij zijn op zoek naar het natuurschoon van de Portugese Minho. En er is geen betere plaats om daar ten volle van te genieten dan vanuit de eco-lodge in Ponte da Barca. Joëlle en Dirk zijn 2 Vlamingen die het zichzelf hier heel knusjes hebben gemaakt en zo lief zijn om hun paradijsje te delen met een bende Bootzers. Dus laat alles los, smijt jezelf in het zwembad of sip van je aperitief onder de druivenranken. De vakantie is begonnen, yeah baby!

Dag 2

Terraskes doen

Hoe verleidelijk het zwembad ook lonkt, we zijn hier niet gekomen om heel de dag op ons lui gat te liggen, toch? Laten we maar meteen bewijzen dat de Minho een zalige streek is om in te wandelen. Dat doen we met een wandeling van zo’n 13 kilometer in de buurt van Porta Cova. Een piepklein dorpje van 2 straten groot maar des te charmant. De wandeling voert ons langs de terras-hellingen van de Penada berg. Al snel krijgen we de kans om het eerste zweet van ons gelaat te spoelen bij een riviertje. Dat ze hier heel ingenieus over landbouw hebben nagedacht blijkt uit de vele terrassen, irrigatiekanalen en stevige graanschuren. Het lijkt wel een themapark voor wandelaars. Langs de bergwand volgen we het pad langs vreemde granieten rotsblokken richting de gletsjer vallei van de Serra da Peneda. De gletsjer is helaas niet meer (al duizenden jaren geleden gesmolten, je zou voor minder in deze hitte) maar boetseerde wel de vallei tot het wandelparadijsje van vandaag. Bij het plaatsje Chá krijgen we een mooi zicht over de Minho en de Branda’s die we zullen passeren. Een Branda stel je jezelf best voor als een fotogenieke schuilplaats voor mens en dier tussen de weiden. Of als een ideaal picknickplaatsje. De weg volgt de bergflank terug naar Porta Cova waar de sympathieke oudjes ons vriendelijk opnieuw verwelkomen. Niet omdat ze allemaal Alzheimer hebben, maar omdat ze hier wel wat wandelaars gewoon zijn.

Dag 3

Waterwandelen

Canyoning heb je misschien al gedaan (zeker als ervaren Bootzreiziger)? Dan zal een Aquatrekking je zeker bevallen. Je gaat stroomopwaarts de rivier door. We hoeven geen touwen of klimgerief mee te sleuren maar er wordt zeker en vast geklommen, gesprongen, gegleden en gezwommen. De wetsuits zorgen er niet alleen voor dat we er enorm sexy uitzien maar ook dat we veilig en warmpjes de rivier kunnen trotseren.

Dag 4

Oh what a thing to do and it was all yellow

Coldplay heeft er een liedje van gemaakt. Zo mooi zijn de “gele bergen” hier! Wij verkiezen de Portugese naam “Serra Amarela”, dat klinkt poëtischer en ‘poëtisch’ voel je je zeker als je langs de vele gele bloemen in dit landschap stapt.
De GR 34 loopt hier in een lus door de bergen. We spreiden deze route van 35 km over 2 wandeldagen. Het hoogtepunt ligt op 1364 meter in Louriça. Maar voor het zover is, wandelen we door een smalle vallei en langs vergane landbouwterrassen waar de mais van vroeger plaats heeft gemaakt voor een soort netelige heide (wildplassers wezen gewaarschuwd!). Het landschap begint nu meer op de schotse highlands te lijken, maar minder nat en een pak warmer! Als we het dorpje Germil naderen beginnen we toch een hongerke te krijgen. De wilde tijm die hier weelderig groeit en onze neusgaten kruidt, zal er wel voor iets tussen zitten. Of we verlangen al opnieuw naar de kookkunsten van onze gastheer Dirk, kan ook. We nemen een verdiende pauze in Cutelo, een cute klein landbouwersdorpje. 
We trekken terug de bergen in. Tussen de velden en stenen schuilhutten door vinden we onze weg naar de Vilarinho Dam, het eindpunt van vandaag. We steken een punaise in de kaart op deze plaats, zodat we morgen weten waar we moeten starten. Want het eten, het zwembad en de comfortabele lodges wachten!

Dag 5

Het verdronken dorp

Het dorp Vilarinho da Furna is tegenwoordig niets meer dan wat granietstenen die grotendeels onder water liggen. Ideaal voer voor een griezelige Netflix-serie, maar wij laten dit spookdorp liggen en trekken opnieuw de bergen in. Op onze tocht zien we verschillende ruïnes van stallen, boerderijtjes en stenen muren… als ze niet te goed verstopt zijn onder het struikgewas tenminste. Rond de middag bereiken we het hoogste punt, de Louriça. Het uitzicht steken we in onze rugzak en vanaf nu gaat het enkel maar bergaf richting Hermitage, het startpunt van gisteren. Daar sleuren we onzelf, moe maar tevreden, de auto’s in. Het enige dat onze benen nu nog kan redden is een stevige maaltijd, een stevig plonske en een stevig drankje. 3x Check!

Dag 6

Surf’s up budez!

Haal je Hawaiian shirt of bloemetjesbikini boven en smeer neem een dubbele laag zonnecrème mee zodat je de overschot op je plank kan smeren om extra smooth door het water te glijden.
Na een stuk op 100 keer in slowmotion uit de zee te stappen terwijl je het water uit jouw blonde lokken nonchalant maar met een coole move tegen de Bootzer achter jou hebt gesmeten, zit de surf er up!
In de namiddag bezoeken we het kusstadje Viana De Castelo. Of we blijven heel de namiddag chillen met een cocktail in de hand op het strand, da’s ook plezant!

Dag 7

Eindigen in de Minho in Majeur!

Vandaag krijgt iedereen de keuze. We maken een wandeling rond het logies en ontdekken zo de kleine dorpjes waar iedereen gemoedelijk op de velden werkt of wacht tot wanneer ze lieflijk kunnen zwaaien naar voorbijgaande wandelaars. We maken ook wat tijd voor een bezoek aan Ponte da Barca. De markt, de tuinen, de kleine binnenstad, de terrasjes aan het water, …
Of je gaat nog wat grenzen en water verleggen op een spannende Canyoning (excl.). Er zijn geen foute keuze's vandaag!
De vakantie afsluiten doen we op gepaste wijze aan de toog (of poolside) bij Dirk en Joëlle. 

Dag 8

Thuis is het ook gezellig

Hoewel niet zo gezellig als hier, maar helaas is de tijd van gaan gekomen.We zwaaien nog een laatste keer naar ons gastgezin en tuffen langs de bergen, de rivier en de zee terug naar de luchthaven. Thuis vertellen we overvloedig over deze onbekende streek in Portugal en zijn blij dat we deze 'op zijn Bootz' hebben leren kennen.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

binnenkort online
Voorschot: € 430 per deelnemer

Inbegrepen

 • Vluchten
 • Huur minibus
 • Overnachting in je privé-kamer of lodge met dubbel bed
 • Maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 8
 • Aquatrekking
 • Surf-les en -gerief
 • Nederlandstalige begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • Extra activiteiten zoals de optionele canyoning op dag 7
 • Dranken, behalve koffie en thee bij het ontbijt
 • Persoonlijke uitgaven
 • Evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis op een ander tijdstip


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 8 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau  à , geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet.
We wandelen in de bergen maar de hoogteverschillen zijn niet al te groot. Er is geregeld schaduw, maar hou toch er ook rekening mee dat je ook in de zon zal wandelen.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

 • Zeer charmant en ecologisch logies middenin de natuur, gerund door het sympathieke Belgisch echtpaar Dirk en Joëlle. Het bestaat uit 6 mooie tent-cottages (‘lodges’) verspreid over het domein, alle voorzien van eigen voortuintje en zithoek. De wanden zijn van tentzeil dat overdag heerlijk luchtig is en veel licht binnenlaat. Zowel lodge als het meubilair zijn ambachtelijk en uit natuurlijke materialen vervaardigd.
 • Naast de 6 lodges zijn er ook 2 ‘gewone’ tweepersoonskamers met sanitair op de kamer en met een terras. Deze zijn voorbehouden aan de eerste 2 boekers van deze reis. Tenzij je liever in een tent-cottage slaapt natuurlijk.
 • Elke Bootzer heeft zijn eigen kamer met dubbelbed.
 • Het sanitair is privé, maar ondergebracht in een apart gebouwtje (toegankelijk via de tuin) waar elke lodge zijn eigen badkamertje met douche, lavabo en toilet heeft.
 • Bed- en badlinnen is ter plaatse aanwezig en hoef je dus niet mee te brengen.
 • De tuin is natuurlijk aangelegd met wilde bloemen (de lavendel op de foto's is helaas ten prooi gevallen aan een ziekte) 
 • Er is een mooie zwemvijver.
 • In het domein ligt ook een kleine wellness waar Joëlle diverse vormen van massage en verzorging aanbiedt.

Maaltijden

 • Ontbijt in (beperkte) buffetvorm. Daar stellen we ook onze picknick samen die we overdag meenemen.
 • 4 x dineren we in het verblijf. Gastheer Dirk tovert met plaatselijke ingrediënten een gastronomisch avondmaal bestaande uit hapjes, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert.
 • De 3 overige avonden gaan we eten in plaatselijke restaurantjes; zo leren we de lokale keuken kennen.

Bagage

Je draagt enkel een dagrugzakje tijdens de wandelingen.

Vervoer

Ter plaatse rijden we rond met onze eigenste minibus.

Op goede voet

op goede voet

Onze reizen zijn voor ontdekkers die de wereld het liefst te voet verkennen en die houden van wat beweging en actie.  Voor wie liever een beperkte regio echt wil leren kennen dan vluchtig door het hele land te racen. En voor levensgenieters die de confrontatie met andere culturen en omgevingen willen aangaan en het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners vooropstellen.


Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur actief bezig zijn
  met wandelen of buitensport op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Voor deze reis mag je rekenen op overwegend zonnig en aangenaam warm weer. Bewolking, mist en/of een bui zijn mogelijk.

Uitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak.

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • sandalen of lichte schoenen
 • wandel- of trekkingkousen.
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Dat spaart plaats in je grote bagage en, mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • regenjas
 • warme trui of fleece 
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts
 • short
 • evt. een schort (voor de kookworkshop)

Verzorging

 • toiletgerief
 • biologisch afbreekbare zeep en shampoo.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles (min. 1 liter) 

Diversen

 • evt. oorstopjes 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Het is aangeraden euro’s van thuis uit mee te nemen. Al is er geregeld de mogelijkheid om geld af te halen.

Formaliteiten

Voor reizen naar Portugal volstaat je identiteitskaart.
Tip: Maak een kopie of foto van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of zet hem ergens in de cloud.

Meer informatie

Wat interessant leesvoer.


J. Rentes De Carvalho 
 • Portugal, een gids voor vrienden, boeiend geschreven en bovendien kritisch. Het deel over Porto en Minho is gedetailleerd en 'uit het leven gegrepen'. Rentes is een in Nederland wonende Portugees;
 • Ernestina, waarbij Rentes ons terugvoert naar zijn 'roots', het geïsoleerde bergland van Trásos-Montes in het noordoosten van Portugal.
 • Laurentiustranen, schrijnend boek van de in Nederland wonende Portugese schrijver over het andere gezicht van Portugal, getekend door armoede, haat en dronkenschap;
G. Komrij
 • Over de bergen, de realiteit achter een romantische façade, roman die een prachtig beeld geeft van het platteland in een geïsoleerd deel van Portugal (Tras-Os-Montes) in de jaren tachtig;
 • Zakenlunch in Sintra en andere Portugese verhalen, alle verhalen die Gerrit Komrij schreef over zijn tweede vaderland Portugal. Van zijn eerste schreden op zoek naar een huis tot en met zijn verzuchtingen over de eigenschappen die een Nederlander aankleven en die hij nooit kwijtraakt. 
 • J. Saramago  was één van de belangrijkste Portugese hedendaagse schrijvers. In 1998 won hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Interessant voor wie Portugal beter wil leren kennen zijn: 
 • Reis naar Portugal
 • Opgestaan van de grond (speelt zich af in de Alentejo)
 • Het beleg van Lissabon
 • Memoriaal van het klooster
 • Kleine herinneringen.
Wie wil kennismaken met en/of zich verdiepen in de Portugese 'saudade' (weemoed) en 'fado' (noodlot), kan terecht bij één van de groten uit de Europese literatuur, Fernando Pessoa.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. tijdstip en plaats waar we afspreken, wordt een tweetal weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis op een ander tijdstip