Albanië - High Scardus trail


8 dagen

1/07/2023 - 8/07/2023

- prijs € 1420


Boek deze reis »

Albanië - High Scardus trail


8 dagen

1/07/2023 - 8/07/2023

- prijs € 1420


Boek deze reis »

Albanië - High Scardus trail


8 dagen

1/07/2023 - 8/07/2023

- prijs € 1420


Boek deze reis »

Albanië - High Scardus trail


8 dagen

1/07/2023 - 8/07/2023

- prijs € 1420


Boek deze reis »

Albanië - High Scardus trail


8 dagen

1/07/2023 - 8/07/2023

- prijs € 1420


Boek deze reis »
Jongerenreis Albanië
De eerste groep Bootz pioniers heeft in 2018 de bergen in het Oosten van Albanië al verkend en goedgekeurd. Dit afgelegen gebied wacht op nieuwe avonturiers. We volgen de mooiste stukjes van de Scardus Trail, een nieuw pad langs de grens met Noord-Macedonië. Ervaar de warme gastvrijheid waarvoor dit land bekend staat en stap mee in het dagelijkse leven hier. De mensen en de imposante berglandschappen raken sowieso een gevoelige snaar bij een Bootzer. Home-made biologisch eten en de beklimming van de hoogste bergtop in dit land vol contrasten laten een blijvende indruk na. Wie open staat voor een back to basics ervaring zal niet teleurgesteld zijn in deze reis.
Prijs: € 1420
Reisnummer: 23AL4AAA1
Reisdatum: 1/07/2023 - 8/07/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Ja, afreis gegarandeerd

Wandelniveau :

Huidige groepssamenstelling:

29

31

34

27

30

31

31

34

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

9,2

12 Beoordelingen

reviews van klanten

Albanië is een prachtig land. De trektochten waren adembenemend. Er was ruimte voor persoonlijke inbreng en tijd voor jezelf. Een echte aanrader!

Marieke S. -

Het was een absolute top reis! Je wandelt als enige door deze prachtige bergen en overnacht bij de locals. Echt een zalige manier om Albanië te verkennen.

Elisabeth O. -

Algemene reistips

Dag 1

Koekoek Kukes

Na de landing in Tirana rijden we meteen door naar Kukes. Een ritje van 2u30.
Kukes is een klein grensstadje in het Noord-oosten van Albanië met 15000  inwoners. Het is eigenlijk een rebuild van het oude Kukes dat ze hier onder water lieten lopen in 1976. De oorzaak is een dam, gebouwd met hulp van China, die goed is voor 90% van de waterenergie van het land. Het stadje kreeg terecht de Nobelprijs voor de vrede toen het tijdens de oorlog in Kosovo 450.000 (veel!) vluchtelingen opving. We overnachten in een eenvoudig hotel. Morgen wacht ons de natuur!

Dag 2

Pieken op dag 2

Een rit van 45minuten brengt ons door de machtige Vanave kloof naar de highlands.
Het grootste deel van de dag volgen we een steile bergkam die de grens vormt met Albanië en Kosovo. We vertrekken in Shishtavec, Een streek die bevolkt wordt door de Gorani, een voormalige Islamitische nomadenstam. Ze spreken Bulgaars en hun gebied verspreidt zich over de 3 landen. Klimmers komen aan hun trekken wanneer we enkele mooie piekjes passeren. We eindigen de dag in Caje. Het dorp kon evengoed aan het einde van de wereld liggen. Het is het hoogste dorpje in het land dat het jaar rond bewoond is. We verblijven er bij een familie en worden al snel vrienden met de buren ook. De tijden veranderen en in het enige café van het dorp wordt er naast Raki nu ook redbulls gedronken door de jeugd. De charme van het café is wel gebleven.

Overnachting bij een gastgezin.

15km - 6u30
725m stijgen. 1000m dalen.

Dag 3

Langs bloemenvelden en paddestoelen

We nemen afscheid van onze gastgezin en hiken verder naar Radomire. We huppelen door bloemenvelden en vergapen ons aan de grootsheid van de bergen rondom ons. Alsof het hier nog niet prachtig genoeg is, is de kans groot dat er kuddes wilde paarden hun hoofd uitsteken boven de bloemenzee. Elke stap brengt ons dichter naar het hart van het Korab-Koritnik massief. 
We leren bij over de donkere geschiedenis van het communisme en zien enkele betonnen paddestoelbunkers. Radomire is een levendig dorp en een thuishaven voor wandelaars. We worden hier verwend in een eenvoudig pension waar we het al snel heel gezellig maken met de groep op een hoop zachte schapenvachten.
In de verte zien we Korab, de hoogste top van Albanië en Macedonië liggen.

17km 7u45 stappen
1000m stijgen 1075m dalen

Dag 4

Grenzen verleggen

Korab, de hoogste top van Albanië én Macedonië lacht ons toe! We staan vroeg op en bereiden ons voor om de klim naar de top te overwinnen. Een pittig dagske met veel hoogtemeters maar zonder echt moeilijke stukken. Met de top in zicht cirkelen we rond de berg om hem langs de achterkant verder te beklimmen. Hopelijk zit het weer wat mee en kunnen we hier rustig picknicken op de top. We keren via een iets andere weg terug naar hetzelfde guesthouse van vorige nacht. Wie deze klim niet ziet zitten, kan vandaag ook een rustig dagje inlassen en het dorpje verkennen.
 
‘s Avonds  ziten we gezellig rond de ‘Oda’. Dat is een speciale kamer voor uitzonderlijke gasten en memorabele gezelligheid. Een beetje zoals de gesprekken aan vlaamse keukentafels. Maar dan gezelliger!

17km 8u30

1475m stijgen 1475m dalen

Dag 5

Schaapjes en zand in overvoed, maar moe worden we er niet van.

We verlaten de gezelligheid van Radomire en klimmen opnieuw de highlands in. Op een oude weg richting de grens passeren we een oud inbraak-alarm. De ‘brezi i bute’ is een grote zandvlakte speciaal gemaakt om voetstappen in te zien. Of Bootzers die zandengeltjes maken.  Nu is alles hier peis en vree, maar in communistische tijden was dit de plaats waar families, die de grens wouden oversteken, gevangen werden. Ze werden, in het beste geval, naar vreselijke werkkampen gestuurd.
Vanop het hoogste punt van de tocht zien we honderden of zelfs duizenden schapen grazen. Neem er een mental picture van in je hoofd en je bent heel de nacht bezig om ze te tellen. Onze voeten zien wat af van al het geklim en wie wil kan ze belonen met een ijsmeerbadje. Wie alsnog in slaap dreigt te vallen, mag er ook in gaan zwemmen. Maar tag dan wel @travelbybootz als je een foto daarvan post! We overnachten op zo’n 1770m in een bescheiden houten herdershut. Die foto die je daarnet gemaakt hebt, zal nog even moeten wachten op likes. Hier is geen gsm-signal. Ook geen elektriciteit of warm water. Wél een kampvuur onder de heldere sterrenhemel. Nog beter!

16km 7u
1025m stijgen 575m dalen

Dag 6

Over passen en kammen

Goed uitgerust en gesterkt door een beker versgemolken schapenmelk vertrekken we voor wat één van de zwaarste dagen van de trekking wordt. We vliegen er meteen in met een klim tot de bergpassen boven Zagrad. We zigzaggen op een steil pad de bergen op richting de Grama Pass. Het uitzicht op de top is ideaal voor onze picknick with a view! 
Nog wat verder begint het te dagen hoe zotjes we aan het wandelen zijn wanneer we achter ons de immense rotsmuur zien waar we vandaag komen. In de verte zien we rode daken en ruiken we houtkachels. We dalen af richting beschaving. In Rabidisht vinden we langs oude kasseibanen onze weg naar het charmante guesthouse. In hun mooie tuin genieten we van een lokaal drankje. Dik verdiend!

15km 8u

800m stijgen 1550m dalen

Dag 7

Bye bye bye Tirana

De tocht van vandaag brengt ons terug naar het drukke stadsleven. Maar niet voor we nog langs enkele dorpjes wandelen waar de tijd bleef stille staan. In deze Peshkopi streek leven de ouderen nog van hun bescheiden oogst. De jeugd is hier al bijna helemaal verdwenen. Wanneer een bende viriele, jonge Bootzers passeert worden we zeker ergens uitgenodigd op de koffie. Na het middageten worden we met de auto teruggebracht naar het midden van het energieke stadsleven van Tirana. Waar 25% van de bevolking van Albanië woont. Dat vraagt om een uitgebreide verkenningstocht van het oude centrum en de hippe buurten. Wie wil kan een atoomschuilkelder en het ‘Huis der bladeren’ bezoeken. Ze vertellen de geschiedenis van de Sigurimi, de geheime staatspolitie die de dictatuur van Enver Hoxha met zware hand bekrachtigde. Een indrukwekkende afsluiter van een reeks memorabele dagen. 's Avonds gaan we nog eens goed eten en sluiten af in het nachtleven van Tirana.

12km 5u15

700m stijgen 750m dalen

Dag 8

Albyenië

Na ons laatste gemeenschappelijke ontbijt is het tijd om huiswaarts te trekken. Tijdens de vlucht is er voldoende tijd om met je vliegtuig buddy terug te kijken op een geweldige reis. We verkenden de wildernis van het bergland en maakten kennis met de complexe geschiedenis van het land. Dat desondanks die woelige tijden nu enorm gastvrij is. We verlegden ons grenzen zowel fysiek als mentaal en keren terug met een rugzak vol herinneringen naar ons landje vol files, voorverpakte bananen en platte gsmdrama’s.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 1420
Voorschot: € 500 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten
 • Luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological (€ 17,00)
 • Transfers ter plaatse, zoals voorzien in het dagschema
 • Logies
 • Maaltijden vanaf avondmaal dag 1 tem ontbijt dag 8
 • Begeleiding + lokale gidsen
 • Bagagevervoer
 • Inkomgelden en trekking permits
 • BTW

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Evt. reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Begeleiding:

Kobe Ost


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Pittige trekking met 6 a 7 stapuren en vaak meer dan 1000 stijgingsmeters per dag. Goeie conditie en uithoudingsvermogen vereist.
De beklimming van mount Korab (1564 stijgingsmeters) is een return trip, en kan eventueel overgeslagen worden.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

Kleine pensionnetjes, homestays en herdershutten.

Maaltijden

Het ontbijt en avondmaal nemen we in het logies. Het middagmaal is een eenvoudige lunch of picknick.

Bagagevervoer

Tijdens de trekking draag je je dagrugzak.
De grote bagage wordt vervoerd per wagen of per paard.


Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
LO 232Brussel 01/07/2023 07:40Warschau 01/07/2023 09:40
LO 597Warschau 01/07/2023 10:30Tirana 01/07/2023 12:40
LO 598Tirana 08/07/2023 13:30Warschau 08/07/2023 15:35
LO 233Warschau 08/07/2023 16:35Brussel 08/07/2023 18:45
De lokale transfers gebeuren per minibus en openbaar vervoer.

Op goede voet

op goede voet

Onze reizen zijn voor ontdekkers die de wereld het liefst te voet verkennen en die houden van wat beweging en actie.  Voor wie liever een beperkte regio echt wil leren kennen dan vluchtig door het hele land te racen. En voor levensgenieters die de confrontatie met andere culturen en omgevingen willen aangaan en het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners vooropstellen.


Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur actief bezig zijn
  met wandelen of buitensport op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Het klimaat van Albanië is mediterraan aan de kust, met zeer warme zomers en regenachtige en koude winters. De rest van het land kent een continentaal klimaat met koude winters en gematigde zomers. 's Winters zijn de bergstreken moeilijk bereikbaar, met besneeuwde en gladde wegen.
Tijdens deze reis verwachten we aangenaam en meestal zonnig wandelweer met kans op mist of een bui in de bergen.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. 

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar.  

Bagage

 • reistas of trekkingrugzak (geen harde koffer)
 • dagrugzak
 • evt. regenhoes voor dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • degelijke, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen of (wandel)sandalen
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én je spaart plaats in je bagage.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) (die beschermt tegen prikkelstruiken, insecten en teken; een afritsbare broek is handig)
 • wind- en waterdichte jas
 • warme pull/fleece
 • lichte pull/fleece
 • warme kledij voor de beklimming van de Korab (muts, handschoenen, thermisch onderlaagje)
 • luchtige hemden of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • bermuda

Verzorging

 • toiletgerief
 • evt. (sneldrogende & lichtgewicht) zwemhanddoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • evt. (zak)mesje (kan goed van pas komen tijdens de picknick)
 • lunchbox/brooddoos
 • drankfles

Diversen

 • zak- of hoofdlamp
 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …).

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De munteenheid is de lek. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Albanië volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitsdocument en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Achtergrondinformatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten.

Wij geven alvast volgende tips:

 • Ismail KADARE Dossier H., een spannende speurtocht door de Albanese bergen, op zoek naar de geheimen van Homerus’ dichtkunst (roman)
 • Els DE GROEN, De bruidskogel. De Kanun, het eeuwenoude wetboek dat nog steeds grote invloed heeft op het leven in grote delen van Albanië, bepaalt dat een vrouw die overspel pleegt door haar man in de rug geschoten mag worden (roman).

Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door op een zaterdagvoormiddag in ons kantoorgebouw te Diest of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, rugzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.


Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: