Nepal - Langtang trekking via Helambu en de meren van Gosainkund


18 dagen

9/11/2024 - 26/11/2024

- prijs € 3690


Boek deze reis »

Nepal - Langtang trekking via Helambu en de meren van Gosainkund


18 dagen

9/11/2024 - 26/11/2024

- prijs € 3690


Boek deze reis »

Nepal - Langtang trekking via Helambu en de meren van Gosainkund


18 dagen

9/11/2024 - 26/11/2024

- prijs € 3690


Boek deze reis »

Nepal - Langtang trekking via Helambu en de meren van Gosainkund


18 dagen

9/11/2024 - 26/11/2024

- prijs € 3690


Boek deze reis »

Nepal - Langtang trekking via Helambu en de meren van Gosainkund


18 dagen

9/11/2024 - 26/11/2024

- prijs € 3690


Boek deze reis »
Jongerenreis Nepal
Een echt wandelparadijs in Azië … dat is Nepal: van groene bossen en brede valleien naar ruige berglandschappen met de kenmerkende gebedsvlaggetjes. We bezoeken tempels in Kathmandu en bewonderen de drie heilige meren van bovenop de Laurebina-pas. Steeds met het zicht op de besneeuwde Himalaya-toppen hiken we naar Langtang en het moderne dorp Kyangjin Gompa.
Prijs: € 3690
Reisnummer: 24NP4LTB1
Reisdatum: 9/11/2024 - 26/11/2024
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Ja, laatste plaatsen

Wandelniveau :

Huidige groepssamenstelling:

24

25

26

27

32

33

26

27

31

31

34

34

Hoogtepunten

 • Tempels en paleizen bezoeken in Kathmandu
 • Hiken langs de Langtang-rivier
 • Kyagjin Ri-top (4771 m) beklimmen
 • Vergezichten op de waanzinnige Himalaya

 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Dag 1

Heenreis naar Nepal

In de vroege avond ontmoeten we elkaar op de luchthaven. We nemen een nachtvlucht naar Kathmandu met een tussenstop in Istanbul.

Dag 2

Kathmandu verkennen

Een stadswandeling door Kathmandu brengt ons van de indrukwekkende tempels, langs vergulde pagoden en paleizen, naar gezellige markten. We ontdekken bouwwerken uit de 16de en 17de eeuw die mooi bewaard zijn gebleven.

Dag 3

Hiken naar Shivapuri National Park

Met de bus reizen we vandaag naar Sundarial. Vanaf hier begint onze trektocht met een eerste pittige klim! Langs een aaneenschakeling van kleine huizen hiken we richting de bossen van het Shivapuri Nationaal Park. We laten de Kathmandu-vallei achter ons en krijgen al een glimp te zien van de toppen van de Himalaya.

We dalen af tot Chisopani (2300 m) waar we overnachten in een lodge.

Dag 4

Sherpa- en Tamang-dorpen

We dalen af naar Pati Bhanjang (1750 m) om opnieuw te klimmen door het Helambu-gebied. We wandelen langs akkerbouw en veel dorpen van het Sherpa- en Tamang-volk. Ons doel vandaag is Kutumsang (2430 m) in het Langtang Nationaal Park waar we een prachtig zicht hebben op besneeuwde bergtoppen.

Dag 5

Langs akkerterrassen naar Tharepati

Vandaag staat er pittig klimwerk op de agenda! Door rododendronbossen, langs uitgedroogde rivierbeddingen en akkerterrassen klimmen we naar Tharepati (3580 m). Vanaf hier hebben we een waanzinnig zicht op de Himalaya.

Ca. 1000 m stijgen

Dag 6

Tharepati verkennen

We blijven een dag in Tharepati om aan de hoogte te wennen. We maken een acclimatisatiewandeling van enkele uurtjes, en ontspannen de rest van de dag in de lodge. Tijd om de gezelschapsspelletjes boven te halen!

Dag 7

Op naar de Laurebina-pas!

We stijgen en dalen door een gevarieerd landschap dat steeds minder begroeiing heeft naarmate we hoger klimmen.

Overnachting in Phedi (3815 m)

Dag 8

Drie heilige bergmeren

In de voormiddag bereiken we de Laurebina-pas na een pittige klim. De gebedsvlaggetjes wapperen voor ons op 4645 m hoogte. We genieten van het waanzinnige zicht op de besneeuwde bergtoppen en het bergmeer onder de pas. 

Tussen grote rotsblokken, over kleine padjes en zigzaggend langs gletsjerrivieren laten we de Helambu-regio achter ons en dalen we af naar Gosainkund. Het uitzicht op de drie heilige meren Saraswatikund, Bhairavkund en Gosainkund, omringd door het ruige landschap, is onvergetelijk.
Het Gosainkund-meer is ook een bedevaartsoord: in de maand augustus komen talrijke pelgrims naar hier.

Ca. 800 m stijgen

Overnachting in een lodge in Gosainkund (4336 m)

Dag 9

Steile afdaling naar Thulo Syabru

Vandaag hiken we langs een uitgehouwen pad in een bergwand en een richel naar Laurebinayak. Het wordt een uitdagende afdaling met zicht op de Himalaya. We komen aan in het grote Tamang-dorp Thulo Syabru (2200 m) voor de overnachting.

Ca. 2130 m dalen

Dag 10

Wandelen langs de Langtang-rivier

Vanuit de Langtang-vallei dalen we verder af langs een hangbrug naar de Langtang-rivier. Deze bruisende bergrivier daalt door de diep ingesneden vallei af in een landschap met dichte, subtropische begroeiing. Het is hier vochtig-warm, in tegenstelling tot de koude van 2 dagen geleden.
Vanaf nu gaat het weer bergopwaarts: we volgen de rivier tot aan onze volgende overnachtingsspot. De kans bestaat dat we apen en zelfs bruine pandaberen spotten op ons pad!

Dag 11

Langtang

We klimmen vandaag naar Langtang (3350 m), de hoofdplaats van Langtang Nationaal Park. We leren meer over de gruwelen die de aardbeving van 2015 teweeg heeft gebracht. Het dorp werd door een stroom van ijs, sneeuw en puin volledig van de kaart geveegd. Een herdenkingsmonument omringd door vele gebedsvlaggen houdt de herinnering aan deze catastrofe levend. Vandaag vinden we hier opnieuw lodges en paden zodat toeristen weer de trekkingsroute kunnen volgen.

Overnachting in Langtang (3350 m).

Dag 12

Kyangjin Gompa verkennen

Over uitgestrekte yakweiden trekken we door de vallei. Het Himalaya-gevoel is er weer volop. Vanop een heuvel met gebedsvlaggen zien we het Tibetaans-boeddhistische dorp Kyangjin Gompa (3750 m) liggen. Het dorp kreeg na de aardbeving een moderne look die contrasteert met zijn omgeving. Maar het oude boeddhistische klooster Gompa bleef gespaard en dat bezoeken we vandaag!

Wie wil, kan in de namiddag de Kyagjin Ri (4771 m) beklimmen of een makkelijkere wandeling maken naar de voet van de Langtang Lirung gletsjer.

Overnachting in Kyangjin Gompa (3750 m)

Dag 13

Afdaling naar de Langtang-rivier

We laten het hooggebergte achter ons en dalen af via dezelfde route die ons opnieuw in het dichte groen brengt.

Overnachting in Lama Hotel (2460 m)

Dag 14

Door het groen naar Syabru Besi

Door de bossen en langs de Langtang-rivier trekken we van Bambo naar Pavion (1760 m). Nadien dalen we verder naar Syabru Besi (1460 m), gelegen aan de grote weg die naar de Tibetaanse grens leidt.

Overnachting in Syabru Besi (1460 m).

Dag 15

Kathmandu

Met de bus reizen we opnieuw naar Kathmandu.

Dag 16

Op ontdekking in Kathmandu

We hebben vandaag nog een volledige dag om Kathmandu te verkennen. We kiezen voor een bezoek aan het tempelcomplex Swayanbunath, de koninklijke stad Patan of slenteren door de gezellige straten met winkeltjes.

Dag 17

Uitstap naar Bhaktapur

Leer Kathmandu nog beter kennen of kies voor een daguitstap naar Bhaktapur. Van de 14de tot de 16de eeuw was dit de hoofdstad van de Kathmandu-vallei. We ontdekken er oude straten en pleinen, tempels en pagodes. Het is ook een bekend centrum van pottenbakkerij.

Dag 18

We vertrekken afhankelijk van de vluchturen dag 17 ’s avonds of dag 18 na het ontbijt. Via Istanbul vliegen we huiswaarts.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 3690
Voorschot: € 1330 per persoon

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers van Kathmandu naar het beginpunt van de trekking en terug
 • logies
 • ontbijt
 • middag- en avondmaal tijdens de trekking
 • drinkwater tijdens de trekking
 • Nederlandstalige Bootz-begeleiding
 • Nepalese gids
 • dragers voor de bagage
 • Langtang National Park Permit en TIMS permit.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • middag- en avondmalen in Kathmandu
 • fooien (ca. € 60)
 • evt. inkomgelden van musea, bezienswaardigheden in en rond Kathmandu (bv. Bodnath 250 NPR, Pashupatinath 1000 NPR, Baktapur 1500 NPR, Durbar Square Kathmandu 750 NPR, Durbar Square Patan 500 NPR en Swayambunath 200 NPR, Golden tempel Patan 50 NPR,… 
 • visumkosten (40 USD voor 15 tot 30 dagen of het equivalent in euro)
 • taxi's of andere vervoermiddelen bij vrije uitstappen in en rond Kathmandu.
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Begeleiding:

Bart Speltincx


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een doorgaande trekking van niveau . Ze loopt over goede paden die geen technische klimervaring vereisen en ons geleidelijk aan naar grote hoogte brengen. De paden zijn, vooral in de meer bewoonde gebieden, vaak geplaveid en met treden. De dagtrajecten variëren van 5 tot 8 uur. Naast de lunchpauze wordt zowel in de voor- als de namiddag een ruime pauze voorzien.
De hoogteverschillen zijn aanzienlijk: sommige dagen moeten we meer dan 1000 m hoogteverschil overbruggen, wat betekent dat we meerdere uren na elkaar stijgen. Zowel vooraan als achteraan de groep loopt een gids of hulpgids, zodat het geen probleem vormt als de groep wat uit elkaar valt doordat ieder zijn eigen tempo volgt. De afdalingen zijn doorgaans beperkter in hoogteverschil, behalve op dag 8, waarop we bijna 2200 m moeten dalen. 

Enkele korte passages langs een steile helling, alsook het oversteken van enkele hangbruggen over de rivieren, vormen voor mensen met zware hoogtevrees mogelijk een obstakel. Wie licht hoogtevreesgevoelig is, zal hier geen probleem mee ondervinden.

De duur van de trekking, het dicht op elkaar leven in groepsverband, de beperkte privacy en het gebrek aan comfort vereisen bovendien een flexibele instelling.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Maaltijden

Tijdens de dagen in Kathmandu ontbijten we in het hotel. Over de lunch en het diner wordt ter plaatse beslist (zo kunnen we flexibel beslissen tijdens het stadsbezoek).

Tijdens de trekking zijn het ontbijt en avondmaal in de lodge. Er is keuze uit een beperkte selectie van gerechten, vaak eenpansgerechten op basis van aardappelen, rijst of noedels, aangevuld met groenten, ei, ... Vlees is slechts beperkt beschikbaar. ’s Middags eten we meestal in een 'tea house' of een picknick. De basisgerechten in veruit het hele land zijn ‘dal bhat’ en ‘tarkari’. Dal bhat is een combinatie van een kommetje linzensoep met rijst en enkele bijgerechten op basis van groenten, curry of vlees/kip. Tarkari is een curry van één of meerdere groenten die wordt klaargemaakt op diverse manieren. In gebieden waar rijst schaars is of helemaal niet voorkomt (bv. in hooggelegen streken), eet men ‘thiro’, gekookte granen of gierst.

Logies

In Kathmandu logeren we in een comfortabel en centraal gelegen ho­tel.

Tijdens de trekking slapen we in eenvoudige lodges met beperkt sanitair. Doorgaans slapen we in kleine kamers met 2 of 3 britsen, waarop een (soms dunne) matras ligt. Het (gemeenschappelijk) sanitair is vaak beperkt tot een hurktoilet en een wasbekken met water van de bron. Soms is er een douche, al dan niet met warm water. Dit wordt meestal met zonne-energie opgewarmd, maar als meerdere gasten douchen is dat gauw opgebruikt. Soms kan je een emmer warm water kopen om je te wassen.

Enkele recentere lodges hebben kamers met eigen sanitair. In principe hebben deze warm stromend water, maar ook hier is het niet ongebruikelijk dat dit niet voorhanden blijkt.


Bagage

Tijdens de wandelingen wordt de bagage gedragen door dragers of wordt de bagage vervoerd naar de aankomstplaats. Wij dragen enkel onze dagrugzak. De dragers dragen de bagage op hun rug. Door het gewicht van hun lading, lopen dragers vaak trager dan de rest van de groep en komt de bagage soms later aan op de logiesplaats dan de groep.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
TK 1944Brussel 09/11/2024 15:10Istanboel 09/11/2024 20:35
TK 726Istanboel 10/11/2024 01:10Kathmandu 10/11/2024 10:55
TK 727Kathmandu 26/11/2024 12:25Istanboel 26/11/2024 18:25
TK 1941Istanboel 26/11/2024 20:15Brussel 26/11/2024 21:50
We verplaatsen ons met een privébusje.

Op goede voet

op goede voet

Onze reizen zijn voor ontdekkers die de wereld het liefst te voet verkennen en die houden van wat beweging en actie.  Voor wie liever een beperkte regio echt wil leren kennen dan vluchtig door het hele land te racen. En voor levensgenieters die de confrontatie met andere culturen en omgevingen willen aangaan en het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners vooropstellen.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur actief bezig zijn
  met wandelen of buitensport op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Warm in Kathmandu en tot 2000 m, dan geleidelijk kouder. ‘s Nachts vriest het vanaf 2000 m hoogte.

Uitrusting

Voor deze reis neem je best het volgende mee:

Bagage

 • stevige reistas of duffelbag (beter dan een rugzak)
 • dagrugzakje met goede sluiting (voor de spullen die je nodig hebt tijdens een dagwandeling)
 • regenhoes voor dagrugzak

Tips:
De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz (op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven). Breng best ook een identificatie aan de binnenkant van je reistas of rugzak. Je houd je bagage best onder de 16kg, liefst nog minder.
Je mag slechts 1 stuk handbagage meenemen aan boord, eventueel aangevuld met een cameratas, handtas, laptop, … De handbagage moet passen in het bagagekastje in het vliegtuig en mag niet groter zijn dan 55 x 40 x 20 cm.

Schoeisel & sokken

 • bergwandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen en/of aanstekers of sandalen (voor ’s avonds en om in Kathmandu te dragen)
 • wandel- of trekkingsokken
 • reserveveters

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting

 • warme slaapzak (zeker tot - 5° C; kan gehuurd worden in Kathmandu aan ca. € 1 per dag maar Bootz kan niet instaan voor de kwaliteit)
 • binnenslaapzak (hygiëne en koude)

Kledij

 • lichte en soepele wandel- of trekkingbroek
 • warme en soepele broek
 • wind- en waterdichte jas
 • wind- en waterdichte broek
 • wollen trui of fleece
 • lichte trui
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
 • muts + sjaal + handschoenen
 • hoed of pet
 • ondergoed
 • short/bermuda

Verzorging

 • toiletgerief (compact en licht)
 • handdoek (handig zijn sneldrogende handdoeken)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenbalsem (x2)
 • Eet- en drinkgerei
 • (isolerende) drankfles of -zak
 • evt. (zak)mesje.

Diversen

 • veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen + eentje voor onder de kleren
 • goede zonnebril
 • evt. oordopjes (gesnurk)
 • alarmfluitje (moet aan dagrugzak bevestigd worden)
 • enkele plastic zakken
 • wc-papier (2 rollen)
 • zak- of hoofdlamp (+ reservebatterijen)
 • evt. energierijk snoepgoed/tussendoortjes (druivensuiker, chocolade, minute-soep, bouillonblokjes, snoep, gedroogd fruit, ...)
 • 2 recente pasfoto’s (in handbagage stoppen): 1 voor visum en 1 voor mogelijke trekking permit
 • evt. wandelstokken + ronde schijfjes (sneeuw) + dop
 • zakdoeken (stof/papier)
 • evt. waspoeder
 • enkele stevige veiligheidsspelden
 • evt. reisspelletjes (b.v. weerwolven, speelkaarten), boek, …
 • isolatiedekentje

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus)

Geld

De Nepalese munt is de roepie (NPR.) Het invoeren ervan is verboden. Je mag onbeperkt buitenland­se valuta binnenbrengen, maar je moet deze aangeven bij aankomst. Geld wisselen doen we in Kathmandu. Zowel euro’s als dollars, cash of reischeques, zijn goed. In Kathmandu en Pokhara kan je eveneens met betaalkaarten terecht aan geldautomaten. Kredietkaarten kunnen gebruikt worden om grotere uitgaven te betalen (bv. binnenlandse vluchten), maar dit gaat vaak gepaard met extra kosten).

Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je een tijdelijke opheffing van de blokkering aanvragen bij je bank (of via je bank-app).

Formaliteiten

Reispas
Voor Nepal heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet 6 maanden geldig zijn. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. Een reispas (die 5 jaar geldig is) kost € 65 voor meerderjarigen en € 35 voor minderjarigen, evt. aangevuld met gemeentetaks.

Visum
Je hebt eveneens een visum nodig, een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Bij reizen naar Nepal hoeft hiervoor vooraf niets te worden geregeld. Bij aankomst in de luchthaven van Kathmandu koop je voor $ 30 (of het equivalent in euro) een visum voor 15 dagen of voor $ 50 een visum voor 30 dagen.

Tip: Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen. Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland)


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Nepal door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A
Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Buiktyfus
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Hoogteziekte
Kan optreden vanaf 2000 m en is een reëel gevaar tijdens trekkings is Nepal. Het treedt op ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. Het geneesmiddel Diamox (enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift) zorgt voor een snellere acclimatisatie en kan evt. worden meegenomen op trekking (zeker aangeraden indien je al hoogteziek bent geweest).Onze Nepal-begeleiders, alsook de Nepalese gidsen, zijn op de hoogte van de gevaren van hoogteziekte. Ze geven raad op het vlak van preventie en weten ook wat te doen in geval hoogteziekte de kop opsteekt.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Meer informatie

Klimaat

Het weer in Nepal is over het algemeen vrij stabiel en voorspelbaar. Het westen en noorden van Nepal zijn droog. Elders vallen de moessonregens in regel van eind juni tot half september, met als regel: hoe hoger in de bergen, hoe minder moessonregen. De rest van het jaar valt er sowieso bijna geen regen. In Kathmandu, op 1310 m, heerst een subtropisch klimaat met een gemiddelde dagtemperatuur van 16° in januari tot 27° in juli. Het lagere gebergte kent een gematigd klimaat met warme zomers en koele winters, waarbij de temperatuur zelfs ’s winters zelden onder nul gaat. Vanaf 4000 m kunnen we spreken van een hooggebergteklimaat. Je mag ervan uitgaan dat, naarmate je hoger gaat, de temperatuur ongeveer 0,7° per 100 m daalt in vergelijking met Kathmandu. Je houdt best rekening met lage tot zeer lage temperaturen ’s nachts. De Terai heeft een (sub)tropisch klimaat; het is er (zeer) warm en vochtig en de moesson valt hier met volle kracht.

Literatuur

 • welcomenepal.com/promotional(toeristische dienst van Nepal)
 • www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/np.html(algemene landeninformatie)
 • travel.nationalgeographic.com/travel/countries/nepal-guide(foto’s)
 • J. Greenwald, De perfecte Boeddha, Al ruim tien jaar is de auteur gefascineerd door Nepal, het kleine koninkrijk in de Himalaya. Hoe meer hij ervan zag, hoe meer hij in de ban raakte van de mysterieuze Nepalese cultuur, die zo rijk is aan legenden, goden en godinnen. Hij beschrijft niet alleen de mystiek van het boeddhistische godendom, maar ook de personen die hij ontmoet, zoals heiligen, kunstsmokkelaars en op de vlucht geslagen journalisten.
 • J. Kincaid, Tussen de bloemen, In dit intrigerende reisverslag legt de auteur haar tocht door Nepal vast, waar zij en haar metgezellen op zoek gaan naar bloemzaden om thuis te planten. Ze tovert een wereld tevoorschijn die wemelt van kleurrijk leven en wordt gedomineerd door magnifieke bergen.
 • R. L’Anson, Nepal, Fotoboek met 400 foto’s genomen in de Kathmandu-vallei, Chitwan, Mustang Annapurna- en Everestregio.
 • R. Macfarlane, Hoogtekoorts / Het raadselachtig verlangen naar de hoogste top, Hoe komt het dat bergen zo tot onze verbeelding spreken? Waarom stellen bergsporters elk klimseizoen hun leven in de waagschaal? De auteur ontrafelt de relatie tussen mensen en bergen, en onze drang die bergen te overwinnen. Geleerden uit de Renaissance, negentiende-eeuwse fantasten, geologen en klimmers – allemaal hebben ze volgens Macfarlane bijgedragen aan de waardering voor het berglandschap.
 • N. Meynen, Nieuwe wegen in de Himalaya, De schrijver gaat op zoek naar het Nepal dat niet in brochures en reisgidsen staat.
 • M. Palin, Himalaya, Het resultaat van een zware reis van zes maanden door de Himalaya. Palin en zijn team klimmen o.a. naar het basiskamp van de Mount Everest op een hoogte van 5330 m.
 • J. Stephens, Nepal, een jaar aan de voet van de Annapurna, Terwijl haar man een ontwikkelingsproject leidt, verblijft Joy in een klein dorpje en leert de gebruiken kennen van haar dorpsgenoten. Een vaak humoristisch verhaal dat een duidelijke kijk geeft op hoe Nepalezen denken en handelen.
 • T. van Rijsewijk, Kumari, mijn dochter uit Nepal, Trees reisde helemaal alleen af naar Nepal. De onverwachte ontmoeting met het weesmeisje Kumari haalde haar wereld overhoop.

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in het weekend in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment en op een andere locatie).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.


Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: