Frankrijk - Sneeuwschoenen op de Frans-Italiaanse grens


7 dagen

25/12/2024 - 31/12/2024

- prijs € 990


Boek deze reis »

Frankrijk - Sneeuwschoenen op de Frans-Italiaanse grens


7 dagen

25/12/2024 - 31/12/2024

- prijs € 990


Boek deze reis »

Frankrijk - Sneeuwschoenen op de Frans-Italiaanse grens


7 dagen

25/12/2024 - 31/12/2024

- prijs € 990


Boek deze reis »

Frankrijk - Sneeuwschoenen op de Frans-Italiaanse grens


7 dagen

25/12/2024 - 31/12/2024

- prijs € 990


Boek deze reis »

Frankrijk - Sneeuwschoenen op de Frans-Italiaanse grens


7 dagen

25/12/2024 - 31/12/2024

- prijs € 990


Boek deze reis »
Jongerenreis Frankrijk
Sneeuwliefhebbers, opgelet! Deze trip neemt je mee naar besneeuwde bergtoppen, rustieke bergdorpjes en ijskoude bergmeren. Met sneeuwschoenen onder onze voeten flirten we met de Frans-Italiaanse grens. Je krijgt het gegarandeerd warm van het overweldigende witte landschap. Herten en gemzen zijn makkelijk te spotten en zorgen voor het nodige gezelschap in de desolate bergen. Een echte verademing voor wie aan alle drukte wil ontsnappen. En als de gedachte aan het gekraak van verse sneeuw je nog niet heeft overtuigd ... We herbeleven ook even onze kindertijd terwijl we aan een ijzingwekkende rotvaart een immense berg afsleeën!
Prijs: € 990
Reisnummer: 24FR4SSW2
Reisdatum: 25/12/2024 - 31/12/2024
Deelnemers: min. 7 - max. 12
Beschikbaar: Ja

Wandelniveau :

Hoogtepunten

 • Witte ongerepte landschappen
 • Overdonderende stilte
 • Gezellige avonden in de herberg
 • Tweedaagse tocht 
 • Sleeën naar beneeën (beneden) 

 

Voor de eerste 5 deelnemers is er een korting tot 100 dagen voor vertrek.

Check het snel bij 'prijs'!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

8,7

23 Beoordelingen

reviews van klanten

Prachtige reis met prachtige mensen! Ondanks de weinige sneeuwval dit jaar bracht onze Franse gids ons naar de mooiste verborgen plekjes met een dik pak sneeuw. De tochten waren gevarieerd - gaande van wandelen over uitgestreken sneeuwvlakten en magnifieke bergtoppen tot klauteren over rotsen en bevroren rivieren. De slee-tocht naar beneden maakte het helemaal af!

Jelena V. -

De reuzen van de Écrins zijn een uitgelezen plek om te genieten van de stilte, sneeuwraketten te ontdekken en weg te dromen bij de vergezichten.

Jakke M. -

Het was een topvakantie met leuke activiteiten en een supertoffe groep. Er is geen beter gevoel dan na een stevige beklimming op de top van de berg van het uitzicht te kunnen genieten.

Matthias O. -

Het was een topreis! Met aangename wandelingen die hier en daar wat pittig zijn maar zeker doenbaar! Heel aangename reisbegeleidster die ons elke dag naar het hoogste punt begeleidde en die open staat voor een leuke babbel met een drankje achterna.

Mathias B. -

Zalige reis! Het 'afzien' was meer dan de moeite waard!

Jan D. -

Super toffe reis. Zeer bekwame en vriendelijke lokale gidsen. De activiteiten steken goed in elkaar. Prachtige omgeving. Een aanrader voor iedereen die van de bergen houd en graag fysiek bezig is.

Staf V. -

Adembenemende reis, in beide betekenissen van het woord ;)

Lies V. -

Algemene reistips

Dag 1

Briançon, here we come!
Na een lange dag rijden of treinen komt de Bootzgroep samen in het treinstation van Briançon, de hoogste stad van Frankrijk. Een busje brengt ons een 10-tal kilometer verder naar onze herberg in het bergdorpje Cervières (zij die met de wagen komen, kunnen ook rechtstreeks tot in Cervières rijden). Dit is onze uitvalsbasis voor de komende dagen. Het enige dat ons nu nog te doen staat, is elkaar en onze plaatselijke, Franstalige, gids leren kennen die ons voor de rest van de reis door de sneeuw zal gidsen en alvast onze favoriete handschoenen klaarleggen voor morgenvroeg.

 

Dag 2

En avant, marche!
Onze herberg ligt in het dal en dus zit er maar één ding op en dat is klimmen! We binden onze sneeuwschoenen aan en zoeken onze weg door het besneeuwde bos naar het hoogplateau aan de voet van de pic de Rochebrune (3320m). Met onze rug naar de bergtop hebben we een prachtig zicht over de besneeuwde valleien en zien we in de verte de bergtoppen van de Ecrins.

Hoogteverschil 700 m - 6 uur wandelen

Dag 3

Gezwind naar Gondrans
Na een korte transfer tot in Cervières, beginnen we onze wandeling doorheen de vallei boven het dorp. Langs rotspieken en natuurlijke schoorstenen klimmen we naar de crête des Gondrans, in vroegere tijden een verdedigingsgordel tegen Italiaanse invallen, en bezaaid met bunkers en een fort. Als de weer- en natuurgoden ons gunstig gezind zijn, klimmen we tot aan het fort zelf op 2460 m. Afdalen doen we door het bos, waar we misschien enkele onbezorgde gemzen verrassen. 

Hoogteverschil 700 m - 6 uur wandelen

Dag 4

Hooray, it's time to sleigh
Tijdens de zomermaanden zie je hier veel mannen - en vrouwen ook natuurlijk - in lycrapakjes de berg oppuffen. De col d'Izoard is dan ook een beruchte beklimming die geregeld haar opwachting maakt in de Tour de France. In de winter is het een uitgelezen plek om op sneeuwschoenen te verkennen. Auto’s komen we niet tegen omdat alle wegen afgesloten zijn. Goed nieuws voor ons want de sneeuw heeft hier dus vrij spel gekregen. Na een stevige klim puffen we uit op de top en nemen het magnifieke uitzicht op de Queyras en de toppen van de l’Ubaye helemaal in ons op. Zo'n inspanning wordt extra beloond met een immense afdaling met de slee. Denk: 'leuke herinneringen uit je kindertijd maal factor 1000.'

Hoogteverschil 700 m - 5.30 uur wandelen

Dag 5

2-daagse naar Italië
We verlaten onze herberg en met bagage voor 1 nacht trekken we een hoogvlakte over. Voor sneeuwwandelaars en langlaufers een paradijs van rust en schoonheid. Voor Bootzers een paradijs om sneeuwengelen te maken. Omdat we alweer op grote hoogte stappen, worden we getrakteerd op schitterende views op de Alpen. Via de col Bousson, waar we even de Italiaanse grens kunnen strelen, bereiken we de refuge Mautino op 2110 m.
De die-hards kunnen in de namiddag nog een luswandeling maken naar de Col Begino (2310 m) om een zicht te krijgen op de Italiaanse valleien aan de andere kant.

Hoogteverschil 500 m. (+ 300 m stijgen en dalen voor de col Begino)

Dag 6

Warme chocomelk aan het vuur, maar eerst ...
We trekken de hoogte in tot we onze Bootzafdruk planten op het topje van de Cima Saurel (2425 m). In de namiddag dwarrelen we, samen met de sneeuw, terug op Franse bodem. Via de meren van Gignoux en het Lac Noir wandelen we herbergwaarts naar Laus de Cervières, waar we met gloeiende wangetjes napraten over onze tocht.

Hoogteverschil 350 m stijgen en 800 m dalen

Dag 7

Afscheid
Een groepsknuffel geeft ons de nodige warmte om rustig de terugrit aan te vangen. Maar niet zonder eerst af te spreken om alle foto’s door te sturen naar info@bootz.be of ze te taggen met #travelbybootz.


Let op: Veiligheid komt steeds op de eerste plaats. Indien de weersomstandigheden het vragen, kan het programma wijzigen in overleg met de begeleider.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 990
Voorschot: € 350 per persoon

Early Hiker korting

De eerste 5 deelnemers op deze reis krijgen een korting van € 50!

Deze korting geldt tot 100 dagen voor afreis, tot 16/09/2024 dus.

Wees er op tijd bij, want vroege beslissers worden beloond.


Inbegrepen

 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 7
 • het gebruik van sneeuwschoenen, skistokken en slee
 • plaatselijke (Franstalige) begeleiding
 • transfers ter plaatse
 • bagagevervoer
 • btw.

Niet inbegrepen

 • de transfer naar Briançon en terug
 • dranken
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. verzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 12 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

. Lusvormige dagtochten en 2-daagse doorgaande tocht met dagetappes van 5 à 6 uur en hoogteverschillen van 400 tot 700 m. Ervaring met sneeuwschoenen is niet vereist. 
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We verblijven deze week in een herberg in het bergdorpje Cervières in meerpersoonskamers van 3 tot 5 personen. Tijdens de 2-daagse doorgaande tocht overnachten we in een goed uitgeruste refuge. Een slaap- of lakenzak is nodig. 


Maaltijden

Alle maaltijden vanaf het avondeten op dag 1 tot en met het ontbijt op de laatste dag zijn inbegrepen. Tijdens de wandeldagen krijgen we een lunchpakket mee. 


Bagage

Dagrugzak. Tijdens de tweedaagse neem je essentiële bagage voor 2 dagen mee.

Vervoer

De transfer naar Briançon kan met eigen wagen (9u30 rijden), evt. kostendelend met een medereiziger of met het openbaar vervoer naar Briançon, waar we afspreken met de groep. Er gaat geen begeleider vanuit België mee dus iedereen wordt verwacht zelf in Frankrijk te geraken. Je kan eventueel contact opnemen met Bootz om te helpen bij het regelen van de heen - en terugreis*.

Met de wagen

Van 1 november tot en met 31 maart is het gebruik van winterbanden verplicht in Franse berggebieden, tenzij je sneeuwkettingen of sneeuwsokken meeneemt. Ook in het Groothertogdom Luxemburg zijn winterbanden trouwens verplicht bij winterse omstandigheden. Meer info vind je hier.

Met de trein

*Je kan naar keuze zelf je treinreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de treinreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden.

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Op goede voet

op goede voet

Onze reizen zijn voor ontdekkers die de wereld het liefst te voet verkennen en die houden van wat beweging en actie.  Voor wie liever een beperkte regio echt wil leren kennen dan vluchtig door het hele land te racen. En voor levensgenieters die de confrontatie met andere culturen en omgevingen willen aangaan en het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners vooropstellen.


Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur actief bezig zijn
  met wandelen of buitensport op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Grote sneeuwzekerheid: de tocht loopt nl. in de omgeving van Val d'Izoard en Piemonte. Aanpassing ter plaatse mogelijk bij slecht weer of ongunstige sneeuwhoogte.

Uitrusting

Bagage

 • rugzak of reistas (die tegen een stootje kan en die je makkelijk een eindje zelf kan dragen)
 • dagrugzak voldoende groot voor beperkte bagage voor overnachting in refuge (35 à 40 L)

Schoeisel & kousen

 • Stevige enkelomsluitende wandelschoenen met voldoende stijve zolen (minimum categorie A/B en zeker waterdicht)
 • lichte (sport)schoenen (voor binnenshuis)
 • wandel- of trekkingkousen
 • 'getten' om water tussen broek en schoen te vermijden.

Kledij

 • warme winterjas met kap
 • skibroek
 • warme en soepele broek, type softshell (best geen jeans)
 • wollen trui of fleece
 • enkele T-shirts
 • warme muts (of twee)
 • warme sjaal
 • (best 2) paar handschoenen
 • warm, best thermisch ondergoed (evt. ook lange onderbroek)
 • stel kleren voor s’ avonds binnen

Verzorging

 • toiletgerief
 • evt. goede crème tegen huidirritatie 
 • (sneldrogende) handdoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • goede beschermende lippenstift.

Diversen

 • zonnebril (evt. skibril)
 • evt. lectuur of spelletjes voor de lange avonden
 • identiteitskaart + kopie.
 • bestek, lunchbox, thermos
 • zaklamp
 • lichte slaapzak of lakenzak

Geld

Voor je uitgaven in de herberg (dranken) neem je best cash geld mee. In Briançon kan je nog met je Maestrokaart terecht aan bankautomaten. Meer info vind je op: www.mastercard.com (doorklikken naar CardholderServices en ATM Locations).

Formaliteiten

Voor Frankrijk volstaat je identiteitskaart.

Meer informatie

Geografie

Met een oppervlakte van 543.965 km² (de overzeese gebieden niet inbegrepen), is Frankrijk hetgrootste land van West-Europa. Frankrijk wordt in het noorden begrensd door België en Luxemburg; in het oosten door Duitsland, Zwitserland en Italië, in het zuiden door de Middellandse Zee, Monaco, Spanje en Andorra en in het westen door de Atlantische Oceaan.

Een aantal overzeese gebiedsdelen maken integraal deel uit van Frankrijk:

 • COM (collectivités d'outre-mer): Corsica, Mayotte, Saint-Pierre-et-Miquelon, Saint-Barthélemy en Saint-Martin.
 • DOM/ROM (départements/régions d'outre-mer): Guadeloupe, Martinique, Guyana en La Réunion
 • POM (pays d'outre-mer au sein de la République): Frans Polynesië en Nieuw-Caledonië
 • Het Franse landschap bestaat vooral uit laagvlakten, kusten (6200 km) en gebergten. Zeven grote rivieren doorsnijden het land:Rhône, Seine, Loire, Garonne, Rijn, Maas en Schelde. 25% van Frankrijk wordt gevormd door gebergtes. De zes grote Franse massieven zijn:
  De Ardennen, een laaggebergte in het noordoosten dat vrij dicht bebost is en hier en daar diep ingesneden is door de Maas en de Semois. Het hoogste punt de Croix de Scaille (502 m). 
  De Vogezen, een middelgebergte in het noordoosten met een gevarieerd landschap van bergmeren, keteldalen, hoge rotswanden en talrijke wouden van vnl. beuken-, dennen- en sparrenbossen. Boven 1000 m wijkt het woud geleidelijk voor kale gebieden of ‘chaumes’. De hoogste top is de Grand Ballon (1424 m)
  Het Centraal Massief, een hooggebergte in Centraal-Zuid-Frankrijk dat 1/6de van het Franse vasteland beslaat en de ruigste en geologisch meest diverse regio van Frankrijk is. Het bestaat grotendeels uit hoogvlakten van 600 tot 900 m hoog. Het centrum wordt gevormd door het vulkanisch gebied van de Auvergne, waar zich ook de hoogste top bevindt, nl. de Puy de Sany (1886 m). In het zuidoosten liggen de Cevennen en in het zuidoosten de Causses.
  De Jura, een hooggebergte in het oosten dat zijn naam te danken heeft aan het Keltische woord ‘jor’, dat woud betekent. Met zijn lengte van 300 km is het een klein gebergte. De hoogste top is de Crêt de la Neige (1720 m). De oostelijke Jura wordt wel eens ‘het Siberië van Frankrijk’ genoemd en Pontarlier is statistisch gezien inderdaad de koudste stad van het land.
  · De Alpen, een hooggebergte in het oosten. De Franse Alpen zijn een deel van de Westelijke Alpen. Landschappelijk kan je de Alpen indelen in het noordelijk voorgebergte (Chablais,Chartreuse en Vercors), het zuidelijk voorgebergte (Alpes de Haute-Provence) en het hooggebergte (massieven Ecrins, Vanoise en Mont Blanc). De hoogste top is uiteraard de Mont Blanc (4807 m). Al deze gebieden hebben hun eigen karakter en hebben zowel in de winter als in de zomer veel te bieden aan de sportieve vakantieganger.
  · De Pyreneeën, een hooggebergte in het zuiden dat de grens vormt tussen Frankrijk en Spanje. Het is een indrukwekkende barrière die zich ononderbroken tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan over een afstand van ongeveer 430 km uitstrekt. Typisch voor de Pyreneeën zijn de talrijke bergrivieren (‘gaves’) en daarmee gepaard gaand de watervallen, alsook de grote keteldalen of ‘cirques’. De 4 hoofdstreken van de Pyreneeën zijn, van west naar oost: Pyrenées Atlantiques, Gers, Midi-Pyrenées, Aude en Pyrenées Orientales. De hoogste top aan Franse zijde is de Pic de Vignemale (3298m).

Klimaat

Frankrijk heeft, gezien zijn geografische diversiteit, zeer uiteenlopend klimaattypes. In het algemeen kan men spreken over vier verschillende types:

 • Een Middellands Zeeklimaat langs de kust van de Middellandse Zee en in het zuiden van het Rhônedal, gekenmerkt door droge en warme zomers en vochtige en zachte winters. In het Rhônedal is de mistral berucht, een harde koude valwind die vanaf het Centraal Massief naar de Middellandse Zee waait.
 • Een gematigd zeeklimaat in het westen. De temperatuur schommelt hier bijna niet tussen winter en zomer en de gemiddelde dagtemperatuur bedraagt ongeveer 11°.
 • Een landklimaat in het oosten, met koude winters en gemiddeld 83 vorstdagen. Er valt weinig neerslag en de gemiddelde zomertemperatuur draait rond de 19°.
 • In het midden van Frankrijk heerst een overgangsklimaat met eigenschappen van zowel zee- als landklimaat. De temperatuurverschillen tussen zomer en winter zijn iets groter, maar de hoeveelheid neerslag ligt dan weer heel wat minder (gemiddeld 650 mm per jaar).

Binnen deze gebieden speelt het reliëf ook een rol en wordt het frisser naarmate je hoger gaat. In het gebergte kan de temperatuur nogal schommelen, met mogelijk grote verschillen tussen dag en nacht, tussen bergflank en dal, tussen wandelen in de zon of in de schaduw.

Staatsvorm

Zoals in de grondwet van 1958 is vastgelegd, is Frankrijk een parlementaire republiek met eenpresident als staatshoofd. Het land is verdeeld in 22 regio’s die op hun beurt 96 departementenomvatten.

Bevolking en taal

Frankrijk telt ongeveer 64 miljoen inwoners (schatting van juli ’09, de overzeese gebieden incluis).Ongeveer 75% van de bevolking leeft in een stedelijke omgeving. Het volledige stedelijke gebied van hoofdstad Parijs telt tussen 11 en 12 miljoen inwoners. De officiële taal is het Frans. Daarnaast zijn er 75 regionale talen waarvan de belangrijkste zijn (in numerieke volgorde): Elzassisch, Occitaans, Tahitisch, Corsicaans, Bretoens, Baskisch en Catalaans.

Economie

De Franse economie is één van de grootste ter wereld, waarbij landbouw, industrie en hooggeschoolde arbeidskrachten de belangrijkste pijlers vormen. Frankrijk is vooral bekend voor zijn wijn en was tot vorig jaar 10 jaar lang ‘s werelds grootste wijnexporteur geweest (in 2008 voorbijgestoken door Italië). Andere belangrijke landbouwproducten zijn rundvlees, schapenvlees, zuivel (vooral Franse kaas) en granen. De belangrijkste industriële exportproducten situeren zich voornamelijk in de auto- en vliegtuigindustrie, farmaceutica, elektronica en cosmetica.

Godsdienst

Sinds 1905 zijn kerk en staat strikt gescheiden. Vrijheid van religie is een grondwettelijk recht. Volgenseen steekproef van het IFOP (Institut Français d’ Opinion Publique) is 64% van de bevolking roomskatholiek, 37% zonder godsdienst, 3% moslim, 2,1% protestant en 0,6% jood.

Flora

De plantengroei van Frankrijk hangt samen met de klimatologische omstandigheden en is dus zeer divers. Typisch voor het zuiden is de ‘maquis’ of mediterraans struikgewas. In het Middellands Zeegebied groeien vijgen-, amandel- en olijfbomen. Verder zijn de laaggelegen gebieden quasi volledig ingepalmd door landbouwgrond en van de oorspronkelijke bossen en wouden blijft nog maar weinig over. Loofbossen overheersen, maar op de meer rotsachtige bodems groeien ook naaldbomen.

De gebergten hebben dan weer een totaal ander karakter met loofbossen en een weelderige onderbegroeiing in het laaggebergte (tot 800 m), gemengde bossen in het middelgebergte (tot 1300 m), naadbossen en alpine bloemen- en plantensoorten in de subalpiene zone (tot 2000 m) en de typische (en zeer kwetsbare) alpiene flora in het hooggebergte (vanaf 2000 m). Typisch voor de Franse Pyreneeën is dat zij de grens vormen tussen de plantenwerelden van Midden- en Zuid-Europa.

Fauna

Meer en meer soorten gaan verloren door de toenemende jacht - vooral everzwijnen, herten en verschillende (water)vogels – en doordat de mens bijna overal massaal aanwezig is, incluis in het Alpijnse hooggebergte. De bijzondere wilde dieren die in Frankrijk nog leven zijn enkel te vinden in de Pyreneeën, zoals lynxen, bruine beren, genetkatten en enkele soorten gieren.

Frankrijk telt 9 Nationale Parken, waarvan 6 op het vasteland: Vanoise, Port-Cros, Pyrénées, Cévennes, Ecrins, Mercantour, en drie overzee: Guadeloupe, La Réunion en Guyane. Het zijn uitgestrekte gebieden die een centrale zone van ongerepte natuur bevatten en waar elders slechts ‘lichte’ menselijke activiteiten plaatsvinden. Tevens zijn er 43 natuurparken (parc naturel régional), die als doel hebben een goede samenwerking te bewerkstelligen tussen de bewoners en het milieu. 

Electriciteit

Frankrijk heeft een elektriciteitsnet van 230 V. De stopcontacten zijn compatibel met onze stekkers.

Eten en drinken

Frankrijk is 10 jaar lang de grootste wijnproducent ter wereld geweest (maar werd in 2008voorbijgestoken door Italië) en telt officieel 17 wijnstreken, waarvan Bordeaux, Bourgogne en Champagne wellicht het bekendst in de oren klinken.  

De Franse keuken, zoals die zich heeft ontwikkeld vanaf de 20ste eeuw, behoeft geen aanprijzing, is een begrip op zich en wereldwijd bekend. Maar de term ‘Franse keuken’ dekt vele ladingen van eenvoudige bistrogerechten tot haute-cuisine. In het algemeen kan je stellen dat de Franse keuken gebaseerd is op kennis van een aantal technieken, kennis van de ingrediënten en absolute zorgvuldigheid (waarbij tijd geen rol mag spelen). Traditioneel zou je culinair Frankrijk kunnen verdelen in 4 gebieden op basis van veel gebruikte ingrediënten. In het noordwesten zijn dat boter, room en appels, in het noordoosten reuzel, worst, bier en zuurkool, in het zuidoosten olijfolie, kruiden en tomaten en in het zuidwesten eendenvet, ganzenlever, paddenstoelen en pens. Enkele typisch Franse gerechten zijn: chateaubriand, coq au vin, crême brulée, crêpe suzette, pot-au-feu, ratatouille, kikkerbilletjes en wijngaardslakken. 

En enkele regionale gerechten met internationale faam zijn: boeuf bourguignon, bouillabaisse,
cassoulet, quiche lorraine, gratin dauphinois, Provençaalse saus en salade niçoise.

Literatuur 

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:


Vertrekinfo

Een tweetal weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer de laatste praktische info.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: