Bootz Logo

Albanië - High Scardus trail


8 dagen - € 1650,00Jongerenreis
We volgen de mooiste stukjes van de Scardus Trail, een nieuw langeafstandspad in de Balkan en (shhhhhht) tot nog toe een goed bewaard geheim. Wij verkennen het stuk langs de grens met Noord-Macedonië. De ongereptheid van de bergen en de warme Albanese gastvrijheid gaan een onuitwisbare indruk nalaten, beloofd! Homemade biologisch eten en de beklimming van de hoogste bergtop zijn de kersen op de zo al enorm smakelijke taart. Voor een Bootz-pionier die hunkert naar een back to basics-ervaring is deze reis eigenlijk een no-brainer.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 24AL4AAA1
Reisdata: 11/08/2024 - 18/08/2024


Wandelniveau:
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Hoogtepunten
 • Trekken door ongerepte bergen
 • Beruchte gastvrijheid
 • Tweelandentop: Mount Korab
 • Hip Tirana
 • Tradities en geschiedenis

 

Voor de eerste 5 deelnemers is er een korting tot 100 dagen voor vertrek.

Check het snel bij 'prijs'!

Dag aan dag

Dag 1

Koekoek

Na de landing in Tirana rijden we meteen door naar Kukes, een grensstadje in het noordoosten van het land met zo’n 15.000 inwoners. Een rit van 2u30. Het stadje kreeg terecht de Nobelprijs voor de Vrede toen het tijdens de oorlog in Kosovo 450.000 vluchtelingen opving.
We bevinden ons in een behoorlijk jonge stad. Het oude Kukes liet men in 1976 onder water lopen voor de bouw van een dam, gebouwd met hulp van China, die 90% van de waterenergie van het land opwekt. We overnachten in een eenvoudig hotel. Morgen wacht ons de natuur!

Dag 2

Piekabootz

Een rit van 45 minuten brengt ons door de machtige Vanave-kloof naar de hooglanden.
Het grootste deel van de dag volgen we een steile bergkam die de grens vormt met Albanië en Kosovo. We vertrekken in Shishtavec, een dorp dat bevolkt wordt door de Gorani, een voormalige Islamitische nomadenstam die zich in deze grensregio settelden. Klimmers komen aan hun trekken wanneer we enkele mooie piekjes passeren. We eindigen de dag in Caje. Het dorp kon evengoed aan het einde van de wereld liggen. Het is het hoogste dorpje in het land dat het jaar rond bewoond is. We verblijven er bij een familie en raken ook al snel bevriend met de buren. De tijden veranderen en in het enige café van het dorp drinkt de plaatselijke jeugd er naast raki nu ook energiedrankjes die je vleugels geven. De charme van het café is wel gebleven.

Overnachting bij een gastgezin.

15 km - 6u30
725 m stijgen. 1000 m dalen.

Dag 3

Langs bloemenvelden en paddenstoelen

We nemen afscheid van onze gastgezin en hiken verder naar Radomire. We huppelen door bloemenvelden en vergapen ons aan de grootsheid van de bergen rondom ons. Alsof het hier nog niet prachtig genoeg is, is de kans groot dat er kuddes wilde paarden hun hoofd uitsteken boven de bloemenzee. Elke stap brengt ons dichter naar het hart van het Korab-Koritnik massief. 
We leren bij over de donkere geschiedenis van het communisme en zien enkele betonnen paddenstoelbunkers. Radomire is een levendig dorp en een thuishaven voor wandelaars. We worden hier verwend in een eenvoudig pension waar we het al snel heel gezellig maken met de groep op een hoop zachte schapenvachten.
In de verte zien we Korab, de hoogste top van Albanië en Macedonië liggen.

17 km 7u45 stappen
1000 m stijgen 1075 m dalen

Dag 4

Grenzen verleggen

We staan vroeg op en bereiden ons voor om de klim naar de top van de Korab te overwinnen. Een pittig dagje met veel hoogtemeters maar zonder echt moeilijke stukken. Met de top in zicht cirkelen we rond de berg om hem langs de achterkant verder te beklimmen. Hopelijk zit het weer wat mee en kunnen we hier rustig picknicken op de top. We keren via een iets andere weg terug naar dezelfde guesthouse van vorige nacht. Wie deze klim niet ziet zitten, kan vandaag ook een rustig dagje inlassen en het dorpje verkennen.
 
‘s Avonds zitten we gezellig in de ‘Oda’. Dat is een speciale kamer voor uitzonderlijke gasten en memorabele gezelligheid. Vergelijk het maar met de ‘goei plek’ bij de grootouders die voorbehouden blijft voor belangrijke feestdagen.

17 km 8u30

1475 m stijgen 1475 m dalen

Dag 5

Schaapjes tellen

We verlaten de gezelligheid van Radomire en klimmen opnieuw de highlands in. Op een oude weg richting de grens passeren we een oud inbraakalarm. De ‘brezi i bute’ is een grote zandvlakte speciaal gemaakt om voetstappen in te zien. Nu is alles hier peis en vree, maar in communistische tijden was dit de plaats waar families, die de grens wouden oversteken, gevangengenomen werden. Ze werden, in het beste geval, naar vreselijke werkkampen gestuurd.
Vanop het hoogste punt van de tocht zien we honderden of zelfs duizenden schapen grazen. We zouden ze kunnen tellen maar dan zijn we bezig tot morgenvroeg. Neen, dan kunnen we beter onze poezelige voeten belonen met een ijsbadje in een bergmeer. Of probeer eens volledig kopje onder te gaan zonder heel Albanië bij elkaar te gillen. Het bewijsmateriaal mag je posten door @travelbybootz te taggen! Maar dat kan, moet en zal wachten.  Hier is namelijk geen gsm-signaal. Ook geen elektriciteit of warm water. Wél een kampvuur onder de heldere sterrenhemel. Nog beter! We overnachten op zo’n 1770 m in een bescheiden houten herdershut. 

16 km 7u

1025 m stijgen 575 m dalen

Dag 6

Over passen en kammen

Goed uitgerust en gesterkt door een beker vers gemolken schapenmelk vertrekken we voor wat één van de zwaarste dagen van de trekking wordt. We vliegen er meteen in met een klim tot de bergpassen boven Zagrad. We zigzaggen via een steil pad de bergen op richting de Grama-bergpas. Het uitzicht op de top is ideaal voor onze picknick with a view! 
Nog wat verder begint het te dagen hoe zotjes we aan het wandelen zijn wanneer we achter ons de immense rotsmuur zien waar we vandaag komen. In de verte zien we rode daken en ruiken we houtkachels. We dalen af richting beschaving. In Rabdisht vinden we langs oude kasseibanen onze weg naar de guesthouse. In de mooie tuin genieten we van een lokaal drankje. Dik verdiend!

15 km 8u

800 m stijgen 1550 m dalen

Dag 7

Tirana by day and by night

De tocht van vandaag brengt ons terug naar het drukke stadsleven. Maar niet voor we nog langs enkele dorpjes wandelen waar de tijd bleef stille staan. In deze Peshkopi-streek leven de ouderen nog van hun bescheiden oogst. De jeugd is hier al bijna helemaal verdwenen. Wanneer een bende viriele, jonge Bootzers passeert, worden we zeker ergens uitgenodigd op de koffie. Na het middageten worden we met de auto teruggebracht naar de energieke hoofdstad, waar 25% van de Albanese bevolking woont. Dat vraagt om een uitgebreide verkenningstocht van het oude centrum en de hippe buurten. Wie wil, kan een atoomschuilkelder en het ‘Huis der bladeren’ bezoeken. Zo steken we iets op over de geschiedenis van de Sigurimi, de geheime staatspolitie die de dictatuur van Enver Hoxha met ijzeren hand bekrachtigde. Een indrukwekkende afsluiter van een reeks memorabele dagen. 's Avonds gaan we nog eens goed eten en sluiten af in het nachtleven van Tirana.

12 km 5u15

700 m stijgen 750 m dalen

Dag 8

Albyenië

Na ons laatste gemeenschappelijke ontbijt is het tijd om huiswaarts te trekken. Tijdens de vlucht is er voldoende tijd om terug te blikken op een geweldige reis. We verkenden de wildernis van het bergland en maakten kennis met de complexe geschiedenis van een land dat na woelige tijden ons enorm gastvrij ontvangen heeft. We verlegden ons grenzen zowel fysiek als mentaal en keren terug met een rugzak vol herinneringen naar ons landje vol fileleed, regeringen en frietkoten.

Prijs info

Prijs

€ 1650,00
Voorschot: € 560 per persoon

Vroegboekkorting

De eerste 5 deelnemers op deze reis krijgen een korting van € 100!

Deze korting geldt tot 100 dagen voor afreis, tot 03/05/2024 dus.

Wees er op tijd bij, want vroege beslissers worden beloond.

Inbegrepen

 • Vluchten
 • Luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological (€ 17,00)
 • Transfers ter plaatse, zoals voorzien in het dagschema
 • Logies
 • Maaltijden vanaf het avondmaal op dag 1 tot en met het ontbijt op dag 8
 • Bootz-begeleiding + lokale gidsen
 • Bagagevervoer
 • Inkomgelden en trekking permits
 • Btw

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Evt. reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Begeleiding:

Myrthe Hermine Felten


Wandelniveau

Pittige trekking met 6 à 7 stapuren en vaak meer dan 1000 stijgingsmeters per dag. Goede conditie en uithoudingsvermogen vereist.
De beklimming van Mount Korab (+ 1564 hoogtemeters) is een return trip, en kan eventueel overgeslagen worden.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We overnachten in kleine pensionnetjes, homestays en herdershutten.

Maaltijden

Het ontbijt en het avondmaal worden verzorgd door het logies. Het middagmaal is een eenvoudige lunch of picknick.

Bagagevervoer

Tijdens de trekking dragen we enkel onze dagrugzak. De grote bagage wordt vervoerd per wagen of per paard.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
OS 352Brussel 11/08/2024 09:50Wenen 11/08/2024 11:30
OS 847Wenen 11/08/2024 12:45Tirana 11/08/2024 14:15
OS 848Tirana 18/08/2024 15:05Wenen 18/08/2024 16:35
SN 2906Wenen 18/08/2024 18:10Brussel 18/08/2024 19:55
De lokale transfers gebeuren per minibus en openbaar vervoer.

Klimaat

Het klimaat van Albanië is mediterraan aan de kust, met zeer warme zomers en regenachtige en koude winters. De rest van het land kent een continentaal klimaat met koude winters en gematigde zomers. 's Winters zijn de bergstreken moeilijk bereikbaar, met besneeuwde en gladde wegen. Tijdens deze reis verwachten we aangenaam en meestal zonnig wandelweer met kans op mist of een bui in de bergen.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst voor deze reis. 

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar.  

Bagage

 • reistas of trekkingrugzak (geen harde koffer)
 • dagrugzak
 • evt. regenhoes voor dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • degelijke, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen of (wandel)sandalen
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én je spaart plaats in je bagage.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) (die beschermt tegen prikkelstruiken, insecten en teken; een afritsbare broek is handig)
 • wind- en waterdichte jas
 • evt. regenbroek
 • warme pull/fleece
 • lichte pull/fleece
 • warme kledij voor de beklimming van de Korab (muts, handschoenen, thermisch onderlaagje)
 • luchtige hemden of T-shirts
 • short
 • pet
 • zwemkledij

Verzorging

 • toiletgerief
 • evt. (sneldrogende & lichtgewicht) zwemhanddoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor en aftersun
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • evt. (zak)mesje (kan goed van pas komen tijdens de picknick)
 • lunchbox/brooddoos
 • drankfles

Diversen

 • wc-papier
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. wandelstokken
 • evt. oordoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • evt. energierepen of kleine snacks

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De munteenheid is de lek. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je door naar Currency Converter.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Albanië volstaat je identiteitskaart. Als je reisbijstand hebt afgesloten bij een mutualiteit, moet je daar wel nog een extra formulier aanvragen. Contacteer je mutualiteit voor meer info.

Tip: Maak een kopie van je identiteitsdocument en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Achtergrondinformatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten.

Wij geven alvast volgende tips:

 • Ismail KADARE Dossier H., een spannende speurtocht door de Albanese bergen, op zoek naar de geheimen van Homerus’ dichtkunst (roman)
 • Els DE GROEN, De bruidskogel. De Kanun, het eeuwenoude wetboek dat nog steeds grote invloed heeft op het leven in grote delen van Albanië, bepaalt dat een vrouw die overspel pleegt door haar man in de rug geschoten mag worden (roman).

Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door tijdens het weekend in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, rugzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be