Frankrijk - Corsica: Op en rond de Mythische GR20


15 dagen

17/09/2023 - 1/10/2023

- prijs € 1590


Boek deze reis »

Frankrijk - Corsica: Op en rond de Mythische GR20


15 dagen

17/09/2023 - 1/10/2023

- prijs € 1590


Boek deze reis »

Frankrijk - Corsica: Op en rond de Mythische GR20


15 dagen

17/09/2023 - 1/10/2023

- prijs € 1590


Boek deze reis »

Frankrijk - Corsica: Op en rond de Mythische GR20


15 dagen

17/09/2023 - 1/10/2023

- prijs € 1590


Boek deze reis »

Frankrijk - Corsica: Op en rond de Mythische GR20


15 dagen

17/09/2023 - 1/10/2023

- prijs € 1590


Boek deze reis »
Jongerenreis Frankrijk
Zijn jouw beenspieren goed getraind en hou je wel van een pittige klim, een portie klauterwerk en een beetje afzien? Trek met Bootz naar het prachtige Corsica met zijn woeste toppen, diepe kloven en azuurblauwe zee. Geniet van afwisselende schoonheid, de geur van de vrije natuur en kampeer op authentieke plekken. We doen een mooie mix van de GR, de mythische tocht dwars door Corsica, en ontspannen en minder drukke wandeltochten door het Coriscaanse gebergte.
Prijs: € 1590
Reisnummer: 23FR4COA1
Reisdatum: 17/09/2023 - 1/10/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Ja

Wandelniveau :

Huidige groepssamenstelling:

19

20

26

28

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

8,9

26 Beoordelingen

reviews van klanten

Het was een indrukwekkende reis met prachtige panorama's.

Haron B. -

Zwaar, maar de moeite! Grenzen verlegd!

Elinne M. -

Prachtig eiland! Pittige bergwandeltochten, soms afzien, maar des te meer ik genoot van de mooie uitzichten, het eten en het aangename reisgezelschap. Ook heerlijk zwemmen in de zee. Ik zou zo weer terug willen!

Nina O. -

Een prachtige wandelreis, mooie afwisseling van wandelroutes.

Cedric D. -

Alhoewel de spieren flink moesten werken en de conditie sterk op de proef werd gesteld, een fantastische reis! Back to basics, het gevoel van vrijheid daar boven op de berg, en de pure geestelijke rust, dat zijn de dingen waarvoor ik het doe.

Tanja B. -

Prachtige maar pittige reis!

Jan D. -

Deze reis was voor mij een uitdagende, grensverleggende reis in de Corsicaanse bergen. Een mooie afwisseling van wandelroutes met adembenemende natuur.

Sofie M. -

Prachtige wandelreis!

Wouter A. -

Heel toffe, aangename, boeiende en indrukwekkende reis. Begeleider heeft er alles aan gedaan om de reis zo prachtig en aangenaam mogelijk te maken voor iedereen.

Thor V. -

Algemene reistips

Dag 1

On y va

We vliegen rechtstreeks naar het heldhaftig klinkende Ajaccio, de grootste stad van Corisca. Maar we zijn niet gekomen voor een citytrip dus trekken we meteen door naar het historische dorpje Vizzavona, omringd door enkele van de hoogste toppen. We nestelen in ons in een gezellige gîte, in meerpersoonskamers met gemeenschappelijk sanitair. 

Dag 2

Niet vies

Vanuit Vizzavona maken we een inlooptocht zonder rugzak. We klimmen tegen de oostelijke flank van de Monte d'Oro tot aan de Bergeries de Pozzatelli en eventueel verder (afhankelijk van weersomstandigheden). We dalen daarna terug af en overnachten een tweede keer in de gîte in Vizzavona. Een opwarmertje, heet dat dan. Maar we zien met een snelle oogopslag dat Vizzavona helemaal niet zo vies is, en dat smaakt dus naar meer.

Dag 3

GR20

Tijd voor het echte werk. Vandaag vertrekken we via de westelijke flank van de Monte D'Oro waar we langs een verkoelende bergrivier onze tocht op de befaamde GR-20 aanvatten. Dit grote-routepad is ontegensprekelijk het zwaarste en tegelijk spectaculairste van heel Europa. Het doorsnijdt het gebergte van noordwest naar zuidoost. Kenners weten dat de mooiste etappes, met de meeste afwisseling in landschappen, zich hier bevinden. We begeven ons dan ook enkel op dit gedeelte! Wat had je gedacht? Het doel voor vandaag is de Refuge de l'Onda (1430m) waar we kamperen temidden van de oorverdovende stilte.

Dag 4

Op en neer

In de koelte van de ochtend trekken we over de Serra di Tenda, een indrukwekkend lange bergkam die leidt naar de Pointe de Pinzi Corbini (2021 m), meteen onze eerste top. Vanaf deze "picknickplaats with a view" gaat het 's namiddags bergaf naar de Refuge de Petra Piana (1842 m). Gelukkig gaat het met de landschappen niet bergaf. Mijn God, wat is dit mooi. Leven is als God in Frankrijk doelt dan toch op dit stukje Frankrijk, dunkt ons...

Dag 5

Voor ieder wat wils

Vandaag kunnen, als de weersomstandigheden het toelaten, de vrijwilligers - zonder rugzak - klimmen tot het hoogste punt van de Monte Rotondo (2622 m). Hoewel het technisch geen moeilijke klim is, vraagt het een hele inspanning om deze top te bereiken. Corsica openbaart zich echter op zijn mooist. De toppen rondom de Rotondo (sic), de diepe valleien en de vele bergmeertjes blinkend in de zon, domineren het landschap. Wil je je krachten wat sparen, kan je mee klimmen tot het Belle-Bonnemeer op 2321 m, dat wordt gevoed door het smeltwater afkomstig van de besneeuwde flanken van de Monte Rotondo en de omringende toppen. Een fris bad, iemand? Kamperen en potje koken doen we opnieuw bij de refuge Petra Piana.

Dag 6

Spectaculare

De tocht naar de Refuge de Manganu (1601 m) is zowat het spectaculairste wat Corsica voor de rugzaktrekker te bieden heeft. En die Refuge is ook ons doel en onze slaapplek voor vanavond. De Col de la Haute Route ligt op onze route langs het rotsachtige Breche de Capitello. Je vraagt je af waarom je nog naar Patagonië zou reizen om el Chaltén te zien.... 

Dag 7

Oase van groen

Na de spectaculaire hike van gisteren vinden we vandaag rust in de oase van groen rond het Ninomeer. Weidse valleien nodigen wilde paarden uit om in het rond te grazen, en wij mogen er tussen wandelen. Het groene gras voelt als kussentjes onder je voeten na de rotspartij van gisteren. We volgen de Avignano, een bergrivier die dieper in de vallei zorgt voor zwemgelegenheid, naar de Segahut op 1161m. Hier kamperen we zonder spelcomputer...

Dag 8

Door de kloof naar Corte

Om onze bestemming van vandaag te bereiken, Corte (389 m), volgen we even de Mare a Mare-route, de verbinding tussen de oost- en de  westkust. We dalen af doorheen de grillige Tavignanokloof. Het hoogteverschil met de rotsen boven ons bedraagt op sommige plaatsen meer dan 600 meter! Dus best wel de moeite om af en toe met opgeheven hoofd te wandelen. Eénmaal de kloof openbreekt, komt de 15de-eeuwse citadel van Corte in zicht, gebouwd op een rotstop boven de stad. Als je deze tekst niet gelezen hebt, is het een absolute verrassing ...
Gezien we reeds rond de middag Corte bereiken, hebben we zeker tijd voor een vrij bezoek aan dit mooie stadje en zijn burcht. 's Avonds genieten we van een streekgerecht en van de heerlijke Corsicaanse wijn én nog meer van onze overnachting op hotel. Luxe!

Dag 9

Top of the (Corsican) World

Per bus begeven we ons naar Calacuccia (794 m), gevolgd door een lange klim langs enkele 'bergeries' naar de Refuge de l' Ercu (1700 m). Het is een gesloten wereld, hooggelegen en gedomineerd door de hoogste top van het eiland: Monte Cinto (2706 m). Je waant je even niet in Europa. (Deze tocht kan alleen doorgaan bij zonnig en helder weer.) 's Avonds slaan we onze tenten weer op. Bonne nuit.

Dag 10

Meer meren

Met z'n allen trekken we hogerop via het meertje van Cinto, naar de Crucettapas (2540 m). Wie dan nog energie over heeft kan over een rotsige bergkam doorstoten tot de top, waar het hele eiland aan uw voeten ligt! Net als je toekomstige dates wanneer je over jouw heldendaden in Corsica vertelt. We komen terug op adem in de Refuge Tighiettu (1640 m).

Dag 11

Corsica's mooiste berg

Al voor de middag bereiken we onze volgende bestemming, de Ciottuluhut (2000 m). De rotspiek van de Paglia Orba (2525 m) kan 's namiddags van hieruit beklommen worden (als de weersomstandigheden het toelaten). Omwille van zijn kleurenpracht en de natuurlijke aanwezigheid van rotsholten is dit onbetwist Corsica's mooiste berg. Bovendien zie je bij helder weer, meer dan 2500 m meter diep, de Middellandse Zee schitteren in het zonlicht. We overnachten een laatste keer in onze tenten, omringd door de puurste vorm van natuur. 

Dag 12

De bos in

Na het klimwerk van de voorbije dagen, trekken we nu door stukken bos van gigantische dennen tot de Col de Verghio (1477 m). We verlaten definitief de GR 20 en volgen opnieuw een gedeelte van de Mare a Mare-route (van zee tot zee). We verpozen aan de vele watervallen op weg naar Evisa (829 m). Wat verwijst naar het andere eiland in de Middellandse Zee, Ibiza. Gelukkig hier geen nachtclubs of kroket uit de muur, maar wederom een vredige omgeving om te slapen. In een bed zowaar.

Dag 13

Geen zee te hoog

Betekent zoveel als 'niets is onmogelijk'. Zelfs niet met zoveel kilometers in de benen, want ook vandaag trekken we verder. We dalen af via de Mare e Monti-route richting zee (Mare). We stappen door mediterrane plantengroei en zakken af door de gekende Speluncakloof op weg naar het kiezelstrand van Porto. Een verkwikkende duik in zee hebben we verdiend! Het havenstadje met zijn Genuese toren ligt geprangd tussen twee beschermde rotsstranden en wacht ons op voor een uitgebreid diner. Smullen maar.

Dag 14

Vrijdag reisdag

We rijden een 2-tal uur Zuidwaarts en krijgen onderweg Corsica nog eens in al haar glorie te zien. Ook van achter het raam, geeft het eiland nog enkele prachtuitzichten prijs. De laatste avond verblijven we in het centrum van Ajaccio. De gespierde kuiten zijn alvast getraind voor een nachtje dansen, voor de Chinese vrijwilligers....

Dag 15

Au revoir

Gebruind, getrained en met nieuwe vriendschappen trekken we huiswaarts. De herinneringen zullen nog een tijdje opdoemen tijdens werk- of studeersessies. Corsica laat een indruk na, dat is zeker. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 1590
Voorschot: € 560 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten
 • Luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological (€ 10,42)
 • Logies
 • Maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 15
 • Transfers ter plaatse zoals voorzien in het dagprogramma
 • Gebruik kampeermateriaal
 • Begeleiding
 • BTW

Niet inbegrepen

 • Eventuele toeslag refuge (+/- 15€)
 • Dranken
 • Evt. reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 Stevige doorgaande trektocht met grote hoogteverschillen over vaak rotsige paden. Tredzekerheid en een goede fysieke conditie zijn vereist.  De trekking is veeleisend voor de knieën door de lange (technische) afdalingen.  Ervaring met bergwandelen met zware rugzak is een must.  Je hebt best geen hoogtevrees. De beklimming van Rotondo, Cinto en Paglia Orba zijn facultatief.

 
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

Gîte op dagen 1 en 2,  hotel op dagen 8, 12, 13 en 14. Elders in tenten bij refuges (als er plaats is, kan je binnen slapen op eigen kosten). Slaapzak en -matje te voorzien.

Bagagevervoer

Je draagt je eigen rugzak, incl. een deel van het groepsmateriaal (voeding, tenten, keukenuitrusting). Geen rugzak te dragen op dag 2 en bij de topbeklimmingen. 

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
XK 791Charleroi 17/09/2023 13:40Ajaccio 17/09/2023 15:25
XK 790Ajaccio 01/10/2023 10:45Charleroi 01/10/2023 12:35
Openbaar vervoer en privétransfers.

Klimaat

Warm, maar draaglijk door de hoogte of de nabijheid van de zee. ’s Nachts kan het flink afkoelen. Regen- of onweersbui mogelijk.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Op goede voet

op goede voet

Onze reizen zijn voor ontdekkers die de wereld het liefst te voet verkennen en die houden van wat beweging en actie.  Voor wie liever een beperkte regio echt wil leren kennen dan vluchtig door het hele land te racen. En voor levensgenieters die de confrontatie met andere culturen en omgevingen willen aangaan en het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners vooropstellen.


Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur actief bezig zijn
  met wandelen of buitensport op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. 

Bagage

 • Grote degelijke rugzak met heupband (min. 60 liter + hoes)
 • Lichtgewicht dagrugzakje 

Schoeisel & kousen

 • Waterdichte bergwandelschoenen met goed zoolprofiel (type B volstaat)
 • Trekkingkousen (3 paar)
 • (Wandel)sandalen
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én je spaart plaats in je bagage.

Kampeeruitrusting

 • Slaapmatje
 • Goede en warme slaapzak die comfort biedt tot 5°C + eventueel lakenzak
 • Keukenhanddoek

Kledij (inclusief de kledij die je aantrekt voor de vlucht)

 • Lichte wind- en waterdichte jas
 • 1 Warme trui (fleece)
 • 1 lichte trui (sneldrogend)
 • 3 T-shirts (sneldrogend en eventueel 1 met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
 • 1 short/bermuda (sneldrogend)
 • Lange broek (sneldrogend)
 • Zonnehoed of –pet
 • Sjaaltje
 • Badpak/zwembroek
 • Muts en handschoenen

Verzorging

 • Toiletgerief
 •  Rol toiletpapier
 •  1 kleine handdoek (sneldrogend)
 •  evt. washandje
 •  1 klein stuk zeep (of wilderniss wash: shampoo/douchegel/wasmiddel in één)
 •  1 kleine tube tandpasta, tandenborstel
 •  Zonnecrème met hoge beschermingsfactor (kleine hoeveelheid)
 • Evt. ‘After sun’
 • Beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • Drankfles (min. 2 liter)
 • 1 grote lepel
 • 1 plastic beker (die tegen hitte kan)
 • 1 plastic brod/kom (die tegen hitte kan)
 • Evt. (Zak)mesje

Diversen

 • Zaklamp
 • Degelijke zonnebril
 • Biologisch afbreekbaar wasmiddel (of wilderness wash (zie hoger)
 • Evt. oordopjes (gesnurk)
 • Enkele plastic zakken (om kledij en voedsel waterdicht te verpakken)
 • Evt. powerbank en kabeltjes om gsm/fototoestel/horloge op te laden.
 • Evt. energierijk snoepgoed voor tussendoor
 • 2 degelijke vuilniszakken
 • Identiteitskaart + kopie (die je apart van elkaar bewaart).

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor Frankrijk volstaat een identiteitskaart.

Achtergrondinformatie

LITERATUUR

Jos TOLBOOM, Het minimale reisgezelschap, Een wandeltocht door Corsica vormt de ruggengraat van deze roman. 


Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door op een zaterdagvoormiddag in ons kantoorgebouw te Diest of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.


Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: