Bootz Logo

Ierland - Wicklow way


8 dagen - € 1650,00Jongerenreis
Groene heuvels, muzikale pubs, mystieke wouden, dampende meren en dwergen met klavertjes vier. Ierland is vlakbij en toch helemaal anders dan pakweg de Ardennen. De uitgestrektheid en folklore spreekt tot de verbeelding en maken van dit land een  plezier om door te wandelen. Wie er in slaagt om eens met een Ier een praatje te slaan zal meteen merken dat de liefde voor hun land, terecht, heel erg groot is. Wees dus niet verbaasd als jouw hart na deze 7-daagse trekking met een bezoek aan Dublin ook wat groener is gekleurd.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 23IE4WWA1
Reisdata: 18/06/2023 - 25/06/2023


Wandelniveau:
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Dag aan dag

Dag 1

Ier zijn we dan (Brussel > Dublin > Bunclody)
Bereid je voor op Ierland! Dat doe je best door al het overbodige speeksel door te slikken alvorens je de plaatsnamen probeert uit te spreken. Het kan ook geen kwaad om in België al eens een Irish pub binnen te stappen en je te laven met Guinness of vraag eens naar een snakebite. Op de korte vlucht naar Dublin kan je kennismaken met de andere Bootzers en vanuit het raampje op zoek gaan naar klavertjes vier. Na de landing worden we naar Bunclody gebracht. Dublin zal nog moeten wachten tot de laatste dag.

Overnachting in guesthouse in Bunclody

Dag 2

Knuppelpaadjes (Clonegal > Shillelagh)
De legendarische Wicklow Way begint (of eindigt als je vanuit Dublin start) in Clonegal. Een busje brengt ons naar de startplaats en off we go! We starten easy going door een brede vallei maar al snel zitten we in de bossen van Newry Forest of beklimmen we de heuvels Moilishe en Stookeen. We eindigen met een wandeling door het groene teletubbielandschap van Mungaculin en komen aan in Shillelagh. Een 17de eeuws dorpje waarvan de fonetische uitspraak niet op deze pagina past.

Weetje:
Een Shillelagh is ook de naam van een typisch Ierse wandelstok. De ‘wandelstok/knuppel’ werd ook gebruikt om op een gentlemanly manier een ruzie op te lossen. Het gepolijste uiteinde bleek namelijk uiterst geschikt om een argument iets minder subtiel over te brengen op iemands gezicht.

Tocht van 19.8 km - 499 m stijgen en 308 m dalen.

Overnachting in guesthouse

Dag 3

Sheep tricks (Shillelagh > Moyne)
Vandaag gaat het vlotjes. Dat komt misschien door je zelfgemaakte of gekochte Shillelagh maar ook omdat we alweer genieten van het golvende Ierse landschap onder onze voeten. Denk aan mistige bospaadjes, idylische landwegeltjes en een uitgestrekt oud en gezapig berglandschap. De weg leidt ons door de counties van Wexford en Carlow.  Het zou ons niet verwonderen moest er onderweg een schaapje fotogeniek met ons meelopen of je stiekem de liedjes uit de Irish pub van gisteren mee aan het neuriën bent. De sfeer zit goed!

Weetje:
We passeren ook een typisch ringfort. Een fort in de vorm van een ring, jawel. Er liggen er nog zo’n 40.000 in Ierland en ze zijn zo’n goeie 1000 jaar oud. Dat ze hier graag muurtjes bouwen is duidelijk!
Tocht van 21.8 km - 513 m stijgen en 370 m dalen. 

Overnachting in guesthouse

Dag 4

Het is hier Mooyne! (Moyne > Drumgoff)
The hills are alive with the sound of red deers! We wandelen zigzag door het Ierse heuvelland in een plaats die gekend staat voor zijn vele edelherten. En het gaat hert wanneer we de Croaghanmoira beklimmen. Een berg met prachtige uitzichten over de Ow- en Avonbeg-valleien. Deze etappe eindigt in ….*drumgeroffel*... Drumgoff!

Weetje:
De kale bergtop van Croaghanmoira kan je al van ver zien liggen. De locals hebben het mogelijks ook moeilijk met zijn naam want die noemen hem gewoon Moira.
Tocht van 24 km en 950m stijgen en 860m dalen.

Overnachting in guesthouse

Dag 5

Speciaal voor Glen en Kevin (en misschien Laragh, maar de kans is klein dat die in de groep zit) (Drumgoff > Laragh)


Weetje:
Glendalough is de ‘eenvoudige’ naam voor ‘'An Gleann Dha Locha’. Glen = dal. Dha = twee. Locha = meer. 
We klimmen uit de Glenmalure-vallei en in het dal van de 2 meren. Als er een Kevin in de groep zit, mag die zijn selfiesmile bovenhalen want alles heet hier Kevin-something. Kevin was een kluizenaar maar hield wel van mooie en stevige bouwwerken. De 33 meter hoge toren staat mogelijks symboliek voor zijn eenzame bestaan. Een korte klim richting het noordoosten brengt ons in de Glenmacnass vallei en naar het einde van de tocht in het dorpje Laragh.

Tocht van 18 km en 560 m stijgen en dalen met een uitschieter over de Spinc heuvel. 

Overnachting in guesthouse

Dag 6

Scarrrrrr (Laragh > Roundwood)
We zouden hier in het dal kunnen blijven. Maar als er een berg ligt met de naam Scarr, moeten we die wel beklimmen. Al is het maar om op het topje allemaal samen “Scarrrr” te roepen en te zien wie dit het langste volhoudt. Deze dag brengt ons langs lyrische plaatsen waarvan de namen enorm gezellig klinken. Paddock Hill, Oldbridge en de rivier Avonmore. De namen zijn waarschijnlijk zo gekozen om goed te klinken in de vele legende’s en volksverhalen uit de streek. Het donkere, verzonken Lough Dan spreekt verder tot de verbeelding en eindigen doen we in het hoogste dorp van Ierland, Roundwood (op 238m). We legden niet zoveel kilometers af, maar kunnen ‘s avonds dit Ierse gezegde wel appreciëren.”Tijd is een geweldige verteller.” Of dat andere Ierse gezegde: “In de hemel is er geen bier en daarom drinken we hier.”

Tocht van 15 km, 720 m stijgen en 500 m dalen.

Overnachting in guesthouse

Dag 7

Waterval met power (Roundwood > Enniskerry)
De laatste wandeling is de populairste etappe van de Wicklow Way en brengt ons van Roundwood naar Enniskerry. 
De populariteit is deels te danken omdat Dublin in de buurt komt, maar ook door de aangename paadjes over de uitgestrekte open heides en langs het zadel tussen de glooiende White Hill en Djouce Mountain. Met zicht op zee! We leren hier waar het Guinness water vandaan komt als we langs de 120m hoge Powerscourt waterval afdalen naar de vallei van Glencree, richting Crone Woods. Vanuit de bossen is het nog 6km naar Enniskerry over rustige baantjes. Een uitlopertje van de enorm knappe 7-daagse Wicklow Way. Het laatste stukje naar Dublin doen we met een busje. Dan hebben we daar nog wat tijd om het Ierse nachtleven te verkennen of vroeg in bed te kruipen.

Tocht van 24km. Ongeveer 518 m stijgen en 590 m dalen.

Overnachting in guesthouse in Dublin

Dag 8

The Pale (Dublin)
In Dublin's fair city,
Where the girls are so pretty,
I first set my eyes on sweet Molly Malone,
As she wheeled her wheel-barrow,
Through streets broad and narrow,
Crying, "Cockles and mussels, alive, alive, oh!"
Dat liedje spookt heel de dag door je hoofd. Over de prettiness van de girls spreek ik mij niet uit, maar het standbeeld van sweet Molly Malone heeft in ieder geval na al die jaren nog een grote aantrekkingskracht. En ook de streets broad and narrow van deze energieke stad gaan we vandaag uitvoerig verkennen. Een hongertje stillen met Cockles en mussels of met een frisse ‘pint of the black stuff’! Awel ja! Vandaag voelen we ons helemaal alive, alive, oh!

‘s Avonds vliegen we terug naar Brussel. Met een klavertje vier in ons haar, kilometers in de benen,  een restje Guinness in ons hoofd en Ierland in ons hart.

Weetje:
The Pale is de naam van de regio rond Dublin. Zo genoemd omdat er zoveel paaltjes staan om weiden af te bakenen.

Prijs info

Prijs

€ 1650,00
Voorschot: € 580 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten
 • Luchthaventaksen
 • CO2-compensatie 
 • Lokaal vervoer
 • Maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 8
 • Logies
 • Bagagevervoer
 • Begeleiding
 • BTW

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Evt. reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Begeleiding:

Truyken Ossenblok


Wandelniveau

.
Dagtrajecten van 4 tot 6 uur over soms rotsig of drassig terrein, waarbij slecht weer het wandelen kan verzwaren. Eerder beperkte hoogteverschillen.

Enkele korte klims van 


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

Van eenvoudige tot comfortabele hostels en jeugdherbergen. Meerpersoonskamers met gemeenschappelijk sanitair. De maaltijden worden gezamenlijk bereid (behalve in Dublin).

Bagagevervoer

Tijdens het wandelen draag je een dagrugzakje. De grote bagage wordt voor jou van slaapplek naar slaapplek vervoerd.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
EI 631Brussel 18/06/2023 10:20Dublin 18/06/2023 11:05
EI 638Dublin 25/06/2023 18:30Brussel 25/06/2023 21:15
Vliegtuig en transfers ter plaatse.

Klimaat

West-Europees, dus wisselvallig en onvoorspelbaar.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. 

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. 

Bagage

 • Rugzak of reistas (die je over een korte afstand zelf gemakkelijk kan dragen)
 • Dagrugzak (voor de spullen die je nodig hebt tijdens een dagwandeling + picknick)
 • Waterdichte hoes (of een stevige plastiek zak waarin je de inhoud verpakt vooraleer het in het dagrugzakje te stoppen).

Schoeisel & kousen

 • Enkelomsluitende en waterafstotende wandelschoenen (je steekt wel eens een riviertje over per fiets)
 • Lichte (sport)schoenen (voor 's avonds)
 • Wandel- of trekkingkousen
 • Evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)

Kledij

 • Soepele (wandel)broek(en)
 • Wind- en waterdichte jas en evt. ook broek
 • Wollen trui of fleece
 • Lichte trui
 • Enkele lichte hemden en/of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
 • Zonnehoed of –pet
 • Sjaaltje
 • Ondergoed
 • Short/bermuda
 • Eventueel zwemgerief
 • Stadskledij voor stadsbezoeken

Verzorging

 • Toiletgerief
 • Handdoek
 • Biologisch afbreekbare zeep voor tijdens de tweedaagse trektocht
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor + ‘after sun’
 • Beschermende lippenstift.

Eet-en drinkgerei

 • Drankfles(sen) (min. 1,5 liter)
 • Boterhamdoos
 • Evt. (zak)mesje en bestek

Diversen

 • Stevige plastiek zak om op te zitten tijdens de picknicks
 • Veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • Evt. oordopjes (gesnurk)
 • Enkele plastiek zakken
 • Wc-papier
 • Oude kranten om natte schoenen te kunnen drogen
 • Evt. verrekijker
 • Evt. wandelstokken
 • Evt. stripverhalen, gezelschapsspelletjes,… voor ’s avonds
 • Identiteitskaart + kopie (die je apart van elkaar bewaart)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De munteenheid van Ierland is de euro. In de steden en grotere plaatsen kan je terecht aan bankautomaten. Je checkt best even bij je bank of je gelimiteerd bent in het buitenland.

Reisdocumenten

Voor Ierland volstaat je identiteitskaart.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens en de afspraakplaats, wordt een tweetal weken voor vertrek doorgemaild.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be