Bootz Logo

Oostenrijk - Huttentocht in Silvretta


8 dagen - € 890,00Jongerenreis
Het Silvretta-massief is zodanig groot dat het zich geen bal aantrekt van landsgrenzen. Oostenrijk en Zwitserland delen deze bergketen met meerdere bergtoppen boven de 3000 m. Tussen de bergtoppen liggen gletsjers die eruitzien als toefjes slagroom. Deze witte dekens geven extra grandeur aan de uitgestrekte valleien en imposante bergflanken. We krijgen zes dagen de tijd om dit gebied te verkennen en maken er dan ook een memorabele trektocht van. Stevig stijgen en drastisch dalen in dit fenomenaal brokje natuur. Met overnachting in goed uitgeruste berghutten.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 24AT4SVA2
Reisdata: 24/08/2024 - 31/08/2024


Wandelniveau:
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Hoogtepunten
 • Doorgaande trektocht
 • Epic views
 • Comfortabele berghutten
 • Gletsjers
 • Zie foto's (die voor zich spreken)

 

Voor de eerste 5 deelnemers is er een korting tot 100 dagen voor vertrek.

Check het snel bij 'prijs'!

Dag aan dag

Dag 1

ON THE ROAD

Na een lange rit flirten we nog even met de Zwitserse grens en zwaaien we snel naar de Liechtensteiners voordat we ons busje en de auto’s parkeren aan de eerste berghut. Die ligt aan de Silvretta-Stausee op de Bielerhöhe, met z'n 2032 m het hoogste punt van de Silvretta-Hochalpenstraße tussen Montafon en het Paznauntal. We hebben zicht op de Piz Buin, en dat is dan weer - blijkbaar - een merk van zonnecrèmes maar the real thing is een kolos van 3312 m. Na het avondeten geeft de begeleid(st)er ons een overzicht van wat ons de komende dagen te wachten staat.

Dag 2

Eerste toefjes

Na het ontbijt beginnen we eraan. Een rustige klim brengt ons tegen de middag bij de Saarbrückerhut (2538 m), waar we met de eerste gletsjers worden geconfronteerd. De Bootzers met nog wat extra poeier in hun benen, kunnen in de namiddag een extra wandeling maken (zonder rugzak) naar één van de mooie uitzichtpunten in de buurt.

Dag 3

Atemlos durch die Nacht

Na een korte klim tot Seelücke (2776 m) steken we de grens met Zwitserland over. Langs de Seegletsjer glijden of stappen we weer omlaag naar 2065 m … om opnieuw tot 2341 m te stijgen, waar de Silvrettahut ons ligt op te wachten. O ja, voor we het vergeten: het zicht hier is adembenemend. Als je ons niet gelooft, google het zelf maar. En ter plaatse is het nog indrukwekkender, zodat je gegarandeerd Atemlos achterblijft!

Dag 4

Omsingeld door gletsjers

Vroege vogels kunnen in de stilte van het ochtendkrieken rond de hut misschien een steenbok spotten, anderen zullen tot de allerlaatste seconde het opstaan uitstellen. Hoe dan ook, uiteindelijk klimmen we allemaal via de Rote Furka (2688 m) opnieuw de Zwitsers-Oostenrijkse grens over. Via een riviertje ontsnappen we nipt aan een omsingeling door gletsjers en bereiken we de Silvretta Stausee. Degenen die goed hebben opgelet zullen het nog herkennen van dag 1, maar dan helemaal aan de andere kant. Via het Ochsental komt de Wiesbadenerhut (2443 m) stilaan in het vizier. Genieten op het terras of toch nog een extra klim naar de Grüne Kuppl (2579 m)?

Dag 5

In hogere sferen

Op dag 5 brengt de ijle berglucht ons helemaal in hogere sferen en huppelen we al even vlot over de rotsige paden als de steenbokken. Via de Radsattel (2652 m) hoppen we langs de Getschner Scharte (2839 m) en één van de mooiste uitzichten van deze reis naar de Jamtalhut (2165 m). Hut is misschien niet het juiste woord voor deze mastodont van een huis en vaste waarde onder bergliefhebbers.

Dag 6

Over de 3000 m

Alsof er iemand de weg voor onze voeten steeds hoger duwt, gaan we eerst rustig en dan steeds steiler klimmen tot we bij de Kronenjoch (2958 m) komen. Bij mooi weer laten we onze rugzak en vermoeidheid hier achter en gaan we nog tot aan de Grenzeckkopf (3048 m) en terug. In de hemel verkopen ze geen bier en op de top ook niet, maar het is hier toch hemels en wunderbar! Een lange afdaling rolt ons nuchter terug tot aan de Heidelbergerhut (2264 m).

Dag 7

THE FIRST, THE LAST

Al dat gletsjerwater moet ergens naar toe. En het moeras rondom ons licht alvast een tipje van de sluier. We volgen enkele riviertjes tot aan de Ritzen-Joch (2688 m) en sluiten af met een rustige afdaling langs het Laraintal tot in Galtür (1584 m).
Met de bus keren we terug naar het eerste hotel voor de laatste overnachting. Wat toevallig ook het laatste hotel is, van de eerste overnachting.

Dag 8

Auf Wiedersehen

We kijken nog eens om naar het met slagroom bedekte Silvretta-massief. Niet getreurd, want we hebben er sowieso fantastische anekdotes, gespierde(re) kuiten en nieuwe vriendjes aan overgehouden. Wie niet kan wachten tot thuis, en dat snappen we, kan in het busje 4G-gewijs al zijn foto’s delen met info@bootz.be of @travelbybootz vermelden op Instagram.

Prijs info

Prijs

€ 890,00
Voorschot: € 310 per persoon

Vroegboekkorting

De eerste 5 deelnemers op deze reis krijgen een korting van € 50!

Deze korting geldt tot 100 dagen voor afreis, tot 16/05/2024 dus.

Wees er op tijd bij, want vroege beslissers worden beloond.

Inbegrepen

 • Logies
 • Maaltijden vanaf het avondmaal op dag 1 tot en met het ontbijt op dag 8
 • Bus op dag 7
 • Bootz-begelei­ding
 • Btw

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis (optioneel: met de Bootz-minibus: € 180)
 • Dranken
 • Evt. reisverzekering
 • Warme douches (tegen betaling in de hutten)

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Begeleiding:

Steven Heylen


Wandelniveau


Doorgaande tocht met dagelijks flinke hoogteverschillen. Ervaring met bergwandelen is aangeraden en je beschikt best over een sportieve conditie. Enkele paden zijn hoogtevreesgevoelig.

Aantal wandeluren per dag (bij benadering):
Dag 2: 2u30 (+ optioneel 2 u.)
Dag 3: 6u.
Dag 4: 4u40 (+ optioneel 1u15)
Dag 5: 5u15 (+ optioneel 2u50)
Dag 6: 4u40 (+ optioneel 0u30)
Dag 7: 5u30


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We verblijven de hele week in goed uitgeruste berghutten. De eerste en laatste nacht in twee- of vierpersoonskamers, de overige nachten in slaapzalen. Overal zijn dekens aanwezig; je moet zelf enkel een lakenzak meebrengen. Je kunt warm douchen tegen betaling (enkele euro's; breng muntstukken mee). In alle hutten is er een droogruimte.

Maaltijden

Het ontbijt en het avondmaal (stevige bergkost) eten we in de berghutten. Voor ’s middags krijgen we een lunchpakket mee of maken we 's morgens zelf ons lunchpakket klaar. Vergeet niet om een brooddoos of een ander duurzaam alternatief (bv. Boc'n'Roll) mee te nemen.

In de meeste hutten kan je snacks (chocolade, energierepen, enz.) kopen. Je kunt natuurlijk ook al een voorraad tussendoortjes van thuis meenemen.

Je drinkbus kan je in de berghutten gratis vullen met water of thee.

Bagagevervoer

Je draagt je eigen rugzak (incl. picknick en lakenzak). Wij adviseren om het gewicht van de rugzak te beperken tot maximum 10 kg (in je eigen belang). Bij sommige (facultatieve of lusvormige) wandelingen hoef je je rugzak niet te dragen.

Vervoer

Je kunt - op basis van beschikbaarheid - meerijden met de minibus ofwel zorg je ervoor dat je op eigen houtje ter plaatse raakt. 

Minibus

De minibus heeft plaats voor 8 passagiers en vertrekt 's ochtends vroeg op een makkelijk bereikbare plaats. De minibus wordt bestuurd door de begeleider, waarbij op de langere trajecten ook deelnemers die zich hiervoor aanbieden, het stuur kunnen overnemen. Ben je hiertoe bereid, meld het dan zeker bij de inschrijving. Je aansprakelijkheid is gedekt door de verzekering van de huurwagen (BA, omnium en inzittenden). Je moet in het bezit zijn van een rijbewijs B en minstens 25 jaar zijn.

Toeslag minibus € 180. 

Zelf rijden

Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europesewegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. In Oostenrijk is een vignet verplicht voor het gebruik van snelwegen.

De Silvretta-Hochalpenstraße is een tolweg. Je betaalt er € 18 tol per wagen; € 14 voor een elektrische wagen (prijzen zomer 2023).

Klimaat

Oostenrijk heeft een gematigd Europees klimaat. In het westen en noordwesten is er tevens een invloed van het gematigde Atlantische klimaat. Het klimaat is sterk afhankelijk van de hoogte: gemiddeld daalt de temperatuur 5°C per toename van 300 m. 's Zomers kan het vrij warm worden, met temperaturen rond de 30°, de zomeravonden zijn meestal frisjes.

In de Alpen is het in de zomer vaak mooi en zonnig. Bewolking of slecht weer met regen en wind zijn evenwel nooit uitgesloten en in de bergen kan het weer vrij snel omslaan. De temperatuur kan nogal schommelen, met mogelijk grote verschillen tussen dag en nacht, tussen bergflank en dal, tussen wandelen in de zon of in de schaduw. Vanaf 2000 m wordt het geleidelijk kouder en kunnen muts en handschoenen goed verdragen worden.
De neerslag is gelijk verdeeld doorheen het jaar. Ook hier is de hoeveelheid neerslag afhankelijk van de hoogte. De hooggelegen Alpen hebben een gemiddelde neerslag van 2000 mm per jaar terwijl de laagvlaktes van Oostenrijk slechts een neerslag van 600 mm per jaar hebben. Tussen juni en augustus zijn er ook vaak hevige onweersbuien. Deze buien brengen vooral in de berggebieden van de Alpen hagel en sneeuwbuien met zich mee.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst voor deze reis. 

BAGAGE

 • Degelijke rugzak (min. 50 liter) regenhoes
 • Schoeisel & kousen
 • Bergwandelschoenen
 • Evt. lichte (sport)schoenen of (wandel)sandalen voor 's avonds (als je plaats wilt sparen in je rugzak, zijn een paar binnenhuissokken ook prima)
 • Wandel- of trekkingkousen
 • Evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers, die uiteraard overbodig zijn als het niet regent)

KLEDIJ

 • Soepele (wandel)broek (handig is het afritsbare type)
 • Wind- en waterdichte jas + regenbroek
 • Warme pull/fleece
 • 3 lichte hemden/T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
 • Pet + sjaal of buff (bescherming tegen de zon)
 • Ondergoed
 • Handschoenen & muts (bij slecht weer kan het ook in de zomer op 2000 m hoogte enorm afkoelen).
 • Zwemkledij

VERZORGING

 • Basic toiletgerief
 • Sneldrogende handdoek
 • 2 washandjes
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • Beschermende lippenstift
 • Drankfles of -zak

 

 

DIVERSEN

 

 • Evt. enkele muntstukken voor warme douches in de berghutten
 • Lakenzak (in de refuges zijn voldoende warme dekens aanwezig)
 • Evt. kussensloop
 • Enkele plastic zakken
 • Een beetje wc-papier
 • Zaklamp
 • Energierijke tussendoortjes (voor grote eters kunnen de lunchpakketten soms wat klein uitvallen)
 • Evt. verrekijker
 • Evt. wandelstokken (wordt aangeraden)
 • Evt. oordoppen
 • Evt. verduisterend oogmasker
 • Evt. wat biologisch afbreekbaar wasmiddel (om onderweg een wasje te doen)

Hou je uitrusting zo beperkt mogelijk; je kan in de logiesplaatsen altijd iets uitwassen. Je houdt er best rekening mee dat je picknick er ook nog bijkomt.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren (compeed, blarenplakkers, ...)
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Het is het makkelijkst indien je van thuis uit euro's meeneemt. In enkele hutten kan je alleen met cash betalen. Muntstukken zijn handig voor de douches.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Oostenrijk volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in een van de ViaVia Reiscafés (meestal tijdens een weekend, kan ook op een ander moment).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, rugzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be