Bootz Logo

Noorwegen - De spectaculaire Lofoten


10 dagen - € 2320,00Jongerenreis
Vanaf Narvik aan de Noorse kust, zo’n 200 km ten noorden van de poolcirkel, strekt zich in zuidwestelijke richting een langgerekte eilandengroep uit. Het laatste stuk van deze archipel rijst indrukwekkend tot 1000 m boven de zee uit, is ingesneden door fjorden en bezaaid met kleurrijke vissersdorpjes: welkom op de Lofoten, paradijs van rust en ruimte. De steil oprijzende bergen, de groene weides, het witte strandzand, het blauwe water en het betoverende licht geven alles een magisch tintje.
Aantal dagen: 10 dagen
Reisnummer: 24NO4LFA1
Reisdata: 2/09/2024 - 11/09/2024


Wandelniveau: en
Hoogtepunten
 • adembenemende plekjes
 • panorama's die science fiction ruimschoots overtreffen
 • twee overnachtingen in een traditionele 'rorbu'
 • stranden van Uttakleiv, Haukland, Kvalvikka

 

Voor de eerste 5 deelnemers is er een korting tot 100 dagen voor vertrek.

Check het snel bij 'prijs'!

Dag aan dag

Dag 1

Naar het einde van de wereld

We landen in Oslo, maar vliegen meteen verder naar het noordelijke Bodø en Leknes. Hiervandaan is het niet ver meer naar het vissersdorpje Stamsund waar we ons rustig kunnen installeren in de hostel.

Dag 2

Het dorp Unstad

Een inloopwandeling rond de baai van Unstad. Een betere naam was 'Undorp' geweest, want op deze geïsoleerde plek zijn er meer toeristen dan vaste bewoners. En heel veel toeristen zijn hier niet ... Maar hoe klein het dorpje ook mag zijn, zo imposant is de natuur en zijn de uitzichten over de oceaan. Er is ook ruimte om een bezoekje te brengen aan het Lofotr Viking Museum (facultatief).

Dag 3

Go Vestvagoy

We wandelen naar de Justadtinden, met 738 m een van de hoogste toppen op het eiland Vestvagoy. Het is een relatief gemakkelijke wandeling over goed begaanbaar terrein en een uitgebreidere kennismaking met de typische Lofoten-landschappen. Wie heeft al die VR en 3D-snufjes nodig als je hier een 360 graden-uitzicht krijgt met spectaculaire panorama's. Bij mooi en windstil weer vormt de top een pracht van een picknickplek.

 

Dag 4

Strandvakantie?

In de voormiddag beklimmen we nog even snel een topje in Stamsund zodat we in stijl en met zicht op onze baai afscheid kunnen nemen van dit prachtig plekje Noorse puurheid. Daarna brengt een bus ons naar de indrukwekkende stranden van Hauckland en Uttakleiv. De schoonheidslat van de omgeving blijft hoog liggen dus hou je verrekijker en fotocamera binnen handbereik. We rijden verder naar het zuidelijkste eiland Moskenesoya, dat we de komende dagen mogen verkennen. Wanneer we dichterbij komen, lijkt het eiland uitsluitend te bestaan uit scherpe bergpieken. Niet erg uitnodigend. Toch wonen hier al eeuwen mensen, omwille van de rijke visgronden. Moskenesoya heeft de wildste en ruigste berglandschappen, en dus de spectaculairste wandelingen.

Tip: Zorg dat je aan het raampje kan zitten in de bus ;)

Dag 5

Tournée générale op de Ryten

We vertrekken op een tweedaagse tocht. Ergens diep in de bergen staat een unieke hut met het mooiste uitzicht van het land, zo wordt gezegd! Waar rook is, is vuur, maar als kritische jonge burgers willen we daar toch liever zelf een mening over vormen. Eens we ons geïnstalleerd hebben in de hut beklimmen we de top van de Ryten (543 m). Er volgt alweer een tournée générale op spectaculaire zichten. Met wat geluk baadt de baai van Kvalvikka, een van de mooiste stranden van de Lofoten, in het gouden zonlicht. Een beeld dat je voor eeuwig op je netvlies wilt laten rusten.

Dag 6

Loving Lofoten

We trekken naar Kvalvikka, het strand dat we gisteren van bovenaf konden bewonderen. Gelegen in een geïsoleerde baai en enkel te voet te bereiken, voelt het aan als het einde van de wereld. We voelen er ons meteen thuis. Om het plaatje perfect te maken storten turquoise golven zich op het witte strand en wriemelen tussen onze tenen. Verticale wanden rijzen honderden meters hoog. We love the lofoten!
We nemen opnieuw onze intrek in de rorbu in Fredvang.

Dag 7

Op zoek naar Vindstad

In Reine, door de Noren verkozen tot mooiste dorp van Noorwegen, nemen we de ferry door de prachtige Reinefjord naar het kleine gehuchtje Vindstad (goed gevonden, die naam). Het strand van Bunes ligt in de buurt en dat is meteen een mooie wandeling. En voor zij die willen, kan de klim naar de Brunakseltinden daar nog aan vastgebreid worden.
Op tijd terug zijn, want we nemen de ferry terug naar Reine en van hieruit gaat het naar onze slaapplaats voor de laatste drie nachten. Waar? Je mag één klinker kopen.

Dag 8

Zot van 'Å'

De dorpjes die we tegenkomen worden elke keer kleiner. Vandaag bezoeken we het zuidelijkste dorpje van de Lofoten, een oud vissersdorp met 250 inwoners dat slechts een klinker groot is: Å. Veel succes met de uitspraak. Tip: zeg niet gewoon 'A'. We maken een wandeling rond het meer Agvatnet, dat ook dient als waterreservoir voor het dorp. Nadien verkennen we het dorp zelf en is er de mogelijkheid tot bezoek aan een het ‘Fiskevaersmuseum’ (over het leven in een vissersdorp).

Dag 9

Top-beklimming

Dagtocht naar de top van de Munken (797 m), het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de reis. Het is een prachtige bergtocht door één van de ruwste en wildste berggebieden van de Lofoten. Het uitzicht boven vat nog eens al het moois samen dat de Lofoten ons de voorbije dagen te bieden had: fjorden, bergen, en zee in alle richtingen.

Dag 10

Huiswaarts

Vandaag zien we ze (ons) vliegen. Van Leknes, via Bodø en Oslo naar Brussel. We landen in Brussel met een fototoestel of gsm vol foto’s die niet kunnen wachten om doorgestuurd te worden naar info@bootz.be. De voorbije 10 dagen waren een kennismaking met een toffe groep Bootzers die je nooit zal vergeten, maar vooral met de Lofoten. Eén van de mooiste stukjes Noorwegen.

Prijs info

Prijs

€ 2320,00
Voorschot: € 810 per persoon

Vroegboekkorting

De eerste 5 deelnemers op deze reis krijgen een korting van € 160!

Deze korting geldt tot 100 dagen voor afreis, tot 25/05/2024 dus.

Wees er op tijd bij, want vroege beslissers worden beloond.

Inbegrepen

 • Vluchten
 • Luchthaventaksen
 • Logies
 • Maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 10
 • Transfers ter plaatse zoals voorzien in het dagprogramma
 • Bootz-begeleiding
 • Btw

Niet inbegrepen

 • Persoonlijke uitgaven
 • Dranken
 • Inkomgelden (bv. vikingmuseum)
 • Eventuele verzekeringen

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Begeleiding:

Dempsey Cappelle


Logies

We verblijven de eerste drie nachten in Stamsund, in een mooi gelegen gelegen hostel (meerpersoonskamers) aan de waterkant in het haventje.

In Fredvang overnachten we twee keer in meerpersoonskamers in een gemoderniseerde, traditionele rorbu met basiscomfort, gelegen op een schiereiland, weg van de bewoonde wereld. Tijdens de tweedaagse trektocht overnachten we in een slaapzaaltje in een berghut.

De laatste drie nachten verblijven we in meerpersoonskamers in een hostel in A.

Wandelniveau

 tot . Dagtochten van 4 tot 7 uur, vaak op niet zo'n goede paden, met drassige ondergrond en geklauter over rotsen. Hoogteverschillen tot 800 m. Je bent tredzeker en beschikt best over een goede conditie.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Maaltijden

We staan zelf in voor het koken van ons eigen potje. Er wordt verwacht dat elke deelnemer een handje toesteekt. 

Maaltijden zijn inbegrepen vanaf het avondeten op dag 1 tot en met het ontbijt op dag 10.

Bagage

Op de tweedaagse tocht moeten een slaapzak, lakenzak en extra eten mee. Een rugzak van 45 liter volstaat hiervoor. De andere dagen dragen we enkel de benodigdheden voor die dag (picknick, evt. bescherming tegen regen of kou). 

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
SK 4744Brussel 02/09/2024 10:55Oslo 02/09/2024 12:55
SK 4116Oslo 02/09/2024 15:35Bodo 02/09/2024 17:00
WF 814Bodo 02/09/2024 17:35Leknes 02/09/2024 18:05
WF 807Leknes 11/09/2024 11:45Bodo 11/09/2024 12:10
SK 4111Bodo 11/09/2024 12:55Oslo 11/09/2024 14:20
SK 4745Oslo 11/09/2024 16:25Brussel 11/09/2024 18:20
Ter plaatse maken we gebruik van privévervoer en een ferry (1x).

Klimaat

Door de Warme Golfstroom is het klimaat vrij mild (in vergelijking met andere gebieden op deze breedtegraad), met in september een gemiddelde dagtemperatuur van 12° C, hoewel het op zonnige dagen warm kan worden. Wisselvallig weer en regen zijn mogelijk. 

Uitrusting

Voor deze reis neem je best het volgende mee:

Bagage

 • Rugzak of makkelijk draagbare reistas
 • Dagrugzak
 • Rugzak voor de 2-daagse (ca. 45 liter)

Tip: De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz (op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven). Breng best ook een identificatie aan de binnenkant van je reistas, rugzak of koffer. Wij raden aan om je bagage te beperken tot 1 stuk en max. 15 kg. Dat maakt het vervoer ter plaatse en het dragen over korte afstanden een stuk makkelijker. Je mag slechts 1 stuk handbagage meenemen aan boord, eventueel aangevuld met een cameratas, handtas, laptop,…

Schoeisel & kousen

 • Waterdichte bergwandelschoenen
 • Lichtere schoenen
 • Wandelsokken
 • Getten (waterdichte onderbeen beschermers)

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • Soepele (wandel)broek(en)
 • Wind- en waterdichte jas
 • Wind- en waterdichte (over)broek
 • Warme wollen trui of fleece
 • Lichte trui
 • Enkele hemden en/of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen en ter bescherming tegen teken)
 • Handschoenen, muts en evt. buff
 • Hoed of pet
 • Ondergoed
 • Short/bermuda
 • Zwemgerief (als je kan zwemmen in ijskoud water)

Verzorging

 • Zonnecrème
 • Bescher­mende lippenbalsem

Eet- en drinkgerei

 • Drankfles of -zak

Diversen

 • Beddengoed en/of slaapzak
 • Lakenzak
 • Handdoeken
 • Enkele stevige plastic zakken (handig om spullen droog te houden)
 • Evt. energierijke snacks
 • Evt. wandelstokken
 • Evt. oordopjes
 • Evt. verduisterend oogmasker
Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als Bootz-deelnemer korting krijgt, vind je hier.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • Evt. middel tegen reisziekte
 • Middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • Pijnstillend en koortswerend middel
 • Middel bij maagkrampen
 • Middel bij maag- en darmklachten
 • Zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • Middel tegen blaren (bv. Compeed)
 • Sporttape
 • Ontsmettende zalf
 • Wondpleisters van verschillende breedte
 • Verbanden (elastisch + niet elastisch)

Geld

Je kunt enkel in Bodø terecht aan bankautomaten. Het is aangeraden cash kronen van thuis mee te nemen (enkel nodig voor dranken, persoonlijke uitgaven en evt. een klein sommetje voor 1 museum).

Formaliteiten

Voor reizen naar Noorwegen volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens en de afspraakplaats, wordt een tweetal weken voor vertrek doorgemaild.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be