Bootz Logo

Indonesië - Van Java naar Bali


23 dagen - € 3980,00Jongerenreis
Indonesië is 's werelds grootste eilandstaat met 17508 eilandjes, dus hoe begin je eraan? Je kunt ze allemaal bezoeken, in dat geval: veel geluk! Bootz gaat volledig voor Java en Bali, 2 bloedmooie eilanden die de sfeer terugbrengen van oud-koloniale tijden, van toen onze noorderburen hier de plak zwaaiden. Tegelijkertijd dompelen we ons helemaal onder in een authentieke eilandsfeer! Klinkende namen als Borobodur en Candi Dasa, een tropisch zonnetje, beach life voor gevorderden en vulkanen, rijstvelden en regenwoud om het plaatje af te maken. Enjoy!
Aantal dagen: 23 dagen
Reisnummer: 24ID4JBA1
Reisdata: 28/09/2024 - 20/10/2024


Wandelniveau: en
Hoogtepunten
 • Cultuur opsnuiven in Yogyakarta
 • Tempels van Borobodur en Prambanan
 • Vulkaanwandelen op Bromo en Kawah Ijen
 • Smullen van de Indonesische keuken
 • Rafting en fietstocht
 • Beach vibes in Bali

 

Voor de eerste 5 deelnemers is er een korting tot 100 dagen voor vertrek.

Check het snel bij 'prijs'!

Dag aan dag

Dag 1 - 2

Bye Bye Brussels
Heenreis naar Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Aansluitend een binnenlandse vlucht naar Yogyakarta, de culturele hoofdstad van het eiland. Transfer naar het guesthouse in de stad waar we rond de middag zullen toekomen. Het guesthouse telt 14 kamers, allen gelegen rondom een kleine tuin met zwembad. Het ontbijt wordt er geserveerd in open lucht aan het zwembad. Vandaag bekomen we van de lange reis.

Dag 3

Yogya Yeah!
Een bezoek per fietstaxi aan Yogya, we bewonderen de Taman Sari, een prachtig lusthof dat eertijds werd aangelegd voor de sultan en zijn familie en de Mesjid Agung, een 200 jaar-oude moskee. In de uitgestrekte markt Pasar Beringharjo en errond is zowat alles te koop: kunstnijverheidsproducten (waaronder de wayang kulit-poppen), lederwaren, kleding, batik, voedingsmiddelen …

Dag 4

Adrenalinekick
In de voormiddag gaan we raften op de Elo-rivier, die zich hier sierlijk doorheen de tropische plantenweelde kronkelt. In de namiddag bezoeken we Borobudur (8ste & 9de eeuw), het grootste boeddhistische heiligdom én één van de indrukwekkendste bouwwerken ter wereld. Samen met de Prambanan-tempels, is deze tempel de getuige bij uitstek van de hindoeïstisch-boeddhistische periode die Indonesië heeft gekend van 200 tot 1400.

Dag 5

Het stalen ros
In de voormiddag maken we een gezapige fietstocht langs dorpjes en tussen rijstvelden en krijgen we een mooi beeld van het dagelijks leven op het vruchtbare en kleurrijke Java. De plaatselijke gidsen verbazen ons met secret stories en authentieke contacten. In de namiddag brengen we een bezoek aan het tempelcomplex van Prambanan, dat gebouwd werd tussen de 8ste en 10de eeuw. Oorspronkelijk telde het 244 tempels, waarvan er slechts enkele zijn gerestaureerd. ’s Avonds pikken we een Ramayana-dansvoorstelling mee (met de tempels op de achtergrond) en dineren in luxestijl met zicht op de verlichte tempels.

Dag 6

Nooit genoeg Gunung

Een hele dag om de kleinste uithoekjes van Gunung Kidul te verkennen. Vanuit  het Viavia-café rijden we anderhalf uur naar het vertrekpunt van deze pittige trek naar de top van de oervulkaan Ngalanggeran. Via een klein achterdeurtje kronkelen we rond de vulkaan. Het is pas tijdens de afdaling dat we op meer begane paden komen. De lokale lunch aan de parking is meer dan welkom.

De namiddag brengt ons verkoeling bij de waterval van Sri Gethuk. Een waterval zoals je ze verwacht in Disneyfilms. Perfect voor een plons in de Oyo-rivier tot de avond valt. Want als het begint te schemeren, nestelen we ons aan de uitgang van een horizontale grot. De grot is al spectaculair maar de show begint pas als er zo'n 100.000 (honderdduizend!) vleermuizen tegelijk naar de uitgang vliegen om aan hun nachtelijke vlucht te beginnen. Beat that Batman!

Na een korte rit zijn we bij ons guesthouse aan de kust. Na 6 dagen samen reizen is het groepsgevoel al zo sterk dat we hier gezellig met zijn allen samen in één grote kamer slapen. 

Dag 7

Dimana adalah pantai?

Of zoals ze hier in Blankenberge zeggen: waar is het strand?
Wel: tussen je tenen! Geen beter plaatsje om uit te rusten, te zwemmen, in de hangmat een lange brief aan mama te schrijven of je foto's te delen met info@bootz.be of op Instagram #travelbybootz.

Dag 8

Mata Hari
Met de trein naar Malang, een koloniale stad vol art deco, geprangd tussen twee bergketens en gekend voor de traditionele dansen. Vóór de onafhankelijkheid konden onze noorderburen het wel vinden in het prettige klimaat dat voor de Javanen dan weer net iets te winters was. Veel brede lanen, parken en bomen, maar waar deze stad echt bekend voor is? Mata Hari! Qua mythisch verhaaltje kan dat wel tellen!

Dag 9

One small step for man
Time for uniqueness! Vanuit Malang een kort tripje naar Tumpang, en daar gaan we even speciaal doen: een pick-up slingert ons door een verbluffend mooi landschap naar de rand van een prachtige caldera in het Tengger-gebergte. In die caldera vinden we maar liefst 3 vulkanen, waarvan de Bromo de grootste naam draagt. En wat doen we dan bij Bootz? Door die caldera wandelen, dat spreekt voor zich! Een tocht die door weinig toeristen gemaakt wordt, brengt ons tot Cemoro Lawang in een betoverend maanlandschap. Een topdag!

Dag 10

Wandel eens door een krater
Een machtige zonsopgang zadelt ons de rest van de dag op met een brede glimlach. Wij aanschouwen het spektakel vanop de Penanjakan, op 2700 m hoogte! Na een stevige klim en afdaling zijn we net op tijd terug voor breakfast time. We rusten even uit en na de lunch maken we onder leiding van onze lokale gids nog een intrigerende wandeling door de krater, zijn vruchtbare gronden en zijn bewoners.

Dag 11

On the road
Dan gaat het naar Kalibaru, een dorpje dat tegen een bergflank aangedrukt ligt, en dat omringd wordt door plantages van koffie, cacao, peper, nootmuskaat, ananas en nog heel wat meer. Om deze rijkdommen was het in koloniaal Indonesië te doen. We checken in in onze prachtige guesthouse waar we bekomen van de voorbije dagen.

Dag 12

A jungle drum
Sit, watch and relax. Vandaag cruisen we met onze jeep door de Indonesische landschappen richting Nationaal Park Meru Betiri, uitvalsbasis voor een bezoek aan de laatste jungle van Java. We vertrekken vanuit Kalibaru richting de kust in het zuiden. Het kan niet anders of we gaan eens een kijkje nemen op de plantages, en om de dag met stijl af te sluiten, volgt er nog een kweekcentrum voor zeeschildpadden, inclusief het spotten van die prachtige diertjes op het strand.

Zuidoost-Azië, dat is natuurlijk ook de jungle, spreekt voor zich. Dus trekken we door de wildernis naar Permisan Beach, een prachtig stukje strand. Hier staan we in de habitat van de Javaanse tijger. Officieel niet meer gespot sinds de jaren ’80, maar de lokale bevolking blijft hardnekkig volhouden dat ze af en toe nog tijgersporen vinden, al dan niet in de buurt van die van de panter! Zeker wel aanwezig: zwarte apen en toekans. We logeren zoals het hoort in de jungle: zonder stromend water of elektriciteit. Back to basics!

Dag 13

More jungle
We vertoeven in een lokaal dorpje en ervaren hoe de bewoners hier leven, ver van de bewoonde wereld. Een local neemt ons mee op trektocht door de wildernis. In de namiddag bezoeken we de nabij gelegen rubberfabriek waar de meerderheid van het dorp werkt.

Dag 14

On the road back
Terug richting bewoonde wereld. Afhankelijk van de tijd en de stemming lassen we enkele stops in, om daarna te verpozen aan het zwembad bij ons guesthouse in Kalibaru.

Dag 15

Bali, here we come
Omdat we maar moeilijk genoeg kunnen krijgen van de zon die de neus aan het venster steekt, doen we er nog een zonsopgang bovenop. Weer bij een krater, maar ditmaal aan een wondermooi kratermeer op het Ijen-plateau. Een spetterend afscheid van Java, want tijd om op de ferry naar Bali te stappen. Aankomst in Lovina Beach op Bali, en dat betekent dus beach fun! Genieten van zon, zee en (lava)strand en met wat geluk een paar dolfijnen spotten.

Dag 16

It’s up to you
Vandaag weer voor ieder wat wils: De levensgenieters kunnen snorkelen, strandverpozen of zich laten verzakken in de warmwaterbronnen in de heuvels. De sportievelingen kunnen zich ter plaatse inschrijven voor een trektocht naar de watervallen van Lemukih.

Dag 17

Water en bergen
Een mooie rit brengt ons naar Oost-Bali tot in het dorpje Tirtagangga, waar de rijstterrassen zich sierlijk neergevlijd hebben langs de bergflanken. Wat volgt, is een tocht tussen dorpjes en kleine tempelcomplexen in een adembenemend en ongerept stukje natuur. Daarna nog even langs het charmante Waterpaleis, waar beeldjes, fonteinen en vijvers een vrolijk schouwspel serveren. En we een duikje kunnen nemen in de koninklijke zwemvijver.

Dag 18

Tenganan
Hiking time! Op ons pad de rijstterrassen en pittoreske dorpjes die ons steeds weer verwonderen. In deze streek leven de Bali Aga, de oorspronkelijke inheemse bevolking van Bali. De Bali Aga leven relatief geïsoleerd en hebben hun cultuur en gebruiken hierdoor behouden. We bezoeken het dorpje Tenganan onder het goedkeurend oog van de altijd aanwezige Gunung Agung, de hoogste vulkaan van Bali.

Dag 19

Met de fiets naar Ubud
We halen de fiets van stal om vanuit Kintamani richting Ubud te bollen. Een rit die stevig bergaf gaat en nee, verwacht geen splinternieuwe downhillbike, avontuur verzekerd! In Ubud vinden we de meest gerenommeerde kunstenaars en dansers van heel Bali. Een tochtje doorheen de stad kan dan ook niet ontbreken.
 

Dag 20

Uitbundig in Ubud
We verkennen de omgeving van Ubud, waar het eten fenomenaal is, we tal van workshops kunnen worken en ook de markt een bezoekje waard is. Of wat dacht je van het Apenwoud? ’s Avonds kunnen we er altijd op uit om een voorstelling bij te wonen. Keuze zat: een kecak, ofte een vuur- en trancedans; een legong, ook wel een traditionele dans met 2 meisjes; of een wayang kulit, beter gekend als een schaduw-poppentheater.

Dag 21

Relax, take it easy!
De laatste ontspannende dag op Bali brengen we door aan de kust van Sanur. Waar ooit de Belgische schilder Adrien Jean Le Mayeur de Merpes (1880-1958) woonde. Hij was daarmee vermoedelijk de eerste Belg die volledig verliefd werd op het strand en het kleurrijk komen en gaan van de vele vissersbootjes. We schrijven Bootz in het zand en genieten van de zonsondergang op deze laatste dag in het paradijs.

Dag 22 - 23

Back to Belgium
Na drie weken genieten wordt het tijd om al onze reisverhalen te gaan delen met vrienden en familie. Wissel nog snel die facebookprofielen uit, spreek af om zo snel mogelijk de foto’s te uploaden, en keer dan helemaal voldaan terug naar ons Belgenlandje. Een reis om nooit te vergeten!

Prijs info

Prijs

€ 3980,00
Voorschot: € 1400 per persoon

Vroegboekkorting

De eerste 5 deelnemers op deze reis krijgen een korting van € 300!

Deze korting geldt tot 100 dagen voor afreis, tot 20/06/2024 dus.

Wees er op tijd bij, want vroege beslissers worden beloond.

Inbegrepen

 • Vluchten
 • Vervoer naar de luchthaven van Amsterdam en terug
 • Luchthaventaksen
 • Transfers zoals voorzien in het dagprogramma
 • Logies
 • Maaltijden (vanaf avondmaal dag 2 t.e.m. avondmaal dag 22)
 • Bagagevervoer tijdens trekking
 • Bootz-begeleiding
 • Activiteiten zoals rafting en fietstochten

Niet inbegrepen

 • Evt. tickets voor dansvoorstellingen
 • Evt. optionele activiteiten
 • Fooien (ca. € 50)
 • Visum bij aankomst
 • ‘International tax’ (ca. € 16; deze is cash in roepia’s te betalen bij het verlaten van Indonesië; het is een extra belasting bovenop de gewone internationale luchthaventaks die wel in het ticket is inbegrepen)
 • Toegangsgelden voor musea, bezienswaardigheden e.d. (ca. € 30)
 • Dranken
 • Persoonlijke uitgaven
 • Evt. verzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Wandelniveau

 voor de meeste wandelingen.
Geen ervaring nodig voor de vermelde activiteiten. Het bij momenten vrij avontuurlijke karakter van deze reizen en de soms lange verplaatsingen maken dat je best over een soepele ingesteldheid beschikt.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

De logies variëren van eenvoudige guesthouses of hotels tot verzorgde hotelletjes en pensions, soms ook met zwembad. 
In het Nationaal Park Meru Betiri overnachten we in een zeer eenvoudig logement aan de rand van het regenwoud. Hier is geen stromend water noch elektriciteit. We kunnen ons wassen met koud water in een mandi-bak.

Maaltijden

We ontbijten doorgaans in het logies, 's middags eten we een picknick of een snack en 's avonds eten we een warme maaltijd in een lokale eetgelegenheid.

Bagage

We dragen enkel onze dagrugzak.

Vervoer

Ter plaatse maken we gebruik van privé- en openbaar vervoer. We nemen een ferry (ongeveer 1 uur) om van Java naar Bali te reizen.

Klimaat

Droog seizoen en tropisch warm met weinig temperatuurverschillen. In Malang en Cemorolawang is het o.w.v. de hoogte minder warm. Op de bergtoppen is het ’s morgens koud (5° C).

Indonesië doorkruist de evenaar en heeft bijgevolg een typisch equatoriaal klimaat met twee jaargetijden: een uitgesproken nat seizoen van november tot april en een warm seizoen van mei tot oktober. Gemiddeld liggen de temperaturen steeds tussen de 24 en de 35° en schijnt de zon 12 uur per dag. Het is altijd vochtig warm, met een gemiddelde dagtemperatuur van ca. 26° en met weinig temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Om 6 uur komt de zon op en om 18 uur is ze ook weer onder. In Cemoro Lawang (Oost-Java) is het door de hoogte minder warm en koelt het ’s nachts flink af. Op de bergtoppen is het ’s morgens koud (5°). Het is geen overbodige luxe om hier sjaal, muts en handschoenen mee op tocht te nemen. Voorzie zeker een lange broek en warme trui voor de nachtelijke uitstappen. Ook aan de Ijen-krater kan het nat en koud zijn, voorzie steeds degelijke regenkledij.

Uitrusting

Bagage

 • Rugzak of reistas (liefst geen reiskoffer) 
 • Dagrugzak

Schoeisel & sokken

 • Wandelschoenen (voor de vulkaanbeklimmingen heb je zeker enkelomsluitende schoenen nodig) 
 • (Wandel)sandalen 
 • Wandelsokken

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én je spaart plaats in je bagage.

Kledij 

 • Soepele (wandel)broek(en)
 • Warme wollen trui of dikke fleece 
 • Luchtige hemden of T-shirts (ook met lange mouwen)
 • Hoed of pet
 • Sjaaltje
 • Ondergoed
 • Bermuda of short
 • Zwemgerief
 • Regenvest 

Verzorging 

 • Toiletgerief 
 • Handdoek 
 • Badhanddoek 
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor 
 • Beschermende lippenbalsem

Eet- en drinkgerei 

 • Drankfles (min. 1 liter)

Diversen 

 • Veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren) 
 • Evt. reiswekker 
 • Evt. oordopjes 
 • Kleine paraplu
 • Enkele plastic zakken 
 • Wc-papier
 • Enig wasmiddel 
 • Zak- of  hoofdlamp 
 • Evt. adapterstekker 
 • Reispas + kopie

EHBO

Je begeleider beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • Evt. middel tegen reisziekte
 • Ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • Middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • Pijnstillend en koortswerend middel
 • Middel bij maagkrampen
 • Middel bij maag- en darmklachten
 • Darmflora-herstellend middel
 • Middel bij zware diarree
 • Zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • Warme zalf bij spierpijnen
 • Breedspectrum antibioticum
 • Middel tegen blaren
 • Wondpleisters van verschillende breedte
 • Verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • Evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • Kleefband
 • Steri-strip
 • Oogdruppels
 • Keeltabletten of -spray
 • Inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus)

Geld

De munteenheid is de Indonesische rupiah (IDR). Je neemt best euro’s mee, dollars zijn niet nodig. Kredietkaarten zijn enkel bruikbaar in de grote steden en dan enkel in grote hotels en in op toeristen afgestelde winkels en restaurants. Geldautomaten vind je in Yogyakarta, Malang, Bondowoso, Lovina, Ubud, Rantepao, Makassar en Denpasar. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je een tijdelijke uitzondering instellen bij je bank om je debetkaart te activeren in Indonesië. 

Voor de meest recente koers, verwijzen we je naar www.oanda.com.

Formaliteiten

Reispas:

Voor Indonesië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Indonesië.Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. Een reispas (die meerdere jaar geldig is) kost € 65 voor meerderjarigen en € 35 voor minderjarigen, evt. aangevuld met gemeentetaks.

 

Tip: Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar de eigen online e-mail account (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

 

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen die je kan terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be). Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A:
Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B:
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie:
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree:
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen, een goede handhygiëne en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Buiktyfus:
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Malaria:
Op Sulawesi, Flores en Lombok bestaat het risico op malaria, een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anopheles-mug. Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Op Java en Bali is er geen risico, met uitzondering van het Borobodur-tempelcomplex. Maar aangezien we hier enkel komen voor een bezoek, volstaat degelijke bescherming.

Meer informatie

Literatuur

Indonesische sprookjes, Sprookjes, sagen en mythen uit de Indonesische archipel.

 • Vicki Baum - Liefde en dood op Bali
 • Nico Dros - Het angstzweet der kolonialen / Java en de Nederlanders (1600-2000; essaybundel)
 • Fariba Hachtroudi - Oevers van bloed
 • Max Havelaar - Multatuli
 • Ernest Pépin - De man met de ivoren stok

Pramoedya Ananta Toer is een beroemde martelaar in de strijd voor de mensenrechten in Indonesië. Hij schreef ruim veertig boeken, die in meer dan twintig talen zijn vertaald. Zijn faam als schrijver voorkwam niet dat hij herhaaldelijk aanvaringen had met de Indonesische machthebbers. Tijdens het Soeharto-regime bracht hij veertien jaar door in gevangenschap. 

 • Een koude kermis
 • Het glazen huis
 • Meisje van het strand
 • Verhalen van Jakarta
 • Ahmad Tohari - Het dansmeisje uit mij dorp
 • Aya Utami - Samans missie, Wisanggeni, een katholieke priester, keert na tweeëntwintig jaar terug naar het dorp van zijn jeugd, op zoek naar het verlorene en om ten strijde te trekken tegen het geloof in de duivel. Maar wat hij aantreft is armoede.
 • Het getal Fu, Een absolute aanrader voor wie iets meer van het grootste moslimland ter wereld wil weten. De schrijfster combineert de zinderende (stille) kracht van Indonesië met de realiteit en de veranderingen die zich in het land voltrekken.
 • Aya Zikken - Odjongs eiland, Aangrijpend verslag van een tragische vriendschap.
Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere reisboekhandel, bv.

 • Alta Via – Nassaustraat 29 – 2000 Antwerpen
 • Anticyclone des Açores – Wolvengracht 34 – Brussel
 • Atlas & Zanzibar – Kortrijksesteenweg 19 – 9000 Gent – www.manymaps.com
 • De Reyghere – Markt 13 – 8000 Brugge
 • www.AltiplanoBooks.be

Klimaat

Indonesië doorkruist de evenaar en heeft bijgevolg een typisch equatoriaal klimaat met twee jaargetijden: een uitgesproken nat seizoen van november tot april en een heet seizoen van mei tot oktober. Gemiddeld liggen de temperaturen steeds tussen de 24 en de 35°C en schijnt de zon 12 uur per dag. Het is altijd vochtig warm, met een gemiddelde dagtemperatuur van ca. 26° en met weinig temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Om 6 u. komt de zon op en om 18 u. is ze ook weer onder. Het westen is het meest vochtige gedeelte van Indonesië. Naarmate men vanaf Sumatra dus meer naar het oosten reist worden de droge moessons steeds langer (dat is ongeveer in onze vakantiemaanden).

Het is moeilijk om het ‘klimaat’ van Indonesië in een paar lijnen te beschrijven omdat het land zo uitgestrekt is. Voor een reis naar Java en Bali is de beste reistijd tussen mei en oktober. Doordat Sulawesi op de scheidslijn ligt tussen de moessons heeft het zuidwestelijk gedeelte van het eiland een tegenovergesteld seizoen ten opzichte van het noordoostelijk deel van het eiland. Van oktober tot maart is het er regentijd. In het bergachtige midden van Sulawesi kan het ook in de zomermaanden regenen doordat de bewolking tussen de bergen blijft hangen, de buien vallen dan meestal in de namiddag en duren nooit langer dan een uur of twee. Aan de kust heerst er vrijwel het ganse jaar door een drukkende hitte; in de bergen is het koeler en de temperatuur ligt hier een stuk aangenamer, ’s avonds kan het zelfs fris worden. In Torajaland is het klimaat door de hoge ligging van Tator aangenaam, rond 26°C, regentijd valt er van november tot maart (dit maakt vele wegen onberijdbaar!). Van juni tot september valt de minste neerslag.
In Cemoro Lawang (Oost-Java) is het o.w.v. de hoogte minder warm en koelt het ’s nachts flink af. Op de bergtoppen is het ’s morgens koud (5°). Het is geen overbodige luxe om hier sjaal, muts en handschoenen mee op tocht te nemen. Voorzie zeker een lange broek en warme trui voor de nachtelijke uitstappen. Ook aan de Ijen-krater kan het nat en koud zijn, voorzie steeds degelijke regenkledij.

Kleding 

Indonesiërs kleden zich conservatief. Schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz.), die wij al gauw associëren met vakantie in een warm land, kan de mensen behoorlijk kwetsen. Daarom respecteer je (m/v) in je manier van kleden best de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen. Het is bovendien veel aangenamer én veiliger om luchtige kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek, lange rok). Tip voor vrouwen: neem een grote sjaal mee, type pareo. Het neemt weinig plaats in in je dagrugzak en komt vaak goed van pas.

Foto's 

Hoe zou jij je voelen als een toerist ongevraagd een close-up foto van jou zou maken? Mensen zijn nergens toeristische attracties en bovendien is het fotograferen van mensen in sommige culturen taboe. Vraag daarom altijd toestemming om een foto te nemen, breek evt. het ijs met een babbel. Respecteer een 'nee' (en werk dan even verder ook niet stiekem met een telelens).

Fooien 

Fooien zijn geen aalmoezen, maar je drukt er je waardering voor de geleverde diensten mee uit.

Indonescische gebruiken

 •  Gebruik je rechterhand wanneer je iets geeft of ontvangt
 • Wandel en fiets aan de linkerkant van de weg
 • Doe je schoenen uit wanneer je een privéhuis of een moskee binnengaat
 • Buig of knik even wanneer je oudere mensen passeert
 • Vraag toestemming voor het nemen van foto’s
 • Toon geen affectie in het openbaar
 • Deel geen cadeautjes, geld, ... zomaar uit
 • Sta niet met de handen op de heupen voor iemand (drukt boosheid uit)
 • Wijs niet met de vinger naar iemand, beter de volledige hand gebruiken
 • Snuit je neus niet in het openbaar.

Godsdienst

86,1 % van de Indonesische bevolking is moslim, 8,7% is christen, 1,8% is hindoe en de overige 3,4% is niet-gespecifieerd (schatting van 2000).

Islam algemeen

‘Islam’ betekent: zich onderwerpen aan de wil van de ene God (het Arabische woord voor God is Allah). Het heilige boek van de islam is de Koran, die in de 7de eeuw over een periode van 23 jaar door God via de aartsengel Gabriël aan de profeet Mohammed werd geopenbaard. Een aanvulling op de Koran is de Sunnah (‘pad’), de daden en de uitspraken van de profeet Mohammed.De vijf pilaren van islam zijn verplichtingen die een moslim moet nakomen om een goed en verantwoord leven te leiden en het pad naar de hemel te effenen. Ze vormen het kader waaraan de gelovige zijn dagelijks leven kan ophangen, met behulp waarvan hij zijn geloof in de praktijk kan omzetten.

 • De geloofsbelijdenis: er is slechts 1 God en Mohammed is de profeet van God.
 • Vijf keer per dag bidden in de richting van Mekka en op gestelde tijden (afhankelijk van de stand van de zon), waartoe in islamitische landen wordt opgeroepen door de muezzin vanaf de minaret van een moskee.
 • Het geven van geld aan liefdadigheid.
 • Vasten tijdens ‘ramadan’, de negende maand van de moslimkalender.
 • Een bedevaart maken naar Mekka, de heilige stad van de islam in Saoedi-Arabië.

Er zijn ca. 1 miljard moslims. Het verschil tussen soennieten (ca. 85%) en sjiieten (ca. 10%) is dat ze het oneens zijn over de opvolging van de profeet Mohammed. (De resterende 5% wordt gevormd door kleinere sekten.) Godsdienstbeleving varieert sterk van land tot land of zelfs van streek tot streek. De islam die beoefend wordt in Indonesië is heel verschillend van die in Saoedi- Arabië, of Kazakstan of Iran of Marokko.
Zijn alle moslims radicalen? Uiteraard niet! Het geloof is, net zoals dat in het westen vroeger het geval was, (nog) sterk geïntegreerd het dagelijks leven, in gezin en maatschappij. Maar ook de gemiddelde moslim streeft, net zoals de gemiddelde christen, gewoon een goed en comfortabel leven na.

Ramadan

Als je reis plaatsvindt tijdens de maand ramadan, weet je best dat dit een heilige maand is, tijdens dewelke de profeet Mohammed de goddelijke openbaring ontving. Gedurende 30 dagen zijn van zonsopgang tot zonsondergang spijzen, drank, tabak en seksuele omgang verboden voor alle moslims die de puberteitsjaren hebben bereikt. Enkel zwaar zieken en ouderlingen zijn van de vastenplicht vrijgesteld. Zwangere en zogende vrouwen, zieken die niet in stervensgevaar verkeren, reizigers en mensen die zware arbeid verrichten zijn tijdelijk vrijgesteld, maar moeten nadien, van zodra ze het kunnen, de verloren vastendagen inhalen. Het is een periode van druk sociaal contact, met extra veel familie- en vriendenbezoek om samen, bij zonsondergang, de vasten te ‘breken’. Het dagelijks leven komt tijdens de vastenperiode een stuk later in de ochtend op gang en de openingsuren van publieke gebouwen - ook sommige kleinere sites, musea en dergelijke – kunnen wijzigen. Ook blijven vele restaurants ’s middags dicht, waardoor je misschien vaker je toevlucht moet nemen tot een picknicklunch. Van jou als bezoeker wordt gevraagd niet te roken, drinken of eten in het openbaar en het nodige begrip op te brengen voor onze lokale medewerkers die meedoen aan de vasten.

Maar er zijn ook leuke en leerrijke kanten aan de ramadan. In de steden en dorpen is het de moeite waard om de oproep tot het gebed bij zonsondergang te observeren. En ‘s avonds is er in de straten heel wat meer ‘ambiance’ dan tijdens de rest van het jaar.
Het driedaags feest dat het einde van de vasten markeert, is ‘Ied el Fitr’, bij ons Suikerfeest genoemd. Het is qua festiviteit vergelijkbaar met ons kerstfeest en gaat gepaard met het geven van cadeautjes, familiebezoek, lekker eten, nieuwe kleren, enz.

Elektriciteit

Indonesië heeft een elektriciteitsnet van 230 Volt. De stopcontacten zijn echter niet altijd compatibel met onze stekkers.

Eten

De Indonesische keuken is bijzonder lekker en kende in de loop der eeuwen invloeden uit de hele wereld, en niet in het minst uit India en China. Het basisgerecht is rijst, al dan niet met groenten, vis, soms vlees (waaronder de satés) en eieren, en verrijkt met allerlei kruiden en specerijen. In plaats van vlees zal men vaak gerechten op basis van soja aantreffen. Liefhebbers van soepjes en sausen zullen in Indonesië niet op hun honger blijven zitten.

Kennismaking

Enkele weken voor het vertrek krijgt elke Bootzer een uitnodiging voor de kennisma­kingsbijeenkomst. De bijeenkomst gaat meestal door in een ViaVia-café op een zaterdagvoormiddag (hier wordt soms van afgeweken). Je krijgt er de laatste (vertrek)info en maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be