Frankrijk - Tour du Mt Blanc


11 dagen - prijs € 1290

niet meer boekbaar

Frankrijk - Tour du Mt Blanc


11 dagen - prijs € 1290

niet meer boekbaar

Frankrijk - Tour du Mt Blanc


11 dagen - prijs € 1290

niet meer boekbaar

Frankrijk - Tour du Mt Blanc


11 dagen - prijs € 1290

niet meer boekbaar

Frankrijk - Tour du Mt Blanc


11 dagen - prijs € 1290

niet meer boekbaar
Jongerenreis Frankrijk
De Tour du Mont Blanc is een echte klassieker onder de bergliefhebbers. Deze tour leidt je rondom West-Europa’s hoogste berg én door drie landen. Je krijgt alle tijd om volop te genieten van een prachtig berglandschap dat varieert van groene alpenweiden over pittige cols tot een glinsterende gletsjer. Bij deze échte Tour du Mont Blanc kozen wij bewust voor het volledige traject van negen dagen, maar mét het comfort van bagagevervoer. Het is eigenlijk stiekem een kleine schande dat deze nu pas in het Bootz-aanbod zit. Niet te missen!
Prijs: € 1290
Reisnummer: 21FR4TMA1
Reisdatum: 3/07/2021 - 13/07/2021
Deelnemers: min. 7 - max. 12
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

30

32

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Dag 1

Met de Bootzbus naar de bergen.

Vanuit België vertrekken we met een minibus vanuit een treinstation, gekozen op basis van de woonplaats van de Bootzers en begeleider. Zo’n minibus is gezellig, maar er passen geen 13 Bootzers + begeleider in. Ok, het kàn wel, maar is niet aangeraden voor de rit naar de Les Houches. Als de minibus vol zit, wordt er gecarpoold onder de andere deelnemers. Die krijgen dan een korting en de kilometervergoeding spreek je onderling af. Rond 18u komt iedereen toe in Les Houches. Dat is een schilderachtig dorpje op 1008 m aan de voet van de Mont Blanc. Iedereen geniet snel even van les douches in Les Houches en komt opgefrist aan tafel voor een uitgebreide kennismaking met de groep en het programma van de komende dagen.

Dag 2

Niet nix in Chamonix

Om er wat in te komen, komen we vroeg uit ons bed. Het wordt meteen een stevige dag, maar we blijven wel onder de 2000 meter vandaag. Beginnen doen we met het hoogste punt op de Col de Voza (1653m). Via de col verlaten we de vallei van Chamonix en gaan via Les Bettières en Bionassay naar Le Champel. Een klein bergdorpje met berghotel. We wandelen naar Les Contamines (1263 m) en over een Romeinse heerweg langs het 17de-eeuwse barokke kerkje van Notre Dame de la Gorge (1210 m). Damn lucky die Notre Dame! Ze kijkt uit op het natuurgebied Les Contamines-Montjoie. Een laatste klim begint op een in de rotsen uitgehouwen Romeinse weg en gaat verder langs de wild stromende Bon Nant. Als we de kleine maar sterke brug (die staat hier al eeuwen) ‘Pont de la Téna’ oversteken is onze chalet van Nant Borrant vlakbij. We slapen vanavond op 1460m en op één of andere manier slapen we extra goed. De flinke wandeling en gezonde berglucht zal er wel voor iets tussen zitten.

Dag 3

Naar boven in de oven

Vandaag wagen we ons aan de eerste dagtocht met een uitgesproken bergachtig karakter én met prachtige zichten op de Aiguille des Glaciers. Dat is de zuidelijkste top van het Mont Blanc massief waar gletsjers er ons met hun stralend witte glimlach toelachen. We wandelen door een brede dalkom langs het chalet de Balme om dan naar de Bonhomme-bergpas (2329 m) te klimmen. Dankzij de vele haarspeldbochten krijg je regelmatig de kans om te zwaaien naar de Bootzers die voorop of achterop lopen. We volgen de weg omhoog naar de Col des Fours (2665 m). Deze plaats dankt zijn naam aan de primitieve smeltovens die men hier bouwde om het ijzererts te smelten dat men hier won en dat de rotsen rood kleurt. Een steile afdaling brengt ons via de Turfberghut naar beneden en na een korte klim zijn we bij het chalet des Mottets (1864 m). Bij slecht weer of slechte voeten kunnen we vanaf de Col de Bonhomme onmiddellijk afdalen naar Les Chapieux, om vervolgens door het dal naar onze overnachtingsplaats te trekken. In afstand en tijd zijn beide tochten even lang, maar de tweede is minder ‘glibberig’ en minder mooi.

Dag 4

It’s so fluffy!

Via een weg die langs de bergbeek van de Grand Praz tussen de weiden omhoog slingert, bereiken we na een kleine twee uur stappen de Col de la Seigne (2513 m), die reeds in de Oudheid werd gebruikt als toegangspoort tot de Val d’Aosta. Hier bevinden we ons op de grens Frankrijk-Italië. Een prachtige afdaling, met zicht op de sierlijke naaldrotsen van de Dames Anglaises, naar de voet van de ‘Piramidi Calcarée’, brengt ons in een zompige laagvlakte waar het fluffy moeraskatoen welig tiert. Wie de kussens in de refuge te hard vindt, kan hier een zak katoen plukken om op te slapen. Of om op meest irritante wijze achter het oor van de Bootzer voor jou te kriebelen. We komen uit op de Col Checrouit (1956 m), met uitzicht op de Mont Blanc de Courmayeur en op het stadje Courmayeur waar we overnachten in de refuge.

Dag 5

Monter il monte

Mooie tocht vandaag, via de refuge de Bertone naar het eenzame dal van Malatrá, waar onze knappe refuge gelegen is. Je waant je in de grandeur van de bergen helemaal in the wild van Canada. Zeg trouwens niet Bertone, maar zeg Bertoné. Want we zitten hier net in Italië. Dat wordt dus een spaghetti in plaats van een croqueske in de refugio. Met zicht op de Monte Bianco!

Dag 6

Het drielandenpunt

Frankrijk was de moeite, Italië ook. Maar zet die dataroaming op je gsm best even uit, want next up is Zwitserland! Deze etappe, naar de Zwitserse kant van de Mont Blanc, geeft mooie uitzichten op de Jorasses, de Aiguilles de Leschaux en de Dolent. Namen die bij berglovers klinken alsof er een kabbelend bergbeekje zachtjes je oor in druppelt. We wandelen langs de flank en dan all the way down tot Arnouva (1759 m) en over een smal pad tot de rifugio Elena (2062 m). Over de Col de Grand Ferret (2537 m) wandelen we Zwitserland en de Val Ferret binnen, één van de mooiste valleien van de tour du Mont Blanc, met zijn typische dorpen en boerderijen. De afdaling langs de bergflank brengt ons naar het mooie dorp La Fouly (1595 m). Zotter moet het niet worden vandaag!

Dag 7

Krimpfactor 10!

Deze korte etappe brengt ons verder langs de Zwitserse kant van het bergmassief, een streek die door de landbouw en niet door het toerisme wordt bepaald. Speciaal voor deze etappe neem ik het woord “bucolisch” in de mond. Volgens het woordenboek: “betrekking hebbend op het landleven of het platteland, meestal op een idyllische, verheerlijkende voorstelling daarvan; arcadisch; landelijk; rustiek”. Bucolischgewijs gaat het naar de Val d’Arpette, één van de mooiste valleien van Wallis. We lopen door naaldbossen, almen en typische dorpjes met houten huizen en hooischuren op palen. Onderweg komen we in bergdorp Champex, met het gelijknamige meer, waarin bij goed weer kan gezwommen worden. Mannen begrijpen nu meteen ook de titel van deze dag. Nog een half uur uitwandelen naar Chalet d’Arpette (1627 m) waar we, na een obligaat rondje Junglespeed tussen pot en pint, moe maar tevreden ons bed opzoeken.

Dag 8

Hoogtijd!

Hoog tijd voor wat hoogte! Vandaag een zware tocht op ons programma. We beginnen in een sober landschap, zeker vergeleken met gisteren, op weg naar Fenêtre d'Arpette. Dat is meteen al een nauwe en steile doorgang te midden van rotsblokken tussen de toppen Les Econdies en Génepy. De toon is gezet! Van op 2665 m hoogte kijken we uit over de spectaculaire ijsmassa van de Trient-gletsjer. Die wijst naar het dorpje Trient (1297 m) dat wat verder op ons pad ligt en onze eindbestemming is voor de dag. Onze knieën zijn ons dankbaar als we ‘s avonds neerploffen in de zetels van het hotel. Bij slecht weer is de tocht doorheen de Fenêtre d’Arpette af te raden en maken we een alternatieve tocht, ook mooi maar minder indrukwekkend.

Dag 9

Paaanoooooraaaaamaaaaaamai!

Na zowat 2,5 uur klimmen bereiken we – via de Alpe Les Herbagères - de Col de Balme (2191 m), met een panorama dat in het ganse Mont Blanc-massief nauwelijks zijn gelijke kent: aan Zwitserse zijde zicht op het Berner Oberland en aan Franse zijde op de vallei van Chamonix en het Aiguilles Rouges-massief. Hier kiezen we, afhankelijk van het weer, tussen verschillende wandelroutes. We wandelen via het natuurreservaat Aiguilles Rouges naar de overnachtingsplaats aan het Lac Blanc (2352 m). De mooiste en ook moeilijkste route is de ‘Tour du Pays de Mont Blanc’. Zit er nog wat poeder in die beentjes na gisteren?

Dag 10

Een laatste blik op de Mont Blanc

Naargelang onze conditie en goesting voert de tocht ons over de top van de Brèvent (2526m). Een fantastisch zicht over de Mont Blanc, dat je ondertussen kent van de postkaartjes, is de beloning voor deze klim. We kunnen het ook wat rustig aan doen en een korter alternatief kiezen. Sowieso gaat het een eindje bergaf tot in Les Houches. Een mooie afsluiter voor één van de mooiste bergtochten in Europa. Bootz heeft het toch maar weer gedaan!

Dag 11

Van massief naar passief

De colonne van minibus en auto(‘s) brengt alle Bootzers weer naar België waar de Ardennen nu molshoopjes lijken in vergelijking met de hoge toppen van het Mont Blanc massief. Het is mooi geweest! Dat bewijzen ook de mooie foto’s die je op de terugreis al doormailt naar info@bootz.be.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 1290
Voorschot: € 390 per deelnemer

Inbegrepen

 • Logies
 • Alle maaltijden (vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 11)
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalige Bootz-begeleiding
 • BTW.
 • Vervoer met de minibus voor de eerste 7 inschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Voor de laatste 5 inschrijvingen: vervoer naar Les Houches en terug. Je krijgt in dat geval € 150 korting.
 • Dranken
 • Evt. inkomgelden voor bezienswaardigheden, musea, e.d.
 • Evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 12 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een doorgaande wandelreis van niveau , waarvoor een goede fysieke conditie en het nodige uithoudingsvermogen vereist is. De hoogteverschillen per dag lopen op tot 1200 à 1600 m. De paden zijn over het algemeen goed begaanbaar, soms echter met losse stenen.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We logeren in slaapzaaltjes in gîtes, berghutten (refuges) en een hotel. Overal zijn douches met warm water aanwezig, alsook dekens.

Maaltijden

Het ontbijt (voldoende maar met beperkte keuze) en het avondmaal nemen we in logiesplaats. Voor ’s middags kopen we samen de ingrediënten voor een picknick aan (er zijn voldoende mogelijkheden). Alles is inbegrepen in de prijs.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd en jij draagt enkel je dagrugzak. Op dag 5 en 9 draag je bagage voor 1 nacht.

Vervoer

De transfer naar Les Houches en terug kan:

 • Met de Bootz-minibus
  De eerste 7 deelnemers kunnen mee met onze minibus. De opstapplaats is een vlot bereikbare plaats ergens in Vlaanderen of Brussel.
 • Met openbaar vervoer
  Les Houches is per trein en per bus (Flixbus tot Chamonix en 16 km lokale bus) bereikbaar.
 • Met eigen wagen
  Brussel-les Houches = 85 km. Kostendelend met een medereiziger (je kan bij inschrijving aangeven of je plaats aanbiedt of zoekt). Via de deelnemerslijst, die je enkele weken voor vertrek krijgt toegestuurd, kan je concreet afspreken om kostendelend samen te rijden, waarbij medepassagiers delen in de kosten van brandstof en eventuele andere kosten (zoals tol). Indien je niet met de minibus mee rijdt krijg je € 150 korting.

Op goede voet

op goede voet

Onze reizen zijn voor ontdekkers die de wereld het liefst te voet verkennen en die houden van wat beweging en actie.  Voor wie liever een beperkte regio echt wil leren kennen dan vluchtig door het hele land te racen. En voor levensgenieters die de confrontatie met andere culturen en omgevingen willen aangaan en het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners vooropstellen.


Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur actief bezig zijn
  met wandelen of buitensport op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

In de Alpen is het in de zomer vaak mooi en zonnig. Bewolking of slecht weer met regen en wind zijn evenwel nooit uitgeslo­ten en in de bergen kan het weer vrij snel omslaan. De temperatuur kan nogal schommelen, met mogelijk grote verschillen tussen dag en nacht, tussen bergflank en dal, tussen wandelen in de zon of in de schaduw. Vanaf 2000 m wordt het geleidelijk kouder en kunnen muts en handschoenen goed verdragen worden.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis.

Bagage

 • reistas of kitbag (geen harde koffer) – max. 1 stuk
 • dagrugzak (voor de spullen die je nodig hebt tijdens een dagwandeling + voor bagage-voor-1-nacht op dagen 5-6. Ideaal is dan een zgd. tourrugzak, die het midden houdt tussen een dag- en een trekkingrugzak. De tourrugzakken hebben een inhoud van 40 à 60 l en hebben behalve goeie schouderbanden ook een stevige heupband. )

Schoeisel & kousen

 • bergwandelschoenen
 • lichte schoenen of (wandel)sandalen (voor 's avonds)
 • wandel- of trekkingkousen
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • wind- en waterdichte (over)broek
 • warme pull/fleece
 • lichte hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short/bermuda
 • handschoenen (bij regenweer of slecht weer kan het ook in de zomer op 2000 m hoogte enorm afkoelen)
 • muts

Verzorging

 • toiletgerief
 • handdoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles (min. 1 liter)
 • (zak)mesje
 • evt. lunchbox/brooddoos

Diversen

 • compacte, lichte slaapzak OF lakenzak + kussensloop (dekens zijn overal aanwezig)
 • evt. isolerend zitmatje voor tijdens tijdens de picknick
 • zwemgerief
 • degelijke zonnebril
 • wc-papier
 • zaklamp
 • evt. energierijk snoepgoed
 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Aangezien er onderweg weinig gelegenheid is om geld af te halen, neem je best euro’s mee van hieruit. Ook in de Zwitserse plaatsen waar wij komen, kan je met euro’s betalen.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Frankrijk volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. tijdstip en plaats waar we afspreken, wordt enkele weken voor vertrek door gemaild. 


Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: