Marokko - Wintertrekking door de Atlas


8 dagen

27/12/2024 - 3/01/2025

- prijs € 1650


Boek deze reis »

Marokko - Wintertrekking door de Atlas


8 dagen

27/12/2024 - 3/01/2025

- prijs € 1650


Boek deze reis »

Marokko - Wintertrekking door de Atlas


8 dagen

27/12/2024 - 3/01/2025

- prijs € 1650


Boek deze reis »

Marokko - Wintertrekking door de Atlas


8 dagen

27/12/2024 - 3/01/2025

- prijs € 1650


Boek deze reis »

Marokko - Wintertrekking door de Atlas


8 dagen

27/12/2024 - 3/01/2025

- prijs € 1650


Boek deze reis »
Jongerenreis Marokko
Het weer in Marokko tijdens de winter, dat kunnen we de laatste jaren niet voorspellen. Sneeuw of niet, we hiken tijdens deze 8-daagse trip door de prachtige berglandschappen van de Hoge Atlas. Wie weet trekken we af en toe onze sneeuwschoenen aan om de diepe sneeuw te trotseren. Niet alleen de muilezeldrijvers gaan mee op pad, maar ook een Marokkaanse kok die heerlijke maaltijden voor ons bereid. ’s Avonds overnachten we in berghutten en bewonderen we de wonderlijke sterrenhemel.
Prijs: € 1650
Reisnummer: 24MA4ATW1
Reisdatum: 27/12/2024 - 3/01/2025
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar: Ja

Wandelniveau :
en

Hoogtepunten

 • Citytrippen in Marrakech
 • Hiken door de Bougmez-vallei
 • Heerlijke verse maaltijden dankzij onze kok
 • Besneeuwde bergtoppen?
 • Ouaougoulzat-pas bedwingen

Voor de eerste 5 deelnemers is er een korting tot 100 dagen voor vertrek.

Check het snel bij 'prijs'!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

8,6

17 Beoordelingen

reviews van klanten

Zalig om te ontsnappen aan het grijze weer in België en te genieten van de Marokkaanse zon en gastvrijheid.

Helena B. -

Tijdens deze reis proef je zowel van het charmante Marrakech, de adembenemende bergen van de Atlas en de warme Marrokaanse zon.

Toon V. -

Zeer genoten! Heerlijk wandelen en smakelijk eten. In de vallei is er geen bereik, zeer weinig verkeer en weinig toeristen, maar wel een sterrenhemel, een hamman, prachtige uitzichten en zon. Speciaal om hier tijdens de jaarwisseling te zijn.

Nina O. -

Prachtig land met lieve mensen, afwisselende landschappen en lekkere smaken en eten!

Lynn V. -

Geen betere manier om er even uit te zijn dan deze wandelreis in de Marokkaanse bergen. Je ziet de berber-cultuur van dichtbij en wisselt mooie wandelingen af met lekkere maaltijden en op tijd en stond een muntthee-momentje.

Maaike O. -

Heel aangename manier om er tijdens de winter tussenuit te trekken voor een ontspannende portie zon, thee en natuur.

Wouter V. -

Algemene reistips

Dag 1: Wervelend Marrakech

Salaam Aleikum! We komen aan in Marrakech en maken kennis met onze medereizigers.

Dag 2: Richting het M’Goun massief

Vandaag rijden we richting Agouti, een traject van ongeveer 5 uur. Langs palmboomplantages trekken we noordoostwaarts naar het M’Goun-massief. De temperatuur daalt en de palm- en loofbomen maken plaats voor naaldbomen.

Dag 3: Klimmen naar de Rbat-top

Samen met de muilezeldrijvers beginnen we aan onze tocht naar Rbat (1.935 m). Met het zicht op de Jebel Azourki-top klimmen we via een smal pad langs verlaten velden en akkers. We kruisen enkele authentieke dorpen onderweg zoals Tabant, waar we stoppen voor een picknick.

Dag 4: Ouaougoulzat-pas bedwingen

Helemaal opgewarmd van de voorbije dagen beginnen we aan een stevige klim naar de Ouaougoulzat-pas op 2.800 m. Omringd door cederstruiken en wie weet sneeuw, hiken we (met onze sneeuwschoenen) naar boven.
Nadien dalen we af naar het laatste dorp van de Bougmez-vallei: Zawyat Oulmzi. We genieten er van een welverdiende Marokkaanse maaltijd, rollen ons matje uit en bewonderen de ongelofelijke sterrenhemel.

Dag 5: Bevroren Izourar-meer

Vandaag volgen we een lusvormig pad naar de col Tizi-n-Taghfist (2.540 m). Boven op de hoogtevlakte bewonderen we het wijde (en bevroren) Izourar-meer.

Dag 6: Hiken door de Bougmez-vallei

Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw, kiezen we vandaag voor de lange of korte route. We volgen meteen de Bougmez-vallei, of we gaan eerst langs de Aït Ouritpas om verderop in te pikken in de vallei. Ons einddoel blijft steeds Agouti.

Dag 7: De Souks van Marrakech verkennen

We reizen vandaag terug naar Marrakech. Tijd voor een korte verkenning van de Souks en ontspannen in een typisch Marokkaans café.

Dag 8: Terugreis naar België

We nemen afscheid van de Rode Stad en stappen het vliegtuig op terug naar huis.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 1650
Voorschot: € 580 per persoon

Vroegboekkorting

De eerste 5 deelnemers op deze reis krijgen een korting van € 120!
Deze korting geldt tot 100 dagen voor afreis, tot 18/09/2024 dus.
Wees er op tijd bij, want vroege beslissers worden beloond.

Inbegrepen

 • vluchten
 • transfers
 • logies
 • maaltijden
 • gebruik sneeuwschoenen
 • begeleiding
 • lastdieren/dragers
 • luchthaventaksen
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • persoonlijke uitgaven
 • optionele annulatie- en/of reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Begeleiding:

Kasper Van Waes


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 Dagtochten van 5 tot 6 uur, soms hoogteverschillen van 500 tot 1000 m per dag (evt. meer op dag 6).  (Bij eventuele sneeuwval en tochten op sneeuwschoenen kan het wandelniveau veranderen naar  tot .) Indien er tochten met sneeuwschoenen moeten gedaan worden is ervaring niet vereist.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

In Marrakech slapen we in een kleinschalig en gezellig hotel (2 x). Tijdens de trekking overnachten we in een berberhuis of berghut; er gaat een kok mee voor de maaltijden. Een slaapzak (en eventueel matje) is noodzakelijk. 

Bagagevervoer

Wordt gedragen door muilezels of dragers (waar de muilezels bij sneeuw niet meer verder kunnen). 

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
AT 833Brussel 27/12/2024 17:35Casablanca 27/12/2024 20:55
AT 401Casablanca 27/12/2024 21:50Marrakech 27/12/2024 22:55
AT 400Marrakech 03/01/2025 06:10Casablanca 03/01/2025 07:10
AT 838Casablanca 03/01/2025 08:00Brussel 03/01/2025 11:15

 

Bij vervoer ter plaatse maken we gebruik van een minibus


Klimaat

Tijdens de reis is het in Marrakech normaal aangenaam weer, in de bergen is het winter. Sneeuwval is moeilijk te voorspellen, tegenwoordig eerder zeldzaam. (Zeer) koude nachten!

Hier ook wat uitgebreidere info over het klimaat in Marokko

Langs de kusten is de temperatuur het hele jaar door zacht en gelijkmatig. Hoe verder landinwaarts, hoe groter de temperatuurschommelingen, zowel tussen dag en nacht als tussen zomer en winter. In de zomer stijgt de temperatuur in het laaggelegen binnenland overdag aanzienlijk, terwijl het  ’s avonds sterk afkoelt. In de Hoge Atlas komen de maxima in de zomer zelden boven de 20°, terwijl de nachtelijke temperaturen in de winter tot vele graden onder 0 kunnen dalen. Bereid je dus voor op mogelijks koude nachten.

Van de winden die in Marokko frequent waaien, dienen vooral de zeewinden vermeld te worden. Die zijn vochtig en over het algemeen zacht. Daartegenover staan de droge en krachtige continentale winden uit het oosten en zuiden. De Atlas beschermt het Atlantische laagland tegen de droge woestijnwinden uit de Sahara.

De neerslag vermindert van noord naar zuid en van west naar oost. De meest regenrijke zone, met meer dan 800 mm neerslag per jaar (iets meer dan in België) is de westelijke Rif en de Atlantische zijde van de Midden-Atlas. De andere kustvlakten, de westelijke hoogvlakte, de rest van de Midden-Atlas en de gehele Hoge Atlas hebben tussen de 400 en 800 mm neerslag per jaar. De rest van het land blijft beneden de 400 mm en de woestijngebieden zelfs onder 100 mm.  Sneeuw valt slechts bij uitzondering op een hoogte tussen de 600 en 1000 m. Boven de 2000 m hoogte blijft het sneeuwdek twee tot drie maanden lang liggen in het Rif en drie tot vier maanden lang in het noordelijke gedeelte van de Midden-Atlas. In de Hoge Atlas tenslotte kan de sneeuw zes maanden blijven liggen. 


Op goede voet

op goede voet

Onze reizen zijn voor ontdekkers die de wereld het liefst te voet verkennen en die houden van wat beweging en actie.  Voor wie liever een beperkte regio echt wil leren kennen dan vluchtig door het hele land te racen. En voor levensgenieters die de confrontatie met andere culturen en omgevingen willen aangaan en het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners vooropstellen.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur actief bezig zijn
  met wandelen of buitensport op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Uitrusting

Lees zeker: ‘Tips voor een goede reisuitrusting' in de brochure of op onze website. Ook het item ‘Klimaat’ in de landinfo is belangrijk bij het kiezen van je uitrusting. En nog een tip: trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Bagage:

 • rugzak of soepele reistas (geen valies)
 • overtrek of plastiek zak(ken) om je bagage in te stoppen alvorens je ze in je reistas stopt (bij sneeuwval).
 • dagrugzak
 • overtrek of plastiek zak om je dagbagage in te stoppen alvorens je ze in je dagrugzak stopt (bij sneeuwval).

Schoeisel & kousen:

 • bergwandelschoenen
 • lichte schoenen (voor de stadswandelingen en voor ’s avonds)
 • wandel- of trekkingkousen
 • getten (waterdichte onderbeenbeschermers), nodig indien je geen ski- of waterdichte broek meeneemt
 • pantoffels.

Kampeeruitrusting:

 • warme slaapzak (essentieel!) (tot –5°) 
 • Eventueel een eigen slaapmatje. Een eenvoudig slaapmatje is steeds ter plaatse beschikbaar. Dit is echter steeds basic in comfort.

Kledij:

 • soepele (wandel)broek
 • skibroek OF warme en soepele broek (geen jeans) + evt. waterdichte overbroek
 • wind- en waterdichte jas, best met kap en opstaande kraag
 • wollen trui of fleece
 • lichte trui
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts
 • warme muts
 • sjaal
 • min. 1 paar degelijke handschoenen
 • ondergoed
 • warm ondergoed (evt. lange onderbroek)
 • pyjama.

Verzorging:

 • toiletgerief (ook verfrissingsdoekjes)
 • handdoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei:

 • drankfles (min. 1 liter)
 • evt. (zak)mesje.

Diversen:

 • goede zonnebril
 • evt. oordopjes (gesnurk)
 • enkele plastiek zakjes
 • wc-papier
 • zak- of hoofdlamp
 • reispas + kopie (die je apart van elkaar bewaart) 
 • evt. speelkaarten of reisspelletjes (voor ’s avonds)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:O evt. middel tegen reisziekte

 • middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • pleistertjes van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).
 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of -spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen en in Marrakech kan je geld afhalen bij een bankautomaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst" laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.  

Formaliteiten


Reispas:

Voor deze reis heb je een reispas nodig, die nog 3 maanden geldig is vanaf de datum van terugkeer uit Marokko. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Een reispas (die 7 jaar geldig is) kost € 65 evt. aangevuld met gemeentetaks.

Tip:
Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar de eigen online e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.
Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen die je kan terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be). Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.


Hepatitis A:

Iedereen die buiten Europa reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

DTP-vaccin:

Op reis gaan is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree:

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Achtergrondinformatie

Staatsvorm

Volgens de grondwet van 1972, gewijzigd in 1992 en in 1996, is Marokko een ‘constitutionele, democratische en sociale monarchie’ met erfopvolging in de mannelijke lijn. Koning Mohammed VI is staatshoofd, opperbevelhebber van de strijdkrachten en hij draagt tevens de religieuze titel ‘bevelhebber van de gelovigen’.

Geografie

Marokko heeft een oppervlakte van 446.550 km² (de Westelijke Sahara niet inbegrepen), ruim 14 keer zo groot als België. De territoriale grenzen van Marokko lopen langs de Westelijke Sahara en Mauritanië in het zuiden en Algerije in het oosten. Aan de west- en noordzijde grenst Marokko respectievelijk aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, alsook voor een klein deel aan Spanje (de enclaves Ceuta en Melilla).
De grens in het zuiden is een bron van spanning. Sinds 1979 houdt Marokko de Westelijke Sahara bezet en tot vandaag is deze grens nog niet duidelijk gedefinieerd.
De hoofdstad is Rabat.

Bevolking en taal

Marokko telt ongeveer 34.860.000 inwoners (schatting van juli 2009). De snelle bevolkingsaangroei en de luttele bestaansmogelijkheden op het platteland, zorgen voor een onstuitbare trek naar de steden en naar het buitenland.
De Berbers vormen de oorspronkelijke bevolking van Marokko. Zelf noemen ze zich Imazighen of ‘vrije mensen’. De Marokkaanse overheid stelt geen aparte statistieken op voor de Berbers. 99,1% van de Marokkaanse bevolking is Arabier-Berber, 0,2% is joods en 0,7% is van een andere afkomst.
Zoals in heel de Arabische wereld is de officiële taal het Standaard Arabisch, dat gebruikt wordt in de literatuur, de media en het onderwijs. Het is de moderne versie van het Klassiek Arabisch, de taal waarin de Koran werd geschreven. In het dagelijks leven wordt echter een (enkel gesproken) versie van het Arabisch gehanteerd die erg van het Standaard Arabisch verschilt. Bovendien heeft 30 à 40% van de bevolking als moedertaal het Berbers, een taal die aan het Oudegyptisch verwant is. Tenslotte is Frans de tweede officiële taal in Marokko en heeft een zeer belangrijke plaats behouden in handel, administratie en onderwijs

Economie

De Marokkaanse economie kent dezelfde problemen als die van de meeste landen in ontwikkeling: een snel groeiende bevolking, een voor de industriële ontwikkeling te kleine binnenlandse markt en gebrek aan gekwalificeerde arbeidskrachten. Ongeveer 45% van de bevolking is tewerkgesteld in landbouw en veeteelt, 35% in de dienstensector en 20% in de industrie. De belangrijkste industrietakken zijn: ontginning en verwerking van fosfaten en fosfaatderivaten, petroleumraffinaderij, textiel- en lederbedrijven, bouw en toerisme.
Zo’n 15% van de bevolking leeft onder de armoedegrens.
In 2008 kreeg Marokko goede punten van het IMF op het vlak van economische ontwikkeling en efficiënt monetair beleid en werd het een voorbeeld genoemd voor de regio.

Godsdienst

98,7% van de bevolking is soennitisch moslim en 1,1 % is christen en 0,2% is joods.

Islam algemene info

‘Islam’ betekent: zich onderwerpen aan de wil van de ene God (het Arabische woord voor God is Allah). Het heilige boek van de islam is de Koran, die in de 7de eeuw over een periode van 23 jaar door God via de aartsengel Gabriël aan de profeet Mohammed werd geopenbaard. Een aanvulling op de Koran is de Sunnah (‘pad’), de daden en de uitspraken van de profeet Mohammed.
De vijf pilaren van islam zijn verplichtingen die een moslim moet nakomen om een goed en verantwoord leven te leiden en het pad naar de hemel te effenen. Ze vormen het kader waaraan de gelovige zijn dagelijks leven kan ophangen, met behulp waarvan hij zijn geloof in de praktijk kan omzetten.
• De geloofsbelijdenis: er is slechts 1 God en Mohammed is de profeet van God.
• Vijf keer per dag bidden in de richting van Mekka en op gestelde tijden (afhankelijk van de stand van de zon), waartoe in islamitische landen wordt opgeroepen door de muezzin vanaf de minaret van een moskee.
• Het geven van geld aan liefdadigheid.
• Vasten tijdens ‘ramadan’, de negende maand van de moslimkalender.
• Een bedevaart maken naar Mekka, de heilige stad van de islam in Saoedi-Arabië.
Er zijn ca. 1 miljard moslims. Het verschil tussen soennieten (ca. 85%) en sjiieten (ca. 10%) is dat ze het oneens zijn over de opvolging van de profeet Mohammed. (De resterende 5% wordt gevormd door kleinere sekten.) Godsdienstbeleving varieert sterk van land tot land of zelfs van streek tot streek. De islam die beoefend wordt in Indonesië is heel verschillend van die in Saoedi- Arabië, of Kazakstan of Iran of Marokko.
Zijn alle moslims radicalen? Uiteraard niet! Het geloof is, net zoals dat in het westen vroeger het geval was, (nog) sterk geïntegreerd het dagelijks leven, in gezin en maatschappij. Maar ook de gemiddelde moslim streeft, net zoals de gemiddelde christen, gewoon een goed en comfortabel leven na.

Islam in Marokko

De islam is de staatsgodsdienst en de grondwet garandeert vrijheid van religie. De Marokkaanse koning draagt de titel “amir al-mu’minin” (bevelhebber van de gelovigen).
Vooral op het platteland is de islam diep doorgedrongen in alle aspecten van het dagelijks leven. Vermengd met de ‘officiële’ islam leeft er een sterk volksgeloof, waarbij aan ‘maraboes’ of heiligen een zekere kracht wordt toegeschreven die kan helpen bij genezingen, ziekten, vruchtbaarheidsproblemen enz. Sommige heiligen worden vereerd omdat zij afstammelingen zijn van de profeet Mohammed. Aan anderen worden dan weer miraculeuze daden toegeschreven. In heel Marokko vindt men kleine heiligdommetjes waar een heilige begraven is of vereerd wordt.

Flora en Fauna

Marokko is, vergeleken met de andere mediterrane gebieden, zeer biodivers. Het land kan worden opgedeeld in drie ecologische zones: het kustgebied van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan, het berggebied van de Atlas en het zuidelijke woestijngebied.

Flora

In het noorden tref je de meest uitgestrekte wouden van Noord-Afrika aan, met kurkeiken, cederbomen, pijnbomen en sparren. Vooral de berggebieden aan de Atlantische Oceaan in het noordoosten zijn bosrijk. Hier groeien thuja’s, pijn- en arganbomen. Deze laatste zijn elders quasi helemaal verdwenen. Het noordwesten heeft een typisch mediterrane plantengroei met vooral amandel-, citroen- en olijfbomen.
De hoogvlakten in het gebergte zijn begroeid met alfagrassen en op de hellingen zijn hier en daar nog bosrestanten te vinden (met o.a. de Aleppo-den). Boven de 2000 m vind je een alpine vegetatie.
In het zuiden groeien enkel dadelpalmen in de oases, en cactussen en laurierbomen in de beddingen van de oueds of rivieren. Naar het zuidwesten toe krijgt de vegetatie een meer tropisch karakter door het voorkomen van cactusachtige euphorbia- en acaciasoorten.
Marokko heeft 10 nationale parken en 160 SIBE’s (Site d’Intérêt Biologique et Ecologique).

Fauna

Heel veel van Marokko’s wilde zoogdiersoorten zijn uitgestorven (bv. leeuwen, atlasherten), bedreigd (bv. jakhalzen, gazellen, magotapen, monniksrobben) of kwetsbaar (bv. vossen). Zelfs de beschermde berbermakaak heeft het moeilijk ten gevolge van de ontbossing en illegale handel.
Vogelliefhebbers komen dan weer wel uitgebreid aan hun trekken, zowel op het vlak van trek- als standvogels.
De meest voorkomende endemische soorten, dus enkel levend in Marokko, vind je in het rijk der reptielen (adders, gekko’s, hagedissen).
Dieren die je in Marokko het vaakst zult zien, zijn ezels, geiten en schapen.


Literatuur

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:


Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat vaak door in een van de ViaVia Reiscafés (maar kan ook een andere locatie zijn die de begeleid(st)er uitkiest).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Atlas wintertrekking 2015