Bootz Logo

Roemenië - De zuidelijke Karpaten van Transsylvanië


8 dagen - € 1660,00Jongerenreis
Roemenië is niet meteen top of mind als je aan reizen denkt. Maar net daarom gaat Bootz hier gaan wandelen. In de wilde natuur en door authentieke bergdorpen. Eigenlijk onwezenlijk dat dit land niet meer bezocht wordt. Maar reden te meer dat wij er extra van kunnen genieten. De reis start in het kasteel van graaf Dracula en daarna fladderen we langs smalle kloven en woeste bergtoppen door de mooiste natuurgebieden van het land.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 23RO4TSA1
Reisdata: 29/07/2023 - 5/08/2023


Wandelniveau: en
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Dag aan dag

Dag 1

Transsylvaans transport

We zijn nog maar net geland in Boekarest  of we tuffen met het busje naar Brasov. Een fijne stad die wacht op onze verkenning van de kleinste en gezelligste straatjes op zoek naar de geuren en kleuren van de stad. Die geuren en kleuren belanden later die avond ook op ons bord voor een traditionele Roemeense maaltijd. Gustos!

 

Brașov is een middeleeuwse stad in het hart van Roemenië. De stad ligt in het zuidoosten van Transsylvanië aan de voet van de Zuidelijke Karpaten en telde in 2011 circa 253.200 inwoners.

 

Dag 2

Vampier naar ginder

Na een bloeddorstige sip van onze ochtendkoffie zetten we onze tanden in een luguber uitstapje naar Bran Castle. We scheuren in de batmobiel (lijkt verdacht veel op een busje) langs de bergpassen naar dit griezelige kasteel. Meteen ook de startplaats van de wandeling  in het Piatra Craiului National Park richting een authentiek en gezellig bergdorpje, Magura. Het pad kronkelt tussen de valleien en de bossen maar toch krijgen we regelmatig mooie vergezichten. We spotten hier en daar afgelegen bergdorpjes, die zodanig rustig zijn dat het niet anders kan of de inwoners moeten enkel ‘s nachts leven (of ze dan lange tanden krijgen en sardonisch lachen laat ik in het midden).

Dracula is een gothic horrorverhaal uit 1897 in de vorm van een briefroman, geschreven door de Ierse schrijver Bram Stoker. De hoofdpersoon van het verhaal, Graaf Dracula, is een aristocratische vampier uit Transsylvanië. Dankzij het succes van het boek en de verfilmingen die er in de loop der jaren op werden gebaseerd, groeide de figuur van Dracula uit tot 's werelds bekendste vampier.

Het is een ideale wandeling van een 5-tal uur om te wennen aan de natuurpracht en aan elkaar. We overnachten 2 keer in Magura.

Dag 3

Kloofje naar onze hand

Het nationaal park van Piatra Craiului is dé nationale trots en met 5/5 sterren op tripadvisor één van de belangrijkste redenen om hier met Bootz absoluut naartoe te trekken. We nemen de tijd om door de prachtige Zarnesti kloof te stappen. Het lijkt hier wel of iemand hier met een mes (van enkele kilometers lang) vakkundig een diepe snede heeft gemaakt in de berg van steen en er dan wat mos heeft over uitgestrooid. En dat allemaal om ons te laten genieten van één van de mooiste wandelingen in Europa. We eten onze bokes op in de Curmatura berghut en zien de blijde blikken in de ogen van de vele wandelaars die hier komen uitrusten. In de namiddag keren we terug naar Magura.

Dag 4

Toerist or not Toerist, that’s the question

We zagen de vorige dagen al enkele bergdorpjes liggen. Vandaag lopen we langs de mooiste van die dorpjes. Magura, Pestera, Sirnea (waar we vooral toeristen tegenkomen) en Fundata (waar we vooral locals tegenkomen). Een mooie wandeling met groot contrast tussen Sirnea en daarbuiten.

Sirnea, een toeristische trekpleister
Om het dorp op de kaart te zetten en zoveel mogelijk toeristen aan te trekken, organiseerde professor Nicolae Fruntes twee feesten: "De melkmaat en de ontmoeting van de dorpszonen" die elk jaar in juni wordt gehouden en tijdens het "Winter in Sirnea" festival, houden ze hier een skirace met fakkels, springen ze op hun slee en bouwen ze hier een stevig feestje.

Dag 5

Bergenlandsleven

Af en toe moeten we wat plaats maken voor paard en kar of een aftandse Lada maar voor de rest komen we weinig volk tegen op de wandeling van Fundata naar Fundatica. De mensen die we wél tegenkomen genieten van hun plattelandsleven (maar dan in de bergen... bergenlandsleven klonk wat gek) en begroeten ons met een hartelijke glimlach.

Omgeven door het Bucegi-gebergte en het Piatra Craiului-gebergte, is Fundata met zijn hoogte van 1360 m de hoogste gemeente van Roemenië. In augustus 1916, toen troepen van het Roemeense Oude Koninkrijk Oostenrijk-Hongarije binnenvielen, was het eerste dorp dat ze innamen Fundata, waar ook hun eerste gevangenen werden gevangengenomen en hun eerste slag om het leven kwamen.

Dag 6

Het rustige wild. Of was het de wilde rust.

Het heerlijk ontbijt krijgt wat tijd om zich om te zetten naar de nodige vitamientjes en calorieën in het wiebelende busje op weg naar Bugeci National Park. Een ritje van zo’n 30 minuten brengt ons naar het noordelijke deel van de berg. Daar is het rustiger en wilder tegelijk. Rustiger qua volk en wilder qua natuur. We passeren de “Evil Waterfall Mill”, een waterval die er eigenlijk vooral heel goedaardig uitziet. Het is duidelijk dat de natuur hier overal vrij spel krijgt. Na een 6-tal uur wandelen rijden we terug naar het guesthouse.

Dag 7

Ladders zat

De kloof van 7 ladders. Het zou een plaats kunnen zijn op een gezellig avondje Dungeons&Dragons. De werkelijkheid spreekt minstens evenveel tot de verbeelding. Ooit was er hier een grot, maar de natuur was de grot wat beu en deze begaf onder de druk van de rotswanden er langs. Die rotswanden lijken ook nu op ons af te schuiven. De canyon is smal en steil. Waardoor we soms ladders moeten nemen om langs de kolkende watervallen te klimmen. Maar eerst nog een uurtje rijden en een klein uur wandelen voor we in dit natuurfenomeen terecht komen. De kloof is gevormd door jura-gesteente en telt 7 watervallen waarvan de hoogste 15 meter is. Het kan hier soms wat aanschuiven zijn bij mooi weer. Wij stappen wat verder dan de meeste mensen en bereiken na een 2-tal uur de Piatra Mare berghut. Een smal en soms erg steil pad. Wie nog genoeg poeier in zijn benen heeft kan een optionele wandeling naar de top maken. (2 uur op en af). Maar een 7 uur stappen is deze dag sowieso al een stevige brok voor onze kuitspieren. Een laatste avondmaal zet de spreekwoordelijke kers op de taart.

Dag 8

PA!

De middeleeuwse doolhof van Brasov heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven. Tijd om nog wat cultuur mee te grabbelen. Maar het mag evengoed een fugly postkaartje om nog nét op tijd te versturen vanuit Roemenië. De race wie het eerst thuis zal zijn, het kaartje of jezelf, zal helaas niet zo spannend zijn.
Een 3-tal uur rijden naar de luchthaven en dan nog een lange film vliegen. Tegen dan zijn we wel moe genoeg om ons eigen bedje opnieuw te appreciëren en enkele dagen uit te rusten terwijl we op dat postkaartje wachten...

Prijs info

Prijs

€ 1660,00
Voorschot: € 580 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten 
 • Luchthaventaksen 
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • alle maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 8 
 • Logies 
 • Transfers ter plaatse
 • Nederlandstalige begeleiding 
 • BTW 

Niet inbegrepen

 • Toegang tot het kasteel (ongeveer €10)
 • Dranken
 • Evt. reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Begeleiding:

Linde Fransen


Wandelniveau

 en   Dit is een semi-doorgaande wandelreis met tochten van sterk uiteenlopend niveau. Vooral de tochten op de laatste twee dagen zijn zwaarder. Technisch zijn de wandelingen niet moeilijk. Het parcours door ‘Seven Ladders Canyon’ is hoogtevreesgevoelig.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We overnachten in 3* hotels/guesthouses. 

Bagagevervoer

Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzakje.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
LH 1009Brussel 29/07/2023 11:20Frankfurt 29/07/2023 12:20
LH 1420Frankfurt 29/07/2023 14:30Boekarest 29/07/2023 17:45
LH 1421Boekarest 05/08/2023 18:30Frankfurt 05/08/2023 20:05
LH 5590Frankfurt 05/08/2023 21:30Brussel 05/08/2023 22:35

Klimaat

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. 

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. 

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
 • wind- en waterdicht jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes 
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. wandelstokken

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De Roemeense munteenheid is de RON (Roemeense nieuwe lei).
Geldautomaten vind je in Braşov (niet in de bergen). Banken, postkantoren en wisselkantoren (Birou de Schimb Valutar) wisselen geld. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan banken.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Roemenië volstaat je identiteitskaart.

Gezondheid

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je uitzonderlijk oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen in Centraal- en Noord-Europa. Zo ook in de regio waar deze reis plaatsvindt. Zo ook tijdens deze reis in Transylvanië.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. tijdstip en plaats waar we afspreken, wordt een tweetal weken voor vertrek doorgemaild. 

 

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be