Bootz Logo

Bulgarije - De nationale parken van Rila en Pirin op sneeuwschoenen


8 dagen - € 1690,00Jongerenreis
Sneeuwschoenwandelen is dé manier om de winterse natuur in te trekken. Je komt op onbereikbare plekken voor andere wandelaars of auto’s. Het is echt genieten wanneer de ervaren berggids ons naar een afgelegen bergmeer leidt en alle gemzen en bokken ons bekijken met een ‘hoe zijn die hier beland?’-blik. De bergketen rond Rila en Pirin is een enorm knap natuurgebied dat zowel in de zomer als winter Bootzers mag ontvangen. Deze reis heeft, uitzonderlijk, een engelstalige begeleider.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 24BG4RPW1
Reisdata: 25/02/2024 - 3/03/2024


Wandelniveau:
Hoogtepunten
 • wandelen op sneeuwschoenen
 • afgelegen bergtochten
 • hotels met wellness
 • ervaren berggids (Engelstalig)
 • vergeving van alle zonden op dag 5

Dag aan dag

Dag 1

Zdraveĭte Sofia!

Na een vlucht van 2u35’ landen we in Sofia. Hier krijgen we company of our english speaking mountainguide die ons de gehele reis zal vergezellen. Uitzonderlijk gaat er dus geen Nederlandstalige begeleider mee. Als er nog tijd is, leren we elkaar kennen in de bar van het hotel en anders is het snel ons bed in.

Dag 2

It’s not rocket science!

Na het ontbijt leren we hoe we comfortabel en niet al te idioot kunnen stappen met sneeuwschoenen. Zo zijn we toch al wat voorbereid wanneer we na anderhalf uur rijden aankomen in onze eerste speeltuin, het Rila-gebergte. Rila is de hoogste bergketen van de Balkan en telt vele bergmeren. Een korte maar pittige wandeling van 7 km later landen we met onze raketten in Govedartsi. 

7 km, 370 m stijgen en 370 m dalen.

Dag 3

Eerst omhoog en dan omhoog

Een busje brengt ons naar het hogergelegen skigebied Borovets. Dat is nog niet hoog genoeg, want we nemen de skilift naar Yastrebets. Nog steeds niet hoog genoeg want vanaf hier wandelen we in de richting van de hoogste top van de Balkan, de Musala (2925 m). Na de beklimming schuifelen we bergaf naar de Ledeno Ezero-hut op 2700 m, direct onder de top. Uiteindelijk komen we terug uit aan de skilift.
Zoveel sneeuw en inspanning verdient wat wellness!
Op een uurtje rijden ligt Sapareva Banya. Hier vind je de heetste geiser in Europa. Goed voor een kooktemperatuur van ~103 graden. Neem wat patatjes mee als je er gaat zwemmen. Volgens de brochure heeft het water bovendien een enorm geneeskrachtige werking.

12 km, 650 m stijgen en weer dalen.


Dag 4

Zeven meren zo blauw

Een lange rit van een dik uur brengt ons naar Panichishte, aan de noorderzijde van het Rila-gebergte. De bergwandeling van vandaag leidt ons langs de zeven Rila-meren, gelegen tussen 2100 en 2500 m hoogte. Volgens een lokale legende morste Bob Ross hier ooit met zijn blauwe verfpot, waardoor zeven intens blauwe bergmeren ontstonden. Een 'happy accident' waar we hem alleen maar dankbaar om kunnen zijn.
‘s Avonds smeken onze voeten weer om het geneeskrachtige wonderwater van Sapareva Banya en daar heeft de rest van ons lichaam ook oren naar. Een tweede overnachting dus in deze Bulgaarse wellnesshemel.

9 km, 250 m stijgen en 750 m dalen.

Dag 5

Alle zonden vergeven

Een papiertje bij het restafval gegooid, een omaatje voorgestoken aan de kassa, nog geen klooster bezocht dit jaar, te lang getwijfeld om deze reis te boeken … allemaal grote zonden! Maar vreest niet Bootzer! Vandaag komt alles goed!
Na een klein uurtje rijden stoppen we aan een heilige grot. Niet alleen heilig, maar ook waanzinnig handig! Wie er doorheen kruipt, komt er als 100% goedzak weer uit! Weg zonden! Onze begeleider, ondertussen 200% goedzak, brengt ons verder naar het Rila-klooster. Deze trekpleister bevat 17de eeuwse boeken, beeldjes, Bootzers en andere cultuurschatten.
Na het middageten is het alweer een eindje rijden naar Gorno Draglishte. Een stadje met alweer een wellnesscomplex. Het Rila-gebergte ligt al even achter ons en we bevinden ons nu in het jongere Pirin-gebergte. Wolven, lynxen en bruine beren liggen te slapen in de donkere wouden rond dit grillige gebergte. Wij leggen er ons bij. In ons hotel welteverstaan.

Dag 6

Ice Queen

Onze minibus en vervolgens een skilift brengen ons naar het hooggelegen startpunt voor een nieuwe wandeldag. We bespreken met de groep of we naar het gletsjermeer (2236 m) of naar de top van de Bezbog (2645 m) stappen. Sowieso een stevige trip door winterwonderland. De eerste die ‘let it go’ begint te zingen, doet de afwas!
Beide wandelingen brengen ons langs de Bezbog-hut aan de oevers van het meer. Een mooi plekje om te eten en te rusten. Nadien gaat het weer terug naar Gorno Draglishte voor een pintje en om te pitten.

10 km, 550 m stijgen en weer dalen.

Dag 7

Wees sparzaam met je krachten

Doseer vandaag je krachten. We zijn aan dag 7 aanbeland en onze benen hebben al afgezien! We maken een wandeling in de schaduw van de Vihren (2914m), de op een na hoogste bergtop van Bulgarije. We stappen door de sparrenwouden van de Bunderista-vallei. Boomknuffelaars kunnen hun hartje ophalen aan de 1300 jaar oude witte spar in dit woud. Een mooi natuurmonumentmomentje. Na de boswandeling komen we terug bij het startpunt Shiligarnika. Het busje brengt ons in een lange rit naar Sofia, de Bulgaarse hoofdstad.

8 à 10 km, 400 à 500 m stijgen en weer dalen.

Dag 8

Zoefia

Veel tijd om Sofia te bezoeken hebben we waarschijnlijk niet, maar naargelang het uur van de terugvlucht halen we nog zoveel mogelijk uit dit blitzbezoek aan deze grootstad. Vergeet niet om je foto’s te delen tijdens en na je reis! @travelbybootz #travelbybootz

Prijs info

Prijs

€ 1690,00
Voorschot: € 630 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten (incl. CO2-compensatie van de vlucht via Treecological)
 • Transfers
 • Logies
 • Maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t/m ontbijt dag 8
 • Begeleiding (Engelstalig)
 • Bagagevervoer
 • Kabelliften
 • Inkomgeld Rila-klooster
 • Gebruik sneeuwschoenen en wandelstokken
 • Luchthaventaksen
 • Btw
 • Vergeving van de zonden op dag 5

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Inkomgelden van musea of bezienswaardigheden
 • Inkomgelden van wellness
 • Evt. verzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau . We maken 1 inlooptocht en 4 dagtochten. Voor de afstand en de hoogteverschillen verwijzen we naar het dagschema. Wandelen op sneeuwschoenen is iets zwaarder dan gewoon wandelen. Sneeuwschoenen zijn langwerpige frames die onder je wandelschoenen worden bevestigd en die verhinderen dat je wegzakt in de sneeuw. Ze laten je ook toe de gebaande paden te verlaten. Wij stellen eveneens skistokken ter beschikking die het wandelen vergemakkelijken.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

 • 3 x in een kleinschalig hotel
 • 2 x in een guesthouse
 • 2 x in een mooi stadshotel, telkens in tweepersoonskamers met privésanitair.

Maaltijden

Ontbijten doen we in het hotel, voor 's middags krijgen we een lunchpakket mee, en 's avonds eten we in het logies of op restaurant. Hoewel de Bulgaarse keuken niet meteen bekend staat om haar verfijning, zal je op deze reis verrassend lekker eten.

Bagagevervoer

We dragen tijdens de tochten enkel onze dagrugzak (met picknick).

Vervoer


We vliegen met luchtvaartmaatschappij Bulgaria Air (FB).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
FR 4962Charleroi 25/02/2024 20:25Sofia 25/02/2024 23:59
FR 4963Sofia 03/03/2024 18:10Brussel 03/03/2024 20:00
In Bulgarije krijgen we een minibus met chauffeur tot onze beschikking. Voor de wandelingen nemen we soms gebruik van de skiliften. 

Klimaat

Het binnenland van Bulgarije heeft een continentaal klimaat met koude winters en warme zomers. Hoog in de bergen ligt tot in de zomer sneeuw en zijn de nachten altijd koel tot koud. Een onweersbui kan niet uitgesloten worden. Houd dus rekening met wisselende weersomstan­digheden.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst voor deze reis. 

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar.

Bagage

 • reistas: een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak met regenhoes

Schoeisel & kousen

 • waterdichte bergwandelschoenen
 • schoenen voor binnen
 • wandelkousen
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele winterwandelbroek
 • waterdichte overbroek
 • evt. skibroek (als je deze hebt)
 • warme wind- en waterdichte jas met kap en opstaande kraag
 • trui/fleece
 • T-shirts
 • warme muts
 • sjaal of winterbuff
 • min. 2 paar handschoenen
 • warm ondergoed (evt. lange onderbroek)
 • een stel kleren voor ’s avonds.

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • lunchbox
 • drankfles of -zak

Diversen

 • degelijke zonnebril
  .

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De Bulgaarse munt is de Lev (meervoud leva). Je kan tijdens deze reis in de luchthaven, alsook in Govedartsi, Separeva Banya en Sofia met de kaart geld afhalen. Vraag voor de zekerheid even na bij jouw bank of je kaart werkt in Bulgarije.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Bulgarije volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Vertrekinfo

De vertrekinfo met uur en plaats van afspraak en andere praktische informatie wordt een tweetal weken voor vertrek opgestuurd.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be