Zweden - Zweeds zomeravontuur


8 dagen

26/06/2023 - 3/07/2023

- prijs € 1420


niet meer boekbaar

Zweden - Zweeds zomeravontuur


8 dagen

26/06/2023 - 3/07/2023

- prijs € 1420


niet meer boekbaar

Zweden - Zweeds zomeravontuur


8 dagen

26/06/2023 - 3/07/2023

- prijs € 1420


niet meer boekbaar

Zweden - Zweeds zomeravontuur


8 dagen

26/06/2023 - 3/07/2023

- prijs € 1420


niet meer boekbaar

Zweden - Zweeds zomeravontuur


8 dagen

26/06/2023 - 3/07/2023

- prijs € 1420


niet meer boekbaar
Jongerenreis Zweden
Deze streek in Zweden vraagt om een uitgebreide verkenning. Dat doen we 1 dag op onze wandelschoenen, 2 dagen op de mountainbike, 3 dagen in een kano en alle dagen op onze manier. Met tijd om te genieten van de natuur, het gezelschap en de warme gastvrijheid aan het kampvuur. Zowel in de wilde natuur als aan ons guesthouse bij het meer.
Prijs: € 1420
Reisnummer: 23SE4VLA1
Reisdatum: 26/06/2023 - 3/07/2023
Deelnemers: min. 6 - max. 11
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :

Huidige groepssamenstelling:

27

Hoogtepunten

 • intense natuurbeleving
 • kanodriedaagse
 • actie en avontuur
 • veel zwemmogelijkheden
 • wildkamperen in een tent op een eilandje
 • fietsen rond de meren

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

8,9

11 Beoordelingen

reviews van klanten

Erg fijne en uitdagende reis. Een prachtige omgeving om samen met de groep rond te trekken. Voldoende afwisselende activiteiten die je op je eigen tempo kan doen zonder tijdsdruk.

Elise M. -

Deze reis is aan te raden voor mensen die graag een stukje Zweedse natuur op verschillende manieren willen ontdekken. De activiteiten zijn niet te lastig en verkennen de lokale streek rond de verblijfplaats. Na de dagelijkse activiteit zijn er op de verblijfplaats zelf nog genoeg mogelijkheden om samen te ontspannen. Je bent even weg van alle drukte en kan genieten van een back to basic levensstijl.

Pieter V. -

Zou het zo weer doen, echt een geweldige ervaring.

David D. -

Algemene reistips

Dag 1

Na een reis per vliegtuig, bus, trein en minibus komt Bootz aan in Östanäs. Een plaats waar de lettertrema’s even talrijk zijn als de prachtige uitzichten! Ons guesthouse, mét luxetenten, ligt naast het meer. Het wordt meteen duidelijk; dit wordt een zalige week!

Dag 2

Cykel
Hoeveel klinkers met puntjes op komen we vandaag tegen? We ontdekken de wijde omgeving met de möntenbike tijdens een tocht van 39 km (ok, daar speelde ik even vals). Langs 2 meren en een lange afdaling gaan we terug in de remmen bij Fyrbo. Niet te verwarren met Furby, dat pluchen beestje waar je 20 jaar geleden mee speelde, maar minstens even gezellig om in slaap te vallen!

Dag 3

Natte lusten
Wie de kaart van Zweden bekijkt, kan moeilijk om de vele meren heen. Dat zijn we ook niet van plan. We gaan er zelf los doorheen! Gelukkig kunnen we hiervoor een hulpmiddel gebruiken). De comfortabele kano’s brengen je in 14km van Deje over de Klarälven rivier naar het Lusten meer. De naam van het meer komt van de goesting in je boterhammetjes ondertussen. We peddelen verder naar het eerste eiland waar we midden in het Västra Örten meer overnachten. Uit de kano’s halen we tenten, kookgerief en melige kampvuurliedjes.

Dag 4

ÖMG
We doen dag 3 nog eens over. Maar nog beter! Met een kanotocht van 12km hebben we tijd genoeg om van de omgeving te genieten. En die is nét ietsje spectaculairder dan je standaard Lesse of Ourthe afvaart in de Ardennen. We slaan ons tentenkamp op op een eiland in het Östra Örten- meer. Veel Ö’s hier. Dat komt door het plaatselijk dialect waar de Ö een uitroep is voor bewondering van natuurschoon.

Wist je dat:
Östra = oosten, Västra = westen. Dus we varen van het oostelijke meer naar het westelijke meer.

Dag 5

Kano kan ook op deze dag.
Alle wegen leiden naar Rome. Maar alle meren en rivieren leiden naar Fyrbo. Na een 6-tal kilometer into the wild meert de kano aan bij het Lersjön meer. De geur van het avondeten volgen we nog een goede kilometer naar kamp Fyrbo. Ze nemen hier hun tijd voor het eten dus hebben we nog tijd voor een Zweedse sauna aan het meer of je spieren in slaap te laten wiegen op één van de vlotten op het meer.

Dag 6

Zweten in Zweden
We stonden bijna op het punt om onze naam te veranderen naar KanoZ. Maar vandaag trekken we écht onze wandelschoenen aan! De Pinotrail en Naturestigen trail zijn dan ook de moeite! Ze voeren ons tijdens een tocht van 16 km nog dieper in het wilde Zweden. De naaldbossen lijken eindeloos maar nooit eentonig.

 

Dag 7

Gras in onze magen, dennennaalden in onze banden.

De wandelschoenen mogen wat bekomen. Maar onze benen… die moeten nog even een tandje bijsteken. We springen opnieuw op de mountainbike voor een tocht van 48km door het Grasmågen- Sunnemo- natuurgebied naar Brattforsheden. Een tocht om ‘s avonds bij het laatste avondmaal moe maar tevreden op terug te kijken.

Dag 8

Aan alle mooie liedjes komt een spotifylijstje. Dat lijstje mag je ons na deze kennismaking met de Zweedse natuur altijd doorsturen. Zo kunnen wij, net als jij, nog lang nagenieten van deze vakantie in het Noorden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 1420
Voorschot: € 500 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten 
 • Busvervoer luchthaven Stockholm naar Stockholm centraal op dag 1 en van Göteborg naar de luchthaven op dag 8
 • Treinvervoer Stockholm-Karlstad-Göteborg
 • Luchthaventaksen 
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • Alle maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 8 
 • Logies 
 • Transfers ter plaatse
 • Huur slaapzak, matje en tenten tijdens kanotrekking 
 • Gebruik materiaal voor de activiteiten  
 • Nederlandstalige begeleiding 
 • BTW 


Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Evt. reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Begeleiding:

Thomas Michels


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 11 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een reis van niveau ; een normale conditie volstaat en voor de activiteiten is geen ervaring nodig.

Er zijn geen grote hoogteverschillen te overbruggen, noch tijdens de wandeling, noch tijdens de fietstocht, maar de lengte van de mountainbiketochten mag je niet onderschatten. Gezien de aard van de reis moet je wel beschikken over een sportieve ingesteldheid en wat zin voor avontuur.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We overnachten 5 nachten in een vast tentenkamp in het plaatsje Östanås, in een van de mooiste natuurgebieden van Värmland . Het tentenkamp ligt op de oever van het Gräsmången-meer, met een strandje en bij wandelpaden. In de tenten staan normale bedden voor iedereen. De indeling van de tenten varieert van tweepersoons- tot vijfpersoonstenten. De douches en toiletten bevinden zich in een bijgebouw. Tijdens de kanotocht overnachten we 2 nachten op eilanden in het Östra Örten & Västra Örten-meer. Je krijgt tenten, slaapzakken, matjes en kookgerief mee om je eigen kamp op te bouwen in de natuur. 


Bagagevervoer

Tijdens de kanotrekking neem je beperkte bagage mee. 

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
SN 2303Brussel 26/06/2023 09:55Stockholm 26/06/2023 12:00
SN 2306Stockholm 03/07/2023 17:30Brussel 03/07/2023 19:45
We willen zomin mogelijk met de auto rijden dus alle activiteiten beginnen bij onze locatie. Enkel wanneer we gaan kanoën worden we gedropt.
Het zijn grote kano's van vier personen maar meestal zetten we 3 Bootzers per kano zodat er genoeg ruimte is voor de bagage. 

Klimaat

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Op goede voet

op goede voet

Onze reizen zijn voor ontdekkers die de wereld het liefst te voet verkennen en die houden van wat beweging en actie.  Voor wie liever een beperkte regio echt wil leren kennen dan vluchtig door het hele land te racen. En voor levensgenieters die de confrontatie met andere culturen en omgevingen willen aangaan en het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners vooropstellen.


Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur actief bezig zijn
  met wandelen of buitensport op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. 

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar.  

Hou bij het inpakken rekening met mogelijks koude nachten in de maand september.

Bagage

 • Rugzak of reistas (die tegen een stootje kan en die je makkelijk een eindje zelf kan dragen)
 • Dagrugzakje
 • Als bovenstaande niet voldoen, ook nog een soepele tas/rugzak voor de 3-daagse in de kano.

Schoeisel & kousen

 • wandelschoenen en/of sportschoenen 
 • watersandalen 
 • sokken/kousen

Kledij

 • soepele lange broek 
 • wind- en waterdichte jas 
 • wollen trui of fleece
 • T-shirts 
 • zonnehoed of –pet 
 • ondergoed 
 • zwembroek-badpak 
 • shorten/bermuda's

Tip: Bij wandelen in bossen en door struikgewas, is het aangeraden om lange mouwen en broekspijpen te dragen en dit om evt. tekenbeten te voorkomen. Het is tevens aangeraden om ’s avonds even te checken of er geen teken te vinden zijn. Bij zonsondergang, komen er mogelijk muggen opzetten (hangt af van het weer) en zijn lange mouwen en broekspijpen ook aangewezen.

Verzorging

 • Toiletgerief
 • Evt. goede crème tegen huidirritatie (wind)
 • Handdoek
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • Goede beschermende lippenstift

Diversen

 • lakenzak 
 • drinkbus
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. verrekijker 
 • evt. verduisterend oogmasker 
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …) 

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De Zweedse munt is de “krona” (kroon), meervoud “kronor” (wordt uitgesproken “kroena” en“kroenoer”). De koers van de kroon schommelt uiteraard, maar is heel ruwweg 1/10 van een euro. Eénkroon is onderverdeeld in 100 öre, maar in de praktijk wordt weinig in öre gerekend.
Met je Maestrokaart kan je op heel wat plaatsen aan een goede koers geld uit de muur halen. Op voorhand Zweedse kronen mee vanuit België is dus niet echt noodzakelijk. Ook kredietkaarten worden op heel veel plaatsen aanvaard, ook voor kleine bedragen. Voor een recente koers, verwijzen we je naar google.

Reisdocumenten

Voor Zweden volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Gezondheid

Er zijn geen specifieke maatregelen nodig.  Vaccinatie tegen een virale meningo-encefalitis wordt aanbevolen.

Hou er wel rekening mee dat in de Zweedse bossen veel teken zitten. Een teek is kleine, spinachtige parasiet die zich op de huid van mensen en dieren vastzet om zo bloed te kunnen zuigen. Ze zijn niet veel groter dan een speldenkop en kunnen niet vliegen of springen. Daarom laten ze zich vaak vanuit bomen, struiken, varens en hoog gras op hun gastheer 'vallen'. Een beet van een teek is meestal onschuldig en pijnloos. Wanneer de teek echter besmet is met een bacterie (en dat zijn naar schatting 1/3de van de teken in Zweden) kan je er wel ziek van worden. De bacterie ‘borrelia burgdorferi’ is de meest voorkomende ziekmakende bacterie. Als de teek besmet is met deze bacterie én minstens 12 tot 24 uren op de huid gezeten heeft, heb je 1 tot 3% kans de ziekte van Lyme krijgen. Het is dus van belang om je na elke wandeling op teken te (laten) onderzoeken, ook de hoofdhuid, en een teek zo snel mogelijk op de correcte manier te verwijderen.

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je uitzonderlijk oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen in Centraal- en Noord-Europa. Zo ook in de regio waar deze reis plaatsvindt.


Achtergrondinformatie

Klimaat 

Mei en juni zijn statistisch in Scandinavië de mooiste maanden, met de minste regenval. Half mei kan het al mooi en zonnig lenteweer zijn, maar ook regen behoort tot de mogelijkheden. Door de noordelijke ligging kan het overdag nog fris zijn; ook ’s nachts koelt het sterk af. De dagen zijn al lang. In de zomer is het weer vaak erg mooi - warm en zonnig - maar het kan ook wisselvallig en regenachtig zijn. 's Nachts kan het fris worden, zeker naar het einde van de zomer toe. In Noord-Zweden is het de eerste helft van juli ca. 21 uur per dag licht en kan het ’s nachts koud worden. Ook de nazomer (september & begin oktober) kan nog mooi weer geven, met warm licht en mooie kleuren. De dagtemperaturen in Midden-Zweden bedragen gemiddeld tussen 10 en 20°C; in Noord-Zweden liggen deze gevoelig lager. Zoals overal in West-Europa is de herfst een wisselvallig seizoen: regen en wind behoren evenzeer tot de mogelijkheden als zon.

Geografie en natuur
Oppervlakte: 450.000 km² (15 keer België)· 9.059.651 inwoners (2009)
Buurlanden: Noorwegen, Finland, Denemarken.

Zweden is cultureel, geografisch en historisch onderverdeeld in drie landsdelen: Norrland (noorden), Svealand (midden) en Götaland (zuiden). Elk van deze drie landsdelen is op zijn beurt verder onderverdeeld in “landskap” of landschappen. Op bestuurlijk vlak is Zweden dan weer in 21 provincies (“län”) onderverdeeld. Het noordwesten van Zweden maakt deel uit van Lapland of Sápmi, het woongebied van de Saami, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandinavië. Een heel groot deel van Zweden is bedekt met bos, voornamelijk naaldbossen. Loofbomen die bij ons vaak voorkomen (eiken, beuken,…) treffen we in Zweden enkel in het zuidelijk deel aan. Berken en andere loofbomen die bestand zijn tegen een koud klimaat, komen wel veelvuldig voor, hoewel hun aantal afneemt naarmate je noordelijker reist. Veel bossen worden als productiebos beheerd en zijn dan ook relatief soortenarm. Overal in Zweden tref je meren aan; naar verluidt zouden er zo’n 96.000 zijn. Het land bezit ook een lange kustlijn, voornamelijk langs zijn oostkant (Baltische Zee en Botnische Golf). Enkele grote eilanden zijn Gotland en Öland. Het zuidelijk en oostelijk deel van Zweden is vlak tot licht heuvelachtig; in het westen, aan de grens met Noorwegen, rijzen de bergen omhoog tot een maximale hoogte van 2114 m (de Kebnekaise). Verspreid over heel het land liggen verschillende nationale parken en natuurreservaten. Hier – maar ook elders – leven elanden, beren en lynxen. In het noorden (Lapland) levenook rendieren, maar voornamelijk als vee. Met zoveel ongerepte natuur is het dan ook niet verwonderlijk dat heel wat Zweden een buitenhuisje aan een of ander meer bezitten, vaak zonder stromend water en elektriciteit. Het zijn echte buitenmensen, ook in de koude en lange winter. Het allemansrecht laat toe om particuliere grond te betreden om van de vrije natuur te genieten; wild kamperen is ook toegestaan op plaatsen buiten gezichtsafstand van een woning en telkens slechts voor één nacht per locatie.

Elektriciteit
Zweden heeft een elektriciteitsnet van 230 Volt. De stopcontacten zijn compatibel met onze stekkers.

Geschiedenis
Ten tijde van de laatste ijstijd was Scandinavië bedekt met een ijskap. Toen deze vanaf 10.000 voorChristus begon te smelten, kwamen er zich nomadische stammen van vissers en jagers vestigen. Tegen 3000 v.C. had er zich een bevolking gevormd die in gemeenschappen leefden van landbouw en veeteelt. Uit deze bronstijd zijn er mooie vondsten van wapens en wapenrustingen. De Vikingcultuur situeert zich grofweg tussen 800 en 1050. De Vikings worden vooral in verband gebracht met de roof- en brandpartijen waarmee ze de kusten van onze streken geselden. Het valt zeker niet te ontkennen dat hun expedities vaak bloederig en roofzuchtig van aard waren, iets waarover ze overigens zelf uitvoerig bericht hebben op duizenden runenstenen die over heel Zweden teruggevonden zijn. Toch reikt hun belang veel verder dan dit. De Vikingcultuur heeft ook dichters en kunstenaars voortgebracht. Hun ontdekkingsreizen leverden niet zelden een positieve bijdrage aan de vaak primitieve gebieden die ze koloniseerden. Met hun drakkars of snekken bereikten ze gebieden zo ver als de Amerikaanse noordkust, Constantinopel en Zuid-Europa.

In de 13de eeuw kwam Birger Jarl aan de macht. Hij centraliseerde de macht en versterkte de handelsrelaties met andere landen. De oprichting van een fort tegen de aanvallen van piraten vormde het ontstaan van de stad Stockholm in 1252. Ondertussen groeide in het Baltische gebied de macht van de Hansa-liga. Om aan deze dreiging het hoofd te bieden, verenigden de Zweedse, Deense en Noorse koninkrijken zich in 1397 in de Unie van Kalmar, die tot 1520 bleef bestaan. Deze unie betekende voor Zweden echter vooral ondergeschiktheid t.o.v. Denemarken. In 1471 poogden de Denen vergeefs Zweden in te nemen. Na een nieuwe Deense campagne in 1520 – waarbij vele vooraanstaande Zweedse edelen werden ter dood gebracht - gaven de Zweden zich gewonnen en aanvaardden het gezag van de Deense koning Kristian II. Eén van de edelen die echter aan de moordpartij ontsnapten, was Gustav Eriksson. Hij zette een Zweedse bevolkingsopstand tegen de Deense tiran op en wist eind 1520 de Denen te verjagen (wat meteen het einde van het Verdrag van Kalmar betekende). Gustav Eriksson werd in 1523 tot koning Gustav I Vasa gekroond. Hij was de eerste van een dynastie die bijna 150 jaar de macht in handen zou houden: de Vasa-dynastie. Onder zijn opvolgers ging het Zweden op cultureel en politiek vlak voor de wind. In de 17de eeuw breidde Zweden zich uit langs de Baltische en Duitse kusten, veroverde stukken van Denemarken en Noorwegen en stichtte haar eerste Amerikaanse kolonie in wat nu Delaware is. Zo werd Zweden zelfs voor een tijdje de machtigste staat van Europa.

Pogingen om diep in Rusland te kunnen doorstoten (tegen de Russische tsaar Peter de Grote) hadden echter het omgekeerde effect en leidden tot het einde van Zwedens Baltische rijk, waarvan na enkele decennia van uitputtende oorlog enkel Finland en een stukje van Polen overbleven. De periode van vrede die volgde onder Gustav III (1771-1792)– de zg. gouden jaren – was dankzij ‘s konings grote interesse in kunst, literatuur en theater een culturele en wetenschappelijke bloeiperiode. Uit de elegante neo-classisistische stijl die destijds in zwang was aan het hof van de Franse koning Lodewijk XVI distilleerde hij zijn eigen versie, de zg. Gustaviaanse stijl, waarin het soberder Zweedse karakter een eigen plaatsje kreeg. De Zweed Karl Linaeus legde de basis van de hedendaagse plantenkunde met de ontwikkeling van de classificatiesysteem voor planten, terwijl Anders Celsius de centesimale temperatuurschaal ontwikkelde.

Gustav III werd in 1792 door samenzweerders tijdens een gemaskerd bal in de opera neergeschoten. Het drama inspireerde Verdi tot het componeren van zijn opera Un Ballo in Maschera. Na de moord op Gustav III werd Zweden meegesleept in de Napoleontische oorlogen. Begin 19de eeuw ging Finland luidens een akkoord tussen Napoleon en tsaar Alexander over in Russische handen. De Franse maarschalk Jean-Baptiste Bernadotte werd in 1810 aangesteld tot erfprins van Zweden. Met deze zet hoopten de Zweden de steun van Frankrijk te verwerven om Finland terug te krijgen. Dit lukte niet, maar een compromis in 1814 leidde tot de overdracht van Noorwegen uit Deense in Zweedse handen. Noorwegen zou tot 1905 deel uitmaken van zijn oostelijke buur. In 1818 werd Bernadotte gekroond tot koning Karl XIV Johan. Zijn dynastie vormt tot op heden de Zweedse koninklijke dynastie.

In de 20ste eeuw evolueerde Zweden van een agrarische naar een industriële staat. Veel mensen van het platteland verhuisden naar de steden of emigreerden naar Amerika. Een belastingstelsel dat tot de duurste ter wereld behoort, liet toe om een sociale welvaartstaat uit te bouwen met een levensstandaard die eveneens één van de hoogste ter wereld is. Tal van innovaties leidden tot een wereldwijde reputatie op technologisch vlak, terwijl op het vlak van toegepaste kunsten de “Zweedse moderne stijl” synoniem werd van goede smaak, functionaliteit en kwaliteit.

Staatsbeleid
Zweden is een constitutionele monarchie. De koning is het staatshoofd, maar de werkelijke macht ligtbij het parlement. Opgericht in 1435 is dit één van de oudste wetgevende instellingen ter wereld, waarin lange tijd vertegenwoordigers van de adel, de clerus, de burgerij en het gewone volk zetelden. In de 19de eeuw werd overgegaan tot het Tweekamerstelsel, dat op zijn beurt in 1971 hervormd werd tot een parlement met slechts 1 Kamer. Sinds 1814 heeft Zweden aan geen enkele oorlog meer deelgenomen. Tijdens de twee Wereldoorlogen bleef het strikt neutraal, en het koos er ook voor om geen deel uit te maken van militaire pacten zoals de NAVO. Niettemin vaart Zweden geen isolationistische koers, en is het een actief lid van de Verenigde Naties.

Godsdienst
Tot 2000 had Zweden een staatskerk, de evangelisch-lutherse Zweedse Kerk. Van bij de geboortewas elke Zweed lid van deze staatskerk. Nu deze is afgeschaft, daalt het aantal leden jaarlijks (in 2008 was zo’n 73% nog lid van deze kerk), evenals het kerkbezoek.Andere godsdiensten die in beperkte mate voorkomen zijn de islam en jodendom.

Zweedse feestdagen

 De nationale feestdag wordt gevierd op 6 juni (de dag in 1523 waarop Gustav I Vasa koning werd vanonafhankelijk Zweden).Zweden kent – naast de bekende algemene feestdagen - enkele feestdagen die bij ons niet gevierd worden, en vaak met licht in verband staan:

Walpurgisnacht (30 april): dan worden grote vreugdevuren ontstoken.
Midzomerfeest (de zaterdag die het dichtst bij 21 juni ligt): viering van de zonnewende, met bloemenkransen op het hoofd en dansen rond een met groen versierde paal.
Sankt Lucia (13 december): het lichtfeest (met kaarsenkransen op het hoofd) dat de kerstperiode inluidt.
Een bijzonderheid zijn ook de feestjes in augustus waarop grote aantallen rivierkreeftjes worden gegeten.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens en de afspraakplaats, wordt een tweetal weken voor vertrek doorgemaild.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: