Bootz Logo

Finland - De grote berenroute


8 dagen - € 1490,00Jongerenreis
Scandinavië kent vele pelgrimswegen of lange afstandswandelpaden. Finland heeft zijn eigen topper: de Karhunkierros Trail of Grote Berenroute in Fins Lapland. Doorheen het Oulanka Nationaal Park wandel je langs meren, stroomversnellingen en watervallen. Je wordt getrakteerd op adembenemende vergezichten over het land van duizend meren. In het gebied komen nog enkele beren voor, maar de kans dat je ze spot is eerder klein. Laad je trekkersrugzak in en oefen je lenigheid voor de plankjes in het moeras.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 23FI4KTA1
Reisdata: 31/08/2023 - 7/09/2023


Wandelniveau: en

Dag aan dag

Dag 1

Oulankanhetduren?

Hoe lang kan het duren, voor we aankomen in het Oulanka Nationaal Park vanuit Zaventem? We nemen de proef op de som. Zet je na enkele uren rennen, vliegen, landen, en weer opstijgen maar schrap voor een landing in de Finse bossen. Misschien spot je wel een kudde rendieren naast de landingsbaan (hopelijk ernaast). Vanaf de luchthaven van Kuusamo rijden we naar Ruka. In de winter is dit the place to be om te skiën of een sprong te wagen van de schans. In de zomer is het vooral een toevluchtsoord voor wandelaars. We verdelen het materiaal en het eten. Het is de gewoonte dat de begeleider zélf zijn 20 kilo chips draagt. Laat je dus niets anders wijsmaken.

Dag 2

We gaan op berenjacht

De bus brengt ons boven de poolcirkel, naar het beginpunt van de Berenroute, Hautajärvi. We starten onze vijfdaagse trekking bij het bordje ‘0 km’. Smartwatches en GPS’en worden gereset en we starten eenvoudig met een tocht langsheen voornamelijk vlak terrein. Ons einddoel voor vandaag is de houten blokhut van Taivalköngäs. Als deze volzet zou zijn, slaan we onze tent op naast de hut. Met het ruisen van de nabijgelegen stroomversnelling vallen we in slaap.  

Dag 3

Volle Taivalkongas!

We steken de rivier over langs twee hangbruggen. Daarna volgen we de rivier tot het bezoekerscentrum van het Oulanka Nationaal Park. Ideaal om waterflessen wat bij te vullen of een lekker stukje taart in de stapmotor te gooien. Als onze batterijen opgeladen zijn, zetten we de tocht verder langs… je raadt het al… de rivier. Vroeger leidde de rivier de gekapte bomen uit het bos. Nu leidt ze ons naar de wildernishut Ansakämppä aan de oever van de Oulankajoki.

Dag 4

Langs de Russische grens

We volgen een tijdje de Oulankajoki-rivier, langsheen de Russische grens alvorens opnieuw de bossen in te duiken richting de Jussinkämppä-hut aan het Kulmakkajärvi-meer. Na een korte stop starten we de afdaling naar de Pieni Karhunkierros-trail oftewel “de Kleine Berenroute”. Deze volgt de oever van de Kitkajoki-rivier langsheen hangbruggen en de Jyräva-waterval. Ons einddoel voor vanavond: de Siilastupa-hut. Daar halen we, na het uitspreken van al die Finse namen, onze tong uit de knoop en kunnen we bekomen van een stevige stapdag.

Dag 5

Voor ieder wat wils

Vandaag staat er een zeer korte etappe op het programma. Je kan in de voormiddag kiezen om lekker lang te slapen en bij een kopje koffie te brunchen in de middle of nowhere. Of je houdt je benen in vorm met de Pienni Karhunkierros trail. Een mooie wandeling van 10km. Peanuts in vergelijking met gisteren.Twijfelaars gaan voor de tussen-oplossing en maken in de voormiddag een korte wandeling van 2km. Ideale opwarmer voor de 8km van de namiddag, waar we koers zetten richting onze volgende slaapplaats: Porontimajoki.  

Dag 6

In één ruk naar Ruka

Vanuit de Finse moerassen duiken we de bewoonde wereld in. De laatste kilometers over loopplankjes worden gesleten, de laatste klim, de laatste afdaling en tot slot de laatste hut. We worden getrakteerd op prachtige vergezichten en in de verte zie je een glimp van onze eindbestemming: Ruka! Het beginpunt van ons avontuur enkele dagen geleden. De bordjes onderweg tellen af 3, 2 en na de afdaling over de ski-piste het bordje waar we al 5 dagen naar uitkijken: 0 km!

Dag 7

Going out with a bang!

We rusten lekker uit op een rubberen luchtbed. Dat dit bed in het water ligt en bemand wordt door een bende Bootzers maakt het enkel nog leuker op. Een aantal uur op deze raft is ideaal om de omgeving van stroomversnelling tot stroomversnelling een laatste keer in ons op te nemen.

Dag 8

Keer ne Keer were

Terugkeer van Kuusamo naar Brussel. Op de luchthaven klotst de mensenzee voort in radeloze deining. Maar in je hoofd droom je nog weg naar het klotsen van de vele riviertjes van deze mooie reis. Waar je ook regelmatig foto’s hebt gepost op Instagram met @travelbybootz ernaast. We zijn heel benieuwd naar al jullie foto’s die we graag ontvangen op info@bootz.be.

Prijs info

Prijs

€ 1490,00
Voorschot: € 520 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten
 • Luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • Logies
 • Maaltijden (vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 8)
 • Transfers
 • Gebruik tenten en kampeermateriaal
 • Nederlandstalige Bootzbegeleiding
 • BTW

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Evt reisverzekering
 • Rafting (€59 - €109, afhankelijk van het gekozen programma)

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Wandelniveau

 en 
De dagtochten tijdens de trekking bedragen meestal 5 tot 6 effectieve stapuren. De meeste delen van de route gaan over goed begaanbare paden, enkel de route langsheen de Kitkajoki-rivier kan moeilijker begaanbaar zijn. Het dragen van een zware rugzak maakt dat je dient te beschikken over een goede fysieke conditie en het nodige uithoudingsvermogen. Voorafgaande ervaring is leuk meegenomen, maar voor deze tocht geen must. Voor en na de dagtochten wordt van de deelnemers spontane hulp verwacht bij het opzetten en het afbreken van tenten, het bereiden van maaltijden, enz.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

Tijdens de trekking logeren we in onbemande hutten. Deze hebben een maximumcapaciteit. Als de hut bij aankomst volzet is, plaatsen we onze tent op de nabijgelegen kampeergrond. Bij iedere hut vind je een composttoilet, kampvuurplaats en de mogelijkheid om water te nemen uit de rivier of een meer. In Ruka logeren we in een hotel of appartement.

Maaltijden

Er wordt gezamenlijk voor het eten gezorgd (bij logies in tenten en onbemande berghut).

Bagagevervoer

Tijdens de hele trektocht draag je je eigen rugzak. Reken op een totaal gewicht van ongeveer 15-18 kg, inclusief een deel van het groepsmateriaal dat verdeeld wordt onder de deelnemers (tenten, keukenmateriaal en voeding voor enkele dagen).

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
AY 1550Brussel 31/08/2023 07:00Helsinki 31/08/2023 10:25
AY 0489Helsinki 31/08/2023 11:20Kuusamo 31/08/2023 13:00
AY 0490Kuusamo 07/09/2023 13:25Helsinki 07/09/2023 15:05
AY 1545Helsinki 07/09/2023 16:40Brussel 07/09/2023 18:15
+ openbaar vervoer en privé-bus.

Klimaat

Finland heeft een gematigd landklimaat met als voornaamste kenmerken neerslag in alle jaargetijden en opmerkelijke verschillen tussen de zomer- en wintertemperatuur. Zo heeft de in het zuiden gelegen hoofdstad Helsinki een gemiddelde zomertemperatuur van 17°C, en de in het noorden gelegen stad Rovaniemi 15°C. De gemiddelde wintertemperaturen verschillen echter zes graden, Helsinki -6°C en Rovaniemi -11°C. De grote verschillen in de winter komen door het dichtvriezen van de Botnische Golf. De Finse zomer van juni tot en met augustus is over het algemeen droog en zonnig. 
Controleer voor je reis best even de tijden van zonsop- en ondergang op deze website. Omdat je rond de Noordpoolcirkel zit, wordt het in de zomerperiode bijna niet donker. Op 21/6 is het de langste dag van het jaar.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.

Reisuitrusting

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz.

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. Dit omdat de bagage met momenten gedragen zal worden door paarden.

Bagage

 • Ruime rugzak met stevige heupgordel (min. 60 liter)
 • Regenhoes

Schoeisel & kousen

 • Bergwandelschoenen
 • Trekkingkousen (3 paar)
 • Paar ‘sleffers’ of ander lichte schoenen om ’s avonds aan te doen.

Kampeeruitrusting

 • Slaapmatje
 • Warme slaapzak (0°C comforttemperatuur is normaal voldoende)
 • Evt. lakenzak en/of een set thermisch ondergoed voor extra-warmte
 • Keukenhanddoek.

Kledij

 • 2 soepele (wandel)broeken
 • Wind- en waterdichte jas en broek
 • Wollen trui of fleece
 • 3 T-shirts
 • 1 hemd of T-shirt met lange mouwen in geval van zonverbrande armen
 • Zonnehoed of –pet
 • Sjaaltje (om hals tegen zon te beschermen)
 • 3 sets ondergoed
 • Short
 • Muts
 • Handschoenen
 • Zwemkledij

Verzorging

 • Toiletgerief van weinig plaats en gewicht (tandenborstel en –pasta, zeep)
 • Gelieve te opteren voor biologisch afbreekbare zeep, want we wassen ons in de rivier of het meer tijdens de trekking
 • Kleine handdoek
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • Beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • Drinkbus of waterzak (bv Camelbak)
 • Drinkbeker
 • Diep bord of kommetje
 • Picknickbestek
 • (Zak)mesje

Diversen

 • Zonnebril
 • Enig wasmiddel
 • Evt. oordopjes (gesnurk)
 • Enkele kleine vuilniszakken
 • Wc-papier
 • Evt. energierijk snoepgoed
 • Identiteitskaart + kopie (die je apart van elkaar bewaart)
 • Evt. wandelstokken.

Je houdt er best rekening mee dat er nog 5 kg groepsmateriaal (kampeergerief, voeding) per deelnemer bijkomt.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Finland behoort tot de Eurozone. Je kan overal vlot met maestro of kredietkaart betalen. Ook geldautomaten zijn wijd verspreid.
Wie cash geld wilt, kan het afhalen op de luchthaven of in Ruka.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Finland volstaat je identiteitskaart.

Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in het weekend in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment en op een andere locatie).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be