Bootz Logo

Bulgarije - Rila en Pirin


8 dagen - € 1340,00Jongerenreis
Rila en Pirin. Het lijken snoezelige namen uit de Studio-100 stal, maar het zijn massieve bergketens die meteen een gelijknamig nationaal park vormen. Hierdoor blijven ze gespaard van druk wandeltoerisme en zijn ze toonbeelden van authenticiteit. De bevolking houdt hier van de natuur en van Bootzers. Dat weten ze zelf nog niet, maar daar gaan wij op deze eerste afreis verandering in brengen! We trekken met een grote rugzak enkele dagen door de bergen. Over de zeven bergmeren en het Rila-klooster tot de top van de berg Vichren, met zijn 2914m het hoogtepunt van de reis.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 22BG4RPA1
Reisdata: 4/09/2022 - 11/09/2022


Wandelniveau:
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Dag aan dag

Dag 1

Sofia, the first

Sofia, de naam van de hoofdstad, maar het kon evengoed de titel van een liefdesliedje zijn (bv. van Alvaro Soler). Hierin zou dan de schoonheid van de talrijke bloemenparken, brede boulevards en gezellige wandelbuurten bezongen worden. Maar het is in dit geval de naam van een heilige en die religieuze invloed zie je ook in de Alexander Nevski-kathedraal en de joodse synagoge. Tijd voor een mini-city-tripje!

Overnachting in een hostel.

Dag 2

We smurfen er van door

We worden gedropt in Panichishte, de regio aan de noordelijke voet van het Rila-gebergte. We zijn nog wat moe en nemen gemakshalve de zetellift omhoog. Het is pas op 2100 m hoogte dat we beseffen dat de zetellift niet hoger gaat en we aangewezen zijn op onze voeten. Omdat we er graag meteen invliegen/instappen, wandelen we een stevig eind tussen 2100m en 2500m hoogte langs de zeven Rila-meren. Wie graag smurfen schildert in politie-uniform, drijvend op een blauwe boot in open zee op een wolkeloze dag, neemt hier nota van de vele kleuren blauw in deze meren.

8,6 km - hoogteverschil + 565 m / - 378 m.

Overnachting in een berghut.

Dag 3

Hoogste toppen van de Balkan

Met de haren in de wind, volgen we de bergkam (handig!) op een hoogte van 2500m. Vergeet het iconische silhouet van de Matterhorn, Everest of Mont Blanc en aanschouw de Malyovitsa, één van de mooiste bergen die je ooit hebt gezien. En meteen goed voor 2925m waarmee hij/(zij?) ver boven het Rila klooster torent. We zitten nu in omringd door het hoogste gebergte van de Balkan. Een indrukwekkend landschap van hoge toppen en talrijke bergmeren. De afdaling naar de berghut aan de oever van de Malyovitsa-rivier (ze vonden Malyovitsa hier zo’n mooie naam dat ze er echt alles naar noemen) is een beproeving voor de knieën.

13,8 km - hoogteverschil: + 808 m / - 1394 m.

Overnachting in een berghut.

Dag 4

Glijden op gletsjermeren

In de vallei van Rilska hebben de vele riviertjes besloten om samen een aantal prachtige gletsjermeren te voorzien van non-stop fonkelend ijs. (Dat is: als de opwarming van de aarde hier geen stokje voor steekt). Tijdens de tocht passeren we enkele van deze mooiste natuurlijke ijsvlaktes: Ionchevo en Strashno.

15,3 km - hoogteverschil: + 1140 m / - 1350 m. 

Na de wandeling worden we naar onze bungalows gebracht, niet ver van het Rila-klooster.

Dag 5

Van Rila naar Pirin

Het is al enkele keren op onze kaart verschenen, maar nu gaan we er ook naartoe. Het Rila-klooster. Hola, een klooster? Dit was toch een avontuurlijke Bootzreis en geen Davidsfondsreis? (no offence naar de collega’s van Davidsfonds reizen ;) )
Klopt, maar het klooster is meer dan indrukwekkend genoeg om te eren met een bezoekje van de Bootzbende. De ligging, de manuscripten, iconen, oorkonden, de bibliotheek… Het laat geen Bootzer ongevoelig.

We danken de heer en de heilige Ivan Rilska, aka Johannes van Rila, voor ons dagelijks brood en na de lunch tuffen we een tweetal uur naar Gotse Delchev. Rila laten we achter ons… Pirin here we come! Voetjes in de lucht en zwaaien maar op de kabellift naar de Bezbog-hut. Schitterend gelegen aan het gelijknamige meertje waar we in alle rust overnachten. Ware het niet dat ik jullie nu vertel dat de donkere wouden een belangrijk toevluchtsoord voor zeldzaam geworden dieren als wolven, bruine beren en lynxen zijn.
Onbevreesde Bootzers mogen op vrijwillige basis nog een tochtje maken naar de top van de Bezbog of langs de oevers van het meer.

Overnachting in een berghut (die vermomd is als een hotel).

Dag 6

Vandaag volle petrol!

Een heftig dagje maar het landschap maakt dat ruimschoots goed. We volgen de kamlijn van Bezbog richting de berg Vihren.
De tocht brengt ons door ruige bergen met daartussen mysterieuze bossen, een uitzonderlijk mooi decor. Maar vertel het niet verder… Hier vind je momenteel amper andere wandelaars en dat draagt wel bij aan de charme.

15 km - hoogteverschil: + 1139 m / - 1395 m.

Overnachting in de berghut Vihren.

Dag 7

Naar de (bijna) 3000 meter

Toppunt van de trektocht is het puntje van de Vihren, met z’n 2914 m de tweede hoogste van Bulgarije. Het zicht en de tocht is zó spectaculair dat we een alternatief voorzien voor wie hoogtevrees heeft. Ook als het weer wat tegenzit, moeten we veiligheidshalve voor dat alternatief gaan.

6,5 km - hoogteverschil: + 953 m / - 953 m.

Na de tocht worden we naar het historische stadje Bansko gebracht. A quiet little mountain town, gelegen aan de voet van het Pirin-gebergte. Het is vooral in de winter populair als skioord. In de buurt liggen een aantal kuuroorden en thermale bronnen, misschien is het geen slecht idee om zweet en reflex spray weg te spoelen een warm badje?

Overnachting in een hotel.

Dag 8

Met een rugzak vol...

...herinneringen, keren we huiswaarts. Transfer van een goeie 2 uur naar de luchthaven van Sofia en terugreis naar Brussel. Ideaal om de foto’s en filmpjes door te mailen naar info@bootz.be of op Instagram @travelbybootz te vermelden.

Prijs info

Prijs

€ 1340,00
Voorschot: € 470 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological (€ 17,53)
 • Transfers
 • Logies
 • Maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t/m ontbijt dag 8
 • Begeleiding + lokale gidsen
 • Bagagevervoer naar Kirilova Polyana op dag 4 en naar Bansko op dag 7
 • De kabellift op dag 5
 • Luchthaventaksen
 • BTW

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Inkomgelden van musea of bezienswaardigheden
 • Evt. verzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Wandelniveau

 Rugzaktrekking waarbij je vaak over moeilijk begaanbare (berg-)paden met soms losse stenen en over puinhellingen en bergkammen stapt. Een goede fysieke conditie, enig uithoudingsvermogen en ervaring met bergwandelen zijn vereist. Voor de dagelijkse wandelafstanden en hoogteverschillen: zie dagschema. De tocht naar de top van de Vihren vereist wat klauterwerk en is afgeraden voor mensen met hoogtevrees (een alternatieve wandeling is mogelijk).


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We logeren 1 x in een hostel (in Sofia), 1 x in een hotel*** (in Bansko) en 1 x in bungalows** (in Kirilova Polyana). In de bergen slapen we 4 x in berghutten. 

Maaltijden

De eerste avond eten we in een restaurant in Sofia. Op de andere dagen nemen we het ontbijt en avondmaal in het logies. Het middagmaal is een eenvoudige lunch of picknick.

Bagagevervoer

Je draagt je eigen rugzak, maar slechts met beperkte bagage. Op dag 2 vertrek je met de bagage die je nodig hebt voor 3 dagen, terwijl de rest naar het logies van dag 4 wordt gebracht. Op dag 4 kan je vuile was achterlaten en propere oppikken. Op dag 7 vind je je bagage weer terug in het logies in Bansko.

Vervoer


We vliegen met luchtvaartmaatschappij Bulgaria Air (FB).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
FB 408Brussel 04/09/2022 17:30Sofia 04/09/2022 21:10
FB 407Sofia 11/09/2022 15:00Brussel 11/09/2022 16:40
We verplaatsen ons met een privé-minibus met chauffeur.

Klimaat

Het binnenland van Bulgarije heeft een continentaal klimaat met koude winters en warme zomers. Hoog in de bergen ligt tot in de zomer sneeuw en zijn de nachten altijd koel tot koud. Een onweersbui kan niet uitgesloten worden. Houd dus rekening met wisselende weersomstan­digheden.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. 

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar.

Bagage

 • Reistas of trekkingrugzak (geen harde koffer)
 • Dagrugzak
 • Evt. regenhoes voor dagrugzak
 • Schoeisel & kousen
 • Degelijke, enkelomsluitende wandelschoenen
 • Lichte (sport)schoenen of (wandel)sandalen
 • Wandelkousen.
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én je spaart plaats in je bagage.

Kledij

 •  Soepele (wandel)broek(en) (die beschermt tegen prikkelstruiken, insecten en teken; een afritsbare broek is handig)
 • Wind- en waterdichte jas
 • Warme pull/fleece
 • Lichte pull/fleece
 • Luchtige hemden of T-shirts
 • Zonnehoed of –pet
 • Bermuda

Verzorging

 • Toiletgerief
 • Evt. (sneldrogende & lichtgewicht) zwemhanddoek
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘After sun’
 • Beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • Evt. (zak)mesje (kan goed van pas komen tijdens de picknick)
 • Lunchbox/brooddoos
 • Drankfles

Diversen

 • Zak- of hoofdlamp
 • Evt. wandelstokken
 • Evt. oorstoppen
 • Evt. verduisterend oogmasker
 • Evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Je kan enkel in Sofia en Bansko terecht aan bankautomaten. Het is aangeraden cash Leva van thuis mee te nemen (enkel nodig voor dranken, persoonlijke uitgaven en evt. een klein sommetje voor de toegang van een museum).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Bulgarije volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door op een zaterdagvoormiddag in ons kantoorgebouw te Diest of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, rugzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be