Bootz Logo

Oostenrijk - Huttentocht in Silvretta


8 dagen - € 770,00Jongerenreis
Het Silvretta-massief is zodanig groot dat het met één land niet genoeg had. Oostenrijk én Zwitserland zijn trots op deze bergketen met meerdere bergtoppen boven de 3000m. De vele gletsjers zijn de spreekwoordelijke slagroom op de taart en zo zien ze er ook uit. Witte dekens die extra grandeur geven aan de uitgestrekte valleien en imposante bergflanken. We krijgen slechts 6 dagen de tijd om dit gebied te verkennen en maken er dan ook een memorabele trektocht van. Stevig stijgen en drastisch dalen in dit fenomenaal brokje natuur. Met overnachting in goed uitgeruste berghutten.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 22AT4SVA1
Reisdata: 31/07/2022 - 7/08/2022


Wandelniveau:
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Dag aan dag

Dag 1

ON THE ROAD

Na een lange rit flirten we nog even met de Zwitserse grens en zwaaien we snel naar de Liechtensteiners voordat we ons busje en de auto’s parkeren aan het hotel aan de Silvretta-Stausee op de Bielerhöhe, met z'n 2032 m het hoogste punt van de Silvretta-Hochalpenstraße tussen Montafon en het Paznauntal. We hebben zicht op de Piz Buin, en dan heb ik het niet over het bruine plakspul dat je een fake-zonnige bruine huid geeft, maar the real thing!
Na het avondeten geeft de begeleid(st)er ons een overzicht van wat ons de komende dagen te wachten staat. Het hotel biedt de mogelijkheid om nog even weg te dromen in de sauna of aan de toog.

Dag 2

Warm it up, Kris!

Na het ontbijt beginnen we eraan. We nemen de bus naar de Silvretta-Stausee op de Bielerhöhe, met z'n 2032 m het hoogste punt van de Silvretta-Hochalpenstraße tussen Montafon en het Paznauntal. Een rustige klim brengt ons tegen de middag bij de Saarbrückerhut (2538 m), waar we met de eerste gletsjers worden geconfronteerd. De Bootzers met nog wat extra poeier in hun benen, kunnen in de namiddag een extra wandeling maken (zonder rugzak) naar één van de mooie uitzichtpunten in de buurt.

Dag 3

Grenzen verleggen

Alle wegen leiden naar Zwitserland. En zeker de wegen naar boven. Na een korte klim tot Seelücke (2776 m) steken we de grens met Zwitserland over. Langs de Seegletsjer glijden of stappen we naar 2065 m. Je raadt nooit wat we nadien gaan doen.. we dalen opnieuw tot 2341 m waar de Silvrettahut op een idylisch plaatsje op ons wacht.
Weetje: Zoek in Google maps eens waar de Silvretta hut ligt. Mind. Blown.

Dag 4

Omsingeld door gletsjers

Wie er vroeg bij is, kan in de stilte van het ochtendkrieken rond de hut misschien een steenbok spotten. Wie er niet zo vroeg bij is, kan wat pink fluffy unicorns in zijn dromen spotten. Aan jou de keuze.
De teleurstelling is groot dat we geen enkele taxfree shop tegen zijn gekomen op Zwitsers grondgebied om whiskey en sigaren in te slaan. Dan maar terug naar Oostenrijk. Via de Rote Furka (2688 m) klimmen we de grens over. Via een riviertje ontsnappen we nipt aan een omsingeling door gletsjers en bereiken we de Silvretta Stausee. Een stuwmeer.
Via het Ochsental komt de Wiesbadenerhut (2443 m) stilaan in het vizier. Genieten op het terras of toch nog een extra klim naar de Grüne Kuppl (2579 m)? Keuzes keuzes!

Dag 5

In hogere sferen

Op dag 5 brengt de ijle berglucht ons helemaal in hogere sferen en huppelen we al even vlot over de rotsige paden als de steenbokken. Via de Radsattel (2652 m) hoppen we langs de Getschner Scharte (2839 m) en één van de mooiste uitzichten van deze reis naar de Jamtalhut (2165 m). Hut is misschien niet het juiste woord voor deze mastodont van een huis en vaste waarde onder bergliefhebbers.

Dag 6

Over de 3000m

Alsof er iemand de weg voor onze voeten steeds hoger duwt, gaan we eerst rustig en dan steeds steiler klimmen tot we aan de Kronen-Joch (2958 m) komen. Bij mooi weer laten we onze rugzak en vermoeidheid hier achter en gaan we nog tot aan de Grenzeck-Kopf (3048 m) en terug. “Motivé c’est gagné!” zeggen ze hier. Maar dan in het Oostenrijks natuurlijk.
Een lange afdaling rolt ons tot aan de Heidelbergerhut (2264 m).

Dag 7

THE FIRST, THE LAST

Al dat gletsjerwater moet ergens naar toe. En het moeras rondom ons geeft ons een antwoord op dat vraagstuk. We volgen enkele riviertjes tot aan de Ritzen-Joch (2688 m) en sluiten af met een rustige afdaling langs het Laraintal tot in Galtür (1584 m).
Met de bus keren we terug naar het eerste hotel voor de laatste overnachting. Wat toevallig ook het laatste hotel is, van de eerste overnachting.

Dag 8

Auf Wiedersehen

Stiekem steken we nog wat gletsjer-ijs in onze rugzak en nemen afscheid van Kenny, de sympathieke steenbok die ons heel de trip heeft gevolgd. Wie niet kan wachten thuis, en dat snappen we, kan in het busje 4G-gewijs al zijn foto’s delen met info@bootz.be of @travelbybootz vermelden op Instagram.

Prijs info

Prijs

€ 770,00
Voorschot: € 270 per persoon

Inbegrepen

 • Logies
 • Maaltijden vanaf het avondmaal op dag 1 tot en met het ontbijt op dag 8
 • Bus op dag 2
 • Begelei­ding
 • BTW

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis (optioneel: met de Bootz-minibus: € 180)
 • Dranken
 • Evt. reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Begeleiding:

Leandra Kalogrias


Wandelniveau


Doorgaande tocht met dagelijks flinke hoogteverschillen (zie dagschema). Ervaring met bergwandelen is aangeraden en je beschikt best over een sportieve conditie. Enkele paden zijn hoogtevreesgevoelig.

Aantal wandeluren per dag (bij benadering):
Dag 1: 2u30 (+ optioneel 2 u.)
Dag 2: 6u.
Dag 3: 4u40 (+ optioneel 1u15)
Dag 5: 5u15 (+ optioneel 2u50)
Dag 6: 4u40 (+ optioneel 0u30)
Dag 7: 5u30


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

De eerste en laatste nacht verblijven we in een hotel (met sauna) op basis van tweepersoonskamers.  De overige nachten logeren we in ruime slaapzalen in comfortabele berghutten. Overal zijn dekens aanwezig; je dient zelf enkel een lakenzak mee te brengen. Je kan warm douchen tegen betaling (enkele euro's; breng muntstukken mee). In alle hutten is er een droogruimte.

Maaltijden

Ontbijt en avondmaal nemen we in het logies (stevige bergkost). Voor ’s middags krijgen we een lunchpakket mee of maken we 's morgens zelf ons lunchpakket klaar (voorzie een brooddoos of zakjes hiervoor). 
In de meeste hutten kan je snacks (chocola, repen, enz.) kopen (voorzie cash geld hiervoor). Indien je graag snackt, breng je best een voorraad tussendoortjes van thuis mee.
Je kan je drinkbus gratis vullen met water of thee.

Bagagevervoer

Je draagt je eigen rugzak (incl. picknick en lakenzak), waarvan het gewicht kan beperkt blijven tot 10 kg. Bij sommige (facultatieve of lusvormige) wandelingen hoef je je rugzak niet te dragen (zie dagschema).

Vervoer

De eerste 8 deelnemers kunnen meerijden met de minibus.  Toeslag € 180. 
Vanaf de 9de deelnemer: eigen vervoer.

Minibus
De eerste 8 deelnemers kunnen meerijden met de minibus, die 's ochtends vroeg vertrekt op een makkelijk bereikbare plaats. Deze wordt bestuurd door de begeleider, waarbij op de langere trajecten ook deelnemers die zich hiervoor aanbieden, het stuur kunnen overnemen. Ben je hiertoe bereid, meld het dan zeker bij de inschrijving. Je aansprakelijkheid is gedekt door de verzekering van de huurwagen (BA, omnium en inzittenden). Je moet in het bezit zijn van een rijbewijs B en minstens 25 jaar zijn.

Klimaat

Oostenrijk heeft een gematigd Europees klimaat. In het westen en noordwesten is er tevens een invloed van het gematigde Atlantische klimaat. Het klimaat is sterk afhankelijk van de hoogte: gemiddeld daalt de temperatuur 5°C per toename van 300 m. Zomers kan het vrij warm worden, met temperaturen rond de 30°, de zomeravonden zijn meestal frisjes.
In de Alpen is het in de zomer vaak mooi en zonnig. Bewolking of slecht weer met regen en wind zijn evenwel nooit uitgesloten en in de bergen kan het weer vrij snel omslaan. De temperatuur kan nogal schommelen, met mogelijk grote verschillen tussen dag en nacht, tussen bergflank en dal, tussen wandelen in de zon of in de schaduw. Vanaf 2000 m wordt het geleidelijk kouder en kunnen muts en handschoenen goed verdragen worden.
De neerslag is gelijk verdeeld doorheen het jaar. Ook hier is de hoeveelheid neerslag afhankelijk van de hoogte. De hooggelegen Alpen hebben een gemiddelde neerslag van 2000 mm per jaar terwijl de laagvlaktes van Oostenrijk slechts een neerslag van 600 mm per jaar hebben. Tussen juni en augustus zijn er ook vaak hevige onweersbuien. Deze buien brengen vooral in de berggebieden van de Alpen hagel en sneeuwbuien met zich mee.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. 

BAGAGE

 • Degelijke rugzak (min. 50 liter)
 • Schoeisel & kousen
 • Bergwandelschoenen
 • Evt. lichte (sport)schoenen of (wandel)sandalen voor 's avonds (als je plaats wil sparen in je rugzak, zijn een paar binnenhuissokken ook prima)
 • Wandel- of trekkingkousen
 • Evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers, die uiteraard overbodig zijn als het niet regent)

KLEDIJ

 • Soepele (wandel)broek (handig is het afritsbare type)
 • Wind- en waterdichte jas + regenbroek
 • Warme pull/fleece
 • 3 lichte hemden/T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
 • Zonnehoed of –pet
 • Sjaaltje (om de hals tegen de zon te beschermen)
 • Ondergoed
 • Handschoenen & muts (bij slecht weer kan het ook in de zomer op 2000 m hoogte enorm afkoelen).
 • Zwemkledij

VERZORGING

 • Basic toiletgerief
 • Sneldrogende handdoek
 • 2 washandjes
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • Beschermende lippenstift
 • Eet- en drinkgereiDrankfles of -zak

DIVERSEN

 

 

 • Lakenzak (in de refuges zijn voldoende warme dekens aanwezig)
 • Evt. kussensloop
 • Enkele plastiek zakken
 • Enig wc-papier
 • Zaklamp
 • Energierijke tussendoortjes
 • Evt. verrekijker
 • Evt. wandelstokken
 • Evt. oorstoppen
 • Evt. verduisterend oogmasker
 • Evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • Evt. wat biologisch afbreekbaar wasmiddel (om onderweg een wasje te doen)
Hou je uitrusting zo beperkt mogelijk; je kan in de logiesplaatsen altijd iets uitwassen. Je houdt er best rekening mee dat je picknick er ook nog bijkomt.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Het is het makkelijkst indien je van thuis uit euro's meeneemt. In enkele hutten kan je alleen met cash betalen.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Oostenrijk volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door op een zaterdagvoormiddag in ons kantoorgebouw te Diest of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, rugzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be