Mexico - Quetzalcoatl y Tezcatlipoca


22 dagen

16/11/2024 - 7/12/2024

- prijs € 4390


Boek deze reis »

Mexico - Quetzalcoatl y Tezcatlipoca


22 dagen

16/11/2024 - 7/12/2024

- prijs € 4390


Boek deze reis »

Mexico - Quetzalcoatl y Tezcatlipoca


22 dagen

16/11/2024 - 7/12/2024

- prijs € 4390


Boek deze reis »

Mexico - Quetzalcoatl y Tezcatlipoca


22 dagen

16/11/2024 - 7/12/2024

- prijs € 4390


Boek deze reis »

Mexico - Quetzalcoatl y Tezcatlipoca


22 dagen

16/11/2024 - 7/12/2024

- prijs € 4390


Boek deze reis »
Jongerenreis Mexico
Mexico is een smeltkroes van cultuur en natuur. In deze lange reis gaan we met een raft op zoek naar tempels diep in de jungle. We geven onze ogen en onze maag de kost met een enorme verscheidenheid aan geuren en kleuren op de lokale marktjes. We komen meer te weten over de Maya's, de Azteken en hun machtige bouwwerken. Bekomen doen we op een surfplank op het ritme van de golven. Vanuit het fietszadel komen we in indianendorpjes en ontdekken we grootse grotten. Dit is één van onze meest afwisselende en blikverruimende reizen en mag dus zeker niet op je go-to-lijstje ontbreken!
Prijs: € 4390
Reisnummer: 24MX4AAA1
Reisdatum: 16/11/2024 - 7/12/2024
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Ja

Wandelniveau :

Hoogtepunten

 • Strand, jungle en vulkanen
 • Koloniale steden
 • Proeven van de Mexicaanse keuken
 • In de voetsporen van Maya's, Azteken en Zapoteken
 • Olé! Mexican waves (tijdens het surfen)
 • Gevarieerde fauna en flora

 

Voor de eerste 5 deelnemers is er een korting tot 100 dagen voor vertrek.

Check het snel bij 'prijs'!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

8,3

12 Beoordelingen

reviews van klanten

Mexico was eigenlijk niet mijn eerste keuze. Maar het was een van de meest afwisselende reizen die ik ooit al heb gemaakt! Het was een geweldige reis, met een heel uitgebreid aanbod aan activiteiten.

Marie C. -

Mexico is een zeer afwisselend land met een rijke geschiedenis. Sneeuw, jungle, strand, stad, vulkaan, bergen,.. En dat allemaal in 1 land!

Wendy L. -

Fantastische eerste ervaring om met Bootz mee te gaan! Mexico is een absolute aanrader! Zeer gevarieerd land en dit met een superfijne groep deelnemers. Een meer dan geslaagde vakantie! Ik wil nu al terug!

Kaat V. -

Algemene reistips

Dag 1

Allí vamos !

De sombreros worden mooi opgeplooid in de rugzak en familie en vrienden blijven jaloers achter terwijl jij op het vliegtuig springt richting een waanzinnig avontuur in Mexico! Bij aankomst in Mexico-city houden we het rustig en bekomen we van de lange vlucht. De volgende 4 dagen hebben we uitvoerig de tijd om de hoofdstad van binnen en van buiten te leren kennen. De perfecte start voor je warm te maken voor dit Mexicaans avontuur. 

Dag 2

Mexico-City: Chapultepec, Condesa y mas!

Bezoek aan de miljoenenstad Mexico-City, die je een waaier aan oude en nieuwe buurten, musea, pleinen, parken en kleurrijke markten biedt. Bovendien is de stad voor een groot deel verkeersluw. Ideaal dus om al fietsend door de zondagse ambiance te rijden! We beginnen onze tocht aan de prestigieuze Paseo de La Reforma. We verkennen Chapultepec, het grootste publieke park van Amerika, en rijden ook door de gezellige wijken Roma en Condesa. 

Dag 3

Mexico City: Teotihuacan

In de ochtend reizen we naar de plaats waar de Mexicaanse patroonheilige Guadalupe voor het eerst is verschenen aan de Azteekse boer Diego. Daarna gaat het richting Tlatelolco, het plein waar drie culturen (de Azteekse, de Spaanse en de hedendaagse) samenkomen in een verbazingwekkende mengelmoes. De dag bereikt zijn absoluut hoogtepunt in het fascinerende Teotihuacan. We brengen een bezoek aan de piramides van Teotihuacan, waarvan de zon- en maanpiramides en de tempels van Quetzalcoatl en Tlaloc de bekendste zijn. Een machtig schouwspel dat het belang van deze goden voor de Teotihuacanos aantoont. Best eens lachen naar de regengod Tlaloc, hij zal ons dan hopelijk besparen van regenbuien.

Dag 4

Mexico City: het historisch centrum 

We beginnen onze wandeling bij de Templo Mayor, ooit het kloppend hart van het oude Tenochtitlan dat door de Spanjaarden werd verwoest om er vervolgens de Spaans stad Mexico op te bouwen. Op weg naar Alameda Park passeren we enkele indrukwekkende gebouwen (zoals het koloniale Azulejos-huis, het Art-deco postkantoor en het Belle Epoque Paleis van Schone kunsten). We brengen een bezoek aan het Museo Mural, waar er een heel mooie muurschildering is te bewonderen van Diego Rivera. We eindigen de dag met een uitgebreider bezoek van de hippe buurt La Roma, waar we eerder al doorreden.

Dag 5

Mexico City: Iztapalapa en kabelbanen

Vandaag ontdekken we het "Andere Mexico City" met een Engelstalige gids. Tijdens deze tour bezoeken we het oostelijke deel van Mexico-stad en één van de dichtstbevolkte wijken: Iztapalapa. De wijk heeft 1,8 miljoen inwoners en wordt omringd door een keten van uitgedoofde vulkanen.
We  verplaatsen ons met het openbaar vervoer, de metro + teleferiek (Kabelbuslijn). De Kabelbuslijn 2, die over een afstand van 10,55 kilometer over de wijk Iztapalapa in Mexico-stad loopt, werd door Guinness World Records erkend als de langste stedelijke kabelbaanlijn ter wereld. Het heeft zeven stations, 305 cabines en een capaciteit om dagelijks bijna 50.000 mensen te vervoeren, waardoor hun reistijd wordt teruggebracht van meer dan een uur naar slechts een halfuurtje. De namiddag hebben we  vrij voor een museumbezoek naar keuze (wij kunnen jullie verschillenden aanbevelen) 

Dag 6

Met een baksteen en een sprinkhaan in de maag

We rijden verder zuidwaarts naar het architecturaal barokke Oaxaca (1550 m), één van de mooiste koloniale steden van Mexico. De lokale marktjes nodigen uit tot het proeven van streekproducten als chocolade, mezcal (sterke drank met rups) en chapulines (geroosterde sprinkhanen).

Dag 7

Mexico = mezcal

Vanuit Oaxaca vertrekken we op verkenning in de centrale valleien. Na een heerlijk ontbijt op de markt van één van de dorpjes, maken we een stevige wandeling naar de versteende watervallen en de bronnen van Hierve El Agua, waarin het heerlijk baden is. We eten er bij een lokale familie en op de terugweg bezoeken we een Zapoteekse ambachtsfamilie in Teotitlan del Valle, befaamd voor zijn handgemaakte tapijten. Als er nog tijd is, breien we er ook nog een bezoek aan een mezcal-fabriek aan vast (voor wie zich afvraagt hoe die rups in de fles kruipt).

Dag 8

Mexico = Monte Albán

In de voormiddag maken we een uitstap naar de indrukwekkende site van Monte Albán. Nobele onbekenden begonnen ooit op een afgeplatte bergtop van 1600 m hoog te bouwen, waarna de Zapoteken de bouw overnamen en Monte Albán ook eeuwenlang hun hoofdstad was. Na het bezoek verkennen we nog enkele typische hedendaagse Zapoteekse dorpen en eten we in de lokale markt van één van die dorpen. 

Dag 9

Op tweedaagse trekking

We maken een tweedaagse tocht in de Sierra Norte de Oaxaca, waar we op een relatief kleine oppervlakte een enorme diversiteit aan flora en fauna aantreffen. Het – beperkte – toerisme in dit gebied is zowat 10 jaar oud. We wandelen op hoogte en maken kennis met het alledaagse leven in de bergdorpjes. Hier overnachten we opnieuw in typische cabañas.

Dag 10

Kloofwandeling

We wandelen van Letuvi naar Lachatao-Amatlán (2200 m). Eerst is er een steile afdaling tot bij de rivier, die we vervolgens af en toe klimmend en dalend volgen. Het is een prachtige en afwisselende wandeling door de kloof. Na 2 dagen in de bergen keren we terug naar Oaxaca.

Dag 11

Mexico = Mexigo

In Mexico zijn de afstanden nét iets groter dan in België. Het is dan ook een lang stukje tuffen langs de mooie Mexicaanse wegen richting bestemming kust. Als we aankomen, stormen we zonder twijfel meteen de zee in!

Dag 12

Let's go surfing

Puerto Escondido is een vissershaven met verschillende mooie stranden in de nabije omgeving. Eén van de bekendste is het grote zandstrand van Zicatela waar surfers van alle uithoeken uit de wereld stranden. Maar er zijn ook rustige baaien, beschermd tussen de rotsen waar de golven kleiner en minder krachtig rollen, ideaal om te leren surfen of bodyboarden!

Voor dierenliefhebbers is de boottocht op zee een aanrader. Je kunt hier namelijk verschillende types dolfijnen en zeeschildpadden spotten.
Natuurlijk kan je ook lekker uitrusten op het strand met een goed boek en een Mexican Mule of Corona … 

Dag 13

Mexico = mangroven

Gebeten door het surfen? Dan kan je vandaag verder les volgen. Was het eerder een gevecht tegen de golven? Dan kan je ook kiezen voor een boottocht over de lagune en door de mangroven van Manialtepec, op 16 km van Puerto Escondido. Tegen de avond hebben we genoeg zand in de ogen om weg te dromen tijdens de nachtelijke busrit naar San Cristóbal de Las Casas in de deelstaat Chiapas.

Dag 14

Mexico = mengelmoes. Living la vida loca(l)!

Vandaag kuieren we rond op 2300 m hoogte in San Cristobál en krijgen we een ander Mexico te zien. In deze stad vinden we een mengelmoes van indianen, mestiezen, Europese toeristen en hippies in de geplaveide, smalle straatjes. ’s Avonds nemen we deel aan een salsales en Doña Mary leert ons Mexicaans koken. Als we het dansen al wat onder de knie hebben, dan hebben we nog 3 avonden om in één van de vele leuke bars in de stad verder te oefenen!

Dag 15

Mexico = mountainbiken

Mountainbiken is een ideale manier om de bosrijke omgeving van San Cristóbal te verkennen en om het dagdagelijkse leven van de indianendorpjes te aanschouwen. We maken een daguitstap met gids naar San Juan Chamula, waar de Tzotzil-gemeenschap in de kerk op het centrale plein een bizarre fusiereligie van katholicisme en indiaanse rituelen beoefent. ‘s Middags begeven we ons naar Zinancatan, een ander Tzotzil-dorp, waar we op bezoek gaan bij een lokale familie, leden van een coöperatieve van weversvrouwen. We eten bij hen thuis en leren dan ook echte Mexicaanse tortilla's maken. Een feestmaaltijd om de dag mee af te sluiten dus.

Dag 16

Welcome to the jungle

We maken een lange rit naar de meest paradijselijke plek in de jungle, Las Nubes, waar we in een leuke lodge logeren die gerund wordt door de lokale gemeenschap. Onderweg houden we halt aan een pottebakkersdorp en de meren van Montebello om onze benen te strekken. Aangekomen in Las Nubes genieten we van de rust van de jungle met geluiden van de waterval op de achtergrond.

Dag 17

Mexico = Go with the flow

In de ochtend maken we per raft een tocht op de Santo Domingo rivier. Als het niet regent is die prachtig turquoise! Goed vasthouden voor 13 km pure fun over de kronkelende waterwegen. In de namiddag laten we onze raft staan en rekenen we terug op onze eigen stappers bij een toch naar een uitzichtpunt over al het moois wat de jungle te bieden heeft.

 

 

Dag 18

Mexico = paradijs

In de ochtend vertrekken we naar (opnieuw) een paradijsje midden in het Lacandoonwoud. Aangekomen in het kleine Lacandoondorp Metzabok, genieten we van de mogelijkheid tot een verfrissende zwempartij.
We eten bij een lokale familie met wie we ook leren om armbandjes te maken met zaadjes uit de jungle.

Dag 19

Mexico = ontdekkingsreizigers

Vroeg vertekken vandaag voor een tocht met kano's over de jungle lagune van Tzibana. Waar de omgeving werkelijk adembenemend is. We houden halt aan een wat ooit een grote oude maya-stad was, maar die nu helemaal is opgeslorpt door de jungle. We voelen er ons echte ontdekkingsreizigers. De gebouwen liggen verscholen in de jungle en op de achtergrond weergalmt het gebrul van apen. Tijdens een tweede stop wandelen we naar een uitzichtpunt waar we nog maar eens genieten van het zicht over de jungle, we krijgen er niet genoeg van. Bij het terug varen kunnen we nog eens stoppen om midden in het meer te zwemmen.

We eten in het dorp en rijden naar onze laatste stop : Palenque

 

Dag 20

Mexico = monumenten

In de vroege ochtend begeven we ons naar de site van Palenque, het archeologisch complex waarvan de monumenten tot de mooiste en fijnst gedecoreerde van de gehele Mayacultuur behoren. En deze nacht slapen we in een zeer comfy hotel, dat hebben we wel verdiend na zo'n ontdekkingstocht door Mexico!

Dag 21-22

Mexicomeback!

Terug naar af … Na een intense reis volgt de terugweg. Vanuit Villahermosa nemen we een binnenvlucht naar Mexico City, nadien vliegen we naar België dat er weer wat kleiner zal uitzien.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 4390
Voorschot: € 1540 per persoon

Early Hiker korting

De eerste 5 deelnemers op deze reis krijgen een korting van € 300!

Deze korting geldt tot 100 dagen voor afreis, tot 08/08/2024 dus.

Wees er op tijd bij, want vroege beslissers worden beloond.


Inbegrepen

 • Vluchten
 • Luchthaventaksen
 • Logies
 • Transfers ter plaatse, zoals voorzien in het dagprogramma
 • Maaltijden (vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. avondmaal dag 21)
 • Activiteiten (raften, mountainbiken, kajakken, trekking, ...). Uitgezonderd optionele activiteiten in Puerto Escondido.
 • Inkomgelden parken
 • Chauffeurs
 • Lokale gidsen
 • Nederlandstalige Bootz-begeleiding

Niet inbegrepen

 • Fooien
 • Optionele activiteiten in Puerto Escondido
 • Persoonlijke uitgaven
 • Dranken
 • Evt. reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We overnachten afwisselend in kleine hotels, jeugdherbergen, comfortabele bungalows en in een tent. 

We maken ook 1 x gebruik van de nachtbus.

 


Bagage

Tijdens de wandelingen dragen we enkel onze dagrugzak. 

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
IB 598Brussel 16/11/2024 12:05Madrid 16/11/2024 14:35
IB 311Madrid 16/11/2024 16:40Mexico Stad 16/11/2024 22:15
AM 811Villahermosa 06/12/2024 18:14Mexico Stad 06/12/2024 20:05
IB 312Mexico Stad 07/12/2024 00:25Madrid 07/12/2024 17:45
IB 603Madrid 07/12/2024 20:10Brussel 07/12/2024 22:30
We verplaatsen ons al stappend, met openbaar vervoer, jeeps, raft en fiets. 

Klimaat

Klimatologisch kan Mexico verdeeld worden in de oostkust, de westkust en de Centrale Hoogvlakte. Ook is het klimaat sterk afhankelijk van de hoogte waarop men zich bevindt. Rekening houdend met het bovenstaande kent Mexico globaal gesproken twee seizoenen, het droge seizoen in de winter, van oktober tot mei, en het regenseizoen in de zomer, die van mei tot oktober duurt, met een piek in juli en augustus. Alleen in het uiterste noordwesten, rond Tijuana kent een mediterraan klimaat met veel regen in de winter.
De kust- en laaggelegen gebieden van Mexico (zoals in deze reis het grootste deel van de trekking in Chiapas) zijn het hele jaar door warm en vochtig. Hoe verder je het binnenland intrekt en hoe hoger je gaat, hoe koeler en droger het wordt. Deze reis in principe valt buiten het regenseizoen (juni-oktober), wat echter geen sluitende garantie is voor 100% droog weer.
Enkele gemiddelde dag- en nachttemperaturen (gemiddelde temperaturen zijn gemeten de afgelopen jaren over een periode van een etmaal. Ook in Mexico kan het warmer of kouder zijn dan het ‘normale’ jaargemiddelde.):
Mexico-Stad                23-9°
Puebla                         19-10°
Oaxaca                        26-10°
San Cristobal               20-9°
Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather

Op goede voet

op goede voet

Onze reizen zijn voor ontdekkers die de wereld het liefst te voet verkennen en die houden van wat beweging en actie.  Voor wie liever een beperkte regio echt wil leren kennen dan vluchtig door het hele land te racen. En voor levensgenieters die de confrontatie met andere culturen en omgevingen willen aangaan en het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners vooropstellen.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur actief bezig zijn
  met wandelen of buitensport op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen vanaf het avondeten op dag 1 tot en met het avondeten op dag 21. We eten in het logies, bij lokale families, in open lucht (middagpicknick) en in plaatselijke restaurants.

De rijke en vaak pittige Mexicaanse keuken is ontstaan uit de mengeling van de traditionele indiaanse en de Spaanse keuken. De indiaanse bijdrage bestaat voornamelijk uit exotische vruchten en kruiden, chili, cacao, avocado en kalkoen. De Spaanse conquistadores leverden vooral vlees, kaas, tarwe, olie en wijn. 


Uitrusting

Bagage

 • Rugzak of reistas (geen harde koffer)
 • Dagrugzakje met goede sluiting

Schoeisel en sokken

 • Enkelomsluitende wandelschoenen
 • Lichte schoenen 
 • Waterbestendige (wandel)sandalen 
 • Wandelsokken

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • Soepele (wandel)broek(en)
 • Wind- en waterdichte jas
 • Warme wollen trui of fleece 
 • Lichte hemden en/of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
 • Hoed of pet
 • Ondergoed 
 • Badpak/zwembroek  
 • Short(s)
 • Warme pyjama.
Tip: Het is aangenamer en veiliger om kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek). Tip voor vrouwen: neem een grote sjaal mee, type pareo. Het neemt weinig plaats in in je dagrugzak en komt vaak goed van pas, bv. bij bezoek aan kerken.

Verzorging

 • Toiletgerief
 • Badhanddoek 
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor  en aftersun
 • Beschermende lippenbalsem

Eet- en drinkgerei

 • Drankfles (min. 1 liter) 
 • Evt. (zak)mesje

Diversen

 • Zonnebril 
 • Veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren) 
 • Reiswekker 
 • Evt. oordopjes
 • Enkele plastic zakken 
 • Wc-papier 
 • Zak- of hoofdlamp  
 • Adapterstekker (Mexico heeft een elektriciteitsnet van 110 V, dus afwijkend van de West-Europese standaard, en de stopcontacten zijn ook niet compatibel met onze stekkers)

EHBO

Je begeleidster beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
 • Evt. middel tegen reisziekte
 • Ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • Middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • Pijnstillend en koortswerend middel
 • Middel bij maagkrampen 
 • Middel bij maag- en darmklachten
 • Darmflora-herstellend middel
 • Middel bij zware diarree
 • Zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • Warme zalf bij spierpijnen 
 • Breedspectrum antibioticum
 • Middel tegen blaren
 • Wondpleisters van verschillende breedte
 • Verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • Evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • Kleefband
 • Steri-strip
 • Oogdruppels
 • Keeltabletten of –spray
 • Inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Geld

De munteenheid in Mexico is de peso. Je neemt best euro’s mee, die je ter plaatste omwisselt. Je kunt in alle steden terecht aan bankautomaten (Visa, Master, Maestro). 

Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.  

Formaliteiten

Reispas
Voor Mexico heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet 6 maanden  geldig zijn.Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Visum
Je hebt geen visum nodig.

Tip
Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen. Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl(Op reis in het buitenland)


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar xxx door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A 
Iedereen die naar Azië/Afrika/Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank. 

Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Buiktyfus
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Malaria
In zeldzame omstandigheden is er beperkt malariarisico, met name in afgelegen rurale gebieden in o.a. de staten Chiapas en Oaxaca, beneden de 1000 m en indien men overnacht in primitieve omstandigheden. Malaria is een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anopheles-mug. Je moet dus muggenbeten trachten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug enkel steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggenwerend middel. Wat deze reis betreft, is bescherming tegen muggenbeten zoals hoger besproken, voldoende tijdens het eerste gedeelte. Vanaf dag 11 tot de terugkeer naar Mexico-City kunnen deze maatregelen evt. worden gecombineerd met medicatie.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

Internet


nl.wikipedia.org/wiki/Mexico_(land)
www.visitmexico.com/en/
travel.nationalgeographic.com/travel/countries/mexico-guide/
www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mx.html

Literatuur

 • Dominicus (Hans Dielemans): La Ruta Maya Maskers, macho's en mañana: leerrijke bedenkingen van een nederlander die in Mexico woont, heel vlot geschreven.
 • H. Herrera, Frida: roman over het leven en werk van de beroemde Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. 
 • R. Castellanos, Balún Canan: historische roman over het alledaags leven en conflicten tussen “blanken” en “Indianen” ten tijde van de grondhervormingen in Chiapas.
 • O. Paz, Het labyrint van de eenzaamheid: essay over de Mexicaanse ziel. 
 • S. Roeling, Popul Vuh, het ‘scheppingsverhaal’ van de Maya’s.
 • I. Tree, Gehakte hagedis: boeiend reisverhaal dat een indringend en uniek beeld schept van een land vol extremen.
Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere reisboekhandel, bv.  

Kennismaking

Enkele weken voor het vertrek krijgt elke Bootzer een uitnodiging voor de kennisma­kingsbijeenkomst. De bijeenkomst gaat meestal door in een ViaVia-café op een zaterdagvoormiddag (kan ook op een ander moment of andere locatie). Je krijgt er de laatste (vertrek)info en maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: