Montenegro - Parel van de Balkan


12 dagen

18/07/2023 - 29/07/2023

- prijs € 2190


niet meer boekbaar

Montenegro - Parel van de Balkan


12 dagen

18/07/2023 - 29/07/2023

- prijs € 2190


niet meer boekbaar

Montenegro - Parel van de Balkan


12 dagen

18/07/2023 - 29/07/2023

- prijs € 2190


niet meer boekbaar

Montenegro - Parel van de Balkan


12 dagen

18/07/2023 - 29/07/2023

- prijs € 2190


niet meer boekbaar

Montenegro - Parel van de Balkan


12 dagen

18/07/2023 - 29/07/2023

- prijs € 2190


niet meer boekbaar
Jongerenreis Montenegro
Montenegro, onbekend en onbemind? Geheel ten onrechte dan. Het land behoort sinds enkele jaren tot de Euro-zone en ja het heeft ook iets met te maken met ex-Joegoslavië, meer weten we er niet van. Een land vol verrassingen aldus. Een land met de zuidelijkste fjord van Europa, zeg maar de uitzichten van Noorwegen maar dan in een aangenaam klimaat. Een land met de laatste wildernis in Europa, het Durmitor Nationaal Park. Hier kan je zelfs nog een wilde beer tegen het lijf lopen. Eat that, Canada! En een land met de tweede diepste canyon ter wereld (na de Grand Canyon), die zelfs meer drinkbaar water bevat dan heel Afrika! Schrap dus Noorwegen, Canada en USA op je lijstje en kom gewoon naar Montenegro.
Prijs: € 2190
Reisnummer: 23ME4BKA1
Reisdatum: 18/07/2023 - 29/07/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :
en

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

9

63 Beoordelingen

reviews van klanten

Ik vond het oprecht een fantastische reis! Het is de verscheidenheid aan activiteiten dat deze reis zo veelzijdig maakt. Eerst enkele dagen aan de kust om erna de bergen in te trekken, twee volledig verschillende landschappen met elk zijn eigen charmes. Regelmatig mijn grenzen verlegd, maar dat in een ongelofelijk leuke omgeving en groep. Kortom een echte aanrader!

Margot E. -

Montenegro biedt een gevarieerde pracht aan landschappen die je in alle activiteiten kan beleven. Het vele rondreizen doorheen het land vraagt flexibiliteit, maar was voor mij toch een meerwaarde. Persoonlijk hoogtepunt was de coasteering, stap voor stap en ongedwongen leer je je over die drempel te zetten om uiteindelijk van metershoge kliffen te durven springen. Een absolute aanrader voor wie zin heeft in avontuur en grenzen wil verleggen!

Dietze D. -

Super fijne reis met leuke afwisseling tussen wandelen en andere sportieve activiteiten! Rondtrekken door dit land zorgde voor steeds nieuwe ontdekkingen van ongerepte natuur en prachtige uitzichten.

Tomas H. -

Eerste keer weg met Bootz en direct een schot in de roos. Een prachtig land (gegarandeerd) gecomplementeerd door een prachtig reisgezelschap (niet per se gegarandeerd). Zonder botinnen begonnen met uitdagingen te water in de kustregio om nadien over te schakelen naar het echte werk landinwaarts. Persoonlijke hoogtepunten: zwemmen in het Skadar meer en het beklimmen van de Terzin Bogaz. Top afwisseling avontuur & stappen, met na een kleine twee weken nood aan fysieke recup terug op bureau. Mijn advies: ga nu dit land verkennen vooraleer toerisme te veel voet aan grond krijgt en haal je hartje op!

Kwinten B. -

De reis was fysiek zwaar, maar wat een beleving! Montenegro is een prachtige land met een schitterende natuur en vele adembenemende uitzichten. De activiteiten waren zeer afwisselend: canyoning, meerdere stevige bergwandelingen met veel hoogtemeters, raften, mountainbiken, coasteering.,.. Elke deelnemer in onze groep heeft zijn grenzen kunnen verleggen. Ook zeer leuk is dat we hebben kunnen logeren op verschillende plaatsen in het land, zowel in luxe hotels als eenvoudige houten huisjes met basiscomfort. Deze reis is een grote aanrader voor iedereen die van avontuur houdt!

Arne B. -

Montenegro is een prachtig land, de activiteiten waren top, afwisselend en uitdagend, de overnachtingslocaties mind-blowing en de uitzichten exquisite. Op de staat van de mountainbikes na, is er niks op aan te merken. Samengevat: topreis.

Sarah C. -

Montenegro doet zijn bijnaam 'Parel van de Balkan' alle eer aan. De magnifieke landschappen en enorme verscheidenheid in natuurpracht blijven je verbazen. Als je op zoek bent naar een reis met zin voor avontuur en een nodige portie lef, dan is deze trip op je lijf geschreven.

Hans V. -

Hele gevarieerde reis en elke nieuwe activiteit was een voltreffer. Montenegro bied een eeuwigheid aan prachtige berglandschappen. Grote aanrader voor avontuurlijke reizigers!

Wouter A. -

Deze reis is voor mij heel simpel samen te vatten tot een super reis. Er zit zoveel variatie in deze reis canyoning, coastering, raften, mountainbiken en dan natuurlijk de wandelingen wat voor onvergetelijke momenten zorgt. Ondanks dat je bijna rond heel Montenegro gaat heb je ook niet het gevoel dat je steeds in een busje zit omdat verplaatsingen ook per trein, mountainbike en zelfs per raft gebeuren. Er zijn slechts 2 puntjes die ik jammer vond. Mijn camera was niet groot genoeg om deze ongelofelijke uitzichten in de bergen vast te leggen. De mountainbikes waren in een slechte staat.

Jan P. -

Deze reis is een perfecte mix tussen een beetje cultuur, sport en ontspanning. Door de afwisseling van verschillende activiteiten(raften, canyoning en coasteering) is het voor iedereen mogelijk zijn grenzen te verleggen. Ook een enthousiaste groep helpt je om je grenzen te verleggen. Tijdens de wandelingen geniet je van de mooie uitzichten die je onderweg tegenkomt. Ook de wandelingen naar de top van een berg blijven adembenemend. Het is een reis waarbij je uitzichten hebt die je nooit meer wil en kunt vergeten.

Toon V. -

Ondanks dat het niet een erg lange reis was heb ik enorm veel mooie en afwisselende ervaringen gehad. Ik vond het leuk om op verschillende manieren de natuur de ontdekken in het dunbevolkte land. Persoonlijk had het voor mij iets meer back to basic gemogen ten koste van de intensiviteit van de activiteiten. Maar dit is uiteraard persoonlijk.

Karen M. -

Prachtige reis met een gevarieerd programma, zowel in locaties als in activiteiten: adembenemende (letterlijk en figuurlijk) beklimmingen van verschillende toppen, avondwandelingen tussen de vuurvliegjes, magische bloemenweides vol vlinders, zwemmen in verborgen poeltjes en watervalletjes, gezellige boottocht en bezoek aan havenstadje, en zo voort. Af en toe was het dagprogramma nogal kort (bv enkel ochtendwandeling) waardoor er wat veel "lege" tijd overbleef. Canyoning was een absolute topper. Jammer dat mountainbikes in slechte staat waren, want was wel heel tof idee dat wandelen steeds afgewisseld werd met andere activiteit. Accomodaties waren altijd dik in orde, maaltijden leuke kennismaking met Montenegrijnse keuken (= veel vlees en oliebollen als ontbijt, hihi). Al bij al een TOP ervaring :-)

Els C. -

Montenegro is een prachtig land met vriendelijke, hartelijke mensen, zeker ook in de bergen. De reis stak goed ineen met een brede waaier aan activiteiten. Zowel het wandelen, het mountainbiken, raften en de canyoning waren toppers. Ook heel leuk dat we al wandelend, fietsend en raftend van overnachtingsplaats naar overnachtingsplaats trokken. Het gaf het geheel wat een trekkingskarakter, zij het dan wel met bagagetransport. Misschien moet er bij de reisbeschrijving nog iets meer de nadruk gelegd worden op de vereiste fysieke kracht voor de verschillende activiteiten.

Tanja B. -

Een fijne groep, goede begeleiding en een programma vol afwisseling. Montenegro is echt een prachtig land, een aanrader!

Joke D. -

Parel van de Balkan is niet gelogen, een zeer gevarieerde en bijzonder intensieve ontdekkingstocht van een oogstrelend land in soms apocalyptische omstandigheden. Een Bootz-reis pur sang, propvol actie, energie en avontuur.

Lieven L. -

Deze reis is alles wat een sportieve reiziger zich wensen kan. Alle ingrediënten waren aanwezig voor de perfecte Bootz-cocktail: veel afwisseling, prachtige wandel-en MTBtochten, contact met de plaatselijke keuken en een kennismaking met een onbekende maar schitterende parel in de Balkan. Een absolute aanrader!

Dimitri D. -

Algemene reistips

Dag 1

Door de grote poort naar binnen

We komen het land binnen via de baai van Kotor. Er zijn maar weinig landen met zo'n machtige toegangspoort. We zeggen meteen byebyebaai want we rijden snel door naar het stadje Tivat, net buiten de baai in. Hier ligt de meest luxe jachthaven van de Adriatische kust. Vergaap je aan de megajachten van Saudische prinsen en de dure boetieks in het centrum... En weet dat wat de ervaring die wij tegemoet gaan veel indrukwekkender zal zijn dan al deze bling bling. We verblijven er in een hotel waar ze vele jaren later nog verhalen zullen vertellen over die enthousiaste lieve Bootzgroep van deze avond.

Dag 2

Bootzboot

Remember die luxejachten van gisteren? Vergeet ze nu maar. Wij nemen een iets bescheidener bootje.  Er is geen mooiere manier om de baai van Kotor binnen te komen dan over water, zoals duizenden Venetiaanse galjoenen ons al voorgingen. Eenmaal de straat van Verige door, vouwt het fjord zich voor ons uit, met rondom de ruim 1500m hoge loodrechte Monte Negro! Welwelwel, als dat niet verdacht veel lijkt op de naam van dit land. Dat moeten fameuze bergen zijn! We meren aan in het schilderachtige Perast. Perast verrast, zou de toeristische dienst je vertellen, moesten ze Nederlands kunnen. Ze zouden ons ook in geuren en kleuren vertellen hoe gezellig het hier is, maar dat ontdekken we liever zelf.  Even later haalt de taxi ons op om ook de hoofdstad van de baai; Kotor, te verkennen. Lunchen kun je hier naar eigen inzicht. Wie wil klimt eens de trappen op naar het fort boven de stad voor een verbluffend mooi uitzicht. Aan het einde van de middag zetten we koers naar Stari Bar. Hier begint de echte Outdoor Actie! Maak je op voor 2 goed gevulde dagen waterpret.

We zien al snel de imposante citadel van Stari Bar, enkele kilometers landinwaarts aan de voet van de machtige berg Rumija. Ons hotel ligt in de oude straat pal aan de citadel. Dit was een van de grootste steden van Ottomaans Montenegro en tot op de dag van vandaag kun je er Turks horen. Tel daar de geur van cevapi bij op en de koffie die er nog ouderwets in een potje wordt gebrouwen en je waant je in de Orient. Na de Venetiaanse sferen in de baai van Kotor, begin je nu vast al wel te beseffen dat Montenegro een culturele mengelmoes is; even zuidwaarts van Stari Bar wordt er Albanees gesproken, en landinwaarts ben je al snel in echte Balkan-sferen en zijn de Orthodoxe Serviërs in de meerderheid.

Dag 3

Canyoning!

Nabij de citadel van Stari Bar liggen maar liefst 3 hele toffe canyons. De rustigste vinden jullie te rustig, de extreme is wel erg ruig, maar de middelste optie is perfect voor iedereen. Met maar liefst 7 sprongen (de hoogste van 8 meter, optioneel), 3 slides en 9 rappel afdalingen (de hoogste 34 meter) maakt deze activiteit meteen duidelijk waar deze reis over gaat en waar Montenegro voor staat: we gaan onze grenzen verleggen in dit land van onbegrensde outdoor-mogelijkheden!

Dag 4

Kust mijn voeten

Die wetsuits van gisteren plakken nog aan onze lijven. Praktisch! Want Vandaag verruilen we het zoet voor het zout water. Ooit gehoord van coasteering? We gaan naar het stadje Petrovac, op een 20 minuten rijden. De klifkust hier is ronduit spectaculair. Je ziet de aardlagen terug in het gesteente en het water heeft er door de eeuwen diepe spleten en grotten in geklotst. We gaan ons een dag amuseren met de combinatie van rotsen en zee. Dat betekent; klimmen, springen, zwemmen, duiken en spectakel. Alles onder gecertificeerde begeleiding van onze crew ter plaatse.

Dag 5

Te land, ter zee en in de trein

Vandaag bezoeken we het meer van Skadar, het grootste zoetwaterbasin van de Balkan. Dit nationaal park is echt een plaatje en we gaan het op zijn mooist beleven. Na een goed half uur stappen we uit het busje in een dorp genaamd Komarnica. Op het oog niet bijzonders, maar zodra we het pad nemen naar Poseljani wordt het enorm de moeite! We wandelen zo naar het stadje Rijeka Crnojevica (15 km +/- 500m) en onderweg kan wie wil een duik onder de waterval nemen. Vanaf Rijeka Crnojevica gaan we dan met ons eigen bootje naar Virpazar, een prachtige tocht van een kleine 2 uur. Met gelegenheid om even te verfrissen in het water. In Virpazar reizen we verder met de trein. Over een van de fraaiste spoortrajecten van Europa glijdt de trein ons door tunnels en over viaducten door de kloof van de rivier Moraca. Vanaf het eindstation Kolasin is het nog maar een korte rit per taxibusje naar de lodges van Stavna, waar we voor 2 nachten inchecken

Dag 6

Uitzicht van zee tot berg

Na het ontbijt maken we ons op voor de eerste tocht. Het is te hopen dat iedereen goed ingelopen is, want de Vasojevicki lijkt dan wel dichtbij, het is toch nog een behoorlijke klim. In de loop van de ochtend bereiken we de 7e piek van Montenegro. Door de centrale ligging kunnen we het hele land overzien bij helder weer. Op de terugweg plannen we een pauze in een heerlijke groene weide vol bijzondere bloemen, zoals de alpenkwastjesbloem en de koekoeksbloem. Ergens in de namiddag komen we terug aan bij het verblijf. Het is mogelijk om nog een potje voetbal te organiseren op een imposante locatie, of gewoon met een pint neer te strijken in de wei en de schoonheid van de streek eens goed te laten doordringen. (10 km / 700m stijgen en dalen).

Dag 7

Katuni gezien

We zijn nu goed op dreef en leggen vandaag flink wat kilometers af. Maar over relatief vlak terrein, met bagage voor 1 nacht. We trekken in een bijna rechte lijn noordwaarts. De tocht voert afwisselend door bergweiden en bossen. Her en der zien we katuni (hutten) die nog in gebruik zijn. Na een lange tocht komen we aan op een weide waarop, verspreid om de kampvuurplaats, onze katuni voor deze nacht liggen.
(22 km - 600 m stijgen - 600 m dalen)

Dag 8

Der op en de raft.

We worden wakker in de oerbossen van Biogradska. Zo in de vroege ochtend, nog voor de komst van de toeristen, ervaar je de magie van deze plek op zijn best. Geniet van het ochtendlijke vogelconcert en wie weet spot je wel een relmuis (zevenslaper). Na het ontbijt staat het vervoer gereed, de Tara kloof in. We rijden tot aan de fameuze fotogenieke brug over de Tara. Voor de middagpauze serveren we nog een ferme shot adrenaline met een zoefke over de zipline. Na de picknick schepen we in voor een verbluffend mooie rafting van +/- 3,5 uur. Dit deel van de Tara is landschappelijk zeker het fraaist en ook zijn hier beduidend minder andere rafters dan op het deel stroomafwaarts. Vanaf het eindpunt van de rafting is het nog maar een kort ritje naar de Pod Gorom lodges. Daar begint, na de kust, het meer en het Komovi-Bjelasica massief, deel 4 van deze reis: Durmitor National Park.

Dag 9

Nu de batterijen opgeladen zijn, kunnen we ze weer opgebruiken.

Vandaag trekken we er met de e-mountainbike op uit. Hele hippe fietsen met elektrische trapondersteuning. En dat is ook wel nodig in dit terrein. De route golft op en neer over de gravelwegen ten oosten van Durmitor Nationaal Park. Grotendeels is het terrein open en biedt het prachtig zicht op de hoogste toppen. Onderweg passeren we afgelegen herdersdorpen, een aantal bergmeren en een mysterieus kerkhof. Een dagvullende etappe die zeker en vast zadelpijn, nachtmerries & prachtige kiekjes gaat opleveren.

Dag 10

Top-uitzicht

Na een dagje raften schreeuwen de wandelschoenen om aandacht! We maken een prachtige tocht door het hart van het Durmitor massief die ons naar het zadel onder Bobotov Kuk en het Zwarte meer leidt. Onderweg hebben we een reële kans om gemzen en ander bergwild te spotten en kunnen we genieten van de beste uitzichten van de Durmitor. Na deze pittige wandeling zijn we na een frisse welverdiende pint toe aan de laatste overnachting in onze inmiddels vertrouwde lodges. (8 uur, 1200m stijgen en 1200m dalen)

Dag 11

Podverdekke! 

Onze stappenteller kan nog wat extra digits gebruiken. De laatste dag van deze reis strekken we nog eens goed de benen. We reizen naar de hoofdstad Podgorica waar we de laatste avond door gaan brengen in ongetwijfeld feestelijke sferen.

Onderweg komen we de berg Prutas tegen en die schreeuwt om overwonnen te worden. Het is een redelijk korte wandeling van 8km naar de top en terug maar we verslinden de hoogtemeters aan een heel snel tempo. Het uitzicht op de top nemen we mee in ons lange termijngeheugen (en voor de zekerheid nemen we er ook een echt foto van) als herinnering van deze zalige reis.

De rit naar hoofdstad Podgorica is ideaal om op adem te komen en mentaal afscheid te nemen van de bergen. De moderne hoofdstad van Montenegro is absoluut geen Rome of Parijs, maar heeft een gezellige couleur locale, die je toch zeker even moet meepikken. En voor de laatste avond is er een enorme keuze aan terrasjes om de reis gezellig af te sluiten. We verblijven er in een net hotelletje aan de rivier, pal in het centrum. Dat komt deze avond goed van pas.

Dag 12

Keep the memories

Tijd om huiswaarts te keren. Maar alleszins niet zonder een nieuw verhaal over onontdekte gebieden met diepe en smalle kloven, fjorden en wildparken. Een serieuze aanwinst voor je lijst met wist-je-datjes…

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 2190
Voorschot: € 770 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten
 • Luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • Transfers zoals voorzien in het dagprogramma
 • Bagagevervoer
 • Logies
 • Maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 12
 • Activiteiten: rafting, MTB en canyoning
 • Gebruik materiaal voor de activiteiten
 • BOOTZ-begeleiding

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Persoonlijke uitgaven 
 • Eventuele verzekeringen
 • Entreegelden nationale parken (€10 pp)

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Begeleiding:

Andy Lauwerier


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 tot  voor de dagtochten, 5 à 6 uur wandelen. Geen ervaring nodig voor de andere activiteiten, wel een sportieve ingesteldheid en geen watervrees. 
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We slapen 5 nachten op hotel. Verder wisselen we af tussen bungalows en herdershutten.

Bagagevervoer

Je draagt enkel een dagrugzak.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
LO 236Brussel 18/07/2023 10:20Warschau 18/07/2023 12:20
LO 585Warschau 18/07/2023 14:10Podgorica 18/07/2023 16:10
LO 584Podgorica 29/07/2023 13:15Warschau 29/07/2023 15:15
LO 233Warschau 29/07/2023 16:35Brussel 29/07/2023 18:45

Ter plaatse: Jeeps, mountainbike, busje


Klimaat

Montenegro kent een mediterraan klimaat aan de kust. Hier gelden korte winters en lange hetezomers. Door de steile kust valt er voor een mediterraan klimaat lokaal wel veel meer neerslag. De bergen kennen een alpien klimaat. Hierbij zijn alle seizoenen optimaal vertegenwoordigd elk jaar. De zomer is warm en relatief droog (hoewel perioden van onweer soms erg heftig zijn). Tijdens deze reis verwachten we meestal aangenaam wandelweer (17 à 23°) met kans op mist of een bui in de bergen en warm aan de kust. Koude nachten in de bergen (tot 5°). 

Op goede voet

op goede voet

Onze reizen zijn voor ontdekkers die de wereld het liefst te voet verkennen en die houden van wat beweging en actie.  Voor wie liever een beperkte regio echt wil leren kennen dan vluchtig door het hele land te racen. En voor levensgenieters die de confrontatie met andere culturen en omgevingen willen aangaan en het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners vooropstellen.


Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur actief bezig zijn
  met wandelen of buitensport op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Uitrusting

Bagage

 • Rugzak of reistas – 1 stuk (liefst geen reiskoffer)
 • Dagrugzak (voor de spullen die je nodig hebt tijdens een dagwandeling + groot genoeg voor bagage voor 1 nacht)
 • Regenhoes voor dagrugzak.

Tip: De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Breng best ook een identificatie aan de binnenkant van je reistas, rugzak of koffer. Wij raden aan om je bagage te beperken tot 1 stuk en max. 15 kg. Dat maakt het vervoer ter plaatse en het dragen over korte afstanden een stuk makkelijker. Je mag slechts 1 stuk handbagage meenemen aan boord, eventueel aangevuld met een cameratas, handtas, laptop,…

Schoeisel & kousen

 • Stevige, enkelomsluitende wandelschoenen
 • Lichte (sport)schoenen of (wandel)sandalen
 • Wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • Soepele (wandel)broek(en) (die beschermt tegen prikkelstruiken, insecten en teken; een afritsbare broek is handig)
 • Wind- en waterdichte jas
 • Warme pull
 • Lichte pull
 • Luchtige hemden of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
 • Zonnehoed of –pet
 • Zwemkledij
 • Evt. sjaaltje (om je nek tegen de zon te beschermen)
 • Ondergoed
 • Evt. pyjama
 • Bermuda
 • Handschoenen
 • Muts

Tip: Het is aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon en/of insectenbeten beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek).

Verzorging

 • Toiletgerief  (gebruik liefst biologisch afbreekbare zeep)
 • Handdoek
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘After sun’
 • Beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • Drankfles of –zak
 • Evt. (zak)mesje
 • Picknickbeker

Diversen

 • Lakenzak (optioneel)
 • Kussensloop (optioneel)
 • Veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • Reiswekker
 • Enig wc-papier
 • Evt. oordopjes (gesnurk)
 • Enkele plastiek zakjes
 • Zak- of hoofdlamp
 • Evt. waterdichte verpakking voor fototoestel/videocamera.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • Evt. middel tegen reisziekte
 • Middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • Pijnstillend en koortswerend middel
 • Middel bij maagkrampen
 • Middel bij maag- en darmklachten
 • Zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • Middel tegen blaren
 • Ontsmettende zalf
 • Wondpleisters van verschillende breedte
 • Verbanden (elastisch + niet elastisch)

Geld

De munteenheid in Montenegro is de Euro. Je neemt best al wat cash mee van thuis. Je kan in de grotere plaatsen terecht aan geldautomaten.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland)

Formaliteiten

Voor reizen naar Montenegro volstaat je identiteitskaart. Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Meer informatie

Staatsvorm

Montenegro is officieel een democratie. Onofficieel wordt het land geregeerd door een kliek rondom de DPS en spelen familiebanden en vriendschappen een cruciale rol in de politieke en economische top van het land. In het begin van de jaren 1990 steunde Montenegro officieel het regime van Milosevic, dat toen nog streefde naar het behoud van Joegoslavië. Naarmate het er steeds meer op ging lijken dat Milosevic alleen de Servische zaak behartigde, raakte Montenegro in een tweespalt. De regerende partij DPS splitste in twee. Een gedeelte bleef achter Milosevic staan. Een ander gedeelte distantieerde zich van hem. De leider van deze tak was Milo Djukanovic. Hij is nu nog steeds president van de republiek Montenegro en is daarmee een van de langst zittende staatshoofden van Europa. Hij had een duidelijk belang bij de onafhankelijkheidskoers die hij na de verkiezing van 1996 officieel uitdroeg. De staatsbedrijven moesten worden geprivatiseerd. Zijn familie, vrienden en vertrouwelingen maakte hij tot directeuren en commissarissen van grote ondernemingen. De onafhankelijkheid zou een einde maken aan het laatste beetje inmenging in Montenegrijnse zaken vanuit Belgrado. In 2006 was dit dan ook een feit. In een referendum sprak een krappe meerderheid zich uit voor onafhankelijkheid. 

Bevolking

Montenegro telt om en nabij 600.000 inwoners. Een minderheid daarvan is Montenegrijns, ongeveer 43%. Verder noemt 31% zichzelf Serviër. Een unieke situatie dus, dat Montenegrijnen een minderheid vormen in hun eigen land. Het onderscheid tussen Serviërs en Montenegrijnen is echter niet zo eenduidig. Montenegrijnen hebben zichzelf altijd als een soort Serviërs beschouwd. En de Serviërs die in Montenegro wonen noemden zichzelf Servische Montenegrijnen. De recente politieke ontwikkelingen kenmerkten zich ook door een sterke identiteitspolitiek. Het Montenegrijnse volk werd als iets unieks gerepresenteerd en men distantieerde het bewust van het Servische volk. Zo werden mensen min of meer gedwongen om een keuze te maken. De rest van de inwoners zijn Bosniërs en Albanezen (beide overwegend moslim). Mede door hun stemmen werd de onafhankelijkheid een feit. 

Economie

De Montenegrijnse economie leunt zwaar op toerisme. De kust is de ‘kassa’ van het hele land. Mede de prijzen van de grond aan de kust, die vanaf halverwege de jaren 1990 explosief zijn gestegen, hebben geleid tot een ongekende economische groei. De tweede peiler was de export van aluminium. De KAP (Kombinat Aluminijum Podgorica) was tot eind jaren 1990 verantwoordelijk voor meer dan 60% van de export. De kredietcrisis van 2009 en de gedaalde vraag naar bouwmaterialen hebben deze fabriek echter lamgelegd. Mede door de enorme afhankelijkheid van éen product kwam de crisis heel hard aan in Montenegro.

Godsdienst

Serviërs en Montenegrijnen zijn orthodox. In het kader van het uiteendrijven van de Servische en Montenegrijnse identiteit, werden ook de twee kerken gescheiden. De Servisch orthodoxe kerk en de Montenegrijns orthodoxe kerk zijn nu twee onafhankelijke instituten. Veel van het religieuze erfgoed in Montenegro is echter in handen van de Servische kerk en dat ligt erg gevoelig. Zo is het klooster in Cetinje (waar meer dan 95% Montenegrijnen wonen) in Servische handen.
De leiders van het oude Montenegro droegen de titel prins-bisschop, ook wel Vladika genoemd. Deze gerespecteerde leiders volgden elkaar door de eeuwen heen op volgens afstamming. Zo regeerde vanaf de 15e eeuw de clan van Crnojevic. Bij gebrek aan mannelijke afstamming werd deze opgevolgd door Petrovic. Met het verlies van de onafhankelijkheid van Montenegro (in 1918 ging Montenegro op in het Koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen onder leiding van koning Aleksander) vertrok de laatste telg uit het adelijke geslacht, koning Nikola.
De Bosniërs in Montenegro (8%) zijn moslims. De Albanezen in de zuidelijke grensgebieden zijn gemengd orthodox of islamitisch. Ten slotte is er nog een kleine Kroatische minderheid (in Kotor vooral) die katholiek is. 

Flora

Door de kalkrijke bodem is Montenegro vooral befaamd vanwege de enorme diversiteit aan orchideeën. Hiervan kunnen we vooral in het voorjaar genieten. 

Fauna 

In Montenegro komen veel soorten zoogdieren voor die tot de oerfauna van Europa behoren. Er leven beren, wolven, dassen, vossen, reeën, edelherten, gemzen, wilde zwijnen, otters, lynxen, steenmarters, boommarters, jakhalzen, bunzings en andere kleine roofdieren. Tijdens deze reis is er de meeste kans op een ontmoeting met een vos, een gems, een ree of een relmuis (glis glis).
Een minder populaire diersoort zijn de slangen. Vooral rondom het meer van Skadar en in het kustgebergte komen er in de periode juni-augustus heel veel voor. Steek dus nooit zomaar je hand in een holte onder een steen of tussen boomwortels.
De liefhebbers van vogels zullen zeker ook aan hun trekken komen. De soorten variëren erg van seizoen tot seizoen. De roofvogels (waaronder de vale gier en de keizersarend) zijn er echter het hele jaar door.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. tijdstip en plaats waar we afspreken, wordt een tweetal weken voor vertrek doorgemaild. 

 


Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: