Bootz Logo

Slovakije - Tatra-trekking


8 dagen - € 1720,00Jongerenreis
Het Tatragebergte tart alle verbeelding. Je vindt er prachtige meren, vrolijke berggeiten en vergezichten die je op weinig plaatsen in Europa zal vinden. In de winter kan je hier skiën maar in de zomer maakt het Paradise Park, want zo heet dat hier, zijn naam helemaal waar. Wie houdt van spectaculaire kloven, klauteren op de rotsen en een overweldigend gevoel van vrijheid zal zijn hartje kunnen ophalen op deze Bootzreis.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 23SK4HTB1
Reisdata: 22/07/2023 - 29/07/2023


Wandelniveau:
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Dag aan dag

Dag 1

Naar nowhereland

We landen in Krakow, de grootste stad van Polen, en dus nog niet in Slowakije. De grens tussen beide landen gaat door het Tatra gebergte. Het is nog een kleine 3 uur rijden voordat we aankomen in een berghut in Zverovka. Een propere hut met gemeenschappelijke slaapkamers en gelegen in de bossen van ergens tussen nergenska en puttekevannikska.

Overnachting in Zverovka hut

Dag 2

Even poolshoogte nemen

We vertrekken vanuit de berghut voor een wandeling van 16 tot 19km. Het begint eenvoudig door de vallei van Latana. Het zou ons verbazen moest je hier veel andere wandelaars tegenkomen. We zijn bij Bootz dan ook trots dat we dit amper gekende stukje natuur ontdekt hebben en er ongestoord van kunnen genieten. Op het einde van de vallei schakelen we wat hoger voor de klim naar het topje van de Lucna, gelegen op de grens met Polen. Nu volgt het mooiste stukje van de dag met een wandeling langs de bergflank met vergezichten over Slowakije en Polen. Kers op de bergtoppen is de Rakon-peak op 1870 meter. Wat zeg je? Nog niet moe? Of er nog een kers bovenop de kers kan gelegd worden? De liefhebbers kunnen zich nog smijten op de extra beklimming van de Volovec voor een 2-tal extra kilometer omhoog en omlaag.
We nemen de easy way down terug naar ons hutje in het bos.

18,5km (met de Volovec erbij) 1100 stijgen en 1100m dalen.

Overnachting in Zverovka hut

Dag 3

Even fiets anders

Een mooie ochtendrit naar Podbanske. Maar we gaan daar niet op een bankske zitten, maar wél op een fietszadel. We fietsen stroomopwaarts door de Koprova vallei. Dat is een redelijk eenvoudig klim met een kort steil stukje. We rijden op een rustige asfaltweg dus je hoeft geen technische mountainbike skills te hebben. De rit omhoog duurt zo’n uur tot anderhalf uur. Maar naar beneden fietsen doen we in zo’n 20 minuutjes. We parkeren onze fietsen naast de grootste waterval van Slowakije. Zo’n 90 meter, maar door zijn vorm zien we er maar een stukje van. Een wandelpad leidt ons door de vallei en bos naar de boomgrens. We klimmen nog hoger en steken 2 mooie bergpassen over. De Sedlo Zavory en de Hladke Sedlo. Volgens ons het mooiste stukje van het Tatra gebergte

Fietsen: 16km 320m stijgen en weer dalen
Wandelen: 12km 670m stijgen en weer dalen.

Overnachting in comfortabel guesthouse in Lomnica

Dag 4

Ladderzot

Ritje van een half uur naar het nationale park. Het wordt een makkelijkere dag dan de vorige 2 behalve… voor wie hoogtevrees heeft. Die zal enkele keren de schrik moeten overwinnen want we beklimmen vandaag enkele ladders, de hoogste 13 meter. Niets moeilijk of echt gevaarlijk, maar toch avontuurlijk voor wie dit niet gewend is. Het pad loopt door de soms smalle Piecky kloof en klimt, dankzij de ladders al eens steil omhoog. Een stukje wandel je op ijzeren roosters in de rotswand. Maar dan is dat wel slechts op enkele meters boven het water. Het is een korte wandelig met een makkelijke terugtocht door het bos. De kans is groot dat we ruim op tijd terug in ons logies zijn. Ideaal om even te relaxen of naar de lokale warmtebronnen te rijden voor een verdiende wellness.

12km stappen. 400m stijgen en dalen.

Opnieuw overnachting in comfortabel guesthouse in Lomnica

Dag 5

Rainbowroad

Weer een kort busritje van een kwartier naar Tatranska Kotlina. Een dorpje aan de voet van het massief. Van hieruit gaat het richting de Plesnivec berghut. Alweer omhoog dus! Wie zijn kleurpotloodjes mee heeft, kan hier terecht aan het ‘grote witte meer’ of het groene meer aan het einde van de tocht. Maar eigenlijk zal iedereen wel een kleurtje krijgen van deze spectaculaire hike. Rood van de inspanning, wit van uitdroging, geel van het zweet, groen van jaloezie op de tegenliggers die bergaf konden stappen, paars van de kou bij een duik in het bergmeer of blauw, omdat we dit toch maar weer flink gesmurfd hebben! Het is pas in de namiddag dat we het relatief makkelijk wandelpaadje inruilen voor de rotsige paden dieper in de bergen. Als we zin hebben kunnen we de wandeling verlengen met een doorsteek van de Kopske Sedle bergpas, maar als we teveel moeite hadden om iedereen uit het verkwikkende bergmeer te krijgen, houden we het op de normale hike.
Het groene meer is sowieso onze eindbestemming. Niet toevallig omdat ze daar een mooi hutje hebben gezet waar wij een plaatsje in hebben gereserveerd.

12km stappen. 1050m stijgen en 265m dalen

Dag 6

Bootzers aan de ketting

Vandaag overstijgen we onszelf. Als echte berggeiten zigzaggen we ons een weg naar de bergtop Velka Svistovka. Een 2000-plusser! De kans is groot dat we de nog echtere berggeiten hier te zien of te horen krijgen. We vroegen aan honderd geiten wat ze voelden bij het zien van zo’n majesteus berglandschap. Alle honderd zeiden unaniem: ‘blèèè’. Zij blij, wij blij! En blij vervolgen we het pad langs de Lomnicky peak (de 2de hoogste in Slowakije) en Skalnate Pleso (het rotsmeer). 
De klim naar de top is steil en een kort stuk is zelf beveiligd met een ketting. De middagpauze houden we in of rond het restaurant aan het rotsmeer.
Na een verdiende lunch gaat het bergaf met onze conditie maar gelukkig ook met het pad. Afdalend naar het dorpje Stary Smokovec spoelen we het zweet weg met de vele watervalletjes onderweg. In het dorpje staat onze bus klaar om ons opnieuw naar Lomnicky te brengen.

14km stappen. 670m stijgen 1220m dalen.

Dag 7

Just another day in paradise

Het Slovak Paradise National Park heeft die naam meer dan verdiend! De laatste wandeldag is meteen ook de mooiste. Na de voorbije dagen is dat heel moeilijk te geloven, en toch. De Sucha Bela (=zo een knappe; vrije vertaling) is écht een knappe canyon. We zien hier misschien ook wat meer wandelaars dan de voorbije dagen. Ook in de Prielom Hornadu canyon dreigt het geheugen van onze gsm vol te geraken met foto’s, filmpjes en die ene bootzer die absoluut alle foto’s van zijn kat wou delen in de whatsapp groep. 
16km stappen. 630m stijgen en dalen.

We overnachten een laatste keer in Lomnicky.

Dag 8

S-love-akije

We zeggen vaarwel aan Slowakije en bereiden ons voor op de terugrit en vlucht. 
Als dat nog niet gebeurd is, is nu een goed moment om foto’s op Instagram te plaatsen met #travelbybootz en ons te taggen @travelbybootz.

Prijs info

Prijs

€ 1720,00
Voorschot: € 600 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • CO2-compensatie van de vlucht
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 8
 • transfers per bus
 • inkomgeld nationale parken
 • Nederlandstalige Bootz-begeleiding
 • Slowaakse berggids
 • 2,5 uur warmwaterbaden
 • Mountainbikehuur
 • luchthaventaksen
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • persoonlijke uitgaven (bv. wellness)
 • evt. e-bike ipv mountainbike (+€10) maar de rit is zeker doenbaar met een gewone mountainbike.
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Wandelniveau

Dit is een wandelreis van niveau  waarvoor een goede fysieke conditie en enig uithoudingsvermogen vereist is. Voor de afstanden en hoogteverschillen: zie dagschema.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

 • 2 nachten in berghut Zverovka 
 • 1 nacht in berghut bij Lake Green (slaapzaal)
 • 4 nachtenin 3* Penzion Lomnicky (dubbele bedden)

Maaltijden

Ontbijt en avondmaal gebruiken we in het logies, traditionele kost met degelijke en lokale ingrediënten. Het middagmaal is een picknick.

Bagagevervoer

Je draagt tijdens de wandelingen enkel een (ruime) dagrugzak.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
LO 236Brussel 22/07/2023 10:20Warschau 22/07/2023 12:20
LO 3905Warschau 22/07/2023 13:25Krakau 22/07/2023 14:20
LO 3924Krakau 29/07/2023 18:25Warschau 29/07/2023 19:15
LO 231Warschau 29/07/2023 20:15Brussel 29/07/2023 22:25

Klimaat

De Slowaakse zomers kunnen erg warm zijn, met zelfs in de bergen temperaturen tot ver in de 20°. Maar ook regen en onweer met zware regenval zijn mogelijk. Hou ook rekening met grote temperatuursverschillen overdag tussen bv. noordflanken en zuidflanken, tussen zon en schaduw.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. 

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. 

Bagage

 • rugzak of reistas: tijdens de trekking blijft deze in het hotel
 • dagrugzak (35 à 40 liter): hierin neem je tijdens de trekking enkele propere kleren, toiletgerief,... mee

Slaapgerief

 • Slaapzak. Een matje is NIET nodig.

Schoeisel & kousen

 • degelijke, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen (voor 's avonds)
 • wandelkousen
 • event. watersandalen
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • waterdichte (over)broek
 • degelijke wind- en waterdichte jas
 • pull/fleece
 • T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short/bermuda
 • zwemkledij
 • voor in de bergen evt. sjaal, muts en handschoenen

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • verkoelende lotion
 • beschermende lippenstift
 • zwemhanddoek

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of –zak (min. 1,5 liter)
 • evt. (zak)mesje
 • lunchbox

Diversen

 • zak- of hoofdlamp
 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De Slowaakse munt is de euro. Je neemt best een beetje cash geld mee van thuis.

Reisdocumenten

Voor Slowakije volstaat je identiteitskaart.

Gezondheid

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je uitzonderlijk oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen in Centraal- en Noord-Europa. Zo ook in de regio waar deze reis plaatsvindt.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. tijdstip en plaats waar we afspreken, wordt een tweetal weken voor vertrek doorgemaild. 

 

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be