Bootz Logo

Zweden - Winterpret in het hoge noorden


8 dagen - € 1860,00Jongerenreis
Aan het noordelijkste puntje van het Juvuln-meer, in een overweldigend berglandschap, bieden wij een actieve, goedgevulde week aan. Overdag sneeuwwandelen (waarbij onderweg misschien wel een eland of een kudde rendieren te spotten valt), ijsvissen, langlaufen, sneeuwscooteren,een 2-daagse sneeuwschoenentocht en lekker ouderwetse sneeuwpret. 's Avonds kampvuur en gezelschapsspelletjes en op de uitkijk staan voor het noorderlicht. We slapen zelf één nacht in een Tipi! En wat dacht je van een meet & greet met husky’s?
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 22SE4MZW1
Reisdata: 5/03/2022 - 12/03/2022


Wandelniveau: en
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Hoogtepunten
 • Husky- sledetocht 
 • Sneeuwscootertocht
 • Sneeuwschoentochten
 • Langlaufen
 • IJsvissen
 • Bezoek bevroren waterval
 • Noorderlicht en rendieren (met een beetje geluk)

Dag aan dag

Dag 1

Tulpen uit Trondheimam

Daar staan we dan in Trondheim, met zijn grachtengordel, Van Gogh museum en rode neonvitrines. Bootzers die wél aan het opletten zijn, mogen na deze korte tussenstop op de luchthaven van Amsterdam doorvliegen naar het Noorse Trondheim. Vanaf de luchthaven is het nog 2,5 uur oostwaarts rijden om de Noors-Zweedse grens over te steken. Tegen de avond zijn we geïnstalleerd in onze uitvalsbasis aan de noordkant van het Juvuln-meer. Wie zin heeft, kan daarna terecht in het Fjäll-café. Een gezellige bar waar we elke avond zullen bekomen van een goedgevuld programma.

Dag 2

These bootz are made for walking or playing tennis

Tijd om Jezus achterna te gaan. Maar dan op sneeuw ipv water. De sneeuwraketten onder je voeten voorkomen dat je tot je knieën in de poedersneeuw zakt en hierdoor het sneeuwlandschap kan verkennen waar andere wandelaars niet komen. Zoals één van de tienduizend bevroren meren in de buurt. We doen er een poging om te ijsvissen. Hopelijk vissen we niet alleen ijs maar ook vis wanneer we een gat in het ijs boren en onze 'hengels' uitwerpen. De Bear Grylls in onszelf ontwaakt en heeft de primitieve nood om vuur te maken in echte survival-stijl. Niet dat het bedoeling is om de komende dagen alleen verloren te lopen... maar we zijn in ieder geval voorbereid... just in case. Het Fjäll-café zorgt 's avonds voor de nodige warmte en gezelligheid.

Dag 3

Het kasteel uit 'Frozen'. Of toch een stukje ervan.

Droom je sinds je aankomst in Zweden al van die sneeuwscooter? Dan is vandaag het moment van de waarheid. Na een testrit en initiatie zijn we klaar om te racen door het winterse landschap. In de namiddag rijden we naar de Ristafallet, een waterval van 50 meter breed en 14 meter diep. De waterval behoort tot een van de mooiste van Zweden. Iedere winter bevriest de waterval anders. Afhankelijk van de temperatuur en omstandigheden kan je de bevroren waterval te voet oversteken én kan je zelfs achter één van de ijsgordijnen kruipen. Je waant je in echte sprookjeswereld.

Dag 4

Ikea namen voor gevorderden

Vandaag wagen we ons aan de nationale wintersport der Zweden: langlaufen! Een uurtje rijden vanuit onze accommodatie en we bereiken Åre-Björnen. Åre is het mekka van de Noord-Europese wintersport, dus beter kan eigenlijk niet. Geen paniek als het de eerste keer is voor jou; de begeleider geeft tips om stabiel op de latten te staan. We vertrekken voor een tocht van 9km (met mogelijkheid tot verlenging) naar de kopermijn Fröå gruva. Bij de mijn houden we in het lokale restaurantje een fikapauze: een warme kop koffie of thee met een typische kanelbulle. Zweedser dan dit krijg je het niet!

Dag 5

Weer om een hond door te jagen. en een slee. en een Bootzer

Een tochtje met een team sledehonden geldt standaard als een van de hoogtepunten van de reis. We rijden een uurtje naar Åre-Björnen, waar we kennismaken met onze nieuwe huskyvrienden. Na deze tocht gooien we het in de namiddag over een andere boeg. Aangezien Bootzers zeer veelzijdig en creatief zijn, gaan we aan de slag met het maken van onze eigen houten lepel: een leuk en origineel aandenken aan deze reis!  's Avonds beoefenen we de 2e nationale sport van Zweden: grillen. We genieten we van een lekkere bbq in de 'grillkåta' (grill- & bbq-huisje).

Dag 6

Het geluid van een krakend magnum-ijsje. 2 dagen lang, onder jouw voeten.

Met raketten onder onze voeten trekken we voor een 2-daagse tocht bergen in. De bij momenten indrukwekkende stilte en uitgestrekte vredigheid, maakt van deze wandeltocht een haast spirituele ervaring.

Dag 7

Hüpsakü

Zoals het oer-Zweedse spreekwoord luidt: "Whåt gös up, müst come döwn". Dus vandaag dalen we op onze sneeuwschoenen terug af uit de bergen naar ons huis.

Dag 8

Inpakken en wegzweden.

Na het ontbijt kunnen we rustig inpakken. Rond de middag zetten we aan richting Trondheim. Daar nemen we het vliegtuig dat ons van de Zweedse winter weer naar de Belgische lente brengt.

Prijs info

Prijs

€ 1860,00
Voorschot: € 560 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological (€ 13,33)
 • Trein- of busvervoer Antwerpen-Amsterdam-Antwerpen
 • Luchthaventaksen
 • Logies
 • Transfers
 • Alle maaltijden vanaf avondmaal dag 1 tot het ontbijt van dag 8
 • Huskytocht
 • Sneeuwscooters
 • Huur van sneeuwschoenen en ijsvismateriaal
 • Huur van het langlaufmateriaal
 • BTW
 • Nederlandstalige begeleiding

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Evt. reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Begeleiding:

David van der Ha


Wandelniveau

 en .  De activiteiten op zich zijn niet zwaar, maar het (soms erg) koude klimaat vraagt toch enig aanpassingsvermogen. Ervaring voor de activiteiten is niet nodig, wel een sportieve ingesteldheid. Voor het besturen van een sneeuwscooter dient men in het bezit te zijn van een rijbewijs. 
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

Het domein waar wij verblijven bestaat uit een kleine familiecamping van max. 25 plaatsen, enkele stuga´s, een hostel, een grill- en BBQ-huisje, een kleine supermarkt en het Fjäll-café.

Wij overnachten in 3 à 4-persoons kamers in het groepshuis dat exclusief voor ons beschikbaar is. In het groepshuis hebben we een gezellige living en keuken, waar we ook gebruik van kunnen maken.

In het Fjäll-cafe kan je boeken lenen in het Nederlands, Zweeds, Noors of Engels. De ruimte doet ook dienst als eetruimte. Er is mogelijkheid om DVD’s te kijken. Het groepshuis en het Fjäll-cafe hebben WIFI.

Tijdens de 2-daagse tocht slapen we met meerdere personen in een tipi-tent. Slaapmatje en -zak worden ter plaatse voorzien. 

Maaltijden

Ontbijt en avondmaal nemen we samen in het Fjäll-café en voor 's middags maken we een lunchpakket. 
De maaltijden worden in buffetvorm geserveerd in het Fjäll-cafe. Meestal gaat het om typisch Zweedse gerechten. Het ontbijt bestaat uit diverse soorten brood/broodjes, beleg (zoet  en hartig), yoghurt met (eventueel) muesli, gekookt ei, fruit, koffie/thee. Het avondmaal bestaat uit soep, hoofdgerecht en dessert. Water, fruitsap, koffie en thee zijn gratis.

Sommige dagen lunchen we ook buiten het domein en kunnen we met onze picknick terecht in een van de grillhutten die je her en der vindt en waarin 's morgens een vuurtje wordt aangestoken. Je zit er lekker warm én je kan je boterham boven het vuur omtoveren tot een croque. 

Frisdranken en bier (tot 3,5%) kan je in de winkel kopen. Indien je je eigen thermosfles meebrengt, kan je die in het Fjäll-café vullen met warme drank om mee te nemen op tocht.

Bagagevervoer

De bagage blijft in het logies en tijdens de activiteiten draag je enkel je dagrugzak..

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
Er wordt vanuit Antwerpen een bus ingelgd naar Amsterdam en terug, deze is inbegrepen in de prijs.
 VertrekAankomst
KL1175Amsterdam 05/03/2022 14:25Tronheim 05/03/2022 16:40
KL1176Trondheim 12/03/2022 17:10Amstedam 12/03/2022 19:35

Het vervoer ter plaatse gebeurt met een minibus en 2 huurauto's. De minibus en één huurauto worden bestuurd door de plaatselijke gids en onze eigen begeleider, voor de andere huurauto vragen we de medewerking van één van de deelnemers. Ben je min. 25 jaar oud en bereid om het stuur te nemen, laat het ons dan bij inschrijving weten.

De rij-afstanden tijdens de week zijn:

 • ongeveer 2,5 uur van de luchthaven naar het logies
 • ongeveer 1,5 uur van het logies naar de vertrekpunten van het langlaufen en  de huskytocht

In Zweden spreekt men vooral in rijtijd en niet in aantal kilometers. De rijtijd is afhankelijk van de weersomstandigheden en kwaliteit van de wegen. Tijdens het rijden krijg je een mooi beeld van de omgeving. Hou er echter rekening mee dat je in de winter gedeeltelijk in het donker rijdt.

Rijbewijs

Vergeet je rijbewijs niet als je zelf de sneeuwscooter wil besturen!

Klimaat

Grote sneeuwzekerheid. Koning winter heeft deze regio over het algemeen in zijn greep van half december tot half mei. Verdere informatie over het lokale weer kan je vinden op SMHI en KLART.
Klik hier voor een kalender met de tijden van zonsopkomst en -ondergang in Trondheim.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. 

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. 

Bagage

 • Rugzak of reistas (die tegen een stootje kan en die je makkelijk een eindje zelf kan dragen)
 • Dagrugzakje voor beperkte bagage voor één nacht

Schoeisel & kousen

 • Stevige enkelomsluitende wandelschoenen met rubberen zolen (zeker waterdicht)
 • Lichte (sport)schoenen (voor binnenshuis)
 • Wandel- of trekkingkousen

Kledij

 • Skibroekwarme en soepele broek (best geen jeans)
 • Wollen trui of fleece
 • Enkele T-shirts
 • Warme muts of twee
 • Warme sjaal
 • Min. 2 paar handschoenen
 • Warm, best thermisch ondergoed (evt. ook lange onderbroek)
 • Stel kleren voor 's avonds binnen
 • Warme winterjas met kap, evt. donsjas

Verzorging

 • Toiletgerief
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • Bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • Thermos
 • Lunchbox

Diversen

 • Degelijke zonnebril
 • Zak –of hoofdlamp
 • Evt. oorstopjes
 • Evt. verduisterend oogmasker
 • Evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

Belangrijk

De periode dat je naar Zweden reist is een koude periode, temperaturen kunnen tot ver onder het vriespunt zakken (tot -15° à -20°C). Belangrijk is dus om je kleding hieraan aan te passen. Vergelijk het met op skivakantie vertrekken. Laagjes-kleden, best met thermisch ondergoed onderaan, is de beste manier om de warmte te isoleren!

Sneeuwschoenen (worden ter plaatse voorzien) zijn eigenlijk geen ’schoenen‘: het zijn langwerpige frames die onder je wandelschoenen worden bevestigd om niet te diep in de sneeuw te zakken. Vaak gebeurt dit door middel van een rubberen riem. Je wandelschoenen moeten waterdicht en enkelomsluitend zijn, liefst met rubberen zool omdat dit de warmte het best isoleert. Getten (waterdichte onderbeenbeschermers) en een waterdichte overbroek (of skibroek) zijn nuttig om de sneeuw ‘buiten’ te houden.

Al het nodige materiaal in functie van de activiteiten wordt ter plaatse voorzien. Ook zijn er wel wat extra jassen en laarzen mocht jouw materiaal niet toereikend zijn, maar ga hier uiteraard niet van uit...

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De Zweedse munt is de “krona” (kroon), meervoud “kronor” (wordt uitgesproken “kroena” en“kroenoer”). De koers van de kroon schommelt uiteraard, maar is heel ruwweg 1/10 van een euro. Eén kroon is onderverdeeld in 100 öre, maar in de praktijk wordt weinig in öre gerekend.
Met je Maestrokaart kan je op heel wat plaatsen aan een goede koers geld uit de muur halen. Op voorhand Zweedse kronen meenemen vanuit België is dus niet echt noodzakelijk. Ook kredietkaarten worden op heel veel plaatsen aanvaard, ook voor kleine bedragen. Voor een recente koers, verwijzen we je naar currency/converter.

Reisdocumenten

Voor Zweden volstaat je identiteitskaart.

Gezondheid

Er zijn geen specifieke maatregelen nodig. Hou er wel rekening mee dat in de Zweedse bossen veel teken zitten. Een teek is kleine, spinachtige parasiet die zich op de huid van mensen en dieren vastzet om zo bloed te kunnen zuigen. Ze zijn niet veel groter dan een speldenkop en kunnen niet vliegen of springen. Daarom laten ze zich vaak vanuit bomen, struiken, varens en hoog gras op hun gastheer 'vallen'. Een beet van een teek is meestal onschuldig en pijnloos. Wanneer de teek echter besmet is met een bacterie (en dat zijn naar schatting 1/3de van de teken in Zweden) kan je er wel ziek van worden. De bacterie ‘borrelia burgdorferi’ is de meest voorkomende ziekmakende bacterie. Als de teek besmet is met deze bacterie én minstens 12 tot 24 uren op de huid gezeten heeft, heb je 1 tot 3% kans de ziekte van Lyme krijgen. Het is dus van belang om je na elke wandeling op teken te (laten) onderzoeken, ook de hoofdhuid, en een teek zo snel mogelijk op de correcte manier te verwijderen.

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Zo ook in de regio waar deze reis plaatsvindt.

Achtergrondinformatie

Geografie en natuur
Oppervlakte: 450.000 km² (15 keer België)· 9.059.651 inwoners (2009)
Buurlanden: Noorwegen, Finland, Denemarken.

Zweden is cultureel, geografisch en historisch onderverdeeld in drie landsdelen: Norrland (noorden), Svealand (midden) en Götaland (zuiden). Elk van deze drie landsdelen is op zijn beurt verder onderverdeeld in “landskap” of landschappen. Op bestuurlijk vlak is Zweden dan weer in 21 provincies (“län”) onderverdeeld. Het noordwesten van Zweden maakt deel uit van Lapland of Sápmi, het woongebied van de Saami, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandinavië. Een heel groot deel van Zweden is bedekt met bos, voornamelijk naaldbossen. Loofbomen die bij ons vaak voorkomen (eiken, beuken,…) treffen we in Zweden enkel in het zuidelijk deel aan. Berken en andere loofbomen die bestand zijn tegen een koud klimaat, komen wel veelvuldig voor, hoewel hun aantal afneemt naarmate je noordelijker reist. Veel bossen worden als productiebos beheerd en zijn dan ook relatief soortenarm. Overal in Zweden tref je meren aan; naar verluidt zouden er zo’n 96.000 zijn. Het land bezit ook een lange kustlijn, voornamelijk langs zijn oostkant (Baltische Zee en Botnische Golf). Enkele grote eilanden zijn Gotland en Öland. Het zuidelijk en oostelijk deel van Zweden is vlak tot licht heuvelachtig; in het westen, aan de grens met Noorwegen, rijzen de bergen omhoog tot een maximale hoogte van 2114 m (de Kebnekaise). Verspreid over heel het land liggen verschillende nationale parken en natuurreservaten. Hier – maar ook elders – leven elanden, beren en lynxen. In het noorden (Lapland) levenook rendieren, maar voornamelijk als vee. Met zoveel ongerepte natuur is het dan ook niet verwonderlijk dat heel wat Zweden een buitenhuisje aan een of ander meer bezitten, vaak zonder stromend water en elektriciteit. Het zijn echte buitenmensen, ook in de koude en lange winter. Het allemansrecht laat toe om particuliere grond te betreden om van de vrije natuur te genieten; wild kamperen is ook toegestaan op plaatsen buiten gezichtsafstand van een woning en telkens slechts voor één nacht per locatie.

Elektriciteit
Zweden heeft een elektriciteitsnet van 230 Volt. De stopcontacten zijn compatibel met onze stekkers.

Geschiedenis
Ten tijde van de laatste ijstijd was Scandinavië bedekt met een ijskap. Toen deze vanaf 10.000 voorChristus begon te smelten, kwamen er zich nomadische stammen van vissers en jagers vestigen. Tegen 3000 v.C. had er zich een bevolking gevormd die in gemeenschappen leefden van landbouw en veeteelt. Uit deze bronstijd zijn er mooie vondsten van wapens en wapenrustingen. De Vikingcultuur situeert zich grofweg tussen 800 en 1050. De Vikings worden vooral in verband gebracht met de roof- en brandpartijen waarmee ze de kusten van onze streken geselden. Het valt zeker niet te ontkennen dat hun expedities vaak bloederig en roofzuchtig van aard waren, iets waarover ze overigens zelf uitvoerig bericht hebben op duizenden runenstenen die over heel Zweden teruggevonden zijn. Toch reikt hun belang veel verder dan dit. De Vikingcultuur heeft ook dichters en kunstenaars voortgebracht. Hun ontdekkingsreizen leverden niet zelden een positieve bijdrage aan de vaak primitieve gebieden die ze koloniseerden. Met hun drakkars of snekken bereikten ze gebieden zo ver als de Amerikaanse noordkust, Constantinopel en Zuid-Europa.

In de 13de eeuw kwam Birger Jarl aan de macht. Hij centraliseerde de macht en versterkte de handelsrelaties met andere landen. De oprichting van een fort tegen de aanvallen van piraten vormde het ontstaan van de stad Stockholm in 1252. Ondertussen groeide in het Baltische gebied de macht van de Hansa-liga. Om aan deze dreiging het hoofd te bieden, verenigden de Zweedse, Deense en Noorse koninkrijken zich in 1397 in de Unie van Kalmar, die tot 1520 bleef bestaan. Deze unie betekende voor Zweden echter vooral ondergeschiktheid t.o.v. Denemarken. In 1471 poogden de Denen vergeefs Zweden in te nemen. Na een nieuwe Deense campagne in 1520 – waarbij vele vooraanstaande Zweedse edelen werden ter dood gebracht - gaven de Zweden zich gewonnen en aanvaardden het gezag van de Deense koning Kristian II. Eén van de edelen die echter aan de moordpartij ontsnapten, was Gustav Eriksson. Hij zette een Zweedse bevolkingsopstand tegen de Deense tiran op en wist eind 1520 de Denen te verjagen (wat meteen het einde van het Verdrag van Kalmar betekende). Gustav Eriksson werd in 1523 tot koning Gustav I Vasa gekroond. Hij was de eerste van een dynastie die bijna 150 jaar de macht in handen zou houden: de Vasa-dynastie. Onder zijn opvolgers ging het Zweden op cultureel en politiek vlak voor de wind. In de 17de eeuw breidde Zweden zich uit langs de Baltische en Duitse kusten, veroverde stukken van Denemarken en Noorwegen en stichtte haar eerste Amerikaanse kolonie in wat nu Delaware is. Zo werd Zweden zelfs voor een tijdje de machtigste staat van Europa.

Pogingen om diep in Rusland te kunnen doorstoten (tegen de Russische tsaar Peter de Grote) hadden echter het omgekeerde effect en leidden tot het einde van Zwedens Baltische rijk, waarvan na enkele decennia van uitputtende oorlog enkel Finland en een stukje van Polen overbleven. De periode van vrede die volgde onder Gustav III (1771-1792)– de zg. gouden jaren – was dankzij ‘s konings grote interesse in kunst, literatuur en theater een culturele en wetenschappelijke bloeiperiode. Uit de elegante neo-classisistische stijl die destijds in zwang was aan het hof van de Franse koning Lodewijk XVI distilleerde hij zijn eigen versie, de zg. Gustaviaanse stijl, waarin het soberder Zweedse karakter een eigen plaatsje kreeg. De Zweed Karl Linaeus legde de basis van de hedendaagse plantenkunde met de ontwikkeling van de classificatiesysteem voor planten, terwijl Anders Celsius de centesimale temperatuurschaal ontwikkelde.

Gustav III werd in 1792 door samenzweerders tijdens een gemaskerd bal in de opera neergeschoten. Het drama inspireerde Verdi tot het componeren van zijn opera Un Ballo in Maschera. Na de moord op Gustav III werd Zweden meegesleept in de Napoleontische oorlogen. Begin 19de eeuw ging Finland luidens een akkoord tussen Napoleon en tsaar Alexander over in Russische handen. De Franse maarschalk Jean-Baptiste Bernadotte werd in 1810 aangesteld tot erfprins van Zweden. Met deze zet hoopten de Zweden de steun van Frankrijk te verwerven om Finland terug te krijgen. Dit lukte niet, maar een compromis in 1814 leidde tot de overdracht van Noorwegen uit Deense in Zweedse handen. Noorwegen zou tot 1905 deel uitmaken van zijn oostelijke buur. In 1818 werd Bernadotte gekroond tot koning Karl XIV Johan. Zijn dynastie vormt tot op heden de Zweedse koninklijke dynastie.

In de 20ste eeuw evolueerde Zweden van een agrarische naar een industriële staat. Veel mensen van het platteland verhuisden naar de steden of emigreerden naar Amerika. Een belastingstelsel dat tot de duurste ter wereld behoort, liet toe om een sociale welvaartstaat uit te bouwen met een levensstandaard die eveneens één van de hoogste ter wereld is. Tal van innovaties leidden tot een wereldwijde reputatie op technologisch vlak, terwijl op het vlak van toegepaste kunsten de “Zweedse moderne stijl” synoniem werd van goede smaak, functionaliteit en kwaliteit.

Staatsbeleid
Zweden is een constitutionele monarchie. De koning is het staatshoofd, maar de werkelijke macht ligtbij het parlement. Opgericht in 1435 is dit één van de oudste wetgevende instellingen ter wereld, waarin lange tijd vertegenwoordigers van de adel, de clerus, de burgerij en het gewone volk zetelden. In de 19de eeuw werd overgegaan tot het Tweekamerstelsel, dat op zijn beurt in 1971 hervormd werd tot een parlement met slechts 1 Kamer. Sinds 1814 heeft Zweden aan geen enkele oorlog meer deelgenomen. Tijdens de twee Wereldoorlogen bleef het strikt neutraal, en het koos er ook voor om geen deel uit te maken van militaire pacten zoals de NAVO. Niettemin vaart Zweden geen isolationistische koers, en is het een actief lid van de Verenigde Naties.

Godsdienst
Tot 2000 had Zweden een staatskerk, de evangelisch-lutherse Zweedse Kerk. Van bij de geboortewas elke Zweed lid van deze staatskerk. Nu deze is afgeschaft, daalt het aantal leden jaarlijks (in 2008 was zo’n 73% nog lid van deze kerk), evenals het kerkbezoek.Andere godsdiensten die in beperkte mate voorkomen zijn de islam en jodendom.

Zweedse feestdagen

 De nationale feestdag wordt gevierd op 6 juni (de dag in 1523 waarop Gustav I Vasa koning werd van onafhankelijk Zweden).Zweden kent – naast de bekende algemene feestdagen - enkele feestdagen die bij ons niet gevierd worden, en vaak met licht in verband staan:

Walpurgisnacht (30 april): dan worden grote vreugdevuren ontstoken.
Midzomerfeest (de zaterdag die het dichtst bij 21 juni ligt): viering van de zonnewende, met bloemenkransen op het hoofd en dansen rond een met groen versierde paal.
Sankt Lucia (13 december): het lichtfeest (met kaarsenkransen op het hoofd) dat de kerstperiode inluidt.
Een bijzonderheid zijn ook de feestjes in augustus waarop grote aantallen rivierkreeftjes worden gegeten.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens en de afspraakplaats, wordt een tweetal weken voor vertrek doorgemaild.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be