Kaapverdië - Santo Antao: pretpark voor wandelaar

Kaapverdië - Santo Antao: pretpark voor wandelaar


Vertrek op 19/02

Schrijf je gratis in

Schrijf je gratis in


Early Hiker Korting

Early Hiker Korting


Een korting voor vroege boekers!

Rila en Pirin in Bulgarije op sneeuwschoenen

Rila en Pirin in Bulgarije op sneeuwschoenen


Vertrek op 23/02

La Gomera

La Gomera


Het ruige Canarische eiland. Vertrek op 1/02. Gegarandeerd vertrek!

Nepal - Langtang trekking via Helambu en de meren van Gosainkund

Nepal - Langtang trekking via Helambu en de meren van Gosainkund


18 dagen met vertrek op 12/03. Stevig!

Pittige wintertrekking om warm van te krijgen

Pittige wintertrekking om warm van te krijgen


MAROKKO - ATLAS WINTERTREKKING - Afreis gegarandeerd op 27/12

Sneeuwschoenen op de Frans-Italiaanse grens

Sneeuwschoenen op de Frans-Italiaanse grens


Vertrek op 2/02.

-

-


Op goede voet

Op goede voet


Reizen organiseren vanuit passie en engagement, hoe doen we dat?

Algemene tips ivm uitrusting

Tips voor een goede reisuitrusting

Bootz zorgt voor een EHBO-kit op alle begeleide reizen en voor tenten en kookgerief op kampeerreizen. Bij reizen waarvoor specifiek materiaal nodig is (klimmateriaal, stijgijzers, sneeuwschoenen, langlauflatten, enz.) staat duidelijk bij de betrokken reis vermeld wat voorzien is en wat je zelf moet meebrengen. In elke uitgebreide reisinfo geven wij een uitrustingslijst die specifiek is voor die reis. Hier geven we je graag een aantal tips zodat je je optimaal kan voorbereiden op je reis. Voor de aankoop van materiaal kan je zowel terecht in gespecialiseerde zaken (zie lijst onderaan) als in sportwinkel(keten)s, en bestaan er uiteenlopende gamma's qua prijs en kwaliteit. 

Schoenen

Als iéts belangrijk is bij wandelreizen, dan zijn het uiteraard de schoenen! Voor elk type van voettocht of terrein bestaat er een aangepaste schoen. Voor de meeste van onze wandelreizen – op vlak of licht heuvelend terrein of in middelgebergte – volstaan halfhoge wandelschoenen. Voor meerdaagse trekkings in gebergte zijn hoge trekkingschoenen aangewezen en voor sommige hooggebergtereizen en voor alpinisme-reizen zijn doorgaans (half)stijgijzervaste bergschoenen met aangepast profiel nodig. Getten (waterdichte onderbeenbeschermers) komen van pas bij nat weer of drassig terrein. Voor jungle en woestijn bestaan lage of halfhoge gazen schoenen met geventileerd voetbed. En dan zijn er de stapsandalen met stevige stapzool en stabiele voetfixatie (niet te verwarren met watersandalen). Naast goede schoenen is ook verzorging belangrijk. Probeer steeds je voeten droog te houden door bv. het gebruik van talk, en voorkom blaren met blaarpleisters of verzorgende voetcrème.

Kousen

De moderne wandel- en trekkingkous is gemaakt uit een mengsel van wol en acryl en kies je in functie van het klimaat (hoe warmer, hoe meer acryl; hoe kouder, hoe meer wol) en het type schoen (hoe soepeler de schoen, hoe dunner de kous; hoe stugger de schoen, hoe dikker de kous). Deze kousen zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel.

Kledij

Je kleedt je best in laagjes: een eerste laag bestaande uit sneldrogend en huidvriendelijk materiaal, vervolgens een warme, lichte en sneldrogende tussenlaag, en tenslotte een buitenste laag als bescherming tegen wind en regen. Naargelang het bezochte klimaat, beperk je je tot één of meerdere van die lagen, of draag je ze allemaal. Een goede regenjas moet beschermen tegen wind en alle vormen van neerslag en tegelijk ook ademend zijn. Handig is ook een regenponcho.

Rugzak of reistas

Op de meeste reizen is een reistas aangeraden. Bij reizen waarbij je voor kleine afstanden (van hotel naar bushalte bv.) je eigen bagage moet dragen, is een reistas met wieltjes of een reisrugzak handig. Bij trekkings waarbij alle uitrusting moet gedragen worden (ook tent en slaapzak) is een trekkingrugzak met een volume tussen 70 en 100 liter ideaal. Bij trektochten van hut tot hut is een huttentochten-rugzak van 50 liter voldoende.

De dagrugzak – 15 à 25 of  25 à 30 liter - moet alles kunnen bevatten wat je op een daguitstap nodig hebt. Ook dagrugzakken moeten goed passen en naarmate de inhoud vergroot, moet het draagsysteem (heupgordel, binnenframe en schouderriemen) beter van kwaliteit zijn.

Wandelstokken

Wandelstokken kunnen handig zijn. Bij doelgericht en correct gebruik geven ze je een grotere veiligheid en extra steun. Voor bergwandelaars met acute of chronische gewrichtsschade zijn ze een hulpmiddel vermits ze het beklimmen van steile hellingen vergemakkelijken en de beenspieren bij het dalen ontlasten.  Zorg wel dat je altijd 2 stokken gebruikt, zo dicht mogelijk naast je lichaam neerzet, met voldoende steun voor de handen en perfect op je lichaamslengte afgesteld.

Slaapzak

Kwaliteiten van een goede slaapzak zijn: warmte, lichtheid, samendrukbaarheid, vochtbestendigheid en duurzaamheid. Er bestaan donzen en synthetische slaapzakken voor een temperatuurbereik tot -50° en met een gewicht van 1 tot 3 kg. Elke slaapzak heeft een comfortbereik van ongeveer 20°, bijvoorbeeld van -5° tot +15°. Wanneer de nachttemperatuur daartussen ligt, zit je goed. Valt het er buiten, dan heb je het te koud of te warm. Bedenk wel dat koud of warm voor jou persoonlijk is en afhangt van je geslacht, de ondergrond waarop je slaapt, je gezondheid... De juiste keuze is dus belangrijk! Goede donzen slaapzakken (met min. 90 % ganzendons en max. 10 % donsveertjes) zijn warm en behaaglijk, licht, samendrukbaar en duurzaam. Goede synthetische slaapzakken zijn goedkoper en vochtbestendiger maar tevens zwaarder, minder samendrukbaar en minder duurzaam. Let ook op de kwaliteit van de ritsen, de tochtslurf langs de rits en of er geen doorgestikte naden zijn. Tenslotte vormt een lakenzak in warme gebieden en bij evt. overnachting in eenvoudig logies of berghutten een onmisbaar alternatief. Hij is bovendien gemakkelijk wasbaar en houdt de slaapzak zelf proper.

Slaapmatje

Kwaliteiten zijn hier:
  • isolatiewaarde
  • comfort
  • lichtheid
  • compactheid
  • duurzaamheid.
Er bestaan:
  • schuimrubberen of ‘eierdop’-matten (zwaar en volumineus)
  • gesloten celschuim-matjes in evazote (goed isolerend, duurzaam, licht, goedkoop maar hard,) 
  • zelfopblazende matjes in open celschuim (beste kwaliteit, met antislip slaapkant maar ook duurder). 
Voor je slaapcomfort en veiligheid is een muskietengaas op sommige reizen erg nuttig. Kies voor maasgrootte 196 (of meer) , evt. geïmpregneerd met permetrine, met ruime ophanging. Op een groot aantal van onze reizen waarbij gekampeerd wordt, zijn eenvoudige slaapmatjes ter plaatse voorzien. Dit staat specifiek in de reisinfo vermeld.

Krijg korting bij buitensportzaken aangeraden door Bootz

Als deelnemer aan een Bootz-reis, krijg je op vertoon van je reisbevestiging een korting van 10% bij zaken met een * en van 5% bij zaken met een **