Bootz Logo

Portugal - Madeira: langs levada's


8 dagen - € 1660,00Jongerenreis
Flower Power in een Bootz-sausje: Madeira is een dot van een eiland in de Atlantische Oceaan met bergpieken, ravijnen en steile kusten. Smalle waterkanaaltjes - levada’s - zorgen ervoor dat het bergwater alle uithoeken van het binnenland bereikt. Tel daarbij het aangename klimaat en je krijgt een eiland waar kleurrijke bloemen zich van hun beste kant laten zien. Kunnen onmogelijk weerstaan aan die overdadige bloemennectar: Bootzers. Eens ze van dat sappige Portugese accent overgoten met een onweerstaanbaar madeirasausje geproefd hebben, willen ze nooit meer weg!  
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 24PT4MDA1
Reisdata: 30/03/2024 - 6/04/2024


Wandelniveau: en
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Hoogtepunten
 • 365 dagen lente
 • Bloemeneiland met een ruig kantje
 • Watertanden bij tropische vruchten en vis
 • Wandelen langs eeuwenoude levada’s


Dag aan dag

Dag 1

Machico, here we come

We vliegen naar Funchal, de hoofdstad van Madeira. Een zekere Cristiano Ronaldo werd hier in 1985 geboren en Funchal kan dan ook niet zonder een eigen CR7-museum.  Wij laten Ronaldo en co voor wat ze zijn en trekken naar het authentieke Machico waar we voor het eerst kennismaken met de Portugese gastvrijheid in ons hotel. 

 

Dag 2

Hoog boven de zee

Opgewarmd en vol enthousiamse trekken we van Maroços langs de levada do Caniçal naar de Boca do Risco-pas. Dat laatste klinkt spannend en dat is het ook. Avontuur in z'n volste vorm. Langs een hoog boven de zee gelegen pad genieten we van de contrasten en de ruige schoonheid van de noordkust. De prachtige uitzichten brengen ons uiteindelijk in het plaatsje Porto de Cruz, waar we wederom kunnen kennismaken met de lokale visgerechten. Bom apetite!

Dag 3

Woeste Woestijn

Afwisseling van spijs doet eten! Ook wat uitzichten betreft, dus kiezen we vandaag voor een totaal ander landschap: Vanaf het uitsterste oostpunt van het eiland, Ponta de São Lourenço, wandelen we door een halfwoestijn met grillig gevormde rotsformaties en adembenemende uitzichten over de noord- en zuidkust. Afhankelijk van weer en tijd kunnen we het traject van Caniçal naar Machico over de Pico do Facho ook te voet afleggen. Feest! 

Dag 4

De groene krater

Weer een andere kleur vandaag. Na de blauwe zee en de bruingele woestijn gaan we nu op zoek naar een groene krater, genaamd Caldeirão Verde. Dit stukje Madeira herbergt een weelderige plantengroei dankzij het tropische microklimaat. We trekken door de laurierbomen en dopheide tot bij de krater (een grote kom) en zien (én horen) de watervallen naar beneden kletteren. Na een optionele douche dalen we af naar het dorpje Ilha waar we de bus nemen naar Funchal, onze volgende verblijfplaats.

Dag 5

Ain't no mountain high

Vandaag staat letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de reis op het programma. We maken een lange bergwandeling vanaf de top van de Pico do Arieiro (1818m) naar de Pico Ruivo (1862 m), het hoogste punt van Madeira. We dalen daarna af naar het dal van Curral vanaf de Torrinhas-pas, een kruispunt van oude voetpaden op 1450 m. De ruwe omgeving en niet altijd even heldere weersomstandigheden maken deze wandeling extra mysterieus. We lichten alvast één tip van de sluier: trap op, trap af, trap op, trap af,... Remember our words! 

Dag 6

Met open mond

Nog meer "Bocas"; we worden tot aan de Boca de Corrida gebracht vanwaar een prachtig pad langs de flanken van de Pico Grande tot aan de Encumeadapas voert. En nog meer bergen komen we tegen als we van de Boca da Corrida naar de Encumeada-pas trekken, met voor de liefhebbers een ‘zijsprong’ naar de Pico Grande-top (laatste meters niet geschikt voor mensen met hoogtevrees, klauteren via kettingen).
Boca betekent ook "mond". En je zal met open "boca" staan kijken naar dit staaltje natuurpracht.

Dag 7

Up to you

Funchal is nog steeds onze uitvalsbasis, en vandaag mag je lekker doen wat je wil. Ben je die vervelende natuur helemaal beu, dan kan je lekker de stad in. Of bol je uit met een rustige levadawandeling vanuit Funchal? Had je geen geluk met het weer op dag vijf 5, dan wacht je hier nog een extra kans om de adembenemende Pico Arieiro en Pico Ruivo te bewandelen. Jij kiest!

Dag 8

Home sweet home, maar niet te lang

Na alle inspanningen van de voorbije week laten we het stijgen en dalen over aan de piloot die ons veilig terug naar Zaventem brengt.  Onderweg hebben we ruimschoots de tijd om e-mailadressen en Instagram-accounts uit te wisselen. En uiteraard al plannen te maken voor de volgende Bootz-reis!

Prijs info

Prijs

€ 1660,00
Voorschot: € 580 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • Transfers
 • Logies
 • Maaltijden (van avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 8) 
 • Bootz-begeleiding
 • btw

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Evt. reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Begeleiding:

Steven Heylen


Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau .

Dagtrajecten van 4 tot 6 uur, soms via gemakkelijke levada‘s, soms moeilijker begaanbaar of langs afgronden (nooit gevaarlijk, maar niet geschikt voor mensen met hoogtevrees). Geen zware klimmen, wél soms lange afdalingen. Een goede tot sportieve lichamelijke conditie is dan ook noodzakelijk.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We overnachten in tweepersoonskamers in hotels in Machico en Funchal.

Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen dragen we enkel een dagrugzak.

Maaltijden

Ontbijten doen we in het logies. Voor de middagpicknick kopen we brood, beleg en fruit aan. 's Avonds eten we in het hotel of op restaurant. 

Denk bij Madeira aan veel fruit (passievrucht!), verse vis en zeevruchten. De zoete madeirawijn is een essentieel ingrediënt voor runds-, varkens- of kalfstong in madeirasaus, een klassieker uit de Belgische keuken. 

Vervoer


We vliegen met luchtvaartmaatschappij Air Portugal (TP).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
TP0641Brussel 30/03/2024 11:50Lissabon 30/03/2024 13:40
TP1691Lissabon 30/03/2024 15:25Funchal 30/03/2024 17:10
TP1688Funchal 06/04/2024 12:50Lissabon 06/04/2024 14:30
TP0644Lissabon 06/04/2024 16:20Brussel 06/04/2024 20:05
Ter plaatse gebeuren de transfers met minibus, lijnbus en taxi.

Klimaat

Op Madeira heeft het kustgebied een subtropisch klimaat; gemiddeld bedraagt de dagtemperatuur er in winter en voorjaar bijna 20° en in zomer en najaar rond 25°. Het binnenland is vaak bewolkt. In het gebergte kan soms een hard­nekkige mist han­gen en is het altijd frisser dan aan de kust (in winter en voorjaar zelfs koud). Regen is het hele jaar door mogelijk!

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst voor deze reis. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed, ... die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. 

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz in de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. 

BAGAGE

 • Rugzak of reistas (liever geen harde koffer)
 • Dagrugzak (ongeveer 20 liter).

SCHOEISEL & KOUSEN

 • Enkelomsluitende wandelschoenen
 • Lichte schoenen (voor ’s avonds)
 • Wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én je spaart plaats in je bagage.

KLEDIJ

 • Wind- en waterdichte jas
 • Comfortabele wandelbroek
 • Pet of ander hoofddeksel
 • Evt. zwemkledij

VERZORGING

 • Zonnecrème 
 • Beschermende lippenstift
 • Evt. badhanddoek

EET- EN DRINKGEREI

 • Drankfles (min. 1 liter)
 • Evt. (zak)mesje
 • Lunchbox en reisbestek

DIVERSEN

 • Evt. oordopjes (gesnurk)
 • Evt. wandelstokken
 • Identiteitskaart + kopie (die je apart van elkaar bewaart)
 • Zaklamp of hoofdlamp voor in de tunnels.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Zowel in Funchal als in Machico zijn er bankautomaten waar je geld kunt afhalen. Het is echter aangeraden om al wat cash geld vanuit België mee te nemen. 

Reisdocumenten

Voor Portugal en Madeira volstaat je identiteitskaart. 

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. tijdstip en plaats waar we afspreken, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be