Bootz Logo

Marokko - Toebkal: het dak van Noord-Afrika


13 dagen - € 1460,00Jongerenreis
Liefhebbers van bergtoppen kunnen hun fascinatie voor het hooggebergte volop kwijt in een schitterende trekking doorheen de Hoge Atlas. Het doel is de Toubkal, meer dan 4.000 m boven de zeespiegel en het dak van heel Noord-Afrika. Een uitdaging? Zeker wel, maar nog veel meer dan dat een heuse belevenis! Een mix van grandioze landschappen en de echte berbercultuur maakt deze reis tot een aparte ervaring die we in schoonheid afsluiten in het wervelende Marrakech. 
Aantal dagen: 13 dagen
Reisnummer: 23MA4TKB1
Reisdata: 3/09/2023 - 15/09/2023


Wandelniveau: en

Dag aan dag

Dag 1

Meeting in Marrakech
Salaam Aleikum, Ahlan wa Sahlan in Marrakech! Welkom in de Rode Stad. Een klinkende naam en een bruisende levensader: dat vraagt om een meet & greet met de andere leden van je expeditie naar de top van de Toubkal, en waar kan je dat beter doen dan in een authentieke stad die blinkt van de sfeer. Dan sta je ongetwijfeld al te popelen om de stad in te trekken.We gaan eerst op zoek naar het schitterende Jemaa El-Fnaaplein: het kloppende hart van Marrakech en een Grand Cru cultuurbad! Een Arabisch sprookje met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers... you name it! Een mix van kleurtjes, geurtjes en geluiden vanop één van de sfeervolle terrasjes, en een ideaal kader om de rest van je groep even uit te vragen.

 

 

Dag 2

Pour faire plaisir aux yeux!
Aaaaah... Marrakech. Een 'touch' van de verfijnde Andaloesische cultuur, want ooit hoofdstad van een rijk dat zich uitstrekte tot Zuid-Spanje. Met een vulling van de sfeer van een woestijnstad. Een pareltje! Tijd voor een heuse ontdekkingstocht denken wij dan! Op naar de belangrijkste bezienswaardigheden van de Rode Stad: de Koutoubiamoskee, de Ben Youssef Medersa, de Sa’adische graven, het Bahiapaleis, het Museum voor Marokkaanse kunst,… Natuurlijk de soeks niet vergeten, levendige wespennesten geurend naar kruiden en je kijkt je ogen uit! Eén van de mooie winkeltjes induiken? 'Pour faire plaisir aux yeux': mais oui bien sûr! 's Avonds time to relax op de zweverige tonen van Arabische volksmuziek, of met je mond vol tapas in één van de moderne lounge-restaurantjes.

Dag 3

Steenezels
Weg uit het labyrint dat Marrakech genoemd wordt: we gaan op zoek naar het dorpje Tamatert, diep verborgen in de Hoge Atlas. In die Hoge Atlas vind je de habitat van de berbers, die de roots van Marokko in zich dragen. Verwacht je ook aan de ontmoeting met onze lokale ploeg, inclusief ezels. Die van de bagage, jawel.
Ca. 11 km wandelen, totale stijging ca. 1200 m. 

Dag 4

Uitkijktoren met gouden pootjes
Op dag 4 worden de spieren al wat opgewarmd. De indrukwekkende Tacheddirt-bergpas (3172 m) ligt ons op te wachten, en verwelkomt je met een a-dem-be-nemend zicht over de Atlas. Van op de pas kan je enkel weer naar beneden, en dat doe je langs de Ourika-rivier. En voor het leuk te maken langs de Ourika-rivier tot aan de gîte van Timichi (2000 m). 
Ca. 12 km - 900 m stijgen, 1390 m dalen

Dag 5

Settelen in Setti Fatma
Gisteren liepen we er nog langs. Vandaag gaan we er door! Het koude water van de Ourika compenseert voor de stralende zon boven ons. Met watersandalen kunnen we een eindje door de rivier stappen. Of we nemen wat extra tijd om te zwemmen.
En al stappen we niet zoveel kilometers vandaag en dan nog vooral bergaf... een drankje aan het einde van de wandeling smaakt hier extra hard! Dus lopen we met z'n allen naar de plaatselijke caféetjes-met-zicht-op-de-rivier in Setti Fatma, een heus bedevaartsoord. Nog zin in een watervalletje ofzo? De doorzetters willen vast wel een extra fotootje voor het thuisfront!
10 km - 470 m dalen.

Dag 6 - 9

In het land van de berbers
De Hoge Atlas, een ruig landschap, maar onbeschrijflijk mooi. Hier volgt het mooiste deel van de trek. Langs prachtige kloven, waar je met wat geluk apen kan zien, en door dorpjes waar het berberleven ongestoord zijn traditionele gang gaat. Huizen zijn opgetrokken uit rotsen en leem, en vaak in terrasvorm tegen de bergflanken aangebouwd. Langs een rivier en zomerweides met herders en kudden trekken we richting Oumchichka-pas (2950 m) en hier krijg je voor het eerst goed de Toubkal te zien. Een lange afdaling brengt ons tot in het brongebied van de Sous-rivier. Van Amsoezart (1797 m) is het nog een korte tocht langs een sliert dorpjes naar het hoge Ifni-meer (2295 m). Een prachtige aanblik, het staalblauwe water tussen de okerbruine rotshellingen! Wie de moed heeft, kan een duik wagen (koud!).

Dag 6: Overnachten naast een riviertje in Oum Chichka (2547 m). 14,1 km - 883 m stijgen.  
Dag 7: Kamperen in Azib Likemt - een mooie kloof - langs een riviertje op 2534 m. 11,6 km - 673 m stijgen, 600 m dalen.
Dag 8: Overnachten in Amsouzart (1712 m). 17,6 km - 620 m stijgen,1400 m dalen.
Dag 9: We slaan de tenten op in de buurt van het meer op 2319 m hoogte. 10,4 km - 794 m stijgen, 200 m dalen, 

Dag 10

Op naar de top!
Via de Tizi n' Ouanoums (3600 m) gaat het naar de voet van de Toeb­kal-top (4167 m). 
Wie wil, en over een zéér goede conditie beschikt, kan na de lunch op weg gaan voor de beklimming van de Ouannakrim (4088 m; 2 u. heen en 2 u. terug). Maar de 'gewone' weg is al straf genoeg. Het is onafgebroken stijgen tot de Neltner-hut (3200 m) waar we onze tentjes opzetten.

Dag 11

Don't stop 'till you get to the top
Eindelijk de finale klim naar de top (4167 m), soms steil en lastig maar sowieso veel te vroeg op moeten staan. Boven is het uitzicht overdonderend en zijn alle inspanningen snel vergeten. Rond 13 uur bereiken we opnieuw de refuge en hebben we er ongeveer 3 uur klimmen en 2 uur dalen opzitten. Maar het is nog niet afgelopen. Na een uur rust en eten vertrekken we opnieuw richting Tamatert voor de 4 uur durende afdaling langs dezelfde piste als gisteren. Samen afzien, samen genieten!
1200 m stijgen, 2200 (!) meter dalen.

Dag 12 - 13

Afscheid van Marrakech
Een ontbijtje in Tamatert is ideaal om te bekomen van al je inspanningen. Geniet nog een laatste keertje van de Hoge Atlas, want dat zalig rustige gevoel, dat ga je nog missen, mark our words!
Jammer genoeg komt aan elk sprookje een eind, en in ons geval betekent dat chantage met facebookprofielen en het uitwisselen van foto's. De reünie nog snel even vastleggen, en dan het vliegtuig op naar Brussel met een waaier aan nieuwe ervaringen!

Prijs info

Prijs

€ 1460,00
Voorschot: € 510 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten
 • Luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • Transfers zoals voorzien in het dagprogramma
 • Logies
 • Maaltijden (van avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 13)
 • Huur muilezels
 • Begeleiding + gids + kok + drijvers

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Fooien (ca. 30€)
 • Evt. reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Begeleiding:

Francis Hofmans


Wandelniveau

 voor de trekking tot dag 10 en  voor de topwandeling en zware afdaling op dag 11. Meestal goede paden, echter vaak bezaaid met losse stenen. Grote hoogteverschillen (tot 1170 m stijgen). Een goede fysieke conditie is hier vereist.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

Hotel in Marrakech. Tijdens de tocht slapen we in of in de nabijheid van sobere gîtes, in tweepersoonstenten of evt. in open lucht.

Maaltijden

In Marrak­ech ontbijten en dineren we in het hotel of op restaurant. 's Middags eten we een snelle hap in de stad. 

Het eten tijdens de tocht wordt door een kok klaargemaakt. De kok en de drijvers zorgen voor alles (bereiden van de maaltijden, opdienen, afruimen, afwassen). We krijgen lekkere picknicks met salade en pasta/linzen/brood en dessert. ‘s Avonds steeds soep, couscous/tajine en dessert. In de Toebkal-refuge eten we 1x ontbijt, 1x avondmaal en 2x middagmaal.

Bagagevervoer

Wordt door muilezels vervoerd. Je draagt enkel je dagrugzakje.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
AT 637Brussel 03/09/2023 12:45Marrakech 03/09/2023 15:10
AT 402Marrakech 15/09/2023 10:25Casablanca 15/09/2023 11:15
AT 832Casablanca 15/09/2023 13:20Brussel 15/09/2023 17:35
Ter plaatse doen we onze verplaatsingen met een minibus.

Klimaat

In Marrakech zeer warm, frisser in de bergen. Regen mogelijk.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. 

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. 

Bagage

 • Stevige reistas of kitbag
 • Overtrek (b.v. grote vuilniszak) om je reistas in te stoppen of mee te omwikkelen tijdens het vervoer op de dierenruggen (tegen stof en vuil)
 • Dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • Enkelomsluitende wandelschoenen
 • Lichte (sport)schoenen voor ‘s avonds
 • Wandel- of trekkingkousen
 • Degelijke watersandalen (bv.type Teva)

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én je spaart plaats in je bagage.

Kampeeruitrusting

 • Slaapzak  (eenvoudige matjes worden ter plaatse voorzien, maar het staat je vrij je eigen matje mee te brengen)

Kleding

 • Soepele (wandel)broek(en)
 • Warme trui of fleece
 • Wind -en waterdichte vest
 • T-shirts of luchtige hemden (ook met lange mouwen, tegen de zon)
 • Bermuda (tot aan de knie)
 • Ondergoed
 • Degelijke zonnehoed of –pet
 • Sjaal (om hoofd én nek tegen de zon te beschermen)
 • Muts en handschoenen (voor topbeklimming)

Tip: Het is aangenamer en veiliger om kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon en/of insectenbeten beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek). Tip voor vrouwen: neem een grote sjaal mee, type pareo. Het neemt weinig plaats in in je dagrugzak en komt goed van pas bij het bezoek van religieuze plaatsen.

Verzorging

 • Handdoek
 • Toiletgerief van weinig plaats en gewicht (ook vochtige doekjes)
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • Verkoelende lotion
 • Beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • Drankfles
 • Evt. (zak)mesje

Diversen

 • Zak- of hoofdlamp
 • Evt. zonnebril
 • Veilige geldbeugel om rond de hals of als heupgordel te dragen (onder de kleren)
 • Wc-papier
 • Kleine, goed afsluitbare plastiek zakjes (om afval in te bewaren om terug mee te nemen naar de bewoonde wereld)
 • Evt. oordoppen (snurkers)
 • Evt. wandelstokken
 • Evt. energierijke snacks (geen chocolade)
 • Reispas + kopie  (die je apart van elkaar bewaart)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen en in grotere plaatsen als Marrakech, Rabat, Meknès, Fez en Taroudant kan je met een gewone Maestro-betaalkaart geld afhalen bij een bankautomaat.

Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Reisdocumenten

Reispas! (verplicht):

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan je het volgende lezen: “Een Belgische identiteitskaart wordt aanvaard voor een georganiseerde reis voor een groep bestaande uit minimum 8 personen die samen in Marokko aankomen (maar die elkaar niet hoeven te kennen), waarbij de reservatie en (vooraf)betaling van vliegtuigticket en hotel kan worden bewezen met een voucher afgegeven door het reisbureau of de tour operator.” Wij vragen onze deelnemers echter met aandrang om zich in het bezit te stellen van een REISPAS (3 maanden geldig vanaf de datum van terugkeer uit Marokko). Er is nl. geen enkele Marokkaanse instantie in België (noch consulaat noch dienst voor toerisme) die ons kan of wil op papier bevestigen dat wij als wandelreisorganisatie van hetzelfde regime kunnen genieten als de tour operators genre Thomas Cook. Het heeft te maken met het feit dat onze reizen in Marokko buiten het klassieke hotelcircuit vallen.Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Een reispas (die 5 jaar geldig is) kost € 71 voor meerderjarigen en € 41 voor minderjarigen, evt. aangevuld met gemeentetaks.

Tip: Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen die je kan terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A:
Iedereen die buiten Europa reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

DTP-vaccin:
Op reis gaan is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree:
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Achtergrondinformatie

Literatuur

 • T. BEN JELLOUN, Gebed voor de afwezige (roman)
 • T. BEN JELLOUN, Gewijde nacht (roman)
 • T. BEN JELLOUN, Met neergeslagen ogen (roman)
 • T. BEN JELLOUN, Een gebroken man (roman)
 • T. BEN JELLOUN, Duivelse Liefdes (roman)
 • M. CHAFIK, Imazighen, De Berbers en hun geschiedenis
 • D. CHRAIBI, De beschaving is mijn moeder (roman)
 • H. DE HAAS, Aroemi, aroemi, een vreemdeling in Marokko (roman)
 • E.W. FERNEA, Een straat in Marrakech (roman)
 • E. & H. JOUAD, Marrakech, culture populaire de la medina
 • L. LALAMI, Hoop en andere gevaarlijke verlangens (roman)
 • R. LAMRABET, Vrouwland (roman)
 • A. MAALOUF, Leo Africanus (historische roman)
 • P. MANSFIELD, The Arabs (sociale, politieke en historische analyse van de Arabische wereld)
 • F. MERNISSI, Het verboden dakterras (sociologische roman)
 • C. NOOTEBOOM, Het geluid van zijn naam, Reizen door de islamitische wereld
 • H. OBDEIJN, P. DE MAN & P. HERMANS, Geschiedenis van Marokko (met o.a. aandacht voor de betrekkingen tussen Marokko en de Lage Landen);
 • G. RIEMERSMA, Het land van zijn vader, de schrijfster is een Nederlandse die gehuwd is met een Marokkaan en een realistische kijk geeft op de verhoudingen/verschillen tussen de Marokkaanse cultuur en gebruiken en deze van onze Westerse wereld
 • K. STROBBE, De Gazellen, Marokkaanse vrouwen vertellen (ervaringen van Marokkaanse vrouwen in België)
 • G. VAN CAMP, Mijn Marokko (reisverhaal)
 • S. VENEMA, Een man met suikerhaar, verhalen uit Marokko (reisverhaal).

Geografie

Marokko heeft een oppervlakte van 446.550 km² (de Westelijke Sahara niet inbegrepen), ruim 14 keer zo groot als België. De territoriale grenzen van Marokko lopen langs de Westelijke Sahara en Mauritanië in het zuiden en Algerije in het oosten. Aan de west- en noordzijde grenst Marokko respectievelijk aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, alsook voor een klein deel aan Spanje (de enclaves Ceuta en Melilla). De grens in het zuiden is een bron van spanning. Sinds 1979 houdt Marokko de Westelijke Sahara bezet en tot vandaag is deze grens nog niet duidelijk gedefinieerd. 
De hoofdstad is Rabat.

Klimaat

Marokko wordt verdeeld in vier grote klimaatgebieden:
• Mediterraan klimaat in Noord-Marokko
• Atlantisch klimaat in het westen van Centraal-Marokko
• Landklimaat in het bergachtige oosten van Centraal-Marokko
• Woestijnklimaat ten zuiden van de Hoge Atlas.
Langs de kusten is de temperatuur het hele jaar door zacht en gelijkmatig. Hoe verder landinwaarts, hoe groter de temperatuurschommelingen, zowel tussen dag en nacht als tussen zomer en winter. In de zomer stijgt de temperatuur in het laaggelegen binnenland overdag aanzienlijk, terwijl het ’s avonds sterk afkoelt. In de Hoge Atlas komen de maxima in de zomer zelden boven de 20°, terwijl de nachtelijke temperaturen in de winter tot vele graden onder 0 kunnen dalen. 
Van de winden die in Marokko frequent waaien, dienen vooral de zeewinden vermeld te worden. Die zijn vochtig en over het algemeen zacht. Daartegenover staan de droge en krachtige continentale winden uit het oosten en zuiden. De Atlas beschermt het Atlantische laagland tegen de droge woestijnwinden uit de Sahara. 
De neerslag vermindert van noord naar zuid en van west naar oost. De meest regenrijke zone, met meer dan 800 mm neerslag per jaar (iets meer dan in België) is de westelijke Rif en de Atlantische zijde van de Midden-Atlas. De andere kustvlakten, de westelijke hoogvlakte, de rest van de Midden-Atlas en de gehele Hoge Atlas hebben tussen de 400 en 800 mm neerslag per jaar. De rest van het land blijft beneden de 400 mm en de woestijngebieden zelfs onder 100 mm. Sneeuw valt slechts bij uitzondering op een hoogte tussen de 600 en 1000 m. Boven de 2000 m hoogte blijft het sneeuwdek twee tot drie maanden lang liggen in het Rif en drie tot vier maanden lang in het noordelijke gedeelte van de Midden-Atlas. In de Hoge Atlas tenslotte kan de sneeuw zes maanden blijven liggen.

Staatsvorm

Volgens de grondwet van 1972, gewijzigd in 1992 en in 1996, is Marokko een ‘constitutionele, democratische en sociale monarchie’ met erfopvolging in de mannelijke lijn. Koning Mohammed VI is staatshoofd, opperbevelhebber van de strijdkrachten en hij draagt tevens de religieuze titel ‘bevelhebber van de gelovigen’.

Bevolking en taal

Marokko telt ongeveer 34.860.000 inwoners (schatting van juli 2009). De snelle bevolkingsaangroei en de luttele bestaansmogelijkheden op het platteland, zorgen voor een onstuitbare trek naar de steden en naar het buitenland.
De Berbers vormen de oorspronkelijke bevolking van Marokko. Zelf noemen ze zich Imazighen of ‘vrije mensen’. De Marokkaanse overheid stelt geen aparte statistieken op voor de Berbers. 99,1% van de Marokkaanse bevolking is Arabier-Berber, 0,2% is joods en 0,7% is van een andere afkomst. 
Zoals in heel de Arabische wereld is de officiële taal het Standaard Arabisch, dat gebruikt wordt in de literatuur, de media en het onderwijs. Het is de moderne versie van het Klassiek Arabisch, de taal waarin de Koran werd geschreven. In het dagelijks leven wordt echter een (enkel gesproken) versie van het Arabisch gehanteerd die erg van het Standaard Arabisch verschilt. Bovendien heeft 30 à 40% van de bevolking als moedertaal het Berbers, een taal die aan het Oudegyptisch verwant is. Tenslotte is Frans de tweede officiële taal in Marokko en heeft een zeer belangrijke plaats behouden in handel, administratie en onderwijs

Economie

De Marokkaanse economie kent dezelfde problemen als die van de meeste landen in ontwikkeling: een snel groeiende bevolking, een voor de industriële ontwikkeling te kleine binnenlandse markt en gebrek aan gekwalificeerde arbeidskrachten. Ongeveer 45% van de bevolking is tewerkgesteld in landbouw en veeteelt, 35% in de dienstensector en 20% in de industrie. De belangrijkste industrietakken zijn: ontginning en verwerking van fosfaten en fosfaatderivaten, petroleumraffinaderij, textiel- en lederbedrijven, bouw en toerisme. 
Zo’n 15% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. 
In 2008 kreeg Marokko goede punten van het IMF op het vlak van economische ontwikkeling en efficiënt monetair beleid en werd het een voorbeeld genoemd voor de regio.

Godsdienst

98,7% van de bevolking is soennitisch moslim en 1,1 % is christen en 0,2% is joods.

Islam algemeen:

‘Islam’ betekent: zich onderwerpen aan de wil van de ene God (het Arabische woord voor God is Allah). Het heilige boek van de islam is de Koran, die in de 7de eeuw over een periode van 23 jaar door God via de aartsengel Gabriël aan de profeet Mohammed werd geopenbaard. Een aanvulling op de Koran is de Sunnah (‘pad’), de daden en de uitspraken van de profeet Mohammed.
De vijf pilaren van islam zijn verplichtingen die een moslim moet nakomen om een goed en verantwoord leven te leiden en het pad naar de hemel te effenen. Ze vormen het kader waaraan de gelovige zijn dagelijks leven kan ophangen, met behulp waarvan hij zijn geloof in de praktijk kan omzetten.

 • De geloofsbelijdenis: er is slechts 1 God en Mohammed is de profeet van God.
 • Vijf keer per dag bidden in de richting van Mekka en op gestelde tijden (afhankelijk van de stand van de zon), waartoe in islamitische landen wordt opgeroepen door de muezzin vanaf de minaret van een moskee.
 • Het geven van geld aan liefdadigheid.
 • Vasten tijdens ‘ramadan’, de negende maand van de moslimkalender.
 • Een bedevaart maken naar Mekka, de heilige stad van de islam in Saoedi-Arabië.

Er zijn ca. 1 miljard moslims. Het verschil tussen soennieten (ca. 85%) en sjiieten (ca. 10%) is dat ze het oneens zijn over de opvolging van de profeet Mohammed. (De resterende 5% wordt gevormd door kleinere sekten.) Godsdienstbeleving varieert sterk van land tot land of zelfs van streek tot streek. De islam die beoefend wordt in Indonesië is heel verschillend van die in Saoedi- Arabië, of Kazakstan of Iran of Marokko. 
Zijn alle moslims radicalen? Uiteraard niet! Het geloof is, net zoals dat in het westen vroeger het geval was, (nog) sterk geïntegreerd het dagelijks leven, in gezin en maatschappij. Maar ook de gemiddelde moslim streeft, net zoals de gemiddelde christen, gewoon een goed en comfortabel leven na.

Islam in Marokko:
De islam is de staatsgodsdienst en de grondwet garandeert vrijheid van religie. De Marokkaanse koning draagt de titel “amir al-mu’minin” (bevelhebber van de gelovigen). 
Vooral op het platteland is de islam diep doorgedrongen in alle aspecten van het dagelijks leven. Vermengd met de ‘officiële’ islam leeft er een sterk volksgeloof, waarbij aan ‘maraboes’ of heiligen een zekere kracht wordt toegeschreven die kan helpen bij genezingen, ziekten, vruchtbaarheidsproblemen enz. Sommige heiligen worden vereerd omdat zij afstammelingen zijn van de profeet Mohammed. Aan anderen worden dan weer miraculeuze daden toegeschreven. In heel Marokko vindt men kleine heiligdommetjes waar een heilige begraven is of vereerd wordt.

Flora en fauna

Marokko is, vergeleken met de andere mediterrane gebieden, zeer biodivers. Het land kan worden opgedeeld in drie ecologische zones: het kustgebied van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan, het berggebied van de Atlas en het zuidelijke woestijngebied.

Flora:

In het noorden tref je de meest uitgestrekte wouden van Noord-Afrika aan, met kurkeiken, cederbomen, pijnbomen en sparren. Vooral de berggebieden aan de Atlantische Oceaan in het noordoosten zijn bosrijk. Hier groeien thuja’s, pijn- en arganbomen. Deze laatste zijn elders quasi helemaal verdwenen. Het noordwesten heeft een typisch mediterrane plantengroei met vooral amandel-, citroen- en olijfbomen. De hoogvlakten in het gebergte zijn begroeid met alfagrassen en op de hellingen zijn hier en daar nog bosrestanten te vinden (met o.a. de Aleppo-den). Boven de 2000 m vind je een alpine vegetatie.
In het zuiden groeien enkel dadelpalmen in de oases, en cactussen en laurierbomen in de beddingen van de oueds of rivieren. Naar het zuidwesten toe krijgt de vegetatie een meer tropisch karakter door het voorkomen van cactusachtige euphorbia- en acaciasoorten. 
Marokko heeft 10 nationale parken en 160 SIBE’s (Site d’Intérêt Biologique et Ecologique).

Fauna:

Heel veel van Marokko’s wilde zoogdiersoorten zijn uitgestorven (bv. leeuwen, atlasherten), bedreigd (bv. jakhalzen, gazellen, magotapen, monniksrobben) of kwetsbaar (bv. vossen). Zelfs de beschermde berbermakaak heeft het moeilijk ten gevolge van de ontbossing en illegale handel.Vogelliefhebbers komen dan weer wel uitgebreid aan hun trekken, zowel op het vlak van trek- als standvogels. 
De meest voorkomende endemische soorten, dus enkel levend in Marokko, vind je in het rijk der reptielen (adders, gekko’s, hagedissen).
Dieren die je in Marokko het vaakst zult zien, zijn ezels, geiten en schapen.

Kleding 

Hoewel een populaire toeristische bestemming, is Marokko een conservatief land waar het dragen van lichaamsverhullende kleding de norm is. Schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz.) bij onwetende toeristen, zowel mannen als vrouwen, kan de mensen behoorlijk kwetsen. Respecteer in je manier van kleden best de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen. Het is bovendien veel aangenamer én veiliger om luchtige kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek, lange rok).

Foto's 

Hoe zou jij je voelen als een toerist ongevraagd een close-up foto van jou zou maken? Mensen zijn nergens toeristische attracties en bovendien is het fotograferen van mensen in sommige culturen taboe. Vraag daarom altijd toestemming om een foto te nemen, breek evt. het ijs met een babbel. Respecteer een 'nee' (en werk dan even verder ook niet stiekem met een telelens).

Fooien 

Fooien zijn geen aalmoezen, maar een welgekomen uitdrukking van waardering voor de geleverde diensten. Bij groepsreizen is het vaak zo dat er overlegd wordt over de fooien en dat de begeleid(st)er het geld ophaalt en het in naam van de groep aan de desbetreffende personen overhandigt.

Eten

Eten is zeer belangrijk in dit deel van de wereld. Er wordt veel tijd besteed aan zowel het klaarmaken als het opeten. De Marokkaanse keuken is zeer gevarieerd en smaakvol, en er wordt rijkelijk gebruikt gemaakt van kruiden, specerijen, zout en suiker. Meestal nuttigt men ’s middags de hoofdmaaltijd. Het bekendst zijn tajines (stoofpot van vlees, vis of kip met groenten en saus), en couscousgerechten (griesmeel met een ragout van groenten, vlees en bouillon. Andere bekende gerechten zijn harira (een dikke soep met granen die ook als ontbijt wordt gegeten), mechouia (salade van geroosterde paprika en tomaat), briouats (kleine drie- of rechthoekige pakketjes met allerlei soorten vulling) en pastilla of b’stilla (een machtig en feestelijk gerecht met een kruidige vulling van duif en amandelen). Mechoui is een volledig lam of schaap dat in een ondergrondse klei-oven wordt bereid bij religieuze of familiefeesten. Bij elk maal eet men vers brood.

Ramadan

Als je reis plaatsvindt tijdens de maand ramadan, weet je best dat dit een heilige maand is, tijdens dewelke de profeet Mohammed e goddelijke openbaring ontving. Gedurende 30 dagen zijn van zonsopgang tot zonsondergang spijzen, drank, tabak en seksuele omgang verboden voor alle moslims die de puberteitsjaren hebben bereikt. Enkel zwaar zieken en ouderlingen zijn van de vastenplicht vrijgesteld. Zwangere en zogende vrouwen, zieken die niet in stervensgevaar verkeren, reizigers en mensen die zware arbeid verrichten zijn tijdelijk vrijgesteld, maar moeten nadien, van zodra ze het kunnen, de verloren vastendagen inhalen. Het is een periode van druk sociaal contact, met extra veel familie- en vriendenbezoek om samen, bij zonsondergang, de vasten te ‘breken’. Het dagelijks leven komt tijdens de vastenperiode een stuk later in de ochtend op gang en de openingsuren van publieke gebouwen - ook sommige kleinere sites, musea en dergelijke – kunnen wijzigen. Ook blijven vele restaurants ’s middags dicht, waardoor je misschien vaker je toevlucht moet nemen tot een picknicklunch. Van jou als bezoeker wordt gevraagd niet te roken, drinken of eten in het openbaar en het nodige begrip op te brengen voor onze lokale medewerkers die meedoen aan de vasten. 
Maar er zijn ook leuke en leerrijke kanten aan de ramadan. In de steden en dorpen is het de moeite waard om de oproep tot het gebed bij zonsondergang te observeren. En ‘s avonds is er in de straten heel wat meer ‘ambiance’ dan tijdens de rest van het jaar.
Het driedaags feest dat het einde van de vasten markeert, is ‘Ied el Fitr’, bij ons Suikerfeest genoemd. Het is qua festiviteit vergelijkbaar met ons kerstfeest en gaat gepaard met het geven van cadeautjes, familiebezoek, lekker eten, nieuwe kleren, enz.

Elektriciteit

Marokko heeft een elektriciteitsnet van 220 V. De stopcontacten zijn compatibel met onze stekkers.

Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in het weekend in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment of op een andere locatie).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be